فهرست مطالب

مدیریت توسعه و تحول - پیاپی 24 (بهار 1395)

فصلنامه مدیریت توسعه و تحول
پیاپی 24 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/02/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدعلی سرلک، سهراب دل انگیزان، اسماعیل کاکه برایی* صفحات 1-10
    امروزه سازمان ها با سطح بی سابقه ای از تغییرات و چالش های رقابتی روبرو هستند که به صورت مداوم در حال افزایش است. مدل ها ، روش ها و ابزارهایی که در گذشته برای مدیریت تغییرات استفاده می شد ، ابزارهایی با ارزش هستند ولی برای کمک به سازمان به جهت همگام شدن با تغییرات داخلی و خارجی کافی نیستند. یکی از جدیدترین شکل های سازمانی برای مقابله با این تغییرات، سازمان چابک می باشد. برای تبدیل شدن به یک سازمان چابک ، نیاز به ایجاد تغییرات اساسی در نحوه کار کارکنان ، سیستم های کاری و فرهنگ سازمان است. پژوهش حاضر به شناخت عوامل موثر بر ایجاد سازمان های چابک پرداخته است. با توجه به اهمیت موضوع ، با استفاده از الگوی گلدمن و ناگل ، 6 عامل به عنوان عوامل موثر بر چابک سازی سازمان شناسایی شد. پس از تجزیه و تحلیل داده ها که با استفاده از روش های آماری پارامتریک و مدل عاملی تائیدی مرتبه اول انجام گرفت ، مهم ترین عوامل در قابلیت چابکی سازمان به ترتیب مربوط به اهمیت دادن به افراد ، فناوری اطلاعات ، آمادگی برای تغییر، هماهنگی سازمانی ، کنترل عدم اطمینان محیطی و توانمند سازی کارکنان تعیین شد.
    کلیدواژگان: سازمان چابک، چابکی سازمانی، ابعاد و اصول چابکی، بانک انصار
  • سید محمد میرکمالی، محمدرضا کرمی* صفحات 11-22
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رایطه بین رهبری اخلاقی مدیران با عملکرد کارکنان پردیس دانشکده های فنی دانشگاه تهران در سال 1394 صورت گرفته است. روش پژوهش از نظر شیوه گردآوری داده ها توصیفی و از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان پردیس دانشکده های فنی دانشگاه تهران در سال 1394 بوده که در مجموع 356 نفر می باشند که با استفاده از فرمول کوکران 185 نفر با استفاده از نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم به عنوان نمونه ی پژوهش انتخاب شدند. یافته های پژوهش نشان داد که وضعیت رهبری اخلاقی مدیران و عملکرد کارکنان به جز مولفه بهبود کار از مولفه های عملکرد کارکنان در حد بالاتر از متوسط و میانگین فرضی پژوهش قرار دارد. همچنین بین رهبری اخلاقی مدیران و عملکرد کارکنان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد (p≤0/05، r= 0/74)؛ و متغیر رهبری اخلاقی با ضریب تعیین (55 درصد) قابلیت تبیین عملکرد کارکنان را دارا می باشد. یافته ها نشان داد که فقط بین ادراک رهبری اخلاقی مدیران و عملکرد کارکنان و سطح تحصیلات کارکنان تفاوت معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: رهبری اخلاقی، عملکرد کارکنان، پردیس، دانشگاه تهران
  • محمد مبینی*، غلامرضا معمارزاده طهران، عباس ابراهیم زاده صفحات 23-32
    هدف از این پژوهش شناسایی موانع و پیش برنده های استقرار مالیات بر ارزش افزوده در اداره کل مالیات بر ارزش افزوده شهر تهران است. برای انجام این پژوهش سه فرضیه تدوین گردید و برای آزمون این فرضیات ، داده های کمی، به روش میدانی و با استفاده از پرسش نامه ای که با مرور ادبیات تحقیق طراحی شده بود، جمع آوری شد. قبل از توزیع، پرسش نامه در اختیار 13 نفر از خبرگان و صاحب نظران رشته اقتصاد و مدیریت دولتی قرار گرفت و پس از تایید روایی آن، پرسش نامه اصلاح شده، در بین 382 نفر از مودیان مالیاتی و 158 نفر از کارشناسان اداره مالیات قرار گرفت. داده های جمع آوری شده با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند و سه دسته مانع تحت عنوان موانع فرهنگی، اجرایی و ساختاری مورد تایید قرار گرفت. نتایج نشان داد که 12 شاخص های به عنوان شاخص های موانع ساختاری ، 23 شاخص های به عنوان موانع اجرایی و 6 شاخص های به عنوان موانع فرهنگی به عنوان موانع استقرار نظام مالیات بر ارزش افزوده شناسایی گردید.
    کلیدواژگان: مالیات بر ارزش افزوده، موانع ساختاری، موانع اجرایی و موانع فرهنگی
  • محمود اکرامی، مهان قلمکاری* صفحات 33-43
    هدف پژوهش حاضر ارائه مدلی جهت توسعه کارآفرینی بر پایه مدیریت دانش در کارکنان شهرداری منطقه 7 تهران می باشد. این پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی است و جامعه آماری آن شامل کلیه کارکنان شهرداری منطقه 7 (420 نفر) است که با روش نمونه برداری طبقه ای 201 نفر به عنوان نمونه انتخاب شده اند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه ای محقق ساخته دارای 75 پرسش مربوط به مولفه ی کارآفرینی و 12 پرسش مربوط به مولفه ی مدیریت دانش است. برای تعیین اعتبار پرسشنامه از آلفای کرونباخ استفاده شده است و این ضریب در مورد کارآفرینی 91% و در مورد مدیریت دانش 94% می باشد. بدین وسیله پرسشنامه از اعتبار کافی برخوردار است. بر اساس تحلیل عاملی اکتشافی کارآفرینی به عوامل سازنده: خلاقیت ، استقلال ، نفوذ، بیرونی بودن ، تصمیم گیری، انعطاف پذیری ، توفیق طلبی ، یادگیری و مدیریت دانش نیز بر اساس پژوهش های گذشته به سه عامل خلق دانش، انتشار دانش و کاربرد دانش تقسیم شده است. نتایج همبستگی بنیادی نشان داده است که یافته های پژوهش به عنوان مدل بهینه کارآفرینی برپایه ابعاد مدیریت دانش و ویژگی های فردی کارکنان به صورت یک مدل اقتضایی معرفی می شود و بین کارآفرینی با سنوات خدمت و سن رابطه معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، کارآفرینی، شهرداری منطقه 7
  • فرج الله رهنورد، زهرا علیجانی* صفحات 45-55
    همزمان با شروع قرن بیست و یکم دست یابی به موفقیت و بقای سازمان ها مشکل و مشکل تر می شود. این واقعیت ناشی از ظهور عصر تجاری جدیدی است که «تغییر» یکی از خصوصیات اصلی آن است. سازمان ها برای مدیریت موفق تغییرات، تلفیق ساختارها و راهبردهای جدید و دستیابی به فرصت های جدید بازار، به سرعت و انعطاف پذیری نیاز دارند. روند شدید تغییرات، رویکردها و دیدگاه های گذشته را در رویارویی با چالش های سازمان ناتوان نشان داده و پارادایم جدیدی بنام «چابکی» را برای رویارویی با چالش ها و رسیدن به موفقیت معرفی کرده است. همچنین در عصر حاضر، فناوری اطلاعات در سرتاسر جهان در حال ایجاد انقلابی نوین است که اهمیت آن از انقلاب صنعتی کمتر نیست. فناوری اطلاعات در سازمان ها بر شاخص هایی تاثیر می گذارند که همگی از شروط اولیه موفقیت برای سازمان ها به شمار می روند. یکی از حوزه هایی که می تواند تاثیرات فراوانی از این فناوری بپذیرد، چابکی سازمان است. چابکی از سازمان می خواهد تا با ادغام فناوری و کارکنان با زیر بنای ارتباطی عجله و شتاب کند تا به نیازهای متغیر مشتریان در محیط بازاری که دارای تغییرات مدام و پیش بینی نشده است واکنش نشان دهد. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر فناوری اطلاعات بر چابکی سازمانی در پرتو فرهنگ سازمانی است.
    کلیدواژگان: چابکی سازمانی، فناوری اطلاعات، فرهنگ سازمانی
  • سیروس قنبری، خلیل زندی *، حامد سیف پناهی صفحات 57-67
    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی روایی و پایایی پرسشنامه رهبری اصیل انجام گرفته است. روش پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی بوده است. جامعه آماری شامل کارکنان بخش های اداری پنج سازمان دولتی واقع در سایت اداری شهر سنندج می باشد. با رعایت نسبت کارکنان هر سازمان، نمونه ای به حجم 131 آزمودنی به شیوه نمونه گیری تصادفی طیقه ای انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها ، پرسشنامه رهبری اصیل والومبا و همکاران (2008) بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی مرتبه اول و مرتبه دوم، ضریب آلفای کرونباخ و آزمون t تک نمونه ای صورت گرفت. نتایج نشان داد که روایی سازه و همسانی درونی پرسشنامه رهبری اصیل مورد تایید بود و می توان از این ابزار، جهت اندازه گیری رهبری اصیل استفاده نمود. نتایج همچنین نشان داد که از دیدگاه افراد نمونه، وضعیت رهبری اصیل در سازمان های مورد مطالعه، در سطح بالاتر از متوسط بود.
    کلیدواژگان: رهبری اصیل، خودآگاهی، شفافیت ارتباطی، چشم انداز اخلاقی درونی شده، پردازش متوازن اطلاعات
  • محمد علی عبدالوند، الهام هنری شریف* صفحات 69-80
    با توجه به چشم اندازی از جامعه نام تجاری (برند) به همراه اعتماد و تعهد به نام تجاری و ادبیات وفاداری هدف ما این است که نشان دهیم چگونه جوامع نام تجاری (برند) بر پایه رسانه های اجتماعی ، بر روی عناصری از مدل مشتری محور و وفاداری و تعهد به نام تجاری تاثیر می گذارد و با بررسی میزان تاثیر هریک از این عوامل، پیشنهادات کاربردی جهت بهبود این عوامل در این رسانه ها معرفی گردیده است ؛ در این مطالعه که بر اساس طرح پژوهش توصیفی و از نظر هدف کاربردی می باشد در تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده از تحلیل عاملی، تحلیل همبستگی (پیرسون) و برای آزمون فرضیه ها و بررسی روابط بین متغیرها ، آزمون های همبستگی و مقایسه ای و دیگر آزمون های مورد نیاز از آمار استنباطی به کمک نرم افزارهای تحلیل آماری SPSS 22.0 و از نرم افزارLISREL 8.80 جهت تحلیل عاملی سازه ها استفاده شده است. همچنین از روش مدل سازی معادلات ساختاری جهت برازش مدل استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که جامعه نام تجاری در رسانه اجتماعی بر رابطه مشتری/محصول و نام و نشان تجاری و شرکت و سایر مشتریان موثر بوده، همچنین بهبود روابط مشتریان با شرکت، محصول و سایر مشتریان موجب افزایش اعتماد مشتریان به نام و نشان تجاری (برند) خواهد شد و در نهایت تعهد و وفاداری مشتریان به نام و نشان تجاری (برند) نیز افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: رسانه اجتماعی، مدل مشتری محور از جامعه برند، اعتماد به برند، تعهد به برند، وفاداری به برند
  • علیرضا ایرج پور، مرتضی حاجی لو* صفحات 81-94
    کارت امتیازی متوازن پایدار براساس پارامترهای توسعه پایدار یک روش مفید و قدرتمند برای ارزیابی عملکرد پایدار سازمان یا شرکت است. این موضوع در مرور ادبیات این مقاله اشاره است. موضوع این مقاله ابعاد شناسایی و اولویت بندی شاخص های ارزیابی عملکرد سازمان را پوشش می دهد. در این پژوهش رویکرد کارت امتیازی متوازن پایدار با فرآیند تحلیل شبکه ای فازی (FANP) جهت رتبه بندی شاخص های ارزیابی عملکرد در شرکت صنایع پلاستیک پوشینه بررسی می شود.جهت طراحی مدل، ابتدا لیستی از شاخص های مرتبط با استفاده از مرور ادبیات موجود استخراج و سپس توسط کارشناسان این شرکت بررسی و مدل نهایی پیشنهاد گردید. نتایج حاکی از آن است که جریان نقدینگی در اولویت اول و به ترتیب آلودگی هوا و افزایش مهارت نیروی کار و... در اولویت های بعدی قرار دارند. مدل پیشنهادی نشان داده که شاخص های عملکردی می توانند با ابعاد مختلف کارت امتیازی متوازن پایدار به کمک تکنیک ANP فازی ادغام شود.
    کلیدواژگان: روش های کارت امتیازی متوازن پایدار، فرآیند سلسه ای تحلیلی، نظریه مجموعه فازی، ماتریس سازگار، MCDM و SBSC
|
  • Mohammad Ali Sarlak, Sohrab Delangizan, Esmaeil Kakeh Baraie* Pages 1-10
    Nowadays organizations are faced with an unprecedented level of change and competitive challenges that are continuously rising. Models, methods and tools that were used in the past to manage change, are valuable tools, but they are not enough to help the organization to keep pace with internal and external changes. One of the newest forms of organization to deal with these changes is an agile organization. To become agile organization, will need to make fundamental changes in how staff work, work systems and organizational culture .This research examines the factors affecting organizational agility. Given the importance of the subject, using the model of Goldman and Nagel, 6 factors were identified as factors affecting the agility of the organization, After analyzing the data using parametric statistical methods and first-order confirmatory factor model was performed, Important factors in the organizational agility in order to give importance to the people, information technology, readiness for change, organizational coordination, control of environmental uncertainty and empowering employees was obtained
    Keywords: Agile Organization, Organizational Agility, Dimensions, Principles of Agility, Ansar Bank
  • Syyad Mohammad Ali Mir Kamali, Mohammad Reza Karami * Pages 11-22
    Purpose
    the current research has been performed with the objective of Study of relation between ethic leadership of managers and personnel performance among campus personnel of technical colleges of Tehran University in 1394.
    Method
    the method of research is practical for the purpose and descriptive and correlation from for gathering data. Research population includes all of campus 356 personnel of technical colleges of Tehran University in 1394 and 185 personnel were selected as sample using Kokaran sampling method. The sampling technique is based on graded sampling method in accordance with content.
    Results
    research findings indicate that the status of ethic leadership of managers and personnel performance with exception of work improvement component among personnel performance elements is higher than hypothetical mean of research. Also there is meaningful and positive relation between ethic leadership of managers and personnel performance p≤0/05, r= 0/74. Variable of ethic leadership with detection coefficient of (55percent) has the reliability for detecting personnel performance. Findings indicated that there is meaningful relation just between ethic leadership of managers and personnel performance and educational level of personnel.
    Keywords: Ethic Leadership, Personnel Performance, Campus, Tehran University
  • Mohammad Mobini *, Gholam Reza Memarzadeh Tehran, Abbas Ebrahimzadeh Pages 23-32
    VAT is one of the best, most efficient and profitable source of tax revenue governments .VAT is an indirect tax on consumption multi-stage in various stages of production and distribution based on a percentage of the value of goods produced or services provided to obtain dehumidified
    The aim of this study is to identify obstacles and driving deployment of value added tax in the General Directorate VAT Tehran. For this purpose, three hypotheses were developed to test this hypothesis, quantitative data, the study used a questionnaire that was designed to review the literature were collected before distributing a questionnaire to the 13 experts and scholars in economics and public administration. After confirming the validity of the revised questionnaire, the 382 and 158 experts tax office were the tax payers. The data collected using exploratory factor analysis were analyzed and categorized as a barrier to cultural barriers, administrative structure was approved. The results showed that 12 Index as an indicator of structural barriers, 23 indicators as administrative barriers and cultural barriers as obstacles 6 index as the establishment of VAT were identified.
    Keywords: VAT, Structural Barriers, Administrative Barriers, Cultural Barriers
  • Mahmood Ekrami, Mahan Ghalamkari * Pages 33-43
    The main aim of this research is to review the relationship between knowledge management and entrepreneurship of the personnel of Tehran District 7 Municipality. This research is of descriptive-correlative type. The population, subject of this study, consists of the entire 420 persons as personnel of Tehran District 7 Municipality, who have been selected using rank sampling method through which 201 persons were selected. Research tools consists of a questionnaire, developed by the researcher consisting of 75 questions , related to entrepreneurship variable and 12 questions were about the variable of knowledge management. In order to determine the validity of this research, Cronbach’s Alpha has been used. The said coefficient was 91% considering entrepreneurship and 94% with respect to knowledge management. Thus, the said questionnaire enjoys desirable validity. According to explorative fact analysis, entrepreneurship has been divided such constructive factors as: Creativity , Independence , Penetration , Externality , decision making , Flexibility , Success Seeking , Learning and knowledge management is divided into three factors namely knowledge creation, knowledge propagation and knowledge application based on the researches, which have been done earlier. The results of fundamental correlation have shown that : Research findings are introduced as optimized model of entrepreneurship, based on dimensions of knowledge management and individual characteristics of personnel in form of a demanding model: Advisability Model & There is no significant relationship between entrepreneurship with service records and age.
    Keywords: Knowledge Management, Entrepreneurship, Tehran District Seven Municipality
  • Farajollah Rahnavard, Zahra Alijani* Pages 45-55
    Contemporary to the beginning of twenty-one century access to success and existence of organizations becomes harder and harder. This truth results from the appearance of new commercial age which “change” is one of the original characteristics of it. Organizations need swiftness and flexibility for changes successful management, structural integration, new strategies and access to new market opportunities.
    The new hard changes process, attitudes and last viewpoints confronting with organization challenges has proved un ability and has introduced an modern paradigm named “agility” to face to challenges and to get success. Meanwhile information technology is doing new revolution throughout the world in the present era the importance of which is not less than the industrial revolution. Information technology affects indices in organizations all of which account for the earliest requirements of success for organizations. Organizational agility is one of the parts that can accept too much effect from this technology. Agility asks for organization to make haste owing to integration of technology and staff with infrastructural communication to react to changeable needs of customers in the market environment which has continuous and unforeseen changes.
    Keywords: Information Technology, Organizational Agility, Organizational Culture
  • Siroos Ghanbari, Khalil Zandi *, Hamed Seifpanahi Pages 57-67
    The purpose of this study was to validation of Authentic Leadership Questionnaire (ALQ). The research method was descriptive. The population of the administrative staff of the five government agencies located in the city of Sanandaj official sites, including gas, electrical distribution company, Social Security Organization, Imam Khomeini Relief foundation, and the organization of Registration of a deeds and properties Kurdistan`s. with regard the ratio of employees in any organization, a sample of 131 subjects were selected by classified random sampling. Data gathering tool was Authentic Leadership Questionnaire. Analysis was performed using confirmatory factor analysis, Cronbach's alpha coefficients and one sample t-test. The results showed that the Construct validity and in tornal consistency of the Authentic Leadership questionnaire was confirmed. The results also showed that Authentic Leadership status in the organizations studied was an above average.
    Keywords: Authentic Leadership, Self, Awareness, Relational Transparency, Internalized Moral Perspective, Balanced Processing
  • Mohammad Ali Abdolvand, Elham Honarisharif* Pages 69-80
    Purpose
    Taking the perspective of the brand community building plus the brand trust, brand commitment and loyalty literatures, our goal is to show how brand communities based on social media influence elements of the customer centric model (i. e., the relationships among focal customer and brand, product, company, and other customers), brand trust, brand commitment and brand loyalty among Novin-leather customers.
    Methodology – A survey was conducted based on empirical study with 334 respondents among Novin-leather customers from their platforms (http://www.novinleather.com/) In the spring of 1393.
    Findings : We find that brand trust has a fully mediating role in converting the effects of enhanced relationships in brand community to brand loyalty and brand commitment in social media.
    Originality/Value – On the base of customer centric model of brand community we show how this brand community could affect brand elements and loyalty and commitment in social media and we explain the effects of centric model’s elements on trust, commitment and loyalty.
    Keywords: Social Media, Customer Centric Model of Brand Community, Brand Trust, Brand Commitment, Brand Loyalty
  • Ali Reza Irajpour, Morteza Hajilo* Pages 81-94
    Sustainability balanced scorecard based on the parameters of sustainable development is a useful and ýpowerful method for evaluating the sustainability performance of the organization or company. This issue was noted in literature review of this paper. The issue of this paper covers the aspects of ýidentify and prioritizes of organization performance assessment indicators. In this study, we examine the approach of sustainability balanced scorecard with fuzzy analysis ýnetwork process for ranking indicators of performance evaluation in poutine plastic industry Co. At first, for designing a model, the lists of related indicators by using the existent literature review ýwere extracted and then the model was reviewed by experts of the company and the exponential ýmodel was proposed. The results show that cash flow is in first priority and air pollution and increase of ýlabor/work force skills are next priorities respectively.The proposed model has shown that performance indicators can merge with various aspects of ýsustainable balanced scorecard by using of fuzzy analysis network technique.ý
    Keywords: Stable Balanced Score Card ý, SBSC, MCDM, ANP, Fuzzy Logic