فهرست مطالب

مدیریت خاک و تولید پایدار - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 24، تابستان 1397)

نشریه مدیریت خاک و تولید پایدار
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 24، تابستان 1397)

  • 206 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1397/05/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • روح الله رضایی ارشد، مجید محمودآبادی* صفحات 1-22
    سابقه و هدف
    بسیاری از رگبارهای طبیعی با وزش باد همراه است. این در حالی است که تاکنون پژوهش جامعی در زمینه نقش باد در فرسایش ناشی از باران در شرایط آزمایشگاهی در ایران گزارش نشده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر سرعت های مختلف باد در تقابل با شدت های مختلف باران بر پارامترهای هیدرولیکی جریان ورقه ای و همچنین شدت فرسایش بین شیاری در چند خاک زراعی انجام شد. به این منظور، از یک دستگاه شبیه ساز همزمان باد، باران و رواناب که برای اولین بار در کشور طراحی و ساخته شده است، استفاده گردید.
    مواد و روش ها
    ترکیب های مختلف از چهار سرعت باد شامل صفر، 6، 9 و 12 متر در ثانیه و سه شدت باران شامل 30، 50 و 75 میلی متر در ساعت بر روی سه خاک زراعی با بزرگترین اندازه ذرات 2، 75/4 و 8 میلی متر، هر یک در سه تکرار ایجاد شد. پارامترهای هیدرولیکی جریان شامل سرعت جریان، عمق لایه آب، تنش برشی، قدرت جریان و قدرت جریان واحد و همچنین شدت فرسایش بین شیاری اندازه گیری شد. در ادامه، تاثیر سرعت باد بر پارامترهای هیدرولیکی جریان ورقه ای و همچنین اثر این پارامترها بر شدت فرسایش بین شیاری مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج این پژوهش نشان داد که بسته به سرعت باد، شدت فرسایش بین شیاری بین 021/0 تا 22/0 گرم بر متر مربع در ثانیه متغیر است. در این پژوهش، سرعت 6 تا 9 متر بر ثانیه باد به عنوان حد آستانه تعیین شد. با افزایش سرعت باد به ویژه در سرعت های بیش از این آستانه، سرعت و قدرت جریان واحد افزایش و در مقابل، عمق جریان و تنش برشی کاهش یافتند. همچنین با افزایش سرعت باد تا مقدار آستانه، قدرت جریان ابتدا افزایش و در ادامه کاهش پیدا کرد. نتایج همچنین گویای این مطلب بود که افزایش سرعت باد از طریق تاثیر بر پارامترهای هیدرولیکی جریان ورقه ای، شدت فرسایش بین شیاری را کنترل می کند. با افزایش سرعت و قدرت جریان واحد، شدت فرسایش بین شیاری افزایش یافت در حالی که، افزایش عمق لایه آب و همچنین افزایش تنش برشی و قدرت جریان، به دلیل صرف بخشی از انرژی قطرات باران برای عبور از لایه آب، باعث کاهش شدت فرسایش بین شیاری شد. در واقع، رابطه عکس سرعت- عمق جریان، سایر پارامترهای هیدرولیکی را نیز تحت تاثیر قرار داد. از طرفی، با افزایش اندازه خاکدانه های در معرض فرسایش، عمق لایه آب افزایش و در مقابل، سرعت و قدرت جریان واحد کاهش و در نتیجه شدت فرسایش بین شیاری کاهش یافت.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش نشان داد که در رگبارهای متاثر از وزش بادها به ویژه در سرعت های بیشتر از سرعت آستانه باد، به دلیل افزایش فرسایندگی باران، افزایش سرعت جریان رواناب و همچنین کاهش عمق لایه آب، شدت فرسایش بین شیاری تشدید می شود. همچنین مشخص گردید که با اعمال مدیریت صحیح خاک در اراضی کشاورزی در راستای افزایش اندازه و پایداری خاکدانه های موجود در سطح و در نتیجه افزایش ضریب زبری، می توان سرعت جریان رواناب و همچنین شدت فرسایش را کاهش داد. از منظر دیگر، وجود خاکدانه های درشت و پایدار در سطح، با افزایش عمق لایه آب موجود در سطح از برخورد مستقیم قطرات باران و تشدید فرسایش بین شیاری جلوگیری می کند. یافته های این پژوهش اهمیت و لزوم انجام آزمایش های بیشتر در زمینه فرآیندها و مکانیسم های فرسایش ناشی اثر همزمان وزش باد و بارش باران را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: باران متاثر از باد، سرعت جریان، عمق آب، سرعت باد، شدت باران
  • کاظم خاوازی*، وحیدالله جهاندیده مهجن آبادی، فرهاد تقی پور صفحات 23-41
    سابقه و هدف
    بررسی وضعیت عناصر غذایی در خاک های آهکی نشان می دهد که باوجود مقادیر فراوان برخی از عناصر غذایی (مانند فسفر، آهن و روی) در این خاک ها، فرم قابل جذب این عناصر کمتر از مقدار لازم برای رشد گیاه بوده و کمبود عناصر غذایی یکی از عوامل محدود کننده تولید محصول گیاهان به ویژه گندم در این خاک ها محسوب می شود. افزودن گوگرد و تلقیح خاک با باکتری تیوباسیلوس ممکن است دسترسی عناصر غذایی در خاک های آهکی را بهبود بخشیده و در نتیجه سبب افزایش رشد گیاهان زراعی شود. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر کاربرد گوگرد و باکتری تیوباسیلوس بر عملکرد و جذب عناصر غذایی گندم در سطوح مختلف فسفر یک خاک آهکی و در شرایط مزرعه بود.
    مواد و روش ها
    در سال 1390 آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار سطح گوگرد به همراه باکتری تیوباسیلوس (بدون مصرف گوگرد و تیوباسیلوس (S0T0)، مصرف 500 کیلوگرم گوگرد + 10 کیلوگرم تیوباسیلوس (S500T10)، 1000 کیلوگرم گوگرد + 20 کیلوگرم تیوباسیلوس (S1000T20) و 2000 کیلوگرم گوگرد + 40 کیلوگرم تیوباسیلوس (S2000T40) در هکتار) و سه سطح کود سوپر فسفات تریپل (بدون مصرف فسفر (P0)، مصرف 65 (P65%) و 100 (P100%) درصد فسفر بر اساس آزمون خاک) با سه تکرار در شرایط مزرعه انجام شد. قبل از گرده افشانی نمونه برگ تهیه و میزان عناصر غذایی فسفر، روی و آهن در آنها اندازه گیری گردید. پس از برداشت گندم اجزای عملکرد نظیر عملکرد دانه و کاه، طول خوشه و وزن هزاردانه در هر تیمار اندازه گیری شد. سپس از هر کرت 5 کیلوگرم خاک مرکب از عمق 30-0 سانتی متری تهیه و پس از هواخشک و عبور از الک دو میلی متری، غلظت عناصر فسفر، روی و آهن خاک تعیین گردید.
    یافته ها
    با کاربرد گوگرد به همراه باکتری تیوباسیلوس اجزای عملکرد و جذب عناصر آهن، روی و فسفر برگ گندم نسبت به تیمار شاهد افزایش یافتند اگرچه در مورد عملکرد دانه، عملکرد کاه و جذب آهن بین سطوح مختلف گوگرد به همراه باکتری تیوباسیلوس اختلاف معنی داری مشاهده نگردید. مصرف فسفر سبب افزایش معنی دار عملکرد دانه، عملکرد کاه، وزن هزار دانه و جذب عناصر آهن و فسفر برگ گیاه گردید ولی بین تیمارهای 65% توصیه کودی بر اساس آنالیز خاک و 100% مصرف آن، اختلاف معنی داری مشاهده نشد. در شرایط عدم استفاده از فسفر (P0) با مصرف 1000 کیلوگرم در هکتار گوگرد توام با 20 کیلوگرم در هکتار باکتری تیوباسیلوس (S1000T20)، عملکرد دانه، عملکرد کاه و طول خوشه نسبت به شاهد افزایش یافت (به ترتیب 124، 123 و 31 درصد ) اما با افزایش بیشتر سطوح گوگرد و باکتری، روندی کاهشی در پارامترهای مذکور مشاهده شد. بیشترین جذب آهن و فسفر برگ گیاه به ترتیب در تیمارهای مرکب S1000T20+P100% و S2000T20+P65% مشاهده شد. با افزایش سطح گوگرد به همراه باکتری تیوباسیلوس غلظت روی و pH خاک کاهش یافتند و کمترین مقادیر این ویژگی ها در بالاترین سطح گوگرد و باکتری مشاهده شد. در تمام سطوح مصرف فسفر، کاربرد 500 کیلوگرم در هکتار گوگرد به همراه 10 کیلوگرم در هکتار باکتری تیوباسیلوس (S500T10) موجب افزایش غلظت فسفر در خاک شد و بیشترین غلظت فسفر خاک در تیمار S500T10+P65% (31 درصد بیشتر نسبت به تیمار S0T0+P0) به دست آمد.
    نتیجه گیری
    در شرایط عدم استفاده از گوگرد و باکتری تیوباسیلوس، مصرف 65% توصیه کودی فسفر برای حصول عملکرد بهینه برای گندم مناسب می باشد. مصرف گوگرد به مقدار 1000 کیلوگرم در هکتار به همراه استفاده از 20 کیلوگرم در هکتار باکتری تیوباسیلوس در شرایط عدم استفاده از فسفر (P0) برای استفاده در بخش کشاورزی و افزایش عملکرد گندم قایل توصیه است.
    کلیدواژگان: اجزای عملکرد گندم، باکتری اکسید کننده گوگرد، عناصر غذایی خاک، گوگرد، خاک آهکی
  • احمد لندی *، سارا پورکیهان، مصطفی چرم، سعید حجتی، سیروس جعفری صفحات 43-61
    سابقه و هدف
    کشت گیاه نیشکر با شرایط منحصر بفرد جهت رشد مانند دوره کشت طولانی، مصرف زیاد آب و استفاده گسترده از ادوات سنگین کشاورزی در مراحل مختلف کشت و کار، می تواند بر خصوصیات خاک و در نتیجه حفظ منابع خاک، اثرات مختلفی داشته باشد. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر تغییر کاربری اراضی زمین های بایر جهت کشت نیشکر برخصوصیات فیزیکی، شیمیایی، کانی شناسی و میکرومورفولوژیکی جنوب خوزستان است.
    مواد و روش ها
    منطقه مورد مطالعه مزارع کشت و صنعت امیرکبیر در 45 کیلومتری جنوب اهواز بر روی اراضی دشت خوزستان واقع شده است که از لحاظ فیزیوگرافی، دشت آبرفتی رودخانه ای محسوب می شود. رژیم رطوبتی و حرارتی منطقه به ترتیب اریدیک و هایپرترمیک است. جهت انجام این تحقیق، ابتدا شناسنامه تمامی مزارع این کشت و صنعت بررسی شده و تعداد چهار مزرعه نیشکر با بیش از 15 سال سابقه کشت که مشکل و محدودیت خاصی نداشتند، انتخاب شد. در هر کدام از این مزارع، خاکرخی حفر و مطالعات مورفولوژیکی و صحرایی بر روی آنها انجام شد. به همین ترتیب در زمین مجاور هر کدام از آنها نیز که در طی سال های مزبور بصورت دست نخورده باقی مانده‏اند، خاکرخ های شاهد به فاصله تقریبی30 متر حفر شد. نمونه برداری از خاک عمق های متناظر 30-0، 60-30 و 90-60 سانتی متری نیز جهت مقایسه میانگین اعماق مختلف، صرف نظر از نوع افق خاکرخ ها انجام شد. خصوصیات فیزیکوشیمیایی شامل پتاسیم قابل جذب، کربن آلی، ظرفیت تبادل کاتیونی و توزیع اندازه ذرات اندازه گیری شد. در کنار آن تجزیه های کانی شناسی و میکرومورفولوژیکی نمونه ها نیز انجام و محاسبات آماری با نرم افزار آماری SPSS و مقایسات لازم انجام شد.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش نشان داد تغییر کاربری اراضی و زیر کشت بردن زمین های بایر در منطقه نیشکرکاری خوزستان با خاک های شور و با کیفیت پایین، سبب تغییر در برخی شاخص های کیفیت خاک شده است اما شدت این تغییرات برای خصوصیات مختلف خاک یکسان نبود. پارامترهایی هم چون هدایت الکتریکی، پتاسیم قابل جذب و توزیع اندازه ذرات از جمله عواملی بودند که در غالب زمین های کشت شده، دستخوش تغییر شده بودند. در این تحقیق تفاوت معنی داری درمیزان اسیدیته خاک در اثر تغییر کاربری اراضی مشاهده نشد که این امر می تواند به قدرت زیاد بافری خاک و مقدار بالای کربنات ها در این اراضی نسبت داده شود. همچنین کشت نیشکر باعث ایجاد تغییراتی در کانی های رسی در منطقه مورد مطالعه شده است که غالب این تغییرات به تحول کانی ها در اثر کاهش در برخی عناصر از جمله پتاسیم مربوط می شود. برخلاف اراضی بایر تشکیل رس های قابل انبساط در خاک های کشت شده مشاهده می شود. تشکیل این کانی ها به خصوص در افق های سطحی این اراضی، اغلب از تحول ایلیت و تحول رشته های پالی گورسکایت حاصل شده است. تحول در افق های عمقی تر به میزان کمتری رخ داده است. مقایسه رده بندی خاک های زیر کشت نیشکر با خاک های بایر این منطقه نشان داد که به رغم تغییرات افق های ژنتیکی در طی سنوات کشت تغییر کاربری اراضی و کشت و کار تغییر چندانی در رده بندی خاک های این منطقه در سطح فامیل نداشته است. در بررسی میکرومورفولوژیکی مقاطع نازک افق های تشریح شده نیز تشکیل خاکدانه با پدالیتی ضعیف در برخی افق های خاک های کشت شده که زمین بایر مجاور آن فاقد خاکدانه بود، مشاهده شد. درصد منافذ در اغلب افق ها ی خاکرخ های تشریح شده زمین های زیر کشت در مقایسه با زمین بایر، افزایش داشته است. این تحقیق نشان داد که کشت متراکم و آبیاری سنگین در دوره طولانی باعث تغییر و تحول کانی ها و در نتیجه تغییر در عوامل دیگر همچون نیازهای عناصر غذایی خاک می شود.
    نتیجه گیری
    تغییر کاربری اراضی سبب تغییرات اساسی در برخی خصوصیات فیزیکوشیمیایی، کانی شناسی و میکرومورفولوژیکی خاک خواهد شد.
    کلیدواژگان: تغییر کاربری اراضی، خصوصیات میکرومورفولوژیکی، زمین بایر، نیشکر
  • سحر منجزی، مجتبی نوروزی مصیر*، عبدالامیر معزی، محمد محمودی سورستانی صفحات 63-82
    سابقه و هدف
    روی یکی از مهم ترین عناصر غذایی ضروری است که گیاهان برای انجام فعالیتهای فیزیولوژیکی خود به این عنصر نیاز دارند. خاکهای آهکی ایران با مشکل کمبود روی قابل جذب برای گیاه مواجه هستند، بنابراین مطالعه افزایش فراهمی این عنصر در این خاک ها ضروری و دارای اهمیت است. از این میان کود های آلی به ویژه کود های دامی در مقایسه با کود های شیمیایی دارای منابع غذایی مختلف برای استفاده گیاهان هستند. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر کودهای آلی و شیمیایی بر جذب روی و شاخص های عملکردی گیاه بابونه آلمانی (Matricaria chamomilla L.) انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش به صورت کشت گلدانی و طرح کاملا تصادفی در سه تکرار صورت گرفت. فاکتور های آزمایش شامل کود گاوی و کمپوست باگاس (هر کدام در دو سطح 10 و 5 تن در هکتار) و کود شیمیایی سولفات روی به مقدار 40 کیلوگرم در هکتار و تیمار شاهد (بدون افزودن هر گونه تیمار آلی و شیمیایی) می باشند. طی دوره آزمایش میزان کلروفیلa، b، کلروفیل کل و کاروتنویید اندازه گیری شد. در مرحله گلدهی کامل، بخش هوایی گیاه برداشت و وزن خشک اندام هوایی و مقدار روی در ریشه، ساقه، برگ و گل پس از خاکستر گیری از اندام گیاه، به کمک دستگاه جذب اتمی اندازه گیری شد. همچنین مقدار روی قابل دسترس خاک با استفاده از عصاره گیر DTPAاندازه گیری شد.
    یافته ها
    نتایج نشان دهنده تاثیر مثبت کود گاوی بر عملکرد، غلظت و جذب روی در گیاه بابونه آلمانی بود. بالاترین عملکرد برگ و گل در تیمار 10 تن در هکتار کود گاوی به ترتیب با افزایش 15/73 % و 58/31 % نسبت به شاهد مشاهده شد. همچنین بیشترین غلظت روی در ریشه و ساقه بابونه در تیمار 10 تن در هکتار کود گاوی بود. بیشترین جذب روی در ریشه، ساقه، برگ و گل در تیمار 10 تن در هکتار کود گاوی مشاهده شد. به طور کلی استفاده از کود های آلی موجب افزایش غلظت و جذب روی و عملکرد گیاه بابونه آلمانی شد.
    نتیجه گیری
    نتایج این بررسی نشان داد که کاربرد کود های آلی می توانند نقش مفید و موثری در بهبود جذب روی در گیاه دارویی بابونه آلمانی داشته باشند. با توجه به نتایج این آزمایش، می توان عنوان کرد که افزایش مقدار روی در گیاه بابونه به خاطر افزایش مقدار قابل دسترس روی در خاک به واسطه کاهش pH خاک و در نتیجه جذب بهتر و تاثیر گذاری بر روی عملکرد بوده است. به دلیل مشکلات زیست محیطی ناشی از مصرف کودهای شیمیایی، می توان از کودهای آلی قابل دسترس مانند کمپوست و کود گاوی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: بابونه آلمانی، کود گاوی، کمپوست، سولفات روی
  • محمد خراسانی *، فرشید نوربخش، محمدرضا مصدقی صفحات 83-99
    سابقه و هدف
    برگرداندن بقایای گیاهی به خاک یک عمل مدیریتی توصیه شده برای حفظ یا افزایش سطح ماده آلی خاک است. هر چند، میزان اثر آن ممکن است وابسته به نوع خاک، اقلیم و کیفیت اولیه بقایای گیاهی باشد. از سوی دیگر اقلیم در مقیاس جهانی در حال تغییر است و افزایش تنش خشکی در مقیاس وسیعی پیش بینی شده است. در نتیجه این تغییرات، تمام فرآیندهای خاک که با دما و رطوبت خاک در ارتباط هستند، از جمله معدنی شدن عناصر، تحت تاثیر قرار می گیرند. این پژوهش با هدف بررسی اثر برهم کنش تنش خشکی و کیفیت بقایای گیاهی بر معدنی شدن نیتروژن در خاک تیمار شده با بقایای گیاهی مختلف انجام شد.
    مواد و روش ها
    بدین منظور چهار نوع بقایای گیاهی شامل اندام هوایی یونجه، شبدر، ذرت و گندم برداشت گردید. بقایای گیاهی با یک خاک آهکی مخلوط و به همراه خاک شاهد (بدون افزودن بقایای گیاهی) در سه سطح ثابت رطوبتی 25، 35 و 55 درصد گنجایش نگهداشت آب به مدت 150 روز در دمای 25 درجه سلسیوس انکوباسیون شدند و در پایان دوره انکوباسیون فرآیندهای نیتریفیکاسیون خالص، آمونیفیکاسیون خالص، معدنی شدن خالص نیتروژن، تغییرات خالص نیتروژن آلی محلول اندازه گیری شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بیش ترین مقدار نیتریفیکاسیون خالص (NO3- kg-1 mg 33/282)، آمونیفیکاسیون خالص (NH4+ kg-1 mg 11/52)، معدنی شدن خالص نیتروژن (NO3-+NH4+ kg-1 mg 44/334) و تغییرات خالص نیتروژن آلی محلول (N kg-1 mg 43/141) مربوط به تیمار بقایای گیاهی یونجه بود. شاخص های اندازه گیری شده به طور معنی داری با افزایش مقدار آب خاک در طول انکوباسیون افزایش یافتند. نیتریفیکاسیون خالص (***798/0=r)، معدنی شدن خالص نیتروژن (***816/0=r) و تغییرات خالص نیتروژن آلی محلول (***803/0=r) همبستگی مثبت و معنی داری با غلظت نیتروژن بقایا داشتند. همبستگی های منفی معنی داری بین شاخص های اندازه گیری شده تحولات نیتروژن با میزان لیگنین یا LG (***589/0-=r، ***605/0-=r و ***612/0-=r) و نسبت های C/N (***418/0-=r، ***410/0-=r و ***424/0-=r) و لیگنین به نیتروژن (***650/0-=r، ***655/0-=r و ***657/0-=r) به ترتیب مشاهده شدند. آمونیفیکاسیون خالص با نیتریفیکاسیون خالص (007/0-=r)، معدنی شدن خالص نیتروژن (051/0=r) و تغییرات خالص نیتروژن آلی محلول (048/0=r) رابطه معنی داری نداشت. در شرایط تنش خشکی، نیتریفیکاسیون خالص همبستگی قوی تری با معدنی شدن نیتروژن (***998/0=r) نسبت به آمونیفیکاسیون خالص (007/0-=r داشت.
    نتیجه گیری
    اثر تنش خشکی بر شاخص های تحول نیتروژن در بین خاک های تیمار شده با بقایای گیاهی مختلف مشابه نیست. بقایای گیاهی با محتوای نیتروژن بیش تر مانند یونجه و شبدر نسبت به بقایای حاوی مقادیر کم نیتروژن اولیه یا نسبت های زیاد کربن به نیتروژن و لیگنین به نیتروژن) نظیرگندم و ذرت بیش تر تحت تاثیر تنش خشکی قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: آمونیفیکاسیون، نیتریفیکاسیون، نیتروژن آلی محلول و تجزیه پذیری بقایای گیاهی
  • ثریا بندک*، سید علیرضا موحدی نایینی، ابراهیم زینلی صفحات 101-115
    سابقه و هدف
    ذخیره سازی مدوام آب به خاطر افزایش نیاز آبی برای جمعیت رو به رشد در نواحی خشک و نیمه خشکی مانند ایران، که خشکسالی های پی در پی در آن رخ می دهد، ضروری است. یکی از راهکار های مدیریتی مورد توجه برای افزایش نگه داری آب در خاک استفاده از پلیمر های سوپر جاذب می باشد. پلیمر های سوپرجاذب، گروهی از بهساز ها می باشند که می توانند آب به دست آمده از آبیاری یا بارندگی را جذب کرده و از فرونشت عمقی آن جلوگیری کنند اصلاح کننده های خاک ،زمانی که دوره های متناوب بارش و خشکی در خاک اتفاق می افتد تاثیری بیشتری دارند،به این ترتیب رطوبت محدود را در خاک نگه داشته، باعث افزایش آب در دسترس گیاه شده و کاهش تبخیر می شوند. افزایش رطوبت خاک با استفاده از پلیمر ممکن است باعث کاهش مقاومت مکانیکی خاک، رشد بیشتر ریشه گندم دیم گردد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش، استفاده از سوپرجاذب 200 Aبر جذب رطوبت خاک در کشت گندم دیم ارزیابی شد. تحلیل آماری پژوهش در قالب طرح اسپلیت بود. پلات های اصلی مصرف کود سولفات پتاسیم و عدم مصرف آن بودند و پلات های فرعی با چهار سطح سوپر جادب 200 A (0و 500 و1000و 2000کیلو گرم در هکتار) طی سال زراعی 93-92 در مزرعه شماره 1 دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان(واقع در سید میران) اجرا شدند. فاصله ی ردیف های کشت 20 سانتی متر و مقدار بذر مصرفی معادل 5/268 کیلوگرم در هکتار بود. مقاومت مکانیکی خاک در 6 مرحله در طول فصل رشد گندم با استفاده از یک نفوذسنج در عمق 0-5 سانتی متری خاک و رطوبت خاک درعمق 0-8 و 8-16 خاک اندازه گیری شد. مقدار کود مصرفی براساس نتایج آزمون خاک و نتایج گزارش شده توسط محقق دیگر به صورت پخش سطحی قبل از کشت به خاک اضافه و مخلوط شدند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارSAS و مقایسه میانگین ها با روش LSD انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهد که مصرف کود پتاسیم در میزان درصد رطوبت خاک در هیچی عمقی معنی دار نشد ولی مصرف پلیمر تاثیر معنی داری بر رطوبت خاک داشت. به طوری که رطوبت درعمق 16-8 سانتی متری به اندازه رطوبت افق سطحی (8-0) افزایش یافت ولی پلیمر که با شن کش با خاک سطحی مخلوط شده بود در عمق 16- 8 سانتی متری وجود نداشت. بنابراین کاهش تبخیر از عمق 16-8 سانتی متری از مصرف پلیمر ناشی می شود. می توان چنین نتیجه گرفت که به همان اندازه که پلیمر سوپرجاذب مصرفی موجب افزایش نگه داری آب در عمق 8-0 سانتی متری سطح خاک شده است، پلیمر با اثر کاهش در میران تبخیر، رطوبت خاک را درعمق 16-8 سانتی متر و رطوبت در ناحیه ریشه را نیز افزایش داده است.
    نتیجه گیری
    اثر پسماند آب موجود در سوپر جاذب ها را تحت تاثیر قرار نمی دهد زیرا چه در حال خشک شدن و یا مرطوب شدن (با بارندگی یا آبیاری) همیشه اشباع هستند (مگر نزدیک خشکی کامل) ولی خاک مجاور آنها به دلیل پدیده پسماند همیشه مرطوب تر از خاکی است که در فواصل دورتردر سطح خاک در حال خشک شدن است. و به همین دلیل سوپر جاذب ها کندتر از خاک اطراف آنها خشک می شوند و می توانند به صورت منابع منفرد آب در تامین رطوبت گیاه عمل کنند.
    کلیدواژگان: سوپر جاذب 200A، مقاومت مکانیکی خاک، رطوبت خاک، پسماند
  • مجتبی یحیی آبادی *، امیر حسین حمیدیان، سهراب اشرفی صفحات 117-131
    سابقه و هدف
    کرم های خاکی به خاطر نقش مفیدشان در زیست بوم کشاورزی، به عنوان موجودات نشانگر در پایش اثرات مواد آلوده کننده و تغییر در ساختمان و کیفیت خاک، مورد استفاده قرار می گیرند. هدف این پژوهش، بررسی تاثیر مدیریت مصرف کودهای شیمیایی بر فراوانی و وزن زنده کرم های خاکی در خاک یک باغ بود.
    مواد و روش ها
    آزمایش در باغی در استان اصفهان به اجرا درآمد. پلات های آزمایشی به مساحت یک مترمربع در نظر گرفته شد. پس از ایجاد شخم و شیار به عمق 5 سانتیمتر در هر پلات، از هریک از کودهای رایج و بر اساس آزمون خاک شامل کود اوره (Urea)، سولفات آمونیوم(AS)، دی آمونیوم فسفات(DAP)، سولفات پتاسیم یا سولو پتاس(Solupotas)، کود کامل ماکرو حاوی نیتروژن، فسفر و پتاسیم ( NPK، 15-5-25)، ترکیب کود دامی پوسیده شده و کود کامل ماکرو (NPK+OM) به نسبت دو به یک ، کود دامی(OM)، کود کلات روی (Zn-EDDHA) و کود کلات آهن (Fe-EDDHA)، استفاده شد و پلات شاهد بدون مصرف هر نوع کود شیمیایی و دامی (Control)، در نظر گرفته شدند. بررسی فراوانی و وزن زنده کرم ها در دو مرحله زمانی و در دو عمق 20-0 و 40-20 سانتیمتری خاک، انجام شد. در مرحله اول، بیست روز پس از افزودن کودها و در مرحله دوم، شصت روز پس از مصرف کودها، نمونه برداری از کرم های خاکی و بررسی تغییرات در آنها انجام شد. تیمارها در سه تکرار اعمال شد و داده ها در قالب تجزیه واریانس دو طرفه (با استفاده از فرآیند GLM) و با استفاده از نرم افزار SPSS تحلیل آماری شدند.
    یافته ها
    نتایج در روز بیستم نشان داد در عمق 20-0 سانتیمتری خاک، اوره، سولفات آمونیوم، دی آمونیوم فسفات، کود کامل ماکرو NPK و کلات آهن، بر فراوانی و وزن زنده ی کرم های خاکی تاثیر منفی معنی دار (05/0≥p) داشته است و در همین حال کود دامی (OM) و NPK+OM موجب افزایش جمعیت و زیتوده کرم ها شدند. در عمق 40-20 سانتیمتری خاک، از نقش منفی کودهای اوره، سولفات آمونیوم، دی آمونیوم فسفات، کود کامل ماکرو NPK و کلات آهن کاسته شد و کود NPK+OM نقش مثبت خود را حفظ کرد. در روز شصت ام نمونه برداری، در عمق 20-0 سانتیمتری، کودهای اوره، سولفات آمونیوم، دی آمونیوم فسفات و کود آهن موجب کاهش جمعیت و زیتوده کرم ها در خاک شدند اما تیمارهای NPK+OM، OM و کلات روی (Zn) موجب افزایش جمعیت کرم ها شدند. در عمق پایین تر خاک (40-20 سانتیمتر) در روز شصت ام، جمعیت کرم های خاکی تحت تاثیر هیچ یک از کودها قرار نگرفتند و کودهای نیتروژنه و فسفاته نه تنها تاثیر منفی بر فعالیت کرم ها نداشتند بلکه باعث افزایش معنی دار (05/0≥p) زیتوده کرم ها شدند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که کودهای شیمیایی تاثیر معنی داری بر جانداران خاک از جمله کرم های خاکی دارند، این تاثیرات می تواند براساس ماهیت و میزان کود، و همچنین عمق اثرگذاری کود، متفاوت باشد. بر این اساس و به منظور کاهش اثرات منفی کودهای شیمیایی بر موجودات زنده ی خاک توصیه می شود در خاک های کم عمق، میزان مصرف آنها کاهش یابد و به هنگام کاربرد آنها، از کودهای آلی نیز استفاده شود.
    کلیدواژگان: کرم های خاکی، جمعیت، زیتوده، کودهای پرمصرف و کم مصرف، کود آلی
  • نیلوفر بابانژاد، فرشاد کیانی*، عبدالمجید ایزد پناه، فرهاد خرمالی، فرید اصغری زاده صفحات 133-147
    سابقه و هدف
    فرسایش خاک جدی ترین و غیر قابل برگشت ترین تهدید برای توسعه پایدار در هر منطقه است. رادیوسزیم در اثر انجام آزمایشات هسته ای دهه های گذشته تولید و وارد استراتوسفر شده است و سپس همراه نزولات جوی به سطح زمین رسیده است. اهمیت این رادیونوکلئید در مطالعات فرسایش خاک به دلیل جذب آن توسط بخش رس خاک است به نحوی که به سختی قابل تبادل می باشد.
    مواد و روش ها
    به منظور بررسی امکان استفاده از عنصر سزیم-137 برای تخمین فرسایش در خاک های جنگلی و غیر جنگلی روی سازند های زمین شناسی متفاوت، شش منطقه با کاربری جنگل و زراعی در سازند لسی ، ژوراسیک و لس آبرفتی انتخاب و نمونه برداری از سطح تا عمق 100 سانتی متری خاک صورت گرفت.
    یافته ها
    نتایج گاما اسپکترومتری نمونه ها نشان داد که سزیم-137 از سطح تا عمق 40 سانتی متر در این خاک ها پیشروی نموده است. نتایج حاصل از اندازه گیری لایه به لایه سزیم-137 در این دو نیم رخ جنگلی به وضوح بیان گر پایداری و عدم بهم خوردگی این نقطه بود چرا که توزیع سزیم-137 با عمق بصورت نمایی کاهش یافت. بیش ترین پرتوزایی در نمونه سطحی جنگل لس مشاهده شد. روند توزیع سزیم-137 در نیمرخ جنگل با سازند لس آبرفتی متاثر از رسوب گذاری مواد آبرفتی بود و مقدار آن در نیمرخ متناوبا متغیر بود.
    نتیجه گیری
    نتایج میزان سزیم-137 در نمونه ها نشان می دهد که میزان فرسایش خاک از 16 تا 45 تن در هکتار در سال و در کاربری های مطالعاتی متفاوت است. بیش ترین میزان فرسایش در اراضی زراعی و کم ترین آن در اراضی جنگلی با سازند لس آبرفتی دیده می شود. در کل اراضی جنگل مورد مطالعه برای استفاده به عنوان نقاط شاهد دارای محدودیتهای کلی بودند.
    کلیدواژگان: سزیم، فرسایش خاک، کاربری اراضی، شصت کلاته
  • محمد جواد روستا *، فاطمه رسولی، مصطفی میراب زاده اردکانی، کوکب عنایتی، لادن جوکار صفحات 149-161
    سابقه و هدف
    برای موفقیت در بهره برداری از خاک های شور، تامین مناسب عناصر غذایی مورد نیاز گیاه لازم است. به این معنی که با فراهم نمودن صحیح عناصر غذایی در مقدار و نسبت بهینه، شرایط خاک باید به گونه ای تغییر داده شود که رشد گیاه بهبود یافته و محصول مناسبی به دست آید. نیتروژن و فسفر از مهم ترین عناصر غذایی گیاهان محسوب می شوند و نقش به سزایی در افزایش عملکرد گیاهان زراعی دارند. در شرایط تنش شوری، جذب آن ها بیش از سایر عناصر غذایی محدود می شود نیتروژن، عنصری ضروری در فرآیندهای حیاتی گیاه است که افزایش جذب و کاربرد آن در ساز و کارهای بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی شرایط را برای تحمل شوری بهبود می بخشد. فسفر کافی سبب زیاد شدن رشد گیاه و توسعه و گسترش ریشه می شود. برای این منظور گیاه می تواند از حجم بیشتری از خاک به منظور جذب عناصر غذایی و رطوبت استفاده کند پژوهشگران متعددی گزارش کردند مصرف فسفر باعث افزایش معنی دار وزن خشک ریشه گیاه می شود و افزایش فسفر قابل جذب در خاک، رشد گیاه در خاک شور را تسهیل نموده و تا اندازه ای اثرات منفی شوری را تعدیل می کند. تحقیق بر روی گیاه روناس در زمینه های مختلف به طور محدودی انجام شده است و مطالعه اثر کودهای اوره و فسفردار بر روی جذب عناصر معدنی و صفات مورفولوژیک و فیزیولوژیک گیاه تاکنون صورت نگرفته است. امروزه مصرف کودهای شیمیایی برای تولید محصولات کشاورزی در مناطق خشک و نیمه خشک که سطح حاصلخیزی خاک پایین است، ضرورتی اجتناب ناپذیر می باشد. کشت و تولید روناس به عنوان یک گیاه صنعتی و متحمل به شوری در ایران از قدیم رواج داشته ولی تحقیقات انجام شده در زمینه تغذیه این گیاه بسیار اندک است. این بررسی با هدف ارزیابی تاثیر کاربرد کودهای اوره و سوپر فسفات تریپل بر عملکرد اندام هوایی و ریشه گیاه روناس در استان فارس انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    آزمایش سه ساله به صورت فاکتوریل با سه تکرار و دو فاکتور در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی اجرا گردید. فاکتور اول کود اوره با 4 سطح صفر، 50، 100 و 150 کیلوگرم در هکتار و فاکتور دوم کود سوپر فسفات تریپل با 4 سطح صفر، 50، 100 و 150 کیلوگرم در هکتار بود. آزمایش در شرایط خاک شور و آب شور انجام شد. درکلیه تیمارها، کود دامی به میزان40 تن در هکتار قبل از کاشت مصرف شد. حدود 25 بذر به صورت کپه ای در چاله هایی با عمق 5 سانتی متر و با فاصله چاله ها روی ردیف به میزان 40 سانتی متر و فاصله ردیف ها 40 سانتی متر کاشته شدند. کرت های آزمایشی به ابعاد 3 متر در 4 متر بود. عملکرد اندام هوایی طی سه سال و عملکرد ریشه در سال سوم اندازه گیری شد.
    یافته ها
    تجزیه واریانس داده ها نشان داد اثرات متقابل کود اوره و کود فسفردار در سال سوم بر عملکرد اندام هوایی در سطح 1 درصد معنی دار شد. اثرات متقابل کود اوره و کود فسفردار بر عملکرد ریشه در سطح 5 درصد معنی دار گردید. نتایج مقایسه میانگین ها نشان داد در سال سوم، بیشترین عملکرد اندام هوایی به میزان 7133/2 کیلوگرم در متر مربع با کاربرد 150 کیلوگرم در هکتار کود اوره و بیشترین عملکرد وزن خشک ریشه به میزان 6133/1 کیلوگرم در متر مربع با کاربرد توام 150 کیلوگرم در هکتار کود اوره و سوپر فسفات تریپل بدست آمد.
    نتیجه گیری
    به طور کلی می توان گفت کاربرد سطوح بالای کودهای اوره و سوپر فسفات تریپل، تولید وزن خشک ریشه گیاه روناس در شرایط شور را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: آب شور، اوره، سوپر فسفات تریپل، روناس، خاک شور
  • نوید حسین زاده، محمدعلی حاج عباسی، علی اصغر بسالت پور * صفحات 163-176
    ارزیابی جامع منابع آب در مقیاس زمانی و مکانی، می تواند راهکاری موثر برای درک تجدیدپذیری منابع آب و مدیریت بهینه آن در حوزه های آبخیز را فراهم آورد. در این پژوهش، مدل SWAT برای برآورد مولفه های منابع آب آبی و آب سبز (ذخیره و جریان آب سبز) در حوزه آبخیز جوانمردی استفاده شد. برای این منظور ابتدا شبیه سازی رواناب ماهانه با استفاده از این مدل انجام و سپس خروجی مدل با استفاده از الگوریتم SUFI-2 در بسته نرم افزاری SWAT-CUP مورد واسنجی و اعتبارسنجی قرار گرفت. نتایج شبیه سازی رواناب رضایت بخش بود به گونه ای که مقادیر ضریب تبیین و نش- ساتکلیف در مرحله اعتبارسنجی به ترتیب 75/0 و 74/0 بود که نشان می دهد مدل به خوبی توانسته رواناب را شبیه سازی کند. مقدار آب آبی در مناطق مرکزی و شرقی حوزه، کم تر از 40 میلیمتر در سال بود درحالیکه در ارتفاعات جنوبی، شمال غربی و بخش غربی حوزه آبخیز، بیش تر از 60 میلیمتر در سال بدست آمد. زیرحوزه های شمالی منطقه مورد مطالعه دارای کم ترین میزان جریان آب سبز (400 تا 451 میلیمتر در سال) بودند و پس از آن بخش مرکزی، دارای مقادیر جریان آب سبز بیشتری نسبت به نقاط شمالی بود. مقدار ذخیره آب سبز در بیشتر زیرحوزه ها بیش از 81 میلیمتر و مقدار بیشینه آن 142 میلیمتر در سال بدست آمد. نتایج بدست آمده از برآورد مولفه های هیدرولوژیکی، اطلاعات مفیدی را در خصوص توزیع مکانی (در مقیاس زیرحوزه) و زمانی (سالانه و ماهانه) منابع آب ارائه می دهد که می توان از آن برای برنامه ریزی های بلند مدت و مدیریت بهینه حوزه های آبخیز استفاده نمود.
    کلیدواژگان: منابع آب، مولفه های هیدرولوژیک، عدم قطعیت، الگوریتم SUFI-2
  • راحله جمشیدی، بهی جلیلی*، محمدعلی بهمنیار، سروش سالک گیلانی صفحات 177-188
    سابقه و هدف
    فسفر یکی از عناصر پرمصرف است و در بسیاری از فرآیندهای ضروری گیاه مانند تنفس، تقسیم سلولی، توسعه ریشه، فتوسنتز، تجزیه قند، نقل و انتقال مواد مغذی در داخل گیاه، انتقال خصوصیات ژنتیکی از یک نسل به نسل دیگر و تنظیم مسیرهای سوخت و ساز دخالت دارد. هنگامی که محتوای فسفر در خاک از 1/0% کمترگردد، کمبود رخ می دهد. امروزه جهت دستیابی به توسعه پایدار، استفاده از منابع طبیعی ارزان قیمت مغذی گیاهی مثل سنگ فسفات ضرورت دارد. در سال های اخیر استفاده از میکروارگانیسم های حل کننده فسفر جهت انحلال سنگ فسفات مورد مطالعه قرار گرفته است. هدف از این مطالعه، جداسازی قارچ های بومی دارای توانایی انحلال فسفر نامحلول و تعیین هویت موثرترین جدایه در سطح گونه بود.
    مواد و روش ها
    از خاک اطراف معدن فسفر دلیر واقع در چالوس، (مازندران) نمونه برداری انجام شد. پس از تهیه سری رقت ها از سوسپانسیون خاک و انجام کشت در محیط های NBRIP-BPB و PVK کلنی های قارچی حل کننده فسفات جداسازی شدند. توانایی انحلال فسفات قارچ های جدا شده در محیط کشت مایع NBRIP نیز بررسی گردید. فسفر آزاد شده در محیط مایع و pH نمونه ها با استفاده از دستگاه pH متر اندازه گیری شد. جدایه ای که pH محیط را به میزان زیادی کاهش داد، فسفر بیشتری آزاد کرد و دارای شاخص انحلال بزرگتری بود، انتخاب شد. جدایه منتخب در ابتدا بر اساس توالی یابی ناحیه ITS مورد بررسی قرار گرفت و سپس شناسایی دقیق گونه با استفاده از تفاوت های مولکولی به دست آمده از توالی یابی ژن کالمودولین انجام شد.
    یافته ها
    نتایج حاکی از آن است که استفاده از محیط کشت NBRIP-BPB نسبت به محیط کشت PVK برای جداسازی قارچ حل کننده فسفات مناسب تر است. غربالگری در محیط جامد و مایع برای هر یک از جدایه ها انجام گردید و جدایه SANRU به عنوان موثرترین جدایه در انحلال فسفات نامحلول انتخاب شد. نتایج حاصل از مقایسه توالی ژن ITS با توالی های موجود در بانک ژن نشان داد، سویه SANRU 100% با گونه های A.niger و A.tubingensis مشابهت دارد، به منظور غلبه بر این عدم اطمینان، بخشی از ژن کالمودولین تکثیر و توالی یابی گردید، تکثیر بخشی از توالی ژن کالمودولین نشان داد سویه SANRU متعلق به سکشن tubingensis است و نمونه تعیین توالی شده با شماره دسترسی KT222864 در بانک جهانی ژن ثبت گردید.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصل از این بررسی غربالگری همزمان در محیط جامد و مایع برای تعیین توان انحلال فسفات، پیشنهاد می گردد. بنا به نتایج این مطالعه روش تعیین توالی ژن کالمودولین در مقایسه با ITS از دقت بسیار بالاتری برای تمایز گونه های آسپرژیلوس برخوردار است، لذا برای شناسایی دقیق آسپرژیلوس ها در حد گونه توصیه می شود.
    کلیدواژگان: آسپرژیلوس توبینجنسیس، کالمودولین، محیط کشت NBRIP-BPB
  • پروین زارعی*، فرشید نوربخش صفحات 189-195
    سابقه و هدف
    زیست توده میکروبی بخش مهمی از ماده آلی خاک را می سازد که اندازه گیری آن برای آگاهی از شناخت کارکرد اکوسیستم خاک بسیار کمک کننده است. روش های پیشنهاد شده برای اندازه گیری زیست توده میکروبی به نوبه خود دارای برتری ها و کمبودهایی هستند که نیاز است هنگام بهره گیری مورد توجه قرار گیرد. روش بکاررفته باید دقیق و تکرار پذیر بوده و بتواند زیست توده میکروبی را در گروه بزرگی از خاک ها به خوبی اندازه گیری نماید. تاکنون عناصری مانند کربن، نیتروژن، گوگرد و فسفر زیست توده میکروبی به کمک روش گازدهی با کلروفرم - عصاره گیری (CFE) اندازه گیری شده است. اندازه اندوخته پتاسیم در زیست توده میکروبی خاک همانند یکی از اندوخته های اکولوژیک این عنصر در خاک کمتر بررسی شده است. با توجه به نبود آگاهی از این اندوخته اکولوژیک، این پژوهش با هدف شناخت اندازه اندوخته پتاسیم زیست توده میکروبی خاک و مقایسه آن با دیگر ریخت های پتاسیم درخاک های آهکی انجام گردید.
    مواد و روش ها
    برای این پژوهش 10 نمونه خاک از ژرفای 0 تا 15 سانتی متری خاک های آهکی استان های اصفهان و چهارمحال و بختیاری برداشت شدند. ویژگی های مهم فیزیکی و شیمیایی خاک ها مانند اندازه pH، هدایت الکتریکی، کربن آلی، آهک و بافت خاک با روش های استاندارد آزمایشگاهی برآورد گردید. پتاسیم تبادلی و غیرتبادلی به ترتیب با بهره گیری از روش استخراج با استات آمونیوم 1مولار (CH3COONH4) و اسید نیتریک جوشان (HNO3) اندازه گیری شدند. پتاسیم زیست توده میکروبی خاک نیز به روش گازدهی با کلروفرم - عصاره گیری و با اعمال ضریب بازیابی پتاسیم زیست توده میکروبی اندازه گیری شد.
    یافته ها
    بر پایه یافته های این پژوهش اندازه پتاسیم تبادلی و غیر تبادلی خاک های بررسی شده به ترتیب در دامنه 3/205 -1/458 و 3/338 -1028میلی گرم در کیلوگرم بود. دامنه پتاسیم زیست توده میکروبی3/30 -4/209 میلی گرم در کیلوگرم با میانگین4/120 میلی گرم در کیلوگرم بود که بطور میانگین 9/12 درصد مجموع پتاسیم تبادلی و غیرتبادلی خاک راتشکیل می دهد. ارزیابی نتایج نشان داد که بر پایه میانگین های برآورد شده، اندازه پتاسیم تبادلی خاک 6/2 برابر و پتاسیم غیرتبادلی 1/5 برابر بزرگتر از پتاسیم زیست توده میکروبی خاک بود. بررسی داده های بدست آمده هم بستگی چشم گیری را میان پتاسیم زیست توده میکروبی با دیگر ریخت های پتاسیم در خاک نشان نداد.
    نتیجه گیری
    این پژوهش نشان داد که پتاسیم زیست توده میکروبی خاک می تواند خاستگاه مهمی از پتاسیم خاک باشد که فراهمی آن در خاک های آهکی هم بستگی معنی داری با دیگر ریخت های پتاسیم در خاک ندارد. هم چنین بر پایه یافته های این پژوهش، پتاسیم زیست توده میکروبی در خاک های آهکی اندوخته ای بزرگ است که تاکنون چندان بررسی نشده است. از آنجایی که این بخش از پتاسیم خاک را نمی توان از روی دیگر ریخت های پتاسم خاک برآورد کرد، نیاز است برای برآورد دقیق اندوخته های فراهم پتاسیم، اندازه آن به کمک روش بکاررفته در این پژوهش برآورد گردد.
    کلیدواژگان: گازدهی- عصاره گیری، پتاسیم، زیست توده میکروبی
|
  • Ruhollah Rezaei Arshad, Majid Mahmoodabadi * Pages 1-22
    Background And Objectives
    Many natural rainstorms are accompanied by wind blowing. However, so far no comprehensive research has been reported on the influence of wind on rain-induced erosion under laboratory conditions in Iran. The present study was conducted to investigate the interactive effects of different wind velocities and rain intensities on flow hydraulic parameters and on interrill erosion rate of several agricultural soils. For this purpose, a simultaneous wind, rain and runoff simulator was used, which has been designed and constructed for the first time in the country.
    Materials And Methods
    Various combinations of four wind speeds including 0, 6, 9 and 12 m s-1, three rain intensities of 30, 50 and 75 mm h-1 were introduced on three cropland soils with different aggregate size distributions with the largest particle size of 2, 4.75, and 8 mm, each at three replications. Different flow hydraulic parameters including mean flow velocity, flow depth, shear stress, stream power and unit stream power and also the rate of interrill erosion were measured. Afterwards, the effects of wind velocity on the flow hydraulic parameters and also the influence of these parameters on interrill erosion rate were assessed.
    Results
    The results showed that depending on the wind velocity, the rate of interrill erosion varied from 0.021 and 0.22 g m-2 s-1. In this research, the wind velocity of 6 m s-1 was introduced as a threshold value. With increasing wind speed particularly those speeds higher than the threshold, the flow parameters of velocity and unit stream power increased, whereas, flow depth and shear stress decreased. In addition, stream power increased as the wind speed increased up to the threshold wind velocity, and at the higher wind speeds, the reverse trend was observed. The result indicated that wind speed can control interrill erosion rate by affecting on flow hydraulic parameters. Interrill erosion increased with increasing velocity and unit stream power of the flow, while it was reduced when flow depth, shear stress and stream power increased, this was attributed to the expenditure of raindrops energy for passing through water depth. In fact, the opposite relationship between flow velocity and water depth affects the other hydraulic parameters. Moreover, the presence of coarser aggregates at the soil surface increased water depth and decreased the velocity and unit stream power of flow, resulting in reduced interrill erosion.
    Conclusion
    The findings of this study showed that in wind-driven rains particularly at those wind speeds higher than 6 m s-1, interrill erosion rate is intensified because of increasing in rain erosivity and flow velocity and decreasing in flow depth. It was found that with appropriate soil management in agricultural lands for increasing the size and strength of surface aggregates, flow velocity and consequently soil erosion can be reduced. From another point of view, the presence of stable and coarser aggregates at soil surface decreases interril erosion. Overall, the findings of this research revealed the importance and necessity of more studies on soil erosion processes due to wind-driven rain.
    Keywords: Wind-driven rain, Flow velocity, Water depth, Wind speed, Rain intensity
  • Kazem Khavazi*, Vahid Alah Jahandideh Mahjan Abadi, Farhad Taghipoor Pages 23-41
    Background And Objectives
    Investigating the status of nutrients in calcareous soils shows that despite the abundance of some nutrients (such as phosphorus, iron, and zinc) in these soils, the available form of these nutrients is less than the amount required for plant growth, and the deficiency of nutrients is one of limiting factor in the production of plants especially wheat in these soils. Sulfur application and soil inoculation with Thiobacillus bacteria may improve the availability of nutrients in calcareous soils and consequently increase the plants growth. The purpose of this research was investigating the effect of sulfur application and Thiobacillus bacteria on the yield and nutrient uptake of wheat at different levels of phosphorus in a calcareous soil and in field conditions.
    Material and
    Methods
    In 2011 a factorial experiment arranged in a complete randomize block design consisting of three levels of sulfur along with Thiobacillus bacteria (without sulfur and Thiobacillus (S0T0), application of 500 Kg S 10 Kg Thiobacillus (S500T10), 1000 Kg S 20 Kg Thiobacillus (S1000T20) and 2000 Kg S 40 Kg Thiobacillus (S2000T40) per hectare) and three levels of triple super phosphate (without phosphorus (P0), 65 (P65%) and 100 (P100%) percent phosphorus recommended based on soil test) with three replication in field conditions. The leaf samples were collected before pollination and the content of phosphorus; zinc and iron were measured in them. After harvest, the yield components such as grain and straw yield, panicle length and 1000 seed weight in each treatment were determined. Then, from each plot, five kilograms of soil was taken from 0 to 15 cm depth and after dried out and sifted with a two-millimeter sieve, the concentration of phosphorus, zinc and iron of soil was determined in them.
    Results
    With the application of sulfur along with Thiobacillus bacteria, the yield components and uptake of iron, zinc and phosphorus of wheat leaf increased compared to the control treatment, although the grain yield, straw yield and uptake of iron between the different levels of sulfur along with Thiobacillus bacteria showed a no significant difference. Using of phosphorus significantly increased the grain yield, straw yield, 1000 grain weight and uptake of iron and phosphorus of wheat leaf, but no significant difference was observed between treatments 65 (P65%) and 100 (P100%) percent phosphorus recommended based on soil test. In conditions of without phosphorus (P0), with consumption of 1000 kg ha-1 sulfur along with 20 kg ha-1 of Thiobacillus (S1000T20), grain yield, straw yield and panicle length increased compared with the control (124, 123 and 31% respectively), but with increasing levels of sulfur and bacteria, a decrease was observed in these parameters. The highest uptake of leaf iron and phosphorus were showed in combined treatments S1000T20 P100% and S2000T20 P65%, respectively. With the increase of sulfur along with Thiobacillus bacteria, Zn concentration and pH of soil decreased and the lowest values of these characteristics were observed at the highest levels of sulfur and bacteria. At all levels of phosphorus application, the consumption of 500 kg ha-1 sulfur along with 10 kg ha-1 Thiobacillus bacteria (S500T10) increased the phosphorus concentration in soil and highest contents of it was were obtained of combined treatments S500T10 P65% (31% more than S0T0 P0 treatment).
    Conclusion
    In conditions of without Sulfur and Thiobacillus bacteria (S0P0), consumption of 65 percent (P65%) phosphorus recommended based on soil test is appropriate for optimum yield for wheat. Consumption of 1000 kg ha-1 sulfur along with 20 kg ha-1 of Thiobacillus (S1000T20) in conditions of without phosphorus (P0), are recommended for use in agriculture and wheat yield increase.
    Keywords: Calcareous soil, Soil nutrient elements, Sulfur, Sulfur-oxidizing bacteria, Wheat yield components
  • Sara Pourkeihan, Mostafa Chorom, Saeid Hojati, Siroos Jafari, Ahmad Landi * Pages 43-61
    Background And Objectives
    sugarcane cultivation with unique conditions for growth such as long growth season, higher water demand and using the heavy agricultural machinaries in different stages of the sugarcane cultivation can affect on soil properties and soil resources. The present research aims are physicochemical investigation and study of clay mineralogy and micromorphology properties of soils under sugarcane cultivation in comparison with noncultivated soils.
    Materials And Methods
    Study area is located in fields of the Amir Kabir Agro-industry company about 45 km south of the city of Ahvaz on river alluvial plains. The soil moisture and temperature regimes are Aridic and Hyper thermic, respectively. At first, all field sheets of agro-industry are checked and then four fields are selected without any limitation and with more than 15 years sugarcane cultivation. Four profile was described in fields and its nearby uncultivated land (distance of approximately 30 meters from field) and were sampled according to conventional procedures. The physicochemical properties consist of available K, organic carbon, CEC and particle size distribution were determined. Also, mineralogical and micromorphological properties of samples were determined and All data were statistically analyzed using the SPSS 2012 software program and then results were compared.
    Results
    The results of this survey indicated that land use change and cultivation operation in non-cultivated regions have not high quality can change some properties of soil quality; But the severity of these changes were not the same for different soil characteristics. Some properties were changed in cultivated soils such as EC, available K and particle size distribution. In this study, no significant difference was seen between pH amount from land use change that can be attributed to the high buffering capacity of the soil and the high levels of carbonates in Khuzestan soils. Long-term cultivation result important changes in the clay minerals in sugarcane fields that majority of these changes are refered to mineral conversion and K element. Expandable 2:1 minerals were observed under sugarcane cultivated especially in surface horizons that are attributed to reduction in the amount of palygorskite and illite. Micromorphological study of thin sections of descripted horizons indicated aggregation with weak pedality in some cultivated soils. Also, In most descripted horizons of profiles in cultivated fields, the percentage of pores increases . The comparison between cultivated soil and noncultivated lands indicated thad there is no difference between them aspect of classification and land use change did not affect on soil family. This research showed that intensive cultivation and heavy irrigation cause alteration in mineralogy and element requirement changes of soils.
    Conclution: Land use change cause some basic changes in physicochemical, mineralogical and micromorphological properties of soil in sugarcane fields.
    Keywords: land use change, micromorphological properties, noncultivated land, sugarcane
  • Sahar Monjezi, Mojtaba Norouzi Masir *, Abdolamir Moezzi, Mohammad Mahmoudisourestani Pages 63-82
    Background And Objectives
    Zinc (Zn) is one of the most important essential nutrients that plants require it for their physiological functions. Calcareous soils of Iran are facing the problem of the available Zn for the plant. Therefore, studying the increase in the amount of this element in these soils is essential and important. Among them organic fertilizers in comparison with chemical fertilizer, especially livestock manure has different food sources for use by plants. This research was done to investigate the effect of organic and chemical fertilizers on zinc uptake and functional indices of German chamomile (Matricaria chamomilla L.).
    Materials And Methods
    For this purpose, in the form of potted cultivar and completely randomized design was carried out in three replications. The experiment factors consisted of cow manure and bagasse compost (each with 10 and 5 ton/ha) and chemical fertilizer of 40 kg / ha zinc sulfate and control (without adding any organic and chemical treatments). During the experiment, chlorophylla, b, total chlorophyll and carotenoid were measured. At full flowering stage, aerial part dry weight and also its zinc concentration was determined. Also, available zinc was measured using DTPA.
    Results
    The results showed a positive effect of cow manure on yield, zinc concentration and uptake in German chamomile breed. The Maximum yield of leaves and flowers was observed in treatment of 10 ton/ha of cow manure with 73.15% and 31.6%, respectively. Also, the Maximum zinc concentration in root and stem of chamomile was in treatment of 10 ton/ha of cow manure. The Maximum zinc uptake was observed in root, stem, leaf and flower in 10 ton/ha cow manure. Generally, the use of organic fertilizers increased zinc concentration and uptake, and yield of German chamomile plants.
    Conclusions
    The results showed that using of organic fertilizers can have useful role in improving the uptake of nutrients and morphological parameters in German chamomile. Based on these experimental results, it could be concluded that Zinc optimal situation in chamomile was due to increasing the amount of elements such as zinc in the soil due to soil pH reduction and resulting in better uptake and impact on yield. Among the treatments used cow manure was found to be more suitable. Due to environmental issues of chemical fertilizers, available organic manures including compost and cow manure can be applied.
    Keywords: German chamomile, Cow manure, Compost, Zinc sulfate
  • Mohammad Khorasani *, Farshid Nourbakhsh, Mohammad Reza Mosaddeghi Pages 83-99
    Background And Objectives
    The incorporation of plant residues into soil is a recommended management practice for maintaining or increasing the level of soil organic matter. Although, its effect may be controlled by the soil type, climate and the initial quality of the plant residues. On the other hand, climate on a global scale is changing and the increase of drought stress is predicted in a large scale. As a result of these changes, all soil processes that are related to soil moisture and temperature, including mineralization of nutrients are being affected. This study was conducted to investigate the interactive effects of drought stress and plant residues quality on N mineralization in soils treated with different plant residues.
    Materials And Methods
    For this purpose, four types of plant residues including alfalfa, clover, corn and wheat shoots were collected. Plant residues-treated soils along with a control (without plant residue application) were incubated under three soil moisture levels 25, 35 and 55% of water holding capacity at 25৹C for 150 days. At the end of incubation period, net nitrification, net ammonification, net nitrogen mineralization and net production of soluble organic nitrogen were measured.
    Results
    The results indicated that the maximum amount of net nitrification (282.33 mg NO3- kg-1), net ammonification (52.11 mg NH4 kg-1), net nitrogen mineralization (334.44 mg NO3-㑾 kg-1) and net changes of soluble organic nitrogen (141.43 mg N kg-1) were observed in the alfalfa-treated soils. The measured indices were significantly increased as the level of soil water during the incubation increased. Net nitrification (r=0.798***), net nitrogen mineralization (r=0.816***) and net changes of soluble organic nitrogen (r=0.803***) had a positive and significant correlation with nitrogen concentration of the plant residues. Negative significant correlations were observed between the measured N transformation indices and lignin content (r= -0.589***, r= -0.605*** and r= -0.612***) and ratios of C/N (r= -0.418***, r= -0.410*** and r= -0.424***) and LG/N (r= -0.650***, r= -0.655*** and r= -0.657***), respectively. Net ammonification did not significantly correlated with net nitrification (r=-0.007), net nitrogen mineralization (r=0.051) and net changes of soluble organic nitrogen (r=0.048). Under drought stress conditions, net nitrification (r=.998***) was more strongly correlated with net nitrogen mineralization than net ammonification (r=0.051).
    Conclusions
    In conclusion, the effect of drought stress on the N transformation indices were not similarly observed among the plant residue-treated soils. The soils treated with plant residues with greater N content (alfalfa and clover) showed to be more negatively affected by the drought stress compared to those treatments contained less initial N or greater C:N or lignin:N ratios (corn and wheat).
    Keywords: Keywords: Ammonification, Nitrification, Soluble organic nitrogen, Plant residues degradation
  • Soraya Bandak * Pages 101-115
    Background And Objectives
    The need for water storage is steadily growing because of increasing water demands by growing population in arid and semiarid areas such as Iran where droughts occur frequently. Super absorbent polymers are conditioner’s group which can absorb precipitation or irrigation water and prevent water loss. Soil amendments have more effects on soil water storage when there are more droughts in soil with the intermittent rain fall, retaining the limited humidity and decreasing evaporation losses and increasing plant available water for crop growth. Applied polymer increased soil moisture, reduced mechanical resistance and increased dry-land wheat root growth.
    Materials And Methods
    In this investigation, the effects of superabsorbent polymer on soil humidity absorption were assessed .The study used a split-plot design format. Main plots were potassium sulfate fertilizer at 2 levels (200 Kg per hectare and no potassium sulfate) and sub plots were superabsorbent at 4 levels (0, 500, 1000, 2000 kg/ha) with4 repetitions. The research was carried out in Gorgan University of Agriculture Sciences and Natural Resources Research Farm located at SeyedMiran during 2014-2015 growing season. Row spacing was 20 cm, used 268/5 kg ha-1 (seeds were drilled manually). Fertilizer rates were based on soil test results and which were added to soil surface before planting and incorporated. soil mechanical resistance at 6 stages during wheat growing season using a cone penetrometer (0-5cm soil depth) and so soil moisture at 0-8 and 8-16 soil depths were Measured. Data analysis include the analysis of variance and mean comparisons using LSD and correlation which carried out using SAS software.
    Result
    Results show that potassium fertilizer did not affect soil moisture at 0-8 and 8-16 cm depths polymer consumption had a significant impact on soil moisture, however. 1000 and 2000 kg per hectare polymer increased soil moisture at 0-8 and 8-16 cm depths. 500 kg per hectare polymer had no impact on soil moisture. Soil moisture improvement at 0-8 cm depth, where polymer was already incorporated was comparable with the underlying 8-16 cm depth. Polymer reduced possibly evaporation from lower 8-16 cm depth as much as it enhanced soil moisture in the incorporated depth. Increased soil moisture content within 0-16cm depth lowered soil mechanical resistance and enhanced root growth.
    Conclusions
    Hysteresis does not affect polymers water because they are almost always saturated during swelling and shrinkage, except when they are nearly desiccated. Due to hysteresis however, desorbing soil which surrounds polymers remains wetter than absorbing soils further away. This explains why super-absorbents are generally wetter than the surrounding soil and are non point water resources for plant use.
    Keywords: super absorbent200A, soil mechanical resistance, soil moisture, hysteresis
  • Mojtaba Yahyaabadi *, Amir Hossein Hamidian, Sohrab Ashrafi Pages 117-131
    Background And Objectives
    Earthworms, due to their beneficial role in agroecosystems, are used as indicator species for monitoring the impact of pollutants, changes in soil structure and agricultural practices. The purpose of this study was to investigate the impact of chemical fertilizers management on the density and live weight of earthworms in the soil of an orchard.
    Materials And Methods
    Research was carried out in an orchard in Isfahan province. One square meter area was considered as experimental plot. After plowing and grooving at a depth of 5 centimeters per plot, common fertilizers were applied, based on the soil test. Chemical fertilizers such as urea, ammonium sulfate, diammonium phosphate, solupotas, NPK (15, 5, 25), zinc chelate, iron chelate and cow manure were used as experimental treatments with control (no fertilizer). Abundance and live weight of worms were evaluated in two stages of time and in 2 depths of 0-20 and 20-40 cm of soil. In the first stage, 20 days after the addition of fertilizers, and in the second stage, 60 days after fertilization, earthworms were sampled and their number and biomass changes were measured. Treatments were applied in three replications and the data were analyzed using two-way ANOVA (using the GLM process) by SPSS software. In addition, the means were tested with the least significant difference (LSD) at the probability level of 5%.
    Results
    The assessment of the worms was accomplished at two different depths and at two different times. Sampling in 20th day of experiment showed that at soil depths of 0-20 cm, urea, ammonium sulfate, diammonium phosphate, macro fertilizer NPK and iron chelate had significant negative effect on the abundance and weight of earthworms (p≤0.05). Meanwhile, cow manure (OM) and NPK treatments increased the population and biomass of earthworms. In the depth of 20 to 40 cm, the negative role of urea, ammonium sulfate, diammonium phosphate, NPK fertilizer and iron chelate was decreased, and the NPK maintained its positive role. On the 60th day of sampling, at 0-20 cm depth, urea, ammonium sulfate, diammonium phosphate and iron fertilizer reduced the population and biomass of worms in the soil. However, NPK, OM and zinc chelate (Zn) treatments increased the number of earthworms. At a lower depth (20-40 cm) on the 60th day, the earthworm population was not affected by any of the inorganic fertilizers and nitrogen and phosphate fertilizers not only had no negative effect on the activity of earthworms but also significantly increased their biomass (p≤0.05).
    Conclusion
    The results showed that chemical fertilizers could have a significant effect on soil organisms, including earthworms. These effects could vary according to the nature and extent of fertilization, as well as the depth of fertilizer usage. Accordingly, in order to reduce the negative effects of chemical fertilizers on soil organisms, it is advisable to reduce their application in shallow soils and when applying, organic fertilizers should be used along with chemical fertilizers.
    Keywords: Earthworms, Population, Biomass, Macro, micro fertilizers, Organic fertilizer
  • Farshad Kiyani * Pages 133-147
    Bachground and
    Objectives
    Soil erosion is one of the most serious and irreversible threat for the sustainable development in each region. Cesium has been produced due to nuclear testing in the last decades and entered into the stratosphere, and then comes to the soil by rainfall. These radionuclides have an importance in soil erosion studies because it is absorbed by the clay soil in a way that it is exchanged hardly.
    Materials And Methods
    This study was conducted to investigate the use of 137Cs in measuring the rate of soil erosion and distribution of sediments in forest and unforest soils and on different parent material. So, six regions (three in forest with loess, Jurassic material, alluvium loess and other in cultivated area) were selected. Samples were taken from surface to 100 cm depth.
    Results
    Gamma spectrometry results showed the pollution of these soils to Cs. Layer analysis in forest profiles demonstrates stability in exponentially reduced trend. High activity was measured in forest loess area. Cs activities in alluvium loess deposits have changed in different sediment layers.
    Conclosion: The results showed that erosion has amount between 16 to 45 ton per hectare per year in different landuses. The highest soil erosion occurred in crop lands and the lowest occurred in forest soils. Forest in study area has major limitations for selecting as a reference point.
    Keywords: Cs, Soil erosion, Land use, Shastkalateh
  • Mohammad Javad Rousta *, Fatemeh Rasouli, Mostafa Mirabzadeh Ardekani, Kokab Enayati, Ladan Jowkar Pages 149-161
    Background And Objectives
    To succeed in exploiting salt affected soils, proper nutrient supply is required. That is, by providing the correct elements in the optimum amount and ratio, soil conditions should be changed so that the growth of the plant is improved and the product is obtained. N and P are the most important nutrients in plants and they have a significant role in increasing the yield of crops. In salinity stress conditions, their absorption is limited to other nutrients. Nitrogen is an essential element in the plant's vital processes, which improves its absorption and application in biochemical and physiological mechanisms of the condition to tolerate salinity. Sufficient phosphorus increases the growth of the plant and develops and extends the root. For this purpose, the plant can use a larger amount of soil to absorb nutrients and moisture. Several researchers have reported that the use of phosphorus significantly increases the root dry weight of the plant, and increasing the amount of phosphorus absorbed in the soil facilitates plant growth in saline soil and to some extent, moderates the negative effects of salinity. Research on madder plant in different fields has been limited and the study of the effect of urea and phosphorus fertilizers on the absorption of mineral elements and morphological and physiological traits of the plant has not been done so far. Today, the use of chemical fertilizers for the production of agricultural products in arid and semi-arid areas with a low fertility level is inevitable. The cultivation and production of madder as an industrial plant that has been tolerant to salinity in Iran has long been widespread, but research on the nutrition of this plant is very scarce. The aim of this study was to evaluate the effect of urea and triple superphosphate fertilizers application on shoot and root yield of madder plant in Fars province.
    Materials And Methods
    A three year's factorial experiment with three replications and two-factor design was a randomized complete block design. The first factor was urea with 4 levels of zero, 50, 100 and 150 kg/ha and the second factor was triple super phosphate fertilizer with 4 levels of zero, 50, 100 and 150 kg/ha. This investigation was carried out in saline water and soil conditions. In all treatments, the manure at the rate of 40 T/ha was applied before planting. About 25 seeds in rows at 5 cm depth for bulk and at a distance of 40 cm were planted. Experimental plots measuring was 3 m by 4 m. Shoot yields were measured during three years and root yield were measured in the third year.
    Results
    Data analysis of variance showed that the effect of urea fertilizer in the first year at P
    Conclusion
    It can be concluded that application of high levels of nitrogen and phosphorus (150 kg/ha) increases the production of root dry weight of madder plant in saline conditions.
    Keywords: Madder, Saline soil, Saline water, Triple superphosphate, Urea
  • Navid Hosseinzadeh, Aliasghar Besalat Puor * Pages 163-176
    Comprehensive evaluation of water resources in spatial and temporal scales may provide an effective strategy to understand the renewable water resources and an optimal management of the watersheds. In this study, SWAT model was used to estimate the components of blue and green water resources (green water storage and flow) in Javanmardi watershed. For this purpose, monthly runoff was first simulated using SWAT model and SUFI-2 algorithm was then used for the calibration and validation. Runoff simulation results were satisfactory such that the values of R2 and NS values in the validation step were 0.75 and 0.74, respectively, showing that the model has properly simulated the monthly runoff. The amounts of blue water in the central and eastern parts of the watershed were less than 40 mm per year, whereas in the southern altitudes, northwest and western parts of the watershed, it was more than 60 mm per year. The northern sub-basins of the study area had the lowest values of green water flow (from 400 to 451 mm year-1) and then the central parts had relatively greater values of green water flows than the northern parts. The simulated green water storage in most sub-basins was more than 81 mm where the maximum value of that was 142 mm year-1. The results of the hydrological component estimation provide valuable information about the spatial (in sub-basin scale) and temporal (annual and monthly) distribution of water resources which can be useful for long-term planning and optimal management of the watersheds.
    Keywords: water resources, Hydrological components, uncertainty, SUFI-2 algorithm
  • Raheleh Jamshidi, Bahi Jalili *, Mohammad Ali Bahmanyar, Soroosh Salek-Gilani Pages 177-188
    Background And Objectives
    Phosphate is one of the macronutrients and involved in many essential plant processes such as respiration, cell division, root development, photosynthesis, sugar decomposition, nutrient transfer inside the plant, the transfer of genetic characteristics from one generation to the next, and the regulation of metabolic pathways. Deficiency occurs when phosphorus content in the soil reaches less than 0.1%. Today, in order to achieve sustainable development, the use of low-cost natural nutrients such as rock phosphate is necessary. In recent years, the use of phosphate solubilizing microorganisms has been studied for dissolution of rock phosphate. The aim of this study was to isolate indigenous phosphate solubilizing fungi and identify the most effective isolate at the species level.
    Materials And Methods
    Samples were taken from the soil around the Dalir phosphate mine located in Chalous, (Mazandaran). After preparation of the dilution series from soil suspension and culture in NBRIP-BPB and PVK, phosphate-solublilizing fungal colonies were isolated. The ability of phosphate solubilization of fungal isolates was also studied in NBRIP liquid medium. The phosphate solubilized was measured in the liquid medium and the pH of the samples was measured using pH meter. An isolate that significantly reduced the pH of the environment, released more phosphorus and had a higher solubility index, was selected. The selected isolate was identified by ITS polymerase chain reaction and then calmodulin-based PCR methods.
    Results
    The results indicate that the use of the NBRIP-BPB medium is more efficient than PVK medium for P solubilizing fungi isolation. Screening was carried out in solid and liquid media for each isolate, and SANRU isolate was more prominent phosphate solubilizers compare to the other isolates. The results of comparing the sequence of the ITS gene with the sequences in the gene bank showed that SANRU strain had a similarity of 100% with A. niger and A.tubingensis species. In order to overcome this uncertainty, a calmodulin-based PCR method was carried out. The replication of a part of the Calmodulin gene sequence revealed that the SANRU strain belongs to the tubingensis section, and the sequencing sample was registered with the access number KT222864 at the World Gene Bank.
    Conclusion
    According to the results of this study, simultaneous screening in a solid and liquid medium is recommended to determine phosphate-solubilizing ability. According to the results of this study, the method of sequencing of calmodulin in comparison with ITS has a much higher accuracy for differentiation of Aspergillus species, therefore, it is recommended for accurate identification of Aspergillus species.
    Keywords: Aspergillus tubingensis, Calmodulin, NBRIP-BPB medium
  • Parvin Zareei *, Farshid Noorbakhsh Pages 189-195
    Background And Objectives
    Soil microbial biomass is a functional part of soil organic matter. Precise determination of nutrients in the soil microbial biomass has attracted many attentions due to its major role in soil ecosystem function and services. All the soil biomass measurement techniques represent a number of advantages and disadvantages and need to be implicated under controlled conditions. Measurement techniques are generally supposed to be accurate and precise and can be used widely for a large number of various soils. Chloroform-fumigation extraction (CFE) technique has been widely used in order to determine carbon, nitrogen, sulfur and phosphorus. There is a lack of information regarding the size of microbial biomass K (Kmic) in calcareous soils. Therefore, a study was conducted to investigate the relative size of Kmic in calcareous soils compared to other forms of soil K.
    Materials And Methods
    For this purpose, 10 calcareous soil samples were collected from 0-15cm depth of calcareous soils of Isfahan and Chaharmahal-va-Bakhtiari provinces. Some Physical and chemical properties of soil such as pH and Electrical Conductivity (EC), soil organic C content (SOC), calcium carbonate equivalent and texture of the soils were determined by standard methods. Soil exchangeable and non-exchange K were measured by 1 mol L-1 CH3COONH4 and boiling HNO3, respectively. Microbial biomass K was determined by chloroform fumigation extraction method, using the suggested microbial biomass K conversion factor.
    Results
    Our findings indicated that soil exchangeable K was ranged from 205.3 to 458.1 mg kg-1 and Soil nonexchangeable varied from 338.8 to 1028 mg kg-1. The values of Kmic was ranged from 30.3 to 209.4 mg kg-1 with a mean of 120.4 mg kg-1 which forms 12.9% of total exchangeable and nonexchangeable K on average. Calculating the relative amounts of different soil K pools revealed that, exchangeable K was 2.6 times greater than that of Kmic while, nonexchangeable was 5.1 times greater than that of Kmic. No significant correlation was observed between Kmic and other K pools in soil.
    Conclusion
    Overall, from a quantitative point of view, Soil microbial biomass K is a considerable source of K that is not possible to be predicted from other K sources in soil and is hypothesized to be a part of K labile pools in calcareous soils. In conclusion, Kmic should be considered as a major K pool in soil which has already been neglected and there is a need to be precisely determined in order to accurate evaluation of plant available K pool in soils.
    Keywords: Chloroform Fumigation- Extraction, Potassium, Microbial Biomass