فهرست مطالب

تحقیقات تاریخ اجتماعی - سال دوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1391)

نشریه تحقیقات تاریخ اجتماعی
سال دوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/03
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین آبادیان، محمد بیطرفان صفحه 1
    جنبش مشروطه ایران علاوه بر این که از نظر فکری و سیاسی نقطه عطفی در تاریخ معاصر ایران بود، از دیدگاه اجتماعی نیز فصلی نو در باب مناسبات زندگی اقشار شهرنشین به همراه آورد. مهم تر ین تجلی گاه این موضوع شکل گیری انجمن های بلدیه و ادارات بلدی بود که مقدمه ای بر شکل گیری شهرداری های جدید به شمار می آمد. انجمن های بلدی گام های نخست مدیریت گروهی شهر بودند و از مصادیق مشارکت جمعی توده های مردم در برقراری نظم و اداره شهر به شمار می آمدند؛ اما این تجربه به علل فراوان با بن بست مواجه شد و انجمن ها و ادارات مزبور کارایی و توانایی خود برای مدیریت شهری را ازدست دادند. پرسش اصلی مقاله حاضر این است که علت عمده ناکارامدی نظام مدیریت شهری در دوره مشروطه اول چه بود. برای پاسخ به این پرسش از روش توصیفی تحلیلی استفاده شده است و نتیجه تحقیق این است که نبود اخلاقیات لازم برای زندگی اجتماعی از مهم تر ین موانع شکل گیری ساختارهای نوی مدیریت شهری بوده است.
    کلیدواژگان: مدیریت شهری، ادارات بلدی، مشارکت جمعی، حقوق فردی و اجتماعی
  • هوشنگ خسروبیگی، زهرا قنبری مله صفحه 25
    تاریخ اجتماعی ایران آن چنان که بایسته است بررسی نشده است. علت عمده این امر کمبود منابع تاریخی و غالبا بی توجهی مورخان به احوال رعایا بوده است، ولی از دوران قاجار منابع بسیار و متنوعی باقی مانده است که بسیاری از آن ها، همچون خاطره نویسی ها، به سبب ماهیتشان به احوال عامه توجه کرده اند.
    هدف این پژوهش بررسی علل پس رفت اقتصادی شهر دامغان و تاثیر آن در اوضاع اجتماعی این شهر در اوایل و اواسط دوران قاجار (از آغاز تا حدود 1310 ق) از منظر مطالعات تاریخ اجتماعی و تاریخ محلی است. شهر کهن دامغان در مسیر راه های بازرگانی و زیارتی قرار داشت و اهالی آن از مهم ترین گروه های تامین کننده نیروهای نظامی قاجارها بودند. با وجود این عوامل و پیوستگی و نزدیکی دامغان به مسقط الراس قاجارها و همچنین رونق کشاورزی و اقتصادی انتظار می رفت که این شهر در این دوران توسعه بسیار یافته باشد، ولی بررسی ها از کاهش جمعیت و رکود اقتصادی آن در این دوران حکایت دارند. این پژوهش بر آن است به شناسایی علل و عوامل موثر در روند توسعه اقتصادی و اجتماعی دامغان در اوایل و اواسط دوران قاجار بپردازد.
    کلیدواژگان: اقتصاد، جمعیت، دامغان، راه ها، فضاهای کالبدی، قاجار، محلات
  • عبدالرسول خیراندیش، آمنه ابراهیمی صفحه 41
    جست وجو و کنکاش در منابع غیر تاریخ نگارانه ای چون داستان ها (شفاهی و مکتوب)، به مثابه جزئی مهم از ادبیات فولکلور، می تواند رهیافتی باشد برای روشن گری فضای غبارآلود تاریخ اجتماعی. این تحقیق، بر اساس قصه حسین کرد شبستری، درنظر دارد ضمن واکاوی ابعاد گوناگون تاریخ اجتماعی ایران در عصر صفوی خصوصا دوران شاه عباس اول، با توجه به زمان پدیداری و نقالی این قصه، به روشن شدن گوشه ای، هر چند جزئی، از تاریخ مردم در این روزگار یاری رساند.
    کلیدواژگان: حسین کرد، عیار، شاه عباس، ازبکان، عثمانی ها، داستان تاریخی
  • داریوش رحمانیان، مهدی میرزایی صفحه 55
    سفرنامه نویسان غربی به ویژه در دو قرن اخیر گزارش گران بیرونی وضعیتی در ایران بوده اند که می توان از آن به انحطاط و عقب ماندگی تمدنی فرهنگی تعبیر کرد. وضعیت اقلیمی و جغرافیایی ویژه ایران و خشکی و کم آبی و به تبع آن وابستگی شدید تمدن ایرانی به آب و سازه های آبی، به ویژه کاریز یا قنات، از ویژگی ها و پدیده هایی بوده که توجه اکثر غربیان را جلب کرده است. در این دوران، که هم زمان با شیوع ناامنی و آشفتگی و هرج و مرج بوده است، ساخت و نگه داری سازه های آبی با موانع و مشکلات فراوان روبه رو شد و بسیاری از سازه ها، به ویژه کاریز ها، و شمار فراوانی از آبادی ها و زمین های کشاورزی رو به نابودی و ویرانی نهاد. سفرنامه نویسان بیگانه، به مثابه ناظران آگاه و حساس و کنجکاو بیرونی، دقیق ترین و موثرترین گزارش ها را از این روند، و ارتباط متقابل آن با سیر عمومی زوال و انحطاط ایران زمین، بر جای گذاشته اند. مقاله حاضر بر آن است که تحلیلی منظم و روش مند از آن گزارش ها ارائه دهد. طبق این اسناد پیشامد های طبیعی و تاریخی، استبداد و بی قانونی و بحران مدیریت، شیوع ظلم و ستم و ناامنی، یورش های پی در پی ایلات و عشایر داخلی و مرزی، شرایط فرهنگی و معرفتی و اخلاقی، پاره ای مسائل مرتبط با سیاست و مناسبات خارجی، از جمله سیاست زمین سوخته و پاره ای مشکلات ارضی و مرزی با برخی کشور های همسایه، و سرانجام آثار و پیامد های ویران گر وقوع جنگ های جهانی در قرن بیستم از مهم ترین عوامل ویرانی سازه های آبی و شمار بسیاری از آبادی ها و روستاها و شهرهای ایران بوده اند. در این گفتار از این رویداد به «روند زوال و انحطاط تمدن آبی» یا تمدن کاریزی ایران تعبیر می شود.
    کلیدواژگان: تمدن کاریزی، ایران، انحطاط، علت شناسی انحطاط، سفرنامه های بیگانه
  • محمد علی کاظم بیکی صفحه 77
    در خلال جنگ جهانی اول (1332 - 1337 ق/ 1914 – 1918 م)، ولایت گیلان، در سواحل جنوبی دریای مازندران، پس از فروپاشی روسیه تزاری، شاهد برآمدن و استیلای جنبش مردمی و مسلحانه «اتحاد اسلام»، معروف به جنگل، شد که بر مبنای عقاید اسلامی (پان اسلامیزم) و نیز مواضع ملی گرایانه خواهان استقلال کشور بود. جنگلی ها به رغم موفقیت در گیلان، در نفوذ به سایر مناطق جنوب دریای مازندران شکست خوردند. پژوهش حاضر موانع گسترش جنبش اتحاد اسلام در ولایت ساحلی مازندران (طبرستان سابق)، در همسایگی گیلان، را در سال 1336 ق/ 1918 م بررسی می کند. در آن زمان، این جنبش در اوج خلوص، محبوبیت، و موفقیت بود. یافته های این تحقیق نشان می دهد که در مازندران، با وجود استعداد برای تحرکات انقلابی، جنگلی ها با مخالفت تشکیلاتی تازه برآمده و غیر مردمی موسوم به اتحاد ملی طبرستان مواجه شدند که مدعی خودمختاری سیاسی برای توسعه مازندران بود. اتحاد ملی طبرستان، که در اصل پاسخ فرماندهان نظامی زمین دار به جنبش اتحاد اسلام بود، در عمر کوتاه خود موفق شد از نفوذ جنگلی ها نه تنها در مازندران، بلکه در ولایت استرآباد نیز ممانعت کند. این یافته ها همچنین نشان می دهد که عمل گرایی جنگلی ها موجب کناره گرفتن نیروهای مترقی و فعالان مازندرانی از ایشان شد.
    کلیدواژگان: جنگ جهانی اول، جنبش های اجتماعی، سیاسی در ایران، جنبش اتحاد ملی طبرستان، جنبش اتحاد اسلام (جنگل) گیلان، حزب دموکرات
  • علیرضا ملایی توانی صفحه 135
    اگرچه بررسی ریشه های پیدایش انقلاب مشروطه همواره ایده ای جذاب و قابل تامل بوده، اما تاکنون تلاشی جدی برای تبیین نظری انقلاب، دست کم در زبان فارسی، صورت نگرفته است. به همین سبب این مقاله می کوشد علل اجتماعی اقتصادی وقوع انقلاب مشروطه را در چهارچوب نظریه کارکردگرایی چالمرز جانسون تبیین کند.
    این نظریه مبتنی بر تعادل و هم بستگی اجتماعی است و اعتقاد دارد اگر نظام اجتماعی از حفظ تعادل خود در برابر پدیده های نوین و شرایط محیطی، که از درون و بیرون آن را تحت تاثیر قرار می دهند، ناتوان باشد؛ دست خوش تزلزل و بحران می شود و راه برای انقلاب و تحول هموار می شود. این عدم تعادل در عهد قاجار، از یک سو در پی مواجهه جامعه و حکومت ایران با غرب و از سوی دیگر، با انجام اصلاحاتی که به تقابل سنت های بومی با ارزش های مدرن انجامید، فراهم آمد و پیرو آن نظم کهن از هم گسیخت و انقلاب مشروطه شکل گرفت.
    کلیدواژگان: انقلاب مشروطه، نظریه کارکردگرایی چالمرز جانسون، جامعه سنتی قاجار، ریشه های اجتماعی، اقتصادی
|
  • Hossein Abadian, Mohammad Bitarafan Page 1
    Iran’s constitutional movement from the intellectual and political view is a turning point in history of Iran, and also is a new age from the social point of view. The most important manifestation of this fact is the formation of city societies and administrative institutions that is the beginning of new municipalities. City societies were a beginning of the first steps toward collective management of city and people’s participation in urban management. But this experience faced with some problems and these new institutions failed to work effectively. The main question of present article is what the causes of this inefficiency were. To answer this question we use the descriptive-analytic method and concluded that the absence of needed morality of social life is an important cause of that problem.
    Keywords: urban management, city societies, collective participation, individual, social rights
  • Hoshang Khosrobeigi, Zahra Ghanbari Melleh Page 25
    So far there is not an appropriate inquiry about social history of Iran. The main cause of this is the shortage of historical sources and often historicians’s indifference to peasant’s lives. But from this age numerous varied sources remained that many of them paid attention to the peasant’s lives. The goal of this inquiry is to analyze the causes of economical regress and its impact upon social situation of this town in that period from the point of view of social history studies and local history. Here we try to recognize the influencing causes of the process of economical and social development of Damghan in the beginnings and the middle of Qajar age.
    Keywords: economy, population, Damghan, ways, Physical spaces, Qajar, quarters
  • Abdolrasul Kheirandish, Ameneh Ebrahimi Page 41
    Exploring non-historical and non-chronological sources, especially fictional sources (oral and written), which are in fact the collective mentality of common people and are a significant part of folk literature, can be a helpful approach to illuminate the dark and ambiguous atmosphere of social history, this article will explore different aspects of Iran’s social history in Safavid era. Considering the time of emergence and public distribution of this story, the present article can be helpful in the illumination of the history of Safavid era especially first Shah Abbas.
    Keywords: Husseinekord, Ayyar, ShahAbbas, Uzbeks, Ottomans, Historical fiction
  • Dariush Rahmanian, Mahdi Mirzaee Page 55
    Western travel writers, particularly in two recent centuries, have been the outside reporters of situation in Iran that can be interpreted as situation of civilizational-cultural decline and backwardness. Special climatic and geographical condition in Iran, drought, shortage of water and hydraulic foundation particularly qanats were phenomena which made them pay attention to. In to recent centuries which have been the period of insecurity and chaos, building and keeping the hydraulic foundations faced a lot of problems. so numerous foundation especially qanats and following that many villages and agricultural fields were going to destroy. Foreign travel writers who looked outside sensitive, informed, and curious inspectors recorded most careful and influenced reports about this process and mutual relationship with current process of decline in Iran. The purpose of this article is presenting regular and systematic analysis of those reports. According to those reports, natural and historical events; despotism; lawlessness; management crisis; spread of oppression and insecurity; the successive attacks of internal and marginal tribes; cultural, moral, and educational conditions; a kind of questions related to politics and foreign relationship such as land burning policy and some territorial and marginal difficulties related to recent era; numbers of neighboring countries and government; and at last damaging results and consequences of world wars in 20th century have been the most important factors of extinction of water foundations and following that damaging of Iran’s villages, rural areas, and towns. In this article, this process is interpreted as the process of decline and downfall of hydraulic or qanat civilization.
    Keywords: qanat (hydraulic) civilization, Iran, decline, etiology of decline, foreign travel books
  • Mohammad Ali Kazembeyki Page 77
    During World War I, the Iranian province of Gilan witnessed rise and, after the collapse of Tsarist Russia, domination of the popular armed movement of Ittihiad-i Islam, also known as Jangal movement that sought independence of Iran on the basis of Pan Islamism as well as nationalistic stand points. Despite their success in Gilan, the Jangali's attempt to penetrate into other regions of the southern shores of the Caspian failed. This study examines the obstacles to expansions of Ittihiad-i Islâm movement to the neighbouring Caspian province of Mazandaran (former Tabaristân) in 1918/1336 A.H. when the movement was experiencing its zenith of purity, popularity and success. The findings demonstrates that in Mazandaran, in spite of existing potentials for revolutionary activities, the Jangalis met with opposition of Ittihad-i Milli of Tabaristân (Pan Tabaristanism), a novel unpopular political organization that claimed autonomy to govern and develop the province. Ittihad-i Milli of Tabaristan, originally a respond to Ittihiad-i Islâm movement, was founded by local large landowners with military ranks and forces. In its short life, Ittihad-i Millī of Ţabaristân successfully prevented penetration of the Jangalis and their ideas not only into Mazandaran but also into the Caspian province of Astarabad. The findings also reveal that Jangali's pragmatism itself kept Mazandaranian progressive forces and activists aloof from Ittihiad-i Islâm movement.
    Keywords: world war I, socio, political movements in Iran, ittihad, i milli of Tabaristan (Mazandaran) movement, ittihisd, i islam (jangal) movement of Gilan, democrat party
  • Alireza Mollaiy Tavany Page 135
    Even though the inquiry about constitutional revolution have been always an interesting idea but till now there isn’t any severe attempt to explaining this important historical event at least in Persian language. Since, here we try to analyze the economical-social causes of constitutional revolution in the form of Chalmers-Johnson’s functionalist theory. This theory that built upon social balance and solidarity climes that if the social system can’t keep its balance in environmental conditions and new phenomena, faced with crisis and finally leads to revolution. We can see this imbalance in Qajar age on the one hand in confrontation with west, and on the other hand new reforms leads to an opposition between native customs and western values, and following that, the old order disintegrated.
    Keywords: constitutional revolution, Chalmers, Johnson's functionalist theory, Qajar's traditional community, economical, social routes