فهرست مطالب

آموزه های حقوق کیفری - پیاپی 11 (بهار و تابستان 1395)

نشریه آموزه های حقوق کیفری
پیاپی 11 (بهار و تابستان 1395)

  • 240 صفحه، بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/10/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حسین میرمحمدصادقی، علی رحمتی صفحه 3
    تبیین برخی مسائل بنیادین حقوق کیفری با مراجعه به مفاهیم تثبیت شده حقوق مدنی امکان پذیر است. در این میان، با توجه به اینکه وجه مشترک «جرایم علیه اموال» آن است که همه آن ها منجر به نقض حقوق و منافع مالی اشخاص می شوند، این جرایم با مفاهیم حقوق مدنی (به ویژه حقوق قراردادها یا حقوق اموال و مالکیت)، ارتباط تنگاتنگ دارند. بدین ترتیب، برای محکوم کردن کسی به ارتکاب یکی از این جرایم ابتدا با استفاده از مفاهیم حقوق مدنی باید ثابت کنیم که شخص دیگری از یک حق مالی برخوردار بوده است و این حق توسط متهم نقض شده است. درباره این مسئله که آیا مفاهیم تثبیت شده حقوق مدنی می توانند در تبیین مسائل جزایی به ویژه جرایم مالی، نقش داشته باشند یا خیر، سه دیدگاه عمده مطرح است. در این مقاله سعی شده است ضمن تحلیل هر یک از این سه نظریه، به مهم ترین مصادیق ارتباط جرایم مالی با مفاهیم حقوق مدنی پرداخته شود.
    کلیدواژگان: جرایم علیه اموال، مفاهیم حقوق مدنی، مسائل جزایی، حقوق و منافع مالی، تعلق مال به غیر
  • حسین سمیعی زنوز، محمدجعفر حبیب زاده، محمود صابر صفحه 27
    قانون مجازات اخلالگران در نظام اقتصادی کشور به منظور مقابله با مجرمان اقتصادی در سال 1369 به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید. بند «ه‍ » از ماده 1 این قانون، قبول سپرده اشخاص منتهی به حیف و میل اموال مردم یا اخلال در نظام اقتصادی کشور را جرم انگاری کرده است. شرایط تحقق بزه فوق، شرایط شمول عنوان افساد فی الارض بر رفتار مرتکب و تعدد معنوی عنوان مذکور با عناوین مجرمانه ای همچون کلاهبرداری و اشتغال غیرمجاز به عملیات بانکی، دارای ابهاماتی است که نیازمند تحلیلی نقادانه و همه جانبه است.
    این نوشتار در پی پاسخ گویی به این پرسش اساسی است که آیا با وجود عناوین مجرمانه ای همچون کلاهبرداری، عنوان مجرمانه اخلال در نظام اقتصادی کشور از طریق قبول سپرده اشخاص، مجالی برای استناد در محاکم می یابد؟
    تحلیل قوانین و مشروح مذاکرات مجلس شورای اسلامی و بررسی رویه قضایی مشخص می سازد که به دلیل ابهامات موجود در تعریف برخی واژگان کلیدی در متن قانون مجازات اخلالگران در نظام اقتصادی کشور و دشواری احراز عناصر تشکیل دهنده بزه فوق، عنوان مجرمانه مندرج در بند «ه‍ » ماده 1 قانون مذکور با وجود عناوین مجرمانه مذکور در قانون تشدید مجازات مرتکبان ارتشاء، اختلاس و کلاهبرداری 1367 و همچنین ماده 286 قانون مجازات اسلامی 1392، مجال چندانی برای استناد در محاکم نیافته اند، از این رو جرم زدایی آن پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: نظام اقتصادی کشور، قبول سپرده، افساد فی الارض، عملیات بانکی، قصد ضربه زدن به نظام جمهوری اسلامی ایران، شرکت مضاربه ای
  • حسنعلی موذن زادگان، حسین محمدکوره پز صفحه 53
    در اکثر موارد، فرایند دادرسی کیفری با مداخله ضابطان دادگستری و متعاقب آن، ورود به فرایند تحقیقات پلیسی آغاز می شود. در این مرحله، ضابطان دادگستری به عنوان کسانی که در خط مقدم کشف و تحقیق پیرامون جرم احتمالی قرار دارند باید ضمن درک اهمیت دقت و سرعت در تعیین وضعیت شخص تحت نظر، به تکالیف قانونی خود نیز پایبند باشند؛ زیرا آنان با شخص تحت نظر مواجه اند و نه متهم. پس باید الزامات ناشی از حقوق شهروندی وی را رعایت کنند. گرچه بیش از یک دهه از تصویب قانون احترام به آزادی های مشروع و حفظ حقوق شهروندی مصوب 15/2/1383 و شروع گفتمان شهروندمداری و پاسداشت حقوق وی می گذرد، به طور مستقل، هیچ پژوهشی با تمرکز بر این مرحله از فرایند دادرسی کیفری، به این پرسش پاسخ نداده است که «چنانچه ضابطان از این حقوق پاسداری نکنند، چه پاسخ هایی متوجه آنان خواهد بود؟» مجموعه پاسخ های مرتبط با نقض حقوق شهروندی اشخاص تحت نظر در سیاست جنایی ایران را می توان به دو دسته کلی تقسیم نمود؛ نخست، ضمانت های اجرایی سرکوب گرایانه یا سخت به تعبیری نسل اول که شامل پاسخ های کیفری و اداری انتظامی می شوند و نیز ضمانت های اجرایی نرم نسل دوم که عبارت اند از: سلب اعتبار از تحقیقات و جبران خسارت از زیان دیده. با توجه به لحاظ مواد 7 و 63 در قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392، ضرورت پرداختن به این موضوع دو چندان به نظر می رسد. از این رو، نوشتار پیش رو می کوشد هر یک از این پاسخ ها را بررسی کند.
    کلیدواژگان: جرایم علیه حقوق شهروندی، شخص تحت نظر، تحقیقات پلیسی، ضمانت های اجرایی نسل اول و دوم
  • کیومرث کلانتری، رضا هادی زاده صفحه 87
    به رغم اختصاص ماده 379 قانون مجازات اسلامی به اکراه به رفتار موجب جنایت بر اکراه شونده، حکم بسیاری از حالات که اکراه کننده با تاثیر بر اکراه شونده موجب قتل او می شود، همچنان مبهم است. با این حال می توان گفت حالتی که فرد با اکراه دیگری، خودکشی وی را درخواست می کند، با توجه به وسیله اکراه، گاهی موجب انتساب نتیجه (قتل) به اکراه کننده خواهد بود و گاه نیز بابت قتل مسئولیتی نداشته و فقط به مجازات تعزیری محکوم می گردد. بر همین اساس، اکراه به رفتار موجب جنایت (در نوشتار حاضر قتل اکراه شونده) در همه موارد، مشمول ماده 379 ق.م.ا. نمی شود. به عبارت دیگر، با حصول برخی شرایط، قتل رخ داده به مجنی علیه منتسب نمی باشد و ضمانی متوجه تهدیدکننده نیست که برای نمونه می توان به حالتی اشاره کرد که تهدیدشونده با آگاهی و توجه و یقین به کشنده بودن رفتار، مرتکب آن می شود و شدت خطر نیز به حدی نیست که خودکشی متناسب و نتیجه حاصله یعنی قتل تهدیدشونده به اکراه کننده منتسب گردد.
    نوشتار حاضر با توجه به ابهامات قانونی و اختلاف نظر فقها می کوشد حکم صور گوناگونی را که اکراه موجب قتل اکراه شونده می شود، تبیین نماید. به همین منظور، با توجه به موضوع درخواست اکراه کننده، در دو گفتار با عناوین «اکراه به خودکشی» و «اکراه به رفتار موجب قتل اکراه شونده» موضع نظام حقوقی ایران نقد و بررسی می شود.
    کلیدواژگان: اکراه، تسبیب، مباشرت، خودکشی
  • ابوالحسن شاکری، سیدمسعود حیدری صفحه 111
    به دلیل ناکارآمدی مجازات حبس در اصلاح زندانیان و جرم زا بودن محیط زندان و سنگینی هزینه های آن، مجازات جایگزین حبس در قانون مجازات اسلامی پیش بینی شد که البته به معنای حذف کامل مجازات حبس به ویژه حبس کوتاه مدت نیست. بر این اساس، در ماده 70 ق.م.ا. از اجرای حبس کمتر از 91 روز برای محکوم به جرمی که متجری باشد و از اجرای مجازات جایگزین حبس تخلف نماید، سخن به میان آمده است، از سوی دیگر، در مقام تخفیف مجازات به دلیل عدم وجود نص صریح قانون، منعی برای صدور و اجرای حبس کمتر از 91 روز نیست. به علاوه، زمانی که دادگاه رای به تعلیق مجازات می دهد، مستند به ماده 54 ق.م.ا. در صورت ارتکاب جرم جدید با شرایطی حبس کمتر از 91 روز به اجرا درمی آید. اما در جرایم بدون تعزیر در صورت تخلف محکوم از اجرای دستور دادگاه، مجازات جایگزین حبس لغو نمی شود.
    کلیدواژگان: حبس، کوتاه مدت، حکم، جزای نقدی، مجرم
  • محمدخلیل صالحی، محمد داوری صفحه 137
    بر پایه گزارش نهادها و مراجع معتبر بین المللی، این گروه مرتکب اعمال ضد انسانی شنیع و موهنی شده است که به جهت سازمان یافتگی و گستردگی، برخی از آن ها می تواند مصداق سه جنایت مهم بین المللی یعنی نسل زدایی، جرایم جنگی و جرایم علیه بشریت نیز محسوب شود. با این حال تا کنون هیچ اقدام جدی برای تعقیب و محاکمه اعضای داعش در دادگاه های ملی و بین المللی صورت نگرفته است. دولت عراق به استناد اصل صلاحیت سرزمینی، مقدم ترین کشور برای تعقیب و محاکمه این افراد است. همچنین کشورهایی که اعضای داعش از اتباع آن ها به شمار می روند و یا صلاحیت جهانی نسبت به جنایات بین المللی را پذیرفته اند با تکیه بر صلاحیت شخصی و صلاحیت جهانی می توانند برخی از اعضای داعش را تعقیب و محاکمه کنند. اما مهم تر از تعقیب و محاکمه توسط دادگاه های ملی، تعقیب و محاکمه اعضای داعش به ویژه سران آن در یک دادگاه کیفری بین المللی است. انتظار جامعه جهانی آن است که شورای امنیت، امر تعقیب و محاکمه اعضای داعش را در یک دادگاه بین المللی عملی سازد. این امر از دو طریق امکان پذیر است؛ تاسیس یک دادگاه بین المللی موردی مانند دادگاه یوگسلاوی و رواندا و یا ارجاع به دیوان کیفری بین المللی. در این مقاله، امکان محاکمه اعضای داعش در هر یک از دادگاه های مذکور مورد سنجش و ارزیابی حقوقی قرار گرفته است. نتایج تحقیق نشان می دهد که هر یک از این دادگاه ها از مزیت های نسبی و شایسته ای برای تعقیب و محاکمه سران و اعضای داعش برخوردارند که دولت عراق و جامعه بین المللی باید از این ظرفیت ها به نحو شایسته استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: داعش، جرایم جنگی، جرایم علیه بشریت، نسل زدایی، دادگاه های موردی، دیوان کیفری بین المللی، دادگاه های مختلط
  • محمد امامی، حسین نورالدینی صفحه 167
    از مسائل فقهی حقوقی نیازمند به بازکاوی، حق قصاص اقلیت های دینی است. به ویژه در عصر حاضر با طرح تساوی حقوق انسان ها و حاکمیت نظام مبتنی بر ولایت فقیه، حاکمیت اسلامی باید پاسخ گوی مسائلی از این قبیل باشد. مقاله حاضر با بررسی مجدد دلایل قصاص اقلیت ها، به جمع بندی مجدد آن ها پرداخته و موضوع را به عنوان یک حق شخصی برای اولیای دم اثبات نموده که اجرای آن در اختیار حاکمیت است که به نوعی ولی اهل ذمه نیز می باشد. در این تحقیق، قصاص آن ها از مصادیق سلطه غیر مسلمان بر مسلمان تلقی نمی شود و جمع بین روایات نه تنها منجر به اثبات حق قصاص برای آن ها گردیده، بلکه روایات دال بر عدم قصاص، فاقد قرینه و قابل حمل بر تقیه تشخیص داده شده اند. به علاوه با نگاهی اجتماعی و حکومتی و نه فردی به موضوع، حاکم جامعه ولی دم اهل ذمه تلقی می شود که در مواردی حق قصاص را اعمال نکرده، در مواردی در برابر پرداخت اضافه دیه قصاص نموده و در مواردی نیز بدون چنین پرداختی حکم به قصاص کرده است. بر این اساس، اصل قصاص ثابت است اما اعمال آن با نظر امام است که هم ولی اهل ذمه و هم مسلمانان می باشد.
    کلیدواژگان: اقلیت، قصاص، ولی، قتل، حق، اهل ذمه
  • عبدالرضا اصغری، سجاد روستایی صفحه 189
    گزاف نیست اگر تکفیر را مهم ترین مسئله فعلی جهان اسلام بدانیم که به رغم ماهیت درون دینی آن، دامنه اش به خارج از مرزهای دین نفوذ کرده و ترس از آن به کشورهای غیر اسلامی نیز سرایت نموده است. در راستای همین اهمیت، یکی از راهکارهایی که می توان برای مبارزه با آن در نظر گرفت، استفاده از حقوق کیفری و مجازات است. با اینکه حقوق کیفری ابزاری در جهت واکنش علیه مجرمان است، طینت ضد بشری تکفیر و گره خوردن آن با تروریسم می تواند حقوق کیفری را از اصول اساسی خود جدا کرده و به گونه ای ابزارگون در اختیار قانون گذاران قرار دهد. به رغم وجود این چالش، ضرورت جرم انگاری این پدیده در پرتو مبانی فقهی آن، خطر انحراف از اصول مذکور را توجیه می کند و
    در عین حال، مزایای استفاده از قانون را نسبت به جایگزین های غیر حقوقی نشان می دهد. با این حال، راه حل پیشنهادی برای مبارزه و برون رفت از فرایند تبدیل نیروهای تکفیری به عوامل تروریستی، ایجاد موانع قانونی بر سر راه آن ها و به اصطلاح جرم انگاری این پدیده به عنوان جرم مانع است؛ راهی که اسناد بین المللی نیز بر آن تاکید دارند.
    کلیدواژگان: تکفیر، نیروهای تکفیری، جرم انگاری، ضرورت جرم انگاری، تروریست
  • حمید عباس زاده صفحه 221
|
  • Hussain Mir Muhammad Sadeghi, Ali Rahmati Page 3
    It is possible to be determined some of the fundamental principles of the criminal law by considering the established (accepted) concepts of the civil code. Among this, with regarding this issue that the common aspect of every “crimes against property” is that all of them lead to the violation of the property rights and benefits of persons, these crimes has a close relationship with the concepts of the civil code (specially contract rights or property and possessive rights). Therefore, for convicting someone who commits one of these crimes, firstly, with using the concepts of the civil law, it should be proved that someone else has a financial right and this right has been violated by the accused. There are three main opinions about this issue if the accepted concepts of the civil code in determining the criminal subjects has role or not. Meanwhile analyzing these three opinions, this paper has tried to examine the most important instances of the relationship between the financial crimes with the concepts of the civil code.
    Keywords: Crimes (offences) against property, The concepts of the Civil Code of Iran, Offensive subjects, The property rights, benefits, Property belonging to another person
  • Hussein Samiei Zenouz, Muhammad Jafar Habbibzadeh, Mahmud Saber Page 27
    The criminal code of disrupters in the economic system of the country to confront economic offenders is codified in 1369 by the Islamic Consultative Assembly (Majles-e Shura-ye Eslami). Clause “h” of Article1 of this law has criminalized accepting deposit of persons leading to waste of people’s property or Intervention in Economic System. The conditions for occurring this crime, the conditions for inclusion of the title of disturbing peace and order in the land (fassad fil-arz) for the conducts of perpetrators and numerous abstract of the mentioned title with the offensive titles such as fraud and illegal bank activities has doubts which it requires a critical and comprehensive analysis. This note is going to answer this principal question if it can be adduced before court while it contains the offensive titles such as the intervention in the economic system of the country through Accepting Deposit of Persons. The analysis of the rules and the detailed discussions in the Islamic Consultative Assembly (Majles-e Shura-ye Eslami) and studying Precedent (judicial precedent) make obvious that such available doubts in the definition of some keywords in the criminal code of disrupters in the economic system of the country and being difficult to find the factors which have comprised the mentioned crime by judicial authority, the offensive title included in Clause “h” of Article 1 of the mentioned rule with having the offensive titles in aggravating the punishment of perpetrators of bribery, defalcation and fraud (codified 1367) and also Article 286 of the criminal penal code (codified 1392) cannot be adduced in judiciary. Therefore it is suggested the decriminalization of it.
    Keywords: The economic system of the country, Accepting deposit, Disturbing peace, order in the land (fassad fil, arz), Activities of bank, The intention to cause damage to the Islamic Republic of Iran, Mudharabah company
  • Hasan Ali Moazenzadegan, Hussein Muhammad Kourepaz Page 53
    In most cases, the criminal procedure starts with interference of judicial officers and successively police investigation process. In this step, the judicial officers (as those in the frontier to explore the possible crime) should get involve with their legal duties (meanwhile understanding the importance of carefulness and speeding up in determining the situation of a person who is under supervision) because they confronts the person who is under supervision and not the accused person. Therefore, they should observe the Requirements originated from his citizenship rights. Although it has passed more than one decade of codifying the law of respect to the legality liberty and protection of citizenship rights (codified 1383) and the beginning of the discourse of the citizenship- centered and protection of his rights, independently, it has not been performed any research with concentering on this step of criminal procedure to answer this question if the judicial officers do not protect these rights, what reaction they must be confronted. The all responses to the violation of the citizenship rights of persons who are under supervision in the criminal policy of Iran can be divided into two main types: first, aggravating or sever sanction -the first generation- which contains criminal and administrative - disciplinary responses and also the soft sanctions -second generation- which are the invalidity of investigation and compensation of crime victim. Due to Article 7 and 63 of criminal procedure of Iran (1392), it is necessary to study this issue more. Therefore, the following note tries to study every response.
    Keywords: Crimes against citizenship rights, A person who is under supervision, The Police Investigation, The sanctions of first, second generation
  • Kayumarth Kalantari, Reza Hadizadeh Page 87
    In spite of specifying Article 39 of Islamic Penal Code (1392) to coercion to perform an act induces crimes upon that person who is coerced in to performing actions, the regulation of most cases is unclear. But it should be mentioned that in a situation which a person under the coercion of someone demanding the suicide, based on tools of duress (coercion), sometimes it is caused to relate the result (murder) to coercer and sometimes he has no legal responsibility for killing and only will be convicted to taz’ir punishment. Due to this, the duress to perform actions lead to crimes (in this paper the murder of the coerced) in all cases, will not be included in Article 39 of Islamic Penal Code. In other words, in some situations, the occurred murder is attributed to the murdered person and the coercer has no legal liability. One of these cases as a sample is a situation which the threatened person with knowledge and notice commits an action which surely makes death. The level of risk or danger is not to extent that appropriate suicide and the murder of the coerced relates to the coercer. The present article with considering the legal ambiguities and different attitudes of Islamic jurists (fuqaha) tries to determine the law of several aspects which the duress (coercion) causes the coerced killing. Therefore, with paying attention to the issue of the coercer’s demand, this note studies and criticizes the title of the duress (coercion) to suicide and the title of the duress to perform actions lead to the coerced killing in two discourses in the legal system of Iran.
    Keywords: Duress (coercion), Causation, Act directly, Suicide
  • Abul Hasan Shakeri, Sayyed Masoud Heidari Page 111
    For the inefficiency of the penalties of imprisonment for the rehabilitation of the offenders and prison being a breeding ground for crime and its great expense, it is considered alternative to imprisonment in Islamic penal code that it does not mean to cancel all kinds of imprisonments especially short-term imprisonment. According to it, it has been studied in Article 70 of the Islamic Penal Code of Iran that the execution of imprisonment less than 91 days (taz’ir punishment) for offenders who are contempt and violates from the execution of punishment instead of imprisonment. From the other side, for mitigating the punishment because of the lack of explicit mentioning in law, there is no obstacle to establish enact and execution of the imprisonment less than 91 days. In addition, when a court decides to suspend the punishment, adduction to Article 54 of the Islamic Penal Code of Iran. It is carried out imprisonment less than 91 days in some circumstances But in offences without taz’ir punishment if the convicted violates to carry out the decision of a court the substituted penalty of the imprisonment is not cancelled.
    Keywords: Imprisonment, Short term, Verdict (decision), Fines, Offenders
  • Muhammad Khalil Salehi, Muhammad Davari Page 137
    Based on the report of the international authentic institutes, Daesh group (ISIS) has committed anti-human and grave behaviors that for their systematizing and spreading over that some of them can be instances of three important international crimes meaning genocide, war crimes and crimes against human. Yet it has not been formed any serious action to prosecute and punish the members of ISIS by national and international courts. Iraq government with adducing to territorial principle is the most prior country to prosecute and sentence these members and also countries which ISIS members are their citizens or countries have accepted the principle of universal jurisdiction related to the international crimes and with relying on personality principle and the principle of universal jurisdiction it can be prosecuted and punished ISIS members specially their leaders in an international criminal court. The universal society expects that United Nations Security Council exercises the prosecution and punishment of ISIS members in an international criminal court. This is possible through two
    Methods
    the establishment of an international criminal court like the international criminal tribunals for the Former Yugoslavia and Rwanda or referring to International Criminal Court. This paper has legally studied and evaluated the possibility of sentencing ISIS members in any of the mentioned courts. The outcome shows that every of theses courts has its advantages to prosecute and punish ISIS members and Iraq government and international community must use these capacity in a proper manner.
    Keywords: Daesh, War crimes, Crimes against human, Genocide, Case courts, International Criminal Court, Hybrid courts
  • Muhammad Imami, Hussein Noor Al Dinee Page 167
    The right of retaliation for religious minorities in Islam in the case of a murder against them by a Muslim is a subject required to be restudied once more. The requirement of such an investigation is more clear nowadays under the sovereignty of the jurist guardianship based on the teachings of the household of the prophet. This article, a restudy of the verses of the Quran and the narrations relating to the subject, has lead to a new conclusion that the religious minorities have the private right of retaliation whose enforcement is due to the Islamic ruler of the society. Due to this study their right of retaliation is not regarded as a case of the domination of non-Muslim over a Muslim which is forbidden in the Quran neither the narrations deny the subject and those tradition which seems negating this right are justified as something issued for assimilation. On the other hand, having a socio- political glance at the subject, we get to the conclusion that the right of retaliation is a private right and the Imam of the society has the right of enforcement of this law or leaving it fir blood money in different cases. Therefore the narrations concerning the subject seem contradictory.
    Keywords: Retaliation, Religious minorities, Islamic rulership, Jurist guardianship
  • Abdul Reza Asghari, Sajjad Roostaei Page 189
    It is not exaggerated if “Takfir” is determined as the most important issue in today’s Islamic world in spite of its inner religious nature, its scope is out of the religious limitation and beliefs and fear of it is extended to non-Islamic countries. For this importance, one of strategies can be considered to overcome this problem is using the criminal law and punishment. Although criminal law is a tool to react against offenders, the anti-human nature of Takfir and its close relationship with terrorism can separate criminal law from its essential principles and be like a tool for the legislator. In spite of this challenge, it is necessary for its criminalization under the light of its Islamic jurisprudence, it justifies the risk of deviation of the mentioned principles and yet, shows the advantages of applying law to non-legal substitutions. However, the suggested solution to combat and exit from the process of changing Takfir forces to terrorist ones is creating legal obstacles before their actions and in idiomatic expression, the criminalization of this phenomena is as obstacle crime, it is the way which has been selected by international documents.
    Keywords: Takfir, Takfir forces, Criminalization, The necessity of criminalization, Terrorist