فهرست مطالب

نشریه تحقیقات تاریخ اجتماعی
سال یکم شماره 1 (بهار و تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/02/06
  • تعداد عناوین: 7
|
  • لقمان دهقان نیری، عبدالمهدی رجایی صفحه 1
    هم زمان با انقلاب مشروطیت نهادی به نام بلدیه، برای پر کردن خلا مدیریت شهری، در بیشتر شهرهای کشورمان برپا شد. این نوشتار با مراجعه به منابع عصر مشروطه، روند شکل گیری و آغاز به کار اداره بلدیه اصفهان، بسترهای اجتماعی، چالش ها و موانع آغازین آن را بررسی کرده و نگاه مردم به این نظام مدیریت شهری نوین و اقدامات کارگزاران این نهاد نوپا را برای تثبیت موقعیت و اعتبار آن در میان سایر مراکز قدرت ارزیابی می کند. از آنجا که نظمیه اصفهان در پی تاسیس بلدیه شکل گرفت، در این نوشتار بدان نیز پرداخته می شود. گفتنی است بنا بر شرایط نسبتا یکسانی که در آن روزگار بر تمامی شهرهای کشورمان حاکم بود، می توان شرایط تاسیس بلدیه ها در یک صد سال پیش در سایر شهرها را نیز از منظر این مقاله نگریست.
    روش این پژوهش توصیفی تحلیلی است و شیوه گردآوری اطلاعات آن اسنادی کتابخانه ای و بیشتر متکی بر روزنامه های منتشره در اصفهان عصر مشروطه به عنوان منابع دست اول و قابل اعتنا است.
    کلیدواژگان: اصفهان، مشروطیت، مدیریت شهری، بلدیه، نظمیه
  • نگار ذیلابی صفحه 25
    باوجود اطلاعات شایان توجه جمعیت نگاشتی یهودیان قلمرو عربی از صدر اسلام، اطلاعات زیادی درباره پراکندگی جمعیتی یهودیان در ایران بعد از اسلام تا دوره سلجوقی وجود ندارد. اما، وجود اطلاعات بیشتر پیرامون این دوره تا حمله مغول، امکان بررسی درباره تمرکز جمعیتی و سکونتگاه های یهودیان ایران را در این مقطع فراهم می کند و بیانگر آن است که یهودیان ایران با وجود شمار کم، در مقایسه با اقلیت های دینی دیگر، پراکندگی سکونتگاهی بیشتری داشته اند و به واسطه اشتغال بسیاری از آنان به تجارت، دست کم فعالیت در بازارها، عمدتا در شهرهایی متمرکز شده اند که واحدهای اصلی بازرگانی و داد و ستد اقتصادی در ایران آن عصر بوده اند؛ و همین امر را باید یکی از عوامل فراهم سازی زمینه های کسب امتیازات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی یهودیان در ایران عصر ایلخانی دانست.
    کلیدواژگان: یهودیان ایران، اهل ذمه، تمرکز جمعیتی، یهودی نشین ها
  • محسن رحمتی صفحه 41
    ترکمن های سلجوقی بخشی از قبایل اغوز در شمال رود سیحون بودند که بعد از گرویدن به اسلام، در نیمه دوم قرن 4ق، به ماوراءالنهر و در اوایل قرن 5ق به خراسان کوچ کردند. مهاجرت ترکمن های سلجوقی به خراسان، از تحولات عمده و اثر گذار در تاریخ میانه ایران و جهان اسلام است. این امر تاثیرات شگرفی در اوضاع اجتماعی و اقتصادی منطقه داشت. تفاوت نوع زندگی این ایلات با بومیان منطقه، هم زمان با برخی مشکلات طبیعی و بی توجهی غزنویان، لگام گسیختگی برخی اقشار اجتماعی هرج و مرج طلب، قطعا تاثیرات شایان توجهی در اوضاع اجتماعی و اقتصادی منطقه داشت که از آن میان می توان به نا امنی اجتماعی، اختلال در تجارت، کشاورزی و دامپروری، کشتار عده زیادی از اهالی خراسان، مهاجرت جمعی از آنها به نواحی دیگر و استقرار دائمی ترکمن ها در شمال خراسان اشاره کرد. توجه اصلی مقاله حاضر به چگونگی تعامل آنها با اهالی منطقه و در نهایت، تاثیرات اجتماعی و اقتصادی این امر در خراسان است.
    کلیدواژگان: ترکمانان سلجوقی، خراسان، سلجوقیان، غزنویان، اوضاع اجتماعی
  • عباس زارعی مهرورز صفحه 63
    آغاز سده 14ق/20م دورانی سخت برای ایران و به ویژه کردستان محسوب می شود. بحران شورش های عشایری پس از انقلاب مشروطه، عوامل بازدارنده محلی و پیامدهای وخیم جنگ جهانی اول در کردستان، سبب شد که در آنجا شرایط ویژه ای ایجاد شود که متفاوت از سایر نقاط ایران بود. عوامل یاد شده مانع از مشارکت فعال زنان در عرصه های سیاسی و اجتماعی کردستان شد. البته به دلیل کمبود تجربه های سیاسی و اجتماعی، مشارکت زنان در این عرصه ها کمتر از مردان بود؛ گر چه مشارکت مردان نیز به منشا روستایی، عشیره ای یا شهری بودن آنها بستگی تام داشت.
    هدف این پژوهش بررسی جایگاه سیاسی و اجتماعی زنان کردستان و میزان تاثیرگذاری آنان در روزگار سخت آغاز سده 14ق/20م است. زندگی روزمره زنان و نقش آنان در سیاست و اقتصاد با توجه به منابع، مطالبی است که نگارنده در این پژوهش بدان ها پرداخته است
    کلیدواژگان: ایران، کردستان، مشروطه، جنگ جهانی اول، زنان، جایگاه سیاسی و اجتماعی
  • شهرزاد ساسان پور، حسین مفتخری صفحه 79
    ورود اسلام به ایران دگرگونی هایی در ساختار سیاسی و اجتماعی ایران به وجود آورد و بخشی از قشربندی اجتماعی ایران دستخوش دگرگونی شد. این پژوهش صرفا تاثیر ورود دین اسلام بر قشربندی اجتماعی ایران را از سقوط ساسانیان تا سقوط امویان بررسی می کند. سوال اصلی پژوهش آن است که ساخت سیاسی، اقتصادی و اجتماعی فرهنگی ایران از ورود اسلام تا پایان دوران امویان، چه نقشی در تداوم یا تغییر قشر بندی اجتماعی ایران داشت؟ براین اساس فرضیه اصلی پژوهش آن است که ورود اسلام به ایران تغییر حاکمیت سیاسی و ساخت اجتماعی فرهنگی ایران تا پایان دوران امویان را در پی داشت و در نتیجه بخشی از قشربندی اجتماعی ایران متحول شد. این پ‍‍‍ژوهش با استفاده از روش جامعه شناسانه تدا اسکاچیول و با بهره گیری از نظریات تالکوت پارسونز، گی روشه و ماکس وبر انجام شده است. پژوهش حاضر براساس محورهای نظام قشربندی و تقسیم بندی اقشار اجتماعی ایران پس از ورود اسلام، تاثیر دین اسلام بر قشربندی اجتماعی ایران، و بررسی عناصر «اعتبار»، «حیثیت» و «منزلت» اقشار اجتماعی ساماندهی شده است. نتیجه پژوهش حاضر آن است که ورود اسلام به ایران حاکمیت ارزش ها و هنجارهای جدید اجتماعی و تغییر ساختار سیاسی و اجتماعی را منجر شد که در نتیجه آن جایگاه و پایگاه برخی از اقشار اجتماعی (بالا و متوسط) دگرگونی شد، اما تداوم ساخت اقتصادی ایران به تثبیت و تداوم بخشی از اقشار اجتماعی (فرودست) انجامید.
    کلیدواژگان: ساسانیان، امویان، قشربندی اجتماعی، ورود اسلام، موالی
  • ابوالحسن فیاض انوش صفحه 97
    رستم التواریخ و رستم الحکما دو ترکیب بدیع اند که نه در میان عناوین کتاب های تاریخی فارسی می توان ترکیب ظاهرا بی مسمایی هم چون رستم التواریخ یافت و نه هیچ حکیمی برای معرفی خود از واژه «رستم» مدد جسته است. این امر می تواند بیانگر پدیده جالبی در تاریخ تاریخ نگاری فارسی باشد.
    مسئله محوری در این مقاله آن است که چرا محمد هاشم آصف به مطالبی پرداخته است که در کمتر کتاب تاریخ نگاری آمده است. در این مقاله در نظر است با تمرکز بر «شخصیت» محمد هاشم آصف و «زمانه» او و اجدادش (از اواخر صفویه تا اوایل قاجار)، ماهیت تاریخی رستم التواریخ و شخصیت نویسنده آن بازکاوی شود. بدین منظور از دو رویکرد روش شناختی استفاده شده است، تبیین علل و تحلیل ادله.
    کلیدواژگان: محمد هاشم آصف، رستم التواریخ، رستمانه، صفویه، قاجار، زندیه
  • جمشید نوروزی صفحه 123
    این نوشتار به بررسی رواج تنباکو در قلمرو تیموریان هند می پردازد. در این مقاله، با اتکا به اطلاعات موجود در منابع تاریخی و با رویکردی توصیفی تشریحی، چگونگی مواجهه چند شاه مقتدر این سلسله با مسئله رواج تنباکو مورد مطالعه قرار می گیرد. مقاله این پرسش اساسی را مورد توجه قرار می دهد که رواج تنباکو در قلمرو تیموریان هند، چه موقع و تحت تاثیر چه عواملی انجام گرفت؟ در این نوشتار نشان داده شده که رواج مصرف تنباکو در شمال شبه قاره هند، از اواخر حکومت اکبرشاه تیموری آغاز شد و در زمان شاهان بعدی شتاب گرفت. همچنین تاثیرپذیری رویهرواج تنباکو از ارتباطات خارجی هند و عملکرد شاهان تیموری و شخصیت های متنفذ آنها مورد توجه قرار گرفته است
    کلیدواژگان: تنباکو، اکبرشاه، اسدبیگ قزوینی، بیجاپور
|
  • Loghman Dehghan Nayeri, Abd Almahdi Rajaee Page 1
    Concurrent with the Constitutional Revolution, an entity was created in most of the cities of our country called "Baladiyeh" in order to fill the gaps of urban management. Based on the available resources, the development and the initiation of Isfahan's Baladiyeh, the social bases, challenges and the initial obstacles are reviewed. Also people's view toward this new system of urban management and the measures of the authorities of this newly built entity for the stabilization of position and its credibility among other centers of power are considered. Since Isfahan's Nazmiyeh was created following the development of Baladiyeh, it has also received attention in this article. As all of the cities of Iran had the same conditions in that time period, we can generalize the processes involved with the establishment of this entity.The present study follows a descriptive-analytical method and uses a library-documentary method for the information gathering. It relies more on the published newspapers in Isfahan through the Constitutionalism as a first hand and reliable resource.
    Keywords: Isfahan, Constitutionalism, urban management, Baladiyeh, Nazmiyeh
  • Negar Zeylabi Page 25
    Despite much demographical information on Jews living in Arab territory of the Islamic era, there is not much information available about the population dispersion of Jews in Iran through the Saljoughi period. Since there is more information on the time period before the attack of Mongols, there is a chance of considering the population concentration and the living places of Iranian Jews in this era. Despite their small number, Iranian Jews had a more settlement dispersion in comparison with other religious minorities. As tradesmen, they concentrated in cities that were the main economical and business poles of Iran of that era. This should be considered as one of the factors that gained them political, economical and social advantages through the Ilkhani era.
    Keywords: Iranian Jews, dhimmitude, population concentration, Jews settlements
  • Mohsen Rahmati Page 41
    With the acceptance of Islam, Saljooghi Turkomans as part of the Aghooz tribes in the north of the Seyhoun river immigrated to Mavara Alnahr in the second half of the fourth century, and then to Khorasan at the beginning of the fifth century. The immigration of the Saljoughi Torkemans to Khorasan is one of the main and influential changes in the middle age history of Iran and the world of Islam. This presented great influences on the social and economical conditions of the region. Their different life style beside some of the natural problems, the inattention of Ghaznavids and the anarchy of some of the social classes influenced social and economic conditions of the region. Social insecurity, trading and farming disorders and killings of a great number of Khorasanians, the immigration of some of them to other regions and the permanent settlement of Turkomans in the north of Khorasan are among their influences. The present article concentrates on how they interacted with the natives and eventually their social and economic influences in Khorasan.
    Keywords: Saljoughi Turkomans, Khorasan, Saljoughian, Ghaznavids, Social conditions
  • Abbas Zarei Mehrvarz Page 63
    The beginning of the 20th century was a hard period for Iran and especially Kurdistan province. The tribal revolts crisis after the constitutionalism, the deterrent local elements and the serious consequences of World War I caused a special and different situation in Kurdistan. The above reasons prevented Kurdish women to take part in different social and political fields. Women's participation in these fields was less than men, for the lack of social and political experiences, although men's participation in the mentioned fields correlated directly to their rural, tribal or urban origins. The aim of the research is to find the Kurdistan women’s political and social place and their influences on the hard times of the beginning of the twentieth century. The author has reviewed the routine life of Kurdish women and their roles in policy and economy through the available resources.
    Keywords: Iran, Kurdistan, the constitutionalism, World War I, Kurdish women, social, political place
  • Shahrzad Sasanpour, Hosein Moftakhari Page 79
    Introduction of Islam to Iran changed the political and social structures, as well as part of the social stratification system. The present article deals with the effects of the introduction of Islam on the social stratification of Iran from the fall of Sasaninan to the end of Omavids era. The main question concerns the roles of the political, economic and social-cultural structure of Iran- from the introduction of Islam to the end of the Omavids- in the continuation or change of the social stratification system. The main hypothesis is that the introduction of Islam changed the social stratification system as a result of the changing political and socio-cultural structures. The sociological method used in this study was taken from Ted Kachel, and the theories were from Talcott Parsons, Guy Rocher and Max Veber. It has also been organized on the basis of the stratification system and the division of the social classes of Iran after the introduction of Islam, the effects of Islam on social stratification, and the elements of "reliability", "respect" and the "place" of social classes are considered. The results of the study show that the introduction of Islam to Iran led to new social norms and values, and changed the political and social systems. As a result the place of some of the social classes (upper and middle) was changed, but the continuation of the economic structure led to the stabilization of a part of the low class people.
    Keywords: Sasanian, Omavids, Social stratification, the Introduction of Islam, Mawali
  • Abu Al Hassan Fayyaz Anosh Page 97
    Rostam Al- Tavarikh and Rostam Al -Hokama are two innovative combinations among the title of Persian historical books. No man of wisdom has used the word "Rostam" in order to introduce himself. This suggests an interesting phenomenon in the history of historiography. Here, the central issue is that why Mohammad Hashem Asef has dealt with subjects that have not been considered in historiography books. The present article tries to reconsider the historical nature of Rostam Al- Tavarikh and the character of its writer through his personality and the era (end of Safavids through the beginning of Ghajar) he and his ancestors were living in. For this purpose two methodological approaches have been used: the explanation of the causes and the analysis of arguments.
    Keywords: Mohammad Hashem Asef, Rostam Al Tavarikh, Rostamaneh, Safavids, Qajar, Zandieh
  • Jamshid Noruozi Page 123
    The present article deals with the prevalence of tobacco within the kingdom of Indian Timurid. The aim is to show how some of the powerful kings of this dynasty dealt with the problem of the prevalence of tobacco through the available information from historical resources and a descriptive-analysis approach. The main question concerns the time and the factors involved with the prevalence of tobacco in this era. The prevalence of tobacco in the north of Indian subcontinent started within the final years of Akbar Shah and accelerated through the next kingdoms. Also, the effects of foreign relations of India and the policies of Timurid Kings and their influential individuals have received attention.
    Keywords: Tobacco, Akbar Shah, Asad Baig Qazvini, Bijapur