فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت توسعه و تحول
پیاپی 16 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اکبر عالم تبریز، ناصر حمیدی، فرزاد پویان فر صفحات 1-13
    در سازمان های مدرن امروزی تصمیم گیری گروهی امری اجتناب ناپذیر بوده و برای تسهیل در مشارکت مدیران و کارکنان، کاربردی فراگیر یافته است. دراین میان نمی توان از نقش تعارض در بین تصمیم گیرندگان به سادگی گذشت. امری که ارکان کلیدی تصمیم را تحت الشعاع قرار می دهد. در تصمیم گیری های گروهی چندشاخصه فازی ممکن است تعارض در هر شاخص مشاهده شود. لذا مدیران برای برون رفت از چنین وضعیتی نیازمند رویکردی نوین در تصمیم گیری چندشاخصه فازی خواهند بود. سطح بندی تعارض و مواجهه با هر سطح در هر شاخص اساس روشی را تشکیل می دهد که در تحقیق جاری پیشنهاد شده است. این رویکرد نوعا در محیط غیر قطعی بوده و نیازمند به کارگیری منطق حاکم بر محیط غیر قطعی یعنی فازی خواهد بود. این سطح بندی قادر است در کمیته تصمیم گیرندگان برای غربال معیارها و گزینه ها از یک سو و مداخله شخص ثالث از سوی دیگر به تصمیم گیری یاری رساند. در پایان مقاله برای رویکرد پیشنهادی مثال عددی از انتخاب تکنولوژی آورده شده است.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری گروهی، تعارض، سطح بندی تعارض، مداخله شخص ثالث، MCDM، غربال گری، تصمیم گیری فازی
  • امیر محمدزاده، محمد عطایی، حسین سلیمی صفحات 15-26
    یکی از مشکلات اساسی که امروزه بانک ها و موسسات مالی و اعتباری با آن مواجه اند، مشکل مطالبات معوق و تسهیلات وصول نشده آن هاست، زیرا تسهیلات پرداخت شده به طور کامل از سوی مشتریان بازپرداخت نشده و همواره قسمتی از تسهیلات به صورت مطالباتی که هنوز به حیطه وصول در نیامده است، در حساب ها باقی می ماند. این مشکل یکی از مشکلات اساسی سیستم بانکی کشور محسوب می شود که با آن دست به گریبان است. لذا تحقیق در این زمینه و یافتن ریشه های این مشکل به منظور جلوگیری از رشد مطالبات معوق ضروری می باشد. در این مقاله به دنبال پاسخگویی به این سوال بوده ایم که چه موانعی در راه وصول مطالبات معوق بانکی وجود دارد؟
    روش پژوهش در این تحقیق از نوع توصیفی است و جامعه آماری پژوهش شامل سیستم بانکی کشور و در تحقیق جاری محدود به بانک تجارت استان قزوین می باشد که شامل30 نفر از افراد خبره شاغل در بانک تجارت استان قزوین است. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه بوده و ابزار مورد استفاده برای تجزیه و تحلیل داده ها از بین روش های تصمیم گیری چند شاخصه گروهی (GMADM) انتخاب شدند که شامل تکنیک DEMATELو روش VIKOR است.3 پرسشنامه تهیه گردید و 14 مانع شناسایی شد که در بین آن ها، عدم اخذ ضامن معتبر با در اختیار داشتن وزن 0.085 در الویت اول قرار گرفت و در الویت بندی حوزه تسهیلات، تسهیلات کوتاه مدت در رتبه اول، تسهیلات میان مدت در رتبه دوم و تسهیلات بلند مدت در رتبه سوم قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: مطالبات معوق، جاری، غیر جاری، سر رسید گذشته، مشکوک الوصول و سوخت شده
  • احمد سرداری، نعیمه خویینی صفحات 27-39
    امروزه فن آوری اطلاعات و تحولات آن به یکی از مهم ترین عناصر استراتژیک سازمان ها تبدیل شده است. مدیران ارشد سازمان ها با تصمیمات خود نقش بسزایی در عملکرد سازمان ایفا می نمایند و سازمان ها نیازمند ابزارهای مختلفی برای تجهیز خود به اطلاعات می باشند. یکی از این ابزارها سیستم اطلاعات مدیران ارشد است که عوامل مختلفی در به کارگیری آن نقش دارند. هدف این مقاله، بررسی شاخص های به کارگیری سیستم اطلاعات مدیران ارشد، با توجه به عوامل موثر در به کارگیری این سیستم اطلاعاتی در سه گروه تکنولوژی، سازمانی و محیطی و رتبه بندی شاخص های مربوطه می باشد. جامعه آماری این تحقیق را مدیران ارشد، میانی، عملیاتی و کارشناسان واحد فن آوری اطلاعات شرکت داروسازی البرز دارو تشکیل می دهند. برای گردآوری داده ها از ابزار پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. نتایج تحقیق مبتنی بر معادلات ساختاری نشان می دهد که عوامل تکنولوژی در ابعاد پشتیبانی فنی، شایستگی توسعه دهندگان، ساختار سیستم و امکانات سیستم؛ عوامل سازمانی در ابعاد حمایت مدیریت ارشد، یکپارچگی عملیاتی، اندازه سازمان و حجم اطلاعات؛ و عوامل محیطی در ابعاد عدم قطعیت محیطی و فشارهای خارجی به ترتیب اهمیت در به کارگیری این سیستم نقش موثری دارند. این عوامل حدود 56% از عوامل موثر در به کارگیری سیستم اطلاعات مدیران ارشد را نشان می دهد بنابراین باید گفت عوامل کلیدی دیگری وجود دارند که در این پژوهش شناسایی نشده اند.
    کلیدواژگان: سیستم های اطلاعات، سیستم اطلاعات مدیران ارشد، شاخص های به کارگیری سیستم اطلاعات، عوامل تکنولوژی، عوامل سازمانی، عوامل محیطی
  • بهروز زارعی، یحیی چاقویی صفحات 41-49
    در سال های اخیر به دلیل بروز تحریم های اقتصادی و برخی مشکلات بودجه ای دستگاه های اجرایی کشور، مبحث مدیریت تغییر در سازمان ها و شرکت های دولتی مورد توجه مدیران عالی قرارگرفته است. یکی از مهم ترین گام های اولیه در مدیریت تغییر، شناسایی عوامل اصلی ناکارآمدی وضعیت فعلی سازمان می باشد. در زمینه آسیب شناسی وضع موجود سازمان ها؛ مدل ها و الگوهای مختلفی ارایه شده است. این پژوهش به دنبال آن است تا با به کارگیری دو مدل (چهارچوب فنی، سیاسی وفرهنگی تیچی) و مدل (استاندارد PMBOK) نشان دهدکه شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران (شرکت مورد مطالعه این پژوهش) درچه حوزه ها و زمینه هایی دارای مشکل می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل مدیران شرکت مذکور می باشد. براساس نتایج حاصله از روش دلفی به کار رفته در این پژوهش، شرکت در پنج حوزه اصلی استراتژی، سیستم ها، ساختار، پرسنل و فرآیندهای سازمانی دارای آسیب ها و مشکلاتی بوده که عمده ترین حوزه این مشکلات در بخش ساختاری بروز نموده و شرکت نیازمند بازبینی و اصلاح ساختار خود با توجه به ماموریت های جدید می باشد
    کلیدواژگان: مدیریت پروژه، آسیب شناسی سازمانی، بازنگری ساختار، استاندارد PMBOK
  • مختار رنجبر، مسعود پورکیایی صفحات 51-59
    مدیریت استراتژیک منابع انسانی حوزه نسبتا جدیدی از پژوهش مدیریت است که در جستجوی ارزیابی عملکرد منابع انسانی با دیدگاه کلان و آزمون اثرات عملکرد منابع انسانی بر متغیرهای سطوح عملکرد سازمانی به جای نتایج فردی می باشد [6]. این مقاله بر روی نتایج قابلیت ایجاد دانش سازمانی تمرکز می کند. به طور ویژه این مقاله بررسی می کند که چگونه مدیریت استراتژیک منابع انسانی در سازمان های دولتی ایران می تواند برای ایجاد و حمایت از قابلیت دانش سازمانی مورد استفاده قرار گیرد و این قابلیت چگونه با نوآوری سازمانی مرتبط می باشد. در نهایت بر مبنای نتایج پژوهش، مدل مناسبی برای سازمان های دولتی ایران ارایه می گردد. نتایج نشان می دهد که زیر ساخت های چهارگانه مدیریت استراتژیک منابع انسانی به طور قابل ملاحظه ای با سه ویژگی نیروی کار (سرمایه انسانی، انگیزش کارمند و چرخش کارمند) مرتبط می باشد. همچنین ویژگی های نیروی کار نیز به طور قابل ملاحظه ای با قابلیت ایجاد دانش سازمانی مرتبط می باشد. در نهایت نتایج ارتباط قابل ملاحظه ای را میان قابلیت ایجاد دانش سازمانی با نوآوری سازمانی نشان می دهد.
    کلیدواژگان: زیرساخت اکتساب، زیرساخت توسعه، زیرساخت تعهد، زیرساخت بقا، نوآوری سازمانی، ویژگی های نیروی کار
  • سیدعلی کوشازاده، فاطمه کوشازاده صفحات 61-69
    در عصر حاضر نقش موثر و جایگاه والای کارکنان به مثابه سرمایه های انسانی و عامل بالقوه ایجاد کننده مزیت رقابتی پایدار برای سازمان ها بیش از پیش توسط مدیران درک شده است. از این رو، پژوهش هایی به منظور شناسایی عوامل موثر بر نگرش ها و رفتارهای کارکنان و در نتیجه عملکرد فردی و سازمانی انجام شده است. در این راستا، هدف پژوهش حاضر شناسایی روابط علی میان چند متغیر سازمانی مرتبط به کارکنان یعنی: عدالت سازمانی ادراک شده، جو سکوت سازمانی، عجین شدن با شغل، تحلیل رفتگی و تمایل به ترک خدمت کارکنان قرار گرفت. ابزار گردآوری داده ها و سنجش متغیرها پرسشنامه تعیین شد و نمونه گیری به صورت تصادفی طبقه ای از جامعه کارکنان یکی از سازمان های دولتی استان خراسان رضوی انجام شد. نتایج تحلیل همبستگی گویای رابطه همبستگی معنادار میان کلیه متغیرهای پژوهش است و نتایج حاصل از تحلیل مسیر نشان می دهند عدالت سازمانی هم از طریق متغیرهای واسطه جو سکوت سازمانی، عجین شدن با شغل و تحلیل رفتگی و هم به طور مستقیم می تواند تمایل به ترک خدمت کارکنان را پیش بینی کند.
    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، جو سکوت سازمانی، عجین شدن با شغل، تحلیل رفتگی، تمایل به ترک خدمت
  • ابوالفضل تاجزاده نمین، منیره محقق صفحات 71-81
    رفتار شکایت آمیز مصرف کننده مبحثی بسیار مهم برای ادامه حیات هر شرکت است و توجه زیادی را در بخش خدمات به خود جلب کرده است. آگاهی از علل و عواقب این نوع رفتار به شرکت کمک می کند تا از یک فلسفه بازاریابی که نه تنها در راستای رضایت مصرف کننده می باشد، بلکه سعی در مدیریت عدم رضایت و رسیدگی به شکایات دارد استفاده کند. هدف از این پژوهش، بررسی مقایسه واکنش شکایت آمیز دانشجویان از خدمات دانشگاه در دو محیط آنلاین و آفلاین می باشد. لذا به بررسی و مقایسه تاثیر عواملی نظیر: نگرش مثبت نسبت به شکایت، احتمال وقوع نقص خدمات در آینده، میزان عدم رضایت از خدمات، اهمیت موقعیت، احتمال توفیق از طریق شکایت، هنجارهای فردی و ارزش شکایت بر قصد شکایت در هر دو محیط آنلاین و آفلاین پرداخته شده است. داده های تحقیق از طریق توزیع پرسشنامه بین دانشجویان دانشکده مدیریت و حسابداری دانشگاه آزاد قزوین، گردآوری شد و نتایج نشان داد که تاثیر متغیرهای ذکرشده به جز ارزش شکایت در محیط آفلاین بر قصد شکایت بزرگتر است و در مورد ارزش شکایت می توان اشاره کرد که تفاوت معناداری در دو محیط مشاهده نگردید. به عبارت دیگر، دانشجویان بیشتر تمایل دارند تا به صورت رودررو و یا تلفنی اعتراض نمایند و در پایان پیشنهادهای کاربردی ارایه شده است که به شرکت های خدماتی و آموزشی کمک می نماید تا از طریق مدیریت موثر شکایات، به بهبود رضایت مصرف کنندگان نایل شوند.
    کلیدواژگان: رفتار مصرف کننده، شکایت، نقص خدمات، محیط آنلاین، محیط آفلاین
  • سیدمحمدحسین کمانی، مریم شاعر، خدیجه نامداری صفحات 83-87
    توجه به مقوله نیروی انسانی یکی از چالش های اساسی سازمان ها در عصر رقابتی حاضر به حساب می آید، به طوری که یکی از مهم ترین شاخص های پیشرفت و تعالی سازمان وجود نیروی انسانی متعهد و وفادار می باشد؛ لذا این تحقیق با هدف بررسی رابطه امیدواری، خوش بینی و تاب آوری از مولفه های ظرفیت های مثبت روان شناختی و تعهد سازمانی با ابعاد تعهد عاطفی، هنجاری و مستمر به عنوان یکی از پیامدهای مرتبط با کار انجام گرفته است. جامعه آماری پژوهش مشتمل بر 855 نفر از کارکنان آموزش و پرورش شهر کازرون می باشد که با استفاده از جدول مورگان و روش طبقه بندی متناسب تعداد 265 نفر به عنوان نمونه مورد نظر انتخاب گردید. روش تحقیق توصیفی و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه می باشد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و دو شاخص توصیفی (میانگین، تحلیل واریانس و...) و استنباطی (رگرسیون چندگانه هم زمان، ضریب پیرسون و...) مورد تحلیل قرار گرفتند. یافته های حاصل از تحلیل های آماری به طور واضح بیان گر رابطه مثبت و معنادار میان ظرفیت های مثبت روانشناختی و مولفه های آن و تعهد سازمانی است.
    کلیدواژگان: ظرفیت های مثبت روان شناختی، امیدواری، خوش بینی، تاب آوری، تعهد سازمانی
|
  • Akbar Alam Tabriz, Naser Hamidi, Farzad Pooyanfar Pages 1-13
    In today’s modern organizations, group decision making is inevitable, and it is in wide use for facilitating participation of managers and personnel. Meanwhile we can’t easily ignore the role of conflict between decision makers. This conflict overshadows key elements of decision. In fuzzy group multi criteria decision making, it is possible to see conflict in each criteria. So it will be a new Approach in multi criteria decision makings. Conflicts Classifying and facing each level in every criterion makes the base of method which is proposed in this research. Typically, this Approach in the environment would be no crisp, and will need to use reasoning which controls fuzzy environment. This classifying is able to help decision makers in their committee to screen criteria and alternatives on one hand and Third-party intervention on the other hand. At the end of the paper a numeric example from selecting technology for the proposal approach is being mentioned
    Keywords: Group Decision Making, Conflict, Conflicts Classifying, Third, party Intervention, MCDM, Screen, fuzzy Decision Making
  • Amir Mohammadzadeh, Mohammad Ataei, Hossein Salimi Pages 15-26
    Today, Overdue are considered as one of the main challenges faced by banks as well as financial and credit Institutes. The loans received by the customers are not paid on due time, resulting in the deposit of sums of money in the account. This poses big challenges for the banks in Iran. Thus, the studies need to be conducted on what cause these debts and overdue to build up in the banking system and to offer the solutions accordingly. This study aims to identify the obstacles leading to the accumulation of overdue. The study uses a descriptive method of research and 30 experts from Bank Tejarat in Qazvin Province constitute the statistical population. The data were collected using questionnaire and they were analyzed using GMADM which includes DEMATEL and VIKOR. Three questionnaires were devised and 14 obstacles were identified, with the lack of credited guarantor for banks loan as having the highest weight (0.085) in bringing about these overdue. As for loans prioritization, short term loans were identified as the first priority followed by medium term loans and long term loans.
    Keywords: Overdue, Current, Noncurrent, Dubiously Paid
  • Ahmad Sardari, Naeimeh Khoeini Pages 27-39
    Nowadays, information technology and its evolution have turned into one of the most important strategic elements of organization. Senior managers of organization have effective role in the organization's function thanks to their decisions. Organizations need different instruments for getting access to updated information. One of these instruments is executive information systems the use of which depends on different factors. This study aims to examine indices related to the application of information system in terms of the effective factors which are important in the use of EIS in the following 3 groups: Technological, Organizational and Environmental. These in docs will be ranked. The statistical population of this research included senior, middle and operational managers and information technology department's experts in AlborzDarou Pharmaceutical Company. A questionnaire tool developed by researcher was used for data gathering. Research finding based on Structural Equation Modeling (SEM) indicted that the following factors have sequentially effective role in utilization of this system: 1) Technological factors: User Technical-Support, IS Competency, IS Structure, IS Facilities; 2) Organizational factors: Top Management Support, Functional Integration, Firm Size, Information Intensity; 3) Environmental Factors: Environmental uncertainty, External Pressure. These factors account for approximately 56% of effective factors in use of EIS. Therefore it must be said that there are other key factors which are not included in this research.
    Keywords: Information Systems, Executive Information System, Indexes of Information system's Utilization, Technological Factors, Organizational Factors, Environmental Factors
  • Behrouz Zarei, Yahya Chaghuee Pages 41-49
    Due to the complex nature of external and internal environment of corporations, their performance is significantly affected by their internal changes. The problem of corporate inefficiency is a global concern and the Iranian Water and Power Resources Development Company (IWPRDC) is no exception. A number of problems such as project delay, highproject cost, and low profitability are some cases of deficiency and have forced managers to pay meticulous and scrupulous attention to causes of such deficiencies and find effective alternatives to improve performance. One of the prominent factors is inappropriate structure. Before designing new suitable structure, the managers must identify the main factors that cause inefficiency and determine which of them affects structure. So, corporate diagnose and analysis is an important stage in restructuring project. This paper presents a research to cast light on diagnosing IWPRDC in Iran, tries to represent the collected data through a semantic network, and finally, shows a quantitative network analysis of corporate inefficiency causes.
    Keywords: Corporate Inefficiency, Corporate Restructuring, PMBOK, Project Management
  • Mokhtar Ranjbar, Masood Pourkiaee Pages 51-59
    Strategic human resource management is a relatively new field of research that seeks to examine human resource practices from a macro perspective, examining the effects of HR practices on variables of organizational levels performance instead of individual level outcomes. This article focused on the antecedents of outcomes of capability of organizational knowledge creation. Specifically, this study focuses on how strategic human resource management in Iranian public organizations can be drawn on to build and support organizational knowledge capability and how this capability is related to organizational innovation. Finally based on the results of this research, we developed the suitable model for Iranian public organization. The results showed that four configurations of SHRM were significantly related to three workforce characteristics (human capital, employee motivation and employee turnover). Also the workforce characteristics were significantly related to capability of organizational knowledge creation. Finally results showed that organizational knowledge creation capability is significantly related to organizational innovation.
    Keywords: Acquisition Configuration, Development Configuration, Commitment Configuration, Retention Configuration, Organizational Innovation, Workforce Characteristics
  • Sayed Ali Koushazadeh, Fatemeh Koushazadeh Pages 61-69
    Today, the role and place of employees as human capital and potential factors in creating sustainable competitive advantage for organizations is increasingly understood by manager. Hence, some research has been done to identify the factors that influence attitudes and behaviors of employees and, as a result, individual and organizational performance. In this regard, the aim of the present study was to identify the causative relations between organizational variables related to the employees including perceived organizational justice, organizational silence climate, job involvement, and burnout and turnover intention. The instrument for data collection and measurement of variables were questionnaires and stratified random sampling of the employee society of a public organization within Khorasan Razavi. The results of correlation analysis indicate a meaningful correlation between all variables studied. In addition, the results of path analysis show that organizational justice tends not only to predict employee turnover intention directly, but also through intermediate variables including organizational silence climate, job involvement and burnout.
    Keywords: Organizational Justice, Organizational Silence Climate, Job Involvement, Burnout, Turnover Intention
  • Abolfazl Tajzadeh Namin, Monireh Mohaghegh Pages 71-81
    Consumers’ complaints are a crucial issue for the survival of any companies. This is why it has attracted much attention in services section. Knowing about the reasons and consequences of this issue helps companies to create a marketing philosophy that not only is aligned with consumers’ satisfaction, but also tries to manage and deal with dissatisfaction. This study aims at studying the students’ complaints from university’s services in both online and offline contexts. Therefore the effects of the following factors have been studied and compared: positive attitude toward complaints, the possibility of any deficiency in providing services in future, the amount of dissatisfaction from services. The importance of the context, the probability of success through complaints, personal norms and the value of complaint in complaints’ intention in both online and offline contexts. The data of the research were collected by distributing questionnaires among the students of accounting and management in Qazvin Islamic Azad University. The results showed that the effect of the above-mentioned variables on complains intention is significant except for the value of complaint in offline context. Note that for the value of complaint, there was no significant difference in both contexts. In other word, students are more willing to complain in face to face or through phone calls. In the end, some working recommendations have been offered that would help educational and service companies to satisfy their consumers through appropriate complaint management.
    Keywords: Consumer Behavior, Complaint, Service Failure, Offline Environment, Online Environment
  • Sayed Mohammad Kamani, Maryam Shaer, Khadijeh Namdari Pages 83-87
    Paying attention to the issue of manpower is considered as one of the most critical challenges of organizations in today’s competitive age, as one of the most important indicators of Progress and Excellence are committed and loyal workforce. This research was done with the purpose of Surveying the relationship between Kazeroon education employee's positive psychological capacities including hope, optimism and resilience; and their organizational commitment (affective, normative and continuance). The population of the present research consists of 855 Kazeroon education employees including staff, managers, assistants and teachers who work in high schools and guidance schools of whom 265 employees were selected as sample using Classification method and Morgan’s table. Research method is descriptive and the data collection tool is questionnaire. The collected data were analyzed by means of a software application. Descriptive statistics including frequency tables, graphs, mean, and standard deviation and inferential statistics such as Pearson’s correlation coefficient and multiple regression analysis were used for hypothesis testing. Findings generally support significant relationship between positive psychological capacities and organizational commitment.
    Keywords: organizational commitment, Hope, Optimism, Positive Capacities