فهرست مطالب

کشتیرانی و فناوری دریایی - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 5، پاییز 1396)

مجله کشتیرانی و فناوری دریایی
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 5، پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/08/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرضا خلیل آبادی* صفحات 5-18
    در این پژوهش با استفاده از داده های ساعتی باد در ایستگاه ساحلی بوشهر و همچنین اطلاعات بویه ی موج نگار مستقر در آب های ساحلی بوشهر در سال های 2010 و 2011 امواج ناشی از  باد در این منطقه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. در این پژوهش نشان داده شده است که توزیع ارتفاع امواج در بندر بوشهر از توزیع ریلی پیروی می کند و بیشترین فراوانی مربوط به امواج با ارتفاع 2/3-4/3 متر است که جهت حرکت آن به سمت شمال شرق است. در ادامه با استفاده از مدلهای طیفی جانسواپ و جانسواپ پارامتریزه شده مشخصه های امواج ناشی از باد در این منطقه محاسبه شده است.
    کلیدواژگان: طیف جانسواپ، توزیع ریلی، موج سطحی، امواج ناشی از باد
  • امید کوهکن*، نرگس شیبک صفحات 19-30
    فلزات سنگین موجود در محیط در بیشتر بافتهای ماهی تاثیرات بسزایی داردکه اولین تاثیر آن بر روی بافت آبشش ماهی است. چرا که این بافت به راحتی در تماس با آب و آلاینده های موجود در آن است و عوارضی از قبیل جداشدن اپیتلیوم، هایپرتروفی، هایپرپلازی، پرخونی و موکوس فراوان را نشان می دهد. کبد نیز در متابولیسم اولیه مواد سمی درگیر بوده و صدماتی از جمله پرخونی، نکروز و تورم هپاتوسیت، خونریزی، آتروفی، تورم ابری می‎باشد
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، بافت‎شناسی، آبشش ماهی، کبد ماهی
  • زبیر رئیسی*، جواد آذرخش صفحات 31-50
    در سال های اخیر گسترش شبکه های اینترنتی و ابزارهای موبایل با قابلیت های تصویر برداری و اتصال به شبکه موجب تعریف خدمات و کاربردهای جدید با استفاده از این ابزارها شده است. هدف این مقاله ایجاد سرویس های جدیدی برای صنعت موجودات دریایی با استفاده از این مجموعه امکانات و هم چنین با استفاده از تکنیک های بازیابی مبتنی بر محتوای تصاویر دیجیتال می باشد. در این مقاله از روش خوشه بندی خودکار با استفاده از الگوریتم های تکاملی و فرا ابتکاری به منظور شناسایی و طبقه بندی انواع تصاویر موجودات دریایی استفاده شده است. برای این منظور پایگاه داده ای از تصاویر موجودات دریایی ایجاد شد و روش خوشه بندی k-means با استفاده از الگوریتم های تکاملی و بهینه سازی بر روی تصاویر اعمال گردید. نتایج بازیابی نشان داد که خوشه بندی خودکار با استفاده از الگوریتم بهینه سازی ذرات (PSO) دارای میانگین دقت بازیابی بالاتری نسبت به سایر روش ها است.
    کلیدواژگان: بازیابی تصویر، تصاویر موجودات دریایی، استخراج ویژگی، خوشه بندی خودکار، الگوریتم های تکاملی و فرا ابتکاری
  • عبدالعزیز آبتین، رویا حقی چوبر، حیدر زارع* صفحات 51-63
    جمهوری اسلامی ایران از جمله کشورهایی است که به لحاظ قرار گرفتن در موقعیت ژئوگرافیک بسیار مناسب از مزایای ترانزیتی خوبی بهره مند می باشد. بندر چابهار یکی از بنادر مهم در جنوب ایران و در بخش شمالی دریای عمان قرار گرفته است. این بندر به علت موقعیت استراتژیک و دستیابی به آبهای آزاد بین المللی جایگاه ویژه ای در مبادلات ایران با سایر کشورهای منطقه دارد. این مقاله به بررسی جایگاه بندر چابهار در ترانزیت ملی و منطقه ای می پردازد. این مقاله با تشریح وضعیت فعلی بندر چابهار و ظرفیت موجود آن به ارزیابی این بندر در ترانزیت ملی و منطقه ای می پردازد. از مهمترین یافته های این تحقیق می توان به تسریع در تکمیل بهره بردای از طرح توسعه بندر بهشتی و تسریع در تکمیل پروژه راه آهن چابهار و اتصال به شبکه ریلی کشور ذکر کرد
    کلیدواژگان: بندر چابهار، ترانزیت، کریدورهای ترانزیتی، ماتریس سوات، تکنیک سلسله مراتبی
  • محی الدین احراری رودی* صفحات 64-78
    سنجش از دور  از زمره روش های جمع آوری داده ها محسوب می شود که در آنها تماس فیزیکی با اشیا مورد اندازه گیری در حداقل ممکن نگه داشته می شود یعنی یا صعب العبورند یا دسترسی به آنها غیرممکن و پرهزینه. سنجش از دور در بسیاری از زمینه های علمی و تحقیقاتی از جمله اقیانوس شناسی، دریانوردی، علوم دریایی و بسیاری از زمینه های علمی و تحقیقاتی کاربردهای گسترده ایدارد. اجزاء اصلی یک سامانه سنجش از دور شامل پدیده، منبع انرژی، مسیر انتقال (اتمسفر) و سنجنده است. در واقع دو جز اصلی آن یعنی هدف و مسیر انتقال در تمامی سامانه های سنجش از دور مشترک بوده و تفاوت عمده تنها در اجزاء دیگر یعنی منبع انرژی و نوع سنجنده مورد استفاده می باشد. سنجنده های سنجش از دور را بر مبنای منبع انرژی مورد استفاده می توان به دو گروه عمده فعال و غیر فعال تقسیم بندی کرد. با پیشرفت تکنولوژی و فنآوری اطلاعات نرم افزار های متعددی در این زمینه نیز طراحی شده اند که نرم افزار های ArcGIS و NV از پرکاربردترین این نرم افزارهاست. این نرم افزارها می توانند جمع آوری حجم بالای داده ها، موزائیک بندی، تصحیح هندسی و قطعه بندی داده ها، تلفیق اطلاعات ماهواره ای، تجزیه و تحلیل اطلاعات تصویری و اطلاعات رقومی، پردازش داده های ماهواره ای و تفسیر داده ها در مدت زمان کوتاه انجام دهند.
    کلیدواژگان: سنجش از دور، نرم افزار، سنجنده، تجهیزات ماهواره ای، علوم دریایی
  • فریبرز سهیلی* صفحات 79-90
    بازسازی عضلات اسکلتی ، یک فرآیند پیچیده است که هنوز به طور کامل شناخته نشده است . سلول های ماهواره ای یا سلول های بنیادی عضله اسکلتی  پس از ضربه فعال ، تکثیر و به محل آسیب مهاجرت می کند. بسته به شدت ترومای عضلانی، سلول های ماهواره ای  فعال شده، تارچه های عضلانی جدید چند هسته ای تشکیل و یا  در تارچه های عضلانی آسیب دیده ادغام می شود. ریز محیط های خاص از سلول های ماهواره ای ،کنام ، رفتار خود را کنترل می کنند . کنام شامل اجزای مختلف است که  حالت خفتگی سلول های ماهواره ای تا زمانی که فعال می شوند را حفظ می کند . به علاوه بر این، انواع زیادی از عوامل تحریک و مهار رشد  مانند   IGF-1 و TGF- B1 تنظیم فعالیت های سلول های ماهواره ای بر عهده دارند. سلول های ماهواره ای مشتق شده از دهنده  قادر به بهبود بازسازی عضلانی هستند، اما مهاجرت آنها از طریق بافت عضله و از امتداد لایه های اندوتلیال است محدود است. کمتر از 1 ٪ از دودمان سلولی، میوبلاست ، روزهای اول پس از تزریق داخل عضلانی زنده می مانند. با این حال،  طیف وسیعی از دیگر  سلولهای بنیادی چند توان عضلانی و سلول های بنیادی غیر مشتق از عضلات در بازسازی عضلات اسکلتی نقش دارد. این سلول های بنیادی می تواند نیش سلول های ماهواره ای را اشغال کند و پتانسیل زیادی برای درمان آسیب های عضلانی اسکلتی دارد. هدف از این بررسی است برای بحث در مورد عوامل کنام ، فاکتورهای رشد ، و سلول های بنیادی دیگر، که درگیر در بازسازی عضلات اسکلتی می باشد. دانش در مورد عوامل فعالیت سلول های ماهواره ای تنظیم و بازسازی عضلات اسکلتی را می توان برای بهبود درمان صدمات و بیماری های عضلانی استفاده می شود.
    کلیدواژگان: سلول های ماهواره ای، بازسازی عضلات اسکلتی، سلول های بنیادی
  • احمد جمالی کیخا* صفحات 91-99
    به دلیل کاهش منابع فسیلی برای تولید انرژی، منابع دیگری مانند جزر و مد، برای تامین انرژی مورد نیاز بشر مورد استفاده قرار گرفته است. در این مقاله، سیستم حوضچه ای (یکی از انواع سیستم های جذب انرژی از جزر و مد) جذب انرژی از جزر و مد به کمک سیمولینک نرم افزار متلب، برای بندر امام خمینی (ره)، با استفاده از مولفه های اصلی جزر و مدی، شبیه سازی شده است، که نتایج شبیه سازی در حد قابل قبولی باموارد واقعی مطابقت دارد.
    کلیدواژگان: شبیه سازی، سیمولینک، متلب، مولفه های اصلی جزر و مد