فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت توسعه و تحول
پیاپی 17 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/04/04
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید مهدی الوانی، داوود حسین پور، مهدی آذر صفحات 1-11
    نقش و عملکرد نظام بانکی کشور به عنوان یکی از مهم ترین بخش های اقتصادی جامعه در ارتباط با ارائه خدمات به مردم و مشتریان، مشارکت فعال افراد سازمان، جذب و هدایت منابع مالی در توسعه اجتماعی و اقتصادی کشور بر کسی پوشیده نیست. ازسوی دیگر در دنیای رقابتی امروز، سازمان ها در هر محیطی که فعالیت نمایند، دائما نیازمند بهبود عملکرد بوده و باید تمام تلاش خود را جهت دستیابی به تعالی عملکرد به کارگیرند.
    یکی از روش های بررسی بهبود درکیفیت عملکردی سازمان، بررسی عوامل تاثیرگذار در آن است که این امرموجب اهمیت سرمایه فکری(IC)1 شده است. بنابراین سرمایه فکری شامل تمامی منابع دانش محوری است که برای سازمان ارزش تولید می کند ولی در صورت های مالی سازمان وارد نمی شوند.
    به علاوه هر سازمانی علاوه بر داشتن ارتباطات درون سازمانی، دارای نوعی رابطه با محیط پیرامونی و بیرون از سازمان است. این رابطه که از نوع رابطه تاثیرگذار و تاثیرپذیر است می تواند به نحوی به عنوان سرمایه اجتماعی (SC)2آن سازمان قلمداد کرد. بنابراین سرمایه فکری و اجتماعی دارای قابلیت ها و دارایی های مهم سازمانی هستند که می توانند به سازمان ها در خلق و تسهیم دانش در بهبود عملکرد سازمان کمک بسیار کنند.
    از این رو هدف این مقاله با توجه به اهمیت تاثیرگذاری سرمایه فکری و سرمایه اجتماعی در بهبود عملکرد سازمان ها، تلاش شده است تا الگویی مناسب از دو رویکرد فکری با ابعاد (انسانی، ساختاری و رابطه ای) و اجتماعی با ابعاد (ساختاری، شناختی و رابطه ای) در بهبود عملکرد بانک توسعه صادرات ایران ارائه گردد.
    روش تحقیق توصیفی و تحلیلی و جامعه آماری این تحقیق نیز مدیران، کارشناسان و کلیه کارکنان صف و ستاد سازمان مورد مطالعه بودند. نتایج حاصل از این تحقیق با استفاده از آزمون فریدمن و ویلکاکسون نشان می دهد که به ترتیب بعد ارتباطی و انسانی (سرمایه فکری) و بعد ارتباطی و شناختی (سرمایه اجتماعی) بیشترین اثرات را برعملکرد داشته است.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، سرمایه اجتماعی، سرمایه انسانی، سرمایه ساختاری، سرمایه رابطه ای(ارتباطی)، سرمایه شناختی و عملکرد سازمانی
  • غلامرضا معمارزاده تهران، کرم الله دانش فرد، زهرا حسامی صفحات 13-17
    سرمایه اجتماعی شامل دانش و منابع سازمانی است که توان اقدام جمعی و انفرادی در سیستم های اجتماعی انسانی را افزایش می دهد. متغیر سرمایه اجتماعی با استفاده از مدل های ناهاپیت و گوشال و از طریق خرده مقیاس های سرمایه ارتباطی، ساختاری و شناختی عملیاتی گردیده است، متغیر عملکرد کارکنان نیز با استفاده الگوی لینج و گراس و از طریق خرده مقیاس های کمیت، کیفیت، زمان، هزینه، نظم و پاسخگویی، عملیاتی شده است.
    نوع پژوهش کاربردی و روش پژوهش نیز همبستگی است، ابزار گردآوری داده ها نیز پرسشنامه استاندارد سرمایه اجتماعی و پرسشنامه محقق ساخته عملکرد کارکنان می باشد که روایی آن با استفاده از نظرات اساتید و محققان و پایایی آن توسط آلفای کرونباخ مورد سنجش و تایید قرار گرفت. جهت تجزیه و تحلیل داده ها نیز از نرم افزار SPSS استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین می باشد.
    یافته های پژوهش نشان می دهد که بین سرمایه اجتماعی با عملکرد کارکنان در دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین رابطه مستقیم و مثبتی وجود دارد و در بین خرده مقیاس های سرمایه اجتماعی بعد شناختی بیشترین ارتباط را با عملکرد کارکنان دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، عملکرد کارکنان، بعد ساختاری، بعد رابطه ای، بعد شناخت
  • طهمورث حسنقلی پور یاسوری، کبری خرم، علی درستی صفحات 19-27

    در سال های اخیر روند رو به رشدی در توجه سازمان به یادگیری سازمانی و توانمند سازی کارکنان به دلیل نقش اساسی که می توانند در بهبود عملکرد و کسب مزیت رقابتی برای سازمان ها ایفا کنند، صورت گرفته است. بنابراین هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه توانمند سازی روانشناختی با یادگیری سازمانی کارکنان بانک پارسیان-شعبه مرکزی تهران است. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استفاده شد. برای بررسی وضعیت بانک پارسیان از لحاظ متغیرهای توانمند سازی و یادگیری سازمانی از آزمون دو جمله ای و همچنین برای بررسی رابطه میان ابعاد توانمندسازی با یادگیری سازمانی از آزمون همبستگی استفاده شد. نتایج پژوهش بیانگر آن است که بانک پارسیان تهران از لحاظ متغیرهای یادگیری سازمانی و توانمند سازی روانشناختی در وضعیت مناسبی (بالاتر از میانگین 3) قرار دارد. همچنین آزمون فرضیات پژوهش نشان داد که میان ابعاد توانمند سازی روانشناختی کارکنان با یادگیری سازمانی رابطه مستقیم و معنی دار وجود دارد و در میان ابعاد توانمند سازی روانشناختی، احساس شایستگی بیشترین رابطه و احساس موثر بودن کمترین میزان رابطه را با یادگیری سازمانی دارد.

    کلیدواژگان: توانمند سازی روانشناختی، یادگیری سازمانی، بانک پارسیان
  • ناصر حمیدی، مهدی اقبالی صفحات 29-33
    یکی از مهم ترین حوزه های کلیدی در زنجیره تامین، مدیریت و کنترل فعالیت هایی نظیر تهیه مواد، برنامه ریزی تولید و کنترل موجودی و عرضه کالاست. با برنامه ریزی هایی که در این حوزه انجام می گیرد، می توان مشخص نمود از هر محصول چه تعداد و چه زمانی تولید کرد. تولیدکنندگان برای تولید محصولات اولویت هایی را مدنظر دارند که می تواند بر اساس ظرفیت خطوط، میزان منابع انسانی و... تعیین شود. علاوه بر این اولویت هایی نیز بر اساس خرید محصولات مختلف مدنظر مشتریان می باشد. در نتیجه تعیین میزان تولید هر محصول با توجه به اولویت مد نظر مشتری و ظرفیت خطوط از اهمیت خاصی برخوردار می باشد. از سوی دیگر به دلیل ماهیت غیرقطعی داده ها در دنیای واقعی تولید، رویکرد منطق فازی در مورد ظرفیت، زمان پردازش و سود قابل استفاده است. لذا در این مقاله سعی شده است با استفاده از تئوری محدودیت های اصلاح شده فازی و اولویت های مدنظر مشتریان، ترکیب تولیدی مشخص شود که به کمک آن، تعادلی میان اولویت های تولیدکننده و مشتریان برقرار گردد. روش پیشنهادی به کمک مثال عددی مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان دهنده کارایی این روش در مسائل دنیای واقعی می باشد.
    کلیدواژگان: تئوری محدودیت های اصلاح شده فازی، ترکیب تولیدی، نظرات مدیریت و مشتریان
  • میر مهرداد پیدایی صفحات 35-43
    تحقیق حاضر با هدف تبیین رابطه بین کیفیت زندگی کاری و سرمایه اجتماعی کارکنان در یک سازمان آموزشی انجام شده است. این پژوهش از حیث هدف کاربردی بوده و از لحاظ طرح تحقیق، توصیفی تلقی می شود که با بهره گیری از روابط ریاضی به دنبال شبیه سازی روابط بین متغیرهاست. جامعه آماری این تحقیق کلیه کارکنان سازمان بوده که با استفاده از فرمول کوکران 96 نفر به روش تصادفی طبقه ای انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفته است. در فرآیند مدل سازی این تحقیق از شبکه های عصبی فازی انطباقی بهره گرفته شده که در معماری آن متغیرهای کیفیت زندگی کاری به عنوان ورودی و سرمایه اجتماعی به عنوان خروجی در نظر گرفته شده است. برای اعتبارسنجی مدل از داده های آموزشی و داده های امتحانی که در قالب آموزش هیبریدی صورت گرفته، استفاده شده است.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، سرمایه اجتماعی، شبکه های عصبی فازی انطباقی
  • طهمورث آقاجانی، بهزاد شوقی صفحات 45-53
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر سبک رهبری مدیران بر خلاقیت کارکنان در صنایع فلزی شهر صنعتی کاوه در سال 1391 صورت گرفت. جامعه آماری تحقیق شامل 4700 نفر از کارکنان شاغل در صنایع فلزی شهر صنعتی کاوه بود که از این میان با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی 355 نفر به عنوان حجم نمونه در نظر گرفته شد. روش جمع آوری داده ها بر اساس پرسشنامه انجام گرفت. تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسشنامه ها با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری و به کمک نرم افزار SMART PLS 2.0در دو بخش مدل اندازه گیری و بخش ساختاری انجام پذیرفت. در بخش اول ویژگی های فنی پرسشنامه به وسیله شاخص های پایایی، روایی همگرا و روایی واگرا مختص PLS بررسی گردید و اصلاحات لازم صورت پذیرفت. در بخش دوم، ضرایب ساختاری مدل برای بررسی فرضیه های پژوهش مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج پژوهش تاثیر مثبت و معنادار سبک رهبری مدیران را بر خلاقیت کارکنان در جامعه پژوهش تایید کرد.
    کلیدواژگان: خلاقیت، سبک رهبری، رهبری تحول آفرین، رهبری تبادلی
  • علی محتشمی صفحات 55-63
    این مقاله به ارائه یک رویکرد جدید جهت استخراج بردار وزن از ماتریس های مقایسات زوجی فازی می پردازد. جهت این امر یک مدل بهینه سازی غیر خطی ارائه شده است که با حل این مدل، وزن های قطعی از ماتریس های مقایسات زوجی فازی استخراج می شود و همچنین جهت حل این مدل ریاضی، یک چهارچوب مبتنی بر الگوریتم ژنتیک ارائه شده است. روش پیشنهادی این مقاله برخلاف بسیاری از روش های قبلی منجر به ارائه وزن های قطعی و دقیق از ماتریس های مقایسات زوجی فازی سازگار و ناسازگار می شود که بدین وسیله نیاز به عملیات اضافی فازی و رتبه بندی اعداد فازی را از بین می برد. جهت نشان دادن عملکرد روش پیشنهادی، این روش با دو روش تحلیل فراخ و حداقل مربعات لگاریتمی فازی تجدید نظر شده مقایسه شده است که نتایج نشان دهنده کیفیت بالاتر جواب های روش پیشنهادی می باشد.
    کلیدواژگان: فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، بردار وزن، تصمیم گیری چند معیاره، الگوریتم ژنتیک
  • سید محمد زاهدی، سهیلا زکی زاده صفحات 65-75
    این پژوهش به بررسی تاثیر قابلیت استخدام بر موفقیت کار راهه شغلی کارکنان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی استان قزوین پرداخته است. جامعه آماری 203 نفر از کارکنان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی استان قزوین و حجم نمونه 130 نفر به صورت نمونه گیری تصادفی ساده است. ابزارهای مورد استفاده شامل پرسشنامه قابلیت استخدام وندر هیجدی و وندر هیجدن با پنج بعد تخصص حرفه ای، پیش بینی و بهینه سازی، انعطاف پذیری شخصی، حس سازمانی و توازن و پرسشنامه موفقیت کارراهه گاتیکر و لاروود با پنج بعد موفقیت شغلی، موفقیت بین فردی، موفقیت مالی، موفقیت سلسله مراتبی و رضایت از زندگی هستند. پایایی پرسشنامه ها بر حسب آلفای کرونباخ اندازه گیری شد که میزان آن برای پرسشنامه اول 0.925و برای پرسشنامه دوم 0.903 است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل رگرسیون خطی ساده استفاده شده است. نتایج حاصل نشان داد که ابعاد قابلیت استخدام بر موفقیت کارراهه تاثیرگذار هستند.
    کلیدواژگان: قابلیت استخدام، موفقیت کار راهه، تخصص حرفه ای، پیش بینی و بهینه سازی، انعطاف پذیری شخصی، حس سازمانی، توازن
|
  • Seyyed Mehdi Alvani, Davood Hossein Pour, Mehdi Azar Pages 1-11
    The evolvement and development of mankind has led to the evolvement of the desires, aspirations and needs. Though historically organizations have taken on various roles and responsibilities, today they have more functions and expectations are higher. On the other hand, in today's competitive word the organizations need to improve their performance continually, making their best to achieve organizational excellence. This has resulted into increasing significance of intellectual capital. In addition, each organization has interactions with both external and external environment. Being considered as social capital, this relation is somehow a sort of social capital in the organization. Given the importance of the effect of capital and social capital on the organizational performance, this study aims to offer a model of two intellectual approaches: humanistic (structural, and relational) and social (structural, cognitive, and relational) to improving performance of Bank Saderat. The sample of this study comprised of the managers, line staff and headquarters staff and the research design was analytical and descriptive. The results show that relational aspect, and humane aspect (intellectual capital) and relational-cognitive aspect (social capital) has the highest effect respectively.
    Keywords: Intellectual Capital, Social Capital, Human capital, Structural Capital, Relational capital, Cognitive Capital, Organizational Performance
  • Golamreza Memarzadeh Tehran, Karam Allah Danesh Fard, Zahra Hesami Pages 13-17
    Social capital, knowledge and resources can enhance collective action and individual human social systems. A Nahapyt model was used to study social capital variables and Goshen subscales of bridging capital Structural and operational knowledge was used to model the variables. Performance of the employees was studied using Lange and Grass model through small-scales of quantity, quality, time, cost, operational discipline and accountability. This study used practical research methods using co relational design. The standard questionnaire of Employee performance was used to collect data. The questionnaire was validated using expert opinion and Cranach Alpha was used to verify the reliability. SPSS software was employed to analyze the data. Research findings suggest that there is a relationship between social capital and performance of employees in Qazvin Islamic Azad University. There is a direct and positive relationship between the subscale of social capital and the cognitive aspects most relevant to performance.
    Keywords: Social Capital, Performance, Structural Dimension, Relational, Cognitive Aspects
  • Tahmores Hasangholipor Yasory, Kobra Khoram, Ali Dorosti Pages 19-27

    Learning organization and empowerment is one of the most important sources of competitive advantage for the organization. The purpose of this study is to assess the impact of dimensions of organizational learning on staff cognitive empowerment in Persian bank (Tehran central branch).The study population consisted 390 staff Bank, out of them 194 staff were selected using Finite population sampling method.200 questionnaires were distributed and data analysis of data was performed using SPSS 15 software. Research results indicated that Persian Bank (Tehran central branch) is in good condition in terms of variables of organizational learning and empowerment. Research results also indicated that there is a meaningful, direct and positive relationship between organizational learning as well as its dimensions and Staff's cognitive empowerment among the dimensions of organizational learning, knowledge sharing had the strongest relationship with staff cognitive empowerment and employees’ merits development has the weakest relationship with staff's cognitive empowerment.

    Keywords: Cognitive Empowerment, Organizational Learning, Persian Bank, Knowledge Sharing
  • Naser Hamidi, Mehdi Eghbali Pages 29-33
    Activities such as preparing materials, production planning and inventory control and supply of goods are considered as the key areas of supply chain are management and control. It is possible to identify how many and when each product must be produced by planning. Manufacturers can prioritize each product based on the capacity of the lines, the human resources and etc. Moreover, customers might consider other priority for each product. Accordingly, it is important to determine the amount of production for each product by drawing on management and customer comments. On the other hand, due to the indeterminate nature of data in the real world, the fuzzy logic approach is used for production capacity, processing time and profit. In this paper using the revised fuzzy theory of constraints and priorities of customer, a mixed production is determined and it keeps a balance between producer and customer priorities. The proposed algorithm has been studied using numerical example. The results show the effectiveness of this approach in real-world.
    Keywords: Fuzzy Logic, Customer Management, Constraints Theory
  • Mir Mehrdad Peidaie Pages 35-43
    This study aimed to clarify the relationship between quality of work life (Q.W.L.) and social capital (S.C.) in an educational organization. This study was practical in nature but it is descriptive based on research design. The study tried to simulate the relation between Q.W.L. and S.C. The population of this research is all the employees in an organization. 96 people were selected based on cluster sampling and Cochran formula.In the process of mathematical modeling, we used Adaptive Neuro Fuzzy Inference System (A.N.F.I.S.), the input of model is the variable of QWL and the output is SC variables. To validate the model, we used the checking and testing data in hybrid training process.The result of this research showed that there was a strong relationship between SC and job security and growth opportunities and there was a weak relationship between SC and healthy working environment.
    Keywords: Quality of Work Life, Social Capital, Adaptive Neuro Fuzzy Inference System
  • Tahmoores Aghajani, Behzad Shoghi Pages 45-53
    This study investigated the impact of manager's leadership style on employee's creativity in Metal Industries in Kaveh Industrial City. The research population included 4700 employees involved in metal industries in Kaveh industrial city out of which 355 people were considered as sample by using Cochran formula and sampling method of rational random classification. A questionnaire was used for gathering data. Then, Structural Equation Modeling (SEM) procedure was for analyzing our conceptual model with SMART PLS 2.0 in the following two sections of SEM: measurement model and structural model. In the first section, technical features of questionnaire were investigated, using index reliability, convergent validity and discriminate validity. In second section, structural coefficients were used to investigate our hypotheses. The results indicated a positive and significant impact of leadership style on employees’ creativity.
    Keywords: Creativity, Leadership Style, Transformational Leadership, Transactional Leadership
  • Ali Mohtashami* Pages 55-63
    This paper proposes a new approach for deriving priority vector of fuzzy comparison matrices. For this purpose, an optimization model is proposed. In order to solve the proposed model, a heuristic algorithm is proposed. The proposed method of this paper unlike many of the previous studies, derive the crisp priority vector form fuzzy comparison matrices which eliminate the additional fuzzy procedures and fuzzy ranking. In order to illustrate the proposed method, this method is compared to two well-known methods of literature. The computational results show the higher quality of the proposed method.
    Keywords: Analytical Hierarchy Process, Priority Vector, Multiple Criteria Decision Making
  • Seyyed Mohammad Zahedi, Soheila Zakizadeh Pages 65-75
    Present research addresses the impact of employability on career success of employees of Qazvin Province National Oil Product Distribution Company. Statistical population of present research consisted of 203 employees of Qazvin Province National Oil Product Distribution Company. 190 subjects were selected, using simple random sampling. The first research instrument was van der Heijden and van der Heijden’s Employability scale with five dimensions of occupational expertise, anticipation and optimization, personal flexibility, corporate sense and balance. The second instrument utilized in this study was Gautier and Linwood's Career Success Scale with five dimensions of job success, interpersonal success, financial success, hierarchical success and life satisfaction. Reliability of instruments was verified using Cranach Alpha which were 0.925 and 0.903 respectively for first and second one. Data analysis was performed using simple linear regression. Results showed that employability dimensions had significant effect on career success.
    Keywords: Employability, Career Success, Occupational Expertise, Anticipation, Optimization, Personal Flexibility, Corporate Sense, Balance