فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت توسعه و تحول
پیاپی 18 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عباس طلوعی اشلقی، رضا احتشام راثی، جمشید ناظمی، محمود البرزی صفحات 1-12
    در این پژوهش، برنامه ریزی تولید و کنترل میزان موجودی به عنوان عوامل موثر در فرآیند زنجیره تامین معکوس در جریان برگشت محصول از مصرف کنندگان به تولیدکنندگان ابتدایی در جریان بوده و از آنجاکه عامل مقدار اقلام قابل بازیافت و انهدامی محصولات برگشتی، پیوسته در شرایط عدم قطعیت و احتمالی قرار دارند، بنابراین می بایست مدلی طراحی شود که قادر به تامین سفارشات رسیده مشتریان با حداقل زمان تاخیر و باانعطاف پذیری بالا و حداقل هزینه های زنجیره تامین باشد.
    پژوهش حاضر در صدد است با طراحی مدل ریاضی چند هدفه و بهینه سازی آن به گونه ای عمل نماید که هزینه موجودی و تولید، میزان ضایعات و مدت زمان فرآیند بر روی محصولات برگشتی حداقل گردد و در نهایت رضایت مشتریان و سودآوری سازمان را به حداکثر برساند. مساله برنامه ریزی تولید و کنترل موجودی پژوهش به دلیل قرارگیری در گروه مسائلNP-Hard، با روش های گرادیان مبنا به راحتی قابل حل نبوده و از این رو الگوریتم ژنتیک برای حل مدل ریاضی آرمانی – فازی پژوهش استفاده شده است.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین معکوس، برنامه ریزی تولید، کنترل موجودی، برنامه ریزی آرمانی، الگوریتم ژنتیک
  • کامبیز حیدر زاده، فرشته رئیس روحانی صفحات 13-22
    مصرف تجملی، یک پدیده نسبتا جهانی است که فراگیری بیشتری در کشورهای توسعه یافته دارد. می توان گفت، مصرف تجملی در فرهنگ هایی رایج تر است که گرایش به مادی گرایی دارند. این پژوهش درک عمیق تری از این که چرا مصرف کنندگان تمایل به خرید خودروی لوکس را دارند فراهم می آورد. جامعه آماری این تحقیق، دارندگان یا مالکان خودروهای تویوتا، هیوندای و کیاموتورز در سطح شهر تهران می باشند که آزمودنی های این پژوهش در نظر گرفته شده اند و محصولات لوکس این جامعه، خودروهای بنز آلمان و لکسوس ژاپن می باشند. 390 نمونه جمع آوری و روش نمونه گیری تصادفی از نوع طبقه ای متناسب با حجم است. در تجزیه و تحلیل داده ها از مدل معادلات ساختاری و از نرم افزار اس.پی اس.اس و لیزرل استفاده شد که عمده ترین نتایج حاکی از آن است: متغیر ارزش لذت جویانه، ارزش منحصر به فرد بودن و ارزش کیفیت نقش بیشتری نسبت به دو متغیر ارزش تجملی و ارزش اجتماعی در شکل گیری درک از برند لوکس از دیدگاه مصرف کنندگان ایرانی دارند. بنابراین، مدیران بازاریابی برندهای لوکس می توانند از نتایج این پژوهش استفاده کنند تا خرید بیشتری از مصرف کنندگان بازار هدفشان به دست آورند. پنج ارزش درک شده از برند لوکس می تواند راهنمایی برای فروشندگان این محصولات باشد.
    کلیدواژگان: درک از برند لوکس، تمایل به خرید، مصرف تجملی، ترجیح برند، تصویر ذهنی از کشور خاستگاه، عوامل جمعیت شناختی
  • حسام زندحسامی، شیما پروینچی صفحات 23-30
    شروع اهمیت و توجه به محیط زیست به سال های1960 و اوایل سال 1970 برمی گردد، زمانی که نگرانی درباره تاثیر الگوهای تولید و مصرف در مورد محیط زیست با توجه به بحث در مورد اثرات بهداشتی و تاثیر رشد اقتصادی و افزایش جمعیت، شدت پیدا کرد. به دلیل تقاضای مصرف کنندگان دهه گذشته شاهدی بر هجوم برند های دوستدار طبیعت به بازار بوده است. در نتیجه بازاریابی محصولات دوستدار طبیعت اجازه ظهور یک استراتژی چند بعدی و روند تاکتیکی را منجر شد که بر آن اساس در این پژوهش به مطالعه قصد خرید سبز مصرف کننده و رفتار خرید بر پایه تئوری رفتار برنامه ریزی شده (تی. پی. بی) پرداخته شد. نمونه گیری به صورت تصادفی ساده از شهروندان قزوینی انجام شده است. تعداد 428 پرسشنامه کامل شده و از روش مدلیابی معادلات ساختاری برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده گردید. نتایج حاصله نشان می دهند که نگرش نسبت به مسائل زیست محیطی مهم ترین عامل پیش بینی کننده رفتار است. همچنین طبق یافته ها، مشاهده می شود که هنجارهای ذهنی، نگرش نسبت به مسائل زیست محیطی بر قصد خرید سبز تاثیرگذار بوده و قصد خرید سبز بر رفتار سبز تاثیر مثبتی دارد.
    کلیدواژگان: بازاریابی سبز، قصد خرید سبز، رفتار خرید سبز، مصرف کننده سبز، تئوری رفتار برنامه ریزی شده
  • علیرضا موتمنی، هادی مرادی، امین همتی صفحات 31-39
    اهمیت نام تجاری و تاثیر آن در فروش محصولات و خدمات به طور فزاینده ای در حال گسترش است. در این زمینه تحقیق حاضر به بررسی عوامل موثر بر انتخاب نام تجاری از دیدگاه رفتاری توسط مشتریان پرداخته است، به همین منظور از تئوری ارزش های مصرف استفاده شده است، تا ارزش های مصرفی موثر بر انتخاب نام تجاری و همچنین رابطه بین شهرت شرکت و ارزش های مصرفی مشتریان را مشخص نمایند. با استفاده از پرسشنامه، اقدام بهجمع آوری داده های مورد نیاز از مالکان خودروهای سواری مدل 75 تا 88 تولیدی شرکت ایران خودرو در سطح شهر تهران در خصوص ارزش های مصرف و شهرت شرکت گردیده است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل عاملی اکتشافی، تحلیل تشخیصی و مدلسازی معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج حاصله حاکی از تاثیرارزش های مصرف بر انتخاب نام تجاری بوده و نشان می دهد که با استفاده از این تئوری می توان اقدام به پیش بینی نام تجاری انتخابی توسط مشتریان نمود. همچنین نرخ موفقیت مدل فوق در پیش بینی صحیح انتخاب نام تجاری 5/54% بدست آمد و در نتیجه مشخص شد، تاثیر شهرت شرکت بر ارزش های مصرفی مشتریان معنی دار می باشد.
    کلیدواژگان: شهرت شرکت، ارزش های مصرف، نام تجاری، ایران خودرو
  • علی خاتمی فیروزآبادی، مجتبی صالحی، فاطمه طاهری صفحات 41-48
    وفادارسازی مشتریان در بازارهای رقابتی امروز، نقش تعیین کننده ای در بقای سازمان ها دارد. برنامه های وفاداری، از جمله ابزارهای مطرح در این مقولهبه شمار می آیند. هدف این مقاله بررسی تاثیر برنامه های وفاداری بر تصمیم گیری خرید مشتریان است. در این تحقیق، با توجه به مدل مفهومی به کار گرفته شده، سه فرضیه مطرح شده که در نهایت با تحلیل داده های جمع آوری شده از نمونه آماری بوسیله پرسشنامه و با استفاده از آزمون فرض تک متغیری در مورد میانگین یک جامعه، همگی آنها تایید شده اند. در ادامه نیز بوسیله تحلیل عاملی، پنج برنامه وفاداری طراحی شده به ترتیب میزان تاثیرگذاری بر تصمیم گیری خرید مشتریان، رتبه بندی گشته. همچنین مولفه های تصمیم گیری خرید مشتریان نیز به ترتیب اهمیتشان رتبه بندی شده اند.
    کلیدواژگان: برنامه های وفاداری، تصمیم گیری خرید، تصویر ذهنی شرکت
  • محمود مدیری، معصومه شکیبایی ثابت، حسن رنگریز صفحات 49-62
    این پژوهش با هدف شناسایی عوامل انگیزشی موثر بر تسهیم دانش کارکنان دانشی سازمان و اولویت بندی این عوامل، مورد مطالعه قرار گرفته است. همچنین به ارائه چارچوبی برای مدیران، برای اشتراک دانش از سوی کارکنان دانشی و افزایش تمایل آن ها در این امر، به منظور غلبه بر مشکلات فعلی سازمان پرداخته شده است.
    در اقتصاد دانشی، سازمان های دانش محور به طور خاص، حساب ویژه ای روی کارکنان خود باز می کنند. تسهیم دانش برای سازمان ها مهم است؛ چرا که آنها را قادر می سازد مهارت های خود را بهبود دهند و برایشان ارزش، اعتبار و مزیت رقابتی ایجاد می کند؛ زیرا وقتی دانش فردی و تجارب کارکنان با هم به اشتراک گذاشته شده و ترکیب شود، نوآوری بوجود می آید.
    در راستای پاسخ به سوالات تحقیق از تکنیک های معتبر تصمیم گیری چندمعیاره فازی (F-MCDM) استفاده شده است. جهت تعیین اهمیت نسبی معیارها و رتبه بندی آن ها تکنیک AHP فازی مورد استفاده قرار گرفته است. در نهایت برای اولویت بندی گزینه های مدل سلسله مراتبی (مراحل چهارگانه فرآیند تسهیم دانش) از تکنیک TOPSIS فازی استفاده شده است. بر اساس نتایج رتبه بندی«شاخص اعتماد به مدیریت»، با بیشترین وزن، رتبه اول را به خود اختصاص داده است. همچنین پس از بررسی میزان تاثیر هریک از 21 شاخص مذکور بر چهار مرحله فرآیند تسهیم دانش، «درونی سازی» در حوزه مورد مطالعه، بیشتر از سایر مراحل فرآیند تسهیم دانش دارای اهمیت است
    کلیدواژگان: تسهیم دانش، کارکنان دانشی، تصمیم گیری چند معیاره، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی، تاپسیس فازی
  • مرتضی حضرتی، غلامرضا معمارزاده تهران صفحات 63-70
    امروزه در تجزیه و تحلیل سازمان های دولتی، پرداختن به اخلاق و ارزش های اخلاقی یکی از الزامات است و رهبران سازمان نیز برای آنکه بتوانند کارکنان خود را برای دستیابی به هدفی مشترک متقاعد سازند، باید بدون استثنا به اخلاقیات پذیرفته شده ای پایبند باشند. در این مقاله سعی گردیده با توجه به این الزامات به بررسی سبک رهبری اخلاقی در سازمان های دولتی پرداخته شود. ابتدا مسائل و چالش های مهم اثرگذار بر شکل گیری این سبک رهبری تشریح می گردد. سپس مفهوم رهبری اخلاقی، ساختار و تئوری های مرتبط و ویژگی های این موضوع از نگاه اندیشمندان مختلف بررسی شده و در نهایت مدل مفهومی اولیه که تحت تاثیر دو عنصر فردی و مدیریتی می باشد نشان داده خواهد شد.
    کلیدواژگان: اخلاقیات، رهبری اخلاقی، مدل مفهومی، عناصر فردی، عناصر مدیریتی
  • احمد راه چمنی، سوده سلیمی صفحات 71-80
    در سال های اخیر، محققان، مفهوم ارزش ویژه مشتری را به عنوان معیار کلی موفقیت در بازاریابی، پیشنهاد کرده اند. صنعت رستوران های زنجیره ای نیز در این رابطه، مستثنا نمی باشد. مدل های مختلفی در زمینه ارزش ویژه مشتری وجود دارد که ارزش ویژه رابطه، ارزش کسب شده و ارزش ویژه برند سه محرک اصلی آن می باشند که هدف این پژوهش بررسی تاثیر محرک های ارزش ویژه مشتری بر شکل گیری برند رستوران های زنجیره ای می باشد. پژوهش حاضر، پژوهشی کاربردی است. جامعه آماری آن مشتریان رستوران زنجیره ای آیدا در شهر کرج می باشد که از میان نمونه ای 384 نفره به روش تصادفی طبقه ای انتخاب گردیده اند. ابزار پژوهش پرسشنامه ای با 29 سوال است که توسط هیون در سال 2009 تهیه شده و توسط نرم افزار LISREL با استفاده از تکنیک مدل یابی معادلات ساختاری به آزمون شش فرضیه پژوهش پرداخته شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که ارزش ویژه برند، ارزش ویژه رابطه و ارزش کسب شده بر ارزش ویژه مشتری در تشکیل برند رستوران های زنجیره ایتاثیر دارد و همچنین مشاهده شد که ارزش ویژه برند و ارزش کسب شده بر ارزش ویژه رابطه تاثیرگذار می باشند
    کلیدواژگان: ارزش ویژه مشتری، ارزش ویژه برند، ارزش ویژه رابطه و ارزش کسب شده
|
  • Abbas Toloie Ashlaghi, Reza Ehteshamrasi, Jamshid Nazemi, Mahmood Alborzi Pages 1-12
    In this research, production planning and the amount controlling of inventory have been as effective factors in the process of reverse supply chain in flow returned products from customers to producers. Also, as the amount of recoverable as well as recycling returned products factors are in uncertainty and probability condition; therefore, a model which is enable to meet customers ‘needs in terms of least delay time, high flexibility and low cost of supply chain is necessary. The results of multi objective mathematic model is to meet and optimize different objectives as increasing profitability, decreasing cost, decreasing the environment pollution, scrap and processing time. Considering that the reverse supply chain problem is categorized in NP-Hard problems which are not easily solvable by Gradient methods thus other methods like Genetic Algorithm for optimizing production planning and inventory control in reverse supply chain was used.
    Keywords: Reverse supply chain, production planning, inventory control, Goal programming, Genetic Algorithm
  • Kambiz Heidarzadeh, Fereshteh Rais Rohani Pages 13-22
    Conspicuous consumption is a fairly universal phenomenon: while possibly more pervasive in developed countries. It can be said, conspicuous consumption is more common in some cultures that have a tendency to materialism. This research provides deeper understanding of why consumers are willing to buy luxury cars. The population of this study consists of Toyota, Hyundai & Kia Motors automobile owners in the city of Tehran. The German made Mercedes Benz and the Japanese made Lexus are the luxury products of the population. The final sample consists of 390 participants, and the method is proportional stratified sampling. Structural Equation Modeling (SEM), and SPSS and LISREL software are used for the data analysis. The main findings show that the Iranian consumer perception of the luxury brand is significantly more affected by the variables of hedonism, uniqueness, and quality than the conspicuous and social values. Marketing managers of luxury brands can use the results to get more consumers to buy. The five perceived values of luxury automobiles can be used as guidelines for salesmen to sell successfully to customers.
    Keywords: Luxury Brand Perception, Purchase Intention, Conspicuous Consumption, Brand Preference, Country of Origin, Demographic Factors
  • Hessam Zandhessami, Shima Parvinchi Pages 23-30
    Environmentalism dates back to the 1960s and early 1970s with increasing concern about the impacts of consumption and production patterns on the environment considering the health effects and the impact of economic and population growth. During the last decades, due to consumer demand, an increase of demand for the green brands has occurred. Thus green marketing as a multidimensional strategic and tactical process has emerged. This study seeks to understand consumers’ green purchase intention and behavior based on the Theory of Planned Behavior (TPB).The sample was randomly selected from consumers who live in Qazvin. A total of 428 questionnaires were completed and used for data analysis. Data analysis, using Lisrel software, indicated that attitude toward environmental issues is the most influential predictor among other variables. Also, according to the findings we can see that subjective norms and attitude toward behavior affect green purchase intention and accordingly intention positively influence green buying behavior.
    Keywords: Green Marketing, Green Purchase Intention, Green Buying Behavior, Green Consumer, Theory of Planned Behavior
  • Alireza Motameni, Hadi Moradi, Amin Hemmati Pages 31-39
    The Importance of brand and its impact on products and services selling are increasingly growing. Thus this study considers the main factors affecting consumers’ brand choice from behavioral perspective. In this regard, to determine the effective consumption values as well as relationship between corporate reputation and consumer consumption values the theory of consumption values is used. In order to collect the required data, questionnaire was used. Sample was selected among the car owners of IRAN KKODRO Co. in Tehran. Data analysis with use of exploratory factor analysis, discriminate analysis and structural equation modeling has been done. Results suggest that consumption values influence brand choice and through this prediction of customers’ brand choice is possible. Success rate of this model in predicting consumers correct brand choice behavior was %54.5. Also, SEM result showed that the corporate reputation effect on consumers’ consumption values is significant.
    Keywords: Corporate Reputation, Consumption Values, Brand Choice, Iran Khodro Co
  • Ali Khatami Firouzabadi, Mojtaba Salehi, Fatemeh Taheri Pages 41-48
    In today competing markets, making customers loyal, plays determining role in survival of the organizations. Loyalty programs are one of exemplary means for that purpose. The aim of this article is examination the effects of the loyalty programs on buying decisions of the customers. In this study, with regard to conceptual model is used, 3 hypotheses are expressed that finally all of them are accepted as a result of T. student analysis of gathered data by questionnaire from the samples. In continuation of the thesis, the designed 5 loyalty programs are ranked in order of their influence on customer's buying decision by factor analysis. Customer's buying decision's factors are ranked by their importance too.
    Keywords: Loyalty Programs, Buying Decision, Company Image
  • Mahmoud Modiri, Masoumeh Shakibaei Sabet, Hassan Rangriz Pages 49-62
    The present research aims to identify and prioritize the motivational factors influencing knowledge sharing among an organization’s knowledge workers, to provide managers with a framework for personnel’s knowledge sharing, and to increase personnel’s willingness to share knowledge in order to overcome organization’s current problems. In knowledge economy, knowledge-based organizations specifically count on their personnel. Knowledge sharing is important for organizations because it enables them to improve their skills and provides them with value, credibility, and competitive advantage. When an organization’s personnel share their knowledge and personal experience, innovation occurs. In order to answer the research questions, credible techniques of Fuzzy-multiple Criteria Decision Making (F-MCDM) were used. Fuzzy-Analytical Hierarchy Process (F-AHP) technique was used to rank the criteria and to determine their relative importance. Finally, Fuzzy-Technique for Order-Preference by Similarity to Ideal Solution (F-TOPSIS) was used to prioritize the options of hierarchical model (four stages of knowledge sharing process). According to the ranking results, “trust in management” is ranked first. Moreover, after reviewing the effect of every 21 indicator on four stages of knowledge sharing process in the studied context, “internalization” was found to be of more importance compared to other stages of knowledge sharing process.
    Keywords: Knowledge Sharing, Knowledge Workers, Fuzzy TOPSIS, Fuzzy AHP, Multiple Criteria Decision Making
  • Morteza Hazrati, Gholamreza Memarzadeh Tehran Pages 63-70
    Today, respecting ethics or morals is inevitable to analyze public organizations; moreover, leaders should be committed to common ethics in order to conduct the staff to the common goals. Accordingly, the aim of this paper is to investigate the ethical leadership method in public organizations. The concept of ethical leadership, structure, and specifications of it are studied from the perspective of several experts. At the end, the conceptual model, affected by two individual and managerial perspectives is proposed. To measure the validity of model, the model is tested in a public organization of Iran. Findings showed ethical leadership and management are comprised of two individual and managerial elements and considerate of both the individual and managerial structure can see the impact of these elements on the consequences of ethical leadership.
    Keywords: Ethical Leadership, Conceptual Model, Individual Factors, Managerial Factors
  • Ahmad Rahchamani, Sudeh Salimi Pages 71-80
    Recently, customer equity is proposed by researchers as an important factor for the successful marketing. This includes chain restaurant industry too. There are different models considering the customer equity through three main factors as relationship equity, brand equity, and reached equity. The aim of this research is to explore the effect of customer equity determinant on the formation of chain restaurant. Considering that the statistical society of this research is the customers of Ayda chain restaurant in Karaj City, a sample of 384 customers was selected. In order to collect the required data questionnaire was used. Data analysis with the use of factor analysis and structural equation modeling has been done. The results showed that brand equity, relationship equity and reached equity positively affect customer equity in the formation of the chain restaurants brand. Also, the results showed that brand equity and reached equity have positive effect on relationship equity.
    Keywords: Customer Equity, Brand Equity, Relationship Equity