فهرست مطالب

نشریه مطالعات قدرت نرم
پیاپی 18 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • کیومرث یزدان پناه درو *، یاشار ذکی، عظیم زمانی صفحات 8-35
    انسان در عصر حاضر با ورود به دنیای مجازی با پدیده های بسیار متفاوتی در عرصه گوناگون زندگی مواجه شده است. ورود به این دنیای متفاوت مفهوم سنتی دولت که با مرزهای جغرافیایی همراستا بود، دچار ابهام شده و به تبع آن شهروندی و دموکراسی در تعاریف خود با ابهام کارکردی روبرو شده اند. می توان دو دیدگاه کلی را درباره این که آیا اینترنت، دموکراسی و به تبع آن حقوق شهروندی را تقویت می کند؟ دیدگاه خوشبینانه بر این باور است که اینترنت مقیاس و سرعت اطلاعات را افزایش می دهد و نظارت و کنترل بیشتری را به روی رژیم اطلاعاتی در اختیار کاربران اطلاعات می گذارد، از این رو تعهد برای اطلاعات نامحدود، تعهد برای یک دموکراسی و حقوق شهروندی بهتری است. دیدگاه دیگر، استدلال هایی در رابطه با ناکارایی اینترنت در سیاست و حوزه شهروندی دارد، دیدگاهی که معتقد است اینترنت با توجه به عناصر هویتی از قبیل جنسیت، نژاد، وضعیت اجتماعی افراد و نابرابری های فضایی و جغرافیایی تبعیض ساز است و نهایتا این که، فضای اینترنت تحت نفوذ شدید منافع اقتصادی سرمایه داری است و از این رو نابرابری در حال افزایشی را نسبت به دنیای واقعی نشان می دهد. این پژوهش با استفاده از رویکرد تحلیلی توصیفی درصدد بررسی انتقادی اینترنت و رابطه آن با شهروندی و دموکراسی است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که این مفاهیم در فضای مجازی چندان تحت تاثیر این فضا نیستند و بالعکس بیشتر متاثر از فضای واقعی و تحت تاثیر گفتمان دولت مدرن قرار دارند.
    کلیدواژگان: دموکراسی، شهروندی، هویت، فضای مجازی، واقعیت و فراواقعیت
  • احمد زرنگار*، مرتضی مطهری صفحات 36-55
    قرن حاضر، یعنی قرن انفجار اطلاعات، عصری است که دانش ارتباطات از اهمیت فوق العاده ای برخوردار گردیده و بدون تردید باید به موازات پرداختن به عناصر و ارکان اصلی الگوهای ارتباطی و آنچه این فرآیند را تسهیل می نماید ، به موانع موجود و آنچه در این مسیر ممکن است اختلال ایجاد نماید، توجه نمود. این موانع ممکن است هر یک از عناصر سه گانه ی منبع ، مجرا و دریافت را دچار آسیب و چالش جدی نماید. اما در موضوع ارتباط دینی جامع ترین مرجع آسیب شناسی ارتباطات انسانی، کتاب نورانی قرآن کریم می باشد که علاوه بر ارائه ی شاخص های یک ارتباط موفق با مضامین متعالی، به موانع موجود در هر سه حوزه پرداخته است. از آنجا که جمهوری اسلامی به عنوان یک حاکمیت دینی در آستانه چهلمین سالگرد پیروزی خود قرار دارد, توجه به مبانی قرانی درباره ارتباط موفق و باز نگری سیاستهای فرهنگی در عرصه داخلی و خارجی آنهم با مدل قرآنی بسیار ضرورت دارد. از اینرو در این پژوهش با تاکید براین موارد به بررسی موانع در دو حوزه ی مجرا و دریافت پیام دینی پرداخته ایم.
    کلیدواژگان: قرآن، پیام رسانی، موانع پیام رسانی، کانال (مجرای تبادل پیام)، پارازیت(نویزونوفه)، ارتباط گر دینی
  • جلیل دارا *، محسن خاکی صفحات 56-77
    مقاله حاضر با اتخاذ رویکرد تحلیلی متکی بر تبیین ماهیت قدرت نرم از سوی نظریه پرداز اصلی آن، جوزف نای به چیستی، اجزا و اهداف آن پرداخته و از سوی دیگر با برداشتی تفسیری- تحلیلی از قرآن کریمجریان نفاق را به عنوان شبکه ای پیشینی و مهیا برای پیشبرد اهداف قدرت نرم دشمن علیه حکومت اسلامی معرفی می نماید. نتایج این بررسی دلالت بر آن دارد که قدرت سیاسی جریان نفاق، همپای قدرت حکومت دینی افزایش یافته و طبق الگوی قدرت نرم جوزف نای با ایجاد اختلال سیاسی در قدرت حکومت دینی بخشی از نظام سیاسی حکومت مخاطب را جذب دشمن کرده و زمینه های تغییر ماهیت نظام سیاسی دینی یا تغییر رفتار آن را فراهم می کند. سوالی که در اینجا مطرح است این که جریان نفاق (مسلمانان میانه رو به تعبیر جوزف نای) در حکومت دینی چه نقشی را در اعمال قدرت نرم دشمن ایفا می نماید؟ فرضیه ما این است که آنچه در نظریه قدرت نرم جوزف نای تحت عنوان "شبکه مسلمانان میانه رو" آمده است که موجب اختلال سیاسی در قدرت حکومت دینی و حصول نرم نتایج در تغییر ماهیت یا رفتار آن می شود، منطبق بر ویژگی های جریان نفاق در قرآن است که این جریان در جمهوری اسلامی ایران با نام "اسلام آمریکایی" شناخته می شود.
    کلیدواژگان: قدرت نرم، نفاق، مسلمانان میانه رو، حکومت دینی، جمهوری اسلامی ایران
  • غلام رضا خواجه سروی *، حامد کیانی مجاهد صفحات 78-105

    این پژوهش با هدف تبیین و ریشه یابی نفوذ و براندازی نرم در تاریخ ایران و تولید محتوای علمی و روش مند در این باره، با بهره گیری از روش تاریخی و جمع آوری داده ها به شیوه اسنادی و کتابخانه ای، در صدد پاسخ گویی به این سوال بوده که نفوذ جریانی چیست و طلیعه آن در سیاست و حکومت معاصر کدام است؟ برای دستیابی به این هدف، چارچوب مفهومی «نفوذ جریانی» با تلفیق دو مفهوم «نفوذ» و «جریان های اجتماعی» و ارائه مدل شماتیک ارتباط این دو مفهوم در شکل دهی به مفهوم «نفوذ جریانی» موردبررسی قرار گرفته است.
    در این نوشتار، جریان فراماسونری به عنوان نمونه انتخاب شد و پیرامون آن مساله نفوذ بررسی گردید و در نهایت این نتیجه به دست آمد که این نفوذ جریانی در ابتدا توسط جریان های سیاسی- اجتماعی متصل به قدرت های بزرگ دوران قاجار به ویژه انگلستان ذیل مسلک فراماسونری شکل گرفته و سپس توسط نسل های بعدی جریان وابستگی ادامه یافته است. آغازی که نفوذ شبکه ای را با ارائه ارکان سه گانه «بینش، گرایش و کنش» جریان با استفاده از مفاهیم ملهم از ورای مرزها، در سپهر سیاست و حکومت ایران ریشه دار کرده است.
    کلیدواژگان: نفوذ جریانی، پروژه نفوذ، استعمار، ملکم خان، امپریالیسم
  • مجتبی زارعی * صفحات 106-129
    . اقتصاد مبتنی بر بازار آزاد در نگاه اول، چندان دلالت سیاسی و اخلاقی صریحی ندارد و چنان می نماید که تنها به حوزه ی معاش و اقتصاد محدود می ماند اما داعیه های اخلاقی و سیاسی این شیوه ی اقتصاد ورزی را مورد ردیابی قرار داد. تقلیل پیدا کردن انسان به موجود طالب سود و حاوی استلزام ذاتی با خودپرستی رادیکال از جمله ی پیش فرض های بنیادی نظریه ی بازار آزاد به شمار می رود. آدام اسمیت بر این باور است که بازار، پدیده ای خودجوش و خودسامانگر است و دستی نامرئی –در غیاب هر گونه دخالت بیرونی- می تواند امور اقتصادی (و اجتماعی) را بسامان کند. اما وفق آموزه ی فطرت انسان دارای وجودی الهی است و همین شاخصه ی وجودی نیز او را مبدل به موجودی کمال جو و کمال گرا کرده است. انسان اقتصادی در اندیشه ی فطرت گرا موجودی صاحب کرامت است که اقتصاد برای او کارابزاری برای جلب رضایت الهی و قرب به اوست گواینکه اقتصاد منفک از اخلاق و جمع، برای او موجد اعتباری جامع نبوده و او اقتصاد را یکی از اقنوم های زیستی انسان در نظر می گیرد که در عین حال، مقوم اخلاق و جمع نیز خواهد بود. کارکردهای اقتصاد در نظام اقتصادی مبتنی بر بازار آزاد منبعث از لیبرالیسم با کارکردهای اقتصاد در نظام سیاسی مبتنی بر اندیشه ی فطرت گرا عمیقا با یکدیگر متخالفند و هیچ آشتی و سازشی نمی توان مابین آنها برقرار کرد.
    کلیدواژگان: اقتصاد، بازار آزاد، اندیشه ی فطرت گرا، اخلاق
  • حسین فتاحی اردکانی، حسین مسعودنیا *، سیدجواد امام جمعه زاده صفحات 130-153
    بررسی و تجزیه و تحلیل مفهوم قدرت یکی از موضوعات اساسی و مورد علاقه اندیشمندان حوزه علوم سیاسی بوده است. پژوهش حاضر در صدد تحلیل مفهوم قدرت و منابع تشکیل دهنده آن در حوزه علوم سیاسی و روابط بین الملل است. هدف اصلی پژوهش حاضر پاسخگویی به این سئوال مهم است که قدرت چیست، دارای چه وجوهی است و هر کدام از این وجوه دارای چه منابعی هستند؟ یافته های این پژوهش نشان دهنده این واقعیت است که در نظر اندیشمندان مختلف و به خصوص نای ، قدرت دارای سه وجه سخت، نرم و هوشمند است. حرکت جریان قدرت از منابع سخت آن شامل اجبارکنندگی، تهدید و استفاده از ابزار الات نظامی به سمت اقناع، تولید جذابیت و استفاده از ابزارهای نرم مانند فرهنگ، ارزش های سیاسی و مطلوبیت های سیاست خارجی و در نهایت استفاده از راهبردی بهینه و مدیریتی مدبرانه از منابع قدرت که از آن به قدرت هوشمند تعبیر می شود بوده است. این سیالیت، از حالتی به حالت دیگر در آمدن و تغییرات دائمی قدرت ناشی از جوهر قدرت و تغیرات ایجاد شده در بازیگران و محیط پیرامونی آن است، به طوری که مفهوم قدرت در هر زمانی در حال تغییر شکل و بازسازی خود مطابق با شرایط محیطی و بازیگران آن است. پژوهش حاضر با بهره گیری از روش توصیفی- تحلیلی و استفاده از شیوه مطالعه کتابخانه ای، کوشیده است تا با استفاده از منابع علمی و پژوهشی معتبر به این سئوال پاسخ دهد و به ارزیابی و تحلیل نظریه نای بپردازد.
    کلیدواژگان: جوزف نای، قدرت، قدرت سخت، قدرت نرم، قدرت هوشمند
  • سید رضا نقیب سادات، اسماعیل احمدی صفحات 154-179
    مقابله با انواع تهدیدهای نرم، نیازمند قدرت نرم جمهوری اسلامی ایران است تا نظام با استواری باقی بماند و فرهنگ تفکر انقلاب، جهانی شده و در جهان استقرار یابد. دستگاه ها و نهادهای انقلابی باید زمینه ساز و شکل دهنده به این قدرت نرم بوده و توانایی مقابله با هر نوع تهدید را داشته باشند.
    بسیج یکی از دستگاه هایی است که با تاکید بر توان مردم، از جبهه های مقاوم برای مقابله با تهدیدهاست که با استقرار نظام جامع اطلاع رسانی تقویت می شود. طراحی و استقرار این نظام، دارای الزام ها و ملاحظه هایی است که در اینجا از منظر مدیران و متخصصان بسیج به آن می پردازیم.
    هدف این پژوهش، شناخت شیوه طراحی، پیاده سازی، استقرار و اداره نظام جامع اطلاع رسانی در بسیج مستضعفین از منظرمتخصصان، سرآمدان و مدیران اطلاع رسانی است و با استفاده از روش کیو و با جمعیتی هفتادنفری از متخصصان، به ارائه نتایج و دستاوردها می پردازد. نتیجه نشان می دهد ایجاد یک نظام جامع اطلاع رسانی، نه تنها دارای رویکردهای خاص مدیریتی در اداره است، بلکه از چهارچوب های معین و الزام های مشخصی نیز پیروی می کند. بررسی انجام شده با استفاده از روش کیو، نتیجه تفکیک میان دو گونه دیدگاه مدیران و مسئولان بسیج، با دیدگاه کارگزاران و فعالان بسیج را مقابل ما نهاد. این امر نه تنها می تواند در ارائه ملاحظه های اداره رسانه نقش داشته باشد، بلکه در تولید محتوا و عمل نیز موثر است
    کلیدواژگان: قدرت نرم، نظام جامع اطلاع رسانی، بسیج، الزامات استقرار نظام، متخصصان ومدیران
|
  • Kiuomars Yazdanpanah Dero*, Yashar Zaki, Azim Zamani Pages 8-35
    By entering the virtual world, the traditional concept of government that had correlated with geographical boundaries, became foggy. And consequently, citizenship and democracy in their definition faced with functional ambiguity. In this regard, two general views can recognize about the Internet. Whether the internet reinforces of democracy and thus civil rights or not. In the optimistic view, the internet increases scale and speed of information and more control and Supervision on Information regime Provides the Information Users. Hence, in this Approach, the obligation for unlimited information is the obligation for better democracy and civil rights. Another view has the arguments on Internet inefficiency in politics and field of citizenship. In regard to the elements of identity such as gender, race, social situation of people and spatial and geographical inequalities, this approach represents that the Internet has a discriminatory character. Finally, the Internet space is under the strong influence of the capitalistic economic interests and therefore growing inequality shows than the real world. This research by using descriptive analytical approach seeks to critically examine the Internet and its relationship with citizenship and democracy. The results show that these concepts in the virtual space isn't affected by this space and vice versa further influenced by the real space and discourse of the modern government
    Keywords: Democracy, Citizenship, Identity, Virtual Space, Reality, Hyper reality
  • ahmad zarnegar*, morteza motahari Pages 36-55
    . These barriers may be any one of the three elements of the source, channel and can get damaged and challenges . The basic Dghdhy minds of thinkers in science communication and subsequently occupied the minds of communicators , forcing them to deal with this matter . Religious Communication in Human Communication Pathology comprehensive reference book, the Quran is luminous indices in addition to a successful relationship with transcendent meaning , the obstacles in all three areas is discussed. This study examines the obstacles in the field of religion is to channel and receive messages .
    Keywords:Messaging . Messaging barriers . Channel ( channel messaging ) noise ( Nvyzvnvfh ). Religious communicator
    . These barriers may be any one of the three elements of the source, channel and can get damaged and challenges . The basic Dghdhy minds of thinkers in science communication and subsequently occupied the minds of communicators , forcing them to deal with this matter . Religious Communication in Human Communication Pathology comprehensive reference book, the Quran is luminous indices in addition to a successful relationship with transcendent meaning , the obstacles in all three areas is discussed. This study examines the obstacles in the field of religion is to channel and receive messages .
    Keywords:Messaging . Messaging barriers . Channel ( channel messaging ) noise ( Nvyzvnvfh ). Religious communicator
    Keywords: Messaging_Messaging barriers_Channel ( channel messaging ) _noise ( Nvyzvnvfh )_Religious communicator
  • jalil dara*, mohsen khaki Pages 56-77
    In the present article By adopting an analytical approach dependent explain the nature of soft power by "Joseph Nye", Its main theorist, Investigates the its nature, its components, and its goals. On the other hand With an analytical interpretation from the "holy Quran" introduces the crowd of hypocrisy as a priori network and ready to advance the goals of American soft power against the Islamic state. The results of this review indicate that political power of the hypocrisys crowd increases parallel with the power of religious state and according to Joseph Nay's soft power pattern causing political disorder In the power of religious state and attracts the United States part of the political system of the target government and provides backgrounds of changing the nature of the political system of religion or change its behavior. The question here is that: "What role is hypocrisys crowd in applying American soft power to religious rule?" Our hypothesis is that: "The idea of moderate Muslim organization in Joseph Nye's soft power theory, It causes a political disorder in the process of religious state and soft results In changing the nature or political behavior of that system and coincide the moderate Muslim organization with the view of hypocrisys crowd in the Quran. This crowd is called "American Islam "in the Islamic Republic of Iran
    Keywords: soft power, Hypocrisys, religious government, moderate Muslim, Islamic Republic of Iran
  • qholamreza Khajesarvi*, hamed kiani mojahed Pages 78-105

    This study, by using the documentary/library method to collect information and historical method and with the aim of explaining the root of soft influence and overthrowing in Iranian history and Content creation around this topic, attempts to response this question: “what are the process influence and its vanguard in contemporary politics and government of Iran?” Therefore, in the first step, there has been investigated the conceptual framework of "process influence" in Iran's politics and government through the combined pathway of two concepts of "influence" and "social events" and the presentation of the schematic model of the relationship between these two concepts in the formation of the concept of "process influence". Then, in this study, the process influence in Iran during Qajar period has been analyzed by emphasizing the origin of this kind of influence during that time. According to above question, the findings of the current study has shown that such process influence has been started firstly by political/social events associated to the great powers of Qajar Period particularly England under the doctrine of Freemasonry followed by the next generations of dependency; the beginning of the network influence were provided by three pillars "insight, tendency and action" of the process, using implicit concepts beyond the boundaries in the sphere of Iranian politics and government.
    It should be noted that the writers of the current article have used the documentary/library method to collect information and they have answered the above question using the historical
    method
    Keywords: process influence, the project of influence, Colonialism, malkam khan, Imperialism
  • Mojtaba Zareie* Pages 106-129
    A free market economy at first glance does not have a clear political and moral implication, and it seems to be limited to the area of ​​livelihood and economics. But this is the only formal case, and if you look at it, you can track the moral and political motives of this method of economics. Reducing the human being to the present requires a profit and contains inherent intrigue with radical self-righteousness, which is one of the fundamental assumptions of the free market theory. Adam Smith, as the largest thinker in the free market, has received his moral and knowledge system mainly from Hutchison and Mandeville, and the justification for God's lack of presence and ethics in his economic affair can be justified. Smith believes that the market is a spontaneous and self-conscious phenomenon, and the invisible hand-in the absence of any external interference-can make economic (and social) affairs. The opposite of an economy based on a free market is an economically sophisticated economy based on natural teachings. According to the doctrine of nature which is expressed in Islamic philosophy, man has a divine existence, and this same existential attribute has also transformed him into a perfectionist and perfectionist being. This perfectionist sees all the appearances of the universe as an allegory of the sacred desire and uses all of them as educational grounds. An economist in the intellectualistic thought of a dignified being, the economy is for him a means of obtaining divine satisfaction and giving him the impression that a dissimilar economy of morality and collectivities is not a comprehensive credit for him, and he considers economics as one of the biological communities of mankind. At the same time, it will be a matter of ethics and accumulation. The functions of economics in a free market-based economic system derived from liberalism, with the functions of the economy in the political system based on intellectual thought, are deeply opposed, and no reconciliation can be established between them.
    Keywords: Economy, Free Market, Intellectualism, Ethics
  • Hosain Masoudnia* Pages 130-153
    review and analysis of the concept of power is one of the major issues of interest to scholars of political science. This study seeks to analyze the concept of power and its constituent resources in the field of political science and international relations. The main objective of this study is to answer the important question: What power, what aspects has been and what are each of these funds has? The findings reflect the fact that different scholars and especially Nye, has three modes of hard power, soft and smart. Move the power of hardware resources include Ajbarknndgy, military threats and use of instruments to persuasion, charm production and use of software tools such as culture, political values and foreign policy compliance and finally use the optimal strategy and strategic management of power sources that can be interpreted as smart power respectively. This fluidity, Syrvryt and permanent changes of power from the essence of power and the changelog is in the cast and its environment,, So that power for a dialogue at any time Changing environmental conditions and in accordance with the shape and restructure its actors. This study utilizes the analytical method and using library study, Tries to use the prestigious scientific research and first-hand sources and use Nye's theory to answer questions.
    Keywords: Joseph Nye, power, hard power, soft power, smart power
  • Seyyed Reza Naghib, Esmaeil Ahmadi Pages 154-179

    Countering all sorts of soft threats requires the soft power of the Islamic Republic of Iran to keep the system stable and the culture of revolutionary thought is globalized and established in the world. Revolutionary organizations and institutions should be the basis for this soft power and have the ability to deal with any kind of threat.
    Basij is one of the organizations that by the establishment of a comprehensive information system emphasizes the ability of the people to defend the frontiers that are threatened.
    The design and deployment of this system has the requirements and considerations that we are considering here from the perspective of the managers and specialists of the Basij.
    The purpose of this research is to understand the design, implementation, establishment and management of a comprehensive information system in the mobilization of the underprivileged from the perspective of experts, senior managers and information managers, and using the Quo methodology and with the seventy-seven-year-olds from the experts, presents the results and achievements.
    The purpose of this research is to understand the design, implementation, establishment and management of a comprehensive information system in the Basij from the perspective of experts, senior managers and information managers, and using the Q methodology. It is conducted between seventy persons of experts,and here we present the results according the managers and experts perspectives. The result suggests that the creation of a comprehensive information system, not only has specific management approaches in the administration, but also follows certain frameworks and specific requirements. This study carried out using the Q method has led us to distinguish between the views of managers and, with the views of the Basij activists and information experts. Not only can this contribute to the presentation of the views of the media administration, but also contributes to the production of content and practice
    Keywords: soft power, comprehensive information system, basij, requirements for system deployment, specialists, managers