فهرست مطالب

پژوهش های برنامه درسی - سال ششم شماره 2 (پیاپی 12، پاییز و زمستان 1395)

مجله پژوهش های برنامه درسی
سال ششم شماره 2 (پیاپی 12، پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد رحمان پور *، محمد جواد لیاقتدار، فریدون شریفیان، مهران رضایی صفحات 1-24
    هدف این پژوهش بررسی رویکردهای نظری و عملی به تکنولوژی آموزشی و پیشنهاد برنامه درسی مطلوب برای مقطع کارشناسی ارشد ایران بود. رویکرد پژوهش، کیفی و روش انجام پژوهش، تحلیل محتوای اسنادی و مصاحبه بود. جامعه آماری، صاحب نظران و استادان حوزه تکنولوژی آموزشی ایران بود که با 15 نفر از آنان مصاحبه به عمل آمد. مصاحبه به صورت نیمه ساختاریافته انجام گرفت که روایی محتوایی آن مورد تایید چند صاحب نظر در حوزه قرارگرفت. در نهایت بعد از اتمام مصاحبه ها، نتایج با استفاده از روش مقوله بندی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که سه رویکر در ارتباط با تکنولوژی آموزشی وجود دارد. رویکرد ارنشتاین بر مبانی نظری برنامه درسی تکنولوژی آموزشی و رویکرد مک دونالد و گیبونس بر ماهیت کاربردی بودن آن تاکید داشت. رویکرد فینبرگ نیز بین این دو قرار می گیرد. برنامه درسی پیشنهادی نیز مبانی نظری و جنبه های کاربردی برنامه درسی تکنولوژی آموزشی را مهم می داند و آن ها را در هدف، محتوا و سرفصل ها، راهبردهای یاددهی- یادگیری و روش های ارزشیابی لحاظ می کند.
    کلیدواژگان: رویکرد، تکنولوژی آموزشی، برنامه درسی، کارشناسی ارشد
  • اکبر علیلو، احسان عظیم پور* صفحات 25-40
    پژوهش حاضر با هدف اثربخشی روش نقشه های مفهومی در مقایسه با روش سخنرانی بر بازده های شناختی دانش آموزان در درس علوم تجربی انجام شد. بازده های شناختی شامل یادداری و درک و کاربست مطالب آموخته شده در نظر گرفته شد. برای این منظور از یک طرح شبه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون استفاده شد. 4 کلاس درسی به روش نمونه گیری هدفمند (2 کلاس آزمایش و 2 کلاس کنترل) انتخاب شدند که در گروه های کنترل با روش سخنرانی و در گروه های آزمایش با نقشه های مفهومی، مطالب درسی ارائه شد. برای اندازه گیری تاثیر استفاده از نقشه های مفهومی و سخنرانی بر بازده های شناختی از آزمون های پیشرفت تحصیلی (که این آزمون ها سه سطح یادداری، درک و کاربست مفاهیم را مورد سنجش قرار می دادند) با شاخص های روایی و پایایی مقبول استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس چند متغیره (MANCOVA) و تحلیل کوواریانس یک متغیره (ANCOVA) استفاده شده است. یافته های این پژوهش نشان داد که ارائه آموزش مبتنی بر نقشه مفهومی در مقایسه با روش سخنرانی بر نمره های دانش آموزان در درک و کاربست تاثیر مثبتی دارد، ولی در سطح یادداری تاثیری ندارد. در کل استفاده از نقشه مفهومی بر بازده های شناختی دانش آموزان در درس علوم تجربی نتیجه مثبت داشت.
    کلیدواژگان: علوم تجربی، نقشه مفهومی، سخنرانی، بازده های شناختی
  • جعفر ترک زاده *، رحمت الله مرزوقی، مهدی محمدی، قاسم سلیمی، فهیمه کشاورزی صفحات 41-64
    در این پژوهش تلاش شد به تدوین چارچوب ارزشیابی اثربخشی برنامه های درسی بر اساس رویکرد راهبردی به مثابه یک حوزه مطالعات میان رشته ای پرداخته شود. روش پژوهش کیفی و به طور ویژه «مطالعه موردی کیفی» است. در این راستا ز اعضای هیات علمی در رشته برنامه ریزی درسی در دانشگاه های دولتی ایران به عنوان خبرگان تخصصی و با استفاده از «رویکرد هدفمند» و با «روش انتخاب صاحبنظران کلیدی» و استفاده از «معیار اشباع نظری» با 17 نفر به عنوان نمونه مصاحبه صورت گرفت. داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار Nvivo از طریق فن تحلیل مضمون مورد تحلیل قرار گرفت و یافته ها در قالب سه مجموع مضامین پایه، سازمان دهنده و فراگیر دسته بندی و شبکه مضامین سازماندهی شد. بر اساس نتایج به دست آمده، یک چارچوب ماتریسی از ابعاد اثربخشی
    برنامه های درسی آموزش عالی (درونی، بیرونی و نهادی) و رویکرد راهبردی (در دو بعد جهت گیری و اقدام) شکل گرفت. بدین صورت که ارزشیابی اثربخشی برنامه های درسی آموزش عالی (به عنوان مضمون فراگیر) شامل ابعاد اثربخشی درونی با جهت گیری راهبردی و اقدام راهبردی، اثربخشی بیرونی با جهت گیری راهبردی و اقدام راهبردی، اثربخشی نهادی با جهت گیری راهبردی و اقدام راهبردی مضامین سازمان دهنده بودند. هر یک از این دسته ها خود دارای ابعاد گوناگونی در مضامین پایه می باشند که شبکه مضامین به عنوان چارچوب ارزشیابی اثربخشی برنامه های درسی آموزش عالی بر اساس رویکرد راهبردی سازماندهی شدند. بدیهی است که یافته های این پژوهش امکان ارزشیابی برنامه های درسی آموزش عالی از منظر رویکرد راهبردی را فراهم آورده است.
    کلیدواژگان: ارزشیابی برنامه درسی، اثربخشی برنامه درسی، رویکرد راهبردی، آموزش عالی
  • سوسن جباری* صفحات 65-87
    هدف از پژوهش حاضر ساخت آزمون اختلال نوشتاری برای دانش‏آموزان کلاس‏های سوم و چهارم و پنجم و ششم ابتدایی بود. بدین منظور آزمون اختلال بیان نوشتاری در دو مرحله مقدماتی و اصلی طراحی و اجرا گردید. نمونه شامل 2403 دانش‏آموز (1203 پسر و 1200 دختر) در کلاس‏های سوم و چهارم و پنجم و ششم و از چهار ناحیه شیراز به صورت نمونه‏گیری خوشه‏ای چند مرحله‏ای تصادفی انتخاب شدند. مشخصات روان‏سنجی آزمون برای پایایی از روش بازآزمایی و آلفای کرونباخ استفاده گردید و برای بررسی روائی از تحلیل کلاسیک گویه ها استفاده شد. و روایی محتوایی نیز با توجه به دیدگاه صاحبنظران احراز شد.
    روایی ملاکی از همبستگی نمره آزمون با معدل دانش‏آموزان و روایی سازه از قدرت تمایزگذاری کلاسی استفاده گردید. نتایج حاکی از آن بود که آزمون مورد نظر از پایایی مناسب و با ضریب 93% و روایی محتوای و سازه مناسبی برخوردار است و می‏تواند به عنوان ابزار مناسبی در زمینه اختلال بیان نوشتاری در کلاس‏های یاد شده مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اختلال بیان نوشتاری، اختلالات ویژه یادگیری، دوره ی ابتدایی، شیراز
  • فرهاد خرمایی*، فاطمه آزادی ده بیدی صفحات 88-100
    برخی از پژوهش ها نشان داده است که سبک های تفکر و یا سبک های یادگیری بیش از هوش تبیین کننده کیفیت و میزان یادگیری دانشجویان است. سبک تفکر و یا اصطلاحات همپوش آن مانند سبک شناختی تفکر و سبک یادگیری به برتری های فرد در یادگیری اشاره دارد. با توجه به این که شناسایی روش های ترجیحی فراگیران، نقش مهمی در برنامه ریزی درسی و آموزشی رشته های دانشگاهی دارد، هدف این پژوهش مقایسه سبک های تفکر دانشجویان بر حسب رشته تحصیلی و جنسیت آنان بوده است. بدین منظور 350 دانشجوی رشته های علوم انسانی، علوم پایه و فنی- مهندسی (188 پسر و 162 دختر) دانشگاه شیراز با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای تصادفی انتخاب شدند و به پرسش نامه سبک تفکر (گراشا و ریچمن،1996) پاسخ دادند. پایایی ابزار پژوهش به وسیله ی آلفای کرونباخ و روایی آن به وسیله ی تحلیل عامل تعیین شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از تحلیل واریانس چند متغیره استفاده گردید. نتایج نشان داد که دانشجویان علوم پایه در مقایسه با دانشجویان علوم انسانی و مهندسی بیشتر از سبک های تفکر مسوولیت پذیر و همکاری خواه استفاده می کنند. همچنین یافته ها روشن ساخت که پسران دانشجو در مقایسه با دختران بیشتر از سبک های تفکر مستقل و اجتناب کننده استفاده می کنند.
    کلیدواژگان: سبک تفکر، یادگیری، رشته تحصیلی، دانشگاه شیراز
  • مرضیه دهقانی*، فرانک امیدیان، فریناز اصغری صفحات 101-122
    مطالعه حاضر با هدف ارزشیابی از برنامه درسی دوره پیش دبستانی دانش آموزان کم توان ذهنی صورت گرفت. روش تحقیق ارزشیابانه و جامعه آماری تحقیق شامل کلیه مدیران، معلمان و اولیای دانش آموزان مراکز استثنایی استان آذربایجان غربی و مشاهده گران از این مراکز بودند. روش نمونه گیری برای مدیران و معلمان به صورت سرشماری و برای اولیای دانش آموزان، خوشه ایچندمرحله ای و مشاهده گر برای هر مرکز دو نفر بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آمار استنباطی (t تک متغیره) استفاده گردید. برای گردآوری داده ها از ابزارهای پرسش نامه، چک لیست، سوالات بازپاسخ و نمرات دانش آموزان استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که کیفیت سازماندهی منابع انسانی از نظر مدیران، معلمان و مشاهده گران و اولیا نامطلوب می باشد. کیفیت محتوای برنامه درسی دانش آموزان از نظر تمام گروه ها مطلوب می باشد. کیفیت فرآیند تدریس به صورت تئوری از نظر مدیران و معلمان مطلوب و از نظر اولیا نامطلوب می باشد. کیفیت فرآیند تدریس در بخش عملی از نظر تمامی گروه های شرکت کننده مطلوب می باشد. کیفیت تحقق اهداف حیطه رشد اجتماعی- هیجانی از نظر مدیران و معلمان مطلوب و ارزیابی دفترچه های ارزشیابی نسبتا مطلوب و از نظر اولیا نامطلوب می باشد و در نهایت کیفیت تحقق اهداف حیطه زبان، برقراری ارتباط و سوادآموزی از نظر مدیران و اولیا نامطلوب، از نظر معلمان مطلوب، و ارزیابی دفترچه های ارزشیابی نوآموزان نسبتا مطلوب می باشد. در قسمت بحث و نتیجه گیری به تبیین نتایج و ارائه پیشنهاداتی، پرداخته شد.
    کلیدواژگان: برنامه درسی پیش دبستانی، مدل ارزشیابی هاموند، دانش آموزان کم توان ذهنی، اهداف، محتوا، سازماندهی، روش های تدریس
|
  • M. Rahmanpour *, M. J. Liaghatdar, F. Sharifian, M. Rezaee Pages 1-24
    The purpose of this study was to investigate the theoretical and practical approaches to educational technology and to offer appropriate curriculum for a master courses in Iran. The research was qualitative and its method was content analysis through semi-structured interviews. The population of the study consisted of experts and professors of educational technology from whom 15 were interviewed. Semi-structured interviews whose content validity was confirmed by several experts were used to gain the needed data. Finally, after completing the interviews, the results were analyzed using categorization method. The results of the content analysis showed that there were three dominant approaches to educational technology; Erernsteinian’s approach focusing on the theoretical foundations of educational technology, McDonald and Gibbons’ curriculum approach emphasizing its applicability and Feinberg’s approach which lies between the two approaches. The proposed curriculum emphasizes the theoretical and practical aspects of the curriculum of educational technology and considers them as important goals in content, teaching-learning strategies and methods of evaluation.
    Keywords: Approach, Educational technology, Curriculum, Master courses
  • A. Alilou, E. Azimpour * Pages 25-40
    This study was conducted with the aim of comparing the effectiveness of concept maps and speeches on students’ cognitive performance in the science classes. Cognitive performance was considered as retention, understanding and application of the learned concepts. For this purpose a quasi-experimental design was used along with a pre-test and a post-test. Four classes were selected through purposive sampling method (two classes as the experimental and two classes as the control participants). The control group participants experienced speech method for the lessons while the participants of the experimental group underwent concept maps for the identical materials. To measure the impacts of using concept maps and speeches on cognitive performance of students, an achievement test whose validity and reliability indices were attested was used to assess the participants’ three aspects of retention, understanding and application of concepts. In order to analyze the data multivariate analysis of covariance (MANCOVA) and a multivariate analysis of covariance (ANCOVA) techniques were employed. The results showed that utilizing concept maps has positively affected the students’ understanding and application of concepts. In general concept maps were shown to have beneficial instructional effects on the students’ cognitive performance.
    Keywords: Concept maps, Speech, Cognitive performance, Science classes
  • J. Torkzadeh *, R. Marzooghi, M. Mohammadi, Gh Salimi, F. Keshavarzi Pages 41-64
    In this research, from a new perspective of higher education curriculum studies as an interdisciplinary field, it has been tried to present a framework of evaluation of curriculum effectiveness based on a strategic approach. The research method was a qualitative case study. In this regard, with using a targeted approach and applying the theoretical saturation criterion, open interviews was conducted with 17 faculty members in the field of curriculum from some universities of Iran. The data obtained analyzed with using Nvivo software and through thematic analysis and then clustered in three basic, organizing and global themes and thematic network were organized. The results of the analysis showed that, a matrix within the dimensions of the effectiveness of the curriculum of higher education (internal, external and institutional) and strategic approach (strategic orientation and strategic action) was formed. Then the effectiveness evaluation of higher education curriculum (global theme) including dimensions of internal effectiveness- strategic orientation, internal effectiveness- strategic action, external effectiveness - strategic orientation, external effectiveness- strategic action, institutional effectiveness- strategic orientation, institutional effectiveness- strategic action (organizing themes) that each of which was found to have different dimensions (basic themes).
    Keywords: Curriculum evaluation, Curriculum effectiveness, Strategic approach, Higher education
  • S. Jabbari * Pages 65-87
    The aim of this study was to develop an expression disorder test for the students of the third, fourth, fifth and sixth grades of primary school. For this purpose, a test was designed and conducted in two stages of piloting and main phases. The sample consisted of 2403 students (1203 boys and 1200 girls) studying in the third, fourth, fifth and sixth grades. Participants were selected from four districts of Shiraz through multi-stage cluster sampling technique. The test’s psychometric properties were considered to check its reliability (open trial and Cronbach's alpha analysis) and validity (content validity was attested by the experts; correlation test was used to verify the criterion-reference validity while students’ means and their class distinction were considered to check the construct validity). The results, indicated that the developed test had an appropriate validity (both content and construct) and could be a useful assessing tool for the instructional applications for the written expression disorders at primary schools.
    Keywords: Written expression disorders test, Validity, Primary schools, Reliability
  • F. Khormaei *, F. Azadi Dehbidi Pages 88-100
    The results of some studies have shown that thinking styles or learning styles affect the learning quality more than the intelligence. Thinking style or the overlapping term, cognitive style refers to the individual learning preferences. Considering the fact that identifying learner's preferred methods has a significant role on the curriculum of academic courses, the aim of this study was to compare the thinking styles of male and female students of different academic majors. For this purpose, 350 students of humanities, sciences and engineering (188 male and 162 female) were selected randomly using multi-stage random cluster sampling method and asked to answer to Grasha and Richman thinking styles questionnaires. The reliability of the research instruments were confirmed by Cronbach's alpha coefficient and their validity was attested by factorial analysis. Multivariate analysis of variance was used for data analysis. The results indicated that students of sciences benefit from more responsible and collaborative thinking styles than students of humanities and engineering. The findings also revealed that male students use more independent and avoidant thinking styles than the females.
    Keywords: Thinking style, Learning, Academic majors, Comparative study
  • M. Dehghani *, F. Omidian, F. Asghari Pages 101-122
    The purpose of this study was to evaluate the quality of the pre-school curriculum of mentally retarded students’ in the West Azerbaijan in the school year of 1390-1391. The study’s sample consisted of managers, parents, teachers and students of the West Azerbaijan province centers; due to the dearth of the students all of them were recruited as the study’s participants; parents’ sample was chosen based on Morgan and multiple cluster sampling method. To analyze the data, descriptive statistics (frequency, percentage, mean) and inferential statistics (t one variable) were used. Questionnaire, check lists, students’ scores and school documents were used to collect the needed data. The results of this study showed that the quality of the organization of human resources were unfavorable on behalf of administrators, teachers, students, observers and parents. Overall, curriculum’s content was considered acceptable by all the participants. The quality of the theoretical instruction was favorable according to administrators and teachers and undesirable according to parents while the quality of the practical teaching was good according to all groups. Paths to achieve the social-emotional development goals was regarded satisfactory by managers, teachers and observers but unfavorable by the parents. Achieving the linguistic/communicative goals was known undesirable by administrators and parents and was desirable from the observers’ and teachers’ points of view. Considering the results pertinent recommendations have been provided at the end.
    Keywords: Hammond evaluation model, Students with low mental capability, Content of the pre-school curriculum