فهرست مطالب

پژوهش های فلسفی - پیاپی 20 (بهار و تابستان 1396)

نشریه پژوهش های فلسفی
پیاپی 20 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/12
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مقاله علمی - پژوهشی
  • حسن احمدی زاده *، طیبه غلامی صفحات 1-22
    الهیات فیزیکالیستی اصطلاحی است که تا کنون در مورد آن تعریف دقیق و روشنی ارائه نشده است. در قرن بیستم، برخی از اندیشمندان الهیات مسیحی نظیر ننسی مورفی و پیتر ون اینواگن با پذیرش رویکرد فیزیکالیستی نسبت به انسان سعی کردند که به تحلیل و توجیه باورهای مسیحیان در باب هویت انسان و جاودانگی او بپردازند. این رویکرد امروزه الهیات فیزیکالیستی نامیده می شود. بر اساس این رویکرد انسان در همین بدن مادی اش خلاصه می شود و با پذیرش این اصل، تفسیر از مرگ و جاودانگی به راحتی صورت می گیرد در جستار پیش رو نگارنده بر آن است تا با شیوه تحلیلی- توصیفی به نقد و بررسی جاودانگی در الهیات فیزیکالیستی مسیحی بپردازد و مهمترین استدلال های طرفداران الهیات فیزیکالیستی که عبارتند از: امتناع تعامل امر مادی و امر مجرد، ارتباط و تعامل میان شخص و بدن و فیزیکالیسم و آموزه های مسیحی را به رشته تحریر در آورد. از مهم ترین دستاوردهای این پژوهش می توان به این مطلب اشاره کرد که فیزیکالیست ها معتقدند شخصی که زمانی وجود داشته است، برای همیشه باید وجود داشته باشد تا اینکه برای همیشه نابود شود، چرا که مسیحیان نوعا به اموری اعتقاد دارند که نمی توانند آن ها را به نحو عقلانی توجیه کنند، واقعیت رستاخیز مثالی از این دست است. بنابراین الهیات فیزیکالیستی با تاکید بر قدرت لایزال الهی و معجزه می تواند جاودانگی را اثبات کند.
    کلیدواژگان: الهیات فیزیکالیستی، دوگانه انگاری، جاودانگی، مسیحیت، معاد
  • منیره پنج تنی*، یزدان منصوریان، مهتاب مبینی صفحات 23-60
    مفهوم زیبایی یکی از مناقشه برانگیزترین مفاهیم فلسفی در تاریخ اندیشه است. فیلسوفان بسیاری کوشیده اند این مفهوم را تعریف و صورت بندی کنند. در این پژوهش به دنبال مفهوم زیبایی و تجربه زیباشناختی بودیم اما نمی خواستیم صرفا آن را از لا به لای متون فیلسوفان استخراج کنیم بلکه کوشیدیم به مفهوم زیبایی از خلال تجربه زیسته انسان ها دست یابیم. برای چنین پژوهشی، مکان و معماری را انتخاب کردیم تا افراد ادراک و تجربه زیباشناختی شان را از زیبایی یک بنای خاص- در این جا نقش جهان- توصیف کنند. بنابراین ما در این پژوهش در پی یافتن پاسخ این پرسش هستیم که معنای تجربه زیباشناختی مشارکت کنندگان از میدان نقش جهان چیست؟ برای یافتن پاسخ این پرسش از روش «پدیدارشناسی» بر اساس الگوی «ماکس ون منن» استفاده کردیم. این پژوهش از دو بخش نظری و میدانی تشکیل شده است. ابتدا مطالعات نظری مفصلی درباره پیشینه پدیدارشناسی فلسفی، کاربرد آن در حوزه های مختلف از جمله مکان و معماری و پدیدارشناسی به عنوان روش پژوهش کیفی انجام دادیم. سپس در بخش میدانی به مشاهده و مصاحبه نیمه ساختار یافته و باز با 58 نفر مشارکت کننده پرداختیم. سپس گفت وگوها را خارج نویسی کردیم و بر اساس مبانی نظری تحقیق به طبقه بندی و تحلیل داده ها پرداختیم. در این مرحله به 30 مولفه دست یافتیم که سبب شکل گیری ادراک زیباشناختی مشارکت کنندگان از میدان نقش جهان می شود. در آخرین مرحله به جمع بندی و نتیجه گیری یافته های پژوهش پرداختیم. در نهایت به این نتیجه رسیدیم که تجربه زیباشناختی مشارکت کنندگان این پژوهش بر اساس تجربه زیسته شان در مکان مشخصی به نام نقش جهان دست کم به 16 مقوله اصلی وابسته است.
    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، تجربه زیسته، تجربه زیباشناختی، زیبایی، معماری، میدان نقش جهان
  • عین الله خادمی، عارفه پوشیان جویباری* صفحات 61-90
    عقل قدسی در نظر ابن سینا ، مرتبه ای از عقلانیت است که درآن برترین شکل ارتباط با عالم عقول صورت می پذیرد. انسان زمانی به این مرتبه از عقلانیت نائل می شود که معقولات را بدون سختی ، مرارت و صرف وقت ، تنها با بکارگیری حدس بدست آورد. صاحبان عقول قدسی در نظر ابن سینا برترین انسانها هستند و بالاترین مقام نبوت مخصوص آنهاست. این افراد به عنوان نخستین معلمان بشری معقولات اولی را ادراک کرده و آن را در اختیار سایر انسانها قرار می دهند. بوعلی در مورد نحوه ارتباط این قوه با عقل فعال و فطری یا اکتسابی بودن آن درآثار خویش به صورت متفاوت اظهار نظر می کند البته این وجوه به نوعی قابل جمع هستند. وی برای اثبات مساله چیستی و کارکردهای عقل قدسی از مبانی فلسفی خود چون مراتب وجودی عقل ، نحوه ادراک صور کلیه و همچنین آیات قرآن کریم مدد می جوید.
    کلیدواژگان: عقل قدسی، نفس ناطقه، عقل فعال، حدس، فکر
  • محمدحسین محمدعلی خلج *، عطا حشمتی صفحات 91-116
    گفتگوی دریفوس، به عنوان یکی از بزرگترین پدیدارشناسان آمریکایی و سرل، به عنوان یکی از بزرگترین فیلسوفان تحلیلی، تاریخی چهل ساله دارد. از نظر سرل پدیدارشناسی نابینا، سطحی و دچار خطاهای سیستماتیک است. همچنین از نظر وی مفهوم قصدیت غیربازنمودی به عنوان مرکز پدیدارشناسی دریفوس ناسازگار است. اما به باور ما دریفوس در معنایی که خود از قصدیت مدنظر دارد مفهومی سازگار از قصدیت غیربازنمودی ارائه می کند و همچنین به درستی نشان می دهد که سرل از اساس درک درستی از پدیدارشناسی ندارد. دریفوس با جدا کردن تفسیر پدیدارشناسانه از سرل و تفسیر وی به عنوان فیلسوف تحلیلی، سرل پدیدارشناس را به دلیل نادیده گرفتن قصدیت غیربازنمودی و سرل فیلسوف تحلیلی را به دلیل پذیرش علیت برای ساختار انتزاعی مورد انتقاد قرار می دهد. اما به باور ما معرفی قصدیت غیربازنمودی از سوی دریفوس به معنای آن نیست که وی توانسته است از دوگانه سوژه-ابژه عبور کند. نه دریفوس و نه سرل برخلاف ادعایشان نتوانسته اند راهی برای عبور از دوگانه سوژه-ابژه بیابند.
    کلیدواژگان: قصدیت، بازنمود، پدیدارشناسی، فلسفه تحلیلی، دوگانه انگاری
  • سمیه رفیقی*، محمد اصغری صفحات 117-140
    امروزه پدیدارشناسی با تاکید بر توصیف مستقیم امور و توجه به تجربه زیسته افراد مورد توجه حوزه های مختلف قرار گرفته است. در این بین پدیدارشناسی مرلوپونتی با تاکیدی که بر نقش بدن دارد توجه محققان حوزه پزشکی را به خود جلب کرده است. مرلوپونتی در پدیدارشناسی خود تعریف جدیدی از بدن ارائه می دهد که آن را «بدن زیسته» می نامد. بدن زیسته که در مقابل مفهوم مکانیکی بدن قرار دارد محور ذهنیت و در- جهان- بودن انسان محسوب می شود و در واقع تمام ابعاد وجودی انسان را در بر می گیرد. چنین تعریفی از بدن این امکان را در اختیار پزشکان قرار می دهد تا آنها در مداخلات پزشکی خود علاوه بر توجه به بعد فیزیولوژیکی بدن، ابعاد وجودی آن را نیز در نظر بگیرند و با توجه به تجربه زیسته افراد به معنای جدیدی از بیماری و نیز سلامت دست یابند. در این مقاله می کوشیم تا ضمن با بررسی این مفهوم جدید از بدن و خصایص آن نقش آن را در حوزه پزشکی تشریح کنیم.
    کلیدواژگان: پدیدارشناسی تنانه، بدن زیسته، بدن عینی، تجربه زیسته، بیماری، سلامتی
  • سیدمصطفی شهرآیینی * صفحات 141-156
    دکارت را به درستی پدر فلسفه جدید می نامند. اما باید دید چرا فلسفه ای که دکارت طرح آن را درمی اندازد، با وصف «جدید» همراه است. تازگی نظام فلسفی دکارت به این است که می کوشد تصویر تازه ای از انسان، خدا و جهان عرضه کند؛ تصویری که با آنچه از این سه مقوله در فلسفه سنتی سراغ داریم، متفاوت است. انسان دکارتی با انسان ارسطویی بسیار فرق دارد. انسان ارسطویی حیوان ناطق است؛ یعنی به جهت برخورداری از نفس است که از حیات و نطق بهره مند می شود. اما در انسان دکارتی نفس به ذهن فرومی کاهد، نطق (به معنای مبدا درک کلیات) نیز به سخن گفتن تبدیل می شود و حیات نیز معنای اصلی خود را از دست می دهد. می توان گفت در نظام دکارتی انسان تبدیل می شود به دو بخش کاملا متمایز شیئ اندیشنده(ذهن) و شئ ممتد(بدن) که ذهن نیز تنها متکفل عقل جزئی(reason) است و در وادی ذهن دیگر خبری از خرد سنتی(intellect) نیست. جهان دکارتی نیز با جهان ارسطویی بسیار متفاوت است. به این معنا که جهان ارسطویی، جهان مقولات عشر است که در آن حیات و سرزندگی به تمام معنا جریان دارد. اما در جهان دکارتی تنها مقوله کم است که سیطره تمام عیار دارد و در آن، حیات عنصری است که مغفول می ماند و جایگاه روشنی ندارد و جملگی حیوانات(حتی بدن انسان) به ماشین هایی مکانیکی فرومی کاهند. خدای دکارتی نیز با خدای الهیات بالمعنی الاخص فرق دارد. چرا که او کامل مطلق و غیرفریب کار است تا آنکه واجد صفات کلامی رایج در ادیان باشد. خدای دکارتی بیش از آنکه نقش دینی داشته باشد، کارکردی معرفتی دارد. دکارت می خواهد طرح فلسفه ای را در اندازد که آدمیان را «صاحبان و مالکان طبیعت» کند.
    کلیدواژگان: انسان، جهان، خدا، حیات، عقل، خرد، نفس، ذهن، امتداد
  • مسعود علیا، مانی رشتی پور* صفحات 157-177
    به فلسفه لایب نیتس بسیار پرداخته شده اما درباره زیبایی شناسی وی مطالب اندکی گفته شده است. مطالبی که لایب نیتس درباره زیبایی شناسی نوشته در سرتاسر آثار او پراکنده اند و برای درک آراء او در این زمینه لازم است تا این تکه های از هم گسسته را کنار هم آورد و آنها را تشریح و تفسیر کرد. در این مقاله کوشیده شده است با تدقیق در آثار او آراء زیباشناختی وی استخراج شده و مجموعه آنها به مثابه نظریه زیبایی شناسی لایب نیتس معرفی شود و نیز نقش آن در معرفت شناسی وی مشخص گردد. نخست نظرات کلی وی درباره زیبایی شناسی مورد بحث قرار گرفته و سپس به واسطه اهمیت روانشناختی-معرفت شناختی ادراک حسی نزد او به طور جزئی تر به آن مهم پرداخته شده و نشان داده شده است که معرفت حسی (و زیبایی شناختی) از نظر لایب نیتس چه جایگاهی در معرفت بشری دارد. دست آخر کوشیده ایم تا رویکرد لایب نیتس به کیفیات حسی (و زیباشناختی) را به دو جنبه عینی و ذهنی تقسیم کنیم و اهمیت هریک را جداگانه مورد بررسی قرار دهیم.
    کلیدواژگان: لایب نیتس، خردگرایی زیباشناختی، کیفیات حسی، آنچه نمی دانم چیست، poeographia
  • عبدالرحیم فاطمی * صفحات 179-196
    به نظر ویتگنشتاین باور دینی استفاده از یک تصویر است، تعهدی راسخ و تزلزل ناپذیری که کل زندگی را نظم و نسق بخشیده است و مبتنی بر شواهد و دلایل نیست از این رو نه از جانب علم و فلسفه مددی می یابد و نه هرگز گزندی می بیند. پژوهش حاضر ضمن بررسی دیدگاه ویتگنشتاین متاخر در ارتباط با گفتارهای دینی نتیجه می گیرد که رویکرد ویتگنشتاین برای مقولات دینی هر چند نوعی معناداری فراهم می سازد، اما عدم واقعیت آن را نیز توجیه می کند. ناواقع گرایی در دین حتی امروزه پیروان خاصی در بین روحانیون مسیحی از جمله دان کیوپیت پیدا کرده است که این موضوع خود با فضای حاکم بر جوامع دینی فرسنگ ها فاصله دارد. همچنین این نگرش با واقعیت های موجود در مجامع علمی و دینی که اساسا دین را مجموعه تصاویری از واقعیت دانسته که می توانند صادق باشند یا نباشند، منطبق نمی باشد. به نظر ویتگنشتاین اظهارات دینی و الهیاتی شواهدی هستند که ارجاع به واقعیت عینی در مورد آنها صدق نمی کند. این اظهارات تصاویری دینی و الهیاتی فراهم می کنند که اهمیت آنها در این نیست که درباره چیزی باشند یا از چیزی بگویند، بلکه در این است که در زندگی دینی نقش موثر ایفا کنند.
    کلیدواژگان: ویتگنشتاین، بازی های زبانی، زبان دین، گزاره های دینی، معرفت بخشی
  • حسن فتح زاده *، سمیرا طاهری صفحات 197-210
    دوران نشانه اساسا دورانی الهیاتی است: هر نظامی که مبتنی بر یک مفهوم اساسی باشد، مفهومی که گردش نشانه ها را شکل می دهد، از اساس الهیاتی است. این مفهوم محوری، در هر اندیشه نامی به خود گرفته: واقعیت، جوهر، هستی، حقیقت، خدا، لوگوس، عقل، غایت و... در این نظام(های) لوگوس محور، زنجیره دال ها معناداری و ثبات خود را از این مدلول استعلایی می گیرند. دریدا با خوانش واسازانه اش نشان داد که هیچ مدلولی نمی تواند از زنجیره دلالی بیرون افتاده و زبان را کران مند کند. این ایده انقلابی به فروپاشی نظام سلسله مراتبی تقابل های دلالی و درنتیجه هم رتبه و هم بودشدن دال ها می انجامد.
    با زدایش تقابل ها و هم مرتبه دانستن دال ها، منطق تفاوط ظهور می کند. در این منطق سخن از مرگ خدا گفتن یاوه است؛ هیچ مرگی در کار نیست، و نیز هیچ زنده شدنی. ما همواره در میانه یک بازی دائمی هستیم. کلمه(لوگوس)، دائما زدوده و در عین حال نگاشته و بازنگاشته می شود. نا/الهیات، بطلان ادعای پایان الهیات است؛ نا/نظام نوینی است برای آنان که در مرزها می زیند.
    کلیدواژگان: واسازی، الهیات، نا - الهیات، نوشتار، تفاوط
  • طاهره کمالی زاده*، فاطمه اصغری صفحات 211-230
    عقل فعال در فلسفه اسلامی، عقل دهم از سلسله عقول دهگانه مشائی است که فعلیت عقل بالقوه انسانی در سایه اتحاد یا اتصال به عقل فعال تحقق می یابد. این حقیقت عقلانی در حکمت اشراق نقش وسیعتر و جذابتری را ایفا می کند. این پژوهش بر طبق سنت روش شناسی مطالعات تطبیقی به تحلیل و تطبیق آرائ اشراقی سهروردی و اندیشه شیعی می پردازد.
    یافته ها
    1- عقل فعال در حکمت اشراق، حقیقت ثابت ولی ذومراتب است که در نخستین تجلی نور اقرب و عقل اول است(هم رتبه با جبرئیل به عنوان فرشته مقرب)؛ سپس در رب النوع انسان و در نهایت به عنوان طباع تام و من آسمانی هریک از افراد انسانی به ظهور می رسد.
    2- عقل فعال در حکمت شیعی به عنوان «نور محمدی» که باطن نبوت و حقیقت «ولایت» است در حقیقت ائمه دوازده گانه شیعی تجلی می یابد و امام به عنوان «طباع تام» و«رب النوع» مومنان در سر و جهر در تمام قرون و اعصار در کنار ایشان به عنوان مدبر و مرشد حضور دارد.
    کلیدواژگان: عقل فعال، طباع تام، حکمت اشراق، تشیع، نور محمدی، امام، مومنان
  • محمود مختاری * صفحات 231-248
    دیدگاه جوزف لاپورت در خصوص قضایای این همانی در علوم طبیعی، به عنوان یک رقیب جدی در برابر رویکرد رایج کریپکی- پاتنم مطرح است. ویژگی اصلی لاپورت این است که، بر خلاف بسیاری از منتقدین سنتی کریپیکی و پاتنم، در مکتب ذات گرایی جای می گیرد و وجود ذات های واقعی انواع را می پذیرد ولی بر این ادعای رایج که ذات انواع کشف می شود خدشه وارد می کند. لاپورت استدلالات خود را بیشتر مبتنی بر ابهام واژه های انواع طرح کرده و معتقد است در طی پیشرفت علم، وقتی از مفهومی مبهم به سمت مفهومی دقیق تر حرکت می کنیم آنچه را که به نوع تعلق دارد وضع می کنیم و نه کشف. در این مقاله وجوه متمایز رویکرد لاپورت و همچنین موردکاوی های او در خصوص انواع طبیعی مورد بررسی قرار می گیرد و ضمن نقد آنها نشان داده می شود که ادعای او حداکثر می تواند بر موارد مرزی نظریه های علمی اطلاق شود و لذا تعمیم آن موجه نیست.
    کلیدواژگان: ذات گرایی، انواع طبیعی، قضایای این همانی، کریپکی، پاتنم، لاپورت
  • مجید ملایوسفی، لیلا شیرخانی* صفحات 249-264
    مسئله تصمیم (پروهایرسیس) از جمله مسائل مهم در اندیشه اخلاقی ارسطو است. اصطلاح پروهایرسیس برای نخستین بار به صورت روشمند توسط ارسطو وارد مباحث فلسفی شد. مفاهیمی چون قصد، اراده، هدف، گزینش، گزینش هدفمند، گزینش عقلانی، گزینش متاملانه از جمله اصطلاحات آمده درخصوص ترجمه پروهایرسیس است که به نظر می رسد اصطلاح اخیر (گزینش متاملانه) تعریف ارسطو از پروهایرسیس باشد. درک مفاهیمی چون فرونسیس، فعل، قصد، باور، آرزو، اراده، و فضایل برای فهم ساختار درونی پروهایرسیس در ارسطو لازم و ضروری است. در واقع این مفاهیم ارتباط مستقیمی با مفهوم پروهایرسیس دارند. ارسطو تصمیم یا همان پروهایرسیس را به عنوان یک گزینش متاملانه برای انجام فعلی که در برابر ماست تعریف می کند. از نظر وی اگر یک فعل در نتیجه یک تصمیم محقق شود آن فعل اختیاری است، اما عکس و خلاف آن معتبر نمی باشد. وی معتقد است حیوانات و کودکان به طور ارادی عمل می کنند اما آنها تصمیم نمی گیرند، زیرا آنها فاقد تعمق و تامل ورزی هستند.
    کلیدواژگان: ارسطو، پروهایرسیس، تصمیم، فرونسیس، انتخاب، اراده، فعل
  • میرسعید موسوی کریمی، علیرضا ملکی* صفحات 265-282
    از جمله موضوعات پر مناقشه در فلسفه زبان معنای جملات است. فرگه معنای یک لفظ را بر مبنای نحوه بازنمایش لفظ از مصداق خارجی مرتبط با آن تعریف می کند. اما وی معنای جمله را در نسبت با صدق و کذب آن معرفی و «اندیشه» را معنای جملاتی می داند که حاوی حکم باشند. در این نوشتار ابتدا کوشیده ایم تبیین و تحلیلی تازه از موضوع اندیشه و پیش زمینه های دست یابی به آن را در دیدگاه فرگه ارائه کنیم. در ادامه و در مقام نقد نگاه فرگه، پرسشی در باب شیوه تعامل اندیشه با اندیشنده و نیز مراقبت اندیشنده بر اندیشه مطرح شده است. در نهایت و بر اساس نتایج بدست آمده و پاسخ های ارائه شده بدین پرسش، به پرسش اصلی این نوشتار و نقد نظر فرگه در باب تقسیمی آشکار در تعاریف «ذات حقیقی اندیشه» و «ویژگی های غیر ذاتی اندیشه» پرداخته ایم. بر اساس نظر نگارندگان این نوشتار و تعارض این دو تعریف با شاکله نظریات فرگه در باب اندیشه در این مقاله نشان داده می شود که تبیین فرگه از این دو مولفه اندیشه ناقص است به طوری که موجب تزلزل ماهیت اندیشه و نقض موضوع آن می گردد.
    کلیدواژگان: فلسفه زبان، معناداری جملات، گوتلوب فرگه، معنای گزاره ها و اندیشه، ذات حقیقی اندیشه و ویژگیهای غیرذاتی آن، نقد تعبیر فرگ
  • زهرا نوری سنگدهی * صفحات 283-311
    یکی از مهمترین مسائل افلاطون ، نسبت نوموس و فوسیس است که به اشکال مختلف در آثار او ظاهر می شود . این مساله در قرن پنجم ق . م تحت عنوان تقابل فوسیس و نوموس در میان اندیشمندان بزرگ وجود داشته است . در این مقاله سعی بر آن است تا نسبت فوسیس و نوموس در اندیشه های افلاطون با توجه به نظریه های رایج در تقابل این دو در سه محاوره گرگیاس ، جمهوری و پروتاگوراس مورد پژوهش قرار گیرد . افلاطون سعی دارد تبعات باور به تعارض بین نوموس و فوسیس در زندگی اجتماعی و سیاسی را با ارائه نسبتی وسیع تر بین فوسیس و نوموس به حداقل برساند . افلاطون راه حل نهایی این مساله را در محاوره قوانین ارائه می کند . در آنجا نوموس را برخاسته از فوسیس تحت حاکمیت الهی می داند . در واقع پیوند فوسیس و خدایان در اندیشه افلاطون ، مجوزی برای وحدت فوسیس و نوموس است .
    کلیدواژگان: فوسیس، نوموس، گرگیاس، جمهوری، پروتاگوراس
|
  • Hasan Ahmadizade *, Tayyebe Gholami Pages 1-22
    Physicalistic Theology is a term that has no exact definition in theologian views. In the 20th century some of Christian thinkers on theology, like Nancy Murphy and Peter van Inwagen, by accepting a Physicalistic approach on human being, tried to analyze the Christian beliefs about human identity and his immortality. This approach today is called Physicalistic Theology. According to this approach, human is not but this physical body itself and so we can simply analyze the immortality problem. In this article we try to by an analytic and descriptive method, analyze the immortality of human according to the view of Physicalistic Theology. We will analyze the most important reasoning of Physicalistic Theology that is: no-interaction between the material and the immaterial, interaction between the person and the body, and the physicalism in Christian beliefs. One of the conclusions of this article is that according to Physicalistic view, the person that at some time has not been in the world, must exists any time to destroyed forever because the Christians believe to things that cannot justify rationally. The problem of immortality is one of these matters. Physicalistic Theology try to prove the immortality based on the miracles and the absolute power of God. Ñ
    Keywords: Physicalistic Theology, dualism, Immortality, Christianity, Resurrection
  • Monireh Panjtani *, Yazdan Mansourian, Mahtab Mobini Pages 23-60
    The present study attempts to investigate this concept through a phenomenological study of the lived experience of the visitors of Naghsh-e-Jahan monuments at summer time of 1393. Apart from a comprehensive review of literature on qualitative research methodology, and the architecture of the period, the theoretical foundations of phenomenology and its application in architecture were thoroughly reviewed. Using the phenomenological observation method of Max-Vanen & a semi-structured interview plan, 58 visitors of the historical monuments of Naghsh-e-Jahan were chosen as participants and were interviewed in depth. Then the recorded data were transcribed and analyzed and the findings indicated that 16 components were significantly effective in forming the esthetic perception of the participants. Therefore, as the result of the investigation, the following conclusions may be stated: The concept of beauty is not an absolute entity. The different concepts of beauty are formed on the basis of the lived experiences of the people.
    Keywords: phenomenology, Lived experience, Aesthetic experience, Beauty, architecture
  • Enollah Khademi, Arefeh Poushian Jouybari * Pages 61-90
    Sacred intellect in Avicenna, a degree of rationality in which the highest form of communication is done with the intellectual world. Reasonable time to the times of human rationality is achieved without difficulty, pain and time, only be achieved by applying guess. The owners of Avicenna's top intellects in human beings are sacred and highest prophet for them. These people are the first intelligible human teachers perceive first and put it to other people. . Bu-Ali about how to communicate the power of the active intellect and innate or acquired its own works differently to comment the funds are somehow retractable. To prove his philosophical question of the nature and functions of the sacred intellect as much existence of intellect, perception as well as all forms of The Holy Quran verses seeks help.
    Keywords: sacred intellect, rational soul, active mind, guess, think
  • Mohammad Hosein Mohammad Ali Khalaj *, Ata Heshmati Pages 91-116
    Dialogue between Dreyfus, as the biggest American commentator of Heidegger and Merleau- Ponty, and Searle, as one of the biggest analytic philosophers, started at the seventies. According to Searle, phenomenology is superficially and blind and has systematic errors. Additionally, in his view the concept of non-representational intention as center of Dreyfus’s phenomenology is inconsistent. But, in our opinion, Dreyfus introduces a consistent concept of non-representational intention, and proposes that Searle does not have a sound understanding of phenomenology. Dreyfus draws a distinction between two interpretations of Searle: Searle as phenomenologist and Searle as analytic philosopher. Dreyfus believes Searle’s approach as a phenomenologist is wrong because ignores non-representational intention; He also criticizes Searle’s approach as analytic philosopher because this approach accepts causality for an abstract structure. However, we believe that Dreyfus himself fails to go beyond the subject-object dualism. Moreover, we show in this paper that introducing non-representational intention is not sufficient for rejecting Descartes dualism.
    Keywords: intentionality, representation, phenomenology, Analytic philosophy, dualism
  • Somayeh Rafighi *, Mohammad Asghari Pages 117-140
    Today, phenomenology, with an emphasis on direct explanations with regard to the lived experience of people is interest of different areas. With emphasis on body, Merleau- Ponty's phenomenology is considered in medical science. In his phenomenology, Merleau- Ponty gives new definition of body and names it lived body. Lived body is against of mechanical body and is the central of subjectivity and being- in- the – world and included all of existential aspects of man. Such definition enable doctors to consider all of existential aspects of man besides his physiological and same understanding of the disease based on the patient lived experience. This paper attempts to examine the implications of this new concept of the body as it is described in the medical field.
    Keywords: Embodiment phenomenology, biological body, physical body, Lived experience, disease, health
  • Seyed Mostafa Shahraeini * Pages 141-156
    Descartes is truly named as the father of modern philosophy, but why his philosophy is accompanied with the qualification of “new? The innovation on Cartesian system follows from the fact that he tries to present a innovative picture of Man, God, and World basically different from those found in traditional philosophy. The Cartesian Man differs from the Aristotelian one in that the latter is a rational animal while the former is of two separate, incompatible parts: res cogitans and res extensa. In Descartes, soul - as a principle of life in traditional philosophy - reduces to the mind, rationality to the speaking, and life to the pure mechanism. The Cartesian World is, also, very different from Aristotelian one because the latter is a world of Ten Categories but in the former one can find no Aristotelian categories but quantity or, in Cartesian terms, extension. The Cartesian God is a supremely perfect being that never deceives us while in traditional philosophy God is of several divine names, most important of them, the Creator. The main role of God in Descartes thought, is an epistemological than ontological or theological. Descartes by his philosophy, designs to make us as the “masters and Lords of nature”.
    Keywords: Man, World, God, thought, mind, Descartes
  • Masoud Olya, Mani Rashtipour * Pages 157-177
    Leibniz’s philosophy has been subject to many studies, but few have addressed aesthetic aspects of his theory. What Leibniz has written concerning aesthetic issues is scattered all through his works, and were we to understand his aesthetic ideas we must bring these dispersed parts together for explanation and interpretation. In the present paper, I attempted to extract Leibniz ideas pertaining to aesthetics, and to introduce, on their basis, a unified aesthetic theory of his, and demonstrate the importance of this theory for his epistemology. First, I brought into light Leibniz’s general ideas concerning aesthetics, and then, due to the epistemological-psychological significance of sense perception in Leibniz’s philosophy, I inquired into it in detail and attempted to clarify the place of sense (and aesthetic) knowledge in human knowledge according to Leibniz. Finally, in the last part, I ventured to divide Leibniz’s approach to sense (and aesthetic) qualities into objective and subjective aspects and investigated each separately.
    Keywords: Leibniz, Aesthetic Intellectualism, Sense Qualities, Je ne sais quoi, poeographia
  • Abdolrahim Fatemi * Pages 179-196
    In Wittgenstein’s view, religious beliefs use an image; they are commitments which are unshakably everlasting and have the potentiality to give order to whole life. It is hardly based on evidence. Accordingly, they neither receive any assistance from science or philosophy nor receive any damage from them. Nowadays you may observe priests including Don Cupitt who are not realists. This observations stands in sharp contrast with what is held in religious societies. They even contradict with scientific and religious realities which hold religion as a set of images of reality. As Wittgenstein argues to be the case, religious propositions are pieces of evidence about which objective realities are not taken to be very true. These statements are not supposed to refer to anything, rather they are assumed to play a significant role in human religious life.
    Keywords: Wittgenstein, language of religion, language games, religious propositions
  • Hassan Fatzade *, Samira Taheri Pages 197-210
    The age of the sign is essentially theological. The system that is based on a basic concept, a concept that shapes the circulation of signs, is essentially theological. This central concept has named in each thought differently: the reality, essence, existence, truth, God, Logos, Nous, End etc. In This logocentric system(s), there is a transcendental signified that means and proves the chain of signification. Deconstructive reading of Derrida showed that there is no signified outside of the chain of signification that makes language to have bound. This revolutionary idea collapses hierarchical significative oppositions, and thus makes signifiers to be rank and homologous.
    By erasing the oppositions of signifiers, it is nonsense to talk about death of God; there is no death, and no life. Were always in the middle of an eternal play. Word (Logos), yet constantly erased and written and rewritten. A/theology is the absurdity of this claims that theology has terminated; a new a/system for those who lives in borders.
    Keywords: Deconstruction, Theology, A-theology, writing, Différance
  • Tahereh Kamalizadeh *, Fatemeh Asghari Pages 211-230
    Question: In Islamic philosophy, Active Intellect is Peripatetic tenth intellect. Also in Peripatetic epistemology, Potential human intellect, acts by unification or conjunction with active (agent) intellect. This intellective thrust has a wielder and more attractive role in Illuminative wisdom. Meted: The research methodology based on tradition Comparative studies to analyze and adapt votes Gazi Saeed Qummi and votes illuminated Suhrawardi .
    Results
    1- Human’s archetype adjust with Gabriel, in religions and Active (agent) Intellect in Illuminative wisdom. 2-Human’s archetype appears as “perfect nature” format during personal relation to every special individual.3 and also explains relation between Emam and believer in shiaa’s idea.
    Keywords: Active, Intellect, illuminative, wisdom, Active (agent) intellect, shiaa's idea
  • Mahmoud Mokhtari * Pages 231-248
    This article is aimed to rephrase and critique the arguments presented by Joseph LaPorte about the truth of theoretical identity statements in natural sciences. LaPorte is classified as an essentialist who accepts the real kinds, but he denies the essence of the kinds to be discovered. His arguments are based on the vagueness of the terms of kinds. In his view while science progress we convention (not discover) what is related to the kinds. I evaluate LaPorte's arguments and show they can be applied only for the border terms in scientific theories and so the generalization of the claim is not defensible.
    Keywords: Essentialism, Natural Kinds, Identity Statements, Kripke, Putnam, LaPorte
  • Mjid Mollayousefi, Leila Shirkhani * Pages 249-264
    The term of prohairesis was systematically entered in philosophical debates by Aristotle. This concept is generally translated as intention, will, purpose, choice, purposive choice, rational choice, and deliberative choice that the later seems to be Aristotle’s definition of prohairesis. To understand the internal structure of prohairesiss, we have to understand the conceptions of action, intention, belief, whish, will, and virtues. For Aristotle if an action will be done through a decision, this action is voluntary, but its contrary is not credible. He believes that the children and animals act voluntarily, but they have not any decision, because they have not any deliberation.
    Keywords: Aristotle, prohairesis, Decision, choice, will, action
  • Said Mousavi Karimi, Alireza Maleki * Pages 265-282
    Philosophy of language and its problems are among the most important and challengeable topics in contemporary philosophical thought. Discussion about the sense of a sentence is one of these important debates. Gottlob Frege explains the sense of a term as the form of the representation of its reference. He calls the sense of a sentence a “thought” and believes that the reference of a sentence is determined by its truth value.
    In this article, at first, we develop a new approach to the notion of thought. To reach this aim, some of Frege’s logical and epistemological presuppositions and also the properties of thought from his point of view will be examined. Then, on the basis of a vague relation that Frege supposes between a thought and its owner his view is criticized. Finally, we will criticize Frege’s opinion about true essence and the inessential properties of thoughts. It will be shown that Frege’s interpretation of these notions is incomplete and makes the notion of thought problematic.
    Keywords: Philosophy of language, Sense of Sentence, Frege, thought, True essence, inessential properties
  • Zahra Noorisangedehi * Pages 283-311
    One of the greatest problems in Plato that appears in different forms in his works is the relation of nomos and phusis. This thesis has been in fifth century B.C as the contradiction of phusis and nomos among big thinkers. In this essay, we tried to investigate the relation of phusis and nomos in Plato’s thoughts according to current theories of the contradiction of these in dialogues Gorgias, Republic and Protagoras. Plato tries to minimize consequences of belief to contradiction of phusis and nomos in social and political life by assertion large scale relation between phusis and nomos. Plato depicts the ultimate solution of this problem in Law. There he accounts nomos as raised from phusis that is sub sovereignty of divine. Indeed union of phusis and gods in Plato’s thought is sanction for the identity of phusis and nomos.
    Keywords: phusi, nomos, Gorgias, Republic, Protagoras