فهرست مطالب

پژوهش های روان شناسی اجتماعی - پیاپی 31 (پاییز 1397)

فصلنامه پژوهش های روان شناسی اجتماعی
پیاپی 31 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سجاد بشرپور، حمیدرضا صمدی فرد* صفحات 1-16
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش خودپنداره، عزت نفس و سلامت اجتماعی در پیش بینی افکار خودکشی دانش آموزان پسر انجام شد.
    روش
    روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش کلیه دانش آموزان پسر متوسطه شهر اردبیل در سال 1397-1396 بودند که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچندمرحله ای 354 نفر از آنان به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از ابزارهای خودپنداره (منداگلیو و پی ریست، 1995)، عزت نفس (کوپراسمیت، 1967)، سلامت اجتماعی (کییز و شپیرو، 2004) و افکار خودکشی (بک، 1991) استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های آماری تحلیلی ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین خودپنداره (49/0-r=)، عزت نفس (57/0-r=) و سلامت اجتماعی (59/0-r=) با افکار خودکشی در دانش آموزان پسر رابطه معنا داری وجود دارد (05/0p<).همچنین نتایج رگرسیون چندگانه نشان داد که خودپنداره 16/0-، عزت نفس 24/0- و سلامت اجتماعی 29/0- افکار خودکشی دانش آموزان را پیشبینی میکنند (05/0p<).
    نتیجه گیری
    افکار خودکشی دانش آموزان پسر توسط متغیرهای خودپنداره، عزت نفس و سلامت اجتماعی قابل پیش بینی است، بنابراین پیشنهاد می شود که روانشناسان و مشاوران جهت کاهش افکار خودکشی دانش آموزان، نقش خودپنداره، عزت نفس و سلامت اجتماعی را مورد توجه قرار دهند.
    کلیدواژگان: خودپنداره، عزت نفس، سلامت اجتماعی، افکار خودکشی، دانش آموزان پسر
  • رضا حسین پور، رامین غریب زاده*، سلیم کاظمی صفحات 17-32
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف تحلیل وضعیت فساد اداری براساس سلامت روان و با نقش میانجی گری بهزیستی روانشناختی انجام شد.
    روش
    روش تحقیق، توصیفی - همبستگی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان دانشگاه محقق اردبیلی بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم هر طبقه 280 نفر به عنوان نمونه آماری جهت مطالعه انتخاب شدند. برای گردآوری داده های پژوهش از سه پرسشنامه استاندارد سلامت عمومی، پرسشنامه فساد اداری و پرسشنامه بهزیستی روانشناختی استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده های تحقیق از ماتریس همبستگی و مدل یابی معادلات ساختاری (تحلیل مسیر) استفاده گردید.
    یافته ها
      نتایج تحقیق با استفاده از نتایج الگوی ساختاری نشان داد که بین سلامت روان با فساد اداری (54/0-) رابطه منفی و معنی دار و بهزیستی روانشناختی (49/0) رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. رابطه بین بهزیستی روانشناختی با فساد اداری (39/0-) منفی و معنی دار بود. همچنین رابطه بین سلامت روان و فساد اداری با نقش میانجی گری بهزیستی روانشناختی (52/0-) معکوس و معنی دار بود.
    نتیجه گیری
     بر اساس یافته های این تحقیق، سلامت روان کارکنان سازمان می تواند هم در کاهش فساد اداری و هم در بهزیستی روانشناختی کارکنان موثر باشد.
    کلیدواژگان: سلامت روان، فساد اداری، بهزیستی روانشناختی، کارکنان، دانشگاه محقق اردبیلی
  • رقیه قربانی*، فرهاد خرمایی صفحات 33-50
    هدف
    هدف این پژوهش تبیین خردمندی بر اساس عوامل شخصیتی با واسطه گری خودکارآمدی مقابله است.
    روش
    روش پژوهش از نوع همبستگی با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری است و جامعه آماری کلیه دانشجویان کارشناسی دانشگاه شیراز بودند که  تعداد 400 دانشجوی کارشناسی (261 زن، 139 مرد) با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند و مقیاس خودسنجی خردمندی (ویستر، 2003)، فرم کوتاه پرسشنامه پنج عامل بزرگ شخصیت (گلدبرگ، 1999) و خودکارآمدی مقابله (چسنی و همکاران، 2006) را تکمیل نمودند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل معادلات ساختاری نشان داد که  از بین ابعاد شخصیتی، برون گرایی و توافق پذیری  به ترتیب به طور مستقیم (16/0= β، 22/0= β و001/0=p)،  همچنین برون گرایی همراه با گشودگی به تجربه، وظیفه گرایی، روان نژندگرایی و به ترتیب به صورت غیر مستقیم (11/0= β، 04/0= β، 14/0 = β ، 25/0- = β و 001/0=p) با واسطه گری خودکارآمدی مقابله قادر به پیش بینی خردمندی شدند.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این پژوهش پیشنهاد می شود  با توجه به این که  عوامل شخصیتی دارای ثبات نسبی هستند و خودکارآمدی مقابله قابل آموزش است؛ با تاکید بر آموزش خودکارآمدی مقابله و بستر سازی محیط و طراحی بسته های آموزشی طوری برنامه ریزی شود که افراد با ویژگی های شخصیتی گوناگون بتوانند با تقویت خودکارآمدی مقابله در مسیرشکوفایی خردمندی گام بردارند
    کلیدواژگان: خردمندی، خودکارآمدی مقابله، شخصیت
  • سمیه رباط میلی*، مینا کریمی صفحات 51-68
    مقدمه
    اضطراب اجتماعی در نوجوانان شیوع بالایی دارد. با تکیه بر مبانی نظری، پژوهش حاضر با هدف پیش بینی اضطراب اجتماعی نوجوانان بر اساس باورهای فراشناختی، ذهن آگاهی و ترس از ارزیابی منفی انجام شد.
    روش
    روش پژوهش حاضر، توصیفی - مقطعی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش حاضر، دربرگیرنده کلیه دانش آموزان دختر و پسر پایه سوم دوره دوم متوسطه است که در سال تحصیلی 96-1395 در دبیرستان های شهر ورامین مشغول به تحصیل بودند. بر اساس جدول کرجسی و موگان، 329 نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای- چندمرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه باورهای فراشناختی ولز (MCQ-30)، پرسشنامه پنج مولفه ای ذهن آگاهی (FFMQ)، فرم کوتاه مقیاس ترس از ارزیابی منفی (BFNE-S) و پرسشنامه هراس اجتماعی کانور (SPI) استفاده شد. سپس، داده ها با استفاده از آزمون های ضریب همبستگی گشتاوری پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج ضریب همبستگی پیرسون نشان  داد رابطه معناداری بین باورهای فراشناختی (269/0=r؛ 0000/0=P)، ذهن آگاهی (252/0-=r؛ 0000/0=P) و ترس از ارزیابی (196/0=r؛ 0000/0=P) با اضطراب اجتماعی نوجوانان وجود دارد. تحلیل رگرسیون گام به گام نقش پیش بین متغیرهای  پژوهش را در اضطراب اجتماعی تایید می کند. به طور کلی، باورهای فراشناختی، ذهن آگاهی و ترس از ارزیابی 17 درصد از تغییرات اضطراب اجتماعی نوجوانان را پیش بینی می کنند  (000/0=P).
    نتیجه گیری
    باورهای فراشناختی، ذهن آگاهی و ترس از ارزیابی منفی سهمی مستقل در اضطراب اجتماعی نوجوانان دارند. کاربرد یافته ها به صورت نظری و کاربردی مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: باورهای فراشناختی، ذهن آگاهی، ترس از ارزیابی منفی، اضطراب اجتماعی
  • سید مهدی الحسینی المدرسی*، ابوالفضل امینیان جزی، هوشمند باقری قره بلاغ صفحات 69-86
    مقدمه
    خرید آنی، پدیده مهمی در زمینه کسب و کار خرده فروشی و بازاریابی می باشد و بر آن دسته خریدهایی تاکید دارد که مرزهای منطقی و متداول فرآیند خرید را درهم می شکند و بدون ارزیابی جایگزین های متعدد، پس از تاثیرپذیری فرد از نوعی محرک درونی یا بیرونی و در مدت زمانی بسیار کوتاه، رخ می دهد. هدف پژوهش حاضر واکاوی نقش نوع وبگردی و محیط فروشگاه بر خرید آنی آنلاین در شهر یزد است.
    روش
    پژوهش از نظر هدف کاربردی بوده و از لحاظ شیوه گردآوری داده ها توصیفی از نوع پیمایشی به شمار می رود. جامعه آماری پژوهش افراد بالای 18 سال شهر یزد بوده که بر اساس فرمول کوکران، حجم نمونه 212 نفر برآورده شد. جهت بررسی مدل و صحت فرضیه ها از مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد که انگیزه لذت جویانه بر آنی گرایی و وبگردی لذت جویانه تاثیر مثبت و معناداری دارد. در حالی که تاثیر این متغیر بر وبگردی منفعت گرایانه معنادار نیست. همچنین آنی گرایی، وبگردی لذت جویانه، محتوا و طرح فروشگاه اینترنتی بر خرید آنی آنلاین تاثیر مثبت و معنادار و وبگردی منفعت گرایانه بر خرید آنی آنلاین تاثیر منفی و معناداری دارد. با این وجود تاثیر پیمایش فروشگاه اینترنتی بر خرید آنی آنلاین مورد پذیرش قرار نگرفت.
    نتیجه گیری
    این یافته ها محیط فروشگاه را به عنوان یک عامل مهم و تاثیرگذار بر خرید آنی آشکار می سازند. علاوه بر این، تاثیر وبگردی و رفتار خرید، وابسته به ماهیت فرآیند خرید بوده و خرید آنی با افزایش وبگردی بیشتر می شود.
    کلیدواژگان: خرید آنی آنلاین، انگیزه لذت جویانه، وبگردی، محیط فروشگاه اینترنتی
  • ابراهیم خیاط*، یوسفعلی عطاری، امین کرایی صفحات 87-102
    مقدمه
    وقوع خیانت در هر خانواده ای موجب آسیب به بنیان آن شده که نتیجه آن فروپاشی و افزایش آسیب های اجتماعی است. هدف این پژوهش پیش بینی گرایش به خیانت بر اساس متغیرهای ویژگی های شخصیتی و سبک های دلبستگی در افراد متاهل بود.
    روش
    طرح پژوهش حاضر  توصیفی از نوع  همبستگی بود. نمونه آماری پژوهش شامل 250 نفر از زنان و مردان متاهل (125 زن  و 125 مرد) از جامعه متاهلین استان خوزستان که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند، بود.  ابزارهای پژوهش نیز شامل پرسشنامه های شیوه های رفتاری فارمن و وهنر، پنج عاملی نئو کاستا و مک کری و مسائل رابطه ای بوکات بود و و در نهایت داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 تحلیل شدند.
    یافته ها
    این پژوهش نشان داد که بین تمام متغیرهای پیش بین (سبک های دلبستگی ، ویژگی های شخصیتی) و مولفه های آن ها (به جز مولفه ویژگی شخصیتی گشودگی که معنی دار نبود) با گرایش به خیانت دارای رابطه معنی داری در سطح  0001/0 >p بودند. همچنین در ضرایب همبستگی چندگانه متغیرهای پیش بین (ویژگی های شخصیتی و سبک های دلبستگی) با گرایش به خیانت زناشویی افراد متاهل با روش ورود همزمان و مرحله ای مقدار R2 نشان داد، 29 درصد از واریانس گرایش به خیانت زناشویی شهروندان متاهل توسط متغیرهای یاد شده تبیین می شود.
    نتیجه گیری
     بر اساس یافته پژوهش می توان بیان کرد،  ویژگی وجدانی بودن، سبک دلبستگی اضطرابی، ویژگی روان رنجوری و سبک دلبستگی ایمن به ترتیب پیش بینی کننده های خوبی برای گرایش به خیانت زناشویی می باشند.
    کلیدواژگان: خیانت، ویژگی شخصیتی، سبک های دلبستگی
  • رویا حیدری*، محمد باقر حبی صفحات 103-117
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش خودمتمایزسازی بر پریششانی روانششناختی و سازگاری اجتماعی نوجوانان پسر طلاق شهر تهران انجام شد.
    روش
    روش پژوهش از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون و پ آزمون با گشروه گشواه و دوره پیگیشری دوماهه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل دانشآموزان دوره اول متوسطه با والدین طلاق گرفته در سال تحصیلی 97-1396 در شهر تهران بود. نمونه شامل 30 نفر از نوجوانان طلاق بود که از بین جامعه آماری به روش نمونه گیری تصادفی خوشهای انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمشایش و گشواه ، جایگزین شدند )هر گروه 15 نفر(. گروه آزمایش، آموزش خودمتمایزسازی را طشی ده جلسشه دریافشت کردند وگروه گواه هیچگونه مداخلهای دریافت نکردند. برای جمشع آوری اطلاعشات از پرسششنامه هشای پریشانی روانشناختی و سازگاری اجتماعی استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده های آماری با آزمون تحلیل واریان با اندازهگیری مکرر و به وسیله نرم افزار آماری 23-SPSS انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که آموزش خودمتمایزسازی بر پریشانی روانششناختی و سشازگاری اجتمشاعی نوجوانان پسر طلاق تدثیر معناداری داشته است )001.0>p(.علاوهبراین نتایج نشان داد که این آموزش توانسته تدثیر خود را در زمان نیز به شکل معناداری حفظ نماید )001.0>p(.
    نتیجه گیری
    بر اسشاس یافتشه هشای پشژوهش حاضشر مشی تشوان چنشین نتیجشه گرفشت کشه آمشوزش خودمتمایزسازی با بهرهگیری از فنون اجتماعی و هیجانی میتواند، پریشانی روانشناختی و سشازگاری اجتماعی نوجوانان طلاق را تحت تدثیر قرار دهد. بر این اساس آموزش خودمتمایزسازی میتواند بهعنوان روشی کارآ، جهت بهبود سازگاری اجتماعی و کاهش پریشانی روانشناختی نوجوانان پسر طلاق مشورد استفاده قرار گیرد.کلیر واژ ها: آموزش خودمتمایزسازی، پریشانی
    کلیدواژگان: آموزش خودمتمایزسازی، پریشانی روان شناختی، سازگاری اجتماعی، نوجوانان طلاق
|
  • Sajjad Basharpoor, Hamidreza Samadifard * Pages 1-16
    Introduction
    The present study was conducted to determine the role of Self-concept, self-esteem and social health in predicting the suicidal thoughts of male students.
    Method
    The research method was descriptive and correlational. The statistical population included all male high school students in Ardabil during 2017-2018. Of the population, 354 subjects were selected by multi-stage random cluster sampling. In order to collect data, the instruments of self-concept (Mandaglio & Pyryt, 1995), self e -steem (Coopersmith, 1967), social health (Keyes & Shapiro, 2004) and suicidal thoughts (Beck, 1991)) were used.
    Results
    The results showed a significant relationship between Self-concept (r=-0.49), self-esteem (r=-0.57) and social health (r=-0.59) and the suicidal thoughts of male students (p<0.05). In addition, the results of multiple regression showed that self-concept -0.16, self-esteem -0.24 and social health -0.29 significantly predict the suicidal thoughts of male students (p<0.05).
    Conclusion
    Male students' suicidal thoughts is predictable by the self-concept, self-esteem and social health. Therefore, it is suggested that psychologists and counselors consider the role of self-concept, self-esteem and social health to decrease the level of students' suicidal thoughts.
    Keywords: self-concept, Self-esteem, Social Health, Suicidal thoughts, male students
  • Reza Hosenpoor, Ramin Gharibzadeh * Pages 17-32
    The purpose of this study was to analyze the state of corruption on the basis of mental health and mediating the role of psychological well-being. The research method was descriptive-correlational modeling of structural equations. The statistical population consisted of all employees of Ardebil University of Mohaghegh who were selected by using stratified random sampling method in proportion to the size of each class. 280 subjects were selected as the statistical sample. Three general health questionnaires, a corruption inventory questionnaire and a psychological well-being questionnaire were used to collect the data. To analyze the data, correlation matrix and structural equation modeling (path analysis) were used. The findings of the research showed that there was a significant and positive relationship between mental health and administrative corruption (-0.54) and the psychological well-being (0.49). The relationship between psychological well-being and administrative corruption (-0.39) was negative and significant. Also, the relationship between mental health and administrative corruption with the role of mediation of psychological well-being (-52 / 0) was reversed and significant. Based on the findings of this research, the mental health of the organization's staff can be effective both in reducing administrative corruption and psychological well-being of employees.
    Keywords: mental health, Corruption, Psychological Well-Being, staff, The University of Mohaghegh Ardabil
  • Roghaye Ghorbani *, Farhad Khormaei Pages 33-50
    Aim
    the purpose of this study was to investigate wisdom on the basis of big five personalities through the mediating role of coping self-efficacy.
    Method
    the sample consisted of 400 (261 women, 139 men) students from Shiraz University which were chosen via random cluster sampling method. They completed Self-Assessed Wisdom Scale, Big five personality and Coping Self-Efficacy Scale. The structural equation modeling approach were used.
    Results
    The results indicated that the data were fitted with the model. There were direct effects of big five personalities (extraversion β= 0/16 and agreeableness β= 0/22, P=0/001) on wisdom. Also there were indirect effect big five personalities (extraversion β= 0/11, openness to experience β= 0/04, conscientiousness β= 0/14, and neuroticism β= - 0/25, P=0/001) on wisdom by the mediating role of coping self-efficacy.
    Conclusion
    The findings suggested that big five personalities enhance wisdom directly and indirectly. Thus, training coping self-efficacy, setting the appropriate environments and designing of educational packages can help all the people with different personality to be cable of being wisdom.
    Keywords: personality, Coping Self-Efficacy, wisdom
  • Somaye Robatmili *, Mina Karimi Pages 51-68
    Purpose
    Social anxiety in adolescents is prevalent. Relying on the theoretical foundations, this study was conducted with the aim of prognosis the social anxiety in adolescents based on metacognitive beliefs, mindfulness and fear of negative evaluation.
    Method
    The present study is descriptive-cross-sectional and correlational. The statistical population of the present study includes all male and female students of the third grade of secondary education who study at high schools in the Varamin city of during the academic year of 1963-96. 329 people were selected by cluster-multistage sampling. To collect data, Wales’s meta-cognitive beliefs questionnaire (MCQ-30), Fifth Mindfulness Knowledge Questionnaire (FFMQ), Negative Fear Scale (BFNE-S) and Social anxiety Conor Questionnaire (SPI) were used. Then, the data were analyzed using Pearson's correlation coefficient and stepwise regression analysis.
    Results
    The results of Pearson correlation coefficient indicated that there was a significant relationship between metacognitive beliefs, mindfulness and fear of evaluation with social anxiety in adolescents. Stepwise regression analysis confirms the role of predictor variables in social anxiety. In general, meta-cognitive beliefs, mindfulness and fear of evaluating predicted 17 percent of social anxiety changes in teens.
    Conclusion
    It seems that metacognitive beliefs, mindfulness and fear of negative evaluation have an independent role in social anxiety in adolescents.
    Keywords: social anxiety, etacognitive beliefs, Mindfulness, fear of negative evaluation, adolescents
  • Seyed Mahdi AlhosseiniAlmodarresi *, Abolfazl Aminiyan Jzi, Hooshmand Bagheri Garbollagh Pages 69-86
    Introduction
    Impulse buying is an important phenomenon in retail and marketing business and is focused on those buying processes which simply break the borders of normal logical buying process, and are done after being influenced by some internal or external stimuli in a spare of moment and without complete evaluation of products’ alternatives. The aim of this research is to identify and review the effect of hedonic motivation and e-store environment on online impulse-buying according to the type of web-browsing.
    Methods
    The present study is applied in nature, and descriptive in terms of data collection. Statistical population this research were People above 18 years of the city of Yazd and according to the Cochran formula, sample size was estimated as 212 numbers. Structural equations’ modeling was used to analyze research data.
    Results
    Findings of the research show that hedonic motivation has a positive and meaningful effect on impulsiveness and hedonic web-browsing and the effect of this variable on utilitarian web-browsing is not meaningful and impulsiveness, hedonic web-browsing, content and design of store also have positive and meaningful effect on online impulse-buying While utilitarian web-browsing has negative and meaningful effect on online impulse-buying. Nevertheless, the effect of store navigation on online impulse-buying was not accepted.
    Conclusion
    These findings reveal the store environment as an important and influential factor in Impulse buying. Additionally, the impact of web-browsing and shopping behavior depends on the nature of the buying process, and Impulse buying will increase with web-browsing.
    Keywords: Online impulse-buying, Hedonic motivation, store environment, web-browsing
  • Ebrahim Khayat *, Yousefali Attari, Amin Koraei Pages 87-102
    Introduction
    The occurrence of infidelity in any family causes damage to it, which is the result of collapse and increasing social harm. This research has sought to anticipate the tendency toward infidelity based on the components of personality variables and attachment styles.
    Methods
    This research is descriptive and correlation method. The statistical population of the study consisted of 250 married women and married men (125 famales and 125 males) from Khuzestan province married couples who were selected by available sampling method.. The data were collected using a questionnaire of Furman & Wehner's Behavioral Systems, Five Neo Factors, and Boekaerts Relationship issues.
    Finding
    This study showed that there was a significant relationship between all predictive variables (attachment styles, personality traits) and their components (except for the open source component that was not significant) with a tendency to infidelity in significant relationship at the level of p
    Conclusion
    Based on the findings of this study, the characteristics of conscientiousness, anxiety attachment style, neuroticism and secure attachment style are good predictors of tendency to marital infidelity
    Keywords: infidelity, Personality Trait, Attachment Styles
  • Roya Heydari *, Mohammad Bagher Hobbi Pages 103-117
    Purpose
    parents’ divorce influences psychological, emotional and social components of the children. Therefore the present study was conducted aiming to determine the effectiveness of teaching self-differentiation on psychological distress and social adaptation in the adolescents with divorced parents.
    Method
    It was an experimental study with pretest, posttest, control group and two-month follow-up period design. The statistical population included first high school students with divorced parents conflicting parents in the city of Tehran in academic year 2017-18. The sample included thirty students with divorced parents who were selected and via clustered random sampling method and randomly replaced into experimental and control groups (15 in each group). The experimental group received ten sessions of self-differentiation teaching while the control groups didn’t receive any intervention. Psychological distress questionnaire (Kesler et.al, 2003) and social adaptation (Sinha and Sing, 1993) were applied in order to collect information. The data were analyzed through repeated measurement ANOVA method.
    Findings
    The results showed that teaching self-differentiation has significantly influenced psychological distress and social adaptation in the adolescents with divorced parents (p<0.001). Moreover, the results showed that this teaching can significantly maintain its effect in time (p<0.001)
    Conclusion
    According to the findings of the present study it can be concluded that teaching self-differentiation using social and emotional techniques can influence psychological distress and social adaptation of the adolescents with divorced parents. Therefore teaching self-differentiation can be applied as an efficient method to improve social adaptation and decrease psychological distress of the adolescents with divorced parents.
    Keywords: teaching self-differentiation, Psychological distress, social adaptation, adolescents with divorced parents