فهرست مطالب

مطالعات تاریخ اسلام - پیاپی 34 (پاییز 1396)

فصلنامه مطالعات تاریخ اسلام
پیاپی 34 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • آرمین دخت امین، فاطمه جان احمدی *، رضا شعبانی صفحه 7
    فسطاط نخستین پایتخت اسلامی مصر است که در فاصله سال های 17 تا 20 هجری در کنار بابلیون با افراشته شدن چادرهای نظامیان فاتح مصر بنا نهاده شد. این کهن شهر اسلامی که ماهیت نظامی آن تا سالیان متمادی بر ساختارهای شهری اش سایه افکنده بود، به عنوان نخستین شهر اسلامی مصر مقر دارالحکومه و دارالاماره امرای مسلمان شد. تعجیل در انتخاب محل ساخت شهر و نیز ناآشنایی فاتحان مسلمان با فنون شهرسازی موجب شد تا فسطاط نتواند به عنوان شهری پایدار در تاریخ مصر مطرح شود، زیرا پس از ساخت قاهره معزیه به سرعت در شکوه آن مستحیل شد و به صورت یکی از محلات قدیم مصر در کنار پایتخت نوبنیاد فاطمیان به حیات خود ادامه داد. اینکه چرا فسطاط نتوانست در برابر قاهره معزیه موقعیت شهری خود را حفظ نماید به عوامل متعددی بسته است، اما عوامل ناکارآمدی زیست محیطی و عدم اتقان فضای کالبدی یا ساختار شهری آن موضوعی است که از حیطه پژوهش های متاخر بازمانده است. آنچه مقرر است این پژوهش متکی بر روش توصیفی با گردآوری اطلاعات از منابع تاریخی با روش تحلیلی استنتاجی به یافتن پاسخ آن نائل آید، طرح این پرسش اصلی است که علل تفاوت های زیست محیطی دو شهر فسطاط و قاهره معزیه به عنوان دو پایتخت همجوار در چیست؟ دستاورد پژوهش نشان داد که علت تفاوت های زیست محیطی و بدی اقلیم و آب وهوای نامناسب و بیماری خیز فسطاط در موقعیت جغرافیایی و فضای کالبدی نامناسب آن ناشی از برخی عوامل ثابت و متغیر بوده است که در نهایت به مانایی قاهره پایتخت خلافت شیعی فاطمیان و به تزلزل و ناکارآمدی فسطاط به عنوان شهری دائمی و مستحیل شدن آن در جغرافیای کلانشهر قاهره انجامید.
    کلیدواژگان: قاهره المعزیه، فسطاط، کوه المقطم، پایتخت فاطمیان، محیط زیست
  • مهنازبابایی توسکی، محمد کریم یوسف، سید اصغر محمود آبادی، فیض الله بوشاسب گوشه صفحه 33
    در سال 524 م.، نمایندگان دولت های ساسانی، بیزانس، اعراب لخمی و اعراب حمیری در منطقه رمله در نزدیکی شهر حیره و در حضور پادشاه لخمی، منذر سوم گرد آمدند. موضوع اصلی این اجلاس، مذاکره برای آزادسازی اسیران بلندمرتبه بیزانسی و عقد پیمان صلح میان بیزانس و منذر سوم لخمی بود که با حملاتی ویرانگر توانسته بود ضرباتی مهلک بر این دولت وارد سازد. با این حال در میانه این اجلاس، نماینده دولت یهودی حمیر نیز با به همراه داشتن نامه ای از سوی ذونواس، پادشاه یمن به جمع مذاکره کنندگان اضافه شد. ذونواس که پس از به قدرت رسیدن در یمن، سیاست خصمانه ای علیه حبشیان مسیحی و دولت بیزانس در پیش گرفته بود، خواستار برقراری پیمان اتحادی میان یمن و دولت های ساسانی و لخمیان به عنوان بزرگ ترین رقیبان دولت بیزانس بود. با این همه، نتیجه مذاکرات دیپلماتیک در اجلاس رمله به عدم همکاری ساسانیان و اعراب لخمی با دولت حمیری انجامید. این موضوع خیلی زود باعث سقوط سلسله حمیریان در یمن به دست اتحادیه بیزانس و آکسوم شد. با سقوط دولت یهودی حمیر، دولت بیزانس موفق شد، حوزه نفوذ خود را بر کرانه های دریای سرخ گسترش دهد و سیاست فعالی را علیه منافع دولت ساسانی در تجارت میان شرق و غرب در پیش گیرد، لذا از مهم ترین ریشه های حمله نظامی ساسانیان به یمن، در سال 570 م. (سال تولد پیامبر اکرم اسلام) و تصرف این سرزمین به منظور بر قراری توازن قوا و در اختیار گرفتن دروازه جنوبی در برابر بیزانس بود.
    کلیدواژگان: اجلاس رمله، بیزانس، ساسانیان، دریای سرخ، یمن، آکسوم، دیپلماسی
  • محسن رحمتی صفحه 63
    وقوع برخی حوادث تاریخی مهم در قرون نخستین اسلامی در ایالت جبال، جایگاه این منطقه را در سرنوشت تاریخی ایران برجسته نموده است. یکی از نواحی جبال، ملایر است که با توجه به واقع بودن بر سر راه های ارتباطی شرق و غرب، در تحولات تاریخی قرون نخستین اسلامی نقشی قابل توجه داشته است، ولی در منابع نامی از ملایر برده نشده است. این مقاله در صدد است تا ضمن تبیین چرایی سکوت منابع درباره ملایر، به معرفی اماکن جغرافیایی آن در نخستین قرون اسلامی بپردازد. این مقاله نشان می دهد که در دوره مورد پژوهش، تغییر نام های جغرافیایی در طول زمان، فقدان داده ها درباره این منطقه را موجب شده است. همچنین معلوم می شود منطقه ملایر به لحاظ اداری زیر عنوان جوانق (= خوابق) شناخته شده و تابع نهاوند بوده است و برخی از اماکن منطقه همچون رامن، راکاه، گوراب، کسب، کرکان و مرغزار قراتگین مورد توجه بوده اند.
    کلیدواژگان: چغرافیای تاریخی، قرون نخستین اسلامی، جبال، ملایر، جوانق (خوابق)، نهاوند
  • توران طولابی صفحه 85
    قرار گرفتن عثمانی در سراشیب ضعف و انحطاط، تکاپویی را در میان طیفی از متفکران تجددگرای ترک برانگیخت که هدف آن یافتن راهکاری برای عبور از وضعیت بحرانی بود. نتیجه این تکاپو، تحقق مقاطع چندگانه اصلاحات و ظهور جریان فکری نوعثمانیان بود. نوعثمانیان از قالب های نوشتاری متنوع و عمدتا تازه ای بهره گرفتند، تا مفاهیم جدید را در ادبیات سیاسی عثمانی طرح کنند. رویانگاری از جمله این قالب ها بود. نامق کمال از متفکران پیشگام عثمانی که با نگارش آثار مختلف نقش پیشرویی در طرح مفاهیم جدید داشت، از جمله نگارندگان این گونه آثار بود. رویای نامق کمال را می توان بیانی از دغدغه او درباره مسائلی دانست که عثمانی گرفتار آن بود. نویسنده در این اثر از یک سو تصویری از سپهر سیاسی عثمانی و مسئله آزادی تاکید « وطن » در روزگار خود ارائه می دهد و از سوی دیگر بر ضرورت نجات با بیانی « فرشته حریت » می کند. روی ااثری تمثیلی است که در آن نامق کمال نخست از زبان حزن انگیز موقعیت بحرانی عثمانی را شرح می دهد و سپس به تصویر آرمان شهری می پردازد که برای عثمانی در ذهن دارد. نامق کمال دغدغه های متجددانه خود را به علت تنگای زمانه در آرمان شهری بازتاب می دهد که نه در دوره او و نه در آغازین سال های حضور ترکان جوان در ساختار سیاسی عثمانی محقق نشد و در نهایت با ظهور ترکیه جدید فصل نویی از تاریخ ترک ها رقم خورد.
    کلیدواژگان: عثمانی، تجدد، نوعثمانیان، نامق کمال، رویا، آرمان شهر
  • مجتبی گراوند، هدیه یگانه صفحه 107
    در تاریخ اسلام و ایران نهاد حسبه دارای کارکردهای مختلف و از جایگاه مناسبی برخوردار بوده است. ماهیت نظارتی این نهاد بر رعایت قوانین مذهبی و عرفی در جامعه اسلامی باعث گردید که محتسب نزدیک ترین متصدی به حاکمیت و واسطه مردم و حکومت باشد. 771 ق) با وجود حکومت های متقارن محلی، - عصر فترت بین دوره ایلخانان و تیموریان ( 736 می تواند زمینه ای مناسب جهت آشنایی و پرداختن به جایگاه نهاد حسبه باشد. حاصل اشاره های منابع محلی دوره فترت، به دست دادن نمایی مشابه دوران گذشته است؛ چرا که با وجود تاکید برخی حکام و تلاش محتسبان، باز هم جامعه راهی متفاوت و تقریبا دور از آرمان های امور حسبی را در پیش گرفت که نتیجه آن بی ثمر ماندن و ناکارآمدی نهاد حسبه بود. چنانکه در منابع ادبی و اجتماعی این عصر، مقام محتسب آینه تمام نمایی از تزویر و ریا و همچین تظاهر به دین است.
    ناهمگونی وظایف و اختیارات و در نها یت عدم استقلال و اقتدار محتسب از بارزترین مشخصه های حکومت های محلی عصر فترت است که این مسئله باعث شده نتوان جایگاه باثباتی را برای نهاد حسبه متصور شد. این پژوهش درصدد است با روش توصیفی - تحلیلی و بر مبنای مطالعات کتابخانه ای به بررسی موضوع بپردازد.
    کلیدواژگان: ایران، حسبه، محتسب، دوره فترت، حکومت های محلی
  • وجیهه گل مکانی *، هادی وکیلی، علی ناظمیان فرد صفحه 131
    حکومت امام علی(ع) به عنوان نمونه ماندگاری از نظام مطلوب اقتصادی در تاریخ اسلام، رهیافت های مناسبی را برای مدیران اقتصادی جامعه امروز عرضه می کند. امنیت اقتصادی به عنوان یکی از اهداف عمده نظام اقتصادی اسلام، در شمار عمده ترین کارکردهای دولت ها نیز به شمار می رود و مهم ترین شاخص سنجش آن کاهش فساد اقتصادی از طریق به کارگیری کارگزاران شایسته و مومن است. پرسش عمده ای که این مقاله می کوشد تا به تبیین آن همت گمارد این است که کارگزاران امام علی تا چه میزان در تامین امنیت اقتصادی جامعه تحت فرمان آن حضرت ایفای نقش نمودند؟ یافته های این پژوهش که مبتنی بر روش توصیفی تحلیلی و متکی به داده های آماری است نشان می دهد که برخلاف مشهور، بیشتر کارگزاران امام با درجات متفاوتی از وفاداری به آرمان های علوی در تامین امنیت اقتصادی جامعه نقش داشتند و تنها سیزده درصد از آنها مرتکب خیانت شدند که مورد مواخذه قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: امام علی، امنیت اقتصادی، کارگزاران، مفاسد اقتصادی
  • حسین مفتخری، حبیب شرفی صفا *، فرحناز کهن صفحه 161
    همدان در طول تاریخ همواره پذیرای اقوام و گروه های مختلف قومی و مذهبی بوده که اهل تصوف از قدیمی ترین آنها به شمار می رود. این شهر در دوره قاجاریه به دلیل موقعیت طبیعی و جغرافیایی خود در غرب ایران و نزدیکی به مسیرهای ارتباطی، مورد توجه گرو ه های صوفیانه قرار گرفت. افزایش جمعیت صوفیان در این دوره و گسترش فعالیت های آنان منجر به برخی انشعابات و برخورد با دیگر گروه ها گردید، هرچند بسیاری از این وقایع و حوادث این گروه در این دوره، متاثر از سیاست های حاکمان قاجاری و خاندان های حاکم محلی بود. لذا نگارندگان در پژوهش حاضر در تلاش هستند تا در یک رویکرد توصیفی و تحلیلی به بررسی جایگاه تصوف همدان در دوره قاجاریه و فرق و انشعابات آن بپردازند. یافته های پژوهش حاکی از آن است که تصوف و فرق صوفیانه همدان در این دوره، علی رغم برخی وقایع و حوادث، یکی از دوران های پررونق خود را تجربه کرد که افزایش جمعیت و نفوذ صوفیان در این دوره خود گویای این واقعیت است.
    کلیدواژگان: همدان، قاجاریه، تصوف، حیدری، نعمتی
|
  • Armindokht Amin, Fatemeh Janahmadi *, Reza Shabani Page 7
    Fostat, the first Islamic capital of Egypt, was founded in the years 17-20AH along with Babelyon by raising tents of militaries as the conqueror of Egypt. This ancient Islamic city that its military nature dominated over its urban structures for many years was the first Islamic city and the capital of Egypt, and the governor’s seat (dar- ol-hokumah and dar-ol-emarah) of Muslim Emirs. In their haste to choose a construction site for the city and their unfamiliarity with urbanization techniques, Muslim conquerors neglected some important issues, which caused that Fostat could not be erected as a sustainable city in the history of Egypt. Thus, after construction of “the Qaherat Almoezzi”, its glory was rapidly declined and continued its life as one of the old neighborhoods of Egypt’s capital, along with this new capital of Fatimids (i.e. Cairo). There are various reasons due to which Fostat was unable to maintain its urban situation comparing Cairo, however, the environmental factors as well as in consistency of its physical space have been neglected by the recent researches in this regard. In this study, which uses a descriptive method, collects data from historical references and benefits from analytical/deductive method, we aim to answer this main question: what are the environmental differences between Fostat and the Qaherat Almoezzi as two neighboring capitals? The outcome of this study showed that the environmental differences, and bad climate of Fostat are due to improper geographical and physical space, which were caused by some fixed and variable factors that ultimately led to durability of Cairo as the capital of Shiite Fatimid caliphate, and fall and inefficiency of Fustat as a permanent urban, which was transmuted into a neighborhood of Cairo.
    Keywords: Cairo (Qaherat Almoezzi), Fostat, Almoqattam mountain, the capital of Fatimids, environment
  • Mahnaz Babaeetouski, Mohammad Karim Yousef Jamali *, Seyyed Asghar Mahmoodabadi, Feyzolah Boshasbgosheh Page 33
    In the year 524 AD, the representatives of Sassanid, Byzantine, Lakhmids Arabs, and Himyaritic Arabs governments gathered in the district of Ramla near the city of Al-Hirah in the presence of the third Al-Mundhir Lakhmids King. The main subject of this summit was negotiations for setting the high captives of Byzantine free and forming a peace treaty between Byzantium and the third Al-Mundhir Lakhmids King who has managed to strike fatal blows and devastating attacks on this government. However, in the middle of the meeting, the representatives of the Jewish state of Ḥimyar joined the negotiators with a letter from Dhu Nuwas, King of Yemen. After coming to power in Yemen, Dhu Nuwas had adopted a hostile policy against the Ethiopians Christian and Byzantine government, and desired to establish an alliance between themselves and the governments of Iran and Lakhmids as the biggest rivals of the Byzantine state. Nonetheless, the diplomatic negotiations in the Ramla Summit resulted in non-cooperation of Sassanids and Lakhmids Arabs with the Ḥimyar government. This soon led to the fall of the Himyaritic dynasty in Yemen by the Byzantine and Axum Union. Due to the fall of the Jewish Himyaritic government, the Byzantine managed to expand its influence at the shores of the Red Sea and to adopt an active policy against the interests of the Sassanid state in trading between East and West, which is among the most significant causes of Sassanid military strike on Yemen in the year 570 AD and the seizure of the territory in order to maintain a balance of power against Byzantine.
    Keywords: Byzantine, Sasanid, Ramla Summit, Red Sea, Yemen, Axum, Diplomacy
  • Mohsen Rahmati * Page 63
    The importance of the Jibal province in the historical destiny of Iran has been highlighted as a result of many important historical events in the early Islamic centuries. Due to its situation on the connecting ways between the East and the West and as a one of the regions of the Jibal province, Malayer had played a significant role in the historical developments. This paper seeks to explain why historical references have been silent on Malayer, as well as to introduce the geographical places of the city in the early Islamic centuries. This paper shows that Malayer was named as Jwanaq (=Khwabaq) and was affiliated with Nihavand in those centuries, due to little historical data about Malayer, and as a result of change of the names during that time. However, some of its places have been known such as Ramen, Rakah, Goorab, Kesb, Karkan and Qarategin Meadows.
    Keywords: Historical Geography, The early Islamic centuries, Jibal, Malayer, Jwanaq(=Khwabaq), Nihavand
  • Tooran Toolabi * Page 85
    The fall of Ottoman Empire in 19th century led a number of Ottoman thinkers to contemplate about its reasons. Among these thinkers, Namık Kemal was a prominent figure who wrote enormously on the problem of Ottoman crisis and necessity of reform. This paper deals with a less-studied aspect of Ottoman modernist thought which is reflected in one of Kemal’s works. Of numerous works by Kemal which are written in different style and genres, his Rüya (i.e. dream) has received less academic attention. In this work, he has dreamed of a utopian world in which the ideal society he wished came true. Indeed, Rüya represents an aspect of Kemal’s romantic approach to the problem of modernity in Ottoman society. In this work, Kemal used an allegorical narrative to introduce the concept of “Hürriyet” (freedom) to a traditional society and to explain his patriotic ideas about the critical situation of his homeland. A critical examination of this work might be helpful to understand some of the challenges that modernist thinkers such as Namık Kemal should deal with. Meanwhile, it could help us to achieve a better understanding of the thought of a prominent thinker who played a crucial role in the process of Ottoman modernization.
    Keywords: Ottoman Empire, Nam?k Kemal, Utopia, Modernity, Young Ottomans
  • Mojtaba Garavand*, Hadieh Yeganeh Page 107
    In the Islamic and Iranian history, Hasbeh institution had various functions and enjoyed a high position. Regulatory nature of this institution over religious and secular laws in Islamic society made Mohtasib the closest authority to the state and a mediator between the people and the state. The interregnum era between the Ilkhans and the Timurid era (736-771 AH) with its “symmetrical” local governments, can be a suitable place to understand and to address the status of the Hasbeh institution. The local references in the interregnum era provide a picture similar to that of the previous eras, since despite the emphasis of some governors and the attempts of Mohtasibs, the society still chose a different way which is far from the ideals of the Hasbeh, resulted in failing and the inefficiency of this institution. The social and literary texts of this era depicts Muhtasib as a symbol of hypocrisy. Heterogeneity of the duties and authorities, and more importantly, the non-independence of Muhtasibs are the most striking characteristics of local governments in the interregnum era, which causes that no stable position can be imagined for the Hasbeh institutor. This study aims to use a descriptive - analytic as well as desk study method to examine this issue.
    Keywords: Iran, Hasbeh, Mohtasib, interregnum, local governments
  • Vajihe Golmakani *, Hadi Vakili, Ali Nazemianfard Page 131
    The government of Imam Ali as a lasting example of desirable economic system in the Islamic history will provide appropriate approaches for today’s economic mangers. Economic security as one of the main objectives of the economic system of Islam is also considered as one of the main functions of governments, and it’s most important indicator is reducing corruption via using qualified and faithful governors. The main question that this paper tries to answer it is to what extent the governors of Imam Ali played a role in economic security of the government? The findings are based on descriptive-analytical method and relies on statistical data, and, in contrary to the popular opinion, shows that most of governors of that Imam, with varying degrees of loyalty to the ideals of the Imam, played their roles in the economic security, and only thirteen percent of them betrayed and were punished accordingly.
    Keywords: Imam Ali, economic security, governor, economic corruption
  • Hossein Moftakhari, Habib Sharafi Safa*, Farahnaz Kohan Page 161
    Historically, Hamedan has welcomed various ethnic and religious groups, and the sufis are among the oldest of such groups. In Qajar era, the city, because of its natural and geographical position in western Iran, and proximity to communication routes, has attracted Sufi groups. Sufi population growth during this era and their extended activities led to some splits and encounters with other groups, although many of the events related to this group during this period were influenced by the policies of the Qajar rulers and local ruling families. Therefore, in this paper, the authors are trying to study the position of Sufism during the Qajar era in Hamadan and its specifications using a descriptive and analytical approach. The findings of the research indicate that Sufism and Sufi cults in Hamadan during this period, in spite of some events, experienced one of their booming periods, which shows that the increased population and influence of Sufis in this epoch reflects the same fact.
    Keywords: Hamadan, Iran, Qajar, Sufism, Heidari, Nemati