فهرست مطالب

آموزه های حقوق کیفری - پیاپی 14 (پاییز و زمستان 1396)

نشریه آموزه های حقوق کیفری
پیاپی 14 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین غلامی *، مهری برزگر صفحه 3
    خشونت خانگی علیه زنان، پدیده ای پنهان، مزمن و فراگیر در تمامی جوامع بشری و دارای آثار سوء بسیاری است. از این رو، برخی پژوهش ها، در صدد پیش بینی آن برآمده اند تا بتوانند از پیامدهای آن جلوگیری کنند. این تحقیقات به تبیین عوامل خطر در مرد بزهکار و زن بزه دیده، مانند بازه سنی، پیشینه، عوامل روانی و موقعیتی می پردازند. همچنین روش های آماری با ترکیب عوامل خطر، احتمال ارتکاب خشونت خانگی را به صورت کمی پیش بینی می کنند. برخی از این آزمون ها عبارت اند از SARA ODARA، DVSI که در برخی کشورها به کمک نظام قضایی در اتخاذ تصمیم در مورد مردانی که مرتکب خشونت خانگی علیه همسرانشان می شوند، آمده اند. این امر با توجه به راهکارهای بین المللی در برخی کشورها منجر به تغییر قوانین به منظور حمایت بهتر از زنان بزه دیده خشونت خانگی شده است.
    در بررسی تطبیقی میان قوانین ایالات متحده آمریکا و ایران ملاحظه می شود که در ایران، مقرراتی مانند ماده 1115 قانون مدنی، ماده 156 قانون مجازات اسلامی و لایحه تامین امنیت زنان در برابر خشونت خانگی، به نوعی به پیش بینی خشونت خانگی اشاره می کنند. ولی خشونت خانگی تعریف نشده، قانونی به صورت خاص بدان اختصاص داده نشده و پیش بینی آن نیز به صورت علمی مدنظر قرار نگرفته است. در حالی که در آمریکا، راهکارهای مبتنی بر قوانین ماهوی و شکلی بسیاری همچون الزام به گزارش دهی، غیر قابل گذشت اعلام کردن، استفاده از حامیان بزه دیده، بازداشت موقت و رسیدگی تخصصی نیز پیش بینی شده اند.
    کلیدواژگان: پیش بینی خشونت خانگی علیه زنان، پیشگیری از خشونت خانگی علیه زنان، خشونت علیه زنان در قوانین ایران و آمریکا
  • مرتضی محمودی *، محمدعلی بابایی، سیده بنی حسینی صفحه 39
    جرائم در یک تقسیم بندی کلی و عرفی، به غیر قابل گذشت و قابل گذشت تقسیم می شوند. جرائم قابل گذشت در مفهوم مضیق خود به آن دسته از جرائمی اطلاق می شود که فرایند کیفری آن تنها با شکایت زیان دیده از جرم، به جریان افتاده و با گذشت او در هر مرحله، این فرایند با صدور قرار موقوفی، متوقف می گردد. در سیاست کیفری ایران، این جرائم از مفهوم واحدی تبعیت کرده و تغییر مصادیق قانونی آن و ابداع برخی نهادهای مشابه، خللی به اصالت مفهومی آن وارد نکرده است. در قانون آیین دادرسی کیفری و قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 نیز این مرزبندی و جداسازی تا حدودی مورد توجه قانون گذار قرار گرفته است. این مقاله سعی دارد با تبیین دقیق ارکان متشکله جرائم قابل گذشت و شناخت چگونگی ارتباط این ارکان با یکدیگر، اثر حقوقی آن ها را در مراحل فرایند کیفری مشخص نماید تا با توجه به مسئولیت های کیفری و انتظامی که مقامات قضایی در نحوه قضاوت راجع به این ارکان دارند، امکان تصمیم گیری مناسب تر آنان در این زمینه میسر گردد.
    کلیدواژگان: جرائم قابل گذشت، ارکان، شکایت کیفری، گذشت شاکی، موقوفی تعقیب، فرایند کیفری
  • عباس منصورآبادی *، محمد کاظم زارع صفحه 65
    فرایند انگ زنی، مشتمل بر اقدام ها، تدابیر و ضمانت اجراهای کیفری است که رسالت اصلی خود را در برچسب زنی و شرمسار نمودن متهمان و مجرمان می جوید و از گذشته تا کنون در نظام کیفری کشورهای مختلف، به ویژه ایالات متحده آمریکا وجود داشته و در حال حاضر به دلیل وقوع حوادث سیاسی تاثیرگذار و به جهت حاکمیت سیاست کیفری امنیت گرا، رایج تر شده است. مقوله انگ زنی در نظام کیفری کشورمان ضمن دارا بودن پیشینه قابل توجه، در حال حاضر در قوانین نوین کیفری شامل قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 و قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 مورد تجویز و یا الزام قرار گرفته که مصادیق آن در حقوق ایران، یکی از جلوه های سیاست جنایی امنیت گرا به شمار می آید. از این رو در این پژوهش تلاش کرده ایم ضمن تحلیل معنا و مفهوم انگ زنی، این مقوله را از منظر جلوه های امنیت گرایی کیفری مورد مداقه قرار دهیم. نتیجه این پژوهش نشان می دهد که قانون گذار ما به انگ زنی به اشخاص روی آورده است و ضرورت دارد که در این زمینه تجدیدنظر به عمل آورد.
    کلیدواژگان: انگ زنی، تسامح صفر، سیاست جنایی ریسک مدار، دادرسی عادلانه، برابری سلاح ها، فرض بی گناهی
  • فاطمه حصار پولادی، مهین سبحانی *، مجتبی جانی پور صفحه 91
    معامله اتهام، یکی از نهادهایی است که در برابر بزهکاران در کشورهای تابع نظام کامن لا و بعضا نظام حقوقی نوشته مورد استفاده قرار می گیرد و بدین معناست که دادستان و متهم بر سر پذیرش اتهام، تغییر عنوان اتهامی و حتی حذف برخی از عناوین اتهامی توافق می نمایند. این نهاد مهم ابتدا در کشور آمریکا تاسیس گردید و سپس از آنجا به دیگر کشورها و نظام های حقوقی گسترش یافت. به دنبال تاسیس دادگاه های کیفری بین المللی، این محاکم نیز به تدریج به سمت استفاده از این نهاد برآمدند؛ به طوری که دادگاه کیفری بین المللی یوگسلاوی اولین دادگاه کیفری بین المللی است که از این نهاد در جهت حل برخی پرونده ها استفاده نموده است و در پی آن سایر دادگاه های کیفری بین المللی نیز از آن استقبال نمودند. در نهایت دیوان کیفری بین المللی هم به طور ضمنی به این نهاد در اساسنامه خود اشاره نموده است. با توجه به استقبال از این نهاد در محاکم کیفری بین المللی به ویژه دادگاه های کیفری بین المللی یوگسلاوی و روآندا، هیئت های ویژه تی مور شرقی و دیوان کیفری بین المللی، ضمن بررسی رویه قضایی و اسناد بین المللی موجود، آثار و شرایط استفاده از این نهاد جهت کشف و اثبات جرایم ارتکابی مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: معامله اتهام، دادگاه کیفری بین المللی یوگسلاوی، دادگاه کیفری بین المللی روآندا، هیئت های ویژه تی مور شرقی، دیوان کیفری بین المللی
  • محمد خلیل صالحی *، حسن خسروشاهی صفحه 119
    دادگاه ویژه برای لبنان با هدف مقابله با بی کیفرمانی و تعقیب و محاکمه عاملان و مرتکبان ترور رفیق حریری، نخست وزیر وقت لبنان، متعاقب قطعنامه 1757 شورای امنیت در سال 2007 تاسیس شد. «محاکمه غیابی بدون حضور متهمان» و متقابلا «دفاع از حقوق متهمان غایب توسط دفتر دفاع»، دو ویژگی منحصر به فرد این دادگاه در مقایسه با دیگر دادگاه های بین المللی و مختلط است. میزان انطباق این نوع محاکمه غیابی با موازین دادرسی منصفانه و حقوق بشر بین المللی، چالش مهم و اساسی این دادگاه به شمار می رود. نهادهای حقوق بشری در قلمرو نظام حقوق بین المللی تنها در موارد خاص و استثنایی، محاکمه غیابی بدون حضور متهم را تجویز کرده اند. در این نوشتار، دلایل تجویز محاکمه غیابی و شیوه برگزاری این نوع محاکمه در دادگاه ویژه برای لبنان با موازین حقوق بشر بین المللی تطبیق داده شده است تا از این رهگذر، میزان رعایت حقوق متهم غایب در فرایند دادرسی کیفری روشن گردد.
    کلیدواژگان: محاکمه غیابی، دادگاه ویژه برای لبنان، حقوق بشر بین المللی، دادرسی منصفانه
  • جمال بیگی * صفحه 145
    در منابع فقهی از جمله آیات قرآن کریم و روایات اسلامی، بر کتمان شهادت تاکید شده است. این در حالی است که به رغم تکیه بر شهادت به عنوان یکی از دلایل مهم اثباتی جرائم در مقررات ایران، صرفا شهادت کذب جرم انگاری گردیده است. یافته های تحقیق حاضر که بر اساس روش توصیفی تحلیلی و بر پایه اسناد و منابع کتابخانه ای نگاشته شده است، حاکی از آن است که حرمت کتمان شهادت در فقه اسلامی، امری مسلم و پذیرفته شده است و بر مبنای مستندات قرآنی و روایی، فقهای امامیه بر آن اتفاق نظر دارند و اغلب کشورها آن را جرم انگاری نموده اند. لیکن در حقوق ایران، مجازاتی برای آن پیش بینی نشده است و لذا در زمره گناهانی است که جرم محسوب نمی شود و عمدتا از ممنوعیت شکنجه شاهد، حق سکوت شاهد و شمول کیفر شهادت کذب بر کتمان آن، به عنوان چالش هایی در جرم انگاری آن یاد می شود. بر مبنای قاعده فقهی «التعزیر لکل عمل محرم» و در جهت تحقق عدالت قضایی و وحدت ملاک مبانی شهادت کذب، جرم انگاری کتمان شهادت در ایران ضروری به نظر می رسد. از این رو هدف این مقاله، ضرورت سنجی جرم انگاری کتمان شهادت در ایران بر پایه منابع فقهی و مقررات ملی برخی کشورها به مثابه جرم علیه عدالت قضایی است.
    کلیدواژگان: کتمان شهادت، جرم انگاری، عدالت قضایی
  • شهرام زرنشان *، محمد شجاعی نصرآبادی صفحه 173
    جرم پولشویی اگرچه نوعی از جرایم ثانویه می باشد، لکن متصف به وصفی است که آن را از این گونه جرایم متمایز می سازد. استقلال این جرم از جرایم اولیه، وصف خاصی است که در جرایم ثانویه دیگر موجود نبوده و همین وصف نیز جرم انگاری پولشویی را تبدیل به راهکاری کارآمد برای مبارزه با جرایم سازمان یافته می نماید. از آنجا که کشف جرایم سازمان یافته غالبا به جهت پیچیدگی آن به سختی صورت می گیرد و از طرفی در فرض کشف جرم نیز اغلب گردانندگان سازمان مجرمانه درگیر عدالت کیفری نمی شوند و این عدالت در خوش بینانه ترین صورت در حق کارگزاران رده پایین سازمان مجرمانه اعمال می شود، لذا این نقیصه، مجریان عدالت کیفری را بر آن داشته تا با بهره گیری از یافته های جرم شناسانه نوین، مبادرت به جرم انگاری نوعی از جرایم ثانویه نمایند که سفره گردانندگان و بهره گیرندگان اصلی از سازمان مجرمانه را بدون نیاز به کشف و اثبات جرم منشا هدف قرار دهد؛ چه آنکه اگر محکومیت به این جرم منوط به اثبات جرم منشا باشد، عملا هدف جرم انگاری پولشویی که شیوه ای نوین در مبارزه با جرایم سازمان یافته بوده، رعایت نشده است و بدین صورت به دستاوردی جز دور و تسلسل دست نیافته ایم؛ با این توضیح که به جهت عجز از کشف جرایم سازمان یافته که با پیچیدگی زیادی همراه است، مبادرت به جرم انگاری پولشویی نموده ایم، در حالی که اثبات جرم پولشویی را منوط به کشف همان جرایم پیچیده کرده ایم. بر این اساس، رعایت فلسفه حاکم بر جرم انگاری پولشویی تنها در گرو ایجاد وصف استقلال این جرم از جرم منشا می باشد و این امر به منزله لزوم عبور از اصل برائت در جرم انگاری پولشویی است.
    کلیدواژگان: پولشویی، جرایم سازمان یافته، جرم منشا، عواید جرم، اماره شناسنامه دار بودن اموال، اصل برائت، فرض مجرمیت، جرائم ثانویه
  • هیبت الله نژندی منش *، وحید بذار صفحه 201
    بر اساس اصل «تکمیلی بودن» صلاحیت دیوان بین المللی کیفری، دادگاه های داخلی دولت های طرف اساسنامه در رسیدگی به جرایم تحت صلاحیت دیوان اولویت دارند. در خصوص جرم تجاوز که اخیرا شرایط رسیدگی به آن در دیوان مهیا گردیده است، اعمال اصل مزبور با موانع و محدودیت هایی به ویژه در رسیدگی های ملی مواجه می شود. برخی از این محدودیت ها به سبب ماهیت جرم تجاوز و مرتکبان آن است که به رغم ارتکاب از سوی یک مقام رده بالای دولت، لزوما عمل یک دولت را به همراه دارد و علیه یک دولت دیگر ارتکاب می یابد. برخی موانع دیگر نیز به واسطه شرایط اعمال صلاحیت نسبت به جرم تجاوز است که علاوه بر تصویب اصلاحیه های کنفرانس کامپالا (2010)، مواردی از جمله عدم صدور اعلامیه مستثناکننده صلاحیت دیوان و دخالت های شورای امنیت سازمان ملل را نیز شامل می گردد. این نوشتار قصد دارد ضمن بررسی اصل «تکمیلی بودن» صلاحیت دیوان، موانع و محدودیت های دادگاه های ملی دولت های طرف اساسنامه و دیوان بین المللی کیفری را در اعمال صلاحیت نسبت به جرم تجاوز مورد بررسی قرار دهد.
    کلیدواژگان: دیوان بین المللی کیفری، تکمیلی بودن، تجاوز، کنفرانس کامپالا، شورای امنیت
|
  • Hussein Gholami *, Mehri Barzegar Page 3
    Domestic violence against women is a concealed, chronic and widespread phenomenon in all human communities and has many harmful effects. For this reason, some investigations have endeavored to predict it to prevent its consequences. This research tries to determine the risky factors in convicted men and women who are victims such as age ratings, the historical, psychological and situational factors. Also, statistical methods with combining the risky factors quantitatively predicate the possibility of the domestic violence committed against women by men. Some of these assessments are: DVSI, ODARA and SARA which help judicial system in some countries to take decision against men who commit the domestic violence against women. With considering international strategies, it has led to change laws to protect women who are victims of the domestic violence. In the comparative study between the laws of the United States and Iran, it is observed that in Iran, in some way, the regulations like article 1115 of the civil code, article 156 of the Islamic penal code in the right of self-defense and Protection of Women Against the domestic Violence Bill imply in some way to predict the domestic violence. But the domestic violence has not been defined, a regulation specifically has not been particularized for it and scientifically, its prediction has not been regarded. While in U.S.A, strategies based on the substantive and procedural laws such as mandatory reporting of domestic violence, announcing the domestic violence being unforgivable, using victims’ supporters, detention and specialized legal proceedings have been predicted.
    Keywords: The prediction of domestic violence against women, The prevention of domestic violence against women, Violence against women in the laws of Iran, the United States
  • Morteza Mahmoudi *, M. Ali Babaei, Sayyedeh Bani Husseini Page 39
    The customary and general categories of the offences are: Private interest criminal offenses and Public interest criminal offenses In its restrictive concept, Private interest criminal offenses are of the offences that their criminal process is in current only in the condition of the victim complaint and with his voluntary dismissal in every stage of the conviction; this process is terminated by the decree/order for suspension of prosecution. In the criminal policy of Iran, these offences follow one concept and the change of its legal instances and establishing some similar institutions does not make problem in the conceptual originality. In the criminal procedure and the penal code of Iran (1392), this boundary and separation has been paid attention by the legislature in some extent. With careful determination of the elements comprising Private interest criminal offenses and knowing how the relation between these elements, this paper tries to find out their legal effects in the criminal procedure, so that with considering the criminal and disciplinary liabilities which the judicial authorities have in their way to judge in relation to these elements, the possibility of making better decision is provided for them in this field.
    Keywords: Private interest criminal offenses, Elements, Criminal complaint, Voluntary dismissal, Order for suspension of prosecution, Criminal process
  • A. Mansourabadi *, Muhammad Kazem Zare Page 65
    The process of stigmatizing includes strategies and criminal sanctions that its aim is the labelling and shaming the accused and offenders. From the past to the present, it is in Different Countries’ Criminal Justice Systems specially the United States, and now it is more current in the mentioned country for the occurrence of the effective political events and because of governing the securityoriented policy. While having a considerable background, now in the modern penal rules (including the penal codes codified 1392 and the criminal procedure codified 1392), the labelling categorization in the criminal system of Iran has accepted and obliged that its instances in the law of Iran such as the law of America are one of the manifestation of the criminal surveillance policy. So, in this research, meanwhile reviewing the meaning and concept of labelling, it has been tried to be observed this category from the point of the manifestations of the criminal security-orientation. The result indicates that Iran legislature excessively has been inclined to label persons and it is necessary to reconsidered.
    Keywords: Stigmatization, Zero tolerance, Risk-oriented crime policy, Fair procedure, Equality of arms, The presumption of innocence
  • Fatemeh Hesar Pouladi, Mahin Sobhani *, Mojtaba Janipoor Page 91
    One of the institutions which is used against the convicts in the countries with the legal system of common law and sometimes in countries with written law is plea bargaining. It means that the negotiation of an agreement between a prosecutor and a defendant whereby the defendant agrees to plead guilty to change in charges or to drop some charges. This institution took place firstly in the United States and then spread to other countries and the legal systems. After the establishment of the international criminal court (ICC), these tribunals started to use this system, as the international criminal tribunal for Yugoslavia is the first tribunal which has exercised this system to resolve some cases and successively, other international criminal tribunals welcomed (accepted) it. Lastly, it has been implicitly implied by the international criminal court (ICC) in its statute. With the respect to the acceptance of this system in the international criminal tribunal specially for Yugoslavia and Rwanda, special panels for East Timor and the international criminal court, meanwhile studying the judiciary procedure and the available international documents, it will be surveyed the effects and provisions for using this system to explore and prove the committed crimes.
    Keywords: Plea bargaining, The international criminal tribunal for Yugoslavia, The international criminal tribunal for Rwanda, Special panels for East Timor, The international criminal court (ICC)
  • Muhammad Khalil Salehi *, Hasan Khosrowshahi Page 119
    Subsequent to the U.N. Security Council Resolution 1757, in may 2007, special tribunal for Lebanon that aims to confront impunity the prosecution and conviction of the perpetrators of Rafiq Hariri assassination (the former Lebanese Prime Minister) was established. The two exclusive specifications of this trial in comparison to the international trials and hybrid tribunals are: trial in the defendant’s absence and in return, defending the rights of the absent defendants by the defense office. The adaption of this absent conviction to the fair procedure standards and the international human rights are counted of the important and basic challenges of these trials. The human rights institutions in the realm of the international legal system have permitted (accepted) Trial in the defendant’s absence only in the exceptional and specific cases. In this note, the reasons of the legality of the absent conviction and the method to hold this conviction in the special tribunal for Lebanon have been reconciled with the international human rights standards, through this, the level of considering the rights of the absent defendant in the criminal procedure has been revealed.
    Keywords: Trials in absentia, Special tribunal for Lebanon, The international human rights, The fair procedure
  • Jamal Beigi * Page 145
    It has been emphasized on concealing evidence in the fiqhi sources such as the verses of the holy Quran and Islamic traditions. while in spite of drawing attention to evidence as one of the important crime proving reasons in the regulations of Iran, only the false (untrue) testimony has been criminalized. Findings of this paper which have been adopted according to the descriptive-analytic method and on the basis of the library documents and sources indicate that the prohibition of concealing evidence in the Islamic jurisprudential sources is certain and acceptable. According to the Quranic and hadith evidences, Imāmiyya (Arabic: ÅãÇãøیÉ) fuqaha (scholars) concur with it and it has been criminalize by the most countries. But in the law of Iran, punishment has not been determined (predicated). Therefore, it is of sins but it is not counted a crime. Generally, the prohibition of torturing witness, the witness’s right of silence and the inclusion of the punishment of the false testimony on concealing it are mentioned of the the challenges of its criminalization. With respect to the fiqhi principle “ ÇáÊÚÒیÑ á˜áø Úãá ãÍÑø㠔 Tazir (Punishment for crime not measuring up to the strict requirements of hadd punishments) is for every prohibited acts in Islam and in order to the occurrence of judicial justice and the unity criterion of the false testimony principles, it seems that the criminalization of concealing evidence is necessary in the law of Iran. Therefore the goal of this note is to assess the necessity of the criminalization of concealing evidence based on the fiqhi sources and national regulations of some countries as a crime against the judicial justice.
    Keywords: Concealing evidence, Criminalization, Judicial justice
  • Shahram Zarneshan *, M. Shojaei Nasrabadi Page 173
    Although money laundering is of the secondary crimes, it has a specification (attribute) which distinguishes from these types of crimes. The independence of this crime from the primary crimes is a specific characteristic which is not in other secondary crimes and this characteristic changes the criminalization of money laundering to an effective strategy to combat organized crimes. It is difficult to unveil organized crimes because of being complex. From the other side, in the supposition of unveiling the crime, most of leaders of the organized crimes escape from the criminal justice, in the best circumstance, this justice deliver to the law ranking perpetrators. So, this inadequacy makes the criminal justice enforcers use the modern findings of the criminalization in order to criminalize a type of the secondary crimes which aims the main leaders and users of the offensive organizations without the necessity to explore and prove the predicate offence. if the conviction to this crime is dependent on proving the predicate crime, practically the goal of the modern criminalization of money laundering has not been observed. In this case, there will be no achievement except an infinite regress or sequence and the circularity. Because of defeating to explore the organized crimes which grow more complex, it has been turned to criminalize money laundering while the proof of money laundering depends on exploring that complicated crimes. Due to this, the observation of the philosophy governing the criminalization of money laundering only depends on establishing the characteristic of the independence of this crime from the predicate offence and this matter means to pass from the principle of innocent in the criminalization of money laundering.
    Keywords: Money laundering, Organized crimes, Predicate offence, The costs, benefits of crime, Verification of Identity in property transactions, The principle of innocent
  • H. Najandimanesh *, Vahid Bazzar Page 201
    According to the principle of the complementarity, the national courts have priority in prosecuting crimes committed within the International Criminal Court (ICC) jurisdiction. On the subject of the crime of aggression which recently the circumstances of the prosecution have been provided in the international criminal court, exercising (practicing) the mentioned principle has been faced obstacles and limits specially in the national (domestic) proceedings. Some of these limits are because of the quiddity of the crime aggression and its perpetrators that in spite of being committed by a senior member of a government, necessarily it follows the act of a government and it is committed against another government. Some other obstacles are because of the provisions of exercising the jurisdiction to the crime of aggression which in addition to ratifying the amendments to the Rome statute held in Kampala (2010), it includes cases such as the absence of issuing declaration excluding the jurisdiction of the international criminal court and the interferences of The United Nations Security Council. While studying the principle of the complementarity of the international criminal court, this paper carefully examines the obstacles and limits of the national trials of the States Parties to the Rome Statute in exercising the crime of aggression.
    Keywords: The International Criminal Court (ICC), Complementarity, Aggression, The Kampala conference, The United Nations Security Council