فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های روان شناسی اجتماعی
پیاپی 25 (بهار 1396)

  • بهای روی جلد: 35,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1396/05/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حمیدرضا عریضی*، هاجر براتی صفحه 5
    مقدمه
    در بین پژوهشگران در مورد ماهیت نگرشی یا انگیزشی تعهد سازمانی توافقی وجود ندارد. این پژوهش برای بررسی یک مدل نگرشی از تعهد سازمانی انجام شده است که مبنای آن مدل نگرشی ایگلی و چایکن (1993) است.
    روش
    نمونه ی پژوهش شامل 256 نفر از دانشجویان دانشکده ی روان شناسی دانشگاه اصفهان بود که به صورت داوطلب انتخاب شدند. متغیرهای کنترل یعنی عادت، پیامد فایده گرا، پیامد هنجاری و پیامد هویت خود از طریق ویگنت بررسی گردیدند و متغیرهای دیگر یعنی نگرش به هدف، نگرش در جهت رفتار و قصد رفتار از طریق سوال سنجیده شدند. برای تحلیل آماری یافته ها از رویکرد معادلات ساختاری، برآورد تعمیم یافته (GEE) و نرم افزار R استفاده گردید.
    یافته ها
    از سه مدل هم ارز معرفی شده که شاخص های برازش یکسانی داشتند، تنها یک مدل تایید شد. نتایج نشان داد که این فرضیه که نگرش در جهت رفتار دزدی، بین نگرش به هدف (تعهد عاطفی) و قصد دزدی متغیر میانجی است، رد شد و به جای آن مدل اصلاح شده که قصد با تعهد عاطفی جایگزین شده و متغیرهای عادت، پیامد فایده گرا، پیامد هنجاری و پیامد هویت خود، نقش کنترل را ایفا می کنند؛ تایید شد.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته ها مشخص شد که تعهد سازمانی یک متغیر نگرشی است که متغیر ملاک برای نگرش در جهت رفتار از طریق قصد است. مدل پیشنهادی ایگلی و چایکن (1993) مورد بازنگری قرار گرفته و تعهد به هدف به عنوان متغیر ملاک جایگزین شد. به مدیران و سازمان ها پیشنهاد می شود در جامعه پذیر کردن کارکنان در رفتارهای مطلوب سازمان، اهتمام جدی به خرج دهند.
    کلیدواژگان: تعهد عاطفی، قصد رفتار، ماهیت نگرشی، نگرش نسبت به رفتار
  • زهرا سیمی، علیرضا آقایوسفی، محسن مخلوق*، مهدیه محمدی صفحه 23
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه ی سرمایه ی اجتماعی و شاخص های سلامت اجتماعی خانواده با نگرش به بزهکاری فرزندان است.

    روش

    پژوهش ازنظر هدف توصیفی و ازنظر نوع تحقیق، همبستگی است. جامعه ی آماری این پژوهش کلیه ی دانش آموزان دختر سه گانه دبیرستان های شهرستان ممسنی است که تعداد 130 نفر به شیوه ی نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند و با استفاده از پرسشنامه های سلامت اجتماعی کییز (1998)، سرمایه ی اجتماعی بولن (2005) و سنجش نگرش به بزهکاری فضلی (1389)، مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها در سطح توصیفی و استنباطی به روش ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه و با استفاده از نرم افزار spss-19 تحلیل شده اند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین سرمایه ی اجتماعی و مولفه های سلامت اجتماعی با نگرش به بزهکاری فرزندان رابطه ی معنا داری در سطح 99% اطمینان وجود دارد؛ نقش مولفه ی پذیرش اجتماعی در تبیین نگرش بزهکاری فرزندان بیش از دیگر متغیرها است و بعد از آن به ترتیب سرمایه ی اجتماعی و شکوفایی اجتماعی در تبیین نگرش بزهکاری فرزندان بیشترین نقش را داشته اند.

    نتیجه گیری

    پیوند شاخص های سلامت اجتماعی با مجموعه ی عناصر اساسی سرمایه های اجتماعی در حوزه ی نهاد خانواده باعث کاهش نگرش منفی فرزندان به بزهکاری و شکل گیری بینش های تازه ای بر زندگی اعضای خانواده جهت حل چالش ها و آسیب ها می شود.

    کلیدواژگان: سرمایه ی اجتماعی، سلامت اجتماعی، نگرش به بزهکاری
  • گلناز مظاهری نژاد فرد*، عبدالله معتمدی، نجمه زیودار، زهره پوراسدی، ندا شاهواروقی فراهانی صفحه 39
    مقدمه
    هدف این پژوهش، بررسی نقش پیش بینی کنندگی هیجان های منفی (به شکل مستقیم و غیرمستقیم) و سبک های دلبستگی (به شکل مستقیم) در اعتیاد به اینترنت است.
    روش
    جهت انجام این پژوهش که از نوع توصیفی- همبستگی بود، تعداد 320 نفر از دانشجوها با روش نمونه‏گیری در دسترس انتخاب شدند. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های اضطراب، افسردگی و استرس DASS لوی باند و لوی باند (1995)، سبک های دلبستگی کولینز و رید (1990) و اعتیاد به اینترنت یانگ (1998) استفاده شد و این اطلاعات با روش مدل یابی معادلات ساختاری مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد، مدل پیشنهادی از برازش خوبی برخوردار بود. با توجه به نتایج حاصله، متغیر هیجان های منفی به صورت مستقیم و غیرمستقیم، با میانجی گری سبک های دلبستگی با اعتیاد به اینترنت رابطه دارد.
    نتیجه گیری
    افرادی که سبک دلبستگی ناایمن دارند بیش از سایر افراد هیجان های منفی را تجربه کرده و با استفاده منفی و بیش ازحد از اینترنت به عنوان یک راهبرد غیرانطباقی جهت خودتنظیمی، بر هیجان های منفی و مشکلات ارتباطی برگرفته از دلبستگی ناایمن خود غلبه می کنند.
    کلیدواژگان: هیجان های منفی، سبک های دلبستگی، اعتیاد به اینترنت
  • محمد مهدی پسندیده*، غلامحسین کاشف زمانه صفحه 59
    مقدمه
    هدف این پژوهش مقایسه ی ابعاد روان شناختی ازجمله حمایت اجتماعی ادراک شده، کیفیت زندگی و تاب آوری در زنان و مردان مرتکب قتل عمدی نسبت به زنان و مردان عادی بود.
    روش
    روش این پژوهش از نوع علی مقایسه ای است. نمونه ی پژوهش شامل 140 نفر (70 زن و مرد مرتکب قتل عمد و 70 زن و مرد عادی) که به شیوه ی نمونه گیری غیرتصادفی و در دسترس انتخاب و با استفاده از پرسشنامه های حمایت اجتماعی ادراک شده ی چندبعدی، کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت و تاب آوری کانر و دیویدسون مورد بررسی قرار گرفتند. جهت تحلیل داده ها از شیوه های آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (تحلیل واریانس تک متغیری و چندمتغیری) استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج این پژوهش نشان داد که در میزان کیفیت زندگی و ابعاد آن و نمره تاب وری بین دو گروه تفاوت معنا داری وجود دارد و مقایسه ی میانگین ها حاکی از بالا بودن آن ها در افراد عادی نسبت به مجرمان قتل عمد بود؛ اما در بعد حمایت اجتماعی ادراک شده تنها در بعد حمایت افراد مهم بین دو گروه تفاوت معنا دار مشاهده شد و تفاوت در سایر ابعاد معنا دار نبود.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این پژوهش می توان بیان کرد که ابعاد روان شناختی ازجمله کیفیت زندگی، تاب آوری و حمایت اجتماعی ادراک شده بین دو گروه از افراد مرتکب قتل عمد و عادی تفاوت دارد و این ابعاد می تواند در اجرای حکم های کیفری و پیشگیری از چنین مواردی مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، کیفیت زندگی، تاب آوری، مرتکب قتل عمد
  • ناهید شکرافشان*، قاسم عسکری زاده، مسعود باقری صفحه 77
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین هراس اجتماعی، سلامت معنوی و رضایت از زندگی با اعتیاد به اینترنت در دانشجویان است.
    روش
    روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی است. برای انجام تحقیق، 374 نفر از دانشجویان دانشگاه شهید باهنر کرمان به روش تصادفی - طبقه ای بر اساس جنسیت انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسش نامه ی اعتیاد به اینترنت کیمبرلی یانگ (1996)، هراس اجتماعی کانور (2004)، سلامت معنوی پولوتزین و الیسون (1982) و رضایت از زندگی داینر و همکاران (1985) استفاده گردیده است. برای تحلیل داده ها از آزمون های t مستقل، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه ی گام به گام استفاده شده است.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد بین هراس اجتماعی، سلامت معنوی و رضایت از زندگی با اعتیاد به اینترنت دانشجویان رابطه ی معنا دار وجود دارد. میزان هراس اجتماعی و رضایت از زندگی دانشجویان دختر و پسر تفاوت معنا داری ندارد، سلامت معنوی دختران بیشتر از پسران و اعتیاد به اینترنت در پسران بیشتر از دختران است. همچنین نتایج نشان داد استفاده ی مفرط، اهمال کاری، انتظارات زیاد از دیگران، فقدان کنترل و غفلت از زندگی در زمان استفاده از اینترنت با هراس اجتماعی رابطه ی معنا دار و مستقیم و با سلامت معنوی و رضایت از زندگی رابطه ی معنا دار و معکوس دارد.
    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، دانشجویان، رضایت از زندگی، سلامت معنوی و هراس اجتماعی
  • حسین دامغانیان*، عباسعلی رستگار، محمد یزدانی زیارت صفحه 95
    مقدمه
    هدف این پژوهش بررسی شایستگی بین فردی در ارتباطات سازمانی و نیز شناسایی ابعاد مهم و موثر بر آن و تعیین نحوه تعامل بین آن ها با استفاده از روش مدل سازی ساختاری تفسیری است.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع کاربردی و توسعه ای بوده و شامل دو بخش کمی و کیفی است. نمونه ی آماری پژوهش 17 نفر از خبرگان دانشگاهی بودند که به روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه ی ماتریسی محقق ساخته بود.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد 13 بعد از ابعاد مهم و موثر بر شایستگی بین فردی در ارتباطات سازمانی عبارت اند از؛ همدلی، دیگر محوری، خودگشودگی، مدیریت تعارض، مدیریت تعاملات، انعطاف پذیری، جرئت مندی، راحتی اجتماعی، بیانگری، مستقیم و بی واسطه بودن، حمایتگری، تاثیرگذاری بر دیگران و هدف محوری؛ که با استفاده از روش مدل سازی ساختاری تفسیری در پنج سطح تعاملی مختلف قرار گرفتند. همچنین نتایج نشان داد بر اساس تجزیه وتحلیل نمودار قدرت نفوذ و میزان وابستگی، مستقیم و بی واسطه بودن، راحتی اجتماعی، جرئت مندی و بیانگری، نسبت به سایر ابعاد قدرت تاثیرگذاری بیشتری بر شایستگی بین فردی داشتند. پس از آن ها همدلی، حمایتگری، دیگرمحوری و خودگشودگی که در ناحیه ی پیوندی قرار گرفته بودند از ابعاد مهم موثر بر شایستگی ارتباطی بین فردی بودند. سایر ابعاد نیز در ناحیه ی وابسته قرار گرفتند.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این پژوهش می توان گفت ابعاد شایستگی ارتباط بین فردی در سطوح مختلف بر یکدیگر موثرند و تغییر در کیفیت هر بعد موجب تغییر در کیفیت ابعاد سطوح بعدی و به نوبه خود موجب تغییر در کیفیت ارتباطات سازمانی می شود.
    کلیدواژگان: ارتباطات سازمانی، شایستگی، شایستگی بین فردی
  • رابطه سلامت اجتماعی با ارزش های فرهنگی فردگرایی و جمع گرایی و جامعه پذیری جنسیتی در دانشجویان زن و مرد
    نسرین کعبه، میترا خاقانی فرد*، محمد حکمی صفحه 117
    مقدمه
    در این تحقیق سلامت اجتماعی با ارزش های فرهنگی فردگرایی و جمع گرایی و جامعه پذیری جنسیتی در بین دانشجویان زن و مرد دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب مورد مطالعه قرار گرفت.
    روش
    روش مطالعه توصیفی- همبستگی و بر اساس حجم نمونه 218 نفر از دانشجویان زن و مرد بوده است. داده ها از طریق پرسشنامه های سلامت اجتماعی، فردگرایی و جمع گرایی و جامعه پذیری جنسیتی جمع آوری شده و از طریق ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان داد میان ابعاد سلامت اجتماعی، فقط پذیرش اجتماعی با فردگرایی افقی رابطه ی معنادار وجود دارد و هیچ کدام از مولفه های سلامت اجتماعی با فردگرایی عمودی رابطه ی معنا داری نداشت. میان ابعاد سلامت اجتماعی با بعد جمع گرایی افقی رابطه ی معناداری وجود داشت و نیز میان سه بعد انسجام، انطباق و مشارکت و جمع گرایی عمودی رابطه ی معناداری وجود دارد. بین مولفه های سلامت اجتماعی با جامعه پذیری جنسیتی هیچ رابطه ی معناداری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    در مجموع یافته های پژوهش نشان داد که سلامت اجتماعی و ارزش های فرهنگی فردگرایی و جمع گرایی سهم تعیین کننده ای در جامعه پذیری جنسیتی دارند.
    کلیدواژگان: ارزش های فرهنگی، جامعه پذیری جنسیتی، سلامت اجتماعی، فردگرایی و جمع گرایی
|
  • Oreyzih.*, Barati, H Page 5
    Introduction
    There is no consensus on the attitudinal or motivational nature of organizational commitment among researchers. This study was conducted for examining an attitudinal model of organizational commitment. The underlying model was Eagly and Chaiken (1993) attitude model.
    Method
    The sample consisted of 256 psychology students of Isfahan University who were selected as volunteers. The control variables namely habit, utilitarian outcomes, normative outcomes and self- identity outcome were investigated through vignette and other variables namely attitude toward target, attitude toward behavior and behavioral intention were measured by question. For statistical analysis of findings, structural equation modeling, the generalized estimating equations (GEE) approach and R software were used.
    Findings: Three equivalent models introduced that their fit indexes were same but because of direction of , only one was confirmed. The results refuted the hypothesis that attitude toward stealing behavior as the mediator variable between the attitude toward target (affective commitment) and intention to steal and habit, and the revised model substituted intention by affective commitment for criterion model confirmed, utilitarian outcomes, normative outcomes and self-identity outcomes were control variables.
    Conclusion
    Based on the findings, it was found that organizational commitment as criterion variable for attitude toward behavior via intention rout. The proposed model of Eagly and Chaiken (1993) was revised and attitude toward target was replaced to criterion variable. Managers and organizations are recommended to take serious effort for employees socialization in desired behaviors.
    Keywords: affective commitment, attitudes toward behavior, attitudinal nature, intention
  • Simiz., Aghayousefia., Makhlough*M., Mohammadi, M Page 23
    Introduction

    the present study aims at investigating the relationship between social capital and social health indicators in child delinquency.

    Method

    the participants in this descriptive correlational study were all female students in high schools in Noor Abad including 130 girls who were selected randomly through multistage clustering sampling. They were, then, evaluated through Keyes social health (1998), Bullen social capital (2005) and Fazli attitude to delinquency (1389).
    The data were analyzed using person correlation, multiple regression and SPSS-19 software.
    Findings: The results indicated that there is a meaning full relationship between social capital and social health components with attitude to child delinquency. In this study Social acceptance had the most role in explanation of attitude to child delinquency and social capital and social development had second rate influence.

    Conclusion

    The integration of social health indicators with social capital elements in family unit leads to the reduction of negative attitude in children towards delinquency. It also helps form new insights into responding to challenges and in conveniences among family members.

    Keywords: attitude to delinquency, social capital, social health
  • Mazaherim.*, Moatamedya., Zivdarn., Pourasadiz., Shahvaroughi, N Page 39
    Introduction
    The aim of study was predicting of both negative affects (directly and indirectly) and attachment styles (directly) in internet addiction.
    Method
    For conducting this descriptive- corrolational research, 320 students were selected by convenience sampling method. “Lovibond & Lovibond Anxiety, Depression and Stress, DASS (1995)”, “Collins and Read Attachment Styles (1990)” and “Young Internet Addiction (1998)” questionnaires were applied to collect data and these data were analyzed thorough structural equation modeling.
    Finding: Findings demonstrated that the proposed model had adequate goodness-of-fit index.
    Conclusion
    According to obtained findings, negative affects variable is related to internet addiction directly and indirectly, by mediation of attachment styles. As a result, individuals with insecure attachment styles experience negative affects more than others and overcome their own negative affects and communicational problems caused by insecure attachment through the negative and excessive use of internet as an incompatible solution for self- regulation.
    Keywords: Negative affects, Attachment styles, Internet addiction
  • Pasandide, M. M.*, Kashef Zamane, Gh. H Page 59
    Introduction
    The aim of the study was to compare the psychological dimension such as perceived social support, quality of life and resilience in women and men by committed crimes than common men and women.
    Method
    Method of the study is causal-comparative.
    The sample was consisted of 140 participants (70 women and 70 men committed by murder and ordinary men and women) who are selected non-random. The instrument used to gather data was questionnaires which were according to the World Health Organization's quality of life, Connor Davidson's resiliency and multi-dimensional perceived social support .To analyze the data, the descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (single-variable and multi-variable analysis of variance) was used.
    Results
    The findings of the study indicate that there is a significant difference between the quality of life, its dimension and resiliency score between the two groups. Means comparison showed that there was a high rate of committed by murder in normal individuals compared to offenders. But there only is significance difference in dimension of perceived social support important people between the two groups and there are no significant differences in other aspects.
    Conclusion
    According to the findings of this study can be expressed that psychological aspects such as quality of life, resiliency and social support between the two groups is different from ordinary people and persons who committed by intentional murder. These dimensions can be considered in performing criminal penalty and the prevention of such cases.
    Keywords: social support, quality of life, resilience, committed by murder
  • Shekarafshann.*, Askarizade, Gh., Bagheri, M Page 77
    Introduction
    This study aimed to examine the relationship between social anxiety, spiritual health and life satisfaction with Internet addiction among students at Shahid Bahonar University of Kerman.
    Method
    This study was descriptive and a correlation. Sample size included 374 Kerman University students who were chosen in random sampling based on gender. Kimberly Young questionnaire, Canvor Social anxiety questionnaire, Polotsine and Ellison spiritual health and life satisfaction questionnaire by Dainer and et.al. were used to collect data. Data were analyzed by independent t-test, Pearson correlation and multiple regressions.
    Results
    Results showed significant relationship between social anxiety, spiritual health and life satisfaction with Internet addiction. Findings showed no significant differences between the rate of social anxiety and life satisfaction in male and female students. The spiritual health of female students was higher than male students and male students were more Internet addicted than female students. Over use, procrastination, high expectation, lack of control and falling of life when using the internet has direct correlation with social anxiety and inverse correlation with spiritual health and life satisfaction.
    Keywords: Internet addiction, life satisfaction, social anxiety, spiritual health, students
  • Damghanianh.*, Rastghara., Yazdani Ziarat, M Page 95
    Introduction
    The purpose of this study was to examine the interpersonal competencies in the organizational communication and identification of important components that effective it as well as determine the quality of interaction between these components by using interpretive structural modeling method.
    Method
    This research was an applied and developmental as well as quantitative and qualitative Research sample were 17 people of academic experts who were selected using snowball sampling. The data collection tool was a researcher made matrix questionnaire.
    Results
    The results showed 13 important components that effective on interpersonal competencies were Empathy, Altercentrism, Self-disclosure, Conflict Management, Interaction management, Supportiveness, Flexibility, assertiveness, Social Relaxation, Expressiveness, Immediacy, influencing others and goal orientation; that using interpretive structural modeling was placed at five different levels of interaction. Also, The Results showed that Based on analysis of power and dependence diagram, Immediacy, Social Relaxation, assertiveness, Expressiveness had more effective than other components on interpersonal competencies. After them, Empathy, Supportiveness, Altercentrism and Self-disclosure which had taken place in linkage area were important components that effect on interpersonal competencies. Other components, were placed on dependent area.
    Conclusion
    According to the results, we can say that the components of interpersonal competencies at different levels have effect together, and changes in the quality of each component cause changes in quality of other components at same level as well as the next level, and in turn cause changes in the quality of the organizational communication.
    Keywords: Organizational communication, Competence, Interpersonal competencies
  • Study of the Relationship Between Social Health with Individualism and Collectivism Cultural Values and Gender Socialization of Male and Female Students
    Kaaben., Khaghani Fardm., Hakami, M Page 117
    Introduction
    this study aimed at exploring the relationship between social health and individualism and collectivism cultural values, gender socialization of male and female students of Islamic azad university – south Tehran branch.
    Method
    Research carried out on 218 (female and male) students. The participants were asked to complete the social health, individualism and collectivism and gender socialization questionnaires. Data were analyzed using Pearson correlation and regression analysis.
    Results
    Results showed that among Social health indicators just social acceptance had not significant correlation. None of social health indicators had significant correlation with vertical individualistic. Furthermore, there was significant correlation between social health indicators and vertical collectivism. On the other hand, there was significant correlation between cohesion, adaptability, involvement and vertical collectivism. There was not significant correlation between social health indicators and gender socialization. The regression analysis indicated that gender socialization is predictable by social well-being indicators and individualism and collectivism cultural values.
    Conclusion
    Finally, we conclude that the knowledge of the findings can provide the significant implication on the provision of student`s socialization.
    Keywords: social health, gender, socialization, vertical, horizontal individualism, collectivism