فهرست مطالب

پژوهش های برنامه درسی - سال هفتم شماره 1 (پیاپی 13، بهار و تابستان 1396)

مجله پژوهش های برنامه درسی
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 13، بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نصرالدین صالحی * صفحات 1-17
    این پژوهش با هدف بررسی میزان تحقق هدف های آموزشی درس تفکر و پژوهش پایه ی ششم ابتدایی در دانش آموزان شهرستان نور انجام شده است. روش پژوهش توصیفی پیمایشی بوده است. جامعه ی آماری این پژوهش متشکل از 836 دانش آموز پایه ی ششم ابتدایی شهرستان نور بود که برحسب جدول کرجسی و مورگان 270 نفر از آن ها به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایبه عنوان نمونه تحقیق انتخاب شده اند. به منظور گردآوری داده ها از پرسش نامه ای محقق ساخته با ضریب پایایی 88/0 استفاده شده است. سوال های پژوهش با آزمون های آماری تی تک نمونه ای و فریدمن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. یافته های پژوهش نشان داد که همه ی هدف های آموزشی درس تفکر و پژوهش پایه ی ششم ابتدایی تحقق یافته اند )01/0 . هم چنین، از نظر میزان تحقق این هدف ها، «مهارت تامل در خود» در رتبه ی اول و «مهارت تخیل» در رتبه ی آخر قرار گرفته اند)01/0 . بنابراین، می توان نتیجه گرفت که دانش آموزان به هدف های آموزشی درس تفکر و پژوهش پایه ی ششم ابتدایی دست یافته اند.
    کلیدواژگان: هدف های آموزشی، تفکر، پژوهش، برنامه درسی، پایه ی ششم ابتدایی
  • شهرزاد راهنما بیات*، بابک شمشیری، مهدی محمدی، بهرام جوکار صفحات 18-43
    تاکنون شیوه هایی متفاوت برای آموزش صلح به کار برده شده اند، اما در این زمینه از هنر کم تر استفاده شده است. در راستای انجام این پژوهش، تعدادی اثر هنری به دست پژوهشگر خلق شدند و در چند نمایشگاه به نمایش درآمدند. بر این اساس، در سفر این پژوهش از مسیر تجربه ای هنری گذر کردیم تا با شناخت آن به وسیله ی تجربه های بازدیدکنندگان نمایشگاه به نقش هنر در زمینه ی آموزش صلح دست پیدا کنیم. روش پژوهش، پدیدارشناختی بود. داده های پژوهش از راه گردآوری تجربه های 75 بازدیدکننده از مشاهده ی 82 اثر در نمایشگاه-کارگاه به وسیله ی مصاحبه ی ژرف به دست آمدند. داده ها به روش تحلیل مضمون بررسی شدند. ابتدا از تحلیل داده ها 73 مضمون پایه استخراج شدند. این مضمون ها در قالب 6 مضمون سازمان یافته (شگفتی، درک چندگانگی و چالش، پویایی، هارمونی، آفرینش و بی نهایت) قرارگرفتند و در پایان، مضمون فراگیر بی کرانگی را تشکیل دادند. بر اساس این روش بازدیدکنندگان از مشاهده ی آثار برداشت هایی از قبیل حیرت و ابهام در میان تضادها و تقابل ها، آفریدن، رهایی و آرامش داشتند که آن ها را می توان در درون بشر، هم نوعان، درون جامعه، طبیعت و هستی برای دستیابی به هدفی والا مشاهده کرد. توصیف مشارکت کنندگان از این پدیده ی هنری، جلوه ای از زندگی را می نمایاند. مسیر زندگی هم مانند رویدادهای هنری، مجموعه ای از لحظه هایی منحصربه فرد است، لحظه هایی که گاه شامل مفهوم، حس و تجربه ای متضاد با لحظه ی دیگر همان زندگی هستند. پی آمد تحلیل این بود که هنر می تواند در یافتن مفهوم زندگی به بشر کمک کند. مشارکت کنندگان توانستند بین دنیای درون نقاش (که در تابلوها جلوه گر می دیدند) و درون خودشان، پیوندی را درک کنند و با این پیوند، مفهوم زندگی را کشف کنند. آنان به تعریفی از زندگی رسیدند که به آرامش یافتن کمک می کند.
    بنابراین، برای آموزش مفهوم صلح می توان از هنر بهره برد، زیرا همان طور که هنر احساس خوشایندی از راه نمایان کردن زیبایی ها به انسان می دهد، برای در صلح بودن نیز انسان نیازمند هنرمندانه زندگی کردن که همان درک کردن بی کرانگی ذات وجود انسان است، می باشد. بنابراین، زندگی نیز می تواند هنری باشد که تمامی مضمون های بیان شده را برای رسیدن به صلح بی کران در خود داشته باشد. در این آموزش صلح محور کودکان این مفهوم ها را تجربه و درک می کنند و به بیانی، آن ها را زندگی خواهند کرد.
    کلیدواژگان: صلح بی کران، هنر، پدیدارشناسی، آموزش، بی کرانگی
  • محمدرضا فیروزی*، مریم جوکار صفحات 44-69
    هدف از پژوهش حاضر، ارائه ی مدلی برای رضایت از یادگیری بر اساس نظریه ی شناختی- اجتماعی بندورا در مدارس هوشمند است. به این منظور تعداد 383 نفر (210 پسر و 173 دختر) از دانش آموزان پایه ی دوم راهنمایی مدارس هوشمند شهر شیراز به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. در این پژوهش آزمودنی ها پرسش نامه های خودکارآمدی کامپیوتر ترک زاده، انتظار عملکرد کامپیوتر و هیگنز، قابلیت سیستم و ویژگی محتوا پیتوچ و لی، تعامل جانسون، کیلیون و امی، جو یادگیری چیو و لیو و رضایت یادگیری چوی، هسو و سان را تکمیل کردند. نتایج پژوهش نشان داد که خودکارآمدی کامپیوتر، انتظار عملکرد، قابلیت سیستم، ویژگی محتوا، تعامل و جو یادگیری از عوامل اصلی رضایت از یادگیری در مدارس هوشمند می باشد: متغیر مستقل خودکارآمدی هم به طور مستقیم و هم به صورت غیرمستقیم از طریق انتظار عملکرد بر رضایت از یادگیری تاثیر دارند. میان تعامل و رضایت از یادگیری رابطه ی مستقیم و معنا دار به دست نیامد. تعامل از طریق جو یادگیری و انتظار عملکرد رضایت از یادگیری را به نحو مثبت و معنا داری پیش بینی می کنند. خودکارآمدی کامپیوتر، قابلیت سیستم و ویژگی محتوا اثری غیرمستقیم روی رضایت یادگیری دارند. به طور کلی می توان نتیجه گرفت این عوامل برای برنامه ریزی در مدارس هوشمند لازم و ضروری هستند و اگر به این عوامل توجه شود رضایت یادگیری دانش آموزان بیش تر خواهد شد.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی کامپیوتر، انتظار عملکرد، قابلیت سیستم، ویژگی محتوا، تعامل، جو یادگیری، رضایت یادگیری
  • راضیه شیخ الاسلامی*، فهیمه کشاورزی، سیروس منصوری صفحات 70-96
    هدف از این پژوهش ارائه ی مدل علی ساختار کلاس سازنده گرا (شامل زمینه گرایی، نسبیت گرایی، مشارکت و ارزشیابی کیفی)، جهت گیری هدف و عملکرد تحصیلی دانشجویان بود.آزمودنی های این تحقیق شامل 218 نفر از دانشجویان کارشناسی و کارشناسی ارشد دانشگاه شیراز از کلیه ی گروه های تحصیلی علوم انسانی، علوم پایه و مهندسی بود. آزمودنی ها با روش نمونه گیری خوشه ایمرحله ای، انتخاب شدند. ابزارهای این پژوهش شامل، پرسش نامه ی سازنده گرایی (منصوری، 1389) و پرسش نامه ی جهت گیری هدف (الیوت و مک گریور، 2001) بود. هم چنین نمره ی استاندارد معدل تحصیلی به عنوان شاخص عملکرد تحصیلی در نظر گرفته شد. نتایج تحلیل مسیر بر اساس مراحل بارون و کنی (1986) نشان داد که مولفه های زمینه گرایی، مشارکت و نسبیت گرایی به نحو مثبت عملکرد تحصیلی دانشجویان را پیش بینی می کنند. هم چنین مولفه های زمینه گرایی و نسبیت گرایی ، پیش بینی کننده ی مثبت جهت گیری های هدف گرایشی و پیش بینی کننده ی منفی جهت گیری های هدف اجتنابی بودند. ارزشیابی کیفی نیز پیش بینی کننده ی مثبت جهت گیری های هدف اجتنابی بود.
    علاوه بر این، جهت گیری های هدف گرایشی به نحو مثبت عملکرد تحصیلی را پیش بینی و در ارتباط بین مولفه های زمینه گرایی و نسبیت گرایی با عملکرد تحصیلی دانشجویان نقش واسطه ای ایفا نمودند.
    کلیدواژگان: سازنده گرایی، جهت گیری هدف، عملکرد تحصیلی، ساختار کلاس
  • فیروز محمودی*، راضیه برزگر صفحات 97-117
    پژوهش حاضر با توجه به اهمیت و تاثیر الگوی طراحی آموزشی دیک و کاری در حوزه ی فعالیت های آموزشی انجام یافته و هدف آن بررسی تاثیر طراحی آموزشی مبتنی بر الگوی دیک و کاری بر یادگیری، یادداری و انگیزش پیشرفت تحصیلی درس علوم تجربی پایه ی نهم است. نوع پژوهش، شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون – پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه ی آماری پژوهش، تمام دانش آموزان دختر پایه ی سوم راهنمایی شهر اهر در سال تحصیلی 93-1392 بوده و از این جامعه به طور تصادفی خوشه ایدو کلاس 25 نفره به عنوان نمونه انتخاب گردید. به منظور سنجش آزمودنی ها، آزمون یادگیری و یادداری و پرسش نامه ی انگیزش پیشرفت تحصیلی (ISM)*** به کار گرفته شد. برای روایی آن ها از نظرات استادان طراحی آموزشی، کارشناسان ذیربط و تعدادی از یادگیرندگان استفاده شد و ضریب پایایی آزمون یادگیری 83/0 و پرسش نامه ی انگیزش پیشرفت تحصیلی (ISM) 81/0 به دست آمد. در تجزیه وتحلیل داده ها از شاخص های آمار توصیفی و استنباطی استفاده شده و با استفاده از نرم افزار SPSS24 مورد محاسبه قرار گرفت. نتایج نشان داد به کارگیری الگوی طراحی دیک و کاری در طراحی آموزشی درس علوم تجربی در مقایسه با شیوه ی سنتی باعث افزایش یادگیری و یادداری می شود اما از نظر انگیزش پیشرفت بین گروه ها تفاوت معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: طراحی آموزشی، الگوی دیک و کاری، یادگیری، یادداری، انگیزش پیشرفت تحصیلی
  • محمدرضا یوسف زاده*، صدیقه کاظم پور صفحات 118-143
    هدف از این پژوهش، کاوش هویت شرح حال نویسی در سند برنامه درسی ملی بود. روش تحقیق، ترکیبی اکتشافی متوالی از نوع ابزارسازی بوده است که در قسمت کیفی مطالعه ی موردی و در بخش کمی تحلیل محتوای کمی بوده است. جامعه ی آماری در بخش کیفی، شامل کتاب ها و اسناد مرتبط به هویت خود شرح حال نویسی و در بخش کمی سند برنامه درسی ملی بوده است. نتایج بخش کیفی شامل استخراج 19 مضمون پایه بوده که بر اساس آن 5 مضمون سازمان دهنده برای هویت شرح حال نویسی به عنوان مفهوم مضمون کل یا فراگیر درنظر گرفته شد که روایی آن مورد تایید اعضای هیات علمی گروه های برنامه ریزی درسی، فلسفه ی تعلیم و تربیت و روان شناسی تربیتی دانشگاه بوعلی سینا قرار گرفت که تعداد کل آن ها 12 نفر بودند. سپس بر اساس ابزار ساخته شده ی سند برنامه درسی توسط تیم پژوهش مورد تحلیل مضمونی قرار گرفته و توسط اساتید دانشگاه بوعلی نظرخواهی و میزان توافق ثبت شده است. برای تجزیه وتحلیل داده ها در بخش کمی از شاخص های آمار توصیفی فراوانی و درصد استفاده شده است. نتایج نشان داد که در سند برنامه درسی ملی به مولفه ی معماری خود 27/26 درصد؛ مولفه ی خودتنظیمی 57/24 درصد، تجربه زیسته 33/20 درصد، خودتعریفی 43/14 درصد و تخیل با 40/14 درصد تاکید شده است. و در مجموع بر هویت خود شرح حال نویسی به میزان 97/19 درصد تاکید شده است.
    کلیدواژگان: سند برنامه درسی ملی، هویت خود شرح حال نویسی، مطالعه ی ترکیبی اکتشافی متوالی
|
  • Nasredin Salehi * Pages 1-17
    The purpose of current research was to assess the achievement of the educational objectives of thinking and research textbook for the primary schools’ students of the sixth grade. The research method was descriptive and the statistical population consisted of 836 primary schools’ students of the sixth grade in Noor. 270 students were selected by cluster random sampling and according to Morgan's table as the actual participants of the study. A researcher-made questionnaire was used to collect data whose reliability was calculated as 0.88 using Cronbach's alpha coefficient. Statistical analyses including t-test and Friedman test performed to analyze the gathered data. The findings showed that students have achieved all thinking and research skills and the educational goals of the sixth grade’s thinking and research textbook satisfactorily (p ≤ .01). Moreover, Friedman test showed that the highest achievement was related to "thinking about yourself" while the lowest achievement was related to "imagination skill" (p ≤ .01).
    Keywords: Educational goals, Thinking, research skills, Curriculum, Primary school
  • Shahrzad Rahnama Bayat *, Babak Shamshiri, Mehdi Mohammadi, Bahram Jowkar Pages 18-43
    So far, different methods have been used for instructing peace in which art has been underused. In order to do this research, the researcher created some works of art that were presented in several exhibitions through which the role of art in relation to the peace instruction was evaluated. The research method was phenomenological. Data were obtained from collecting and analyzing the experiences of 75 visitors of 82 works in two exhibition-workshops through the feedbacks provided from open questions and in-depth interviews. Data were analyzed by using thematic analysis. First of all 73 basic attributes were extracted from the data. These attributes were organized into six themes (surprise, understand the multiplicity and challenges, dynamism, harmony, creativity and infinite) and finally formed the inclusive theme of infinity. Based on thematic analysis of participants’ experiences visitors felt astonishment and confusion among contradictions and contrasts, creation, freedom and peace that can be observed in human, society, nature and the universe. The outcome of this analysis was that art can help in finding the meaning of human life. Participants could understand the link between the inner world of the painter (which saw manifested in pictures) and the world within themselves. They could arrive at a definition of life that helps them reach the correct understanding of peace. So, art can be used to teach the concept of peace, because art as the expression of beauty gives a peaceful feeling to humans. So for being in peace, the human needs to understand the infinity of artistic life, which is the understanding of the infinity of human existence. In the peace-oriented education, children experience and understand these concepts and live them.
    Keywords: Infinite peace, Art, Phenomenology, Education, Infinity, Instructing peace
  • Mohammadreza Firoozi *, Maryam Jokar Pages 44-69
    The present study sought to develop a model for learning satisfaction at smart schools, using Bandura’s Cognitive-Social Theory. To accomplish this, 383 participants (210 male and 173 female) who were junior high school second graders at smart schools in Shiraz, were selected using random cluster sampling method. The participants were asked to complete the Computer Self-Efficiency Questionnaire developed by Torkzadeh, Performance Expectation Questionnaire developed by Compeau and Higgins, System Functionality and Content Feature Questionnaire developed by Pituch and Lee, Interaction Questionnaire developed by Johnston, Killion and Oomen, Learning Climate Questionnaire developed by Chou and Liu and Learning Satisfaction Questionnaire developed by Chiu, Hesu and Sun. The findings revealed that computer self-efficiency, performance expectation, system functionality, content feature, interaction and learning climate are the main contributing factors to learning satisfaction at smart schools. Through performance expectation, the independent variable of self-efficiency both directly and indirectly had an impact on learning satisfaction. No significant correlation was found between interaction and learning satisfaction. Through learning climate and performance expectation, interaction could significantly predict the learning satisfaction. Computer self-efficiency, system functionality, and content feature have a direct impact on learning satisfaction. Generally speaking, it could be said that these factors are essential to planning at smart schools and if they are taken into consideration, learning satisfaction will increase.
    Keywords: Computer Self-Efficiency, Performance Expectation, System Functionality, Content feature, Interaction, Learning Climate, Learning Satisfaction
  • Razieh Sheykholeslami *, Fahimeh Keshavarzi, Sirous Mansoori Pages 70-96
    The aim of this study was to present a causal model of constructivist class structure (consisting ­field-orientation,relativism, participation and qualitative evaluation), goal orientation and academic performance. Subjects of this study were 218 BA and MA students from the faculties of humanities, basic sciences and engineering at Shiraz University. Subjects were selected by multi-stage cluster sampling method. Research instruments were constructivism Inventory (Mansuri, 1389) and Goal-orientation Questionnaire (Elliot and McGregor, 2001). Also, the standard score of academic achievement mean was the index of the academic performance. Results of Path analysis based on Baron and Keni (1986) stages showed that: The components of ­field-orientation,participation and relativism predict student’s academic performance, positively. Field-orientation and relativism were found to be positive predictors of the approach goal orientations and the negative predictors of the avoidance goal orientations. Qualitative evaluation was also a positive predictor of the avoidance goal orientations. Moreover, approach goal orientations predicted academic performance positively and had the mediating role in the relationships among the components of­ field-orientation andrelativism and the academic performance of university students.
    Keywords: constructivism, Goal orientation, Academic performance, Class structure
  • Firouz Mahmodi *, Razieh Barzegar Pages 97-117
    This study was conducted according to the importance and effectiveness of instructional design models specially that of Dick and Carey regarding the educational activities and its effectiveness for learning, retention and achievement motivation of experimental sciences at the third-grade. The type of research was quasi–experimental with pretest-posttest design with control group. Statistical population of the research was all female students of the third-grade of Ahar in the academic year 2014-2015. Using cluster random sampling method, first, a school was selected from which two classes of 25 students were chosen as the actual participants of the study. In order to obtain the needed data, a learning test, a retention test and an achievement motivation questionnaire (ISM), were used whose validity were attested by the instructional design experts, stakeholders and a number of learners. For the reliability of the learning test the split-half method was utilized (0.83) and the reliability of the Achievement Motivation Questionnaire (ISM) was calculated by Cronbach's alpha method (0.81). Chapters 12, 13 and 14 of the science book were taught based on Dick and Carey instructional model for 8 sessions (each lasted for 45 minutes) to the Experimental group while the control group underwent the traditional method of instruction. After data collection, the multivariate analysis of variance and a Bonferroni test were employed. The results showed applying Dick and Carey instructional design model for the experimental sciences increased learning and retention compared with the traditional instruction while there was no significant difference in achievement motivation between the two groups.
    Keywords: Instructional design models, Dick, Carey model, Learning, Retention, Achievement motivation
  • Mohammadreza Yousofzadeh *, Sedigheh Kazempour Pages 118-143
    The main purpose of this study was to investigate the autobiographical identity of the National Curriculum Document of Iran. A sequential, exploratory mixed-method was used in the qualitative case study while content analysis was used for the quantitative phase. In the qualitative phase, documents and books related to the autobiographical identity were scrutinized while in the quantitative phase the whole of national curriculum document (68 pages) was put under investigation and additionally 12 faculty members of curriculum study, philosophy of education and educational psychology of Bu Ali Sina University were interviewed. In quantitative phase, the gathered data were analyzed using descriptive statistical indices including frequency and percentage. For the qualitative analysis, about 19 basic and 5 organizing themes were explored for autobiographical identity whose validity was found to be acceptable by the curriculum development, philosophy of education and educational psychology professors. The quantitative analysis revealed that in national curriculum document the amount emphasis of the components of autobiography identity were: Self architecture 26.27 percent , self-regulation 57.24 percent, lived experience 33.2 and self-definition and imagination 40.14 percent in addition the total emphasis was found to be 97.19.
    Keywords: Curriculum development, National Curriculum document of Iran, Autobiographical identity, Sequential exploratory mixed-method