فهرست مطالب

پژوهش های نقد ادبی و سبک شناسی - پیاپی 9 (پاییز 1391)

نشریه پژوهش های نقد ادبی و سبک شناسی
پیاپی 9 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مجتبی بشردوست، سعیده سجادی صفحه 11
    در شعر و ادبیات همیشه شاعران و نویسندگانی بوده اند که اندیشه و کلامشان متاثر از متون گذشته بوده است. این رابطه، یکی از شاخه های بینامتنیت شمرده می شود و در میان روابط بینامتنی که یک اثر ادبی می تواند با آثار پیش از خود داشته باشد، نقیضه سازی جایگاه ویژه ای دارد. این تمهید موجد رابطه پیچیده تری میان متون گشته و شاعر به واسطه آن چیزی بیش از یک تقلید یا وابستگی صرف را به مخاطب ارائه می دهد. در ادبیات معاصر، شفیعی کدکنی از جمله شاعرانی است که به دلیل تسلط بر متون کلاسیک، توانسته با پل زدن میان شعر خود و ادب دیروز پایه های هنری و محتوایی آن را استوارتر ساخته و در عین حال در بسیاری موارد نگرش یا فرم آن ها را با دید انتقادی خویش به بوته نقد کشد که این ویژگی وی در مسیر شاعری به خلق نقیضه هایی ناب انجامیده است. نقیضه های شفیعی کدکنی چهره ای مبتکرانه به آثارش ارزانی داشته و شاعر را به جمع نقیضه پردازان متبحر پیوند می دهد. تعداد بی شماری از نقیضه های وی به حوزه معنایی تعلق داشته و موفق ترین آن ها نقیضه های اجتماعی - انتقادی معطوف به اسطوره ها است.
    کلیدواژگان: بینامتنیت، ادبیات کلاسیک فارسی، شفیعی کدکنی، شعر معاصر فارسی، نقیضه سازی
  • وجیهه ترکمانی باراندوزی، ترانه جهاندار صفحه 39
    در کاریکلماتور، هنرمند برای گریز از تکرار سخنان عادی و خسته کننده، هم چنین برای برانگیختگی و تاثیرگذاری بر مخاطب، باید جهان پیرامون خود را برخلاف عادت و انتظار خوانندگان، دیگرگونه جلوه دهد. در واقع یکی از ویژگی های اساسی و شگردهای ادبی که نویسنده، می تواند با استمداد از آن به مقصود نائل آید، استفاده از شگرد آشنایی زدایی است. این شگرد ادبی به طرق و صورت های مختلف نظیر آشنایی زدایی معنایی، ساختاری و... مجال ظهور و نمود می یابد. در این مقاله کوشش شده است تا انواع آشنایی زدایی در آثار کاریکلماتورنویسان چند دهه اخیر، به ویژه آثار پرویز شاپور به عنوان نقطه کانونی در کاریکلماتورنویسی ایران، مورد نقد و بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آشنایی زدایی معنایی، آشنایی زدایی ساختاری، کاریکلماتور، پرویز شاپور
  • هادی خدیور، فریبا علی پور صفحه 59
    این مقاله به بررسی تطبیقی روایت های نظامی در خسرو و شیرین با چند اثر تاریخی می پردازد.
    مسئله اصلی در این مقاله این است که روایت های نظامی در خسرو و شیرین تا چه میزان با واقعیت های تاریخی مطابقت دارد و مهم ترین هدف این مقاله تعیین بهره گیری نظامی از متون تاریخی و تعیین تصرف هایی است که وی در بیان حوادث تاریخی داشته است.
    این تحقیق با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی انجام شد و بررسی ها نشان داد که نظامی بخشی از این اثر را با عنایت به متون تاریخی خلق کرده و بخش دیگر حاصل اندیشه ورزی ادبی و تصرفاتی است که او با بهره گیری از تخیل شاعرانه خود در وقایع تاریخی پدید آورده است.
    کلیدواژگان: نظامی، خسرو و شیرین، تاریخ
  • مریم دیباج صفحه 85
    در نیمه دوم قرن نوزدهم، در فرانسه، به واسطه پیشرفت سریع علم، دیدگاه نویسندگان نسبت به داستان نویسی دگرگون و به سمت حقایق زندگی سوق داده شد. در این میان، «امیل زولا»، به عنوان سردمدار مکتب ناتورالیسم، بیش از پیش به سمت واقعیت، گرایش پیدا کرد. متاثر از این دیدگاه، قهرمان های داستان های او مانند دوران های پیشین، دارای خصوصیات خارق العاده و افسانه ای نیستند؛ بلکه انسان هایی کاملا عادی، برگزیده از جامعه زمان نویسنده اند؛ زولا بدین وسیله جامعه لجام گسیخته امپراطوری دوم را به یاری دیده ها، شنیده ها و تجارب زندگی خود به تصویر می کشد. در این جستار کوشش شده است، با تکیه بر سه اثر او به نام های «سهم سگان شکاری»، «شاهکار» و «قلب پاریس»، شگردهای خاص زولا در پردازش قهرمانان داستان هایش بررسی شود.
    کلیدواژگان: زولا، ناتورالیسم، شخصیت پردازی، سهم سگان شکاری، شاهکار، قلب پاریس
  • مسعود روحانی، محمد عنایتی قادیکلایی صفحه 109
    سبک هر شاعر نمودار گزینش و ترکیب او از امکانات متعدد زبانی است. یکی از این امکانات زبانی آرایه «تکرار» است که در صورت استفاده صحیح می تواند به برجستگی زبان کمک کند و نقش های متفاوتی در یک اثر ایفا نماید. این مقاله بر آن است تا با نگاهی آماری به شعر سه تن از برجسته ترین شاعران معاصر (شاملو، فروغ فرخزاد و سپهری)، اثبات کند که «تکرار»، پربسامدترین آرایه لفظی در شعر معاصر است و به عنوان یکی از ویژگی ها و امتیازات سبکی شعر این دوره درآمده است.
    بنابراین سوال اصلی پژوهش این است که: کدام صنعت بدیعی برجستگی بیشتری در سبک شعر معاصر دارد؟ برای رسیدن به پاسخ، اشعار این سه شاعر به صورت آماری مورد بررسی دقیق قرار گرفتند و مشخص گردید که «تکرار» به عنوان یکی از اجزای سازنده موسیقی درونی، تاثیر بسزایی در غنی سازی موسیقی شعر معاصر داشته است. «تکرار» هم در شعر شاملو و هم در شعر فروغ فرخزاد و سهراب سپهری، از بسامد بالاتری نسبت به آرایه های دیگر برخوردار است و به عنوان یک شاخصه سبکی، علاوه بر نقش موسیقایی، کارکردهای متفاوت دیگری نیز بر دوش می کشد.
    کلیدواژگان: شعر معاصر، شاملو، فروغ فرخزاد، سپهری، تکرار
  • حمیدرضا فرضی، رستم امانی آستمال صفحه 135
    رئالیسم«به معنی واقع گرایی، به عنوان یک جنبش ادبی در قرن نوزدهم به وجود آمد و هنوز هم به عنوان یک سبک ادبی در ادبیات داستانی معاصر به کار می رود. تعدادی از نویسندگان معاصر ایران نیز به این سبک گرایش داشته اند. یکی از آن ها غزاله علیزاده، داستان نویس زن معاصر است که در برخی از آثارش به رئالیسم توجه داشته است؛ از جمله در رمان»خانه ادریسی ها«. در این مقاله»خانه ادریسی ها«از دیدگاه رئالیستی بررسی شده است. در این رمان علاوه بر این که عناصر رئالیسم به کار رفته، خود علیزاده نیز دیدگاه های انتقادی خویش را که عمدتا در تقابل رمانتیسم و رئالیسم است، مطرح کرده و به نفی رمانتیسم و اثبات رئالیسم پرداخته و این مساله حاکی از گرایش او به رئالیسم است.
    کلیدواژگان: رئالیسم، رمانتیسم، غزاله علیزاده، رمان خانه ادریسی ها
  • رضا قنبری عبدالملکی صفحه 161
    هدف این مقاله، بررسی ریشه های نظریه بینامتنیت در مباحث بلاغت سنتی فارسی است. بینامتنیت طبق نظر «ام.اچ. ایبرمز» از طریق موارد زیر صورت می گیرد: نقل قول های صریح و ناصریح، تکرار و تغییر ویژگی های شکلی و مضمونی، یا صرفا از طریق مشارکت ناگزیر در استفاده از گنجینه سنت ها و قواعد زبانی و ادبی و روندهایی که از پیش همواره موجودند. مقوله «بینامتنیت» از نگاه منتقدین کلاسیک ادبیات ایران نیز - البته با اصطلاحاتی خاص و متفاوت با اصطلاحات نقد ادبی مدرن - پنهان نمانده است؛ سایه روشنی از مباحث مربوط به این نظریه، همواره در میان خالقان آثار ادبی و علمای بلاغت دنیای اسلام مورد اعتنا و اهتمام بوده است، هم در ذیل مباحثی که علمای بلاغت درباره اصطلاحاتی نظیر اقتباس، تلمیح، تقلید و حسن اتباع طرح کرده اند می توان پاره ای از اجزای آنچه به عنوان گفت وگوی متن ها یا بینامتنیت شناخته می شود یافت و هم در فصولی از کتب بلاغی که به بحث درباره «سرقات ادبی»اختصاص یافته است. این مقاله می کوشد به بررسی این موضوع بپردازد.
    کلیدواژگان: بینامتنیت، بلاغت سنتی، سرقات شعری، نقد ادبی، مکالمه باوری
  • عبدالرضا مدرس زاده صفحه 181
    شعر امروز تاجیکستان به عنوان یکی از نمودهای اصلی زبان فارسی در هزاره سوم در خود ویژگی هایی دارد که در مقایسه با دیگر نمونه های شعر فارسی در ایران و افغانستان، ارزش مطالعه و نقد و بررسی دارد. مقاله حاضر کوشش می کند کارکردهای زبانی، هنری و فکری شعر فارسی تاجیکستان را ارزیابی کند و با آوردن نمونه هایی از این شعر، باب مقایسه میان شعر امروز ایران و تاجیکستان را باز کند. فرجام مقاله، نقاط فراز و فرود و قوت و ضعف شعر امروز تاجیکستان را نشان خواهد داد و این که چگونه بایست از این میراث ارزشمند فرهنگی پاسداری کرد و ارزشمندی های بالقوه آن را به فعل درآورد.
    کلیدواژگان: سبک شناسی، شعر فارسی، شعر تاجیکستان، شعر معاصر ایران
|
  • Dr. Mojtaba Bashardoost, Saeideh Sadjadi Page 11
    Always, there have been poets and authors in poem and literature whose thought and words are affected by previous literature. This relation is one of the branches of inter-textuality, and in an inter-textual relation of a literary work, parody-making has a special position. These arrangements lead to a more complicated relation between past texts, and through it, the poet offers his addressee something beyond a mere affiliation or imitation. In contemporary literature, Shafeie Kadkani is one of the most important poets who by relating his poem to other texts (co-texts) can reinforce its content and artistic basis; and at the same time, criticizes their form or attitude by which he creates pure parodies in poem. Shafeie Kadkani's parodies offer his works an innovative face and lead to account him as an erudite parody writer. Most of his parodies belong to semantic domain, and the most successful are social-critical parodies focused on myths.
    Keywords: inter, textuality, Persian classical literature, Shafeie Kadkani, Persian contemporary poem, making, parody
  • Dr. Vajiehe Torkamani, Taraneh Jahandar Page 39
    In verbal humor, especially in Kariclamatour, the artist should change his/her environment to avoid repetition and monotony, and to be able to arouse and influence the addressee. To this end, the writer employs different kinds of defamiliarization, especially semantic and structural defamiliarization, to name but a few. This article intends to critically evaluate the few past Kariclamatourists works, especially those of Parviz Shapour.
    Keywords: defamiliarization, meaning, structure, Kariclamatour
  • Dr. Hadi Khadivar, Fariba Alipoor Page 59
    This paper discusses comparative investigation in Nezami's narrations used in Khosro-Va-Shirin with some historical works. The main aim of this paper is to investigate the extent to which Nezami's narrations in Khosro-Va-Shirin reflect the historical realities. In fact, the most important purpose of this article is to determine Nezami's uses of historical texts and his changes in narrating the historical events. The research has been done by a content analysis method and the results showed that Nezami has created some parts of his work by referring to historical texts and the others are the results of his literary reflections and changes that he has created in historical texts by his poetic imagination.
    Keywords: Nezami, Khosro, Va, Shirin, History
  • Maryam Dibaj Page 85
    This research investigates Zola's unique adroitness in creation of heroes/heroines in his stories regarding three of his books, entitled" La Curée (Hound's share)", "Masterpiece" and "The Belly of Paris". In the second half of the nineteenth century in France, due to the swift advancements in science, the perspective of authors about story writing was changed and led into more tangible life issues. Emile Zola, as the main protagonist of the naturalism school of thought, exhibited a broad tendency towards realism. Affected by this point of view, the heroes/heroines in Zola's novels are not legendary and larger-than-life like those of the old-time stories, but rather more of ordinary individuals taken from the cross-section of his society. In this respect, Zola depicts the indulgent and decadent society of the second empire according to his observations, hearings, and experiences.
    Keywords: Zola, Naturalism, Characterization, La Curée (Hound's share), Masterpiece, The Belly of Paris
  • Dr. Masoud Roohani, Mohammad Enayati Ghadikolaee Page 109
    The style of a good poet can be a witness to his interest in choosing and using different linguistic properties available to him. One of these linguistics properties is a figure of speech called "repetition". Repetition, if used appropriately, can greatly enhance the language used and can play various roles in a work of literature. The current paper attempts to prove, through statistical analyses, that the poetry of three distinguished contemporary Iranian poets, i.e.Shamloo, Farrokhzad, and Sepehri, has "repetition" as the most-used figure of speech in their poems. Moreover, "repetition" has turned out to be one of the most favored figures of speech in contemporary Iranian poetry. Now the question that the current work tries to answer is what figure of speech is most prominent in the style of contemporary Iranian poetry. In order to come up with an answer to the question raised, the poetry of the above three poets was statistically investigated and analyzed. The research paper concluded that "repetition", as an important constituent of the internal music of contemporary poetry, immensely helped the development of the so-called music of poetry. The research paper further emphasizes that "repetition", as a figure of speech, used in the poetry of Shamloo, Farrokhzad, and Sepehri is more frequent than other figures of speech. And apart from its musical role, it has many other functions as well.
    Keywords: Shamloo, Farrokhzad, Sepehri, repetition
  • Ghazaleh Alizadeh, Hamidreza Farzi Page 135
    Realism means attitudes towards reality and it was founded as a literary movement in nineteen century and it is considered as a literary style in the contemporary story literature. Some Iranian contemporary writers have used this genre. It can be referred to Ghazaleh Alizadeh as a contemporary female writer. She has considered realism in some of her works like Khaneh Edrisiha. In this article, Khaneh Edrisiha is investigated from realism perspectives. This article indicates that in addition to the fact that the realistic elements have been employed in this novel, Alizadeh has pointed to her critical viewpoints that they are mainly in contrast to romantic and realism and she has denied romanticism and proved realism and this subject indicates her attitude toward realism.
    Keywords: realism, romanticism, Ghazaleh Alizadeh, Khaneh Edrisiha novel
  • Reza Ghanbari Abdolmaleki Page 161
    This paper reviews the roots of theories of inter-textuality in the study of Persian rhetoric. According M.H. Abrams, Inter-textuality is obtained through the following: Direct and indirect quotes, Changing the form and content features, and Using linguistic and literary traditions and rules. Among the critics of classical literature, the concept of inter-textuality is not hidden. It varies with the specific terms of modern literature. A brief discussion of the theory has been among the creators of literary and rhetorical scholars in the Muslim world. Rhetoric scholars have addressed this issue in discussions of adaptation and imitation. In this paper, these issues are examined.
    Keywords: inter, textuality, Traditional rhetoric, Criticism, Conversation
  • Dr. Abdolreza Modarreszadeh Page 181
    Poetry in Tajikestan, as one the main manifestations of Persian language in the third millennium, carries such features which makes it worthy of investigation in comparison to other examples of Persian poetry in Iran and Afghanistan. This paper tries to study linguistic, artistic and intellectual functions of Persian poetry in Tajikestan. By citing examples of this type of poetry, a framework for comparing contemporary poetry in Iran and Tajikestan is established. In conclusion, positive and negative points of contemporary poetry in Tajikestan are presented and ways of safeguarding this valuable cultural heritage is suggested.
    Keywords: contemporary poetry, Tajikistani poetry, stylistics, Persian poetry