فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های روان شناسی اجتماعی
پیاپی 26 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی مهداد*، محمدرضا نجفیان صفحه 1
    مقدمه
    نتایج تحقیقات نشان می دهد که رفتارهای منفی در محیط کار پیامدهای فردی و سازمانی متعددی را به دنبال دارد. بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه ی ادراک بی عدالتی سازمانی با بی نزاکتی در محیط کار و با میانجیگری خشم انجام شد.
    روش
    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی و جامعه ی آماری این پژوهش شامل کلیه ی کارکنان اداره کل آموزش وپرورش استان اصفهان و نواحی شش گانه ی آن به تعداد 862 نفر بودند که از بین آن ها 218 نفر به صورت طبقه ای در دسترس (سهل الوصول) انتخاب شدند. ابزارهای تحقیق شامل پرسشنامه ی ادراک بی عدالتی سازمانی نیهوف و مورمن (1993)، پرسشنامه ی خشم در محیط کار ون الدران، میس و کومپرو (1997) و پرسشنامه ی بی نزاکتی در محیط کار بلو و اندرسون (2005) بود. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و الگوسازی معادلات ساختاری انجام گرفته است.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که رابطه ی بین ادراک بی عدالتی تعاملی با خشم و بی نزاکتی، و رابطه ی خشم با بی نزاکتی در سطح (01/0p<) معنادار است. همچنین یافته های به دست آمده از تحلیل معادلات ساختاری نشان داد که طی یک سلسله روابط زنجیره ای بین ادراک بی عدالتی با خشم و خشم با بی نزاکتی در محیط کار رابطه ی معنادار وجود دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان داد که ادراک بی عدالتی در محیط کار سبب خشم، و به دنبال خشم، بی نزاکتی در محیط کار بروز پیدا می کند.
    کلیدواژگان: ادراک بی عدالتی سازمانی، خشم، بی نزاکتی در محیط کار
  • عباس ذبیح زاده*، محمدعلی مظاهری، جواد حاتمی، لیلی پناغی، محمدرضا نیک فرجام صفحه 19
    مقدمه
    مطالعات اخیر حاکی از تاثیرپذیری نحوه ی تنظیم حریم خصوصی از بافتار فرهنگی-اجتماعی است. هدف از این مطالعه بررسی ساختار معنایی حریم خصوصی در فرهنگ ایرانی بود.
    روش
    در یک مطالعه ی مقطعی 100 نفر (40 نفر در مرحله ی یکم و 60 نفر در مرحله ی دوم) از جمعیت عمومی به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. در گام نخست از طریق تکلیف تولید واژگان تداعی شده، 9 واژه ی پرتکرار متداعی با حریم خصوصی استخراج شد. در مرحله ی دوم نیز طی تکلیف مشابهت قضاوت شده، درجه ی ارتباط دوبه دوی واژگان مزبور مورد ارزیابی شرکت کنندگان قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج تحلیل تناظر حاکی از نگاشت مولفه ها بر روی دو بعد است. بدین گونه که مولفه های مستخرج برحسب مبنای فردگرایانه و جمع گرایانه ی خود در ارتباط با حریم خصوصی قرار گرفته است. درحالی که مولفه های فردگرایانه بازنمود مبانی جهان شمول حریم خصوصی است، مولفه های جمع گرایانه بیانگر تاثیرات فرهنگی در تعریف حریم خصوصی است.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه در قالب مبانی جهان شمول و فرهنگ بسته ی حریم خصوصی مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: تحلیل تناظر، حریم خصوصی، ساختار معنایی، فرهنگ
  • اعظم درزی رامندی، راضیه شیخ الاسلامی * صفحه 37
    مقدمه
    پژوهش حاضر نقش واسطه‏ای پردازش ‏اطلاعات اجتماعی در رابطه بین پذیرش - طرد والدین و پرخاشگری نوجوانان را مورد بررسی قرار داده است.
    روش
    شرکت کنندگان پژوهش شامل 464 دانش آموز دوره ی متوسطه ی اول شهرستان قزوین (233 دختر و 231 پسر) بود که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. به منظور سنجش متغیرهای پژوهش، پرسش نامه ی طرد- پذیرش والدین، نسخه ی کودکان (روهنر، 2005)، داستان‏های اجتماعی (تورکاسپا و برایان، 1994) و پرسش نامه ی پرخاشگری (باس و پری، 1992) بکار گرفته شد. تجزیه وتحلیل داده ها با روش الگویابی معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار AMOS انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که مدل نهایی پژوهش از برازش مناسبی برخوردار است. همچنین یافته های حاصل از بررسی فرضیه های پژوهش نشانگر آن بود که پذیرش طرد مادر هم به طور مستقیم و هم به طور غیرمستقیم، از طریق کاهش دو گام پردازش اطلاعات اجتماعی، شامل تفسیر و تشخیص و تصمیم گیری، پرخاشگری نوجوانان را افزایش داده است. پذیرش- طرد پدر، بر هیچ یک از متغیرهای پژوهش اثرگذار نبود.
    نتیجه گیری
    به طورکلی، نتایج پژوهش حاضر شواهدی را برای نقش واسطه ای پردازش اطلاعات اجتماعی در رابطه ی بین پذیرش- طرد مادر و پرخاشگری نوجوانان فراهم آورد.
    کلیدواژگان: پذیرش، طرد والدین، پردازش اطلاعات اجتماعی، پرخاشگری، نوجوانان
  • مژگان سپاه منصور، زهرا مهدوی نجم آبادی * صفحه 59
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین نوع دوستی و همدلی با گرایش به معنویت دانشجویان انجام شد.
    روش
    روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه ی آماری کلیه دانشجویان دانشکده ی روان شناسی دانشگاه آزاد تهران مرکز است. حجم نمونه بر اساس جدول مورگان تعداد 385 نفر (102 نفر مرد و 283 نفر زن) و روش نمونه گیری، در دسترس است. ابزار گردآوری داده ها شامل مقیاس خود گزارش دهی نوع دوستی راشتون و همکاران (1981)، مقیاس همدلی مهرابیان و اپستین (1972) و پرسش نامه ی گرایش به معنویت روبرت کلونینگر (2003) است. تجزیه وتحلیل آماری یافته ها با همبستگی و رگرسیون چند متغیره انجام شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش حاکی از آن است که بین نوع دوستی و گرایش به معنویت (139/0= r و 006/0= sig) و بین همدلی و گرایش به معنویت (412/0=r و 000/0 sig=) رابطه ی معنادار وجود دارد. کلیه ی ابعاد همدلی با متغیر نوع دوستی و گرایش به معنویت رابطه ی معنادار داشتند. ضریب رگرسیون نشان داد که نوع دوستی می تواند پیش بینی کننده ی مثبت و معنادار گرایش به معنویت باشد. همچنین متغیر همدلی و مولفه های همدلی مشارکتی، مولفه همدلی نسبت به دیگران نیز پیش بینی کننده ی معنادار گرایش به معنویت بودند. در بررسی مدل مفهومی پژوهش هم شاخص های برازندگی، برازش مدل و ارتباط بین این متغیرها را تایید نمود.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج به دست آمده افزایش حس نوع دوستی، همدلی و گرایش به معنویت در بین جوانان از امور ضروری است و هرگونه بهبود در معنویت، می تواند بهبود در ارزش های نوع دوستانه را به دنبال داشته باشد.
    کلیدواژگان: نوع دوستی، همدلی، معنویت، دانشجویان
  • ابوالقاسم یعقوبی*، سروه محمدزاده صفحه 79
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی میزان هویت گرایی ملی و دینی بر اساس سبک های هویتی در قومیت های ایرانی انجام شد.
    روش
    جامعه ی پژوهش را کلیه دانشجویان در حال تحصیل دانشگاه کردستان تشکیل دادند. نمونه ی پژوهش شامل 400 نفر از دانشجویان با قومیت های مختلف فارس، کرد، آذری و لر دانشگاه کردستان بود. افراد مورد پژوهش مقیاس های هویت گرایی ملی و دینی (لطف آبادی، 1383) و سبک های هویت (برزونسکی، 1989) را تکمیل نمودند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد سبک های هویتی اطلاعاتی و هنجاری و تعهد با هویت ملی همبستگی مثبت معنادار دارند و سبک سردرگمی همبستگی منفی معناداری با هویت گرایی ملی دارد. سبک هویتی اطلاعاتی همبستگی منفی معنا داری با هویت دینی دارد و سبک هویت هنجاری همبستگی مثبت معنا داری با هویت دینی دارد رابطه بین سبک های سردرگمی و تعهد معنادار نشد نتایج تحلیل واریانس دوراهه نشان داد تفاوت بین قومیت ها ازلحاظ میزان هویت گرایی ملی معنا دار است اما بین قومیت های مختلف ایرانی ازلحاظ هویت دینی تفاوت معناداری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه یافته ها حاکی از تفاوت میزان هویت گرایی قومیت های ایرانی دارد، می توان از یافته ها برای تدوین برنامه هایی جهت افزایش هویت گرایی ملی استفاده کرد
    کلیدواژگان: هویت گرایی ملی، هویت دینی، سبک های هویتی، قومیت
  • مجید صفاری نیا *، علیرضا آقایوسفی، سیمین حسینیان، اشرف مهمان نوازان صفحه 97
    مقدمه
    این پژوهش به مطالعه ی اثربخشی روان درمانی آدلری بر کاهش احساس کهتری و بهبود بهزیستی اجتماعی در بین زنان خیانت دیده پرداخته است.
    روش
    این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی همراه با پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه آزمایش و یک گروه کنترل بود. 16 زن خیانت دیده به صورت نمونه گیری در دسترس از میان مراجعه کنندگان مراکز سلامت روان اجتماع محور و شهرداری تهران و داوطلب شرکت در پژوهش حاضر انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. قبل و پس از 10 جلسه روان درمانی آدلری و سپس 2 ماه بعد، پرسش نامه ی احساس کهتری بهرامی و خدادادی (1391) و پرسش نامه ی بهزیستی اجتماعی کیز (1998) برای هر دو گروه اجرا شد. تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس انجام شد.
    یافته ها
    نتایج بررسی نشان داد که روان درمانی آدلری، میزان احساس کهتری را کاهش داده و بهزیستی اجتماعی را ارتقا بخشیده است و مقایسه ی میانگین نمرات پیش آزمون و پس آزمون تفاوت معناداری را نشان داد.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج به دست آمده در این پژوهش، روان درمانی آدلری می تواند موجب کاهش احساس کهتری و ارتقای بهزیستی اجتماعی زنان خیانت دیده گردد و پیشنهاد می شود که این نوع روان درمانی برای سایر زنان خیانت دیده، به منظور توانمندسازی روان شناختی آنان به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: روان درمانی آدلری، احساس کهتری، بهزیستی اجتماعی، خیانت زناشویی، زنان
  • سوسن علیزاده فرد*، الهام خوش منش صفحه 119
    مقدمه
    هدف این پژوهش مقایسه ی اثربخشی آموزش تئوری انتخاب به شیوه ی کلاسیک با آموزش بر مبنای آموزه های اسلامی بر رضایت زناشویی و گذشت است.
    روش
    60 نفر از زنان متاهل به روش نمونه گیری خوشه‏ای انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه (20n=) قرار داده شدند. پرسش نامه های رضایت زناشویی و گذشت به عنوان پیش آزمون برای سه گروه اجرا شد. سپس افراد گروه آزمایش اول در 8 جلسه آموزش تئوری انتخاب کلاسیک و افراد گروه دوم در 8 جلسه آموزش تئوری انتخاب اسلامی شرکت کردند. هر دو پرسش نامه به عنوان پس آزمون مجددا برای همه اجرا شد. این نمرات با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاصل از آزمون کوواریانس نشان داد که بین دو گروه آزمایش و گواه تفاوت معناداری وجود دارد و آموزش تئوری انتخاب موجب افزایش رضایت زناشویی و گذشت شده است. همچنین بین دو گروه آزمایش نیز تفاوت معناداری وجود داشت به طوری که افزایش نمرات در گروه تئوری انتخاب اسلامی بیش از گروه کلاسیک بود.
    نتیجه گیری
    با استفاده از نتایج حاصل می توان نتیجه گرفت آموزش تئوری انتخاب اسلامی به طور موثری موجب افزایش رضایت زناشویی و گذشت می شود.
    کلیدواژگان: آموزه های اسلامی، تئوری انتخاب، گذشت، رضایت زناشویی
|
  • Ali Mahdad * Page 1
    Introduction
    results of many conducted researches showed that, workplace negative behaviors has many personal and organizational concequences. Therefore, current research was carried out with the purpose of investigating the mediating role of anger on the relationship between perceived organizational injustice with workplace incivility.
    Method
    The statistical sample of this research consists of 265 employees of Isfahan main office of education and training and its six districts who were chosen by convenience sampling method from among the total of 862 employees. In this research a set of questionnaire consisting of organizational injustice by Niehoff and Moorman (1993), anger in workplace by Van Alderan, Miss and Kumpero (1997) and workplace incivility by Blue and Anderson (2005) were used. Data were analyzed by using of Pearson’s correlation coefficient and Structural Equation Model (SEM).
    Results
    findings showed that there are significant relationship (p
    Conclusion
    Based on current research’s results it can be concluded that, anger in workplace could be increased through perceived organizational injustice and workplace incivility could be increased through anger.
    Keywords: Perceived organizational injustice, Anger, Workplace incivility
  • Abbas Zabihzade * Page 19
    Introduction
    Recent studies showed the effect of socio-cultural context on how to set privacy. The aim of this study was to investigate the semantic structure of privacy in Iranian culture.
    Method
    In a cross-sectional study 100 (40 people in the first phase and 60 people in the second phase) were selected using convenience sampling method. In the first phase through producing the associative terms task, 9 most-frequent words was extracted that were associated with privacy. In the second phase the participants were evaluated the pair relationship between these words with using judged-similarity task.
    Results
    Correspondence analysis results indicate that the mapping of components in two dimensions. So that extracted components related with privacy on its individualistic and collectivistic basis. While the individualistic components express the universal principles of privacy, collectivistic components is a sign of cultural influences in defining of privacy.
    Conclusion
    Results are discussed in terms of the universal and culture-bond basis of privacy.
    Keywords: Correspondence Analysis, Privacy, Semantic Structure, Culture
  • Raziye Sheykholeslam * Page 37
    Structural Equation Modeling of Relationships between Parental Acceptance-Rejection, Social Information Processing and Adolescent's Aggression
    Introduction
    Present study investigated the mediating role of social information processing in the relationships between parental acceptance-rejection and adolescent's aggression.
    Method
    Participants were 464 junior high schools in Qazvin city (233 girls and 231 boys) who were selected by multistage cluster sampling. To assessing research variables, Parental Acceptance – Rejection Questionnaire, child version (Rohner, 2005), Social Fiction (Tur-Kaspa & Brayan, 1994) and Aggression Questionnaire (Buss & Perri, 1992) were used. The data was analyzed by structural equation modeling applying AMOS
    Results
    The result showed that final model has a good fitness. Also, findings of research hypothesis analysis showed that mother acceptance-rejection has been increased adolescent's aggression, by direct and indirect effects, (through decrease scores of social information processing, consist of recognize and interpretation, and decision making). Father acceptance-rejection didnt show any effect on research variables.
    Conclusion
    In general, results of present research provided evidences for mediating role of social information processing in the relationships between mother acceptance-rejection and adolescent's aggression
    Keywords: parental acceptance-rejection, social information processing, aggression, adolescents
  • Zahra Mahdavi Najmabadi * Page 59
    Aim: The current study was conducted by the aim of investigating the relationship between sympathy and empathy with the desire to spirituality in university students.
    Method
    Research method is descriptive correlational. The study sample is includes all students in psychology college in central Azad university of Tehran. The number of sample, based on Morgan table is 385 people (10 men and 283 woman) and the sampling method is available Data collection instrument includes self- report scale for sympathy of Rashton et al (1981), empathy scale of Mehrabian and Epstein (1972) and Robert Cloninger questionnaire for desire to spirituality (2003). Data analysis and statistical analysis were done by correlation and multi- variate regression.
    Result
    The findings suggest that there is a significant relationship between sympathy, the desire to spirituality (sig= 0.006, r= 0.139) and between empathy and the desire to spirituality (sig= 0.000, r= 0.412). All dimensions of empathy had a significant relationship with sympathy and the desire to spirituality variants. Regression coefficient also confirmed the relationship and indicated that sympathy can be a positive and significant prediction for the desire to spirituality. Additionally, empathy variant, the elements of cooperation empathy and empathy towards others can also significantly predict the desire to spirituality. In investigating the conceptual model of the research, the appropriateness indicates of the study and the relationship between variants were confirmed.
    Conclusion
    based on the findings, the increase in sympathy, empathy and the desire to spirituality among young people is a necessary issue and any kind of improvement in spirituality can lead to developments in emphatic values.
    Keywords: sympathy, empathy, spirituality, university students
  • Abolghasem Yaghobi * Page 79
    Introduction
    The outline of this paper was Predicting the level of national and religious identity, based on an identity styles in Iranian ethnicities.
    Method
    The study population included of all students studying at the University of Kurdistan. The sample consisted of 400 students from different ethnicities Persian, Kurdish, Azari and Lor from university of Kurdistan. Subjects completed Lotfabadi of national, and religious identity scale (1385) and Berzonsky Identity styles(1989).
    Results
    results showed there is significant positive relationship between informational and normative identity styles and commitment with national identity. Confusion/ avoidant style had negative relationship with national identity. Informational style had a significant negative correlation with religious identity and normative identity style had a significant positive correlation with religious identity. Confusion style had not significant relationship with commitment. Two-way ANOVA results showed the difference between ethnicities in terms of national identity is significant On the other hand between the various Iranian ethnic groups there is not statistically different in terms of religious identity.
    Conclusion
    According to the findings of the difference in identity styles, in Iranian ethnicities, the findings can be used to develop programs to enhance national identity.
    Keywords: national identity, religious identity, identity styles, ethnicity
  • Majid Safariniya * Page 97
    Introduction
    This research has studied the effectiveness of Adlerian psychotherapy on decreasing of feeling of inferiority and increasing of social well-being among betrayed women.
    Methods
    This research is of semi- experimental study with pre-test - post-test and follow-up and a control group. A total of 16 betrayed women were selected in available sampling among the reffered of Mental health of Community-Based Health center and counseling Municipality Center in Tehran and randomly assigned to two experimental and control group. Experiment group was expose to Adlerian psychotherapy for 10 session. Before and after 10 Adlerian psychotherapy session, and 2 month later, the Feeling inferiority questionnaire by Bahrami and Khodaday (1391) and social well-being questionnaire by Kizz (1998) were run of both of group... Data were analyzed by ANCOVA.
    Results
    The results of the study shows that Adlerian psychotherapy, has decreased the feeling of inferiority and increased of social well-being among betrayed women. And comparison of arrage of pre-test and post-test score had meaningful differ.
    Conclusion
    According coaching results in this research, Adlerian psychotherapy could be decreasing inferiority feeling and increasing of social well-being of betrayed women, and it is suggested to be used this type of psychotherapy for most of betrayed women, in order to their psychological empowerment.
    Keywords: Adlerian psychotherapy, feelings of inferiority, social well-being, marital infidelity, betrayed women
  • Sosan Alizadefard * Page 119
    Introduction
    The main purpose of this research was to compare the effect of Classic Choice Theory training with Islamic Choice Theory training on marital satisfaction and forgiveness between marriage women.
    Methods
    60 person from marriage women were selected by cluster sampling and divided into two experimental groups and control group (n=20). Marital Satisfaction and forgiveness Scales were conducted to collect basic level data. The participants of experimental group were attending in Classic Choice Theory (first group) and Islamic Choice Theory (second group) training protocol for 8 sessions. Both inventories were conducted again after training period for all.
    Results
    The results of post-tests were compared with basic level through covariance analysis. The results of covariance analysis showed a significant difference between two experimental groups with control group and increase of marital satisfaction and forgiveness. Also there is a significant difference between two experimental groups so as marital satisfaction and forgiveness increase in Islamic training more than classic training.
    Conclusion
    The implications of these results are discussed with respect to the utility of applying Islamic choice theory training for significantly increase of marital satisfaction and forgiveness.
    Keywords: Islamic teaching, choice theory, forgiveness, marital satisfaction