فهرست مطالب

اسلام و پژوهش های مدیریتی - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 12، بهار و تابستان 1395)

نشریه اسلام و پژوهش های مدیریتی
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 12، بهار و تابستان 1395)

  • 136 صفحه، بهای روی جلد: 35,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/07/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرضا صادقی، محمدتقی نوروزی فرانی صفحه 5
    این مقاله استفاده از ابزار مطالعه تطبیقی در مدیریت و سازمان برای مطالعه و تدوین علم مدیریت اسلامی را بررسی و با استفاده از روش مطالعه کتاب خانه ای و روش تجزیه و تحلیل قیاسی، ابتدا رویکرد تطبیقی را با تاکید بر فرهنگ و ارزش ها در حوزه مطالعاتی مدیریت و سازمان و جایگاه آن در سیر تکاملی نظریات سازمانی و مدیریتی معرفی نموده است. سپس رویکردها به علم مدیریت اسلامی را با تاکید بر رویکرد ارزش گرایانه موضوع قرار داده است. در نهایت، رویکرد تطبیقی به مدیریت اسلامی را معرفی و نقاط قوت و ضعف آن را بررسی کرده است. نتیجه آنکه رویکرد تطبیقی به سبب آنکه نقطه تلاقی دیدگاه های صاحب نظران در دو حوزه «اسلام شناسی» و دانش « سازمان و مدیریت » را شکل می دهد می تواند نقطه شروع مناسبی برای حرکت در جهت تدوین علم مدیریت اسلامی باشد. البته این رویکرد باید به عنوان قطعه ای از جورچین کلان نقشه راه به سوی علم مدیریت اسلامی مطمح نظر قرار گیرد. تزریق ارزش های ناب اسلامی به بدنه جامعه و تلاش برای غنی سازی و اجرایی کردن رویکردهای تاسیسی را می توان از جمله قطعات مهم دیگر این جورچین معرفی کرد.
    کلیدواژگان: مدیریت اسلامی، رویکرد تطبیقی، ارزش های اسلامی، نظریه های سازمان، محیط، فرهنگ
  • کمال برزگر بفرویی، مهناز توکلی بنیزی، محمدحسین رحمتی صفحه 23
    «دین داری» از جمله مفاهیمی است که اندیشمندان علوم اجتماعی به آن توجه بسیار کرده اند. شکی نیست که یکی از عوامل موثر بر رفتار و نگرش انسان ها در جوامع گوناگون، دین داری است. در کنار دین داری، هوش فرهنگی نیز می تواند بر تمام جنبه های زندگی، از جمله کیفیت روابط بین فردی، مهارت های زندگی و شغل هر کس تاثیرگذار باشد. هوش فرهنگی مهم ترین ابزاری است که می توان آن را برای مواجهه مناسب با موقعیت های چندفرهنگی به کار گرفت. بر این اساس، پژوهش حاضر درصدد تعیین تاثیر ابعاد دین داری بر هوش فرهنگی کارکنان «مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی» یزد است. در این پژوهش، به منظور سنجش دین داری از پرسش نامه گلاک و استارک و برای سنجش هوش فرهنگی از پرسش نامه تنظیم شده توسط «مرکز مطالعات هوش فرهنگی» استفاده شد. داده های لازم از طریق توزیع پرسش نامه بین 96 تن از کارکنان جمع آوری شد. به منظور آزمون روابط تعریف شده در فرضیه های پژوهش، از رگرسیون تک متغیره خطی استفاده شد. نتایج پژوهش نشان می دهد از بین ابعاد دین داری، «اعتقادات مذهبی» و «تجربه دینی» بر میزان هوش فرهنگی افراد تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: دین داری، هوش فرهنگی، کارکنان مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی یزد
  • علیرضا عباسی صدر، محسن منطقی صفحه 37
    فرهنگ سازمانی و مطالعه آن در سازمان های امروزی، یکی از مهم ترین و پیچیده ترین مباحث مطالعات مدیریتی محسوب می شود. عمده مطالعات در این حوزه، توسط اندیشمندان منتسب به مکتب نمادین تفسیری ارائه گردیده است. نتایج گسترده و کاربردی این یافته ها در سازمان و دانش مدیریت قابل کتمان نیست. در این میان، توجه به «نماد»، به عنوان جزئی از فرهنگ، و تاثیراتی که به کارگیری آن بر رفتار کارکنان دارد، مبحثی جدید در حوزه مطالعات رفتار سازمانی به شمار می رود. مبانی نظری و مفروضات حاکم بر «مکتب نمادین تفسیری»، که مبتنی بر شناخت گرایی ذهنی است، یا ترس از دچار شدن به نمادگرایی، و یا برخورد برخی مسلمان نماها در مواجهه با نمادها، که التزام به نماد را شرک معرفی می کنند، موانعی در توجه به جایگاه نماد در مطالعات مدیریت اسلامی به شمار می روند. تلاش این تحقیق بر آن است که با بررسی تحلیلی - توصیفی نگاه برخی عالمان اسلامی نسبت به نماد، جایگاه نماد را در مطالعات مدیریت اسلامی تبیین نماید. یافته های حاصل از بررسی کلام بزرگانی همچون علامه طباطبائی و شهید مطهری، نگاه ویژه عالمان دینی به نماد را می رساند، که البته این اهتمام به نماد، متکی بر مبانی معرفت شناختی و مفروضات اسلامی است. روش گردآوری اطلاعات «کتابخانه ای» بوده است.
    کلیدواژگان: نماد، رفتار، فرهنگ سازمانی، اسلام، اندیشمندان اسلامی
  • سید روح الله طباطبایی ندوشن، علی محمد میرجلیلی صفحه 61
    نظارت عاملی کارآمد برای تطبیق فعالیت های یک مجموعه با اهداف و آرمان های آن، ساختارمندی رفتار اعضا، و ضمانتی برای مدیریت صحیح آن مجموعه محسوب می شود. حکومت ها نیز به عنوان اداره کننده جوامع، نیازمند نظارت بر عملکرد افراد زیرمجموعه خود هستند. نظام حکومتی امام علی علیه السلام به واسطه برخورداری از مبانی محکم اعتقادی- دینی و قرار داشتن امام در راس هرم مدیریتی آن، توجه ویژه و مضاعفی به مقوله نظارت بر کارگزاران داشته است. نوشتار حاضر به روش «توصیفی – تحلیلی» و فیش برداری کتابخانه ای، ابعاد نظارت در دستگاه حکومتی امام علی علیه السلام را بررسی می کند و سپس الگوگیری های بنیانگذار انقلاب اسلامی از الگوی نظارتی امام علی علیه السلام را به بحث می گذارد. در این پژوهش، روش ها و اجزای الگوی نظارتی امام علی علیه السلام بر کارگزاران از جمله نظارت مستقیم، و توجه به گزارش های مردمی احصا شده است و ضمن استخراج الگوی نظارتی امیرمومنان، تاثیرپذیری امام خمینی ره از این الگو به اثبات می رسد. نتیجه پژوهش حاضر نشان می دهد حضرت امیر علیه السلام به روش های گوناگون و در عین حال، نظام مند در قالب یک الگو، بر عملکرد کارگزاران نظارت داشتند. بنیانگذار انقلاب اسلامی نیز با در نظر گرفتن بایسته های اجرایی این الگو، از اجزا و روش های ذیل آن، به میزان قابل توجهی تاثیر پذیرفته بود.
    کلیدواژگان: امام علی علیه السلام، امام خمینی ره، حکومت، نظارت، کارگزاران
  • مهدی مبینی، کبری رجبی، محمد صادقی صفحه 81
    طی دو دهه اخیر، روان شناسی مثبت گرا چشم اندازی متفاوت از آنچه تاکنون به اشتباه درباره کارکنان تصور می شده است ، در زمینه بهینه سازی عملکرد، شکوفایی و غنی سازی قابلیت ها و توانمندی های نیروی انسانی ارائه کرده است. بر اثر ایجاد موج هایی همچون روان شناسی مثبت گرا، رفتار سازمانی مثبت گرا و پژوهش های سازمانی مثبت گرا، مفهوم «سرمایه روان شناختی» مطرح گردیده است. پژوهش های صورت گرفته در این زمینه، بر اهمیت شناخت این سرمایه جدید و تقویت آن به منظور حداکثر کردن کارکرد افراد در نقش های متفاوت در محل کار تاکید دارد. با نگاهی به مضامین و مولفه های سرمایه روان شناختی، متوجه می شویم در آموزه های دینی نیز بر برخی مفاهیم موجود در نظریه «سرمایه روان شناختی»، در قالب مفاهیمی مشابه و نزدیک تاکید شده است. در این مقال، ضمن توجه به مفروضات بنیادی متمایز کننده ادبیات دینی و آموزه های اسلامی، با ادبیات رایج روان شناسی و مدیریت ، سازه های اصلی سرمایه روان شناختی براساس ادبیات نظری و تجربی با مفاهیم مشابه دینی آنها و آموزه های مرتبط در دین اسلام بررسی شده است.
    کلیدواژگان: روان شناسی مثبت گرا، رفتار سازمانی مثبت گرا، سرمایه روان شناختی، آموزه های دینی
  • وحید فرهمند، رویا قاسمی، یاسر سبحانی فرد صفحه 99
    در این عصر، دانش نخستین منبع راهبردی برای انسان ها و سازمان ها محسوب می شود. سازمان هایی موفق هستند که دانش جدید ایجاد کنند، آن را به شکلی گسترده در سراسر سازمان خود توزیع نمایند و به سرعت این دانش جدید را به فناوری ها و محصولات جدید تبدیل سازند. برای موفقیت سازمان ها در این زمینه و دستیابی به قدرت دانش، شناخت مبانی معرفت شناسی و فلسفی مدیریت دانش امری ضروری به نظر می رسد . فلسفه «مدیریت دانش» به عنوان یک رشته، هم در دیدگاه اسلامی و هم دیدگاه غربی شناخته شده است و می تواند منبع اقتصاد، قدرت و رفاه باشد. تمرکز بر روی فلسفه مدیریت دانش و مقایسه دیدگاه سنتی و نوین آن، منجر به کشف راه های جدیدی می شود که از طریق آن، دانش شناخته، مدیریت و اعمال می شود. هدف این مقاله تبیین مبانی معرفت شناسی و فلسفی مدیریت دانش در غرب و بازخوانی و مقایسه آن بر اساس معرفت شناسی دینی و مبانی اسلام با استفاده از روش «فرایند چرخه ای تحلیل» است. پس از درک عمیق تفاوت ماهوی مدیریت دانش در غرب و اسلام، زمینه برای جای گزینی مبانی معرفت شناسی دینی با مبانی موجود فراهم می شود. بدین روی، با جمع بندی و استنباط از تمام مباحث، اطلاعات و نتایج مرتبط با مدیریت دانش اسلامی و غربی به عمل می آید. در این تحقیق، مشخص شد که کسب دانش، نگه داری ، به کارگیری و انتشار آن، چرخه حیات یا فرایند مدیریت دانش از منظر منابع اسلامی هستند. همچنین فرایند مزبور از سکوت تا انتشار دانش، همگی فرایندی پویا و پیوسته به شمار می روند و توقف و گسست در هر چرخه یا فرایند، کل حیات مجموعه را به مخاطره می اندازد، و بعکس، حرکت مستمر و تکاملی دانش نه تنها موجب خلق دانش جدید در سازمان می گردد، بلکه تصمیم گیری را بهبود می بخشد، مزیت رقابتی پایدار را برای سازمان ایجاد می کند و به طور کلی، عملکرد سازمان را می افزاید.
    کلیدواژگان: دانش، مدیریت دانش، مدیریت دانش اسلامی، مبانی فلسفی، معرفت شناسی
  • الملخص
    صفحه 123
|
  • Mohammad Reza Sadeqi, Mohammad Taqi Nouroozi Farani Page 5
    The present paper uses the techniques of comparative study in management and organization to study and offer an Islamic management Science. Using a library method and deductive analysis, first it offers a comparative approach by emphasizing the culture and values in the study of management and organization and on its role in the development process of managerial and organizational theories. Then, it expounds the approaches to the Islamic management by emphasizing the value-oriented approach. Finally, it offers a comparative approach to Islamic management and reviews its strengths and weaknesses. The research findings show that the comparative approach can be a good starting point to establish an Islamic management because it represents a point of agreement among scholars in the two fields of "the study on Islam" and "knowledge of the organization and management". No doubt, this approach should be considered as a piece of macro-puzzle of the road map leading to the science of Islamic management. The injection of pure Islamic values into society and the attempts to enrich and enforce the established approaches can be defined as other important pieces of this puzzle.
    Keywords: Islamic management, comparative approach, Islamic values, theories of organization, environment, culture
  • Kamal Barzegar Befruyee, Mahnaz Tavakoli Banizi, Mohammad Rahmati Page 23
    "Religiosity" is one of the concepts to which sociologists have devoted much attention. Religiosity is undoubtedly one of the factors influencing the attitudes and behavior of people in different societies. In addition to religiosity, cultural intelligence is likely to affect all aspects of life, including the kind of interpersonal relationships, and one's survival and professional skills. Cultural intelligence is the most important tool for handling multicultural situations effectively. This study seeks to assess the impact of religiosity on the cultural intelligence of the staff of "The Agriculture and Natural Resources Research and Education Center" in Yazd. In this study, Glock and Stark's questionnaire religiosity was completed to measure religiosity and a questionnaire designed by the "Center for Studying Cultural Intelligence" was completed to measure cultural intelligence. The required data were collected by distributing the questionnaires among 96 workers. The univariate linear regression was used to test the relationship defined in the research hypotheses. The results show that the dimensions of religion, "religious beliefs" and "religious experience" have their impact on individual’s cultural intelligence.
    Keywords: religiousity, cultural intelligence, the staff of the Agricultural, Natural Resources Research Center in Yazd
  • Ali Reza Abbasi Sadr, Mohsen Manteqi Page 37
    Organizational culture and studying it in today's organizations is considered as one of the most important and complicated subjects in management studies. Most of the studies in this area have been carried out by scholars related to the symbolic-interpretive school of thought. The impressive results and implications of their findings about organization and management knowledge are undeniable. In the meantime, attention to symbol, which is a part of culture, and its impact on employees’ behavior is regarded as a new discussion in the area of studies on organizational behavior. Among the obstacles, paying attention to the position of symbol in Islamic management studies are the theoretical principles and assumptions governing the symbolic-interpretive school, which is based on subjective cognition, fear of being stricken in symbolism, or encountering some so-called Muslims in facing symbols, who regard believing in symbols as polytheism. The present descriptive-analytical study seeks to review the viewpoints of some Islamic scholars about symbol and the position of symbol in Islamic management studies. Based on the words of great scholars such as Allameh Tabatabaei, martyr Motahhari and etc., the findings show the especial outlook of the religious scholars on symbol. Of course, their attaching importance to symbols relies on epistemological principles and Islamic assumptions. The data collection in this research is library-based.
    Keywords: symbol, behavior, organizational culture, Islam, Islamic scholars
  • Seyyed Ruhollah Tabatabai Nodoushan, Ali Mohammad Mirjalili Page 61
    Supervision is regarded an efficient factor for coordinating the activities of an organization with its goals and aspirations and structuring behavior of its members and as a guarantee for sound management of that organization. The duty of governments is running the community affairs and this needs to monitoring the performance of their subjects. Because Imam Ali's government had solid religious-devotional foundations and because the Imam Ali was in the upper rank of the management pyramid, he paid special attention to the issue of supervising the agents of his government. Using a descriptive-analytical method and library-based survey, the present paper investigates the different aspects of supervision in Imam Ali's government and its influence on the founder of the Islamic Revolution. This study expounds the methods and components of the model used by Imam Ali for supervising his agents, including direct observation, and attending to the reports submitted by people. The paper elicits the supervision model used by the Commander of the Faithful and proves that it has exerted influence on Imam Khomeini. The results of the study show that Imam Ali used different ways and a systematic pattern to oversee the performance of his agents. The founder of the Islamic Revolution was greatly influenced by the components and methods of the mentioned model by observing its procedural requirements.
    Keywords: Imam Ali, Imam Khomeini, government, supervision, agents
  • Mahdi Mobini, Kobra Rajabi, Mohammad Sadeghi Page 81
    During the last two decades, positive psychology presented a view about the optimization of function, values efflorescence and enrichment and personnel's potency, which is different from the mistakenly supposed view about the Personnel. The concept of ''psychological asset'' developed after the rise of such movements, like; positive psychology, Positive organizational behavior and organizational research works. The research works conducted in this regard concentrate on the importance of identifying and supporting this new asset in order to make personnel's performance rise to maximum in different roles in the office. When we take a look at the concepts and elements of psychological asset, we find that religious teachings emphasize on some of the concepts of ''psychological asset. Considering the fundamental assumptions of religious literature and Islamic teachings which differ from the current literature of psychology and management, this paper examines the main structures of psychological asset according to the theoretical and practical literature with the religious concepts similar to them and the related teachings in Islam.
    Keywords: positive psychology, positive organizational behavior, psychological asset, religious teachings
  • Wahid Farahmand, Roya Ghasemi, Yasir Sobhanifard Page 99
    Today, knowledge is regarded as the first strategic source for people and organizations. Organizations can make success if they create new knowledge, distribute it widely across the organization and rapidly change it into new technologies and products. In order to be successful in this field and have access to knowledge, organizations need to know and understand the epistemological and philosophical foundations of knowledge management. The philosophy of "knowledge management" is recognized by Islam and the West as a discipline, and it can be the source of economy, power and welfare. The concentration on the philosophy of knowledge management and comparing between its traditional view and modern view can contribute to discovering new ways, through which knowledge can be recognized, managed and applied. Using the "cyclic process of analysis", the present paper seeks to explain the epistemological and philosophical foundations of knowledge management in the West, review them and compare them with the religious epistemology and principles of Islam. A deep understanding of the substantial difference between the western view and Islamic view about knowledge management can pave the way for replacing the existing foundations with those of religious epistemology.Thus, the information and results about Islamic and Western knowledge management can be gained by referring to these issues to make conclusions. This study shows that acquisition, maintenance, application and distributing of knowledge are, according to Islamic sources, the cycle of life or process of knowledge management. Furthermore, the aforementioned process including silence and distributing of knowledge is considered as a constant and creative process, and the stop and disparity of any cycle or process will pose risk to the whole organization. On the contrary, the continuous and evolutionary development of knowledge, not only helps create new knowledge in the organization, but also improves decision-making, brings a decisive competitive advantage to organizations, and in general, raises the organization's Performance.
    Keywords: knowledge, knowledge management, management of Islamic knowledge, philosophical principles, epistemology