فهرست مطالب

فصلنامه بورس اوراق بهادار
پیاپی 42 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/05
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید مجتبی میرلوحی، علی ابراهیم نژاد، مهرداد فرح آبادی* صفحات 5-28
    در تحلیل عملکرد صندوق های سرمایه گذاری مشترک، معمولا بازده صندوق به عنوان معیار ارزیابی مورد بررسی قرار می گیرد و تمایزی با بازدهی که سرمایه گذاران کسب می کنند لحاظ نمی شود. این در حالی است که بازدهی که در عمل، سرمایه گذاران صندوق کسب می کنند ممکن است بسته به زمان بندی آنها برای ورود و خروج به صندوق و نیز حجم سرمایه آنها با بازده محاسبه شده برای صندوق - که مبتنی بر استراتژی خرید و نگهداری است - متفاوت باشد. در این پژوهش به دنبال پاسخ به این پرسش هستیم که تصمیمات زمانی سرمایه گذاران صندوق های سرمایه گذاری مشترک روی بازدهی و عملکرد آنها چه تاثیری می گذارد. به این منظور، با استفاده از داده های جریانات نقدی هر صندوق در سال های1390-1395 نشان داده شده که تصمیمات زمانی نادرست سرمایه گذاران صندوق ها برای ورود و خروج سرمایه به صندوق، منجر به کاهش بازدهی آنها تا 2/2 % ماهانه (30% سالانه) شده است. این اثر منفی قابل توجه می تواند حتی در صندوق های پر بازده نیز، بازده کسب شده توسط سرمایه گذاران را به طور چشمگیری کاهش دهد.
    کلیدواژگان: عملکرد صندوق های سرمایه گذاری مشترک، جریانات نقدی صندوق، بازاربینی سرمایه-گذاران
  • سید مرتضی شهیدی *، حمیده زرعی صفحات 29-51
    حق تقدم ناشی از افزایش سرمایه حق مالی قابل نقل وانتقالی است که بعد از گذشتن مدت زمان معینی منقضی شده و تحت عنوان حق تقدم استفاده نشده شناخته می شود. قانون گذار و حقوق دانان در خصوص ماهیت حق تقدم استفاده نشده در حقوق ایران و آمریکا سکوت اختیار کرده اند. لیکن، بامطالعه تطبیقی حقوق دو کشور می توان گفت که در نظام حقوقی آمریکا حق تقدم استفاده نشده حقی مستقل از حق تقدم سهامداران است؛ بدین صورت که با ساقط شدن حق تقدم سهامداران منشا ایجاد این حق، یعنی افزایش سرمایه، باقی است و همین سرمنشا موجب ایجاد حق تقدم استفاده نشده می شود که متعلق حق کل شرکت است نه سهامداران؛ ولی در نظام حقوقی ایران، حق تقدم با منقضی شدن مدت زمان معین، به دلیل ارزش عرفی آن، تحت عنوان حق تقدم استفاده نشده به حیات خود ادامه می دهد؛ بدین صورت که اهلیت استیفا سهامداران مشروط به زمان مشخصی بود و با منقضی شدن مدت زمان اهلیت تمتع سهامداران باقی مانده و اهلیت استیفا این حق به شرکت منتقل می شود.
    کلیدواژگان: حق تقدم استفاده نشده، سهام، حق تقدم، بورس، مطالعه تطبیقی، افزایش سرمایه، سهامدار
  • بهرام تقی پور *، سید میلاد حسینی صفحات 52-74
    امروزه در بازارهای سرمایه، دسترسی به اطلاعات دقیق و روزامد، یکی از دغدغه های اصلی سرمایه گذاران محسوب شده و ایجاد تقارن اطلاعاتی میان ناشران اوراق بهادار و سرمایه گذاران، ضامن کارامدی و اعتماد به این بازارها و رفع دغدغه مزبور به شمار می رود؛ موسسات رتبه بندی اعتبار نیز به عنوان یکی از اقسام نهادهای مالی، نقش موثری را با ارائه اطلاعات در خدمت رسانی مالی به سرمایه گذاران ایفا می کنند. در همین راستا، موسسات مذکور با ارزیابی انتظام اعتباری ناشران یا تعهدات مالی آن ها، وظیفه ارزیابی ریسک نکول ناشران در ایفای تعهدات مالی خود را عهده دار هستند که برای انجام هر چه بهتر این وظیفه، می باید اصولی را سرلوحه کار خود قرار دهند. سازمان آیسکو به عنوان یک مرجع بین المللی متشکل از نهادهای ناظر بازارهای سرمایه، منشوری را مشتمل از اصول یادشده در اختیار آنان قرار داده است. در این نوشتار، تلاش شده است تا ضمن بررسی ماهیت حقوقی این موسسات در ایران، میزان تطابق دستورالعمل تاسیس و فعالیت موسسات رتبه بندی (مصوب 1394 هیات مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار) با منشور اصول رفتاری آیسکو مورد تحلیل قرار بگیرد که نتایج این نوشتار نشان می دهد اهم موضوعات موردنظر این منشور در دستورالعمل فوق الذکر (در ایران) پیش بینی و اعمال شده است.
    کلیدواژگان: بازار سرمایه، موسسات رتبه بندی اعتبار، منشور آیسکو، دستورالعمل رتبه بندی
  • بهاره شفیع زاده، سیدعلی حسینی *، علی رحمانی، محمد سلطانی صفحات 74-95


    در شرکت های سهامی عام به دلیل پیچیدگی نسبی روابط حاکم بین اجزای شرکت، قوانین از اهمیت ویژه ای برخوردار هستند. مطابق نظریه نمایندگی، هدف شرکت ماکزیمم کردن ثروت سهامداران است. این هدف محدودی است و حامیان نظریه ذینفعان معتقدند که چنین هدف محدودی با مسئولیت های شرکت های مدرن که نیاز به در نظر گرفتن اثر فعالیت آن بر شرایط کاری، روابط با مشتریان و محیط دارد، هم راستا نیست. از آنجاییکه معمولا در اغلب موارد مدیران شرکت ها توسط سهامداران عمده تعیین می شوند، موضوعی که بیشتر از سایر موارد در زمینه قوانین شرکت های سهامی بر آن تاکید می شود، حمایت از حقوق سرمایه گذاران به خصوص سرمایه گذاران خرد در مقابل مدیران و سهامداران عمده است. سهامداران عمده و مدیران شرکت به دلیل تسلطی که بر منابع شرکت دارند، در صورت حمایت ضعیف از سرمایه گذاران خرد، به روش های گوناگون می توانند از اختیارات خود سوء استفاده کنند.
    در تحقیق حاضر، با بکارگیری روش تحقیق نظریه پردازی زمینه بنیان، از طریق مصاحبه با خبرگان و اشخاص صاحب نظر و تحلیل داده های حاصل از مصاحبه، نقش گزارشگری مالی، شفافیت و راهبری شرکتی در حمایت از حقوق سرمایه گذاران مورد بررسی قرار گرفت. همچنین با استفاده از کدگذاری باز، محوری و انتخابی، مفاهیم، مقوله ها، مشخصات و ابعاد مقوله ها استخراج گردیدند و مقوله های مذکور به شرایط علی، راهبردها، شرایط مداخله گر، شرایط بستر و در نهایت پیامدها طبقه بندی شدند و در نهایت مدل به دست آمده،با ارائه به صاحب نظران (که تعدادی از آن ها قبلا در مصاحبه شرکت نداشتند) مورد پالایش و تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: گزارشگری مالی، شفافیت، راهبری شرکتی، حمایت از حقوق سرمایه گذاران، نظریه پردازی زمینه بنیان
  • یونس سلمانی *، کاظم یاوری، حسین اصغرپور، بهرام سحابی صفحات 96-135

    سیاست مدیریت بدهی های دولت عمدتا مبتنی بر ابزارهای بازار سرمایه است. تحت این سازوکار، منابع راکد و غیرمولد مالی برای ‏سیاست های مالی ضدچرخه ای استفاده می شود. اما سیاست مذکور در ایران عمدتا مبتنی بر منابع مولد نظام بانکی و نهادهای غیرسپرده-‏پذیر است و بازار سرمایه به صورت منفعل از این سیاست ها متاثر می شود. این مساله می تواند به ناکارایی سیاست های مدیریت بدهی-‏های دولت و بی ثباتی بازار سرمایه منجر شود. بر این اساس، در این مطالعه اثرات مستقیم و غیرمستقیم انواع بدهی های دولت بر بازار ‏سهام ایران با روش ‏SVAR‏ طی دوره ی زمانی 1‏q‏: 1384- 4‏q‏: 1395 بررسی شد. ‏
    نتایج نشان داد اثرات بدهی های دولت بر بازار سهام عمدتا به صورت غیرمستقیم و از کانال متغیرهای اقتصادی است. به طوریکه ‏افزایش نرخ ارز حقیقی، نسبت قیمت کالاهای غیرقابل تجارت به قابل تجارت و سطح عمومی قیمت ها تاثیر منفی و افزایش ‏GDP‏ تاثیر ‏مثبت بر قیمت حقیقی سهام دارد. متغیرهای مذکور نیز به صورت معناداری از انواع بدهی های دولت متاثر می شوند. از بین بدهی های ‏دولت صرفا بدهی دولت به نهادهای غیرسپرده پذیر تاثیر مستقیم و معناداری بر قیمت حقیقی سهام دارد. بر اساس این نتایج، بازار ‏سرمایه به صورت منفعل از نحوه ی مدیریت بدهی های دولت متاثر می شود. حال آنکه توسعه اوراق بهادار اسلامی دولتی در چارچوب ‏بازار سرمایه کشور از یکسو، مدیریت بدهی های دولت را انعطاف پذیرمی کند و پیامدهای نامطلوب آنها را حداقل می کند؛ از سوی ‏دیگر، به شرط توجه به ظرفیت بازار سرمایه در میزان و زمان انتشار اوراق بهادار دولتی و همچنین منضبط بودن دولت در تسویه اوراق، ‏به توسعه بازار سرمایه کمک خواهد کرد.
    کلیدواژگان: بدهی دولت، بازار سرمایه، نظام بانکی، نهادهای غیرسپرده پذیر، SVAR‏ _
  • کاظم شمس الدینی، عارف فروغی *، مصطفی قناد صفحات 136-167
    هدف این پژوهش شناسایی، گرایش و رتبه بندی عوامل موثر بربکارگیری استاندارد های بین المللی گزارشگری مالی در بین افراد فعال در حرفه حسابداری است. برای دستیابی به این هدف، چهار فرضیه تدوین و از حسابداران، حسابرسان و دانشگاهیان نظرخواهی انجام شد. مطالعه پیش رو از نوع توصیفی و در پی توصیف روابط بین متغیر ها است. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش، پرسشنامه است. نمونه گیری 187 نفر از افراد فعال در حرفه حسابداری سطح کشور در سال 1396 صورت پذیرفت و برای تحلیل یافته ها، از آزمون تی تک نمونه ای و تحلیل واریانس و برای بررسی اولویت یافته ها از آزمون فریدمن در نرم افزار اس پی اس اس نسخه 22 استفاده شد. چهار دلیل گرایش به استفاده از استاندارد های بین المللی گزارشگری مالی توسط افراد فعال در حرفه حسابداری "ارتقای عملکرد شغلی"، "حمایت سازمان"، "سهولت استفاده" و "اثر اجتماعی" مورد بررسی قرار گرفت. نتایج یافته ها نشان می دهد که "سهولت استفاده از استاندارد های بین المللی گزارشگری مالی"، "حمایت سازمان از فعالان حرفه حسابداری در جهت استفاده از استاندارد ها"، "اثر اجتماعی و طرز تلقی دیگران از افراد فعال در حرفه حسابداری" و "ارتقای عملکرد شغلی فعالان حرفه حسابداری در نتیجه استفاده از استاندارد های بین المللی گزارشگری مالی" پیش بینی کننده های مهمی از گرایش افراد فعال در حرفه حسابداری به استفاده از استاندارد های بین المللی گزارشگری مالی می باشند. همچنین بر اساس اولویت تعیین شده مولفه"حمایت های مالی و آموزشی" دارای بیشترین میزان اهمیت است که در استفاده از استاندارد های بین المللی گزارشگری مالی باید به آن توجه کرد.
    کلیدواژگان: استاندارد های بین المللی گزارشگری مالی، اثر اجتماعی، ارتقای عملکرد شغلی، حمایت سازمان
|
  • Seyed Mojtaba Mirlohi, Ali Ebrahimnejad, Mehrdad Farahabadi* Pages 5-28
    In analyzing mutual funds’ performance, the funds’ return is typically deemed as a performance measure and this measure is not necessarily discriminated by the virtually investors’ realized return. This is despite the fact that depending on the investors’ timing strategy and the amount they decide to invest, the actually realized return may likely be different with the announced return by the fund, which is normally based on the buy and hold strategy. In the present study, we are going to answer how investors’ timing decisions in mutual funds may affect their returns and eventually their behavior. To do so, we have exploited the registered mutual funds’ cash flow turn over over 1390 to 1395 (2011-2016) and finally come up with conclusion that inefficient market timing by mutual funds investors’ have culminated in diminishing 2.2 % their monthly return (30 % annually). This considerable negative effect can significantly alleviate the investors realized return even in outperforming mutual funds
    Keywords: : Investors Market Timing, Mutual Fund performance, Mutual Fund Cash Flows
  • Seyed Morteza Shahidi*, Hamideh Zaree Pages 29-51
    The pre-emptive right due to the increase of capital is a transferable financial entitlement that expires after a certain period of time and recognized as an unused pre-emptive. Iranian and American Legislators and lawyers are silent about the nature of the unused pre-emptive rights, but with the comparative study of this rights in two countries,in American law, unused right is independent of the shareholders pre-emptive rights, so that with the abolition of the shareholders' preemptive right, capital raising as the source of this right remains intact And this is the root of the unexercised right which belongs to the company as a whole not to the shareholders, while in Iran with the expiry of a certain period of time pre-emptive rights due to its customary value continues to its existence as an unexercised pre-emptive rights, so that shareholders capacity to exercise pre-emptive rights subjected to certain time and with expires of that time and capacity to have the rights remains intact and capacity to exercise the rights transfer to the company on the behalf of shareholders.
    Keywords: Unused Pre-emptive Rights, Share, pre-emptive rights, Stock Market, Comparative Study, Capital Raising, Shareholder
  • Bahram Taghipour*, Seyed Milad Hoseini Pages 52-74
    Today in capital markets, access to precise and up-to-date information is one of the main obsessions of investors and creating information asymmetry between issuers and investors ensures efficiency and trust to these markets and relieve the mentioned obsession; Credit rating agencies, as one type of financial institutions, play an influential role as well with financially serving the investors with information. To that end, these agencies embark upon the task of assessing the default risk of issuers in fulfilling their financial obligations that to best meet those obligations, they are required to conform to a set of principles. The IOSCO Organization as an international authority composed of capital markets’ supervisory bodies, has provided them with a Code of Conduct representing the earlier mentioned principles. In this paper, it’s been tried to analyze the compliance proportion of the Regulation on Establishment and Operation of Credit Rating Agencies (Passed in 2015 by the Board of Directors of the Securities and Exchange Organization) with the IOSCO’s Code of Conduct as well as examining the legal nature of Credit Rating Agencies in Iran that it altogether this paper concluded that the main issues, which were regarded important from the viewpoint of the IOSCO’s Code of Conduct, have been incorporated and implemented in the mentioned Iranian Regulation.
    Keywords: capital market, Credit Rating Agencies, ISOCO Code of Conduct, Credit Rating Regulation
  • bahareh shafizadeh*, Seyed Ali Hosseini, Ali Rahmani, mohammad soltani Pages 74-95


    In public corporations, important rules are important because of the relative complexity of the relationship between executives. According to the agency theory, the goal of the company is to maximize shareholder wealth. This goal is limited, and the supporters of the stakeholder theory believe that such a narrow goal with the responsibilities of modern companies, which requires attention to its impact on working conditions, relationships with customers and the environment, is not the same. the issue that is emphasized more than other issues in the corporate law is to protect the rights of investors, especially minority investors against major executives and shareholders. Major shareholders and corporate executives can exploit their authority in a variety of ways, due to their dominance in investing resources, if weak support is provided to minority investors.
    In the present study, using the grounded theory methodology, through interviewing experts and specialists and analyzing the data from the interview, the role of financial reporting, transparency and corporate governance is investigated in investors protection. Also, using open, axis and selective coding, the concepts, categories, specifications and dimensions of the categories were categorized as causal conditions, action strategies, intervening conditions, context conditions and consequences. Finally, the model was refined and validated by presenting to experts (some of which were not previously present in the interview).

    Keywords: financial reporting, transparency, corporate governance, investors protection, grounded theory
  • yunes salmani*, kazem yavari, Hossein Asgharpour, Bahram Sahabi Pages 96-135

    The government debt management policy is mainly based on capital market instruments. Under This ‎mechanism, frozen and unproductive resources used for countercyclical fiscal policies. Nevertheless, the ‎policy in Iran is mainly based on funds of the banking system and Nondepository Institutions, and capital ‎market is passively influenced by it. This could lead to inefficiencies in government debt management ‎policies as well as the volatility of the capital market. so, this study investigated direct and indirect effects ‎of various Iranian government debt on stock market by using SVAR during 2005:q2-2016:q2.‎
    The results showed that effects of government debt on stock market are mostly indirectly and through ‎channel of economic variables. As real exchange rate, ratio of price of non-trade goods to trade and general ‎level of prices has a negative effect and an increase in GDP has a positive effect on real price of the shares. ‎These economic variables also significantly affected by government debts.‎‏ ‏Among types of government ‎debt, only government debt to Nondepository institutions has a direct and significant effect on real price of ‎shares. Based on these results, capital market is passively influenced by the government debt management, ‎while development of government financial instruments in framework of capital market leads to 1) ‎government to get flexible in itself debt managment and minimizes undesirable it’s outcomes, 2) it will ‎contribute to the development of the capital market,‎‏ ‏if the capital market capacity is considered at issuance ‎of government securities, and also government is disciplined in Settlement of securities.‎‏ ‏
    Keywords: Government Debt, Capital Market, Banking System, Nondepository Institutions, SVAR
  • kazem shamsadini, Aref forughi*, Mostaf Ghannad Pages 136-167
    The objective of this study is the identification, orientation and ranking of the factors affecting the application of international financial reporting standards (IFRS) among the active people in the accounting profession. To do this, four hypotheses were formulated, and a survey was conducted from accountants, auditors and academics. This is a descriptive study which seeks to describe the relationships between variables. The data collection tool in this research was a questionnaire. Sampling was carried out from 187 active people in the country's accounting profession in 2017. One sample t-test and analysis of variance to analyze the results and Friedman test in SPSS software version 22 to evaluate the priority of the findings were used. Four reasons for the orientation to using the International Financial Reporting Standards by the people working in the accounting profession including "Promotion of Job Performance", "Organization Support", "Ease of Use," and "Social Impact" were examined. The results of the findings demonstrate that "ease of use of international financial reporting standards", "organization's support from accounting profession activists to use standards", "social impact and attitudes of others from people working in the accounting profession", and "job performance promotion of accounting profession activists as a result of using International Financial Reporting Standards "are significant predictors of the tendency of people working in the accounting profession to use international financial reporting standards. As well as, based on the priority given, the component of "financial and training supports" enjoys the highest importance when considering the use of international financial reporting standards.
    Keywords: International Financial Reporting Standards (IFRS), Social Impact, Promotion of Job Performance, Organization Support