فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت توسعه و تحول
پیاپی 5 (پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید مهدی الوانی، فروغ رودگرنژاد صفحات 1-8
    هدف از اجرای تحقیق حاضر، طراحی مدل توسعه کارآفرینی در سازمان های کوچک و متوسط سازمان فنی و حرفه ای با استفاده از یک مدل سه بعدی (پرورش ویژگی ها، تحریک انگیزه ها و دانش و مهارت های کارآفرینی) می باشد. نمونه آماری 260 نفر از شرکت های کوچک و متوسط سازمان فنی و حرفه ای استان مازندران بوده و داده های مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه ای با اجزاء استاندارد و ضریب پایایی 91% جمع آوری و سپس به آزمون فرضیات تحقیق پرداخته شده است. یافته ها براساس آزمون ویلکاکسون و با استفاده از نرم افزار spss نشان داد که دوره های آموزشی فنی و حرفه ای بر توسعه کارآفرینی سازمان های کوچک و متوسط سازمان فنی و حرفه ای موثر بوده است. آزمون تحلیل عاملی نیز متغیرهای تحقیق را در قالب هفت عامل ارائه نموده و در نهایت الگوی معادلات ساختاری، مدل را به صورت اثرگذاری مستقیم و غیرمستقیم مورد بررسی قرار داد و کلیت مدل مورد تائید واقع گردید. در پایان مقاله، ضمن ارائه تفصیلی نتایج و یافته ها، موارد مذکور جمع بندی شده، بحث و مقایسه، پیشنهادات کاربردی و پیشنهادات مرتبط با ادامه و پیگیری تحقیقات مشابه در آینده ارائه شده است.
    کلیدواژگان: توسعه کارآفرینی، مدل مفهومی، سازمان های کوچک و متوسط(SME)
  • علیرضا علی نژاد، مهرداد شیخ حسنی، نیما اسفندیاری صفحات 9-21
    هزینه یابی کیفیت، روش هزینه یابی مبتنی بر فرایند است که به لحاظ مفهومی به دنبال سنجش و ایجاد تعادل بین هزینه- های پیشگیرانه و هزینه های تضمین کیفیت در برابر هزینه های بدی کیفیت و ضایعات و نارضایتی مشتری است. مدل EFQM به عنوان یکی از مدل های تعالی سازمانی با استناد به معیارهای 9 گانه خود ابزاری مناسب برای آسیب شناسی و طراحی برنامه های توسعه سازمانی به شمار می رود. این مقاله سعی بر آن دارد که از طریق بررسی معیارهای مدل EFQM و COQ و همچنین پرسشنامه طراحی شده که در میان حدود 1290 ارزیاب بین المللی توزیع و جمع بندی شده است به بررسی به کارگیری مدل EFQM بر بهبود هزینه های کیفیت بپردازد. نتایج حاصل از تحقیق، نشان دهنده تاثیرگذاری هر یک از معیارهای 9 گانه مدل EFQM بر طبقات هزینه های کیفیت و در نهایت بر مجموع هزینه های کیفیت دارد.
    کلیدواژگان: مدل تعالی سازمانی، هزینه های کیفیت، هزینه های بدی کیفیت
  • سعید باقرسلیمی، حمیدرضا رضایی کلیدبری، اکبر حسن پور صفحات 23-30
    در بسیاری از کشورهای جهان اعتماد کارکنان بخش عمومی به سازمان ها رو به کاهش بوده و یکی از سازوکارهایی که باعث ارتقای اعتماد در این سازمان ها می شود، به کارگیری رهبری خدمت گزار است. برای بررسی این موضوع مقاله حاضر درجهت اهدافی شکل گرفته که عبارتند از: سنجش میزان رهبری خدمت گزار و اولویت بندی ابعاد آن از لحاظ میزان اثرگذاری بر اعتماد، همچنین سنجش میزان اعتماد کارکنان ادارات امور مالیاتی استان گیلان. برای دستیابی به این اهداف، این پرسش مطرح شده که آیا میان سبک رهبری خدمت گزار و ایجاد جو اعتماد در ادارات امور مالیاتی استان گیلان رابطه معناداری وجود دارد یا خیر؟ جهت پاسخگویی به این پرسش محققان مدلی طراحی کردند و با استفاده از روش توصیفی-همبستگی فرضیه های حاصله را مورد آزمون قرار دادند. هر یک از مفاهیم تحقیق، عملیاتی شده و به کمک پرسشنامه، داده ها جمع آوری گردیدند. نتایج تحلیل ها بیانگر تایید فرضیه ها است و نشان می دهد که بین ابعاد رهبری خدمت گزار و ایجاد اعتماد در ادارات امور مالیاتی استان گیلان رابطه معناداری وجود دارد؛ همچنین ابعاد و مولفه های تحقیق از لحاظ میزان مطلوبیت رتبه بندی و بر اساس آن پیشنهاداتی ارایه گردیده است.
    کلیدواژگان: رهبری خدمت گزار، اعتماد سازمانی، شخصیت گرایی، مردم گرایی، وظیفه محوری، فرایندمحوری
  • محمد مهدی مظفری، مجید کاوسی صفحات 31-38
    توسعه عملکرد کیفیت (QFD) روش توسعه، گسترش ویژگی ها و کارکردهایی است که به کالا یا خدمت، با توجه به نیازهای مشتریان،کیفیت می بخشند. اما سازمان ها و موسسات بدون در نظر گرفتن محدودیت های موجود در پیش رو، هرگز قادر به توسعه محصولات یا خدمات نمی باشند. تاکنون مطالعات زیادی بر لزوم درنظر گرفتن عواملی همچون هزینه و سهولت پیاده سازی، برای محاسبه اهمیت نسبی مشخصه های فنی در QFD تاکید کرده اند. با این حال مطالعات کمی در این زمینه صورت گرفته است و یا اگر هم مطالعه ای وجود دارد، تنها یکی از این عوامل (هزینه، سهولت پیاده سازی، محدودیت های تولید و...) را در محاسبات خود در نظر گرفته است.
    در این مقاله به منظور دستیابی به هدف مذکور، یعنی انتخاب مشخصه های فنی مناسب، با در نظر گرفتن چند عامل اضافی در طراحی محصول، از روش DEA در QFD در قالب یک مطالعه موردی در صنعت تلویزیون (مطالعه موردی: شرکت پارس الکتریک) استفاده شده است.
    کلیدواژگان: مشخصه فنی، نیازهای مشتریان، توسعه عملکرد کیفیت، تحلیل پوششی داده ها، خانه کیفیت
  • سیاوش خلیلی شورینی، محمد عطایی، الناز سجادی صفحات 39-48
    یکی از مسائل اساسی که مدیران با آن روبرو هستند بهبود عملکرد کارکنان می باشد. در این پژوهش از بین عوامل تاثیرگذار بر عملکرد کارکنان، به عوامل استرس زای سازمانی پرداخته شده است و در این راستا با استفاده از ادبیات موضوعی عوامل سازمانی استرس زا شناسائی شد و از طریق پرسشنامه به روش میدانی اطلاعات مورد نظر در سازمان تامین اجتماعی شهرستان خوی جمع آوری و نوع ارتباط آن با عملکرد از طریق آزمون رگرسیون خطی ساده و رگرسیون معادله درجه 2 مورد سنجش قرار گرفت. همچنین حد بهینه برای هریک از عوامل استرس زا برای عملکرد کارکنان این سازمان تعیین شد. عوامل استرس زای سازمانی مورد بررسی عبارتند از: عوامل فیزیکی، عوامل کاری، عوامل گروهی کار و عوامل کارراهه. براساس یافته های این پژوهش بین عوامل فیزیکی، عوامل کاری، عوامل گروهی کار و عملکرد کارکنان سازمان تامین اجتماعی شهرستان خوی رابطه غیرخطی وجود دارد. لیکن میان کارراهه و عملکرد هیچ نوع رابطه ای وجود ندارد.
    کلیدواژگان: استرس، عوامل فیزیکی، عوامل کاری، عوامل گروهی کار، عوامل کارراهه، حد بهینه، عملکرد
  • امیرعباس یزدانی، یاسر فلاح ماکرانی، ابراهیم حلاجیان صفحات 49-56
    سیستم اطلاعات مدیریت، سیستمی رسمی در سازمان است که گزارشات لازم برای تصمیم گیری مدیران سطوح مختلف را فراهم می آورد. امروزه، توفیق سازمان ها در گرو ساماندهی و به کارگیری هر چه مطلوب تر اطلاعات و مدیریت سرمایه های اطلاعاتی سازمان است. در مسیر بهره گیری مطلوب از این سرمایه، استفاده از ابزارهایی مانند اتوماسیون اداری، علاوه بر تسهیل در برقراری ارتباطات و انتقال اطلاعات، سرعت و دقت تبادل پیام ها را بالا برده و می تواند نقش موثری در کاهش هزینه های اداری سازمان ایفا نماید. طی پژوهش انجام شده در شرکت صنایع چوب و کاغذ مازندران، پروژه استقرار اتوماسیون اداری و نتایج حاصل از آن به عنوان راهکاری مناسب که برای افزایش سرعت و کاهش هزینه های تبادل اطلاعات سازمان اتخاذ گردید، تشریح شده است. بکارگیری تصمیم مورد نظر، نتایج جالب توجه و ارزشمندی به همراه داشته که می تواند در سایر صنایع تعمیم یافته و به عنوان تجربه ای ارزشمند با نتایجی واقعی و قابل استناد استفاده شود. با تحلیل نقطه سر به سر، بازگشت سرمایه و سودآوری این تکنولوژی، جلوه ای مطلوب یافته و محاسبات انجام شده و تحلیل این پروژه، بر ارزشمند بودن آن، صحه گذاشته است.
    کلیدواژگان: مدیریت، اطلاعات سازمانی، اتوماسیون اداری، سازمان، نقطه سر به سر
  • سیده عاطفه یگانگی صفحات 57-68
    در پژوهش حاضر به بررسی تاثیر شایستگی های مدیران در اثربخشی مدیریت در شرکت مخابرات استان قزوین بر اساس مدل بویاتزیس و شرودر و لوتانز پرداخته شده است. شایستگی های مدیران در دو بعد فردی شامل دانش و معلومات حرفه ای، مهارت ها، ویژگی های شخصیتی و نگرش و بینش و بعد اجتماعی که شامل اعتبار حرفه ای و اعتبار عمومی می باشد، و همچنین اثربخشی طبق الگوی لوتانز با دو معیار رضایت شغلی کارکنان و تعهد کارکنان مورد سنجش قرارگرفته است. هدف از این بررسی تجربی، پاسخ به سوال ذیل است: آیا شایستگی های مدیران بر اثر بخشی مدیریت تاثیر می گذارد؟ در تحقیق حاضر جامعه آماری، کلیه کارکنان شرکت مخابرات استان قزوین است که تعداد آنها 267 نفر می باشد. روش نمونه گیری استفاده شده برای کارکنان به صورت نمونه گیری طبقه ای با تعداد نمونه 60 نفر می-باشند. روش تحقیق به کار گرفته شده در این پژوهش کاربردی، توصیفی - همبستگی است.
    نتایج حاصل از اجرای تحقیق نشان می دهد که بین شایستگی فردی و اجتماعی مدیران و اثربخشی مدیریت همبستگی وجود دارد و همچنین بین تمام متغیرهای ابعاد شایستگی های مدیران (بعد فردی و بعد اجتماعی) و اثربخشی آنان همبستگی معناداری وجود دارد، بین مهارت های مدیریتی، ویژگی های شخصیتی و نگرش و بینش مدیران با اثربخشی همبستگی معناداری مشاهده نگردید، اولویت بندی تاثیر هر کدام از زیر شاخص های متغیرها نیز مشخص شده است.
    کلیدواژگان: شایستگی مدیران، بعد فردی، بعد اجتماعی، اثربخشی
  • میرزاحسن حسینی، وحیدرضا حلواییها، سعید رمضانی صفحات 69-75
    یکی از مهمترین اهداف استراتژیک سازمانها حفظ نیروی کار مستعد و کارآزموده است. سازمان ها ابزارهای مختلفی را برای نیل به این مهم در اختیار دارند. در این پژوهش (که از نوع توصیفی-پیمایشی می باشد) سعی شده است، تا توجه مدیران را به اهمیت مدیریت تصویر برند در ذهن کارکنان سازمان (حتی مقدم و ارجح بر مشتریان آن)، جهت حفظ کارکنان، جلب نماییم. از این رو در این مقاله به بررسی تاثیر تصویر ذهنی برند بر وفاداری کارکنان پرداخته شده است. پرسشنامه ای شامل 45 سوال، بر گرفته از مقالات لاتین که برای شرایط بومی، نرم گردیده، در سه برند برتر سال 87 کشور در زمینه مواد غذایی، مورد آزمون قرار گرفته است. پایایی پرسشنامه از روش آلفای کرونباخ و روایی آن نیز با نظر کارشناسان، از طریق روایی محتوا صورت گرفته است. 160پرسشنامه در میان جامعه آماری توزیع، و داده ها با استفاده از، تحلیل مسیر و تکنیک مدل یابی معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های تحقیق نشان می دهد که، تصویر ذهنی برند، منجر به افزایش رضایت و در نهایت و فاداری کارکنان می گردد.
    کلیدواژگان: نام تجاری، تصویر ذهنی نام تجاری، رضایت کارکنان، وفاداری کارکنان
|
  • Seyed Mehdi Alvani, Forogh Roudgarnezhad Pages 1-8
    The purpose of this study is to design an entrepreneurship development model for small and medium organizations in the Technical and Professional Organization using a three dimensional model; Breeding Characteristics, Stimulates Motivation and Entrepreneurship Skills and Knowledge. The sample comprised 260 entrepreneurs at small and medium companies of Technical and Professional Organization of Mazandaran province. Instrumentation included a questionnaire with standard components and the reliability coefficient of 0.91. Data analysis comprised both descriptive and inferential statistics using Wilcoxon test under SPSS software. The results showed that technical and professional training in small and medium organizations influenced entrepreneurship development. Factor analysis was run and the results confirmed the seven factors and supported the whole model of development. Finally, after detailed analysis and interpretation of the results, practical suggestions and recommendations for upcoming research are presented.
    Keywords: Entrepreneurship development, Conceptual Model, Small, Medium Enterprises (SMEs)
  • Alireza Alinezhad, Mehrdad Sheikhhassani, Nima Esfandiari Pages 9-21
    Cost of Quality is a process-based method of finding costs. The main objective of this method is to make an equilibrium between preventive costs, quality assurance cost and cost of poor quality. EFQM is known as a well-known method of organization excellence models. Using its nine criteria, EFQM is a perfect tool for organizations. In this paper, we will consider EFQM criteria and cost of quality and the relationship between them. We will consider a case study (Mirab Company) and illustrate that there is a relationship between EFQM and COQ. Then, the results of the questionnaire administered to 1300 EFQM evaluators will be presented. The respondents were asked whether they agree with the relationship between EFQM and COQ or not. The findings confirmed that there is a relationship between all EFQM criteria and EFQM.
    Keywords: EFQM, Cost Of Quality, Cost of Poor Quality
  • Saeed Bagher Salami, Hamidreza Rezaei Kalidbari, Akbar Hassanpour Pages 23-30
    Public employee's trust in organizations in many countries is declining and one of mechanisms that may improve trust in these organizations is using servant leadership. Accordingly, the present paper aimed to include servant leadership measurement and prioritize its dimensions in terms of impact on trust, and measurement of trust in Tax Affairs Offices of Guilan province. To achieve these goals, the question is raised whether there is any significant relationship between servant leadership style and establishing trust in the organization under study. To answer this question, the researchers designed a model, and using a correlation-descriptive model, probed the corresponding hypotheses. Each of the concepts were operationalized and the data were collected using a questionnaire. Data analysis confirmed the hypotheses and showed a significant relationship between servant leadership dimensions and establishing trust in Tax Affairs Offices of Guilan province. The desirability of the dimensions and components of research were ranked and based on the ranking recommendations are presented.
    Keywords: Servant leadership, Organizational trust, Process, oriented, Responsiveness, Tax Affair Offices of Guilan province
  • Mohammad Mahdi Mozafari, Majid Kavosi Pages 31-38
    Quality function deployment (QFD) is an important tool available to organizations for efficient product design and development. Traditionally, QFD rates the design requirements (DRs) with respect to customer needs, and aggregates the ratings to get relative importance scores of DRs. An increasing number of studies have stressed the need to incorporate additional factors, such as cost and environmental impact, while calculating the relative importance of DRs. However, there is a paucity of methodologies for deriving the relative importance of DRs when several additional factors are considered. In this paper, data envelopment analysis (DEA) is suggested for the purposes. DEA provides a general framework facilitating QFD computations when more factors need to be considered. The calculations are explained using a step-by-step procedure and illustrations. The proposed QFD–DEA methodology is applied to the design of TV in Pars Electric Company.
    Keywords: DEA, Quality function deployment, House of Quality
  • Siavash Khalili Shavarini, Mohammad Ataei, Elnaz Sajjadi Pages 39-48
    This research was conducted to study the effects of organizational stressful factors on employees’ performance at Social Security Organization (SSO) of Khoi city, Iran. To this end, organizational stressful factors were identified using the relevant literature and the required information was collected using questionnaires and field work at SSO. The relationship between stressful factors and performance was measured using simple linear regression and second order regression. Also, the optimal extent of each stressful factor for employees’ performance was determined for this organization.The organizational stressful factors studied in this research included: physical factors,work factors,work group factors, and career factors. According to the findings of this research, there are non-linear relationships between physical factors, work factors and work group factors and employees’ performance at SSO of Khoi city. However, no relationship was found between career factors and employees’ performance.
    Keywords: Stress, Physical factors, Work factors, Work group factors, Career factors, Optimal extent, Performance
  • Amir Abbas Yazdani, Yasser Fallah Makrani, Ibrahim Hallajian Pages 49-56
    Management information system is an official system in organizations which provides the necessary reports for management decisions at different levels. Today, the success of any organization depends on organizing and utilizing its information assets in the most desirable manner. In order to use this asset in the most efficient way, utilization of tools such as office automation systems can increase the precision and speed of transferring the information and can also have an effective role in reducing organizational expenses. In this research in Mazandaran wood and Paper industries, we described the project of establishing the office automation and its results as a suitable approach for increasing the speed of transferring correspondences and reducing the related expenses. Exploitation of the desired decisions had significant results which can be extended in other industries and used as a valuable piece of verified experience. By analyzing the break-even point method, the returns and profitability of this technology are clarified. Our analyses confirmed its value.
    Keywords: Management, Organizational information, Office Automation, Organization, Break, Even Point
  • Atefeh Yeganegi Pages 57-68
    This research is an attempt to investigate the effect of manager's competencies on the efficiency of management in Communication Company of Qazvin province based on the model combining the models presented by Boyatzis & Shroder (1982) and Luthans (1988). The study aims to identify the possible relationship between manager's competencies and management effectiveness. Manager's competencies have been investigated according to two aspects: personal aspect, referring to their occupational knowledge and skills, personal characteristics, and attitudes, and social aspect referring to their occupational credit and their credit in the eyes of the public. Effectiveness has been assessed using Luthans’ model based on job satisfaction and personnel's commitment. This study sought answer to the question: Is there any effect of manager's competencies on management effectiveness? The population comprised of all personnel of the communication company of Qazvin province including 267 employees. A stratified sampling method was adopted and 60 employees were selected as the sample of this research. The findings revealed a significant correlation between manager's social and personal competencies and management effectiveness. Moreover, we found a significant correlation between the variables of manager's competency in both personal and social aspects and their effectiveness. Personal characteristics and attitudes of managers did not prove to have a significant correlation with effectiveness. The priorities of the effect of each sub variable are illustrated.
    Keywords: Manager's competencies, Management effectiveness, Manager's attitudes, Job satisfaction, Communication Company of Qazvin province
  • Mirza Hassan Hosseini, Vahid Reza Halvaeiha, Saeed Ramazani Pages 69-75
    Currently, the decrease of loyalty among the companies’ employees has posed a complex problem to the managers and they seek helplessly to find a permanent way to settle the problem. Nevertheless, these companies have some useful advantages that can help them to achieve this goal. One such advantage is their brand image. In this study, attempts were made to examine the impact of brand image on employee loyalty. To this end, a survey was done on 160 employees of the three companies in food industry. The test of conceptual model shows the indirect relationship between brand image and employee loyalty. In fact, we found no reason to contradict the direct relationship between brand image and employee satisfaction and between employee satisfaction and employee loyalty. Further, we found no direct relationship between brand image and employee loyalty. In other words, the results indicate that brand image increases the employee satisfaction and the employee satisfaction, in turn, has a positive effect on employee loyalty.
    Keywords: Brand, Brand Image, Employee Satisfaction, Employee Loyalty