فهرست مطالب

پژوهش های برنامه درسی - سال ششم شماره 1 (پیاپی 11، بهار و تابستان 1395)

مجله پژوهش های برنامه درسی
سال ششم شماره 1 (پیاپی 11، بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اعظم جمشیدی توانا، محمدرضا امام جمعه صفحات 1-20
    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر کارورزی فکورانه در برنامه درسی تربیت معلم بر رشد شایستگی های حرفه ای دانشجومعلمان است. روش پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و در زمره طرح های پژوهشی شبه آزمایشی، از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه ی آماری شامل کلیه ی دانشجو معلمان دانشگاه فرهنگیان تهران است که در سال تحصیلی 94-1393 برای اولین بار برنامه جدیدکارورزی را گذرانده اند؛ روش نمونه گیری از نوع نمونه گیری در دسترس بود. حجم نمونه، 66 نفر بود که درگروه آزمایش 34 نفر و در گروه کنترل 32 نفرشرکت داشتند. ابزار سنجش پژوهش حاضر، پرسش نامه محقق ساخته بود. روایی آن مورد تایید متخصصان دانشگاهی قرار گرفته و پایایی آن با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ 90/0 به دست آمد. داده های گردآوری شده در دو سطح آمار توصیفی و آمار استنباطی (آزمون t مستقل و t همبسته، کوواریانس) مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد میزان شایستگی حرفه ای دانشجو معلمانی که با برنامه درسی کارورزی فکورانه آموزش دیدند نسبت به گروهی که با روش سنتی کارورزی را آموزش دیدند؛ بیشتر بود. در مجموع می توان نتیجه گرفت که در توسعه شایستگی های دانشجو معلمان، حضور و عمل و بازاندیشی بر عمل توسط دانشجومعلمان در کلاس درس، تعامل مدرسه و دانشگاه، حمایت استاد کارورزی و معلم راهنما، اهداف مشترک و هماهنگ مدرسه و دانشگاه، مساله یابی، سمینار، کارگاه و پژوهش روایتی موثر است.
    کلیدواژگان: کارورزی فکورانه، شایستگی، تربیت معلم، دانشجومعلمان، برنامه درسی، دانشگاه فرهنگیان، تهران
  • مرتضی کرمی، کبری قبادی، صفیه حدادی صفحات 21-38
    اهداف
    یکی از دغدغه های امروز سازمآن ها در بحث آموزش های ضمن خدمت و توسعه کارکنان، اثربخشی دوره های آموزشی است. هدف این مطالعه، به کارگیری و سنجش اثر بخشی مدل طراحی آموزشی دیک و کری در برنامه های آموزش ضمن خدمت کارکنان بود.
    روش
    روش پژوهش از نوع شبه آزمایشی بود که از طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش کارکنان شرکت کننده در برنامه آموزشی منتخب در دانشگاه فردوسی مشهد بود که 60 نفر انتخاب شدند و به گروه های آزمایش و کنترل انتساب تصادفی یافتند. ابزارهای گردآوری داده ها شامل دو پرسش نامه جهت سنجش رضایت، نگرش و آزمون پیشرفت تحصیلی جهت ارزیابی اثربخشی یادگیری فراگیران بود. روایی ابزارها از طریق روایی محتوایی و پایایی آن ها از آلفای کرونباخ و کودر- ریچاردسون احراز گردید.
    یافته ها
    در خصوص مولفه های تشکیل دهنده اثربخشی نتایج نشان داد که فراگیران در گروه آزمایش رضایت بیشتر، نگرش مثبت تر، و یادگیری بهتردر قیاس با دوره های آموزشی موجود داشتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های تحقیق می توان نتیجه گیری نمود به کارگیری مدل طراحی آموزشی دیک و کری در آموزش های ضمن خدمت دانشگاهی موجب افزایش اثربخشی دوره های آموزشی می شود.
    کلیدواژگان: آموزش ضمن خدمت، اثربخشی، طراحی آموزشی، مدل دیک و کری، دانشگاه مشهد
  • مهدی محمدی، علیرضا حیدرزادگان، فاطمه زینعلی صفحات 39-65
    هدف کلی از انجام این پژوهش، مقایسه ی اهمیت و قابلیت اجرایی دروس دوره ی کارشناسی ارشد مدیریت آموزشی دانشگاه های منتخب داخلی و خارجی جهت ارائه ی برنامه درسی پیشنهادی بود. جامعه آماری شامل اعضای هیات علمی و دانشجویان کارشناسی ارشد رشته ی مدیریت آموزشی بود که با روش نمونه گیری در دسترس، 21 نفر از اعضای هیات علمی و 48 نفر از دانشجویان سال آخر انتخاب شدند. ابزار تحقیق، مقیاس محقق ساخته ی اهمیت و قابلیت اجرایی دروس بود که با استفاده از روش تحلیل گویه و آلفای کرونباخ، روایی و پایایی آن محاسبه گردید و پس از تایید، بین نمونه ها توزیع و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که: 1- در پنج درس بین استادان و دانشجویان اتفاق نظر وجود دارد. 2- در اهمیت سیزده درس تفاوت معناداری بین دیدگاه دانشجویان و اعضای هیات علمی وجود دارد. 3- در قابلیت اجرایی ده درس، تفاوت معناداری بین دیدگاه دانشجویان و اعضای هیات علمی وجود دارد. 4- بین اهمیت دو درس از دیدگاه اعضای هیات علمی بر حسب سابقه خدمت آنان تفاوت معناداری وجود دارد. 5- بین قابلیت اجرایی دروس از دیدگاه اعضای هیات علمی مرتبه های مختلف تفاوت معناداری وجود ندارد. 6- با مقایسه اهمیت و اولویت دروس مختلف در رئوس محتوایی از دیدگاه دانشجویان و اعضای هیات علمی، دوازده عنوان درس در رشته ی مدیریت آموزشی پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، کارشناسی ارشد، مدیریت آموزشی، هیات علمی و دانشجویان
  • محمد مزیدی، محبوبه نژادشفیعی صفحات 67-99
    نشر فرهنگ اسلامی و نهادینه سازی ارزش ها و باورهای دینی در ضمیر افراد از جمله مهمترین وظایف نظام تعلیم و تربیت ایران است. برای انجام این امر خطیر نظام آموزشی کشور بیش از هر چیز نیازمند توجه دقیق و علمی به محتوای کتاب های درسی، خصوصا کتاب های درسی دین و زندگی است. زیرا باورها و عقاید دینی و ارزش های اخلاقی و رفتاری از جمله اموری هستند که معلول ساختار و محتوای نظام آموزش اند. محتوای کتب درسی در هر نظام آموزشی تعیین کننده و انتقال دهنده ارزش ها و هنجارهای اجتماعی، فرهنگی و اعتقادی هستند. به همین دلیل نیز محتوای کتاب های درسی در هر کدام از دوره های تحول نیاز به تحلیل و بررسی علمی دارند، تا بر اساس اهداف آموزش و پرورش و نیز متناسب با شیوه های نوین تدریس به منظور ارتقای رشد همه جانبه دانش آموزان تدوین و تالیف گردند. در این پژوهش کتاب های دین و زندگی دوره ی متوسطه بر اساس مقوله های هفت گانه مفاهیم اساسی و مولفه های بیست و چهارگانه اهداف در قلمرو باورها و گرایش ها که به وسیله ی سازمان تدوین کتب درسی مشخص گردیده ، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. بنابراین، هدف از انجام این پژوهش تحلیل محتوای کتاب های دین و زندگی دوره ی متوسطه به منظور تعیین ضریب درگیری دانش آموزان با محتوای متن و قسمت های اندیشه و تحقیق (پرسش های) کتب یاد شده می باشد. بدین منظور، پس از مشخص نمودن مقوله ها و مولفه ها به عنوان ملاک های تحلیل و در نظر گرفتن پاراگراف های هر درس به عنوان واحدهای تحلیل، با استفاده از روش ویلیام رمی به تحلیل محتوای متن و قسمت های اندیشه و تحقیق کتاب های پیشگفته اقدام گردید. نتایج حاکی از آن است که میزان توجه به مقوله های مفاهیم اساسی (هفت گانه) و مولفه های بیست و چهارگانه در کتاب دین و زندگی دوم نسبت به کتاب های اول و سوم بیشتر است و مقایسه نتایج حاصل از ضرایب درگیری(ISI) با نتایج مصاحبه های انجام شده با دبیران درس دین و زندگی نیز نشان می دهد که میزان توجه مولفان در تدوین محتوای کتاب ها بیشتر معطوف مقوله ی مبانی و اصول دین بوده است تا دیگر مقوله ها. با این اوصاف کتاب های دین و زندگی دوره ی متوسطه نیاز به تجدید نظر در زمینه ی محتوای تدوین شده از سوی سازمان تدوین کتب درسی دارند.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوای جهت داده شده یا مفهومی، ضریب درگیری دانش آموزان، دین و زندگی، باورها و گرایش ها
  • مجید علی پور بهزادی، ناصر نوشادی صفحات 101-126
    پژوهش حاضر، پیش بینی و گرایش به اندیشه ی انتقادی اعضای هیات علمی دانشگاه بر اساس صلاحیت راهبری آنان بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمامی اعضای هیات علمی تمام وقت دانشگاه اصفهان به تعداد 500 نفر در سال تحصیلی 93-92 بود که از میان آن ها نمونه ای مشتمل بر217 عضو هیات علمی بر اساس جدول نمونه گیری مورگان و کرجسی و با استفاده از نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. روش تحقیق، توصیفی از نوع همبستگی بود. در این پژوهش دو ابزار مورد استفاده قرار گرفت: الف) مقیاس گرایش به اندیشه ی انتقادی (ریکتس، 2003)،مشتملبر33گویهودربردارنده3مولفه یخلاقیت،بلوغشناختیواشتغال ذهنی ب) مقیاس صلاحیت راهبری مشایخ(1383) که دارای 35 گویه و 3 مولفه کمک و راهنمایی، تبحر و درایت علمی و روابط انسانی روایی مقیاس ها با روش تحلیل عامل به شیوه تاییدی و پایایی مقیاس ها با ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شد که ضریب برای مقیاس گرایش به اندیشه ی انتقادی برابر با 95/0 و برای مقیاس راهبری برابر با 82/0 به دست آمد. نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد که رابطه مثبت و معناداری بین مولفه ی صلاحیت راهبری و گرایش به اندیشه ی انتقادی در بین استادان وجود داشت. از طرفی یافته ها نشان دادند که67 درصد از واریانس گرایش به اندیشه ی انتقادی به وسیله متغیرهای پیش بین قابل توضیح است که در این بین مولفه «کمک و راهنمایی» سهم مثبت و معناداری داشت. همچنین اعضای هیات علمی خود را در تمامی ابعاد راهبری و اندیشه ی انتقادی پایین تر از حد مطلوب ارزیابی نمودند.
    کلیدواژگان: راهبری، اندیشه انتقادی، اعضای هیات علمی، دانشگاه اصفهان
  • فریبا تابع بردبار صفحات 127-145
    پیشرفت های سریع در حوزه ارتباطات بی سیم، استفاده از تلفن همراه را بسیار افزایش داده است به گونه ای که در محیط های آموزشی مبتنی بر تلفن همراه، دریافت آموزش در همه حال و همه جا برای یادگیرندگان امکان پذیر شده است. بحث کارایی و موثر بودن کاربرد تکنولوژی های جدید در امر آموزش همیشه مورد سوال بوده است. در این پژوهش هدف این است؛ یادگیرندگانی که از طر یق تلفن همراه آموزش دیده اند در حوزه ی مسایل تحصیلی (پیشرفت تحصیلی) و مسایل روان شناختی (خودکارآمدی تحصیلی، انگیزه پیشرفت تحصیلی و خستگی تحصیلی) چه تفاوتی با یادگیرندگان به روش سنتی (سخنرانی) دارند. جامعه ی این تحقیق کلیه دانشجویان دانشگاه پیام نور مرکز شیراز است. به علت عدم دسترسی به گروه نمونه از 60 دانشجوی داوطلب استفاده شد و از طرح نیمه آزمایشی جهت تعیین گروه های کنترل و آزمایش استفاده شد. از پرسش نامه های انگیزه پیشرفت تحصیلی، فرسودگی تحصیلی و خودکارآمدی تحصیلی استفاده شد که تمامی ابزارها از روایی و پایایی مطلوبی برخوردار بودند. همچنین از نمرات کلاسی درس روش تحقیق دانشجویان به عنوان شاخص پیشرفت تحصیلی آنان استفاده شد. از هر دو گروه، پیش آزمون و پس آزمون به عمل آمد که مقایسه ی نتایج با استفاده از تحلیل کوواریانس در دو مرحله، حکایت از برتری معنادار روش تلفن همراه در افزایش خودکارآمدی، انگیزه تحصیلی و پیشرفت تحصیلی داشت. آموزش از طریق تلفن همراه بر کاهش فرسودگی دانشجویان تاثیر معناداری نداشت. این مطالعه نشان می دهد استفاده از تکنولوژی های جدید آموزشی زمانی که منطبق با نیازهای روز یادگیرندگان باشد می تواند به نحو بسیار مطلوبی اثربخش باشد.
    کلیدواژگان: جنبه های روان شناختی، دانشجو، تلفن همراه، خودکارآمدی تحصیلی، فرسودگی تحصیلی، انگیزه و پیشرفت تحصیلی
|
  • Pages 1-20
    The aim of this study was to evaluate the effect of reflective practicum in the curriculum of teacher training in the development of professional competencies. Method of study, quasi-experimental designs as a kind of pre-test and post-test with control group. The population included all teacher students, Tehran university have passed the practicum program for the first time in 1393-94 year. Sample available Sampling was used. Research assessment tool, a questionnaire was designed. Its validity was confirmed by experts. And reliability was calculated 0/90 with Cronbach's alpha. The data were analyzed descriptive and inferential statistics (T and Paired T, covariance). The results showed that is affected reflective practicum in competences development with new practicum curriculum Than those who were trained with traditional practicum curriculum, was more. The competence of student teachers in 1 and 2 practicum in the experimental group was significantly more than the control group. The results of the study indicated that development of student teacher's competencies, presence and action of student teachers in the classroom, school engagement, support guidance teacher and master, common goals and harmonize school, Find Problem, seminars, workshops and narrative inqury are affective.
    Keywords: reflective practicum, Teacher training University, competency, teacher students, curriculum of teacher training
  • Pages 21-38
    The purpose of this study was Dick and Carey Instructional design model in the training program of Ferdowsi university of Mashhad (FUM) and the evaluation of its effectiveness. The research method was experimental with a pretest- posttest control group design and in terms of its goals it is an applied research. The statistical population consisted of the human resource who participated in selected training program. Participants were divided into control and experimental groups. Effectiveness of the programs was evaluated based on three variables: participant satisfaction and attitude and their learning. Data collection instruments included questionnaires of participant satisfaction and attitude, learning pre-test, post-test. The validity of instruments was obtained through content validity. Reliability of the questionnaires of participant satisfaction was measured using Cronbach's Alpha coefficient. The results showed that implementation of Dick and Carey Instructional design model in the training program improved the effectiveness of human resource training. This instructional model increased participant satisfaction and attitude and their learning.
    Keywords: Instructional design, Dick, Carey model, training effectiveness, Learning
  • Pages 39-65
    The main goal of this study, was to compare the importance and applicability of educational administration courses in selected universities at internal and foreign to provide curriculum was proposed.The study population consisted of faculty members and master students in educational administration which by available sampling method, 21 faculty members and 48 graduate students have been chosen .The research tool was a questionnaire made by researchers that After identifying validity and reliability of distributed and analyzed between the samples. Results showed that 1- In five lessons, there is a consensus among faculty and students. 2-In importance of 13 lessons there is a significant different between students and faculty member's attitude .3-In applicability 10 lessons there is a significant difference between faculty and students’ attitude. 4-Between importance 2 lessons there is a significant difference from the faculty attitude according to their service years. 5- Between the importance and applicability lessons with different views of faculty members, no significant difference. 6- With comparison of the importance and priority of various courses in general outline the content of students and faculty members, 12 were offered as a course in educational management.
    Keywords: Curriculum, MA, Educational Administration, faculty, Students
  • Mahboubeh Nejhadshafiee Pages 67-99
    The content of the text books in any educational system is an essential means for transferring of the socio-cultural norms and social values. In this study we have tried to analyze the content of the high school religion and life text books on the bases of the seven basic concepts and twenty forth goals categories in the area of belief and attitudes. Each paragraph was considered as the unit of analysis for both “text” and the “thought and research section” of the same book. The william Romey`s formula was administered to gain the Index of Students Involvement (ISI) for the above mentioned text books. Results of the study reviled that most of the writers` attention has been given to the category of foundations and principles of religion than other categories. Therefore, it is recommended to re-evaluate the content of the above mentioned textbooks and to change the contents of the books based on other basic categories presented in the article.
    Keywords: Directed or Conceptual Content Analysis, Index of Students Involvement, ISI, Religion, Life, Believes, Attitudes
  • Majid Alipoor Behzadi Pages 101-126
    This study attempted to see if there is any relationship between Mentoring and critical thinking disposition among faculty members and predict critical thinking disposition based on faculty members mentoring . To this end, a random sample of 217 faculty members were selected and implemented the following scales: critical thinking disposition(Ricketts, 2003) and Mentoring(Mashayekh, 1383). Alpha coefficients for determining the reliability of each variable were as follows: Critical thinking disposition (α=.95) and Mentoring (α=.82).
    The gathered data were analyzed through ANOVA, Correlation ,One sample t-test, and Regression and the following were found:1- Mentoring and Critical thinking disposition among faculty members significantly positive correlation.
    2- Guidance and mastery dimensions could predict critical thinking disposition.
    3- Human relationship dimenshion could not predict critical thinking disposition.
    4- Based on Q2 Faculty members were moderate Mentoring and Critical thinking disposition.
    5- Based on Q3 Faculty members were low in Mentoring and Critical thinking disposition.
    Keywords: Mentoring, Critical thinking disposition, Faculty members
  • Pages 127-145
    Advanced progress in wireless technology has increased mobile usage in away that, in educational spaces based on m-learning student are able to receive education everywhere and every time. Sentence is not clear.The proficiency and efficiency of new technologies and their implementations in education has been a problem.The purpose of this study was to compare the effectiveness of two teaching approaches, lecture and mobile learning in educational achievement,self efficacy and academic burnout in Psychology student of Payamenoor Shiraz University.From 60 students two groups control and experiment obtained. Experimental group trained with m-learning method and control groups was trained by traditional method. Pre- test and post-test for two groups was conducted.Result showed that student trained with mobile device had better performance in motivation, self-efficacy and research exam and m- Learning group had no significant in reduce of burnout.The instruments were educational achievement, self -efficacy, academic burnout Questionnaires. The validity and reliability of questionnaires were favorable.The student’s grades were used as an indicator of academic achievement.Analysis of covariance (ANCOVA) showed the preferences of m-learning method.This study demonstrates that the use of new educational technologies can be effective in accordance with the needs of the learners.
    Keywords: Mobile, academic self, efficacy, academic fatigue, motivation, academic achievement