فهرست مطالب

اسلام و پژوهش های مدیریتی - سال هفتم شماره 1 (پیاپی 15، پاییز و زمستان 1396)

نشریه اسلام و پژوهش های مدیریتی
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 15، پاییز و زمستان 1396)

  • 128 صفحه، بهای روی جلد: 70,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1397/02/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدحسن جعفری صفحه 1
    «مدیریت جهادی» مفهومی نوظهور است که رهبر معظم انقلاب در نام گذاری سال 1393 از آن استفاده کرده، آن را به همراه «عزم ملی»، راه گشای حل مشکلات فرهنگی و اقتصادی معرفی نمود. با طرح این مفهوم، موضوع اصلی این پژوهش آن است که «مدیریت جهادی» چیست و چه ویژگی هایی دارد؟ برای پاسخ به این سوال، این مقاله کوشیده است با روش «استنباطی» و با مراجعه به قرآن و بررسی آیات مربوط به جهاد، ویژگی هایی برای جهاد استخراج کند. با بررسی این ویژگی ها و با تحلیل مفهوم «مدیریت»، تلاش شده است ویژگی های مربوط به جهاد با موضوع مدیریت تطبیق داده شده، مشخصه های مدیریت جهادی از منظر قرآن استخراج شود. بر اساس یافته های تحقیق، مشخصه های مدیریت جهادی قابل تقسیم به دو دسته «صفات مدیر جهادی» و «ویژگی های اقدامات مدیریتی» است. از دسته اول، می توان به اخلاص مدیر، باور و اعتقاد به وعده ها و دستورات الهی، دل نبستن به شیوه های غیردینی مدیریت، و داشتن روحیه صبر و تحمل در مدیریت اشاره کرد. دسته دوم نیز مشتمل بر سه ویژگی پرداختن به چالش ها و مشکلات، شیوه های نو در اقدام و عمل، و رعایت قواعد و اصول دینی است.
    کلیدواژگان: مدیریت، جهاد، مدیریت جهادی، مدیر جهادی، اقدامات مدیریت جهادی
  • علی نیکخو، محمدتقی نوروزی فرانی، مجتبی درودی صفحه 21
    موضوع «عدالت» از دیرباز، جزو مهم ترین مباحث و دغدغه های بشر و اندیشمندان علوم گوناگون بوده است. عدالت حیات و بقای نظام های اجتماعی، همچون سازمان را استمرار می بخشد و عناصر سازمانی را در کنار یکدیگر منسجم می سازد، در حالی که بی عدالتی موجبات جدایی و اضمحلال آنها را فراهم می آورد. از سوی دیگر، یکی از وظایف اصلی مدیریت، انگیزش کارکنان است؛ یعنی ایجاد و یا تقویت نیروی درونی در کارکنان که موجب بروز و تداوم رفتارهای خاصی می گردد. مهم ترین عاملی که باعث ایجاد انگیزه در کارکنان می شود عدالت است. هر سه نوع عدالت (توزیعی، رویه ای، مراوده ای) اثری مستقیم بر انگیزش منابع انسانی دارند. این پژوهش برآن است با رویکردی «توصیفی-تحلیلی» به تبیین تاثیر «عدالت توزیعی» بر انگیزش منابع انسانی در سازمان از نگاه «نهج البلاغه» بپردازد. یافته های تحقیق نشان می دهد که «عدالت توزیعی» به معنای «عادلانه بودن در تقسیم کار و گزینش نیروی انسانی، پرداخت ها، توزیع پاداش ها و اعمال تنبی هات» تاثیری مستقیم بر انگیزش منابع انسانی در سازمان می گذارد.
    کلیدواژگان: عدالت، عدالت توزیعی، انگیزش، منابع انسانی، نهج البلاغه
  • عباس ابراهیمی، عبدالنبی کمالی صفحه 39
    تمرکز، رسمیت و پیچیدگی، به عنوان مهم ترین ابعاد فرایند تحلیل ساختاری یک سازمان به شمار می آیند. از این رو، تجزیه و تحلیل و بررسی دقیق آنها در ایجاد ساختار سازمانی و مدیریت اثربخش سازمان نقش مهمی دارد. هدف این مقاله، بررسی و تحلیل ابعاد ساختاری مرکز فرهنگی و هنری دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم است؛ مرکز فرهنگی هنری که با هدف بسترسازی برای تبلیغ موثر و فراگیر با استفاده از ابزار هنری تشکیل گردیده است. در این راستا در محورهای آموزشی، نشست های تخصصی، تشکیل جلسات با طلاب هنرمند و بهره گیری از هنر در تبلیغ و ارائه راه کارهای هنری در تبلیغ دینی، فعالیت هایی انجام می دهد. برای شناسایی ابعاد ساختاری، از جمله تمرکز، رسمیت و پیچیدگی، به عنوان ابعاد ساختاری و بعد مکانیکی یا ارگانیکی مرکز فرهنگی هنری، از پرسش نامه استاندارد استفاده شده است. نتایج تحقیق بیانگر این است که مرکز فرهنگی هنری، به سمت یک ساختار ارگانیک گرایش دارد. همچنین، تحلیل ساختاری این مرکز نشان می دهد که این مرکز، سازمانی با تمرکزگرایی متوسط، رسمیت متوسط رو به بالا و پیچیدگی متوسط رو به پایین است.
    کلیدواژگان: ساختار سازمانی، پیچیدگی، رسمیت، تمرکز، مرکز فرهنگی هنری دفتر تبلیغات
  • هدی شفیعی، محمد مهدی نادری قمی، قادر علی واثق صفحه 57
    یکی از مهم ترین وظایف مدیریت، برنامه ریزی است که در منابع و آموزه های اسلامی نیز بر آن تاکید شده است. دست یابی به اهداف سازمانی در برنامه ریزی از راه های متعددی امکان پذیر است. در دیدگاه مادی و غیر الهی، تنها راه رسیدن به اهداف مهم است، اما اینکه از چه راهی و با رعایت چه اصول و قواعدی، چندان اهمیتی ندارد؛ چنانکه پیروان ماکیاول معتقدند: برای رسیدن به اهداف، می توان تمام ابزارها و وسایل را توجیه کرد! اما در دیدگاه اسلامی، به ویژه قرآن کریم، برای دست یابی به اهداف، اصول و قواعد متعددی را باید رعایت کرد که چه بسا رعایت این اصول و قواعد مهم تر از دست یابی به اهداف باشد.
    با توجه به تبیین نشدن این اصول و قواعد، پژوهش حاضر با روش «توصیفی- تحلیلی»، با بررسی و مطالعه دقیق قرآن کریم، به تبیین اصول حاکم بر مسیر دست یابی به اهداف در برنامه ریزی از منظر قرآن کریم پرداخته و اصولی همچون «مشروعیت ابزار و وسیله»، «تلاش و کوشش»، «اجتناب از عجله و شتابزدگی»، «امداد های غیبی»، «توکل»، «توسل»، «امید» و «صبر و استقامت» را به عنوان اصول حاکم بر مسیر و راه دست یابی به اهداف در برنامه ریزی تبیین نموده است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی، اصول، مسیر دست یابی به اهداف، قرآن کریم
  • صادق استوار، وحید خاشعی، حسین مظفری صفحه 75
    با وقوع انقلاب اسلامی، نقش روحانیت خود را در حدوث انقلاب بسیار برجسته و متمایز نشان داد، اما بعد از انقلاب، بررسی سازوکارهای اثرگذاری مطلوب حوزه علمیه در تدوین، اجرا و ارزیابی خط مشی های کشور، آنچنان که شایسته بوده به صورت جدی مطمح نظر واقع نشده است. این رساله به دنبال تبیین سازوکارها و چگونگی تاثیرگذاری حوزه علمیه در تدوین خط مشی های عمومی و تاثیرگذاری حوزه علمیه در اجرای آنها و همچنین ارزیابی خط مشی های عمومی از منظر مقام معظم رهبری است. جهت گیری پژوهش حاضر بنیادی است و در زمره پژوهش های «کیفی» قرار دارد و از میان انواع راهبردهای پژوهش کیفی، راهبرد «نظریه پردازی داده بنیاد» انتخاب گردیده است. مهم ترین یافته های این تحقیق حاکی از آن است که اثرگذاری حوزه علمیه بر فرایند خط مشی عمومی مستخرج از بیانات مقام معظم رهبری از طریق عوامل تدوینی، عوامل اجرایی و عوامل مربوط به ارزیابی است.
    کلیدواژگان: خط م شی عمومی، حوزه علمیه، تدوین خط مشی عمومی، اجرای خط مشی عمومی، ارزیابی خط مشی عمومی
  • محبوبه گلستانی زاده، حمید دوازده امامی، رسول هیهاوند زواری پور صفحه 95
    امروزه تاکید بر دانش و اطلاعات از اساسی ترین مشخصه های سازمان های هوشمند به شمار می رود. بی تردید، توجه همه جانبه به علوم سازمانی، موجب تعالی نیروهای انسانی درون سازمان ها و نیروی محرکی برای دستیابی به اهداف بلندی است که جوامع برای تعالی و رشد خود ترسیم کرده اند. یکی از این علوم سازمانی، «مدیریت دانش» است. «مدیریت دانش» فرایندی نظام مند در احصا، ذخیره سازی، بازیابی و توزیع دانش افراد درون سازمان برای استفاده همگانی به منظور ارتقای کیفیت و کارایی در تصمیم گیری هاست. در این میان، حافظه و سابقه تاریخی جوامع در روی آوردن به چنین رویکردهایی از جایگاه بالایی برخوردار است؛ بدین معنا که ارزش و اهمیت بالایی که جوامع به طور ذاتی برای علم و دانش قائل هستند، خود زمینه ساز اقبال شایسته تر به این علوم خواهد بود. این مقاله کوشیده است تا با تکیه بر آیات نورانی قرآن و روایات ائمه معصوم علیهم السلام ریشه های دینی دانش و روند منطقی را، که امروزه از آن به نام «مدیریت دانش» نام برده می شود، بررسی و تحلیل کند.
    کلیدواژگان: آیات قرآن، دانش، روایات ائمه معصوم علیهم السلام، مدیریت دانش
|
  • Mohammad Hassan Jafari Page 1
    "Jihadi management" is a new concept proposed by the Supreme Leader as a name for the year 1393 and introdvced it, along with "national resolution", as solving cultural and economic problems. In line with the introduction of this concept, the basic question of this research is What is "Jihadi Management" What is itscharacteristics? management”. Using an "inference" method and studying the Quranic verses related to Jihad, this paper addresses this issue and extracts some of the characteristics of Jihad. Investigating these features and analyzing the concept of "management", the paper attempts to identify the characteristics of jihad which conform with the subject of management, and extract Quranic perspective of the characteristics of Jihadi management. According to the research findings, the characteristics of Jihadi management can be divided into two categories: "characteristics of Jihadi manager " and " characteristics of management measures ". The characteristics of the first category are the manager’s sincerity, belief in Divine promises and commands, and detachment from not resorting to non-religious methods of management, and having a spirit of patience and tolerance in management. The second category also has three characteristics: responding to challenges and tackling problems, using new ways of perseverance and hard work, and observing religious rules and principles.
    Keywords: management, Jihad, Jihadi management, Jihadi manager, Jihadi management measures
  • Ali Nikkho, Mohammad Taghi Norouzi Farani, Mojtaba Doroodi Page 21
    The Subject of "justice" has long been one of the most important issues and the special concern of man and thinkers in various fields of study. Justice ensures the life and survival of social systems and maintains the continuity of organizations and the consistency of the different organizational elements, while injustice leads to their disintegration and decline. On the other hand, one of the main Functions of management is to motivate employees, i.e. to create and strengthen inner force in the staff, which contributes to the exhibition and continuation of certain behaviors. Justice is the most important factor which motivates the working staff. All three types of justice (i.e. distributive, procedural, and interactional) have a direct impact on the motivation of human resources. Using a descriptive-analytical method, this paper seeks to show what, according to Nahjul Balaghah, the effect of "distributive justice" on the motivation of human resources is. The research findings show that "distributive justice", in the sense of "fairness in the division of labor, the selection of human resource, the payment and distribution of rewards and punishment" directly affects the motivation of human resources of an organization.
    Keywords: justice, distributive justice, motivation, human resources, Nahj ul, Balaghah
  • Abbas Ebrahimi, Abdulnabi Kamali Page 39
    Centralization, formalization and complexity are considered as the most important dimensions of the process of making analysis of the structure of an organization. Therefore, a thorough analysis and examination of these dimensions can play an important role in creating an organizational structure and the effective management of an organization. The purpose of this paper is to investigate and analyze the dimensions of the structure of the cultural art center of the Islamic Propagation Office of Qom Seminary, a center which is intended to contribute, through art work, to effective and inclusive propagation.
    The center's responsibility is stimulating educational activities, holding formal conferences, holding meetings with art critics, making use of art in propagation and presenting strategies for using art in religious propagation. A standard questionnaire was used to identify the structural dimensions, including concentration, formalization and complexity as the structural dimensions and mechanical or organic dimension of the cultural art center. The research results indicate that the cultural- art center shows a tendency towards becoming an organic structure. Moreover, the analysis of the structure of the center shows that the center is an institution with moderate centralization, upper intermediate formalization and a lower intermediate complexity.
    Keywords: organizational structure, complexity, formalization, centralization, cultural art center of propagation office
  • Mehdi Shafii, Mohammad Mehdi Naderi Qomi, Qader Ali Wasiq Page 57
    Planning, which is one of the most important tasks of management, is given special attention by Islamic sources and teachings. Organizational goals in planning can be achieved in many ways. From the material non-divine perspective, the only important thing is to achieve the goals, and it is not very important how or according to what principles and rules the goals would be achieved, just like what Machiavellians believe, that is, using any possible means for achieving one’s goals can be justified! But according to Islamic view, particularly the holy Quran, achieving a goal requires observing several principles and rules and observing these principles and rules is regarded even more important that achieving the very goals. Therefore, using a "descriptive-analytical" method and making a careful study of the holy Quran, the present study seeks to provide an explanation of the Quranic view point of the principles and rules governing the way of achieving the goals in planning. It elaborates on such principles as the legitimacy of the means, hard efforts, avoidance of hasty decisions, divine support, trust in God, supplication, hope, patience and endurance and considers them as the principles governing the way of achieving the goals in planning.
    Keywords: planning, principles, way to achieve goals, the holy Quran
  • Sadegh Ostvar, Vahid Khashei, Hossein Mozaffari Page 75
    With the occurrence of the Islamic Revolution, the clerics showed their distinctive and leading role in the outbreak of the Revolution. After the revolution, however, the study of the mechanisms of the desirable influence of the seminary on the formulation, implementation and evaluation of the country policies have not been taken into account as seriously as needed. This treatise seeks to explain the mechanisms and influence of the seminary in the formulation and implementation of public policies and to assess public policies from the point of view of the Supreme Leader. The orientation of this qualitative research is fundamental. Among the various types of qualitative research strategies, the "data-based theorization" strategy has been selected. The most important findings of this research suggest that, according to statements of the supreme leader, the seminary affects general policy process through policy-making, implementing and evaluative factors.
    Keywords: general policy, seminary, general policy making, general policy implementation, general policy evaluation
  • Mahboobeh Golestanizadeh, Hamid Davazadah Emami, Rasool Hayhavand Zavari Pour Page 95
    Today, emphasis on knowledge and information is among the most fundamental features of smart organizations. Undoubtedly, an all-encompassing attention to organizational sciences that translates into the development of human resources within organizations will be the driving force behind the accomplishment of lofty goals that societies have determined for their excellence and growth. One of these organizational sciences is knowledge management. Knowledge management is the systematic process of identifying, storing, retrieving and distributing individuals’ knowledge within the organization for public use in order to improve the quality and efficiency of decision making. Meanwhile, the memory and historical background of communities are of great importance in following such approaches, in the sense that the great value and importance that societies inherently place on knowledge and science will lead to greater appeal of these sciences. This paper attempts to investigate the religious roots of knowledge based on the illuminated verses of the Quran and the traditions of the infallible Imams as well as the logical process referred to today as "knowledge management”.
    Keywords: the Quranic verses, knowledge, traditions of infallible Imams, knowledge management