فهرست مطالب

زیست فناوری گیاهان زراعی - پیاپی 18 (تابستان 1396)

مجله زیست فناوری گیاهان زراعی
پیاپی 18 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • پگاه مرادی دزفولی، محمد صدقی، مهران عنایتی شریعت پناهی *، بهرام علیزاده صفحات 1-14
    در این تحقیق از هیبریدهای F1 تجاری هایولا اقدام به تولید لاین های دابل هاپلویید کلزا (اینبرد) به روش جنین زایی میکروسپور گردید. به منظور بررسی ترکیب پذیری عمومی لاین های دابل هاپلویید آزمون تاپ کراسی با 28 لاین دابل هاپلویید و والد تاپ کراس هایولا 420 انجام گرفت. هیبریدهای حاصله از تلاقی لاین دابل هاپلویید-تستر در سال زراعی 1394 کاشته شدند. صفات ارتفاع گیاه، تعداد خورجین در شاخه اصلی و فرعی، تعداد خورجین در بوته، تعداد دانه در خورجین، طول خورجین، تعداد شاخه فرعی، طول ساقه اصلی، وزن هزار دانه، عملکرد تک بوته، تعداد روز تا شروع گلدهی، تعداد روز تا خاتمه گلدهی، تعداد روز تا رسیدن فیزیولوژیک و عملکرد روغن برای ارزیابی قدرت ترکیب پذیری عمومی لاین-ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از تجزیه واریانس حاکی از تفاوت معنی دار بین نتاج تاپ کراس برای تمام صفات مورد بررسی در سطح احتمال یک درصد بود. بر اساس تجزیه و تحلیل مقایسه میانگین ها توسط آزمون دانکن در سطح احتمال 1%، نتاج تاپ کراس شش لاین دابل هاپلویید DH1، DH8، DH10، DH11، DH13 و DH21 دارای بیشترین اختلاف معنی دار نسبت به نتاج تاپ کراس سایر لاین های دابل هاپلویید از نظر صفات مورد بررسی بودند. بیشترین میزان عملکرد بذر و عملکرد روغن مربوط به نتاج تاپ کراس حاصل از تلاقی دابل هاپلویید 21 × هایولا 420 بود. بیشترین مقادیر ترکیب پذیری عمومی مثبت برای صفات عملکرد بوته، تعداد خورجین در بوته، تعداد دانه در خورجین و وزن هزار دانه مربوط به لاین های دابل هاپلویید DH1، DH10 و DH21 بود، لذا می توان از این سه لاین دابل هاپلویید به عنوان لاین های والدی برتر در برنامه های اصلاحی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: جنین زایی میکروسپور، دابلدهاپلویید، تاپ کراس، ترکیب پذیری عمومی، کلزا
  • علی عمرانی، سعید اهری زاد*، رامین روح پرور، منوچهر خدارحمی، محمود تورچی صفحات 15-25
    زنگ های ساقه و قهوه ای از خسارت زاترین بیماری های گندم در سراسر جهان می باشند. استفاده از مقاومت ژنتیکی و تولید ارقام مقاوم مطمئن ترین روش کنترل زنگ ها به شمار می رود. شناسایی منابع مقاومت به زنگ و تعیین ژن های مقاومت موجود در آن ها یکی از ملزومات رسیدن به ارقام مقاوم و ایجاد مقاومت پایدار می باشد. برای تعداد قابل توجهی از ژن های مقاومت به زنگ ساقه و قهوه ای، نشانگرهای مولکولی مرتبط شناخته شده است. در این تحقیق برخی از لاین های امیدبخش گندم در دست معرفی چهار اقلیم (گرم و مرطوب شمال، گرم و خشک جنوب، معتدل و سرد) کشور جهت تشخیص حضور ژن ها و یا جایگاه های ژنی مقاومت گیاهچه ای شامل Sr39/Lr35، Sr31/Yr9/Lr26/Pm8/Pm17، Sr24/Lr24 و Sr22 با استفاده از نشانگرهای مولکولی پیوسته با آن ها مورد بررسی قرار گرفتند. با توجه به نتایج به دست آمده از این تحقیق مشخص شد که جایگاه ژنی Sr39/Lr35 تنها در لاین SEP59 و جایگاه ژنی Sr31/Yr9/Lr26/Pm8/Pm17 در لاین های S-84-14 و SEP49 وجود دارد. سایر جایگاه های ژنی در هیچ کدام از لاین های مورد بررسی شناسایی نشدند. نتایج به دست آمده از این تحقیق نشان داد که فراوانی حضور این ژن ها در لاین های امیدبخش گندم پایین بوده و بنابراین بایستی با استفاده از لاین های حاوی ژن های مقاومت در برنامه های اصلاح گندم، فراوانی حضور این ژن ها در ارقام اصلاح شده افزایش یابد.
    کلیدواژگان: جایگاه ژنی، کاهش عملکرد، منابع مقاومت و مقاومت ژنتیکی
  • امین عابدی عابدی، رضا شیرزادیان خرم آباد *، محمد مهدی سوهانی صفحات 27-40
    در یوکاریوت ها DNA ژنومی در ترکیب با پروتئین های هیستونی کروماتین را ایجاد می کند. چپرون های هیستونی از طریق تغییر دسترسی به DNA بر میزان رونویسی ژن ها تاثیر می گذارند. بر خلاف مخمر و جانوران، در مورد چپرون های هیستونی گیاهی اطلاعات کمی وجود دارد. در این رابطه، خانواده nucleosome assembly protein (NAP) در تمام یوکاریوت ها حفاظت شده بوده و جزء جدایی ناپذیر در پایداری، حفظ و پویایی کرماتین یوکاریوتی می باشد. این پروتئین ها در انتقال هیستون ها به هسته، تشکیل نوکلئوزوم و القاء سیالیت کروماتین نقش داشته و لذا رونویسی بسیاری از ژن ها را تحت تاثیر قرار می دهد. در این مطالعه با استفاده از روش های بیوانفورماتیکی، 6 ژن شبه NAP (ZmNPL1 تا ZmNAPL6) در ذرت شناسایی شد. آنالیز فیلوژنتیکی نشان داد که این ژن های NAPL همانند ژن های NAPL آرابیدوپسیس و برنج به دو زیر گروه تقسیم شده و رابطه تکاملی نزدیکتری با ژن های NAPL برنج داشتند. این ژن ها دارای 3 تا 11 اینترون بوده و بر روی 5 کروموزوم از 10 کروموزوم ذرت قرار گرفته اند. آنالیز بیانی بر پایه ریزآرایه نشان دهنده تنظیم دقیق رونویسی ژن های ZmNAPL در طول نمو ذرت می باشد. این امر حاکی از نقش مهم این ژن ها در برنامه ریزی مرتبط با فرآیندهای نموی ذرت بود. این مطالعه اولین گزارش در مورد شناسایی و بررسی روابط تکاملی، ساختاری و بیانی ژن های NAPL ذرت بوده و نتایج بدست آمده از آن اطلاعات پایه برای تحقیقات آتی در مورد کارکرد ژن-های NAPL ذرت را مهیا می سازد.
    کلیدواژگان: آنالیز فیلوژنتیکی، بیان ژن، بیوانفورماتیک، نوکلئوزوم
  • حوریه مسعودی، حسین صبوری*، فاختک طلیعی، جبارالت جعفربای صفحات 41-56
    به منظور بررسی تنوع ژنتیکی و تجزیه ارتباط برای صفات مورفوفنولوژیک و مقاومت به بیماری سفیدک پودری در ژرم پلاسم گندم با استفاده از نشانگرهای ISSR، IPBS و IRAP ، 115 ژنوتیپ گندم در سال زراعی 94-1393 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه گنبد کاووس در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. ژنوتیپ ها از تنوع بالایی برخوردار بوده و بین ژنوتیپ ها تفاوت معنی داری از لحاظ کلیه صفات مورد ارزیابی بجز طول دانه وجود داشت. به منظور ارزیابی تنوع مولکولی در 60 ژنوتیپ گندم، تکثیر از 8 آغازگر ISSR، IPBS و IRAP استفاده شد. از 61 باند تشکیل شده 47 باند چند شکل بودند. تعداد باندهای چند شکل از 2 تا 14 به ازای هر آغازگر متفاوت بود. بیشترین و کمترین درصد چندشکلی مربوط به آغازگر نوع ISSR و iPBS به ترتیب با 100 و 50 درصد بود. همچنین در این بررسی واکنش 60 ژنوتیپ و لاین گندم در برابر قارچ عامل بیماری در شرایط درون شیشه ای مورد ارزیابی قرار گرفتند. تجزیه خوشه ایلاین ها را در سه گروه حساس، مقاوم و حدواسط قرار داد. بر اساس نتایج مقایسه میانگین به روش LSD، لاین های 127 و 801 مقاوم ترین لاین ها بودند در حالی که لاین های 390، 515 و 833 بیشترین حساسیت را نسبت به بیماری نشان دادند. تجزیه ارتباط بین نشانگرها و صفات نشان داد که 56 آلل با صفات در ارتباط هستند و آلل PR50-6 بیشترین ارتباط را با صفات مورد ارزیابی داشت. با استفاده از نتایج این پژوهش ژنوتیپ های برتر می‏توانند برای مراحل بعدی به نژادی گزینش شوند.
    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، نشانگرهای مولکولی، تجزیه ارتباط، مقاومت، گندم
  • اصغر میرزایی اصل*، میشانه عسگری، مریم علیمیرزایی صفحات 57-72
    انتقال از رشد رویشی به فاز زایشی از تحولات مهم در زندگی گیاهان می باشد. این پدیده در گیاهان عالی تحت تاثیر بسیاری از عوامل ژنتیکی و فیزیولوژیکی می باشد. شناسایی این عوامل یکی از اهداف مهم در اصلاح بسیاری از گیاهان می باشد. در دهه های اخیر گیاه آرابیدوپسیس به عنوان یک گیاه مدل در بسیاری از مطالعات مربوط به عمل گلدهی به کار رفته است و بسیاری از مسیرهای مربوط به کنترل گلدهی در این گیاه مشخص شده است. انتقال به مرحله گلدهی توسط ژن های ایجادکننده گل شامل FT،TSF، SOC1 و AGL24 تنظیم می شود که این ژن ها شناسایی ژن های مریستم گل را از طریق مسیرهای تناوب نوری، بهاره سازی، خودانگیزی و جیبرلین القاء می نمایند. تناوب نوری یکی از عمده ترین شرایط محیطی موثر در انتقال به گلدهی محسوب می شود که تحت تاثیر گیرنده های نوری فیتوکروم و کریپتوکروم و دو ژن CO و FT می باشد. ژن FLC که عمدتا مسئول نیاز بهاره سازی در آرابیدوپسیس محسوب می شود مستقیما به عنوان مانع تنظیم کننده های گلدهی FT و SOC1 بوده و از انتقال به گلدهی جلوگیری می کند. ژن های مسیر خودانگیزی عمدتا مستقل از شرایط محیطی اند و باعث ممانعت از بیان FLC توسط فرآیند کنترل مبنی بر RNA یا تغییر کروماتین می شوند. در نهایت جیبرلین در زمانی که مسیر تناوب نوری غیر فعال است، به عنوان تسریع کننده گلدهی عمل می کند. در این مقاله مروری مکانیسم کنترل گلدهی در گیاه آرابیدوپسیس بررسی و اهمیت آن در اصلاح نباتات تشریح شده است.
    کلیدواژگان: آرابیدوپسیس، بهاره سازی، تناوب نوری، فرآیند گلدهی
  • بازسازی شبکه های ژنی و برهم کنش پروتئینی دخیل در پاسخ به تنش خشکی در برنج
    احسان پورعابد، زهرا سادات شبر* صفحات 73-92
    برنج یکی از ارزشمندترین محصولات کشاورزی است. یکی از تاثیرگذارترین عوامل محدود کننده این محصول استراتژیک تنش خشکی می باشد. نظر به چند ژنی بودن تحمل به خشکی، هدف پژوهش حاضر بازسازی شبکه ژنی درگیر و شناسایی ژن های کلیدی مربوطه در برنج با استفاده از تجزیه و تحلیل داده های ریزآرایه بوده است. به همین منظور با استفاده از نرم افزار تحت وب Genevestigator تمامی ژن های دارای تغییر بیان بالاتر و مساوی 5/2 و پایین تر و مساوی 5/2- در حالت تنش خشکی نسبت به شرایط نرمال در بین تمامی آزمایشات ریزآرایه انجام شده در برنج شناسایی شدند. در مجموع 101 ژن با تغییر بیان ≥5/2 و ≤5/2- شناسایی شد و شبکه تنظیم ژنی و برهم کنش پروتئینی برای آن ها رسم گردید. ژن های قطب (ژن های دارای بیشترین برهم کنش) با استفاده از 9 الگوریتم محاسباتی Cyto-Hubba در نرم افزار Cytoscape شناسایی شدند. این امر منجر به شناسایی 14 ژن غیر تکراری شد که به عنوان موثرترین ژن ها در پاسخ به تنش خشکی در نظر گرفته شدند و شبکه هم بیانی آن ها رسم گردید. بر اساس بررسی هستی شناسی ژن های دارای بیان افتراقی، ژن های هم بیان با آنها و ژن های قطب، تنظیم رونویسی از گروه های اصلی بود که نشان دهنده اهمیت عوامل رونویسی در مکانیسم تحمل به خشکی می باشد. در میان عوامل رونویسی می توان به عوامل پاسخ دهنده به تنش خشکی همچون خانواده های ژنی AP2، bZIP، WRKY، MYB و عوامل متصل شونده به عناصر پاسخ دهنده به ABA، اشاره نمود. امید است نتایج به دست آمده در راستای یافتن راهکارهایی هدفمند جهت افزایش تحمل به خشکی مفید واقع گردد.
    کلیدواژگان: تنش غير زيستي، ريزآرايه، شبکه زيستي، ژن هاي پاسخ دهنده به خشکي، ژن قطب
  • ابراهیم بیرامی زاده، رقیه زارعی، زهره حاجی برات، زهرا حاجی برات، عباس سعیدی * صفحات 93-102
    شیوه کشت درون شیشه ای روش مناسبی برای تکثیر رقم های تجاری گل سرخ با یکنواختی بسیار بالا و عاری از بیماری می باشد، امروزه به عنوان راه گشای مطلوبی در جهت اصلاح از طریق دست ورزی ژنتیکی به شمار می رود. در این مطالعه قابلیت ساقه زایی و ریشه زایی نسترن در شرایط درون شیشه ای بررسی گردید. از جوانه های جانبی به عنوان ریز نمونه کشت استفاده شد. آزمایش ساقه زایی با استفاده از فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی انجام شد. محیط کشت مورد استفاده در مرحله ساقه زایی غلظت های مختلف تنظیم کننده های کینتین (5/0،0 میلی گرم در لیتر) و بنزوئیک اسید (5/0-1-5/1-2 میلی گرم در لیتر) بود. تجزیه واریانس برای صفات تعداد شاخساره و طول گیاهچه در سطح 1% اختلاف معنی داری را نشان دادند. بیشترین تعداد شاخساره با غلظت های تنظیم کننده رشد (1 میلی گرم در لیتر) بنزوئیک اسید همراه با ( 5/0 میلی گرم در لیتر) کینتین مشاهده شد. بیشترین طول گیاهچه با استفاده از تنظیم کننده-های رشد ( 5/0 میلی گرم در لیتر) BA و همراه با (5/0 میلی گرم در لیتر) Kin به دست آمد. صفات تعداد ریشه، نسبت تعداد ریشه /طول ریشه و طول ریشه تفاوت معنی داری را در پاسخ به تیمارهای مختلف ریشه زایی نشان دادند. علاوه بر این، بهترین تیمار ریشه زایی در غلظت میلی گرم در لیتر 2/1 ایزوبنزوئیک اسید به دست آمد. تمامی گیاهچه ها سازگار شده و به گلخانه تجاری رز منتقل گردید.
    کلیدواژگان: نسترن، ریز ازدیادی، جوانه جانبی، ریشه زایی، پرآوری
|
  • Mehran Enayati Shariaatpanah *, Bahram Alizade, Mohammad Sedghi, Pegah Moradi Pages 1-14
    In this research, Hayola F1 hybrids were used to produce rapeseed doubled haploid lines using microspore embryogenesis. To study general combining ability (GCA) of, the induced doubled haploid (DH) rapeseed lines, a top cross analysis was conducted using 28 doubled haploid lines and top cross parent of Hayola 420. Produced hybrids of doubled haploid lines × Hayola 420 were sown in research farm in 2015 growing season. Plant height, number of pods per branch and sub branches, number of seeds per pod, pod length, number of sub branches, length of main branch, 1000-seeds weight, single plant yield, number of days to flowering, number of days to seeding, number of days to physiological maturity, and oil yield were recorded in all top cross progeny to investigate GCA of DH lines. Results of analysis of variance showed a significant difference among all top cross hybrids for all investigated traits at 1% probability level. Based on means comparison analysis using multiple range Duncan test at 1% probability level, top cross hybrids of DH1, DH8, DH10, DH11, DH13, and DH21 were more differ than other top cross hybrids for all investigated characteristics. The highest mean of seed yield and oil yield was related to the top cross progeny of DH21 × Hayola 420. Results of top cross analysis showed that the highest positive and significant GCAs for single plant seed yield, number of pods per plant, and 1000-seeds weight were corresponded to DH1, DH10, and DH21, therefore these three DH lines can be used as elite parental lines in future breeding programs of rapeseed.
    Keywords: Doubled haploid, General combining ability, Microspore embryogenesis, Rapeseed, Top cross
  • Ali Omrani, Saeid Aharizad *, Ramin Roohparvar, Manoochehr Khodarahmi, Mahmoud Toorchi Pages 15-25
    Stem and leaf rusts are the most devastating wheat diseases, worldwide. Utilization of genetic resistance and improvement of resistant cultivars are considered as the most reliable approaches to control wheat rusts. Identification of rust resistance sources and the involved resistance genes is one of the requirements for achieving sustainable resistance as well as resistant cultivars. Molecular markers have been identified for a significant number of, stem and leaf rusts resistance genes/loci. In this study, selected pre-released wheat promising lines of four Iranian major climate zones (Hot and humid, Hot and dry, moderate and Cold( were evaluated for the presence of seedling resistance genes or loci linked to the four molecular markers Sr39/Lr35, Sr31/Yr9/Lr26/Pm8/Pm17, Sr24/Lr24 and Sr22. Based on the results Sr39/Lr35 locus was identified only in line SEP59, while Sr31/Yr9/Lr26/Pm8/Pm17 locus in lines S-84-14 and SEP49. Sr24/Lr24 and Sr22 loci were not identified in all lines tested. The results of this study showed a low frequency of the resistance loci in pre-released promising lines and, thus, lines possessing these loci should be incorporated in wheat breeding programs in order to increase their frequency in new cultivars.
    Keywords: Genetic resistance, Loci, Resistance sources, Yield loss
  • Amin Abedi, Reza Shirzadian-Khorramabad *, Mohammad Mehdi Sohani Pages 27-40
    In eukaryotes cells, genomic DNA in combination with histone proteins is formed the chromatin. Histone chaperones affect the gene transcription via altering in DNA accessibility. In contrast to their animal and yeast counterparts, not much is known about plant histone chaperones. Nucleosome assembly protein (NAP) family histone chaperones are conserved throughout eukaryotic genomics. NAP is an integral component in the establishment, maintenance, and dynamics of eukaryotic chromatin. They transfer histones into the nucleus, assemble nucleosomes, and promote chromatin fluidity, thereby, affecting the transcription of many genes. In this study, by applying some bioinformatics analysis approaches, six putative NAP genes (ZmNAPL1–ZmNAPL6) were identified in maize (Zea mays) using the released maize genomic sequences. Phylogenetic analysis showed that these ZmNAPLs are classified into two subgroups as found in Arabidopsis and rice. Moreover, it was found that maize NAPL proteins are more closely related to rice. The ZmNAPL genes contained three to eleven introns and were distributed across 5 out of 20 chromosomes in maize. Microarray-based expression analysis of ZmNAPLs showed that there is a tight transcriptional regulation on ZmNAPL genes during the plant development in maize suggesting that they may play a role in genetic reprogramming in association with the developmental process. This study is the first report about NAPL gene family in maize and obtained results provide basic information for future research on the functions of NAPL genes in maize.
    Keywords: Bioinformatics, Gene Expression, Nucleosome, Phylogenetic Analysis
  • Hooriyeh Masoudi, Hossein Sabouri *, Fakhtak Taliey, Jabbar Alat Jafarby Pages 41-56
    In order to evaluation of genetic diversity and association analysis of morpho-phonological traits and mildew disease of wheat germplasm, 115 wheat genotypes were planted in the research field of Gonbad Kavous University as RCBD design with 3 replications in 2015-16. According to the results, there was a significant difference between all measured traits except grain length. In order to evaluation of molecular diversity in 60 wheat genotypes, 8 ISSR, IPBS and IRAP primers were used. Out of 61 bands produced in total, 47 bands were polymorph. The number of polymorphic bands was different range from 2 to 14 bands for each primer. The maximum percent of polymorphism with %100 polymorphism belonged to PRI-46 primer, and the minimum percent of polymorphism with %50 polymorphism belonged to PRI-59, PRI -10 and PRI-5 primers. In this study, also 60 genotypes and lines of wheat were evaluated in-vitro against Bgt. Cluster analysis of data of Powdery mildew caused was grouped lines in three groups of sensitive, resistance and median using UPGMA algorithm and Euclidian distance. Mean comparison using LSD indicated that lines 127 and 801 were high resistance but lines 390, 515 and 833 were susceptible to Bgt. Association analysis between markers and traits morpho-phenological showed that a total of 56 alleles showed a connection between the characters and PR50-6 allele associated most relevant to the characters. Based on results of this research, the higher genotypes could be screened for advanced wheat breeding steps.
    Keywords: Genetic diversity, Molecular markers, Association analysis, Resistance, Wheat
  • Asghar Mirzaie Asl *, Mishaneh Asgari, Maryam Alimirzaee Pages 57-72
    Transition from vegetative growth to reproductive phase is one of the most important developments in plants life. This phenomenon is influenced by many genetic and physiological factors in higher plants. Identification of these factors is an important aim in breeding of many plants. In recent decades, Arabidopsis has been used as a model plant in many studies related to flowering pathways and many paths has been found in this plant. Transition to flowering stage is regulated by flower causing genes including FT, TSF, SOC1 and AGL24 which induce identification of flowering meristem genes through the paths of photoperiod, vernalization, spontaneous and gibberellin. Photoperiodism is one of the most important environmental affecting factors in transition to flowering influenced by light receptors of phytochrome and cryptochrome, and CO and FT genes. FLC gene which is mainly responsible for vernalization in Arabidopsis, directly is as a repressor of FT and SOC1 flowering regulators and prevents the transition to flowering. Autonomous pathway genes are largely independent from the environmental conditions, and prevent the FLC expression by RNA-based control process or chromatin change. Finally, the gibberellin acts as a flowering accelerator when the photoperiodism pathway is inactive. In the present paper, the mechanism of flowering control for Arabidopsis plant is investigated and its importance in plant breeding is described.
    Keywords: Arabidopsis, Flowering process, Photoperiodism, Vernalization
  • Reconstruction of drought responsive gene and protein interaction networks in rice
    Ehsan Pourabed, Zahra-Sadat Shobbar * Pages 73-92
    Rice is one of the most valuable crops, and water deficiency is the most important constraint to rice production. Due to the complexity and multigenic characteristics of the drought tolerance trait, the objective of the current research were reconstruction of the involved gene networks and identification of the key genes in rice plants using microarray data analysis. To achieve the goal, all the differentially expressed genes (DEGs) with fold changes ≥.5 and ≤-2.5 at drought stress compared to normal conditions were identified among all the microarray data-series in rice using Genevestigator online tools. Totally, 101 DEGs were identified and their gene regulatory as well as protein-protein interactions (PPIs) networks was reconstructed. The hub genes (genes with the most interactions) were distinguished using nine Cyto-hubba computational algorithms on Cytoscape software. Based on the hub analysis results, 14 unique (non-redundant) genes were identified as the most effective genes in response to drought stress and their co-expression networks were constructed. According to the gene ontology analysis of the DEGs, their co-expressed genes and the hub genes, regulation of transcription were among the major groups indicating the importance of transcription factors (TFs) roles in drought tolerance mechanism. Amongst the TFs, ABA-responsive binding factors (AREBs), AP2, bZIP, WRKY and MYB gene families were observed. We hope that the obtained results would be beneficial toward finding the smart strategies for drought tolerance improvement.
    Keywords: Biological network, drought responsive genes, Hub gene, Microarray, Oryza sativa
  • Ebrahym Beiramizadeh, Roghayeh Zarei, Zohreh Hajibarat, Zahara Hajibarat, Abbas Saeidi * Pages 93-102
    In vitro propagation has proven a suitable method for mass multiplication of uniform and diseases-free plants and acts as a new tool for modern breeding through genetic manipulation. This experiment was conducted to study the in vitro effects of growth regulators on proliferation and rooting ability of Rosa canina. Auxiliary buds were used as explant in this experiment. The stem formation was tested using completely randomized factorial design. MS medium for shoot proliferation was supplemented with various concentrations of BA (0.5, 1, 1.5, 2 mgl-1) and Kin (0, 0.5 mgl-1). Analysis of variance showed that shoot number and shoot height were highly significant at 1% level. The most shoot proliferation was observed at 1 mgl-1 BA with 0.5 mgl-1 Kin. Maximum plantlet length was obtained with 0.5mgl-1 BA and 0.5mgl-1 Kin in combination. Number of roots, ratio of root number to root length and root length showed statistically significant difference in response to different root induction treatments. Furthermore, best root regeneration was obtained at 1.2 mgl-1 IBA in R. canina. All hardened plantlets were transferred to commercial rose greenhouse.
    Keywords: Rosa canina, Micropropagation, Auxiliary bud, Rooting, Proliferation