فهرست مطالب

مدیریت توسعه و تحول - پیاپی 32 (بهار 1397)

فصلنامه مدیریت توسعه و تحول
پیاپی 32 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • آتنا سادات جزایری، سیدمهدی الوانی * صفحات 1-10
    در این تحقیق به بررسی اثرات فراموشی سازمانی بر یادگیری و پذیرش نوآوری های فناوری اطلاعات در آموزش و پرورش استان تهران پرداخته شد. جامعه آماری تحقیق حاضر کلیه کارشناسان سازمان آموزش و پرورش استان تهران می باشند. با مراجعه به اداره کارگزینی تعداد کارشناسان 493 نفر تعیین شده است. روش نمونه گیری تصادفی ساده بوده و با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه 216 نفر تعیین شد. نتایج تحقیق نشان داد، فراموشی سازمانی هدفمند بر پذیرش نوآوری فناوری اطلاعات و یادگیری سازمانی تاثیر مثبت و معنادار دارد. بعلاوه نتایج تحقیق نشان داد که فراموشی سازمانی تصادفی بر پذیرش نوآوری فناوری اطلاعات و یادگیری سازمانی تاثیر منفی و معکوس دارد. بعلاوه نقش میانجی یادگیری سازمانی در ارتباط با تاثیر دو بعد فراموشی سازمانی (هدفمند و تصادفی) بر پذیرش نوآوری فناوری اطلاعات پذیرفته شده است.
    کلیدواژگان: فراموشی سازمانی هدفمند، فراموشی سازمانی تصادفی، پذیرش نوآوری فناوری اطلاعات
  • حسین خنیفر، اردشیر شیری، حاتم خلیلی پور*، مصدق خلیلی پور صفحات 11-18
    روندهای زیست محیطی در مورد محیط طبیعی، از بین بردن منابع طبیعی در حال حاضر یکی از مهمترین چالش های دولت و صنعت در سراسر جهان است. از سوی دیگر ارزیابی عملکرد یکی از مهمترین فعالیت های منابع انسانی در هر سازمانی است و عدالت سازمانی ادراک شده کارکنان یکی از عوامل مهمی است که اهمیت ارزیابی را بیش از پیش نشان داده است. از این رو هدف پژوهش بررسی تأثیر ارزیابی 360 درجه بر عدالت سازمانی ادراک شده و پایداری شرکت است. پژوهش از نظر نحوه گرآوری داده ها از نوع توصیفی - همبستگی و از نظر هدف کاربردی است. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استفاد شد و برای روایی آن از نظر خبرگان استفاده گردید و به منظور بررسی پایایی از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. جامعه تحقیق را کارکنان و کارشناسان شرکت فولاد اهواز تشکیل می دهند که به کمک روش نمونه گیری تصادفی ساده 310 نفر از آنان به عنوان نمونه آماری انتخاب و مورد ارزیابی قرار گرفت. پس از مشخص شدن نرمال بودن داده ها با استفاده از ضریب چولگی و کشیدگی از ضریب همبستگی پیرسون و مدل معادلات ساختاری به منظور بررسی فرضیات تحقیق استفاده شد. نتایج نشان دهنده این است که ارزیابی 360 درجه تاثیر مثبت و معناداری بر عدالت سازمانی (توزیعی، رویه ای و تعاملی) دارد، همچنین عدالت رویه ای و تعاملی تاثیر مثبت و معناداری بر پایداری شرکت دارد ولی تاثیر عدالت توزیعی بر پایداری شرکت معنادار نبود.
    کلیدواژگان: ارزیابی 360 درجه، عدالت رویه ای، عدالت توزیعی، عدالت تعاملی، پایداری شرکت
  • محمود محمدیان، سارا افتخار پور * صفحات 19-24
    قابلیت های بازاریابی فرآیندهای یکپارچه و منسجمی هستند که برای اعمال مهارت های جمعی، دانش و منابع شرکت طراحی می شوند و باعث شناسایی نیازهای بازار می شوند و ارزش کالا و خدمات شرکت را بهبود می بخشند شرکت به کمک این قابلیت ها قادر است تا خود را با شرایط متغیر بازار تطبیق دهد و از فرصت های بازار در جهت مقابله با تهدیدهای رقابتی استفاده نماید. هدف از انجام این تحقیق شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر قابلیت بازاریابی پویا است. بدین منظور با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده، نمونه ای متشکل از 384 نفر از مدیران و کارشناسان شرکت بیمه ایران انتخاب می گردد. روش مورد استفاده در این تحقیق برای اولویت بندی معیارها روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) است. یافته های تحقیق نشان می دهد که مولفه های، احساس و درک، یادگیری، پیکربندی مجدد، هماهنگ سازی و یکپارچگی بر قابلیت پویا تاثیر داشته و معیار احساس و درک با وزن نسبی 362/0 از میان عناصر تاثیرگذار بر قابلیت پویا بیشترین تاثیر را دارد و مولفه یادگیری با وزن نسبی 227/0 در اولویت بعدی قرار می گیرد. همچنین، عنصر پیکربندی مجدد با وزن نسبی 218/0 در اولویت سوم، عنصر یکپارچکی با وزن نسبی 117/0 در اولویت چهارم و عنصر هماهنگی با وزن برابر 076/0 در اولویت پنجم می باشد.
    کلیدواژگان: قابلیت بازاریابی، قابلیت پویا، تغییر سازمانی، یکپارچگی، هماهنگ سازی
  • قاسم نصرت *، یونس بادآور نهندی صفحات 25-35
    هدف این تحقیق مطالعه ارتباط بین حاکمیت شرکتی و رشد شرکت با تاکید بر نقش محدودیت مالی در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. برای رسیدن به این هدف در این پژوهش با استفاده از نمونه آماری 121 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران که شامل 726 مشاهده بین سال های 1389 تا 1394 می باشد به آزمون فرضیه ها پرداخته شد. جهت اندازه گیری حاکمیت شرکتی از 2 شاخص (تمرکز مالکیت و درصد مالکیت نهادی) و برای اندازه گیری رشد شرکت از سه شاخص(رشد دارایی ها، رشد فروش و رشد سود) استفاده گردید و برای اندازه گیری محدودیت مالی از شاخص کاپلان و زینگلاس که توسط راعی و حصارزاده (1388) مطابق با محیط ایران تعدیل شده است استفاده گردید. نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که بین مالکیت نهادی و تمرکز مالکیت با رشد شرکت ارتباط مثبت معنی داری وجود دارد و محدودیت مالی بر رابطه بین حاکمیت شرکتی و رشد شرکت تاثیرگذار نمی باشد.
    کلیدواژگان: محدودیت مالی، حاکمیت شرکتی، رشد شرکت، مالکیت نهادی، تمرکز مالکیت
  • داود کیاکجوری، فرانک پایدار *، علیرضا بناگر، فاطمه ساغری صفحات 37-49
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش سبک رهبری خدمت گزار در خلق شهرت هتل ها با میانجی گری خلق و خو و عملکرد کارکنان بوده است. روش پژوهش توصیفی- همبستگی بوده است. جامعه مورد مطالعه در این پژوهش تعداد 300 نفر از رهبران و کارکنان هتل نارنجستان شهرستان نور بودند که درنهایت، براساس جدول مورگان نمونه ای برابر 169 نفر جهت انجام پژوهش، به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل سه پرسشنامه سبک رهبری خدمت گزار حضرتی با پایایی 86% پرسشنامه ارزیابی عملکرد اچیو با پایایی 86% و شهرت سازمانی فومبران و ونریل با پایایی 85% می باشد که پایایی آن ها براساس ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شده است. به منظور بررسی فرضیات پژوهش از روش معادلات ساختاری و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارLISREL استفاده شده است. یافته های حاصل از پژوهش نشان داد که 1. سبک رهبری خدمت گزار بر خلق و خوی کارکنان تاثیر دارد 2. خلق و خوی کارکنان بر عملکرد کارکنان تاثیر دارد 3. عملکرد کارکنان بر خلق شهرت هتل تاثیر دارد 4. خلق و خوی کارکنان بر خلق شهرت هتل ها تاثیر دارد 5. سبک رهبری خدمت گزار بر خلق شهرت هتل ها تاثیر دارند. از نتایج حاصل از پژوهش حاضر، می توان در تدوین راهبردهای رهبری و منابع انسانی استفاده کرد و سازمان های مشابه بالاخص سازمان های خدماتی می توانند با انتخاب سبک رهبری خدمت گزار و تقویت آن بر رفتار و عملکرد کارکنان خود تاثیر گذاشته و درنهایت رفتار کارکنان به عنوان برندی جهت شناساندن سازمان و درنتیجه شهرت سازمان درنظر گرفته شود تا بدین گونه بتوان در دنیای بسیار رقابتی بر رقبا پیشی گرفت و در صنعت ماندگار شد.
    کلیدواژگان: سبک رهبری، عملکرد کارکنان، خلق و خوی کارکنان، شهرت هتل
  • آبتین ایجادی مقصودی *، محمد خلیل زاده، اشکان حافظ الکتب صفحات 51-65
    ارزیابی عملکرد کارکنان یک سازمان یکی از فاکتور های کلیدی در بهینه سازی و بهبود کیفیت انجام فرآیندهای سازمانی می باشد. منابع انسانی در سازمان های پویای امروزی از دارایی های با ارزش سازمان بوده و ارزیابی کلی عملکرد این دارایی ها محرک موثری برای بهبود بخشیدن به ارزش آتی آنها می گردد. در نتیجه انتخاب و اجرای روش ارزیابی عملکرد مشخص از اهمیت بالایی برخوردار است. به منظور انتخاب روش خاص ارزیابی عملکرد کارکنان، مشخصه ها و معیار های روش های ارزیابی عملکرد کارکنان برای مقایسه ی روش های با یکدیگر با توجه به پژوهش های پیشین ادبیات تحقیق طرح شده اند. در این پژوهش پس از انتخاب و رتبه بندی بهترین روش ارزیابی عملکرد به کمک تکنیک های تصمیم گیری چند معیاره ی تاپسیس، مالتی مورا با وزن دهی ساده و مالتی مورا با وزن دهی آنتروپی، به مقایسه و بررسی بین رتبه بندی های روش های ارزیابی عملکرد پرداخته شده است، سپس با مقایسه ی بین روش های نوین مالتی مورا با روش های سنتی وزن دهی جمعی ساده و تاپسیس به وسیله ی ضریب همبستگی رتبه ای اسپیرمن به مقایسه ی بین تکنیک های تصمیم گیری انجام می گیرد. پس از رتبه بندی روش های ارزیابی عملکرد به وسیله ی روش های تصمیم گیری محاسبه شده در این پژوهش با توجه به مساله ی انتخاب شده با توجه ادبیات پیشین تحقیق به رتبه بندی روش های متداول و مرسوم ارزشیابی عملکرد پرداخته شده است. همچنین با مقایسه روش های سنتی تاپسیس و روش وزن دهی جمعی ساده با روش مالتی مورا این نتیجه حاصل شد که این روش ها همبستگی مثبت و بالایی با یکدیگر دارند.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد کارکنان، تصمیم گیری با معیار های چندگانه، تکنیک مالتی مورا، مالتی مورا با وزن دهی آنتروپی، رتبه بندی
  • افسانه خلج، سعید امینی * صفحات 67-79
    هدف پژوهش حاضر تعیین رابطه بین عوامل موثر بر انسجام کاری است. این پژوهش کاربردی به روش توصیفی از نوع همبستگی انجام شده است. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان شرکت های بیمه ایران، آسیا، پارسیان و کارآفرین در استان البرز بود که 520 نفر به روش نمونه گیری احتمالی به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند . برای گردآوری داده ها از پرسشنامه گریس و همکاران (2017) استفاده شد که روایی محتوایی آن طبق نظر اساتید و متخصصان و پایایی آن به روش ضریب آلفای کرونباخ تایید شده است. فرضیه ها با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری در نرم افزار LISREL8.54 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان داد که پشتیبانی داخلی بر کیفیت ارتباط سازمانی و ارتباط روانی تاثیر مثبت و معناداری دارد؛ کیفیت ارتباط سازمانی بر ارتباط روانی تاثیر مثبت و معناداری دارد؛ اجتماعی کردن داخلی بر کیفیت روابط بین فردی تاثیر مثبت و معناداری دارد، اما بر ارتباط روانی تاثیر معناداری ندارد؛ کیفیت روابط بین فردی بر ارتباط روانی تاثیر مثبت و معناداری دارد؛ همچنین، 2/17 درصد اثر کل پشتیبانی داخلی بر ارتباط روانی توسط متغیر میانجی کیفیت ارتباط سازمانی تبیین می شود؛ و 3/41 درصد اثر کل اجتماعی کردن داخلی بر ارتباط روانی توسط متغیر میانجی کیفیت روابط بین فردی تبیین می شود.
    کلیدواژگان: انسجام کاری، پشتیبانی داخلی، کیفیت ارتباط سازمانی، ارتباط روانی، اجتماعی کردن داخلی، کیفیت روابط بین فردی، کارکنان شرکت های بیمه
  • شاهده رضایی، امیر محمدزاده * صفحات 81-88
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر کیفیت حاکمیت شرکتی بر عملکرد شرکتها و بحران مالی آنها می باشد. برای ارزیابی حاکمیت شرکتی شرکتهای تحت بررسی، از چهار بعد افشاء و شفافیت، ترکیب هیئت مدیره، حق رای سهامداران، ساختار مالکیت و کنترل استفاده شده است. نمونه مورد بررسی شامل 102 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای 1388 تا 1394 می باشد. شاخص Q توبین، بازده کل دارایی ها و بازده حقوق صاحبان سهام برای سنجش عملکرد و همچنین، شاخص رتبه Z برای سنجش بحران مالی استفاده شد. برای بررسی رابطه بین متغیرها از مدل رگرسیون خطی چند متغیره استفاده شده است. نتایج به دست آمده دلالت بر این دارد که کیفیت حاکمیت شرکتی تاثیر معنی داری بر بازده کل دارایی ها، بازده حقوق صاحبان و ارزش شرکت دارد. همچنین کیفیت حاکمیت شرکتی تاثیر معنی داری بر بحران مالی ندارد.
    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، عملکرد، ارزش شرکت، بحران مالی
|
  • Atena Sadat Jazayeri, Sayyed Mehdi Alvani * Pages 1-10
    In this research, the effect of organizational forgetting on the learning and acceptance of information technology in education in Tehran province has been investigated. The statistical population of this study is all the experts of the Education Organization of Tehran Province. Referring to the Karkxin Office, the number of experts is 493. The random sampling method is simple and using the Cochran formula, the sample size is 216 people. The method of this research is from the perspective of the applied purpose and the view of the survey data collection method. Also, the nature of the research is correlation. The data gathering tool was a questionnaire. Structural methods are used to analyze inferential data. The results of the research showed that objective organizational forgetting has a positive and significant effect on the adoption of information technology innovation and organizational learning. In addition, the research results showed that organizational forgetting has a negative and inverse effect on the acceptance of information technology innovation and organizational learning. In addition, the role of a learning tool is organizational
    Keywords: Objective Organizational Forgetting, Random Organizational Forgetting, Acceptance of Information Technology Innovation
  • Hossain Khanifar, Ardeshir Shiri, Hatam Kahlilipour *, Mosadegh Khalilipour Pages 11-18
    Ecological trends concerning the natural environment, depletion of natural resources, and are now a major government and industry foci worldwide. On the other hand, Performance appraisal is one of the most important human resource activities in any organization and perceived organizational justice of employees is one of the important factors that have shown the importance of evaluation more than ever. The purpose of the research is to investigate the effect of 360-degree evaluation on perceived organizational justice and Business sustainability. Regarding the data collection the research is descriptive correlational one and from the objective of the research it is an applied research. A questionnaire was used to collect data and its reliability was used by the experts. The Cronbach's alpha coefficient was used to verify the reliability. The statistical population of this research is staff and experts Ahwaz Folad Company, the sample of 310 people was selected as a statistical sample by simple random sampling method. After determining the normality of the data by Coefficient of skewness and kurtosis, Pearson correlation coefficient and structural equation model were used to investigate the research hypotheses. The results showed that 360-degree Feedback has a positive and significant effect on organizational justice (procedural, distributive and Interactional), and procedural and Interactional justice has a positive and significant effect on Business sustainability but the effect of distributive justice on Business sustainability not significant.
    Keywords: 360-Degree Feedback, Procedural Justice, Distributive Justice, Interactional Justice, Firm Sustainability
  • Mahmod Mohammadian, Sara Eftekhar Pour* Pages 19-24
    Marketing capabilities are integrated and coherent processes designed to apply collective skills, knowledge and resources of the company, which identify the needs of the market and improve the value of the company's goods and services. The company, with the help of these capabilities, is able to adapt itself to changing market conditions. And use market opportunities to deal with competitive threats.
    The purpose of this research is to identify and prioritize the factors influencing dynamic marketing capability. For this purpose, a sample of 384 managers and experts of Iran Insurance Company is selected using randomly classified sampling. The method used in this research to prioritize criteria is the AHP hierarchical analysis method. Research findings show that components, feelings and perceptions, learning, re-configuring, synchronization and integration have a dynamic effect on dynamic ability, and the criterion of sensation and perception with relative weight of 0.362 is the most influential element in dynamic ability and the component of learning with relative weight 0.227 is in the next priority. Also, the reconfiguration element with a relative weight of 0.218 in the third priority is an integral element with a relative weight of 0.117 in the fourth priority and an element of coordination with a weight of 0.076 in priority fifth.
    Keywords: Dynamic Capability, Integrity, Marketing Capability, Organizational Change, Synchronization
  • Ghasem Nosrat *, Younes Badavar Nahandi Pages 25-35
    The purpose of this research is to study the relationship between corporate governance and company's growth with an emphasis on the role of financial constraints among the companies listed in the Tehran Stock Exchange. In this study, using a sample of 121 listed companies in Tehran Stock Exchange between the years 2010 to 2015 which contains 726 observations, hypotheses were exmained. To measure corporate governance 2 indices (Concentration of ownership and the percentage of institutional ownership), to measure company's growth 3 indices (Asset growth, sales growth, profit growth), and to measure the financial constraints Kaplan and Zynglas model which has modified by Raiee and Hesarzadeh (2009) according to Iran's environment have been used. The results showed that there is a positive significant relationship between institutional ownership and ownership concentration with company's growth and financial constraints has no effect on the relationship between corporate governance and firm's growth.
    Keywords: Financial Constraints, Corporate Governance, Company's Growth, Institutional Ownership, Concentration of Ownership
  • Davood Kiakojori, Farnak Paydar *, Alireza Banagar, Fatemeh Saghari Pages 37-49
    The purpose of this study was to investigate the role of service leadership styles in creating hotel reputation by virtue of peer-to-peer mediation and employee performance. The research method was descriptive-correlational. The study population consisted of 300 leaders and staff members of Narenjestan hotel in Noor city. Finally, based on Morgan table, a sample of 169 people was selected randomly for the study. The research tool consists of three questionnaires: Hazratat service leadership style with 86% reliability of Archive’s performance evaluation questionnaire with 86% reliability and organizational reputation of Found bran and Venereal with a reliability of 85%. Their reliability has been calculated based on Cronbach's alpha coefficient. In order to investigate the research hypothesis, structural equation method and LISREL software have been used for analyzing data. The findings of the research showed that: 1. the service leadership style affects employees 'creativity. 2. People's employees influence employee's performance. 3. The performance of employees affects the creation of hotel reputation. The people's creativity affects the creation of the hotel's reputation. 5. Service leadership styles affect the creativity of hotels. The results of this study can be used to formulate leadership strategies and human resources, and similar organizations, especially service organizations, can be influenced by the style of service leadership and it’s strengthening on the behavior and performance of its employees. Finally, the behavior of employees as a brand to identify the organization and therefore the reputation of the organization is considered.
    Keywords: Leadership Style, Employee Performance, Employee Mood, Hotel Reputation
  • Abtin Ejadi Maghsodi *, Mohammad Khalil Zadeh, Ashkan Hafezollkotob Pages 51-65
    Performance appraisal is one of the key factors in optimization and improvement of organizational processes. In present dynamic environment’s Human Resources are one of the main organizations valuable assets and performance evaluations of these great assets are to enhance their future value. Therefore, selection and implementation of specific performance appraisal method is of high importance. In this research, after selecting and ranking the most accurate Performance appraisal method with multiple criteria decision making techniques such as TOPSIS, Multi-MOORA and Entropy-weighted multi-MOORA methods, a comparison and analysis between Performance appraisal methods discussed. In order to select a specific method of performance appraisal, Characteristics and criterion of each method analyzed in the current literature review. A comparison between modern MCDM methods such as Multi-MOORA and traditional MCDM methods like TOPSIS and SAW takes place by analyzing the correlation between methods with Spearman's rank correlation coefficient. Subsequently, in current research by adopting MCDM methods ranking of popular performance appraisal due to the library research computed. Comparing traditional methods (i.e. TOPSIS and SAW) with Modern method such as multi-MOORA shows high correlation of approaches.
    Keywords: Personnel's Performance Appraisal, Multiple Criteria Decision Making, Multi-MOORA Method, Entropy-weighted Multi-MOORA, Ranking
  • Afsaneh Khalaj, Said Amini * Pages 67-79
    The purpose of this research was to study the relationship between factors affecting on workplace relationship cohesion. This applied research has been done by descriptive correlation method. Statistical population involved all employees of Iran, Asia, Parsian and Karafarin insurance companies in Alborz province that 520 employees were selected as the sample through probabilistic sampling. The data were collected by Grice et al. (2017) questionnaire. Its validity was confirmed according to professors and expert's views and its reliability was confirmed by using Cronbach's alpha test. Research hypotheses were analyzed using structural equation modeling in LISREL8.54 software. The findings indicated that internal support has a positive and significant effect on the organizational relationship quality and psychological connectedness; Organizational relationship quality has a positive and significant effect on psychological connectedness; Internal socialization has a positive and significant effect on the interpersonal relationship quality, but it has no a significant effect on psychological connectedness; Interpersonal relationship quality has a positive and significant effect on psychological connectedness. Also, 17.2% of the total internal support effect on psychological connectedness indirectly explained by the mediator variable of organizational relationship quality, and 41.3% of the total internal socialization effect on psychological connectedness indirectly explained by the mediator variable of the Interpersonal relationship quality.
    Keywords: Work Cohesion, Internal Support, Organizational Relationship Quality, Psychological Connectedness, Internal Socialization, Interpersonal Relationship Quality, Employees of Insurance Companies
  • Shahedeh Rezaei, Amir Mohammad Zadeh * Pages 81-88
    Purpose – This paper aims to empirically examine the impact of quality of corporate governance (CG) practices on firm performance and financial distress. For this purpose, Iran country was selected as sample.
    Design, methodology, approach – To assess the level of CG practices at a given firm, the current study constructs corporate governance index (CGI) which consists of four dimensions: disclosure and transparency, composition of the board of directors, shareholders’ rights, and ownership and control structure. Based on a sample of 102 non-financial firms listed on the Tehran Stock Exchange, from 2009 to 2015, the effects of CG on performance and financial distress are assessed. Tobin’s Q, ROA and ROE were used to assess corporate performance. At the same time, the Altman Z-score is used as a financial distress indicator, as it measures financial distress inversely. The bigger the Z-score, the smaller the risk of financial distress.
    Findings – The results showed that the quality of corporate governance has significant effect on ROA, ROE and Q-tobin index. Also, the results showed that the quality of corporate governance has no significant effect on the financial crisis.
    Keywords: Corporate Governance, Corporate Performance, Financial Crisis