فهرست مطالب

آیین حکمت - پیاپی 36 (تابستان 1397)

فصلنامه آیین حکمت
پیاپی 36 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مجید ابوالقاسم زاده صفحات 7-33
    حسن و قبح افعال یکی از مسائل اساسی در علم کلام، اصول فقه و اخلاق است که از جهات مختلف معناشناختی، هستی شناختی و معرفت شناختی می توان از آن بحث کرد. اینکه حسن و قبح، ذاتی افعال است یا نه، بحثی هستی شناختی است؛ اما اینکه عقلی است یا نه، بحثی معرفت شناختی است. غالبا این دو حیث به‏درستی از هم تفکیک نشده ، مغالطاتی را در پی داشته است. مقاله حاضر پس از تفکیک دو جهت یادشده، تعیین محل نزاع و نیز بیان دستاوردهای معرفت شناختی قضایای حسن و قبح، سه دلیل معرفت شناختی بر عقلی بودن قضایای حسن و قبح ارائه کرده است. بنا بر دلیل اول، اگر حسن و قبح، عقلی نباشد، شناخت حسن و قبح افعال به طور مطلق و حتی از راه شرع هم امکان پذیر نخواهد بود. دلیل دوم ثابت می کند قضایای حسن و قبح، یقینی اند و در مقدمات برهان به کار می روند، نه مشهوری و عقلایی تا صرفا در جدل به کار آیند. در دلیل سوم، حسن و قبح برخی افعال، بدیهی دانسته شد و معلوم است اگر قضیه ای بدیهی بود، به طریق اولی یقینی و عقلی هم خواهد بود. اگرچه اشکالات متعدد معرفت شناختی به دلایل یادشده وارد گردیده، در نهایت با پاسخ های کامل و متقن از عقلی بودن حسن و قبح دفاع شده است.
    کلیدواژگان: قضایای حسن و قبح، حسن و قبح عقلی، حسن و قبح شرعی، حسن و قبح یقینی، حسن و قبح بدیهی
  • نجمه سادات توکلی، سید مرتضی حسینی شاهرودی صفحات 35-59
    در این نوشتار با توجه به دیدگاه ملاصدرا و مبانی حکمت متعالیه، مرگ و مسائل آن بررسی، و به سوالاتی در این باره پاسخ داده می شود؛ مانند اینکه حقیقت مرگ چیست؟ تدریجی است یا دفعی؟ علت آن چیست؟ آیا انسان فقط یک بار می میرد؟ نقش مرگ در مسیر استکمالی نفس چیست؟ آیا توجه به انواع مرگ در نقش استکمالی آن لازم است؟ ارتباط مرگ با کمال انسان چیست و آیا مرگ برای همه کمال است؟ با توجه به معنا و نقش تشکیک در حکمت متعالیه، این اصل چگونه با مرگ ارتباط پیدا می کند؟ در نتیجه مقاله هم درمی یابیم که نه‏تنها مرگ سبب رسیدن به کمال است، بلکه خود نیز نوعی کمال در مسیر تکاملی انسان به شمار می آید. مرگ، فعلیت یافتن بعضی از استعدادها را سرعت می دهد و کمال بودن آن ذومراتب است. همچنین برخی از انواع مرگ مثل شهادت، که خود آن هم ذو مراتب است و به استعدادهای انسان و فعلیت یافتن آنها جهت می‏دهد، جهت مسیر استکمالی انسان را عوض می کند

    کلیدواژگان: مرگ اخترامی، حرکت جوهری، کمال، تشکیک، تعدد مرگ
  • نرجس رودگر صفحات 61-81
    بحث از حرکت نفس، مسئله‏ای نسبتا جدید و محصول تاملاتی در آرای فیلسوفان گذشته است. گرچه فیلسوفانی چون ابن‏سینا و صدرالمتالهین مبحثی جداگانه به آن اختصاص نداده‏اند، اما از لوازم مبانی ایشان می‏توان به نظریاتی در این باب دست یافت. ابن‏سینا به تبع ممتنع دانستن حرکت در جوهر و حرکت در مجردات، نفس را اولا تنها در ناحیه اعراضش و ثانیا فقط در حیات مادی‏اش متحرک می‏داند؛ گرچه امکان تکامل برزخی را نفی نمی‏کند. صدرالمتالهین، جوهر نفس را متحرک می‏داند، اما همچنان به مشروط بودن حرکت به مادیت ملتزم است. در گام اول این نوشتار، آرای فیلسوفان مذکور در باب حرکت نفس ذکر شده است. در گام دوم، محل نزاع و مشکل اصلی در متحرک دانستن جوهر نفس بررسی شده است و در گام سوم، شش راه به عنوان ظرفیت‏های حکمت متعالیه برای برهانی کردن حرکت نفس پس از مفارقت از بدن طرح گردیده است.
    کلیدواژگان: حرکت، نفس، ابن‏سينا، ملاصدرا، تجرد، ماده
  • زهره زارعی، اسدالله آژیر صفحات 83-102
    مسئله مورد مطالعه در این مقاله، بررسی وجوه اشتراک و اختلاف کانت و سهروردی درباره مفهوم وجود است. براین‏اساس، آرای این دو فیلسوف غربی و شرقی را درباره تقسیم‏بندی مفاهیم و جایگاه مفهوم وجود در بین مفاهیم، و نیز تاثیر دیدگاه ایشان را در خصوص وجود بر مسئله اثبات خداوند مورد بحث قرار داده‏ایم. می‏توان گفت کانت وجود را امری اعتباری و منحصر در یک معنا، یعنی نسبت‏ها و اضافات می‏داند که تنها بیان‏کننده نسبت موضوع و محمول است و وجود محمولی را انکار کرده است؛ در حالی که سهروردی گرچه مفهوم وجود را امری اعتباری می‏داند، برای آن سه معنا قایل شده است که تنها یکی از آن معانی، با معنای مدنظر کانت مطابقت دارد و در ارائه معانی دیگر با او متفاوت است. در خصوص اثبات وجود خدا نیز تفاوت دیدگاه‏های این دو فیلسوف بر اساس مبانی مختلف آنها فاحش است.

    کلیدواژگان: سهروردی (شیخ اشراق)، کانت، مفهوم وجود، مفاهیم اعتباری، وجود محمولی، اصالت یا اعتباریت وجود
  • علیرضا زکی زاده رنانی صفحات 103-135
    یکی از مباحث نیازمند مطالعات جدی و پژوهش های روشمند در تاریخ کلام، شناسایی جریان های کلامی گوناگون در یک منطقه جغرافیایی است. دراین‏میان، حوزه ماوراءالنهر (بخشی از آسیای میانه) که مناطق گسترده ای را نیز دربردارد، هنوز مورد بررسی قرار نگرفته و در باب علم کلام کمتر پژوهشی درباره آن سامان یافته است. این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی نشان می دهد برخی جریان های کلامی مدرسه کوفه، همچون جریان متکلمان محدث با محوریت هشام بن حکم و جریان محدثان با محوریت یعقوب بن یزید و ایوب بن نوح، و همچنین جریان حدیث‏محور مکتب قم و جریان عقل گرایی مکتب بغداد‏، چگونه به منطقه وسیع ماوراءالنهر راه یافته و از سوی چه شخصیت هایی تا قرن پنجم هجری در آن دیار پویا بوده است.

    کلیدواژگان: ماوراء النهر، جریان های کلامی، جریان های فکری، هشام بن حکم، عقل گرایی بغداد، فاریابی، عیاشی، ابوعمرو کشی
  • محمد فنایی اشکوری صفحات 137-165
    در باب تجربه دینی مباحث مهمی مطرح است، اما مهم‏ترین مباحث در این زمینه بر محور سه مسئله است: چیستی تجربه دینی، ارزش معرفت‏شناختی تجربه دینی به طور عام و ارزش الهیاتی تجربه دینی به طور خاص. در این پژوهش به اختصار این سه مسئله بررسی خواهد شد و تفاوت نگاه غربی و اسلامی به مسئله تجربه دینی و نقش متفاوت این پدیده در دو سنت یادشده خاطرنشان خواهد گردید. جان کلام این است که تجربه دینی برای صاحب تجربه ممکن است از ارزش معرفتی بالایی برخوردار باشد، اما کسانی که فاقد چنین تجربه‏ای هستند، الزام منطقی به قبول دستاوردهای آن ندارند؛ گرچه چنین تجربه‏هایی می‏توانند نقش تاییدی و الهام‏بخشی داشته باشند. برخی متالهان غربی تجربه دینی را گوهر دین پنداشته و برخی دین را مبتنی بر آن دانسته‏اند، اما در سنت اسلامی از تجربه دینی برای فهم عمیق‏تر دین و نیل به درجات بالاتری از ایمان سود جسته‏ اند.
    کلیدواژگان: تجربه دینی، الهیات عرفانی، احساس، عینیت، برهان تجربه دینی، دین، وحی
  • محمد مهدی گرجیان، مهدی بابایی المشیری صفحات 167-190
    عقل با توجه به معنای لغوی، خصوصیات و لوازم ذاتی آن، میان همه موجودات عقلانی، از عقل اول گرفته تا قوه عاقله انسانی مشترک است. به همین دلیل، ابن عربی وقتی از عقل سخن می گوید، معنای لغوی آن را در نظر می‏گیرد. عقول انسانی از عقل اول به نحو تجلی و افاضه به وجود آمده اند. براین‏اساس، حقیقت عقول انسانی، همانند عقل اول، از سنخ نور و مجرد از ماده اند. کثرت عقول انسانی و نیز تفاوت و امتیاز میان آنها به واسطه مواد قابلی است، نه از ناحیه فاعل مفیض. عقل انسانی دارای دو بعد یا جنبه است: جنبه عملی که مربوط به کنترل غرایز نفسانی و هدایت آن به سمت موارد مشروع و دعوت به خیر و جلوگیری از انجام شر است، و جنبه نظری که عقل از این جهت به عنوان یکی از قوای ادراکی انسان، ابزار و طریق و یا منبع برای معرفت و شناخت به واقع است. عقل دارای هویت نوری و ادراکی است و همانند نور کاشفیت و روشنگری درباره غیر دارد و ازاین رو، در حد توان خود می تواند واقع را بیابد. عقل برای کسب معرفت جدید، یا از قوه فکر و نظر مدد می گیرد (عقل ناظر) و یا اینکه حقایق و معارف از سوی حق تعالی بر او افاضه می شود و او می پذیرد (عقل قابل).

    کلیدواژگان: عقل، عقل اول، عقل نظری، معرفت، ابن عربی
  • شمس الله مریجی صفحات 191-211
    امعه مدرن و تکنولوژیک امروزین، با همه پیشرفت‏های فزاینده‏اش، نتوانسته است آرامش روانی مطلوب را در اختیار اعضای انسانی‏اش قرار دهد. ازاین‏رو، تلاش فراوانی شده تا با ارائه نسخه‏های شفابخش بتوانند انسان‏های برخوردار از آسایش جسم را، آرامش روان ببخشند؛ اما به عیان دیده می‏شود که تا کنون در این راه توفیق چندانی نداشته‏اند. سر مطلب این است که جامعه انسانی عصر حاضر، درد معنویت دارد و حلقه مفقوده جوامع مدرن، نبود معنویت حقیقی است. نگارنده بر این باور است که ادیان الهی می توانند با ارائه معنویت حقیقی، راه پویندگان حقیقت را هموار کنند و امید رسیدن به ساحل نجات را در دل خسته انسان‏های برخوردار از اسباب مادی، زنده نگه دارند و محرک نیرومندی برای درنوردیدن دریای متلاطم پیش روی آنها باشند. نوشته پیش رو در صدد است مبانی و مولفه‏های معنویت حقیقی را که ریشه در معنا دارد و باطن رفتار انسانی را نمایان می‏سازد و به نوعی با نظام اعتقادی و اهداف عمل او در ارتباط است، از طریق منابع اصیل اسلامی بازنمایی کند.
    کلیدواژگان: معنویت، مادی گرایی، روح، فطرت
  • حسن معلمی صفحات 213-234
    مسئله کثرت‏گرایی دینی و حقانیت ادیان (پلورالیسم دینی) از مباحث مهم حوزه دین‏شناسی و فلسفه دین بوده، بحث های فراوانی درباره آن شده است. آنچه در این مقاله مدنظر است، نگاهی عقلانی و قرآنی برای تکمیل بحث، و نگاه واحد از نظر عقل و نقل به این مقوله است. حاصل نوشتار حاضر آن است که اولا، از منظر عقلی محال نیست که یک دین حق باشد و ادیان دیگر مورد قبول نباشند، ولی نجات و رستگاری در دین حق منحصر باشد. همچنین باید دانست که رفتار مسالمت آمیز با حقانیت دین خاص منافاتی ندارد و ثانیا، این امر ممکن با نگاهی قرآنی تثبیت می گردد.
    کلیدواژگان: قرآن، کثرت گرایی دینی، حقانیت ادیان، پلورالیسم دینی
|
  • Majid Abolqasemzadeh Pages 7-33
    The problem of human deed`s Goodness and badness is one basic problem in theology, usuli fiqh and ethics; it may be studied in different aspect of semantics, ontology and epistemology. Whether goodness and badness are essential to deeds or not is ontological; but whether it is rational or not, is epistemological. Often, these two aspects are not properly distinguished and it leads to some fallacies. This paper, having distinguished the two aspects, deciding the place of dispute and describing epistemological consequences, has argued for rationality of those propositions of goodness and badness by giving three proofs. Upon the first, if the goodness and badness are not rational, one may not be of any knowledge of the goodness of human deeds at all, even by way of religion. The second proof proves that these propositions carry certainty and, therefore, are used in the premises of logical demonstration; they are not among those known only as well-known used in dialectic. On the third reason, the validity of certain deeds is known as self-evident and, thereof, certain and rational. Although numerous epistemological objections have been given against the proofs, finally the paper, giving certain arguments, has defended rationality of the goodness and badness of these propositions.
    Keywords: Goodness, Badness, Religious Goodness, Undoubtable Goodness, Self-Evident Goodness
  • Najmeh Sadat Tavakkoli, Seyyed Morteza Hoseini Shahroodi Pages 35-59
    The paper, relying on Sadra`s view and principles, has studied the problem of death and answered its related questions like: What is the truth of death? Is death gradual or not? What is the cause of death? Does human being die only one time or more? What is the part of human death in perfection-seeking motion of the soul? Does one need to note various types of death for one`s soul to upgrade? What is the relation between death and human perfection? Considering the meaning and part of gradational state of existence in transcendent philosophy, how does this principle affect the problem of death? As understood by the study, death not only is a way to perfection but it itself is a kind of perfection also. It accelerates actualization of some potentials and its state of being perfect is gradational. Moreover, some kinds of death like martyrdom, being itself gradational and directing human potentialities and their actualization, change the way of development.
    Keywords: Death, Substantial Motion, Perfection, Gradation, Frequency of Death
  • Narges Roodgar Pages 61-81
    Human soul`s motion is regarded as a quite new problem brought up by reflecting on past philosophers` ideas. Though such philosophers as Avicenna and Mulla Sadra have not discussed the subject in isolation, one may prove the problem on the basis of their fundamental principles. Denying substantial and incorporeal motion, Avicenna views human soul as changing only in accidental and corporeal states, he does not deny development in purgatory. Mulla Sadra, however, views human soul as being of substantial motion; but this motion is limited to corporeality. In the paper, the philosophers` views on the subject have been mentioned at first and then, the place of dispute and main problem on the human soul`s motion have been studied. finally, six way as the capabilities of transcendental philosophy for proving and explaining the soul`s motion after death have been given.
    Keywords: Motion, Soul, Avicenna, Mulla Sadra, Immateriality, matter
  • Zohreh Zarei, Asadollah Azhir Pages 83-102
    The issue under study in this article lies in surveying common and different points in Kant and Suhrawardi's concept of existence. Accordingly, we have studied the opinions of these two Western and Eastern philosophers about the division of concepts, the position of the concept of existence among the concepts as well as the influence of their views on the proofs for the existence of God. It can be said that Kant considers existence as being conventional and only of one meaning, that is the relations found between the subject and the predicate of propositions. While Suhrawardi, has viewed the concept of existence as being of three meanings, one conventional as that of Kant and the other non-conventional. As for proving the existence of God, their differences would be considerable as demanded by their considerations on the concept of existence.
    Keywords: Suhrawardi (Sheikh Ishraq), Kant, the Concept of Existence, Conventional Concepts, Predicative Existence, essentiality or Conventionality of existence
  • Alireza Zakizadeh Renani Pages 103-135
    A subject seriously worthy of study in the history of theology lies in various theological types of geographical regions. Meanwhile, Mesopotamia as an extended region has been hardly studied with regard to the field. This research with an analytico-descriptive method shows that how did some theological currents of Kufah School such as muhaddith theologians with Hesham`s leadership and muhaddithan theologians with Ya`qub ibn Zaid and Ayyub ibn Nuh`s leadership and hadith-based theologians of Qom`s school as well as rationalism of Baghdad`s school enter Mesopotamia and who developed them

    Keywords: Mesopotamia, Theological Currents, Mental Currents, Hesham Ibn Hakam`s Current, Baghdad`s Rationalism, Hadith-Based Current of Qom, Faryabi, Ayyashi, Abu Amr Kashshi
  • Mohammad Fanaei Eshkevari Pages 137-165
    Though there may be found notable discussions on religious experience, the most notable discussions in the field originate from three problems: the what of religious experience, epistemological value of religious experience generally viewed and theological value of religious experience particularly viewed. The paper studies the three problems, the difference between western view and Islamic view in the field and different part of the phenomenon in the two mentioned traditions. In short, though religious experience may carry high degree of epistemological value for those of experience, those lack of such experience may not be logically obliged to agree with them; it may be met only as a confirmation and aspiration. Some western philosophers have viewed religious as essence of religion and some viewed religion as being based upon it. While, in Islamic tradition, it religious experience has been used for deeper understanding and higher degree of faith.
    Keywords: Religious Experience, Mystical Theology, Feeling, Objectivity, the Proof of Religious Experience, Religion, Revelation
  • Mohammadmahdi Gorjian, Mahdi Babaei Pages 167-190
    `Aql, intellect, with regard to its lexical meaning, essential properties and requisites is common in all intellectual beings, from the first intellect to human intellectual ability. On this reason, Ibn Arabi, when saying of intellect, regards its lexical meaning. Human intellects is viewed by him to be the grace and manifestation of the first. On this basis, the essence of human intellects, like that of the first intellect, is light and immaterial. Variety and numerous state of human souls lie in their corporeal aptitudes, not in their agent. Human intellect is of two aspects: one is for controlling natural instincts and directing them to lawful deeds. The other functions as a way and means for human knowledge of reality. Human intellect is of an immaterial identity and functions like a light that lighten the things. It, therefore, can perceive reality in accordance to its ability. Human intellect enjoys mental power to attain knowledge or take it from the Divine directly.

    Keywords: Ibn Arabi, Human Intellect, Theoretical Intellect, Practical Intellect
  • Shamsollah Mariji Pages 191-211
    Modern and technologic society of today, in spite of all its increasing development, has failed in providing mental peace needed for its members. Many attempts, therefore, have been made to provide such a peace for the people enjoying material comfort; yet, as seen clearly, the success has been little. The reason why lies in the fact that the missing link of the today society is spirituality. As viewed in the paper, it is possible for revealed religions to give true spirituality, level the path for truth-seekers, support the hope of salvation in the enjoying peoples` heart and be a powerful motive for facing the dangers. Relying on the Islamic essential sources, the author has intended to explain the principles and components of true spirituality; a fact rooted in reality, upgrading human spirit and related somewhat to human deeds.  
    Keywords: Spirituality, Principles, Components, Islamic Essential Sources
  • Hasan Moallemi Pages 213-234
    Religious pluralism and trueness of religions has been known as one important problem in the fields of religious studies and philosophy of religion. What meant here lies in a reasonable and Quranic consideration toward completion of the discussion and agreement between reason and religion. The study has been followed by the conclusion that it is not impossible for a religion to be true and other religions be false and salvation and happiness be limited in the true religion. And it should be, finally, stated that in spite of limitation of trueness in one religion, the followers of all religions may live in peace as explained by the language of the holy Quran.
    Keywords: Religious Pluralism, Trueness of Religions, Peaceful Relation