فهرست مطالب

بورس اوراق بهادار - پیاپی 43 (پاییز 1397)

فصلنامه بورس اوراق بهادار
پیاپی 43 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • طاهره امینیان*، فاطمه صراف، قدرتاللهامام وردی، علی باغانی صفحات 5-22
    هدف از این تحقیق، بررسی و تجزیه و تحلیل تاثیر شوک های نفتی و نااطمینانی سیاست های اقتصادی بر بازده سهام صنعت در شرایط مختلف بازار (رکود شدید، رکود، عادی، رونق و پررونق) می باشد. هم چنین این تحقیق به دنبال پاسخ به این سوال مهم می باشد که آیا اثرات شوک های نفتی بر بازده سهام صنایع در شرایط مختلف بازار(رکود شدید، رکود، عادی، رونق و پررونق) نامتقارن است؟
    بدین منظور از داده های ماهانه از سال 1390 لغایت 1396 استفاده می شود.برآورد و آزمون فرضیه ها از روش پنل کوانتایل انجام شده است. نتایج نشان می دهد ضریب شوک های نفتی برای دوره رکود شدید، رکود و عادی تاثیر منفی و معناداری بر بازده سهام صنایع دارد؛ اما در مورد شرایط رونق و پررونق تاثیر این شوک های نفتی معنادار نمی باشد. هم چنین ضریب نااطمینانی سیاست های اقتصادی برای دوره رکود شدید تاثیر معناداری بر بازده سهام صنایع ندارد، اما نااطمینانی سیاست های اقتصادی برای دوره رکود، عادی و رونق و پررونق تاثیر منفی و معناداری بر بازده سهام صنایع دارد. یافته ها حاکی از آن است که شوک های نفتی اثرات نامتقارنی بر بازده سهام صنایع در شرایط مختلف بازار(رکود شدید، رکود، عادی، رونق و پررونق) دارد.
    کلیدواژگان: شوک های قیمت نفت، نااطمینانی سیاست های اقتصادی، بازار سهام، رگرسیون کوانتایل
  • روح الله نجفی*، میرفیض فلاح شمس، مهدی معدن چی زاج صفحات 23-73
    نظارت در بازار سرمایه ایران یکی از موضوعات چالش برانگیزی بوده که از زمان تدوین قانون بازار اوراق بهادار و تاسیس سازمان بورس و اوراق بهادار مطرح بوده است. هدف این پژوهش ارائه الگوی نظارت بر نهادهای مالی در بازار سرمایه ایران بارویکرد مبتنی بر ریسک با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری است. جامعه آماری مورد مطالعه، اعضای هیات مدیره سازمان بورس و مدیران بورس ها و نهادهای مالی بازار سرمایه ایران می باشد. با بررسی مبانی نظری و مرور پیشینه های تحقیق و مطالعه تطبیقی بازار سرمایه کشورهای معتبر دنیا، متغیرهای اثرگذار بر نظارت بر نهادهای مالی تعیین شدند که توسط خبرگان مورد تایید قرار گرفتند. عوامل موثر در 3 گروه اصلی شامل شناسایی ریسک، ارزیابی ریسک و رویکرد نظارتی و نتایج و خروجی نظارت طبقه بندی شدند و الگوی پژوهش تدوین گردید. سپس پرسشنامه بین مدیران نهادهای مالی توزیع شد و به کمک مدل سازی معادلات ساختاری (PLS)، داده ها تجزیه و تحلیل شدند. نتایج تحقیق نشان داد که شناسایی ریسک رابطه مثبت و معنی داری با ارزیابی ریسک و رویکرد نظارتی دارد و ارزیابی ریسک و رویکرد نظارتی نیز رابطه مثبت و معنی داری با نتایج و خروجی نظارت دارد. همچنین بین شناسایی ریسک و نتایج و خروجی نظارت رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد. از این رو عواملی چون شناسایی ریسک، ارزیابی ریسک و رویکرد نظارتی و نتایج و خروجی نظارت بر نظارت بر نهادهای مالی تاثیرگذار هستند
    کلیدواژگان: نظارت مبتنی بر ریسک، نهادهای مالی، تحلیل محتوی، روش معادلات ساختاری، حداقل مربعات جزئی
  • علیرضا محمودی قه ساره*، عبدالمجید عبد الباقی، سعید فتحی صفحات 73-89
    منابع مالی صندوق های سرمایه گذاری تاثیر حائز اهمیتی بر عمق بازار سرمایه دارد و مدیران این صندوق ها با رفتارهایی که به هنگام خرید یا فروش دارایی ها از خود بروز می دهند، می توانند نقش بسزائی در رونق و رکود بازار سرمایه ایفا نمایند. بر این اساس و با توجه به تاثیر ساختار دارایی ها برجذب یا خروج منابع از صندوق ها، در این پژوهش به بررسی تاثیر ساختار دارایی ها بر خالص جریان نقد صندوق های سرمایه گذاری پرداخته شده است. بدین منظور از بین 143 صندوق اعلام شده از سوی مرکز پردازش اطلاعات مالی ایران ، 111 مورد که اطلاعات موردنیاز این پژوهش را طی سال های 1387 لغایت 1394 ارائه نموده اند، انتخاب و موردبررسی قرار گرفتند. یافته های این پژوهش موید رابطه بین نقدشوندگی دارایی ها و خالص جریان های نقد خروجی در صندوق های سرمایه گذاری است. علاوه بر این مشخص گردید عملکرد گذشته صندوق ها در شرایط نقد شوندگی بالا و شرایط بد بازار در نقد شوندگی پائین موجب تشدید این رابطه می گردد.
    کلیدواژگان: نقد شوندگی دارایی ها، شرایط بازار، ابطال واحدهای سرمایه گذاری، خالص جریان نقد (صدور- ابطال)، صندوق های مشترک سرمایه گذاری
  • مرتضی محمدی، ابراهیم عبدی پور، محمد صادقی* صفحات 90-112
    اعطای اعتبار به سرمایه گذار برای خرید اوراق بهادار که از قالب خرید اعتباری محقق می شود، ضمن برخورداری از ابعاد و آثار حقوقی متعدد، با این مساله اساسی مواجه است که به سبب ارتباط با امور حرفه ای باید علاوه بر مقررات بازار اوراق بهادار، تابع ضوابط بازار پولی و بانکی نیز باشد. از این رو، قرار گرفتن آن در شاکله بانکی یا بورسی صرف محل تامل است. در نوشتار حاضر با امعان نظر به زمینه فوق، با رویکردی تحلیلی و مبنایی، به بررسی الگوی خرید اعتباری اوراق بهادار در کشورمان پرداخته و ساختار کنونی این فرآیند را مورد ارزیابی حقوقی و هنجاری قرار می دهیم. در این خصوص، فارغ از انگیزه های سرمایه گذاری در اوراق بهادار، مقررات کنونی خرید اعتباری اوراق بهادار در بازار سرمایه ایران از حیث مبنایی با یک چالش مهم روبه روست که همین مساله باعث خلط تقنینی و عملیاتی ضوابط بازار پول و بازار اوراق بهادار و تعارض حقوقی و نظارتی میان مراجع مربوط به این دو بازار شده است. بنابراین، به نظر می رسد در عین توجه به قابلیت ها و معیارهای حقوق اقتصادی، مواجهه با موضوع مورد اشاره باید با فرآیندی همراه باشد تا در عین همگرایی و همکاری میان بازار پولی و بازار سرمایه؛ بر اساس اصول و ضوابط حرفه ای، رقابت فعالان بازار در این دو حوزه را فراهم نماید. با وجود این، الگوی خرید اعتباری در ایران به دلیل جدایی نسبی از ضوابط پولی و بانکی با چالش هایی روبه روست که توفیق آن منوط به رفع ایرادات و ابهامات مبنایی و عملیاتی با توجه به منطق حقوق اقتصادی است.
    کلیدواژگان: خرید اعتباری اوراق بهادار، بازار سرمایه، بازار پولی و بانکی، عملیات بانکی، نهادهای مالی
  • ریحانه ربیعی*، محمد ندیری، مسلم پیمانی، علی جابری زاده صفحات 113-131
    در این پژوهش به بررسی تاثیر دستکاری قیمت به روش ورود سفارش اغواکننده بر کارایی بازار پرداخته شده است. برای این منظور با انتخاب نمونه ای شامل 288 شرکت که شامل 144 مورد دستکاری قیمت رخ داده به روش ورود سفارش اغواکننده در دوره سه ماهه منتهی به زمستان 94 که به ایجاد 14,516 مشاهده منجر گردید پرداخته شد. با جمعآوری داده های مورد نیاز برای این شرکت ها در این دوره به بررسی تاثیر متغیرهای دستکاری قیمت و نوسان بازدهی بر متغیرهای شکاف عرضه و تقاضا و حجم معاملات به عنوان متغیرهای اندازه گیرنده کارایی بازار پرداخته می شود. از آنجائیکه مدل مورد بررسی دارای دو بعد مقطع و زمان می باشد از رگرسیون داده های پنل جهت بررسی فرضیات پژوهش استفاده شدنتایج نشان می دهد که پیش از وقوع دستکاری قیمت، شکاف عرضه و تقاضا افزایش و با وقوع دستکاری قیمت این شکاف کاهش می یابد. همچنین سهام با حجم معاملات بالا برای دستکاری قیمت مستعد می باشند. این نتایج بیانگر این است که بازار سهام به دستکاری قیمت واکنش نشان داده و معیارهای کارایی خود را بهبود بخشیده است. حضور سرمایه گذاران جستجوکننده اطلاعات که به پیروی از دارندگان اطلاعات نهانی دستکاری کننده قیمت، به معامله می پردازند در ایجاد چنین شرایطی موثر بوده است.
    کلیدواژگان: عدم تقارن اطلاعاتی، کارایی بازار، دست کاری قیمت
  • نوشین معدن کار، محمدرضا پاس بان* صفحات 132-162
    نهادهای اقتصادی، با دریافت منابع از جامعه، قدرت اقتصادی، اجتماعی و سیاسی قابل توجهی به دست می آورند و بنابراین انتظار می-رود که مدیران آن ها در مقابل جامعه، پاسخگو باشند. از دهه 1990، پیرو افزایش شکست های غیرمنتظره شرکت های بزرگ، توجه به حاکمیت شرکتی مطرح شد و نیاز به یک نهاد حسابرسی یکپارچه، شامل حسابرسان مستقل، حسابرسان داخلی و کمیته حسابرسی، احساس گردید.
    در این پژوهش، با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی، ضمن توصیف حاکمیت شرکتی و تبیین نهاد سه گانه حسابرسی در آن، به بررسی کارکرد و تحلیل اقتصادی این نهاد پرداخته شده است.
    نتایج تحقیق، ایجاد و به کارگیری سه واحد حسابرسی پیش بینی شده در نظام حاکمیت شرکتی را بیان می کند. تحلیل اقتصادی نهاد حسابرسی، بیانگر کارکرد های متعددی برای آن می باشد که از جمله آن موارد، عبارت است از افزایش پاسخگویی مدیران، گزارشگری قابل اعتماد مالی و غیرمالی، افزایش شفافیت، کاهش عدم تقارن اطلاعاتی ذینفعان و مدیران و کاهش تقلب در شرکت.
    کلیدواژگان: بازرسی، حسابرسی داخلی، حسابرسی مستقل، کمیته حسابرسی، راه بری شرکتی
|
  • Tahere Aminian *, Tahereh Aminian, Ghodratollah Emamverdi, Ali Baghani Pages 5-22
    The purpose of this research is to analyze the effects of oil shocks and economic policy uncertainty on the industry stock return in different market conditions (severe recession, recession, normal and boom). The research also seeks to answer the important question: Is the effects of oil shocks on the asymmetric effects of the industries stock returns in different market conditions (severe recession, stagnation, normalization and boom)?
    For this purpose, monthly data are used from 2011 to 2017. The estimation hypothesis used Quantile panel method. The results show that the coefficient of oil shocks for a period of severe, recession and normalization has a negative and significant effect on the returns of industries, but the boom and boom conditions do not have a significant effect on oil shocks. Also, the uncertainty coefficient of economic policies for the period of severe recession does not have a significant effect on the returns of the industries, but the uncertainty of economic policies for the period of recession, normalization and prosperity has a negative and significant effect on the returns of industries. The findings indicate that oil shocks have asymmetrical effects on the stock returns of industries in various market conditions (severe recession, stagnation, normalization and boom).
    Keywords: Oil Price Shocks, Economic Policy Uncertainty, Stock Market, Quantile Regression
  • Rohoulaah Najafi *, Mir Feyz Fallahshams, Mahdi Madanchi Zaj Pages 23-73
    Supervision in the Iranian capital market has been one of the challenging issues since the legislation of the Securities Market Law and the establishment of the Securities and Exchange Organization. The purpose of this study is Introduction of Supervision Pattern on financial Institution in Iran Capital Market with Risk-Based Approach using structural equation modeling. The statistical population of this study board of directors of Securities and Exchange Organization and directors of the stock exchanges and financial institutions of the capital market of Iran. By reviewing the theoretical foundations and reviewing the research background and comparative study of capital markets in the world's, the variables influencing the supervision of financial institutions were determined by the experts. Effective factors in the three main groups include risk identification, risk assessment, and supervisory approach and supervisory outcomes/results were classified and a research pattern was developed. then, a questionnaire was distributed among managers of financial institutions and through the modeling of structural equations(PLS), Data were analyzed. The results of the research showed that risk identification has a positive and significant relationship with risk assessment and supervisory approach, and risk assessment and supervisory approach also have a positive and significant relationship with supervisory outcomes and results. Hence, factors such as risk identification, risk assessment, and supervisory approach, and supervisory outcomes and results affect on monitoring of financial institutions.
    Keywords: Risk-Based Supervision, Financial Instutuion, Content analysis, Structural Equation Model, Partial Least Squares
  • Alireza Mahmoudi Ghahsareh *, Abdolmajid Abdolbaghi, Saeed Fathi Pages 73-89
    Financial resources of Mutual Funds have a very significant impact on the depth of the capital market and The behavior that the mutual fund managers shows at the time of the purchase and sale of the asset can play a very important role in the capital market.
    Accordingly, And with regard to the impact of the asset structure on absorption and The withdrawal of resources of mutual Funds, In this essay we study The effect of the structure and liquidity of assets in net cash flows of Mutual Fund.
    For this purpose, We have chosen 111 cases from 143 Mutual Funds that provided required information for this study. Based on the results of this study, liquidity is affective on net cash flow in the mutual fund. Furthermore Determined that the Past performance of the mutual Fund in High liquidity conditions, exacerbated this Relation. Moreover determined that Market conditions can exacerbate the effect of low liquidity on outflow.
    Keywords: Liquidity, Market Condition, Redemption, Inflow, Mutual Fund
  • Morteza Mohammadi, Ebrahim Abdipour, Mohammad Sadeghi * Pages 90-112
    Grating Credit to financer for buying securities that is done in some forms such as Buying on Credit contract is encountered to this important, and essential issues, beside of different legal aspects, and matters, that it should be couple with financial, and Bank rules in addition to rules of securities markets. So it's doubtful to put this matte in the mere bank, or securities market forms. This paper, by considering this issue, in a basic-analytical manner tries to make an analysis of the Pattern of Buying securities on Credit in Iran, and also studies the legal and normative frameworks of this procedure. In this regard, irrespective of financing in securities' wills, current rules of Buying securities on Credit in Iran are encountered with an important challenge, and this has caused to practical, and legislative mistakes in monetary, and securities market, and legal, and monitoring conflict among related institutes to these two markets. So, it's seemed that facing with this issue, beside of considering the economic criteria, and capabilities, should be with a procedure that provides a competition between market's actives in addition to cooperation, and convergence among monetary, and securities markets according to professional rules. The Iranian pattern of buying securities on Credit, however, because of separation from banking rules is faced to many deficits, and challenges which its success is excluded in fixing of basic, and practical ambiguities according to economic law's manner.
    Keywords: Buying securities on Credit, Securities Market, Financial Institutions, Banking operations, Monetary, Financial Markets
  • Reihaneh Rabiee *, Mohammad Nadiri, Moslem Peymani, Ali Jaberi Zadeh Pages 113-131
    This study is empirically examining effect of spoofing order-entering manipulation on the efficiency of Tehran stock exchange. For this reason a sample set with 288 listed stocks in Tehran stock exchange, which include 144 cases of market manipulation for 3-month period from January 2015 to march 2015, that creates 14,516 observations is selected. By collecting needed data in order to detect the effect of manipulation and volatility on bid, ask spread and volume as market efficiency criteria. For model analysis, Panel data regression is used. Results showed that bid ask spread and proportional bid ask spread increase before manipulation and decrease after that. Stocks with high volume are prone to market manipulation. This means that Tehran stock exchange is capable of efficiently responding to the presence of manipulators and promote efficiency measures. Presence of information seeking investors who are trading by following manipulators with insider information is effective in providing this situation.
    Keywords: Market Manipulation, Information Asymmetry, Market Efficiency
  • Mohammadreza Pasban *, Nooshin Madankar Pages 132-162
    Economic institutions, by receiving resources from the community, are gaining significant economic, social and political power, and so their managers are expected to be accountable to society. Since the 1990 s, due to the increased unexpected failures of large companies, attention was drawn to corporate governance, and the need for a integrated auditing entity, including independent auditors, internal auditors, and the audit committee, was felt.
    In this research, using descriptive-analytic method, in addition to describing corporate governance and explaining the tripartite audit entity in it, the function and the economic analysis of this subject has also been reviewed.
    The research results express creation and implementation the tripartite audit entity that forecast in corporate governance. The economic analysis of the Audit Authority indicates several functions for which, among others, is increased accountability of managers, reliable financial and non-financial reporting, increased transparency, reduced information asymmetry of stakeholders and managers, and decreased fraud in the company.
    Keywords: Inspection, Corporate governance, Internal Audit, External Audit, Audit Committee