فهرست مطالب

نانو مواد - پیاپی 31 (پاییز 1396)

فصلنامه نانو مواد
پیاپی 31 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/28
  • تعداد عناوین: 5
|
  • مقاله پژوهشی
  • مهدی احمدی قراملکی، محمدرضا اکبرپور*، تورج عبادزاده صفحات 171-180
    در این تحقیق ترکیب بین فلزیNiTi نانوساختار با انجام آلیاژسازی مکانیکی روی مخلوط پودرهای عنصری Ni وTi (با نسبت مولی 1:1) و با استفاده از روش سینتر مایکروویو تهیه گردید. برای این منظور پودرهای خالص نیکل و تیتانیم با نسبت مولی برابر مخلوط و آلیاژسازی مکانیکی این مخلوط توسط آسیاب سیاره ای پر انرژی انجام گرفت. پودر NiTi با اندازه کریستالیت nm 10 پس از آلیاژسازی مکانیکی مخلوط پودرهای خالص Ni و Ti با نسبت مولی یکسان پس از 30 ساعت آسیاب پر انرژی سنتز گردید. سپس با استفاده از سینتر مایکروویو در دماهای مختلف، نمونه های بالک با درصد تخلخل مختلف حاصل گردید. در دمای C° 1100 کمترین مقدار تخلخل، برابر با 1/4 درصد حجمی بدست آمد. همچنین بررسی های ریزساختاری توسط پراش اشعه ایکس و میکروسکوپ الکترونی عبوری، تشکیل ساختار فازی پیچیده شامل فازهای آستنیت (B2-NiTi)، مارتنزیتی (B19''-NiTi)، همراه با فازهای غنی از نیکل (Ni3Ti) و غنی از تیتانیم (NiTi2)، با اندازه کریستالیت متوسط حدود nm 50 را نشان دادند.
    کلیدواژگان: NiTi، آلیاژسازی مکانیکی، سینتر مایکروویو، نانوساختار
  • اصغر شکوه منش، فرید جمالی شینی *، محسن چراغی زاده، رامین یوسفی صفحات 181-187
    لایه های نانوساختار اکسید ایندیم (In2O3) خالص و آلاییده با مقادیر مختلف از سرب، به روش انباشت الکتروشیمیایی لایه نشانی شدند. نتایج حاصل از آنالیز الگوی پراش، وجود فاز اکسید ایندیم را در دو فاز بلوری مکعبی و رومبوهدرال تایید کردند. تصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشی نشان می دهند که مواد رشد داده دارای ابعاد نانومتری بوده و اندازه آنها در محدوده nm 81-45 می باشد. طیف نور تابناکی نیز باندهای گسیلی در محدوده طیف مرئی را نشان می دهد. طیف جذبی نانوساختارها وجود لبه جذب را در ناحیه فرابنفش نشان داد که با افزودن ناخالصی سرب یک کاهش در شدت جذب مشاهده شد. همچنین انرژی شکاف باند نوری مواد بدست آمده هنگام آلایش با سرب یک کاهش را نشان داد.
    کلیدواژگان: نانوساختارهای اکسید ایندیم، انباشت الکتروشیمیایی، ناخالصی سرب، خواص نوری
  • نوید خمسه عشری، سیدعلی حسن زاده تبریزی * صفحات 189-198
    در این پژوهش سیلیکای نانومتخلخل با کمک سورفکتانت غیر یونی P123 و به کمک روش سل- ژل تولید شده است. سیلیکای نانو متخلخل درون محیط بازی با نسبت متفاوت سورفکتانت P123 تولید و به منظور خروج مواد آلی در دمای C° 550 تحت عملیات کلسیناسیون قرار گرفت. اهداف این پژوهش شامل بررسی مشخصه های فیزیکی سیلیکای تولیدی درون محیط بازی بوسیله سورفکتانت P123 و همچنین بررسی قابلیت بارگذاری و رهایش کنترل شده داروی ایبوپروفن از ترکیبات تولیدی می باشد. ترکیبات تولیدی بوسیله پراش اشعه ایکس (XRD)، میکروسکوپ الکترونی روبشی گسیل میدان (FE-SEM) مجهز به آنالیز عنصری (EDS)، آنالیز جذب- واجذب نیتروژن (BET)، میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM)، طیف سنجی فروسرخ (FTIR) و دستگاه طیف سنجی فرابنفش مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج آنالیزهای XRD، BET به ترتیب حاکی از آمورف بودن ترکیبات تولیدی و حصول ساختار مزوحفره هستند. همچنین نتایج آنالیز TEM نشان داد که استفاده از سورفکتانت غیر یونی P123 در محیط بازی باعث تولید مزوحفرات نامنظم می گردد. قابل ذکر است که پتانسیل بارگذاری و رهایش داروی ایبوپروفن نیز از ترکیبات مذکور صورت پذیرفت و نتایج نشان دادند که سیلیکای مزوحفره تولیدی قابل رهایش کنترل شده دارو را تا h 240 دارا می باشد.
    کلیدواژگان: رهایش دارو، دارورسانی، سیلیکای نانو متخلخل، سورفکتانت P123، ایبوپروفن
  • صاحبعلی منافی*، سید رحیم کیاحسینی، ایمان فرح بخش صفحات 199-211
    در این تحقیق به منظور سنتز نانوساختارهای باریم تیتانات از روش شیمیایی سولوترمال (Synthesis method solvothermal) استفاده شد. پارامترهای دما، زمان و نوع عامل پراکنده ساز مورد بررسی قرار گرفت. نمونه ها در دماهای مختلف 160، 180 و °C 200 و زمان های 2، 4 و h 6 و بوسیله عوامل پراکنده ساز شامل Dolapix ET85،Dolapix CA و CTAB سنتز شدند. جهت مشخصه یابی فازهای باریم تیتانات سنتز شده از آنالیز پراش پرتو ایکس (XRD) استفاده شد. مشخص گردید که تمام پودرهای سنتز شده شامل فاز نانوساختار باریم تیتانات می باشند. با استفاده از روش ویلیامسون- هال و شرر، متوسط اندازه دانه برای نمونه های سنتز شده در محدوده nm 40-30 محاسبه شد و همچنین ساختار کریستالی فاز سنتز شده به صورت مکعبی مشخص شد. به منظور بررسی مورفولوژی نانوذرات باریم تیتانات سنتز شده در نمونه های تک فاز باریم تیتانات، از میکروسکوب الکترونی روبشی ((SEM استفاده شد که بر اساس آن، ذرات سنتز شده، همگن و مورفولوژی آنها تقریبا کروی با توزیع یکنواخت اندازه ذرات و پراکندگی مناسب بین ذرات بود.
    کلیدواژگان: تیتانات باریم، نانوساختار، روش سولوترمال، عامل پراکنده ساز، ثابت دی الکتریک
  • سیدعلی حسینی *، بهرنگ ایزدخواه صفحات 213-222
    مجموعه ای از نانوپروسکیت های LaMnO3 و LaMn0.7B0.3O3به صورتی که B شامل Fe، Cu و Co باشد، به روش سل- ژل نوع پچینی سنتز شدند. فعالیت کاتالیستی نانوپروسکیت ها در اکسایش تولوئن در یک راکتور بستر ثابت مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که اصلاح نانوکاتالیست از طریق جایگزینی جزئی Mn با سایر فلزات، باعث بهبود فعالیت کاتالیستی گردید. دمای عملیاتی برای تبدیل 50% تولوئن بر روی نانوکاتالیست های LaMnO3، LaMn0.7Co0.3O3، LaMn0.7Cu0.3O3 و LaMn0.7Fe0.3O3 به ترتیب برابر 330، 276، 272 و °C 268 بود و نانوکاتالیست LaMn0.7Fe0.3O3 به عنوان نانوکاتالیست بهینه انتخاب شد. نانوذره بودن کاتالیست ها با تکنیک های SEM، TEM و DLS تایید شد. نتایج H2-TPR و XPS نشان دادند که پس از وارد کردنFe به ساختار نانوپروسکیت LaMnO3 نسبت Mn4+ به Mn3+ در نانوکاتالیست LaMn0.7Fe0.3O3 نسبت به LaMnO3افزایش یافت. همچنین طبق نتایج H2-TPR، احیاپذیری LaMn0.7Fe0.3O3 نسبت به احیای LaMnO3 و LaFeO3 در دماهای پایین تری روی می دهد. افزایش نسبت یون های دارای حالت اکسایش نامعمول و همچنین افزایش مکان های خالی اکسیژن سطحی عواملی هستند که موجب بهبود فعالیت کاتالیستی LaMn0.7Fe0.3O3 شده اند و افزایش سطح ویژه کاتالیست عامل تعیین کننده در فعالیت کاتالیستی نبود.
    کلیدواژگان: نانوکاتالیست، نانوپروسکیت، اکسایش، ترکیبات آلی فرار، لانتانیم منگنیت
|