فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت توسعه و تحول
پیاپی 9 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/06/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • جواد محرابی، سیاوش خلیلی شورینی، احمد خلفی صفحات 1-10
    امروزه صنعت جهانگردی به عنوان بزرگترین و متنوع ترین صنعت در دنیا به حساب می آید. کشور جمهوری اسلامی ایران با توجه به اینکه در ردیف 10 ده کشور اول دنیا از نظر وجود جاذبه های گردشگری قرار دارد، ولی از نظر جذب توریسم و گردشگر، نه تنها در بین کشورهای دنیا بلکه در بین کشورهای خاورمیانه هم جایگاه شایسته و مطلوبی ندارد. این پژوهش در پی پاسخ به این سئوال که چرا جمهوری اسلامی ایران در جذب گردشگر خارجی موفق نیست و جایگاه مطلوبی ندارد آغاز شد. به منظور بررسی و کنکاش درباره موانع توسعه گردشگری از متخصصین و صاحبنظران آگاه درحوزه گردشگری شامل اساتید،مسئولان و مدیران ارشد استفاده شد. به همین خاطر 103 نفر از بین این افراد به روش نمونه گیری ساده طبقه ای به صورت تصادفی انتخاب شدند. در ابتدا با استفاده از تحلیل عامل اکتشافی 42 گویه مطرح شده در پرسشنامه مورد آزمون قرار گرفت. نتیجه، نشانگر وجود هفت عامل ساختاری و اصلی بود و عاملهای استخراج شده عبارت بودند از: 1- عامل زیر بنایی 2 - عامل سیاسی، 3- عامل فرهنگی 4- عامل دولتی 5- عامل انسانی 6- عامل مدیریتی و 7 - عامل اقتصادی که به ترتیب بیشترین تغییرات واریانس آزمون را توضیح می دهند.در نهایت به منظور آزمون فرضیه های تحقیق از آزمون t استفاده شد که 7 فرضیه مطرح شده در پژوهش تایید شد. نتایج، بیانگر این است که ضعف امکانات زیر بنایی و زیر ساختی از مهمترین موانع توسعه گردشگری بوده و پس از آن موانع و مشکلات سیاسی و موانع فرهنگی بیشترین اثر را در عدم توسعه گردشگری داشته اند.
    کلیدواژگان: گردشگری، موانع سیاسی، موانع زیر بنایی، گردشگری در ایران
  • زین العابدین رحمانی، احمد راه چمنی، سعید طیبی صفحات 11-18
    در این پژوهش تلاش شده است تا موانع اجرای استراتژی در سازمان امور مالیاتی استان گلستان شناسایی شود. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها، توصیفی/ پیمایشی است.جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه کارکنان و مدیران سازمان امور مالیاتی استان گلستان تشکیل داده اند. لذا با مرور ادبیات موضوع و بهره گیری از نظر خبرگان و کارشناسان، در نهایت تعداد 47 متغیر به عنوان موانع اجرای استراتژی شناسایی شدند.با استفاده از آزمون آماری کلوموگروف اسمیرنوف مشخص گردید که توزیعداده-هایپرسشنامهازهیچ کدامازتوزیع هایآماری (نرمال،یکنواخت،پواسونونمایی) پیروینمی کند. در ادامه با استفاده از تجزیه و تحلیل آماری و به-کارگیری آزمون علامت، اصلی ترین موانع که شامل 35 مورد بودند از میان 47 مانع اولیه استخراج شدند. سپس اقدام به رتبه بندی این مانع با استفاده از آزمون آماری فریدمن گردید. با مهار این متغیرها، می توان احتمال شکست در اجرای استراتژی را کاهش داد.
    کلیدواژگان: موانع، اجرایبرنامه ریزیاستراتژیک، شکستبرنامه ریزیاستراتژیک، سازمان امورمالیاتی
  • ندا کیانی ماوی، رضا کیانی ماوی صفحات 19-26
    کارآفرینی می تواند سر منشا تحول اقتصادی و جایگزینی برای فرهنگ کاری مرسوم باشد. در این پژوهش تمایل برای کارآفرینی مورد بررسی قرار گرفته است. برای این منظور در این تحقیق از مدل جامع کارآفرینی استفاده شد. پرسشنامه مذکور بین 42 نفر از دانشجویان دختر و 49 نفر از دانشجویان پسر رشته تربیت بدنی توزیع شد. داده های حاصل با نرم افزار SPSS18 تجزیه و تحلیل شدند. نتایج تحقیق نشان می دهند که بین تمایل کارآفرینانه در دانشجویان دختر و پسر از نظر ویژگی های عزم و اراده، استقلال طلبی، ریسک پذیری و خلاقیت تفاوت معناداری وجود دارد ولی این دو گروه دانشجویان از نظر توفیق طلبی تفاوت معناداری باهم ندارند. در کل نتایج تحقیق حاکی از آن است که تمایل کارآفرینانه در دانشجویان پسر رشته تربیت بدنی بیشتر از تمایل کارآفرینانه دانشجویان دختر این رشته می باشد. همچنین در این مطالعه، با استفاده از روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی، وزن این ویژگی ها محاسبه شد و یک معادله ریاضی برای پیش بینی میزان تمایل کار آفرینانه دانشجویان ارائه گردید. نتایج فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی نشان می دهد که مهم ترین ویژگی های کارآفرینانه به ترتیب عزم و اراده، ریسک پذیری، خلاقیت، استقلال طلبی و توفیق طلبی می باشند.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، تمایل کار آفرینانه، تربیت بدنی، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی
  • مقصود امیری، نرگس صابری، حسن حاله صفحات 27-36
    انتخاب تامین کننده یک مسئله تصمیم گیری چند معیاره است.روش تصمیم گیری خاکسترییک روش مناسب جهت رتبه بندی تامینکنندگان در صورت وجود معیار های کیفی و در یک محیط غیر قطعی است. در این روش با استفاده از مفهوم تئوری خاکستری، متغیر های زبانیبه اعداد خاکستری بازه ای تبدیل شده و در روش های تصمیم گیری چند معیاره وارد می شوند. اما مسئله مهم در بسیاری از روش های تصمیم-گیری چند معیاره،شرط استقلال شاخص هاست که در صورت نقض آن نتایج نادرستی حاصل می شود. روش پیشنهادی در این تحقیق استفاده از تکنیک تحلیل عاملی جهت تعیین عوامل مستقل و به کارگیری آن ها به جای معیارهای وابسته در روش تصمیم گیری خاکستری است.
    در روش پشنهادشده، پس از تعیین وزن معیارها و تشکیل ماتریس تصمیم گیری خاکستری اولیه، عوامل مستقل با استفاده از تکنیک تحیل عاملی مشخص می گردند. وزن هر عامل از میانگین وزن معیارهای مربوط به آن عامل محاسبه می شود. درایه های ماتریس تصمیم گیری خاکستری پس از تحلیل عاملی نیز از میانگین درایه های معیار های مربوط به هر عامل در ماتریس تصمیم گیری اولیه بدست می آید. در نهایت تامین کنندگانبا استفاده از مفهوم درجه امکان خاکستری رتبه بندی می شوند.مدل پیشنهادی جهت رتبه بندی 5 تامین کننده سیستم صوتی خودرو در شرکت سازه گستر سایپا مورد استفاده قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری چند معیاره، تئوری خاکستری، تصمیم گیری خاکستری، تکنیک تحلیل عامل
  • حسام زند حسامی، آوا ساوجی صفحات 37-44
    امروزه سیر تحولات پر شتاب جهانی، سازمان ها را برآن داشته تا برای غلبه بر شرایط نامطمئن پیرامون خود به تحقیق در زمینه مدیریت ریسک در زنجیره تامین بپردازند. تامین کنندگان بایستی قطعات و مواد را با بهترین کیفیت و کمترین هزینه تولید نمایند. لازمه این مهم، شناسایی و رتبه بندی ریسک های موثر در زنجیره تامین است.در این مقاله ضمن تشریح مفهوم عدم قطعیت در زنجیره تامین، همچنین شناسایی ریسک های زنجیره تامین و تعیین شدت اثرشان، مدیریت ریسک در زنجیره تامین به عنوان یکی از وظایف اصلی مدیران بیان گردیده است. در ادامه بر اساس مدل پیشنهادی، مهم ترین ریسک های زنجیره تامین شناسایی شده و بر اساس آن پرسشنامه ای طراحی شده است که در آن شدت تاثیر ریسک ها را نسبت به هم سنجیده و در نهایت با تکنیک دیماتل، نتایج تحلیل شد و بر اساس آن شدت تاثیر مهم ترین ریسک های زنجیره تامین به ترتیب اولویت مشخص شدکه عبارتند از: محیطی، منابع مالی، استراتژی، فن آوری اطلاعات و ارتباطات و تجهیزات و تکنولوژی.
    کلیدواژگان: مدیریت ریسک، مدیریت زنجیره تامین، ریسک در زنجیره تامین، تصمیم گیری گروهی
  • علی خاتمی فیروز آبادی، روح الله خداوردی صفحات 45-52
    انتخاب و ارزیابی تامین کننده در مدیریت زنجیره تامین به صورت گسترده مطالعه و بررسی شده است و روش های تصمیم گیری متنوعی برای انتخاب تامین کننده پیشنهاد شده است. سازمان ها هم اکنون دریافته اند که قیمت پیشنهادی، تنها ملاک انتخاب و همکاری با تامین کننده نمی باشد. مسئله انتخاب تامین کننده فرآیندی پیچیده است که شامل معیارهای کمی و کیفی مختلفی است. در این مقاله به موضوع انتخاب و رتبه بندی تامین کنندگان قطعات در صنعت خودرو با استفاده از روشفرآیند تحلیل سلسله مراتبی1،به عنوان یک روش تصمیم گیری چند معیاره2، پرداخته می شود. در روشفرآیند تحلیل سلسله مراتبی مسئله انتخاب تامین کننده بررسی و اوزان معیارها به کمک روش AHP گروهی مشخص خواهد شد. ماتریس های مقایسات زوجی نیز توسط کارشناسان خبره تکمیل شده و از آنها میانگین هندسی گرفته شده است. درپایان نیز مسئله مطالعه موردی انتخاب تامین کننده قطعه فنر لول در خودروی «تیبا» همراه با تحلیل حساسیت نتایج آمده است.
    کلیدواژگان: فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، انتخاب تامین کننده، ارزیابی عملکرد تامین کننده
  • سارا شیخ بکلو، اصغر صرافی زاده، کاوه تیمورنژاد صفحات 53-58
    اتوماسیون اداری یکی از ابزارهای مهم برای رسیدن به راه کارهای مفید جهت صرفه جویی در زمان، سرعت پاسخگویی به مشتریان، افزایش دقت در انجام کارها و کاهش هزینه های سازمان است. هدف اصلی از این مقاله، شناسایی تاثیر اتوماسیون اداری بر کارایی سازمان است. جامعه آماری این پژوهش مدیران و کارشناسانیک سازمان دولتی بود که تعداد آن97 نفر است، که از روش نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 48 نفر انتخاب گردید. روش پژوهش از نوع توصیفی و تحلیلی می باشد. ابزار تحقیق، پرسشنامه بوده که روایی آن با استفاده از نظر اساتید و متخصصان سازمان، و پایایی آن با محاسبه آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون یکطرفه تی استیودنت و کروسکال والیس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. با تحلیل های انجام شده بر روی داده های گردآوری شده، این نتیجه حاصل شد که اتوماسیون اداری بر استفاده بهینه از زمان، سرعت پاسخگویی به مشتریان و دقت در انجام کارها تاثیر دارد و در نتیجه باعث افزایش کارایی سازمان شده است.
    کلیدواژگان: اتوماسیون اداری، کارایی
  • فریز طاهری کیا، نوید نخبه زعیم صفحات 59-66
    اخیرا نقش خرید تفننی که به طور عمومی به خرید بدون برنامه معروف است و هم چنین سهم بسزای آن در مجموع خریدهای انجام شده توسط افراد مختلف، مورد توجه متخصصان بازار قرار گرفته است. در این تحقیق مدلی از پیش زمینه های موثر بر تمایل به خرید تفننی ارائه شده که به طورعملی و با استفاده از داده هایی که در یک مسیر زمانی (پاسخ به پرسش نامه، پس ازخرید) گردآوری شده اند، در مراکز خرید مورد آزمون قرار گرفته است.تحلیل داده ها با بهره گیری از نرم افزار لیزرل 8.5 بسیاری از پیش بینی های ما را تایید کرده است. در این بررسی، تاثیر برخی متغیرهای موقعیتی (زمان موجود و پول موجود) و متغیرهای تفاوت فردی (لذت بردن از خرید و گرایش به خرید تفننی) بر روی گروهی از متغیرهای درونی، شامل احساسات مثبت و منفی، فعالیت های جستجوی خرید و نهایتا بر تمایل احساس شده برای خرید تفننی، مورد آزمون قرار گرفته استو در نهایت اگر یک خرید تفننی اتفاق بیفتد یا خیر، تحقیق حاضر جنبه های مختلفی از این ایده را مورد اشاره و تدقیق قرار داده است.
    کلیدواژگان: میل به خرید تفننی، جستجوی فروشگاهی، احساسات، پول موجود، زمان موجود
|
  • Javad Mehrabi, Siavash Khalili Shavarini, Ahmad Khalafi Pages 1-10
    Today, tourism is considered as one of the largest and most diversified industries in the world. Although Iran stands the 10th place in terms of tourism potentials, it has failed to attract enough tourists. Consequently, it suffers from a low status related to tourism even among the Middle East countries. This study aims to examine the reasons behind Iran' failure to attract tourists. To this end, tourism experts and professors as well as senior managers were consulted. 103 subjects were selected randomly, using simple stratified sampling. Then, a 42-item questionnaire was administered to the participants and exploratory factorial analysis was run. The factors derived included: 1-infrsatructure, 2- political 3-cultural 4-govrnemntal (public) 5-human 6-managerial 7-economical. Finally, the research hypotheses were tested using t-test. The results show that all the seven hypotheses are confirmed, with inadequate infrastructure as the biggest barrier, followed by political and cultural barriers.
    Keywords: Tourism, Political Barriers, Infrastructure Barriers, Tourism in Iran
  • Zeinilabedin Rahmani, Ahmad Rah Chamani, Saeid Tayebi Pages 11-18
    In this paper, attempts are made to identify obstacles to strategy implementation in Golestan province's tax affairs. Data were collected through a survey. The sample included all employees and managers in the province's tax affairs. Therefore, based on the current literature and views of experts and specialists, 47 variables were identified as barriers to implementing the strategy. Using Kolmogorov Smirnov test, we determined the distribution of the questionnaire data. The data analysis revealed 35 major obstacles from 47 primary obstacles. Rating was completed using Friedman test. The findings may help us reduce the probability of failure in implementing the strategy.
    Keywords: Barriers, Implementation of strategic planning, Strategic planning failure, Organization of Tax Affairs
  • Neda Kiani Mavi, Reza Kiani Mavi Pages 19-26
    Entrepreneurship can result in economical developments and can be considered as a substitution for conventional work culture. In this paper, entrepreneurial tendency is investigated. To this end, a comprehensive model of entrepreneurship is utilized. The questionnaires were distributed among 49 male and 42 female students of physical education. Data were analyzed using SPSS version 18. The results show that there is a significant difference between male and female students in terms of drive and energy, independency, risk taking and creativity attributes. However, no significant difference between them for the need for achievement attribute was found. In general, the findings show that entrepreneurial tendency of male students is higher than female students. In this paper, the weights of these attributes are obtained by fuzzy analytic hierarchy process (FAHP) and a mathematical equation is developed for forecasting entrepreneurial tendency. The results of FAHP depicted ranking of entrepreneurial tendency attributes as: drive and energy, risk taking, creativity, independency and need for achievement.
    Keywords: Entrepreneurship, Entrepreneurial tendency, Physical education, Fuzzy Analytic hierarchy process
  • Maghsoud Amiri, Narges Saberi, Hassan Haleh Pages 27-36
    Supplier Selection is a Multiple-Attribute Decision- Making (MADM). The Grey Decision-Making method is a proper technique for ranking suppliers in cases where the existing qualitative attribute is in an uncertain environment. Taking Advantages of the grey theory concept, linguistic variables areturned in togrey numbers and then used in MADM techniques. But an important issue in most MADM techniques such asTOPSISmethod is independencerequest of attributes, which if notconsidered, may lead to false results. The proposed approach in this article is Factor Analysis(FA) technique for determination of independent factors and their substitution with attributes in grey TOPSIS method.In the proposed approach,independent factors areobtained by FA technique after determination ofthe weights of attributes and making initial grey decision- making matrix. Weight of any factor is obtained from average of the attribute's weight related to its factor. Alsocomponents of the grey decision- making matrix after FA rank will be obtainedfrom average of attribute components related to any factor in initial decision- making matrix. Finally, the suppliers are being ranked by using grey possibility degree. In this paper, the suggested approach has been used to ranking the five suppliers of SazehGostarSaipa company.
    Keywords: Multiple attribute decision making (MADM), Grey Theory, Grey decision, making, TOPSIS, Factor analysis technique
  • Hessam Zand Hessami, Ava Savoji Pages 37-44
    Nowadays, global speedy transformations have forced organizations to investigate risk management in supply chain in order to overcome their insecure conditions. Suppliers should produce materials and parts with of high quality and low costs. Identifying and ranking of the effective risks in supply chain is necessary in order to achieve this goal. In this paper, in addition to providing an explanation of non-determinant concepts in supply chain, and the identification of risks supply chain and determining the intensity of their effects, risk management in supply chain has been explained as one of the main functions of managers. In addition, we have recognized the most important supply chain risks on the basis of suggested model and also have designed the questionnaire which has not only measured the severity of risks relating to each other. Finally, the results were analyzed using DEMATEL technique in order to clarify the most important supply chain risks regarding their priorities; e.g. environmental, financial, strategic, informative and communicative technology.
    Keywords: Risk Management, Supply Chain Management, Risk in Supply Chain, Decision Making
  • Ali Khatami Firuz Abadi, Rouhollah Khodaverdi Pages 45-52
    Supplier selection and evaluation is increasingly studied as a critical decision in supply chain management. Various decision making approaches have been proposed to tackle this problem. Supplier selection is a complex multi criteria decision making problem including both quantitative and qualitative factors rather than a single factor such as cost in a traditional way. This paper proposes Analytical Hierarchy Process (AHP), as one of the multi criteria decision making (MCDM) approaches, for selecting and rating potential suppliers in an automotive industry. MCDM methods are formal approaches to structure information and decision evaluation in problems with multiple, conflicting goals. AHP integrates experts’ opinions and evaluation scores, and devises the complex decision making system into a simple elementary hierarchy system. The evaluation method in terms of ratio scale is then employed to perform relative importance pair-wise comparison among every criterion. Finally, a realistic case study is presented in which an automobile manufacturer evaluates and ranks the suppliers of "coil spring" part of "Tiba" automobile based on several criteria of supply reliability.
    Keywords: Analytical Hierarchy Process, Supplier Selection, Supplier performance evaluation
  • Sara Sheikh Baklou, Asghar Sarafi Zadeh, Kaveh Teimur Nejad Pages 53-58
    An examination of office automation tools in order to achieve important strategies for saving time, responding quickly to customers and increasing accuracy and reducing the cost of doing things is highly significant. The main goal of this paper is to identify the impact of office automation on efficiency of organizations. The sample consists of 97 managers and experts selected through simple random sampling method. Research Methodology is descriptive and analytical. Instrumentation included a questionnaires whose validity and reliability was estimated. Data were analyzed using t-test and Kruskal –Wallis. The findings confirmed the positive effect of the use of office automation on time, responding quickly to customers and doing things carefully in order to foster efficiency.
    Keywords: Office automation, Efficiency, Performance
  • Fariborz Taheri Kia, Navid Nokhbeh Zaeim Pages 59-66
    Impulse Buying, which is perceived as unplanned purchases, and its important contribution to consumer's shopping, has been regarded as an important consumer behavior by market specialists over the past four decades. A model of the precursors of Urge to Buy Impulsively is presented and empirically tested with data drawn at one point in time (During post-shopping questionnaire filling) from some urban shopping centers. Analysis of the data utilizing LISREL8.5 supported many of the predictions. Situational variables (time available and money available) and individual difference variables (shopping enjoyment and impulse buying tendency) were found to influence a set of endogenous variables, including positive and negative effect, browsing activity and ultimately urge to buy impulsively. Whether or not an impulse buying behavior occurred, the research has scrutinized the various aspects of the idea.
    Keywords: economic, consumption, planning, challenging theories, propensity