فهرست مطالب

نشریه مطالعات در دنیای رنگ
سال هشتم شماره 4 (پیاپی 31، زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مرتضی امیدی نژاد، راضیه جعفری*، مرتضی نصیری صفحات 1-11
    تضاد (تباین) رنگی در محیط های نمایش مختلف نظیر چاپ انواع متن و تصویر (پوستر، بیلبورد و کارتهای ویزیت)، صفحه نمایشگرها (تلویزیون، موبایل، لپتاپ) و محیط های مختلف طراحی تصویر و فیلم (در نرم افزارهای طراحی و نیز در وبسایت ها) بسیار کاربرد دارد. در مقاله حاضر، ویژگی تضاد رنگی در خصوص چگونگی انتخاب رنگ های متن و پس زمینه در محیط های نمایش مختلف مورد بررسی قرار می گیرد. در این راستا، ویژگی تضاد رنگی، پارامترهای رنگی موثر و اثرات تضاد رنگی در تمایز متن از پس زمینه مورد مطالعه قرار گرفته و نتایج این تاثیرات در محیط های متفاوت نمایش متون و تصاویر رنگی و غیر رنگی بحث و بررسی می گردد. در بررسی ویژگی تضاد رنگی قابلیت هایی مثل خوانایی متن، وضوح و جذابیت با استفاده از ترکیب رنگ های مختلف مورد توجه است. نتایج نشان می دهد استفاده از متن ها و پس زمینه های مختلف، با رنگ و یا بافتارهای متفاوت در قابلیت خوانایی، جذابیت و وضوح متن ها تاثیرگذارند. همچنین عواملی مانند نوع فونت، اندازه آن و فاصله بین کلمات و خطوط می توانند در قابلیت خوانایی متن چاپ شده تاثیرگذار باشند. در نهایت، پارامترهایی نظیر تغییر در نوع منبع نوری و عامل گذر زمان می توانند سبب افزایش یا کاهش ویژگی تضاد رنگی شوند.
    کلیدواژگان: تضاد، تضاد رنگی، خوانایی، ارجحیت فامی
  • رضا محمود، پونه کاردر *، امیرمسعود اعرابی، رضا امینی صفحات 13-22
    روش های متعددی برای کاهش نرخ خوردگی در نظر گرفته شده است. در میان تمام این روش ها، پوشش محافظ، نقش به سزایی در حفاظت از خوردگی دارد. بازده ی پوشش معمولا برای کاربرد در محیط های خورنده و شدید کافی نیست. افزودن بازدارنده های خوردگی در ترکیب با پوشش های محافظتی، حفاظت از فلز را افزایش می دهد. مشکلات ترکیب مستقیم بازدارنده های خوردگی با پوشش، منجر به استفاده از فناوری هایی می شود که از یک حامل (ظرف یا کپسول) برای بسته شدن بازدارنده استفاده می شود. نانولوله های هالوزیت دارای مزایای متعددی هستند و به عنوان یک نانو حامل استفاده می شوند. این تحقیق، توسعه نانولوله های هالوزیت را به عنوان یک نانوحامل برای استفاده در پوشش های خودترمیم شونده مورد بررسی قرار می دهند.
    کلیدواژگان: نانو لوله هالوزیت، پوشش هوشمند، نانو حامل، پوشش های خود ترمیم شونده
  • سارگل گندمی، علی اصغر صباغ الوانی *، علی بقایی، حسن سامعی، رضا سلیمی، امیرعلی مصطفوی موسوی صفحات 23-38
    نانو رنگدانه های دی اکسید تیتانیم سیاه به دلیل دارا بودن ویژگی های جذب نور عالی می توانند نور خورشید را از ناحیه امواج فرابنفش تا امواج زیر قرمز جذب کرده و به عنوان یک جاذب نورخوب در مقایسه با دی اکسید تیتانیم معرفی شده اند. پیشرفت های اخیر درزمینه دی اکسید تیتانیم سیاه به وضوح اثبات کرده است که این مواد به دلیل داشتن ویژگی های ساختاری منحصربه فرد خود نظیر اختلالات سطحی، داشتن مکان های خالی از اکسیژن و یون های Ti3+ و خواص الکترونیکی مناسبشان، ناشی از شکاف انرژی کوچک آن ها ، به طور گسترده ای در تحقیقات و کاربردهای متنوعی مانند تجزیه و جداسازی نوری مواد رنگزا، جدایش فوتوکاتالیستی و فوتوالکتروشیمیایی آب، باتری ها، ابر خازن ها، سلول های سوختی، درمان هیدروترمال سرطان و سلول های خورشیدی به کار گرفته شده اند. به منظور سنتز نانو رنگدانه های مختلف دی اکسید تیتانیم سیاه روش های مختلفی نظیر هیدروژن زایی، احیا شیمیایی با استفاده از فلزات مختلفی مانند آلومینیم، روی و منگنز، اکسایش شیمیایی، استفاده از تابش های فراصوت و اصلاح با لیزر مورداستفاده قرارگرفته اند. این مقاله به طور خلاصه بر روی روش های سنتز، ویژگی ها و کاربردهای این نانو رنگدانه ها متمرکزشده است.
    کلیدواژگان: نانو رنگدانه، دی اکسید تیتانیم سیاه، سنتز، ویژگی ها، کاربردها
  • زهرا ریاضی هراتمه *، مریم قاسمی سیچانی صفحات 39-50
    رنگ ها می توانند پل ارتباطی کودکان دارای اوتیسم با جهانی باشند که این کودکان از برقراری ارتباط با آن ناتوان اند. در حقیقت، این کودکان به دلیل مشکلات مغزی، توانایی درک موقعیت مکانی خود در فضاها را ازدست داده اند و قادر به برقراری ارتباط اجتماعی با دیگران و پرسش و پاسخ از آن ها جهت آگاهی از موقعیت مکانی خود نیستند. بنابراین، با توجه به حافظه قوی این کودکان در درک اطلاعات دیداری، می توان از رنگ ها به عنوان یکی از در دسترس ترین علائم دیداری جهت تعریف و کدگذاری فضاها و فعالیت های مختلف برای این افراد استفاده کرد. رنگ ها می توانند به این افراد نشان دهند که باید در هر لحظه، در کدام قسمت از فضا باشند و چه فعالیتی را در کجا و چگونه انجام دهند. بدین ترتیب، رنگ ها با برقراری رشته ارتباطی کودکان اوتیسم با جهان پیرامون به دنیای نامفهوم این کودکان، معنا و مفهوم می بخشند. ازاین رو، بدون علائم رنگی این کودکان با ترس و اضطراب ناشی از حضور در یک فضای ناشناخته و غیرقابل پیش بینی روبه رو می شوند. ترس و اضطرابی که می تواند بر روند آموزش این افراد، به عنوان یکی از مناسب ترین شیوه های درمانی اوتیسم، تاثیر منفی بگذارد. پس اهمیت استفاده از رنگ در محیط های آموزشی اوتیسم آشکار است. ازاین رو، هدفی که در این مقاله دنبال شده است، مروری بر کاربرد رنگ های مناسب در طراحی محیط های آموزشی برای کودکان اوتیسم بوده است. در نهایت نیز با مرور و بررسی تحقیقات مرتبط با موضوع این مقاله، مشخص شده است که با کاربرد مناسب رنگ ها در تعریف فضاهای آموزشی، می توان در کاهش اضطراب، حفظ آرامش، تمرکز و درنتیجه، بهبود روند یادگیری و درمان این کودکان موثر بود.
    کلیدواژگان: رنگ، فضاهای آموزشی، کودکان اوتیسم، حافظه تصویری
  • سحر عبداللهی باغبان* صفحات 51-76
    هدف از این مقاله، معرفی انواع گونه های واکنش پذیر حساس به نور مشتق شده از زیست توده ها و زیست پلیمرها است که این ترکیبات می توانند طی فرآیند پلیمریزاسیون نوری که فرآیندی تمیز، سریع و بدون انتشار آلاینده ها مانند ترکیبات آلی فرار (VOC) است، پلیمر شوند و به شکل پوشش درآیند. زیست پلیمرهای اولیه می توانند برای به دست آوردن پلیمرهای حساس به نور اصلاح شوند. در این گزارش، ابتدا انواع الیگوهرهای تابش پز معرفی می شوند، سپس انواع اصلی پلیمرهای طبیعی مانند لیپیدها، آمینو اسیدها (پروتئین ها)، کربوهیدرات ها، پلی ان ها، لاستیک طبیعی و غیره توصیف خواهندشد. در ادامه نحوه استخراج، اصلاح، استفاده یا یکپارچه سازی آنها در سامانه های پلیمریزاسیون نوری و کاربرد آنها به عنوان پوشش سطوح شرح داده می شود. تاکنون روش های مختلفی نظیر آکریلاسیون با مونومرهای اکریلیکی و جفت کننده تیول -انی برای اصلاح این مواد اولیه تجدیدپذیر استفاده شده است. مواد تجدید پذیر اصلاح شده می توانند با سازوکار پلیمریزاسیون های مختلف مانند رادیکالی، کاتیونی، خود شروع کننده و عاری از شروع کننده، تیول انی و غیره تهیه شوند. همچنین به ویژگی ها، واکنش پذیری، سمیت، زیست تخریب پذیری، زیست سازگاری و کاربرد نهایی این ترکیبات نیز اشاره خواهد شد.
    کلیدواژگان: پوشش های تابش پز، مواد تجدیدپذیر، روغن گیاهی، پلی ساکارید، پروتئین
  • اسماعیل سهولی، فائزه شه دوست فرد *، فریده نظریان صفحات 77-93
    با توجه به افزایش نیاز آبی و کمبود منابع آن، استفاده مجدد از پساب به عنوان گزینه ای مفید در مدیریت منابع آب مطرح می باشد. صنایع رنگرزی از جمله صنایع پرمصرف آب به شمار می رود و مشکل عمده فاضلاب تولیدی آن ها، وجود مواد رنگزا فراوان و غیرقابل تجزیه بودن آن ها است. از بین روش های متنوعی که برای حذف مواد رنگزا استفاده می شود، می توان به روش های فیزیکی، شیمیایی و زیستی در طی سه دهه گذشته اشاره نمود. بااین حال، تعداد کمی از این روش ها مورد استقبال صنایع کاغذ و صنایع نساجی قرارگرفته است. در میان روش های متعدد حذف مواد رنگزا، روش جذب فرآیندی موثر و کار آمد است و بهترین نتایج را برای حذف انواع مختلف مواد رنگزا ارائه می دهد. اگر حذفمواد رنگزا به درستی انجام گیرد، فاضلاب با کیفیت خیلی خوب تصفیه می گردد. در حال حاضر اکثر مراکز تجاری از کربن فعال به دلیل توانایی جذب عالی آن به عنوان جاذب برای حذف مواد رنگزا در فاضلاب استفاده می کنند. آژانس حفاظت از محیط زیست ایالات متحده استفاده از روش جذب کربن فعال را به عنوان یکی از بهترین فناوری های حذف مواد آلی معرفی کرده است.
    کلیدواژگان: آلودگی آب، حذف ماده رنگزا، روش های فیزیکی، روش های شیمیایی، روش های زیستی
|
  • Morteza Omidinezhad, * Razieh Jafari, Morteza Nasiri Pages 1-11
    Contrast has many applications in different medias; i.e., printing the texts and images (posters, billboards, business cards), screen displays (TVs, mobiles, laptops) and designing of software’s and websites. In this article, the color contrast feature is studied to investigate the manner of selection of colors for text and background in different displaying medias. In this regard, the features of color contrast, effective color parameters and effects of color contrast to distinguish the text from the background are studied and results of these effects in different medias are discussed. Based on studies have been down on color contrast features, it was found that readability, resolution, and using of various color combination for charming effect of the text should be considered. The results show that using different textures and backgrounds with different colors or contexts, can affect the readability, attractiveness and resolution of the texts. Besides, different factors related to the text arrengment, i.e., font type, size and space between words and lines may affect the readability. Finally, parameters such as changing the type of light source and the time factor can increase or decrease the color contrast property.
    Keywords: Contrast, Color Contrast, Readability, Resolution, Hue preference
  • Reza Mahmudi, Pooneh Kardar*, Amir Masoud Arabi, Reza Amini Pages 13-22
    Numerous approaches are in practice to mitigate corrosion. Among all of these approaches, protective coating plays an effective/promising role in corrosion protection. The coating efficiency is generally not sufficient for applications in aggressive and extreme environments. Addition/embedment of corrosion inhibitors in combination with protective coatings enhances the metal protection. Ineffective methods of direct blending of corrosion inhibitors with paint leads to a technology that uses a carrier (container or capsule) to encapsulate the inhibitor. Halloysite nanotubes have many advantages and are successfully identified/reported as a leading nanocontainer. This study reviews the recent development of halloysite nanotubes as a nanocontainer for smart coating applications.
    Keywords: Halloysite nanotube, Smart coating, Nanocontainer, Self-healing coating
  • Sargol Gandomi, Ali asghar Sabbagh Alvani*, Ali Baghaee, Hassan Sameie, Reza Salimi, Amir Ali Mostafavi Moosavi Pages 23-38
    Black titanium dioxideNano pigments can retain daylight from UV to infrared wavelengths, since its optical absorption properties, and is presented as a good light absorber contrasted with titanium dioxide. Ongoing improvements in the field of black titanium dioxide have plainly shown that these materials are generally utilized in innovative work, because of their exclusive structural properties, for instance, surface disordered, oxygen vacancy and Ti3+ ions and their appropriate electronic properties, which are because of their narrow band gap, have been utilized in different applications, for example, photodegradation of dyes, photocatalytic and photoelectrochemical water splitting, batteries, super capacitors, fuel cell, hydrothermal treatment of cancer, and solar cells. Various approaches have been reported to prepare black TiO2 such as hydrogenation, chemical reduction with different metal like Al, Zn and Mn, chemical oxidation, ultrasonication, anodization-anilling and laser modification. This paper focused on the synthesis method, properties and applications of these Nano pigments briefly.
    Keywords: Nano pigment, Black Titanium Dioxide, Synthesis, Characteristics, Applications
  • Zahra Riazi Haratemeh*, Maryam Ghasemi Sichani Pages 39-50
    Colors can be a communicative tool between autism children and the world, where they are not able to communicate with. In fact, these children have lost their ability to recognize their spatial position in spaces due to brain problems and they are unable to communicate with others and ask questions from them to find out about their spatial position. Hence, given the strong memory of these children in understanding and recognizing the visual information, colors can be used as one of the most available visual signs for defining and encoding various activities and spaces for these individuals. Colors can represent these individuals in which part of the space they should be and where and how perform a given activity. Thus, the colors give meaning to the meaningless world of the autistic children through the establishment of communication between these children and the world around them. Therefore, without color signs, these children are faced with anxiety and fear of being in an unknown and unpredictable space. The fear and anxiety can leave negative impact on the education of these individuals. Hence, the importance of using color is evident in autism educational environments. Accordingly, this research was conducted to review the application of appropriate colors in the design of educational environments for autistic children. Finally, by reviewing and investigating the studies related to the subject of this paper, it was shown that proper application of colors in the definition of educational spaces can be effective in reducing anxiety, keeping the peace of mind, concentration and consequently, improving the learning process and treatment of these children.
    Keywords: Color, Educational Spaces, Autistic Children, Visual Memory
  • Sahar Abdollahi Baghban* Pages 51-76
    The aim of this review was to describe the variety of reactive species derived from biomass that can lead to photosensitive materials through a photopolymerization process, a clean and quick process at room temperature without pollutant emission such as volatile organic compounds (VOC) to make radiation cure coatings. These biosourced macromolecules can be easily modified to obtain photosensitive or UV-reactive macromolecules. The main classes of naturally occurring molecules and macromolecules such as lipids, amino acids (proteins), carbohydrates, polyenes, natural rubber, etc. are detailed. The ways they are extracted, modified, used or integrated in photopolymerizable systems are described in relation to their applications: coatings, biomaterials, biodegradable drug delivery systems, microelectronics or optoelectronics. Different methods such as acrylation by acrylic monomers and thiol-ene coupling are used to modify these renewable feedstock use in materials. The modified renewable materials can be used in various photopolymerization such as radical, cationic, self-initiating, thiol-ene and etc. polymerization. This critical review takes into account the characteristics and reactivity of the various compounds as well as their cytotoxicity, biodegradability and their end uses.
    Keywords: Radiation cure coatings, Renewable material, Vegetable oil, Polysaccharide, Protein
  • Esmail Sohouli, * Faezeh Shahdost, fard, Farideh iNazarian Pages 77-93
    According to the increasing the water demand and thelack of its resources, the reuse of effluents is considered a useful optionin the water resources management. Dyeing industries are the largest consumer of water, and the major problem of their sewage production is the presence of their plenty of dyes and indissoluble. Among the various methods used to remove dyes, physical, chemical and biological methods can be mentioned over the past three decades. However, a small number of these methods are concerned by the paper industry and textile industries. Among the various methods of elimination of dyestuff, adsorption technique is an effective and efficient method and presents the best results for the decolorizationof various types of dyes. If the decolorizationof dyes is done properly, the wastewater is treated with good quality. Now, most commercial systems use of activated carbon because of their excellent absorption capacity as an absorbent for the decolorizationof dye in the wastewater. United States Environmental Protection Agency (USEPA) has introduced absorption method by activated carbon as one of the best technologies in the decolorizationof organic compounds‏.
    Keywords: Pollution of water, Decolorization of dye, Physical method, Chemical method, Biological method