فهرست مطالب

آموزه های حقوق کیفری - پیاپی 7 (بهار و تابستان 1393)

نشریه آموزه های حقوق کیفری
پیاپی 7 (بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/07/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد آشوری، محمدرضا رحمت صفحه 3
    اصل شخصی شدن تحقیقات مقدماتی و استفاده از ابزارهای آن یکی از نکاتی است که در بحث کرامت مدار کردن آیین دادرسی کیفری از اهمیت به سزایی برخوردار است. این موضوع در بحث اجرای مجازات با عنوان عدم تحمل کیفر به چشم می خورد. برابر ماده 502 آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 در صورتی که برابر نظر پزشکی قانونی محکوم علیه قادر به تحمل حبس نبوده و یا ادامه مجازات حبس برای وی خطر جسمی و فیزیکی داشته باشد، با رعایت شرایط قانونی از ادامه حبس جلوگیری به عمل خواهد آمد. بحث عدم تحمل کیفر در خصوص مجازات شرعی شلاق حدی نیز در قانون مجازات اسلامی وجود دارد.
    از سویی دیگر، بازداشت موقت، به عنوان شدیدترین قرار تامین کیفری در مواردی بر اساس مواد 237 و 238 قانون آیین دادرسی کیفری 1392، ضروری بوده و اقدام به آن برای بازپرس تکلیف می باشد. در بسیاری از موارد نیز دیگر قرارهای کیفری به دلایلی از قبیل عجز از معرفی کفیل یا تودیع وثیقه، به نتیجه ای مشابه بازداشت موقت منتج می شود. سوالی که در اینجا به ذهن می رسد این است که وضعیت متهمین بیمار در این موارد، به چه شکل خواهد بود؟ آیا اصول کرامت مدارانه آیین دادرسی با تکلیف بازپرس به صدور قرار بازداشت، قابل جمع است؟ آیا می توان قایل به یک آیین دادرسی افتراقی شد؟
    نگارنده معتقد به استفاده از یک نوع آیین دادرسی افتراقی مبتنی بر آموزه های جرم شناسی و کرامت انسانی در بحث بازداشت موقت است.
    کلیدواژگان: آیین دادرسی کیفری، افتراقی، بازداشت موقت، حقوق بیمار، تحمل کیفر
  • حسین میرمحمدصادقی، محمدباقر گرایلی * صفحه 27

    یکی از اهداف و نیازمندی های ضروری قرون متاخره در حوزه اقتصاد و تامین رفاه، سرمایه مادی می باشد که انسانها با تفکرات و سلایق مختلف برای کسب آن راه های متفاوتی را انتخاب می نمایند.عده ای به جای به کارگیری توانمندی مادی و معنوی خود در مسیر صحیح عقلائی و شرعی برای سود بیشتر و سریعتر، به فعالیتهایی مانند، شرکتهای هرمی متوسل می شوند که براساس وجدان جمعی دچار اشکالات عدیده می باشند.اینگونه فعالیتها دارای آثار مخربی در حوزه اقتصادی و اجتماعی و فردی میباشند که سیاست کیفری متناسب با خود را میطلبد. مقنن در ماده واحده ای در سال 84 اینگونه فعالیتها را زیر مجموعه اخلال در نظام اقتصادی کشور دانسته است وعناصر مادی آنرا تاسیس،قبول نمایندگی وعضو گیری برشمرده است. ضمنا عنصر معنوی آنرا علم و عمد دانسته است.ماده واحده فوق در عین محاسن مختلف، دارای اشکالاتی از جمله عدم جامعیت میباشد. با توجه به تصویب قانون مجازات اسلامی جدید وماده 728 آن، نهادهای حقوقی، از قبیل مجازاتهای جایگزین،نظام نیمه آزادی، تخفیف و...قابل طرح واجراء میباشد.

    کلیدواژگان: بازار یابی شبکه ای، شرکتهای هرمی، اخلال در نظام اقتصادی، عملکرد شرکتهای هرمی، حقوق جزا
  • ابوالفتح خالقی*، سید حمید شاهچراغ صفحه 53
    مطالعه رویکرد اقتصادی علم حقوق دشوار است. این رویکرد با محدودیت ها و موانعی ذاتی روبروست؛ از جمله نبود مبانی اقتصادی برای محاسبه سود و زیان، رنج و لذت، مطلوب و نامطلوب، مفید و غیر مفید و میزان آنها؛ به ویژه در حقوق کیفری. رویکرد مزبور، مشکلی مضاعف دارد که غالبا به خصیصه غیر مالی آن باز می گردد. اما انتخاب رویکردی میانه و مختلط(بینابین)، این مشکل را در بعد نظری مرتفع می سازد. رویکرد اقتصادی در سیستم عدالت کیفری غالبا با مانع دیگری هم روبروست؛ زیرا پیش از آن که در رویه قضایی موثر افتد، می بایست بر مقنن تاثیر گذارد. این حرکت علمی ریشه در واقع گرایی و عملگرایی حقوقی دارد. بنابراین در راستای کاربست این رویکرد در عرصه ی حقوق کیفری ایران، مطالعه نحوه ورود، تقویت و نیز تحولات نظری آن اندیشه ها در این عرصه ضرورت دارد.
    کلیدواژگان: رویکرد اقتصادی، حقوق کیفری، واقع گرایی و عملگرایی حقوقی
  • محمد فرجیها، فرهاد الله وردی صفحه 83
    مطالعات و گزارش های رسمی نشان می دهد که سن مصرف مواد مخدر با وجود صرف هزینه های اجتماعی و اقتصادی فراوان برای کنترل آن، کاهش یافته است؛ این مقاله به دنبال آن است که از چشم انداز جرم شناسی فرهنگی این مسئله را بررسی کند. یکی از پیشنهاد های اصلی جرم شناسی فرهنگی برای اثربخشی برنامه های کنترل جرم، نفوذ به فرهنگ منحرفانه از رهگذردستیابی به«فهم جرم شناسانه»است. جدی گرفتن این پیشنهاد،صورت بندی مسئله جوانان و مصرف مواد مخدر را به کلی تغییر می دهد؛ بر اساس این صورت بندی جدید، گروهی از جوانان مصرف مواد مخدر را به عنوان امری عادی(بهنجار)می پذیرند.درپرتو فهم فرایند عادی شدن مصرف است که مسائلی چون کاهش سن و تغییر الگوی مصرف اساسا معنا می یابند و می توان برنامه های پیشگیرانه سنجیده در این زمینه اجرا کرد. این مقاله بر خلاف گفتمان پوزیتویستی حاکم بر بسیاری از سیاست ها وبرنامه های کنترل سوء مصرف موادمخدر که بر فراروایت هایی چون «انتخاب عقلانی» و «نظریه فرصت» مبتنی هستند،بر متغیرکیفی «عادی شدن» مصرف مواد مخدر تمرکز کرده،اولا تاثیر این متغیر را در برساختن فرهنگ مصرف موادمخدر نشان می دهد و ثانیا این گزاره را تقویت می کند که غفلت از متغیر عادی شدن، اثربخشی برنامه های کنترل مصرف را با چالش های جدی روبرو می کند.
    کلیدواژگان: مصرف مواد مخدر، جوانان، جرم شناسی فرهنگی، عادی شدن مصرف مواد مخدر، برنامه های کنترل مصرف
  • امیرحسن نیازپور صفحه 107
    کاهش میزان کیفر یا تغییر گونه آن در مرحله تعیین کیفر توسط قضات از جمله سازوکارهای متناسب سازی پاسخ های عدالت کیفری با ویژگی های بزه کاران، واقعیت های مربوط به بزه کاری و بزه دیده است که به واسطه پیوند جرم شناسی و حقوق کیفری وارد نظام کیفری شده است. سیاست گذاران جنایی ایران در ماده 38قانون مجازات اسلامی 1392 با توجه به آموزه های جرم شناسانه،معیارهایی را برای کاهش میزان کیفر و یا تغییر گونه آن شناسایی کرده اند.
    شماری از این جهات در عرصه جرم شناسی نظری ریشه دارند. این معیارها عمدتا با الهام از یافته های بزه دیده شناسانه پیش بینی شده اند. زیرا، گاه بزه کاری با تاثیرپذیری از رفتار، گفتار وموقعیت بزه دیدگان به وقوع می پیوندد. بدیهی است، در این حالت این بزه دیدگان شایسته سرزنش بوده و بر این اساس کاهش میزان کیفر بزه کاران و یا ایجاد تعدیل در آن می تواند واقع گرایانه تر کردن پاسخ های عدالت کیفری نقش آفرین باشد. علاوه بر این، تعدادی از جهات کاهنده مجازات دارای بنیان هایی در جرم شناسی بالینی هستند. در پرتو این شاخه، متناسب بودن پاسخ های عدالت کیفری با شخصیت بزه کاران کاملا ضروری است. از این رو، نظام عدالت کیفری می تواند نسبت به آن دسته از بزه کاران که دارای ظرفیت بازپرورانه اند، سازوکارهای ارفاق آمیز از جمله تخفیف کیفر را بکار گیرد. به این ترتیب،از جهات بزه دیده شناسانه وبازپرورانه کاهش کیفر در ماده 38 قانون مجازات اسلامی 1392 سخن به میان می آید.
    کلیدواژگان: حقوق کیفری، جرم شناسی نظری، جرم شناسی کاربردی، بزه دیده شناسی، کاهش میزان کیفر
  • اسماعیل هادی تبار*، عادل علیپور صفحه 127
    پیرامون لزوم جرم زدایی از رفتارهای مجرمانه بدون بزه دیده مستقیم که با ارزش ها و هنجارهای اساسی جامعه مخالفت جدی ندارند و با این حال از سوی قانونگذار متصف به وصف مجرمانه شده اند بسیار بحث شده است. در این تحقیق، به بررسی دو فقره از این انحرافات که در ماده 712 قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) تحت عناوین ولگردی و تکدی گری مورد جرم انگاری قرار گرفته اند و امکان یا امتناع جرم زدایی از این رفتارها پرداخته شد و پس از ذکر دلایل موید و مخالف جرم زدایی از آنها، با احتیاط این نتیجه اخذ شد که کفه ترازو به سوی جرم زدایی از این رفتارها تمایل بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: جرم زدایی، جرم انگاری، تکدی گری، ولگردی، انحراف
  • حمید بهره مند *، حسین محمد کوره پز، احسان سلیمی صفحه 147
    پیشگیری از جرم نخستین گام برای تحقق عدالت کیفری است. فضای سایبر به اقتضای ویژگی های خاصی که دارد، بسیار مساعد برای پیشگیری وضعی می باشد. رهایی بستر، گمنامی کاربران، آسیب پذیری آماج، دشواری شناسایی بزهکاران، سهولت ارتکاب جرم، گستردگی خسارت، کثرت بزه دیدگان و کم سن بودن اغلب کاربران، ضرورت پیشگیری وضعی از این جرایمرا دو چندان ساخته است.لذا با اعمال شیوه های فنی پیشگیری از جرم می توان تا حد مطلوبی از این جرایم پیشگیری نمود.در این مقاله تلاش شده است تدابیر وضعی مختلف با تکیه بر رهنمودهای 25 گانه کلارک در فضای سایبر تبیین و از این طریق راهکارهایی به منظور کاهش فرصتهای مجرمانه و افزایش خطر ارتکاب جرمارائه شود.روش تحقیق در این مقاله روش توصیفی تحلیلی بوده است و نتایج آن در قالب راهکارهای لازم جهت پیشگیری وضعی از جرایم سایبر بوده است.
    کلیدواژگان: پیشگیری فنی ازجرم، راهبردهای وضعی پیشگیری از جرم، جرایم سایبری، کاهش فرصت های مجرمانه
  • سید علیرضا میرکمالی*، احسان عباس زاده امیرآبادی صفحه 177
    امروزه در حقوق کیفری، با توجه به ارتباط بیش از پیش کشورها و ارتباطات فرامرزی و از میان رفتن مرزها، مبارزه با جرایم سازمان یافته از جایگاه خاصی برخوردار شده است. اهمیت این دسته از جرایم به جهت آسیبهای جدی است که به امنیت و نظم عمومی کشورها و حیات و سلامت افراد جامعه وارد میکنند. لذا پیشگیری از اینگونه جرایم توجه بیشتر جرم شناسان را به خود معطوف کرده است. اسناد هویتی به دلیل اطلاعاتی که در خصوص مشخصات فیزیکی و اعتباری اشخاص ارائه می کنند؛ ابزار مناسبی برای پیشگیری از جرایم سازمان یافته محسوب می شوند. این اسناد علاوه بر خطر افزایی، ارتکاب جرایم مذکور را نیز دشوار می سازند. افزایش ضریب ایمنی دراسناد هویتی، بزهکاران را نسبت به ساخت اسناد جعلی مایوس و ناتوان می کند. در این مقاله پس از تعریف اسناد هویتی، بیان مفهوم و ویژگی های جرایم سازمان یافته و تبیین مفهوم پیشگیری (1)، ابتدا نقش اسناد هویتی در پیشگیری کنشی (2) و سپس نقش این گونه اسناد در پیشگیری واکنشی (3) از جرایم سازمان یافته بررسی و تحلیل می گردد.
    کلیدواژگان: اسناد هویتی، پیشگیری، پیشگیری کنشی، پیشگیری واکنشی، جرایم سازمان یافته
|
  • Muhammad Ashuri, Muhammad Reza Rahmat Page 3
    Individualized principle of preliminary judicial inquiry and applying its tools is one of the points which has a noticeable importance in the issue of dignifying the criminal procedure. It can be seen in the issue of the execution of punishments as intolerance of punishment. According to Article502 of the criminal procedure of Iran (codified 1392), if the convicted with respect to forensic medicine is not able to tolerate punishment, the continuity of imprisonment will be prevented with consideration of legal provisions. The issue of intolerance of punishment regard to the Islamic legal punishment of lashes (the penalties for Hadd offences) has been mentioned in the Islamic Penal Code of Iran. From the other side, pre-trial detention as a great court wire (order) is necessary for some cases which are implied in Articles 237 and 238 of criminal procedure of Iran (1392) and acting according to it is obligation for the interrogators. In other cases, the other court wires (orders) because of disability to introduce a bondsman or standing bail lead to pre-trial detention. Here is a question “what are the situations of ill defendants?”. Is there harmonious between dignifying principles of the Islamic criminal procedure and the duties of the interrogators? Can we believe in differential procedure? The author believes using of a kind of differential procedure which is based on criminological teachings and human dignity in the debate of pre-trial detention.
    Keywords: Criminal procedure, Differential, Pre, trial detention, Ill people's right, Tolerance of punishment
  • H. Mir Muhammad Sadeqi, Muhammad Bagher Grayeli Page 27

    One of aims and necessary needs of recent centuries in the realm of economy and creation of wealth is material resources which man with different thoughts and attitudes chooses different paths to get. Instead of applying their material and spiritual capacities in the right, rational and legal path to obtain more profits in short time, some people take activities such as pyramid schemes which include several problems with respect to collective conscience. Such activities have destructive results in the economy, social and individual realms which need criminal policy appropriate to them. According to Single Article Act (1384), the legislator has regarded such activities a subset of corruption in economic systems and considered its material elements establishing, delegation and recruiting and meanwhile regarded mental elements knowledge and intent. Although the above mentioned Single Article Act have advantages but it includes difficulties such as incomprehensiveness. With regarding the codification of the new Islamic penal code and Article 728, legal systems such as alternatives to punishments, semi-liberty and commutation (commuting a judicial sentence) can be executed.

    Keywords: Network marketing, Pyramid schemes, Corruption in economic system, Pyramid scheme activity, Penal code
  • Abulfath Khaleghi *, S. Hamid Shahcheragh Page 53
    Studying the economic approach of the law is difficult. This approach confronts with the natural limitations and obstacles such as the absence of the economic bases for calculating the profit and loss, pain and enjoyment, favor and disfavor, usefulness and uselessness and their amount, the mentioned approach, especially in the criminal law, has a more difficulty (multiplied difficulty) because of its nonfinancial aspect. But taking an approach of a middle course, this problem will be solved theoretically. The economic approach in the criminal justice system confronts with another obstacle; because if it wants to affect the Precedent (judicial precedent) it should affect the legislator. This scientific movement is rooted in legal realism and pragmatism. Therefore, in order to apply this approach in the area of penal code of Iran, it is necessary to study the procedure of the advent, strengthening and theoretical evolution of those thoughts in this area.
    Keywords: Economic approach, Criminal law, Legal realism, pragmatism
  • Muhammad Farajiha, Farhad Allahverdi Page 83
    The official studies and reports show that the age of drug use has been reduced in spite of spending significant economic and social costs to control drug use. This paper is going to examine this issue from the cultural criminology perspective. One of the main suggestions for effectiveness of crime control programs is to influence on deviant culture through accessing the criminological understanding. Giving this suggestion serious consideration totally changes the conformation of the young issue and drug use. According to this new conformation, some of youths accept the drug use as it is the norm. In the light of understanding of normalization process of drug use, it becomes meaningful the reduction of age and changing patterns of drug use and deliberate preventive programs can be executed. Contrary to the positivistic discourse governing the most of drug abuse policies and control programs which are based on metanarratives such as rational choice and opportunity theory, this note concentrates on the qualitative variable of the normalization of drug use, firstly, it shows the effect of this variable in establishing of drug use culture and secondly, it strengthens this proposition that the negligence of the normalization variable, the effectiveness of drug use control programs confront serious challenges.
    Keywords: Drug use, Young people (youths), Cultural criminology, Normalization of drug use, Drug use control programs
  • Amir Hassan Niazpour Page 107
    The reduction of volume of crime or change of its kind in the step of sentencing by judges is one of methods to balance criminal justice responses with convicts’ specifications, the realities relate to convicts and crime victims that it has been entered to the criminal system by the connection between criminology and penal code. With regard criminological Criminal authorities of Iran in Article 38 of the Islamic Penal Code (1392) have known standards for reducing the volume of crime or change of its kind. Some of these orientations are rooted in theoretical criminology policy. These standards mostly taken victimological findings have been predicted. Sometimes crime occurs with effectiveness of behaviors and discourses and the situation of crime victims. Obviously, in such circumstances crime victims should be blamed and according to this reducing the volume of convicts’ punishments or creating moderation can play role in establishing criminal justice responses more realistic. Moreover, some of mitigating orientations of punishments conclude bases in clinical criminology. In the light of this branch, it is completely necessary to be criminal justice responses coincident with convicts’ individuals. Therefore, criminal justice systems can apply lightening mechanisms such as the mitigation of punishment for those convicts who have capacity of rehabilitation. Consequently, Article38 of the Islamic Penal Code (1392) has stated the reduction of punishments from the perspective of victimology and rehabilitation.
    Keywords: Criminal law (penal code), Theoretical criminology, Applied criminology, Victimology, Reducing the volume of punishment
  • Esmaeil Haditabar *, Adel Alipour Page 127
    There are a lot of debates over the necessity of decriminalization of crime conducts (behaviors) which have no direct crime victims (crimes without victims or victimless crimes) and no serious violations of the society values and norms while they are considered crimes by the legislator. This research has studied two cases of these deviances which are crimes according to article 712 of the Islamic penal code under topics of begging and vagrancy transforms into crimes (the Article justifies to criminalize them) and provided possibility or impossibility of criminalization of these conducts and after mentioning the proving reasons and opposing ones of decriminalization of these conducts, the result shows that the balance of decriminalization is preferable provisionally.
    Keywords: Decriminalization, Criminalization, Begging, Vagrancy, Deviance
  • Hamid Bahrehmand *, H. Muhammad Kourehpaz, Ehsan Salimi Page 147
    Crime prevention is the first step to establish criminal justice. The cyber space for its specific features is suitable for the situational prevention. The necessity of the situational prevention for cybercrime has been multiplied because of uncontrollable space, unknown computer users, target vulnerability, being difficult to spot crime convicts, ease to commit a crime, extensive loss, traffic density of victims and the most of computer users being under-age. Therefore with applying the technical crime prevention methods we can prevent from these crimes in some extent. This paper tries to determine different situational strategies (with relying on Clarke’s 25 situational crime prevention techniques) and through it propounds strategies to reduce crime opportunities and increase the risk associated with offending. The research method has been descriptive and analytic and the results have been in the form of necessary methods in situational crime prevention from cybercrimes.
    Keywords: Technical prevention of crime, Situational prevention strategies of crime, Cybercrimes, Reducing crime opportunities
  • S. Alireza Mir Kamali *, E. Abbaszadeh Amirabadi Page 177
    Todays, in penal code with attention to the relationship of countries and (transnational) international relations and the absence of boarders, the organized crimes have a specific position. The importance of these crimes is because of their serious pathologies to the security, public orders of countries and people’s living and safety. Therefore, the prevention of these crimes has attracted the attention of criminologists. The identity documents for presenting the physical features and validity of persons are appropriate tools for the prevention of organized crimes. Besides increasing the risk, these documents make offenders difficult commit crimes. Increasing factors of safety in identity documents causes offenders to be hopeless and powerless in creating factitious identity. After the definition of identity documents, presenting the concept and specifications of organized crimes and determining the concept of crime prevention, this paper studies and analyzes the role of identity documents in the proactive prevention and then the role of these documents in the reactive prevention in organized crimes.
    Keywords: Identity documents, Prevention, Proactive prevention, Reactive prevention, Organized crimes