فهرست مطالب

بیهوشی و درد - سال پنجم شماره 4 (زمستان 1393)

فصلنامه بیهوشی و درد
سال پنجم شماره 4 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مریم ظفرقندی مطلق، فرناد ایمانی، مصطفی خالقیپور، علی نقره کار، محمودرضا ال بویه، سعیدرضا انتظاری صفحات 1-13
    اهداف
    درد مزمن رادیکولر معمولا به طور موقت با انجام تزریق استروئید به روش ترانس فورامینال بهبود می یابد؛ هدف ما در این مطالعه ارزیابی اثر تزریق داروی دکسمدتومیدین به روش ترانس فورامینال در مقایسه با استروئید در بهبود بیماران مبتلا به دردهای مزمن رادیکولر کمری بود.
    مواد و روش ها
    بیماران دارای حداقل 3 ماه کمردرد ودرد اندام تحتانی بدلیل بیرون زدگی دیسک کمری، به صورت تصادفی به دو گروه تقسیم می شدند تا تحت انجام تزریق به روش ترانس فورامینال با داروی بوپیواکائین 0.2 ٪ همراه با 1میکروگرم به ازای هر کیلوگرم دکسمدتومیدین و یا 20 میلی گرم تریامسینولون قرار بگیرند. بیماران، افراد انجام دهنده بلوک، و افراد ارزیابی کننده اثر این تزریق از نوع داروها بی اطلاع بودند. نمره درد بیماران و نیز بهبود عملکرد آنها بر اساس به ترتیب معیار انالوگ بصری درد و نمره ناتوانی آسوستری بلافاصله پس از بلوک و 2 هفته، 4 هفته، و 6 ماه بعد ارزیابی شد. البته پارامترهای دیگری مانند ویتامین دی سرم، میزان قند خون ناشتا، و دانسیتومتری استخوان نیز قبل و بعد از بلوک به فواصل زمانی مشخص اندازه گیری شد.
    یافته ها
    22 بیمار انتخاب و وارد مطالعه شدند؛ 11 نفر در گروه دکسمدتومیدین و 11 نفر در گروه تریامسینولون قرار گرفتند. هر دو گروه تغییر قابل توجه در نمره درد خود نسبت به قبل از انجام بلوک داشتند(0.05p<). در ضمن گروه دکسمدتومیدین بهبودی چشمگیر در کارکرد پس از 6 ماه نسبت به گروه تریامسینولون در نمره ناتوانی خود نشان دادند (007/0p=). میزان قند خون ناشتا در گروه ترامسینولون به طرز قابل توجهی نسبت به گروه دیگر افزایش داشت) 007/0=p) هر چند که نهایتا با توجه به تعداد نمونه های مطالعه، نتیجه این مطالعه قابل گسترش به همه بیماران نیست ومسلما نیاز به تحقیق بیشتری در این زمینه هست.در ضمن بجز موارد محدود واکنشهای جانبی قابل کنترل، عارضه جدی برای بیماران اتفاق نیفتاد.
    نتیجه گیری
    درد رادیکولر بدنبال هرنیاسیون دیسک با انجام تزریق اپیدورال- ترانس فورامینال داروی تریامسینولون و دکسمدتومیدین بهبود یافت. دکسمدتومیدین باعث بهبود کارکرد بیشتر و عوارض کمتری در بیماران شد؛ با این وجود مطالعات بیشتر در آینده مشخص میکنند که آیا دکسمدتومیدین برتری نسبت به استروئید ها دارد و آیا میتواند در افراد دارای ریسک عوارض ناشی از استروئید، جایگزین مناسبی باشد.
    کلیدواژگان: تزریق اپیدورال، ترانس فورامینال، کورتیکواستروئید، دکسمدتومیدین، نمره درد
  • ولی ایمانطلب، عباس صدیقی نژاد، محمد حقیقی، علی میر منصوری، علی محمد صادقی میبدی، طیبه زارعی صفحات 14-23
    مقدمه
    بیماران سیگاری که برای بیهوشی عمومی با لوله گذاری درون تراشه انتخاب می شوند‚ به علت تحریک پذیر بودن راه های هوایی در خطر بروز برانکو اسپاسم و هیپوکسی و سرفه های زیاد پس از عمل هستند. هدف از این تحقیق: مقایسه تاثیر سه روش آماده سازی بیماران سیگاری قهار با اسپرومتری نرمال بر عوارض تنفسی پس از عمل بای پس عروق کرونر می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه 225 بیمار سیگاری قهار در محدوده سن 35-65سال که سابقه مصرف سیگار (20پاکت/درسال) با اسپرومتری نرمال FEV1/FVC≥70%، FEV1 >2 Lit و ASA(I II III) بدون هیچ علائم تنفسی که تحت عمل جراحی بای پس عروق کرونر قرار گرفتند انتخاب شدند. بیماران به 3 گروه 75نفره تقسیم شدند. گروه اول: بیماران سیگاری بودند، که تحت درمان قرار نگرفته بودند و تا قبل از عمل سیگار کشیده بودند. گروه دوم بیماران سیگاری بودند که تحت درمان 3 دارویی سالبوتامول – آترونت – بکلومتازون استنشاقی 2 پاف دوبار در روز 10 تا 14 روز قبل از عمل قرار گرفتند. و تا قبل از عمل سیگار کشیده بودند. گروه سوم: بیماران سیگاری بودند که به مدت 8 هفته مصرف سیگار را ترک کرده بودند. تمام بیماران تحت بیهوشی عمومی با داروهای مشابه و لوله گذاری داخل تراشه قرار گرفتند. همه بیماران بایک روش تحت جراحی قرار گرفتندو همه روی پمپ کاریو پولموناری رفتندطول زمان عمل جراحی نیز مشابه بود. بعد ازاتمام عمل جراحی بیماران اینتوبه به بخش مراقبتهای ویژه منتقل می شدند و در این بخش تا زمان به دست آوردن شرایط مناسب برای اکستوبیشن تحت نظر قرار می گرفتند. سپس در روز اول و دوم بعد از عمل عوارض ریوی مثل سرفه – تنگی نفس – تب – رال –ویز – تاکی پنه – تغییرات گرافی قفسه سینه -طول زمان تهویه مکانیکی در ای سی یو وعمل جراحی مجدد ثبت می شد.
    نتیجه گیری
    در گروه اول از 75 نفر 35 نفر و گروه دوم 23 نفر و گروه سوم 31 نفر دچار یکی از عوارض فوق شدند میزان فراوانی سرفه – ویزینگ – میانگین طول زمان تهویه مکانیکی و بروز عمل مجدد به دلیل باز شدن استرنوم به دنبال سرفه های مکرر در گروهی که تحت درمان با سالبوتامول – آترونت – بکلومتازون بودند کاهش چشمگیر داشت و از نظر آماری نسبت به دو گروه دیگر تفاوت معنی دار شد.
    کلیدواژگان: 1، عوارض ریوی 2، CABG 3، سیگاری قهار 4، بیهوشی عمومی 5، پمپ قلبی - ریوی
  • نرجس خاتون طاهری*، حسین کریمی، علی دشتگرد صفحات 24-32
    زمینه و هدف

    درد یکی از معمول ترین علائم بالینی است. پرستاران ازجمله افراد کلیدی هستند که بیشترین ارتباط با بیماران دارند و ازآنجاکه یکی از مسوولیت های مهم پرستاران ارزیابی و کنترل درد، تامین آسایش و جلوگیری از ناراحتی بیماران است. این مطالعه باهدف تعیین تاثیر آموزش مهارت ارتباط با بیمار به پرستاران بر کاهش درد بیماران انجام شد.

    مواد و روش ها

    یک پژوهش تجربی با انتخاب 30 پرستار شاغل در بخش های داخلی و جراحی بیمارستان قائم (عج) و امام رضا(ع) مشهد با نمونه گیری تصادفی انجام شد. کارگاه 2 روزه 8 ساعته آموزش ارتباط پرستار- بیمار برای پرستاران برگزار شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه دموگرافیک، کنترل و توجه به درد و ارتباط، که قبل و 4 هفته بعد مداخله توسط پرستاران و3 بیمار به ازای هر پرستار تکمیل شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 و آمارهای استنباطی تجزیه وتحلیل گردید.

    یافته ها

    ازنظر پرستاران نمره ارتباط پرستار- بیمار قبل آموزش 95/5 ± 6/21 و بعد آموزش 11/4 ± 7/35 و میانگین نمره توجه به درد قبل آموزش 35/0 ± 8/13 و بعد آموزش 57/2 ± 5/19 بود که تفاوت معنی داری وجود داشت (001/0P<). ازنظر بیماران نتایج نشان داد که میانگین نمره ارتباط پرستاران با آنان قبل آموزش 78/5 ± 3/21 و بعد آموزش 09/4 ± 9/35 و میانگین نمره توجه به درد قبل آموزش 76/3 ± 4/15 و بعد آموزش 01/3 ± 2/27 بود که تفاوت معنی داری وجود داشت (001/0P<).

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان می دهند که آموزش مهارت های ارتباطی و برقراری ارتباط پرستار- بیمار بر کاهش درد بیماران تاثیر دارد. لذا لازم است که مدیران و مسئولین محترم آموزش پرستاران، ارتقاء مهارت هایی ارتباطی پرستاران را موردتوجه قرار دهند.

    کلیدواژگان: آموزش، پرستار، بیمار، درد، مهارت ارتباط
  • آقا منوچهر شیرازی، هومان منوچهری، منصوره زاغری تفرشی، فرید زایری صفحات 33-47
    زمینه و هدف
    با توجه به اهمیت بررسی درد مزمن در سالمندان، دسترسی به ابزاری دقیق جهت بررسی پذیرش درد مزمن در سالمندان برای مدیریت درد مزمن، ضروری است. بدین جهت، این مطالعه با هدف طراحی و روانسنجی ابزاری جهت بررسی پذیرش درد مزمن در سالمندان انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه ترکیبی است که به منظور طراحی و روانسنجی ابزاری جهت بررسی پذیرش درد مزمن در سالمندان، در طی 3 مرحله انجام گرفت. در مرحله اول با استفاده از روش نظریه مبنایی مفهوم پذیرش درد مزمن در سالمندان بر اساس نظرات 30 سالمند مبتلا به درد مزمن، 3 نفر از همراهان آنها و 29 نفر از اعضاء گروه درمانی که بر اساس نمونه گیری هدفمند و نظری در مطالعه شرکت نموده بودند، تببین گردید. در مرحله دوم، عبارات پرسشنامه با استفاده از نتایج بخش کیفی مطالعه، همچنین بررسی متون معتبر و مرتبط با موضوع پژوهش، تدوین گردید، و در مرحله سوم نیزکه یک مطالعه روش شناختی است ویژگی های روانسنجی پرسشنامه با استفاده از روائی های صوری، محتوا، و سازه، همچنین پایایی همسانی درونی و ثبات، تعیین گردید.
    یافته ها
    در طی مرحله اول پژوهش، مفهوم پذیرش درد مزمن در سالمندان تببین گردید. بر اساس نظرات شرکت کنندگان در بخش کیفی این مطالعه، پذیرش درد به معنی باور داشتن درد، محدودیت ها و ناتوانی های ناشی از آن بوده که به فرد در جهت تلاش برای کنترل درد، کمک می نماید. در مرحله دوم عبارات اولیه ابزار که شامل 38 عبارت بود، تدوین گردید در طی مرحله سوم این پژوهش، به ترتیب روائی صوری و محتوا به صورت کیفی وکمی (میانگین های نسبت اعتبار محتوا =94/0و شاخص اعتبار محتوا =92/0)، انجام شد. در ادامه روایی سازه بوسیله تحلیل عاملی اکتشافی بررسی شد که عبارات ابزار به 7 عدد کاهش پیدا نمود و دو عامل برای عبارات ابزار حاصل گردید که به ترتیب در عامل اول (آگاهی در مورد درد) شامل2 عبارات و عامل دوم (تلاش برای کاهش درد) دارای 5 عبارت، قرار گرفتند. در پایان نیز، پایایی آن نیز با استفاده از روش های همسانی درونی (83/0α=) و ثبات از طریق آزمون مجدد (85/0) تعیین گردید.
    نتیجه گیری
    با توجه به طراحی، روائی و پایایی مناسب ابزار بررسی پذیرش درد مزمن در سالمندان، استفاده از آن به منظور بررسی پذیرش درد مزمن و مدیریت موثر درد مزمن در سالمندان، برای اعضاء گروه درمانی و پژوهشگران پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: طراحی ابزار، روانسنجی، پذیرش درد مزمن، سالمندی
  • عزیز بهنام مقدم، محمد بهنام مقدم، علیرضا ماردپور، اکبر رستمی نژاد، محمد لطیف راستیان، نعیم عبدی صفحات 48-54
    زمینه و هدف
    سالانه به دلیل عواملی از قبیل بیماری، تروما و نواقص مادرزادی حدود 200 تا 500 میلیون قطع عضو در کل جهان صورت می گیرد، که از این تعداد به طور تقریبی 85 درصد آنها مربوط به اندام تحتانی می باشد. وجود درد اندام خیالی برای افرادی با قطع عضو یک مشکل عمده است و برای افرادی که نیازمند درمان هستند، چالش های درمانی را می طلبد. مطالعه حاضر با هدف پیگیری 18 ماهه اثر بخشی حساسیت زدایی با حرکات چشم و پردازش مجدد بر درد عضو خیالی بیماران مبتلا به قطع عضو صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر یک پژوهش نیمه تجربی می باشد. 40 بیمار مبتلا به قطع عضو، که از درد عضو خیالی رنج می بردند و مدت های طولانی تحت درمان دارویی بودند، به صورت نمونه گیری در دسترس(1391تا 1393) انتخاب شده و به طور تصادفی به دو گروه تجربی و کنترل تقسیم شدند. روش درمانی حساسیت زدایی با حرکات چشم و پردازش مجدد برای هر بیمار بطور جداگانه در 12 جلسه یک ساعته در طی یک ماه اجرا شد. به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه اطلاعات دموگرافبک و مقیاس رتبه بندی درد استفاده شد. داده های گردآوری شده درد عضو خیالی در قبل از مداخله، بعد از مداخله و 18 ماه پیگیری با استفاده از آمار توصیفی، و آزمون اندازه گیری مکرر تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین درد عضو خیالی در قبل از مداخله، بعد و 18 ماه پیگیری به ترتیب 08/1±15/7، 23/1±40/3 و 01/1±75/1 بود، که با استفاده از آزمون اندازه گیری مکرر اختلاف معنی داری را نشان داد(001/0P<).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان دادند که اثر بخشی روش حساسیت زدایی با حرکات چشم و پردازش مجدد در درمان درد عضو خیالی در 18 ماه پیگیری بادوام بوده است. بنابراین توصیه می شود که از این روش به عنوان یک روش درمانی و مکمل برای درد عضو خیالی بیماران مبتلا به قطع عضو استفاده شود.
    کلیدواژگان: درد عضو خیالی، قطع عضو، حساسیت زدایی حرکات چشم و پردازش مجدد، پیگیری
  • علی شاکری، صدرالدین شجاع الدین، یحیی سخنگویی، یاسین حسینی صفحات 55-62
    زمینه و هدف
    هدف از مطالعه ی حاضر مقایسه سه روش درمانی ماساژ، تمرینات ثباتی و ترکیبی بر درد و درصد ناتوانی بیماران مبتلا به کمردرد مزمن غیراختصاصی بود.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق 30 نفر از بیماران مبتلا به کمردرد مزمن با میانگین سنی 02/9 ± 44/33 سال شرکت کردند. بیماران به طور تصادفی در سه گروه ماساژ، تمرینات ثباتی و ترکیبی قرار گرفتند و به مدت12جلسه (4هفته، بصورت یک روز در میان)، پروتکل درمانی ماساژ، تمرینات ثباتی و ترکیبی از ماساژ و تمرینات ثباتی را با نظارت تراپیست دریافت کردند.
    یافته ها
    نتایج این پژوهش نشان داد که روش های مورد مطالعه به طور معنی داری (p<0.02) باعث کاهش درد و بهبود عملکرد نسبت به پیش آزمون شده اند. همچنین بین روش های مورد مطالعه تفاوت معنی داری مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر نشان داد، ترکیب تمرینات ثباتی با ماساژ درمانی، موثرتر از استفاده هر یک به تنهایی است.
    کلیدواژگان: ماساژ درمانی، تمرینات ثباتی، تمرینات ترکیبی، کمر درد مزمن، درد، درصد ناتوانی
  • فائزه صحبایی، شیما عابدینی، حسن قندهاری، محمد زارع صفحات 63-71
    زمینه و هدف
    درد از مشکلات بعد از جراحی ستون فقرات می باشد. از آن جایی که جهت تسکین درد روش های غیر دارویی بر روش های دارویی ارجح تر می باشند، لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر ماساژ بازتابی کف پا بر میزان درد بیماران مبتلا به اسکولیوز تحت عمل جراحی ستون فقرات در بیمارستان شفایحیائیان در سال 1392 انجام شده است.
    روش بررسی
    این مطالعه یک کارآزمایی بالینی کنترل شده تصادفی می باشد که بر روی 56 بیمار مبتلا به اسکولیوز تحت عمل جراحی ستون فقرات در بیمارستان شفا یحیاییان در سال 1392 انجام گردید. در گروه آزمون ماساژ کف پا از روز دوم پس از عمل به مدت 4 روز متوالی انجام شد و در گروه مشاهده نیز فقط پای بیمار بدون اعمال هیچ فشاری به مدت 1 دقیقه چرب گردید. متغیر درد قبل و بعد از مداخله با استفاده از پرسش نامه کوتاه شده درد مک گیل ثبت شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که اختلاف معنی داری در تمام ابعاد پرسش نامه کوتاه شده در مک گیل در دو گروه آزمون و کنترل بعد از انجام مداخله وجود داشت (0=p).
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته ها ماساژ بازتابی کف پا به عنوان یکی از شاخه های طب مکمل برای کاهش درد بیماران مبتلا به اسکولیوز بعد از عمل جراحی ستون فقرات توصیه می شود.
    کلیدواژگان: ماساژ بازتابی کف پا، درد، اسکولیوز، عمل جراحی ستون فقرات
  • محمد بهنام مقدم، جلیل عظیمیان، نعیم عبدی، محمد سعید میرزایی صفحات 72-81
    زمینه و هدف
    مانیتورینگ همودینامیک سنگ بنای مراقبت از بیماران بدحال در بخش مراقبت های ویژه می باشد. مانیتورینگ همودینامیک، بخش جامعی از مراقبت از بیماران بدحال در بخش مراقبت های ویژه بوده و برای شناسایی بی ثباتی همودینامیک و علت های آن و پاسخ به درمان مورد استفاده قرار می گیرد. مطالعه حاضر با هدف بررسی مانیتورینگ همودینامیک به روش غیر تهاجمی در بخش مراقبت های ویژه صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    دراین مطالعه 61 رفرنس که در طی سال 1890 تا سال 2010 در زمینه مانیتورینگ غیر تهاجمی چاپ شده بود استفاده شد. رفرنس های این مقاله مروری ازPubmed، Elsevier، Googlescholar، Elseviermasson، Sciencedirect، JAMA بدست آمدند. نویسندگان از کلید واژه هایی شامل: برون ده قلبی، غیر تهاجمی، بخش مراقبت های ویژه، اکسیژناسیون، مارکرهای upstream، Down stream، مانیتورینگ همودینامیک،روش های حداقل تهاجمی و شوک گردش خون نیز استفاده کردند.
    یافته ها
    نتایج اکثر این مطالعات نشان دادند که مانیتورینگ مطلوب و بهینه بیماران بدحال بخش مراقبت های ویژه هنوز به عنوان یک چالش باقی مانده است. آگاهی از برون ده قلبی که مهمترین شاخص عملکرد قلب است، برای تصمیم گیری در نحوه اداره بالینی، اتخاذ شیوه درمان، بررسی های بالینی و پیش اگهی بیماران مبتلا به مشکلات قلبی اهمیت بسزایی دارد.
    نتیجه گیری
    اکثر این مطالعات نشان دادند که سیستم مانیتورینگ غیر تهاجمی آسانتر، ایمن تر، ارزانتر، حساس تر و اثربخش تر از سیستم مانیتورینگ تهاجمی برون ده قلبی می باشد. ودر صورتی که از این روش بطور مناسب استفاده شود می تواند میزان مرگ و میر و ناخوشی را به طور محسوسی کاهش دهد.
    کلیدواژگان: برون ده قلبی، مانیتورینگ همودینامیک، غیر تهاجمی، مارکر های، Upstream Downstream، بخش مراقبت های ویژه
  • حسینعلی جلوه مقدم، مهدی قهرمانی، محمد فتحی، عبدالرحیم قاسمی، علی دباغ، محمدرضا حاجی اسماعیلی صفحات 82-88
    زمینه و هدف
    از آنجاییکه برای تشخیص موراد بدون علامت بلوک کامل قلبی کودکان، باید ECG انجام شود و در ارزیابی قبل از عمل کودکان بدون علامت معمولا مطالعه الکتروکاردیوگرافی انجام نمی شود، لذا ممکن است در شروع بیهوشی با موارد تشخیص داده نشده بلوک کامل قلبی(Complete Heart Block=CHB) مواجه شویم که نحوه اداره این بیماران موضوع بحث این مقاله است و ما به معرفی پسر بچه سه ساله ای می پردازیم که پس از القای بیهوشی با CHB مواجه شده ایم.
    معرفی بیمار: پسر بچه 31 ماهه 15 کیلوگرمی که پس از القای بیهوشی عمومی برای جراحی آنتی ریفلاکس کلیه دچار برادیکاردی شده بود که پس از مشاوره اورژانس کاردیولوژی با تشخیص اولیه بلوک کامل قلبی، ریورس شده و برای اقدامات تشخیصی و درمانی بعدی به بخش مراقبت های ویژه قلب کودکان ارجاع شده بود. در ECG اولیه ریت دهلیزی 150 و ریت بطنی 70 و کمپلکس های بطنی باریک بود. برای بیمار پیس موقت پوستی تعبیه شد و اکوکاردیوگرافی نرمال داشت و پس از آماده شدن بخش آنژیوگرافی پیس میکر موقت وریدی تعبیه شد. سپس هولتر مانیتورینگ 24 ساعته با ریت زمینه ای 40 ضربه در دقیقه، برای بیمار انجام شد که نشان دهنده بلوک کامل قلبی بیمار با تعداد ضربان قلب متوسط 90 ضربه در دقیقه بود و یافته مثبت دیگری نداشت. با توجه به برطرف نشدن بلوک قلبی بیمار بعد از گذشت چند روز، احتمال مادرزادی بودن CHB مطرح شد. سپس بیمار با پیس میکر موقت وریدی جهت انجام عمل جراحی آنتی ریفلاکس به بیمارستان مبداء ارجاع و پس از انجام عمل جهت مراقبت ICU پذیرش مجدد شد و دو روز بعد از عمل با توجه نداشتن هیچگونه علامت، پیس بیمار خارج و بیمار با توصیه به مراجعات بعدی جهت فالوآپ ترخیص گردید.
    بحث و نتیجه گیری
    از آنجاییکه داروهای بیهوشی می توانند باعث تشدید برادیکاردی شوند، برای مواجهه با چنین موارد تشخیص داده نشده، آماده داشتن داروهای پیس میکر شیمیایی، پیس موقت و فرد کارآزموده برای استفاده از آن لازم است و در موارد تشخیص داده شده،، قبل از شروع عمل جراحی باید پیس میکر تعبیه شده و از عملکرد آن اطمینان حاصل شود.
    کلیدواژگان: بلوک کامل قلبی مادرزادی، بیهوشی، کودکان
|
  • Dr Maryam Zafarghandi Motlagh, Dr Farnad Imani, Dr Mostafa Khaleghipour, Dr Ali Noghrekar, Dr Mahmoudreza Alebouyeh, Dr Saeidreza Entezari Pages 1-13
    Aims and
    Background
    Chronic radicular low back pain is usually temporarily relieved by transforaminal epidural(TFE) injection of steroids; our aim was to evaluate the effect of TFE dexmedetomidine injection in comparison with steroids in patients with chronic lumbar radicular pain.
    Materials And Methods
    Patients with 3 months of low back and leg pain due to intervertebral disc herniation were randomized to receive transforaminal epidural (TFE) injection(s) of 0.2% bupivacaine and either dexmedetomidine (1 mcg/kg) or triamcinolone (20mg). Patients, investigators and study coordinators were blinded to treatment. Primary outcome was visual analogue score (VAS) after the procedure, and functional improvement according to Oswestry disability index(ODI) after 2 weeks, 1, and 6 months. Other outcomes included serum Vitamin D, fasting blood sugar, and bone densitometry which were checked before and after the treatment with an interval of 1 month,3 days, and 6 months, respectively.
    Findings
    Twenty-two patients were screened and enrolled; 11 received dexmedetomidine and 11 triamcinolone. Both groups showed significant improvement in pain score after the injection compared to baseline (p< 0.05). The dexmedetomidine group showed additional functional improvement at 1 and 6 months relative to triamcinolonebased upon ODI (p=0.001). Fasting blood sugar was also significantly increased in triamcinolone group in comparison with dexmedetomidine group (p=0.007).However, as target enrollment was not reached in our study, we cannot say with confidence that dexmedetomidine would surely result in better outcome in patients. Regarding side-effects, there were no serious complications.
    Conclusion
    Radicular pain due to disc herniation improved rapidly with TFE injection of either dexmedetomidine or triamcinolone. Dexmedetomidine resulted in greater functional improvement, with better side effect profile. Future studies however, would probably determine if dexmedetomidine is superior to placebo and of particular use in those at risk for corticosteroid complications.
    Keywords: transforaminal epidural injection, corticosteroid, dexmedetomidine, visual analogue scale
  • Vali Imantalab, Abbas Sedighinejad, Mohammad Haghighi, Ali Mirmansouri, Ali Mohammad Sadeghi Meybodi, Tayebeh Zareii Pages 14-23
    Introduction
    General anesthesia with endotracheal intubation for smokers who are elected, being irritable airways due to the high risk of Broncho spasm‚hypoxia and coughing fallow post operation. The purpose of this study: comparison of three methods of preparation, heavy smokers with normal spirometry on pulmonary complications after coronary artery bypass surgery
    Methods
    In this study, 225 patients were heavy smokers who smoked cigarettes at age 35-65age (20Pakt / year) with normal spirometry FEV1 / FVC≥70%, FEV1> 2 Lit and ASA (II III) without respiratory symptoms who underwent coronary artery bypass surgery were selected. Patients were divided into 3 groups 75 person. Group I: patients were smokers, who had not been treated before surgery had smoked a cigarette. Two groups of patients were smokers undergoing treatment for3 drug Salbutamol - Atrovent- Beclomethasone inhaler 2 puffs twice a day were 10 to 14 days before surgery. And had smoked before surgery. The third group of smokers who had quit smoking for 8 weeks. All patients underwent general anesthesia with endotracheal intubation were similar drugs. All patients underwent surgical procedures and all on cardio pulmonary pump‚ Time of surgery were similar. after surgery patients incubate‚ were transferred to the intensive care unit to obtain the appropriate condition were monitored. Then, on the first and second postoperative pulmonary complications such as cough - shortness of breath - Fever - rales -wheezing - tachypnea - radiographic changes CXR-time of mechanical ventilation in ICU and reoperation were recorded.
    Conclusion
    in the first group of 75 people, 35 people and the second group 23 people and‚third group 31 people were experiencing one of the above effects of frequency of coughing – mechanical ventilation time- wheezing- and incidence reoperation due to the opening of the esternom because of recurrent cough in the group treated with Salbutamol – Atrovent – Beclometazon significant reduction and were statistically superior to the other two groups, the difference was significant.
    Keywords: pulmonary complications, CABG, heavy smoker, General anesthesia, cardio pulmonary pump
  • Miss Narjes Khaton Taheri Pages 24-32
    Background And Aim

    One of the most common clinical symptoms is pain. Nurses as the key people who have the most communication with patients; pain assessment and control, comfort providing and discomfort preventing are their important responsibilities. This study aimed to determine the impact of the nurse-patient communication skills training on pain reducing of patients. Methods and Material: An experimental study was carried out by random selection of 30 nurses who have worked in the Medical and surgical ward of Ghaem and Imam Reza hospitals in Mashhad city. A two-day workshop based on Nurse-Patient communication training for 8hours was held for the nurses. The data collection tools were the demographic information, paying attention to communication and control of pain questionnaires which were filled out by the nurses and 3 patients per nurse before and 4 weeks after the intervention. The data were analyzed by SPSS software version 16 and using analytical statistics.

    Findings

    The nurse–patient communication scores were 21/6± 5/95 pre-training and 35/7 ± 4/11 post- training; the attention to pain mean scores were 13/8± 0/35 pre-training and 19/5±2/57 post-training which there were different significantly (p<0.001) from the nurses perspective. The mean score of nurse's communication to patients were 21/3± 5/78 post- training and 35/9±4/09 post- training; the paying attention to pain mean score was 15/4± 3/76 pre-training and 27/2±3/01 post- training that there were different significantly as well (p<0.001).

    Conclusion

    Communication skills training and establishing nurse–patient communication reduces the patient's pain therefore, it's essential that nursing managers and nursing education administrators consider to the nurse's communication skills improvement.

    Keywords: communication skills, patients, pain, nurse, training
  • Mr Manouchehr Shirazi, Dr Homan Manoochehri, Dr Mansoreh Zagheri Tafreshi, Dr Farid Zayeri Pages 33-47
    Aim and
    Background
    With respect to importance of chronic pain acceptance assessment in the elderly, accessing to a presice instrument for chronic pain acceptance assessment is essential. Hence, the current study aimed to development and psychometric evaluation of chronic pain acceptance instrument in the elderly.
    Materials And Methods
    This study is a mixed method research, which implemented in three stages for development and psychometric evaluation of an instrument for chronic pain acceptance assessment in older people. The grounded theory approach was applied for chronic pain acceptance concept exploration in the first stage based on 30 elderly people with chronic pain, 3 relatives and 29 health care providers viewpoints participated with purposive and theoretical sampling methods. At the second stage, instrument sentences were extracted and developed by qualitative part results and review of the valid and related litherature respectively. Methodological approach was applied for psychometric evaluation of that in the third stage based on face, content, and constructs validities, internal consistency and stability reliabilities.
    Findings
    Chronic pain acceptance concept was explored at the first stage. Based on participants viewpoints in the qualitative part of study, pain acceptance was means that pain beliving, pain related limitations and disabilitites beliefs which could helps one in pain controlling attempts.Elementary instrument with 38 sentencess was developed at the second stage. During the third phase of the study, face and content validities as quality and quantity methods (Content validity ratio average = 0/94, and content validity index average= 0/92) were performed respectively. More over, construct validity was assessed by exploratory factor analysis, and instrument sentences were decreased to 7 item, in which two factors were obtained, as in the first factor (awareness of pain) including two items and in the second factor (trying to decrease pain) with 5 items, situated respectively. Finaly, internal consistency (α =0/83) and stability reliability by test-retest (0/85) were determined for reliability evaluation.
    Conclusion
    With respect to precise development process and suitable validity and reliability of chronic pain acceptance assessment instrument, its application for pain acceptance assessment and effective pain management in the elderly purposes for health care providers team and researchers.
  • Aziz Behnammoghadam *, Mohammad Behnammoghadam, Alireza Maredpour, Akbar Rostaminejad, Mohammad Latif Rastian, Naeem Abdi Pages 48-54
    Aim and
    Background
    Annually about 200-500 million amputations occurring around world because of disease, trauma and congenital defects which approximately 85% are in limbs. For those with amputation the phantom limb pain is a serious problem and causes the therapeutic challenges for who need therapy. Present study was conducted to identify 18 month follow up efficacy Eye Movement Desensitization and Reprocessing on phantom limb pain in patients with amputation.
    Materials And Methods
    present study is semi-experimental in nature. A total of 40 patients which suffering from phantom limb pain and were under pharmacological therapy for long time selected by available sampling (2012-2014) and were divided by random assignment into experimental and control groups. EMDR method applied for each patient individually at consultation room during 12 sessions per one hour for one month. In order to collect data, demographic and Numeric Rating Scale (NRS) questionnaire were used. data were gathered on phantom limb pain at pretreatment, posttreatment and 18 month follow up and were analyzed using descriptive statistics, repeated measures
    Findings
    Mean phantom limb pain in before, after and 18 month follow up intervention was 7.15(±1.08), 3.40(±1.23) and 1.75(±1.01) respectively, which using with repeated measures showed significant difference (p<0.001).
    Conclusion
    these results suggest that 18 month follow up Emdr therapy was successful in the treatment phantom limb pain in patients suffering from amputation. Therefore, its use as a therapeutic and alleviative method could be suggested for patients suffering from phantom limb pain.
    Keywords: phantom limb pain, amputation, eye movement desensitization, reprocessing, follow up
  • Ali Shakeri *, Sadrodin Shojaedin, Yahya Sokhangoei, Yasin Hoseini Pages 55-62
    Aim and
    Background
    The purpose of this study was to compare the effects of massage therapy, stability exercise and combination exercise on improvement of chronic low back pain Methods and Materials: In this study, 30 patients with chronic low back pain with an average age of 33.44±9.02 years participated. Patients were randomly divided into three groups: massage, stability and combination. The protocol consisted of training for 8 weeks, three days a week and each session was about an hour.Patients for 12 sessions (4 weeks, or every other day), protocols massage, stability exercises and combination with supervision therapists received.
    Findings
    The results of this study showed that the studied methods significantly (P<0.05) decreased the pain and improved function compared to the pre-test. Also significant difference was observed between groups (P<0.05).
    Conclusions
    the results showed that stabilization training combined with massage therapy is more effective than using each alone.
    Keywords: Massage Therapy, Stability exercises, Combination exercises, Chronic low back pain, pain, Percent Disability
  • Mis Faeze Sahbaee, Miss Shima Abedini, Mr Hasan Ghandehari, Mr Mohammad Zare Pages 63-71
    Aim and
    Background
    pain is a complication after spinal surgery. Because of non.pharmacological methods are the preferred pharmacological agent therefore; the purpose of this study was assessment of effect of foot Reflexology on pain in scoliosis patients undergoing spinal surgery. Methods and Materials: this study was a randomized controlled trial, conducted on 56 scoliosis patients undergoing spinal surgery hospitalized in the shafa hospital in 2013. The reflexology group received massage the second day after surgery for 4 consecutive days. In the control group, patients foot applying any pressure and only for 1 mintues was fat. Variable pain in before and after the intervention was recorded by the use of short from mac gill pain questionnaire at the time mentioned.
    Findings
    results showed that there is a significant differences in all components of mac gill pain questionnaire after the intervention between experimental and control group (P=0).
    Conclusions
    According to the study Results foot Reflexology massage, as one of the branches of complementary alternative method can be recommended in patients after spinal surgery to reduce pain.
    Keywords: foot Reflexology massage, pain, scoliosis, spinal surgery
  • Mohammad Behnammoghadam *, Jalil Azimian, Naeem Abdi, Mohammad Saeed Mirzaee Pages 72-81
    Aim and
    Background
    Hemodynamic monitoring of critical patients in intensive units is the cornstone of care. It constitutes an extensive part of care and is helpful in determination of the causes and the response to treatment of hemodynamic instability. Aim of this review articale is to investigate of the Non invasive hemodynamic monitoring in critical care units.
    Materials And Methods
    61 articales allocated for this study the time frame covered was 1890 to 2010. The references of this review article were obtained from pubmed,Elsevier, Google scholar, Elsevier mason, Science direct, JAMA. The authors have also used the keywords including: cardiac output, noninvasive, intensive care unit, oxygenation, upstream, Downstream Markers,Hemodynamic monitoring, minimum invasive methods, and Circulatory shock.
    Results
    the results of this study show that The desirable and premium monitoring of serious patients in the intensive care units have yet remained as a challenge. Awareness on the cardiac output which is the most important indicator of cardiac function is of vital importance for deciding on the method of clinical administration, selection of treatment method, clinical assessment, and prognosis of the patients suffering from cardiac problems.
    Conclusion
    a lots of this study show that Non-invasive monitoring system is easier, safer, cheaper, and more effective than invasive monitoring system of cardiac output, if this method is used properly,it could reduce the mortality and morbidity rate.
    Keywords: Cardiac output, Hemodynamic monitoring, Non, invasive, upstream, Downstream Markers, Intensive Care unit
  • Dr Hosseinali Jelvehmoghadam, Dr Mehdi Ghahremani, Dr Mohammad Fathi, Dr Abdorahim Ghasemi, Dr Ali Dabbagh, Dr Mohammadreza Hajiesmaeili * Pages 82-88
    Background And Aim
    Since electrocardiography (ECG) is essential for the diagnosis of pediatric asymptomatic Complete Heart Block (CHB) and it is not usually done in the preoperative evaluation of asymptomatic children, physicians might confront with asymptomatic cases of CHB at anesthesia induction. Case Report: In this study, we introduced a 31-month-old boy who faced CHB after anesthesia induction. The mentioned 15-kg-weighted child who had got involved in bradycardia after the induction of anesthesia for renal anti-reflex surgical procedure. Anesthesia was reversed after diagnosis of CHB and emergency cardiology consultation was performed and referred to pediatric cardiac ICU for further evaluation. In the primary ECG, atrial and ventricular beats were 150 and 70 rhythms, respectively, and ventricular complexes were also narrow. A temporary transcutaneous cardiac pacemaker was placed and a normal echocardiography was detected. After the preparation of Angiography Unit, he was provided with a temporary intravenous pacing. A 24-hour Holter Monitoring with the underlying heart rate of 40 bpm was implemented for the patient as an indication of his CHB with an average heart rate of 90 bpm. No other positive finding was obtained. Regarding lack of the patient's improvement after several days, his probable congenital CHB was posed. Subsequently, the patient with a intravenous temporary pacemaker was referred to the referral hospital for surgical procedure and then readmitted at ICU. Two days after the surgery, his pacemaker was removed and he was discharged and recommended for follow-up visits Since anesthetic drugs can intensify bradycardia, preparation of chemical pacemaker, temporary pacemaker, and a skilled physician for their utilization in case of confrontation with such undiagnosed problems is necessary. Moreover, for instances of diagnosed cases, pacemakers should be positioned before commencing anesthesia induction after confirmation of their proper performance.
    Keywords: congenital Complete Heart Block, anesthesia, children