فهرست مطالب

پژوهش های فلسفی - پیاپی 22 (بهار 1397)

نشریه پژوهش های فلسفی
پیاپی 22 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/04
  • تعداد عناوین: 11
|
  • میثم امانی *، رضا اکبری صفحات 1-15
    مقاله حاضر به بررسی جعل باوری معنای زندگی در دیدگاه سورن کرکگور می پردازد. کرکگور، مفهوم «معنا» را به معنی «هدف» می داند و به «زیست دینی» به عنوان عالی ترین زیست باور دارد. بر اساس شواهدی که از آثار وی برداشت می شود، معتقد است هدف در زیست دینی قابل کشف نیست بلکه قابل جعل است. سه شاهد بر این نظر وجود دارد: اول اینکه هدف در نظر کرکگور، پارادوکسیکال است و پارادوکس، امر واقعی نیست بلکه امر ذهنی است. دوم اینکه مسیحیت به نظر وی انفسی است نه آفاقی و دین را در امر نامعقول می جوید و در امر مرتبط با ذهن نه مرتبط با خارج و سوم اینکه خداوند را یک موجود آفاقی در نظر نمی گیرد بلکه موجود انفسی در نظر می گیرد که متمرکز در ذهن و ضمیر آدمی است. پیش فرض های کرکگور در این شواهد عبارت است از ناواقع گرایی هستی شناختی، فردگرایی و ایمان گرایی. تحلیل این سه پیش فرض نشان می دهد کرکگور، به جعل باوری معنای زندگی باور داشته است.
    کلیدواژگان: کرکگور، کشف و جعل معنای زندگی، ناواقع گرایی هستی شناختی، فردگرایی، ایمان گرایی
  • علی بابایی * صفحات 17-28
    اساس فلسفه شیخ اشراق نور و اساس فلسفه ملاصدرا وجود است؛ از نظر ملاصدرا وجود مورد نظر وی با نور اشراقی یکی است؛ حال آن که شیخ اشراق لااقل قسمی از وجودات مصطلح یعنی همان اجسام را نور نمی نامد و از بین اجسام تنها به نور بودن نور حسی معتقد است؛ و همین نکته دشواری های بسیاری در یکی دانستن نور اشراقی با وجود صدرایی فراهم می آورد؛ تا این که صدرا می کوشد نسبت به هر دو بند سخن شیخ اشراق، موضع هایی اتخاذ کند؛ و راه حل هایی برای همراهی وی با دیدگاه خود ارایه دهد. حاصل سخن صدرا در به چالش کشیدن نظر شیخ اشراق این است که «یا همه اجسام بهره ای از نورانیت دارند و یا نور مادی هم نور نیست»؛ این مقاله با تقریر دیدگاه های شیخ اشراق و خوانش های ملاصدرا معتقد است با تکیه بر اصل «حقیقت و رقیقت» که مورد پذیرش ملاصدرا هم هست می توان نشان داد سخن شیخ اشراق در طرح نظام نوری سازگار است؛ بنابراین «هم می توان اجسام را ظلمانی دانست و هم نور مادی را نور».
    کلیدواژگان: نور، وجود، نور مادی، جسم، حکمت اشراق، حکمت متعالیه
  • سید احمد حسینی * صفحات 29-43
    بر اساس تصور رایج از نفس شناسی ارسطویی، جایگاه علم النفس در طبیعیات است. نظریه دیگری نیز می گوید نفس شناسی ارسطویی دارای دو بخش عمده است به طوری که بخشی باید در طبیعیات و بخش دیگر در الهیات مطالعه گردد. در این مقاله با چند دلیل نشان داده خواهد شد که بر اساس مبانی علم شناختی خود ارسطو، علم الهی جایگاه مناسبتری برای علم النفس ارسطویی است. این دلایل می گویند که از نظر ارسطو، علم الهی علم به جوهر، علت شناسی و شناخت موجودات مجرد است. از طرفی نفس هم جوهر صوری و به خودی خود مجرد است. به علاوه عباراتی از ارسطو هم موید همین نظریه است. در فلسفه ابن سینا هم با وجود آنکه خود ابن سینا مباحث مربوط به نفس را ضمن طبیعیات آورده است نشان داده خواهد شد که از نظر او جایگاه مناسب بحث از علم النفس در طبیعیات نیست و علم دیگری باید متکفل بحث از نفس باشد.
    کلیدواژگان: علم النفس، طبیعیات، الهیات، ارسطو، ابن سینا
  • فرشید دانش پژوه، هادی صمدی*، احمدرضا همتی مقدم صفحات 45-62
    دونالد توماس کمبل در زمره دانشمندان روانشناسی و علوم اجتماعی است که سهم زیادی در گسترش رویکردی تکاملی به فلسفه علم، اخلاق و به ویژه معرفت شناسی دارد. کمبل، ایده های معرفت شناسانه خود را که نوعی معرفت شناسی توصیفی است، معرفت شناسی تکاملی خواند. وی در این رویکرد، منطق حاکم بر فرآیند انتخاب طبیعی را برای تبیین سطوح مختلف معرفت، از سطح زیستی تا سطح فرهنگ و علم، استفاده می کند. به عبارت دیگر، وی در پی صورتبندی نظریه ای کلی درباره معرفت، مبتنی بر انتخاب طبیعی با استفاده از داده های علوم زیستی، روانشناسی و جامعه شناسی است. کمبل، مکانیسم تنوع کور و ابقاء انتخابی- تکواا - را مکانیسم کلی فرآیندهای تکاملی از جمله فرآیندهای زیستی، یادگیری و خلاقیت در نظر می گیرد و با تعمیم این مکانیسم به سطح علم، به تبیین تغییرات معرفت علمی می پردازد. در این مقاله، ضمن ارائه گزارشی توصیفی-تحلیلی و نقد معرفت شناسی تکاملی کمبل، به پیامدهای فلسفی معرفت شناسی تکاملی وی نیز خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: کمبل، معرفتشناسی تکاملی، انتخاب، تک، واا، طبیعت گرایانه
  • آرمان شجاع *، امیر مازیار صفحات 63-76
    کانت دقیقه اول تحلیل امر زیبا در جزء اول کتابش را به بررسی حکم ذوقی از وجهه نظر کیفیت اختصاص می دهد و می گوید انسان برای آنکه چیزی را زیبا بنامد باید حکم کند که آن شئ متعلق رضایت یا عدم رضایت بی طرفانه است. این «بی علاقگی1»، «بی طرفانه» یا «بی غرض» بودن حکم ذوقی، از سویی به دلیل اهمیتش و از سوی دیگر به دلیل ابهام آن، مورد توجه بسیاری از کسانی که بر روی زیبایی شناسی کانت مطالعه کرده اند قرار گرفته است. یکی از این افراد تئودور آدورنو است. در این نوشته سعی بر آن است که به بخش اول تحلیل کانت از امر زیبا در کتاب اول نقد قوه حکم2 نگاه نزدیکتر و تا حد امکان دقیق تری بیاندازیم و در خلال آن به بعضی از مباحثاتی که در پی آن شکل گرفته است بپردازیم و به نقد هایی که گاها از سوی منتقدین وارد شده است پاسخ دهیم. همچنین در دو بخش، آراء آدورنو در زمینه «بی علاقگی» حکم ذوقی و نتایج این رویکرد به زیبایی و هنر را بررسی خواهیم کرد؛ اینکه چگونه آدورنو بر مبنای فلسفه خود در ارتباط با هنر و زیبایی و با بهره گیری از تفکر دیالکتیکی خود نوعی تغییر زاویه دید را در این مسئله به وجود می آورد و سپس به نظریه پردازی درباره آن اهتمام می کند. در پایان تلاش خواهیم کرد به تعدادی از مسائلی که مطرح شده است با توجه به بخش های دیگر نقد قوه حکم پاسخ گوییم تا در پرتو آنها نگاهی روشن تر نسبت به موضع کانت بدست آوریم.
    کلیدواژگان: کانت، آدورنو، علاقه، بی علاقگی، حکم ذوقی، زیبا
  • سیدمصطفی شهرآیینی *، یوسف نوظهور، بیان کریمی صفحات 77-89
    بنیان اندیشه سیاسی هابز بر تحلیل دوگانه وی از انسان مبتنی است: از سویی انسان به مثابه جسم مادی مرکب در شبکه ای از نیروهای مکانیکی که تابع امیال و انفعالات خویش است. و از دیگر سو انسان همچون موضوع مطالعه مفاهیم حق و تکلیف که به وسیله قرارداد تشکیل اجتماع می دهند. تلاش هابز بر این است که نظام سیاسی اش با تحلیل ماده گرایی از رفتار انسان سازگار باشد. به همین دلیل در اندیشه هابز آگاهی از سازمان سیاسی مشروط به شناخت سرشت بشری است، و شناخت حالات و انفعالات بشر به شناخت اصول مکانیکی و قوانین فیزیک وابسته است. اخلاق و سیاست هابز نیز با ماده انگاری مکانیکی منطبق هستند و گاهی بر همان زمینه شرح و بسط داده شده اند. پرسش های راهبر ما در این مقاله عبارتند از: سرشت انسان به مثابه یکی از عناصر اصلی نظام روان شناختی هابز چه مختصاتی دارد؟ هابز چگونه بر پایه مختصات سرشت انسان، فلسفه سیاسی خود را تدوین کرده است؟ مدعای اصلی مقاله این است که در نگاه هابز سرشت انسان بر اصل حرکت و بر اصول مکانیکی استوار است و در نتیجه، توانایی ایجاد جامعه سیاسی در سرشت بشر نوشته نشده است. انسان مدنی بالقسر است و باید اجتماع پذیر ساخته شود، به این معنا که نظم جامعه سیاسی نه نظمی طبیعی بلکه نظمی تصنعی است که در مفاد بندهای یک قرارداد تجلی پذیر خواهد بود. بنابراین روان شناسی مکانیکی هابز زمینه ساز فلسفه مدنی اوست.
    کلیدواژگان: هابز، روان شناسی، فیزیک، سیاست، اصول مکانیکی، سرشت انسانی، دولت
  • هاله عبدالهی راد، حسن میانداری * صفحات 91-104
    با توجه به پیشرفت روز افزون علم زیست شناسی بخصوص در حوزه زیست شناسی تکاملی، این علم داعیه دار ارائه تبیین های علمی در خصوص پدیده های انسانی از جمله دین و اخلاق می باشد. در خصوص منشاء رفتار اخلاقی در گونه انسان، گروهی از تکامل دانان بر این باورند که رفتار اخلاقی در انسان در امتداد سیر تکوین حس اخلاقی در طول زمان و از گونه های پست تر پدید آمده است، در حالی که گروهی دیگر از زیست شناسان تکاملی و فلاسفه اخلاق ضمن رد این نظریه، معتقدند آنچه در انسان رفتار اخلاقی نامیده می شود رفتاری است که مختص انسان است و در هیچ گونه پست تر دیگری یافت نمی شود، چرا که رفتار اخلاقی در انسان همواره قرین نوعی ارزیابی و غایتمندی و تامل است، آنچیزی که در حیوانات پست تر دیده نمی شود. در این نوشتار در خصوص رفتار نوع دوستانه بعنوان یک رفتار اخلاقی بحث خواهد شد و دیدگاه های دو گروه پیرامون منشاء نوع دوستی مورد نقد و بررسی قرار خواهد گرفت. از این رو دو ادعا مورد بحث واقع می شود: اول اینکه: تبیین های زیستی از سرشت انسان به تنهایی قادر نیست تمایز معنی داری مابین چیستی و چگونگی رفتار اخلاقی در انسان و سایر حیوانات را ارائه دهد و برای این مهم باید تعریف متفاوتی از ماهیت انسانی ارائه نمود. دوم اینکه: ذات و سرشت انسان و نحوه زیست اجتماعی و فرهنگی او اقتضای هدفمندی فعل اخلاقی در انسان را دارد.
    کلیدواژگان: نوع دوستی، رفتار اخلاقی، تبیین تکاملی، غایتمندی، تکامل فرهنگی
  • معصومه علی حسن زاده اصل*، مسعود امید صفحات 105-119
    با در نظر گرفتن دو جریان فراگیر فلسفی قرن نوزدهم یعنی ایده آلیسم و رئالیسم، آنچه در این مقاله مورد بررسی قرار می گیرد این است که راسل بر پایه کدام نظام فلسفی منطق گرایی خود را بنا کرد. طرح منطق گرایی راسل در سه دوره فکری بررسی می شود. در دوره اول راسل در بررسی های منطقی خویش رویکرد ایده آلیستی دارد. در دوره دوم با پایه ریزی فلسفه رئالیستی خود نسخه اولیه منطق گرایی اش را در اصول می آورد. در دوره سوم به دلیل پارادوکس های برخواسته از جریان منطق گرایی، راسل به ایده آلیسم اصلاح یافته ای روی می آورد و با ارائه «نظریه طبقات» نسخه کاملی از منطق گرایی خود را در کتاب مبانیریاضی ارائه می دهد. اما راسل همچنان در ارائه عمومیتی معتبر که برای منطق و ریاضیات اساسی است با موانعی مواجه می شود. نهایتا راسل دو «اصل موضوع تحویل پذیری» و «اصل موضوع بی نهایت» را برای برداشتن این موانع مطرح می کند تا بتواند نظام منطقی خود را به درستی بنا کند.
    کلیدواژگان: فلسفه ریاضی، راسل، منطق گرایی، نظریه مجموعه ها، نظریه توصیفات
  • محمدحسن کریمی، خدیجه قربانی سی سخت* صفحات 121-135
    بر مبنای برخی از نظریاتی که درباره ماهیت مفاهیم اخلاقی وجود دارد این مفاهیم را می توان در تقسیم بندی چهارگانه: عینی (خارجی )، فلسفی، احساسی (عاطفی) و اعتباری ( قراردادی) گنجاند. محمدحسین طباطبایی برای حل پار های از معضلات فلسفی، نظریه نوین ادراکات اعتباری را مطرح می کند. وی در تقسیم بندی اعتباریات، اخلاق را هم جزئی از مفاهیم اعتباری می داند. برخی از ویژگی هایی که برای اعتباریات اخلاقی برمی شمرد مانند نسبی بودن، نشات یافتن از عواطف و نیازها، عدم صدق و کذب پذیری و... این نظریه را در تشابه با نظریه احساس گرایی اخلاقی آیر فیلسوف پوزیتیویسم قرن معاصر قرار می دهد. اما با تعمق در این دو نظریه خواهیم دید، تفاوتهایی اساسی و بنیادی بین آنها وجود دارد که نباید آنها را از نظر دور داشت؛ ازجمله این که آیر با بیان این دیدگاه در صدد رد مابعدالطبیعه و متافیزیک است، اما طباطبایی با بیان نظریه اعتباریات ( به طورکلی) در پی تثبیت جایگاه اصول عقلانی و فلسفی است.
    کلیدواژگان: اخلاق، اعتباریات، احساس گرایی، محمدحسین طباطبایی، آیر
  • محمد نژادایران * صفحات 137-152
    آلتوسر برجسته ترین نظریه پرداز مارکسیسم ساختارگرای فرانسوی و پیشگام نقد تفاسیر هگلی از مارکس تلقی می شود که چارچوب نظریه وی پیچیده ترین برداشت از ساختار اجتماعی را ترسیم می کند. آلتوسر با نقد سوژه خودبنیاد به عنوان مبنای معرفت شناسی مدرنیته و تفسیر آن به عنوان یک تصویر ایدئولوژیک از انسان توانست از این مفهوم مهم سنت فکری روشنگری اعتبارزدایی کند. او با بازخوانی آثار متاخر مارکس نشان داد که مساله اصلی تفکر مارکس برخلاف ادعای مارکسیست های انسان گرا تبدیل طبقه پرولتاریا به عنوان سوژه انضمامی تاریخ ساز نبود؛ بلکه اهمیت کار نظری مارکس در تولید یک مساله جدید یعنی تاریخ به عنوان یک واقعیت مادی مستقل از اراده و آگاهی انسانی بوده است. دستاورد ابداع مارکس در حوزه مباحث نظری جدید ارائه یک صورتبندی ماتریالیستی از تاریخ زندگی جمعی بشر بود و مهم ترین پیامد این ابداع از نظر آلتوسر این بود که مفهوم سوژه از محوریت تفکر مدرن خارج شد. تلاش آلتوسر برای جدایی میان آگاهی و سوژه، به تحول اساسی در ساختارگرایی مارکسیستی منجر شد. آلتوسر سعی داشت تا نشان دهد که انسان کنش گر تاریخ و تعیین کننده مسیر آن نیست و اساسآ تاریخ بیش از آنکه محصول اراده و آگاهی سوبژکتیو و کنش متقابل باشد، برآیند استقلال نسبی ساختارهای اقتصادی، سیاسی و ایدئولوژیک است که تعین چندبعدی صورت بندی اجتماعی تلقی می شود.
    کلیدواژگان: آگاهی، سوژه، ایدئولوژی، گسست، پروبلماتیک، ساختارگرایی
  • عبدالله نصری*، سیدمختار موسوی صفحات 153-168
    فلسفه ابن سینا به اقتفای فلسفه فارابی با تدقیق در آرای حکمای یونان باستان، شالوده حکمت اسلامی و از پایه های اساسی حکمت متعالیه به شمار می رود. در این پژوهش آرا، ابن سینا و ملاصدرا پیرامون رئوس ثمانیه موردبررسی تطبیقی قرارگرفته است. از میان رئوس ثمانیه به جهت اهمیت بر چهار موضوع «تعریف فلسفه و اهمیت آن»، «مبادی و مسائل فلسفه»، «جایگاه فلسفه در میان علوم» و «منفعت و مرتبت فلسفه» تاکید شده است. دیدگاه های این دو فیلسوف در مورد رئوس ثمانیه به عنوان آغاز ورود به فلسفه و نگاهی از بیرون به آن، باوجود برخی اختلاف نظرها عمدتا همسو و موافق هم بوده که به تفصیل بدان پرداخته شده است. صدرا در گزارش و نقد دیدگاه ابن سینا، عمدتا نگاه سینوی خود را حفظ کرده است اما به دلیل ضیق مفهومی دستگاه سینوی، با وجود قوت برهانی آن، گاه، مجبور به بهره گیری از حکمت متعالیه شده است؛ ازاین رو می توان گفت نه تنها در مدخل فلسفه، بلکه در نظریات فلسفی، اگر قوت برهانی فلسفه سینوی با غنای مفهومی حکمت متعالیه توام شود میراث فلسفی مقتدر و کارآمدتری برای مساهمت در گفتگوی فلسفی معاصر به ثمر خواهد نشست.
    کلیدواژگان: بررسی تطبیقی، رئوس ثمانیه، فلسفه، ابن سینا، ملاصدرا
|
  • Meysam Amani*, Reza Akbari Pages 1-15
    The present paper examines the concept of the meaning of life in the Soren Kierkegaard’s view. Kierkegaard sees the concept of "meaning" as "end" and believes in "biology" as the supreme biologist. Based on evidence from his works, he believes that the end is not to be discovered in biology, but it is creatable. There are three witnesses to this: first, the end is, in Kierkegaard's view, paradoxical, and paradox is not real, but mental. Secondly, Christianity, in his opinion, is anxious, not religious, and religion is unreasonable, and in relation to the mind not connected with the outside, and third, that he does not consider God as an active being, but rather the existence of anxiety, The mind and mind of man. Kierkegaard's predictions in this evidence include ontological non-reality, individualism, and faith. An analysis of these three presumptions suggests that Kierkegaard believed in the supposition of meaning in life.
    Keywords: Soren Kierkegaard, Exploring, creating the Meaning of Life, Ontological Realism, Individualism, Faithfulness
  • Ali Babaei * Pages 17-28
    The main headstone of Illumination wisdom is light, such as the one of the transcendent wisdom is existence. According to Mulla Sadra, the founder of transcendent wisdom, the existence in his philosophy is the same as the light in Suhravardi's illuminative school. But there is some of existence kinds such as body that is not light in Suhravardi doctrines and he believe that only sensible light is one kind of light among all of material things; this point of view is very powerful impediment to know that light and existence are same. So that, Mulla Sadra make efforts to criticize the doctrine of Suhravardi in this subject. Abstract of Mulla Sadra criticizes is that: or all of material things are light or the sensible light also is not. This article want to explain that even according to the some principles of transcendent wisdom such as relation between "real and delicate" there is no conflict between Suhravardi idea; so also the matter is darken and also the sensible light is light.
    Keywords: light, existence, Mulla Sadra, Suhravardi, incorporeal light, sensible light
  • Ahmad Hosseini * Pages 29-43
    A problem concerning Aristotle’s psychology asks where its right place of study is. Should it be studied in physics or in metaphysics or some part of it in physics and some other part in metaphysics? There are two views concerning the place of psychology according to Aristotle’s philosophy of science and both find evidences in Aristotle’s own books, but this article criticizes them and shows that in spite of the Aristotelian texts, one cannot consider psychology as a physical science. This paper tries to show that according to Aristotelian principles, psychology is a metaphysical science and Aristotle’s texts show nothing but the close relationship between psychology and physics. Likewise, although Avicenna himself puts the discussion of soul in his Physics but we try to show that according to him the right place of psychology is in another science.
    Keywords: psychology, physics, metaphysics, Aristotle, Avicenna
  • Farshid Daneshpajooh, Hadi Samadi *, Ahmadreza Hemmatimoghaddam Pages 45-62
    Donald Thomas Campbell is among the psychology and sociology scientists which has played a great role in developing the evolutionary approach towards philosophy of science, morals and in particular epistemology. Campbell named his epistemological ideas which are a kind of descriptive epistemology, evolutionary epistemology. In this approach, he uses the logic of natural selection process to explain the different levels of epistemology from biological levels to culture and science levels. In other words, he is trying to classify the general theories on the epistemology relating to the natural selection by the data gained from biology, psychology, and sociology sciences. Campbell considers blind variation and selective retention mechanism as universal mechanism of evolutionary processes among biological, learning, creativity and scientific changes processes. In this paper, in addition to giving a descriptive-analytical report and criticizing the evolutionary epistemology of Campbell, we also pay attention to the psychological results of his evolutionary epistemology.
    Keywords: Campbell, Evolutionary Epistemology, Selection, BVSR, Naturalistic
  • Arman Shoja *, Amir Maziar Pages 63-76
    In the first moment of the analytic of the beautiful, in the first section of his book, Kant analyses judgment of taste (which he defines as judging something to be beautiful) concerning its quality. He writes: in order to call something beautiful, a human being must judge it as the object of impartial satisfaction or dissatisfaction. This "disinterestedness" or "impartiality" of the judgment of taste has attracted many scholars of Kant's aesthetics, on the one hand because of its importance for Kant's analysis and, on the other hand, because of its ambiguous character. One of the prominent figures who was attracted by this part of Kant's analysis is Theodor Adorno. In this paper, I have tried to get a closer look at the first section of Kant's third Critique, put forward the discussions which it gave rise to and finally answer some of the critiques. Also, I will investigate in more details Adorno's ideas on the "disinterestedness" of judgment of taste and the consequences of this approach to the concept of beauty and arts; I will argue that how Adorno- based on his philosophy in relation to art and the concept of beauty, and with the use of an dialectical way of thinking- gives us a new point of view to look at the subject and theorizes that. In the end, I will try to answer some of the critiques with regard to other sections of the third Critique in order to have a better understanding of Kant's position.
    Keywords: Kant, Adorno, interest, disinterestedness, judgment of taste, the beautiful
  • Seyedmostafa Shahraeeni *, Yousof Nozohur, Beyan Karimi Pages 77-89
    Hobbes political thought is based on his twofold analysis of mankind: Human being, on one hand, as a composed material body in the network of mechanical forces follows his desires and passions. He, on the other hand, studies the concepts of right and duty in order to establish community through contract. Hobbes tries to reconcile his political system with materialistic analysis of human behavior. For this reason, in Hobbes thought, to be aware of political organization depends on recognizing human nature and to recognize human passions and moods depends on the recognition of mechanical principles and physical laws. Hobbes’s ethics and politics are compatible with his mechanical materialism as well, and they are occasionally explained on the same ground. Our leading questions in this paper are as follows: 1. what are the characteristics of human nature as one of the main elements of Hobbes psychological system? 2. How has Hobbes compiled his political philosophy on the basis of human nature characteristics? This paper mainly claims that Human nature is based on the principles of motion and mechanical principles in Hobbes view, and as a result, mankind has not been able to establish political community naturally. Mankind is civil not naturally but compulsorily and should be forced to be social, that is to say, the political society order is not natural order but artificial one which is manifested in the content of contract items. Therefore Hobbes mechanical psychology prepare the way for his civil philosophy.
    Keywords: Hobbes, psychology, physics, politics, mechanical principles, human nature, state
  • Haleh Abdullahi Rad, Hassan Miandari * Pages 91-104
    According to development of biology, particularly in the field of evolutionary biology, this science claim presented scientific explanation about human phenomena, including religion and ethics. About the origin of moral behavior in humans, a group of evolutionary biologists believe that ethical behavior in human beings has developed during evolutionary process over time while the other group of them believes that there are many differences between animals and human in ethical behaviors. In this paper we will talk about the altruistic behavior as a moral behavior and views of two groups of biologists will be reviewed. We have discussed around two subjects: biological explanations could not present meaningful difference about the nature of ethical behavior in human and animals; and, human nature necessitated a special kind of finality in human being’s moral behaviors.
    Keywords: altruism, ethical behavior, finality, cultural evolution, evolutionary explanation
  • Masoomeh Alihasanzadeh Asl *, Masoud Omid Pages 105-119
    This paper is concerned with a general account of logicism as developed within Russell’s philosophy of mathematics. At first Russell’s approach in metaphysic was idealistic and he relied on this point of view for extending his platonic atomism. To expound this account it will be demonstrated that after developing platonic atomism, Russell attempted to present his logicism in The Principles of Mathematics as a view opposed to an idealistic account of mathematics. However, a number of paradoxes arose had their roots deep in Russell’s metaphysical views. At this point he was forced to moderate his realistic extreme approach. Afterward it is shown that to evade these paradoxes, Russell adopts a view that allows for ontological distinctions and then introduces a full-fledged theory of types in Principia Mathematica. Nevertheless, the new framework yields problems of its own that pose a threat to Russell’s object-centered metaphysics but also deprives him of handling truths of unrestricted generality. Then to present a final version of his logicism, Russell’s way out of these issues will be set forth which comes in form of axioms of reducibility and infinity. Although these axioms represent a solution to remove paradoxes, actually those are too complicated to use.
    Keywords: logicism, philosophy of mathematics, set, foundation of mathematics, proposition
  • Mohammadhassan Karimi, Khadijeh Ghorbani Sisakht * Pages 121-135
    According to some theories about the nature of moral concepts, these concepts can be included into four categories: objective (external), philosophical, emotional (affective) and constructional (contractual). To solve some of the philosophical problems, Allameh Tabatabai suggests the new theory of constructional perceptions. Dividing the constructions, he considers ethics as a part of the constructional concepts. Some of the features he considers for moral conventions such as relativeness, originating from the feelings and needs, the lack of truth and falsifiability, etc., puts this theory in close similarity with the theory of moral emotionalism from Ayer, contemporary positivist philosopher. Aside from the commonalities of the two theories, there are fundamental differences between them that should not be ignored, including that by suggesting this view, Ayer seeks to reject the metaphysics, but by suggesting conventions theory (as a whole), Allameh seeks the consolidation of rationalization and philosophical principles.
    Keywords: ethics, constructional, emotionalism, Allameh Tabatabai, Ayer
  • Mohammad Nejadiran * Pages 137-152
    Althusser is considered as a pioneer of Hegelian interpretation of Marx's theory. His theoretical framework presents the most complicated conception of social structure. He criticizes the concept of the subject, as the foundation of modern epistemology, as well as an ideological picture of human. By this means, he manifested the weakness of this concept. Through review of Marx’s later works, he showed that contrary to what humanist Marxists claims, the importance of his work is producing a new problem; i.e. history as a material fact, independent to human conciseness and willing. In the modern theoretical field, he presents a new materialistic formation of the history of human social life. For Althusser, the most important result of this was exiting the concept of subject of the modern thought. His attempt to separat consciousness and subject leads to an essential evolution in Marxist structuralism. Althusser attempt to show that human isn’t the actor of history and signifier of its direction. In principle, history is more the outcome of partial independence of economic, political and ideological structures, than the product of willing and consciousness and interaction of subject.
    Keywords: consciousness, subject, ideology, break, problematic, structuralism
  • Abdollah Nasri *, Seyyedmokhtar Mousavi Pages 153-168
    Ibn Sina’s philosophy after Farabi's philosophy, with accurate search of opinions of the ancient Greek scholars, is the basis of Islamic philosophy and one of the basic foundations of the transcendent wisdom. The relation between the philosophy of Sina and Sadra is still susceptible numerous thematic studies. In this research, opinions of Ibn Sina and Mulla Sadra have been studied comparatively with regard to octet vertices. Among octet vertices, it was emphasized on the importance of four subjects: "Definition of Philosophy and its Importance", "Fundamentals and Problems of Philosophy", "The Position of Philosophy among the other Sciences", and "The Benefit and Place of Philosophy". The views of these two philosophers on the octet vertices of philosophy (as entrance to philosophy and some kind of looking from the outside into philosophy) are largely in line and compatible, although there are some disagreements. In many cases, Sadra makes assertions about Ibn Sina’s opinions and mainly criticized and analyzed it from the Sina’s viewpoint. And in spite of the supreme power of Sina’s philosophy, he has sometimes forced to use transcendent wisdom because of its conceptual failure; therefore, it can be said that not only in the entrance of philosophy, but also in philosophical opinions, if the prophetic power of Sina’s philosophy is combined with the conceptual richness of transcendent wisdom, we will have a more powerful and effective philosophical heritage for the contemporary philosophical dialogue.
    Keywords: Comparative Study, Octet Vertices, Ibn sina, Mulla Sadr