فهرست مطالب

علوم و فنون دریایی - سال پانزدهم شماره 4 (زمستان 1395)

مجله علوم و فنون دریایی
سال پانزدهم شماره 4 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فرزاد ستوهیان*، محسن رنجبران صفحات 1-12
    زره داران از رده سخت پوستان بوده که از خط ساحلی تا عمق حدود 2800 متری ساکن هستند. این موجودات غالبا در مناطقی نظیر دریاچه ها، چشمه ها، رودها، باتلاق ها، تالابها، دریاها و اقیانوس ها سکونت دارند. با توجه به این که، این موجودات در تمام زیست بوم های آب شیرین، لب شور و دریایی به سر می برند طبیعی است که به صورت فسیل در تمام مناطق ذکر شده، یافت شوند. زره داران در اکولوژی دیرین (paleoecology) اهمیت بسیار زیادی دارند، به خصوص زمانی که روزنه داران (Foraminifera) حضور ندارند. آب دریای خزر شور و تلخ بوده و 13 هزار در واحد نمک داشته و شیرین تر از آب اقیانوس ها می باشد. این منطقه از محیط های مناسب برای زیست زره داران محسوب می شود. این موجودات هم به صورت کفزی(benthic) و هم به صورت شناور (plagic) دیده می شوند ولی شکل های شناور به صورت فسیل نادر می باشد. گونه هایی نظیرLeptocythere alifani، Stenocypria fischeri، Cyprideis sp.، cyprideis littoralis Loxocnoncha gibboida، Loxocnoncha eichwaldii، Loxocnoncha emendatis Caspiolla liventali از شاخص ترین گونه های شناخته شده در حوضه جنوب شرقی دریای خزر محسوب می شوند. در این تحقیق شناسایی گونه های زره داران و نیز بستر زیست مناسب برای گونه های شناخته شده مورد توجه قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: دریای خزر، استراکود، زیستگاه، سخت پوستان
  • محمدرضا رحمانی*، مهناز اردلان صفحات 13-25
    با توجه به تغییرپذیری مرجان ها بخصوص گونه های جنس Acropora در پاسخ به شرایط محیطی، همواره تاکسونومی این جنس از مرجان ها با چالش روبه رو بوده است. به همین دلیل برخی مواقع اکومورف ها بعنوان گونه معرفی شده اند. ازآن جمله می توان به گزارش Acropora clathrata از شمال و شمال غرب خلیج فارس اشاره نمود. حضور و عدم حضور این گونه در خلیج فارس سال ها مورد بحث محققین می باشد. به منظور روشن نمودن این موضوع، حداقل در شمال خلیج فارس، 74 کلنی از دو فرم Acropora downingi یا دو گونه A. downingi و A.clathrata، از سه جزیره مختلف لارک، فارور و خارک که به ترتیب از شرق به غرب خلیج فارس واقع شده اند، نمونه برداری و مورد ارزیابی مورفولوژیک، مورفومتریک و ژنتیک قرار گرفت. تحلیل های تک متغیره (آنالیز واریانس) و چند متغیره (تجزیه به مولفه های اصلی و تحلیل تشخیصی) نتایج حاصل از مطالعات تاکسونومیک، نشان دادند که تغییرات مشاهده شده در صفات، تنوعات درون گونه هستند و تمام نمونه ها به A. downingi تعلق دارد. مطالعات مولکولی نیز نتایج فوق را تایید نموده و حاکی از آن است که A. clathrata در شمال وشمال غرب خلیج فارس وجود ندارد. بنابراین با توجه به شواهد مورفولوژیک، مورفومتریک و مولکولی، A. clathrata در شمال و شمال غرب خلیج فارس وجود نداشته و گونه ای که در منطقه به عنوان A. clathrata معرفی می گردد، در واقع تنوع درون گونه ای بوده و متعلق بهفرم دیگری از A. downingi است.
    کلیدواژگان: Acropora downingi، تنوع درون گونه ای، مرجان های شاخ گوزنی، جزایر مرجانی، ریزماهواره
  • مریم پرویز، یدالله نیکپور قنواتی*، احمد تقوی مقدم، کمال غانمی صفحات 26-32
    در این مطالعه جداسازی فراکشن های سمی زهر نماتوسیت عروس دریایی Crambionella orsini، که از گونه های رایج در خلیج فارس است، با دو روش متفاوت کروماتوگرافی آنیونی و ژل فیلتراسیون صورت گرفت و سپس هر دو کروماتوگرافی مقایسه گردید. سم این گونه از عروس دریایی همانند گونه های دیگر دارای خاصیت همولیتیک می باشد.
    پس از فرایند استخراج سم از نماتوسیت های موجود در تنتاکول ها و لبه های چتر این گونه ، سم خام به دست آمده توسط دو روش کروماتوگرافی با سفادکس G-200 و رزین آنیونی DEAE به صورت جزئی خالص سازی شد. در هر مرحله از فرایند فراکشن گیری، جذب هر فراکشن به دست آمده در 280 نانومتر توسط دستگاه اسپکتروفتومتر خوانده شد. و سپس برای مشخص شدن فراکشن سمی هر فراکشن به 3 موش معمولی از طریق رگ دمی تزریق شد و در نهایت داده های حاصل شده از هر دو نحوه کروماتوگرافی با هم مقایسه گشت.
    نتایج نشان داد که در مورد کروماتوگرافی ژل فیلتراسیون فرکشن دوم به دست آمده سمی بود و در مورد کروماتوگرافی آنیونی فراکشن اول و دوم دارای خاصیت همولیتیکی بود.
    تعیین روش مناسب برای خالص سازی این زهر نماتوسیت می تواند به یافتن یک روش جامع برای خالص سازی سموم دریایی به خصوص عروس دریایی کمک بالقوه ای کند و در نهایت می تواند منجر به یافتن یک پادزهر اختصاصی در روند گزش عروس دریایی این گونه نماید
    کلیدواژگان: عروس دریایی، نماتوسیست، کروماتوگرافی ژل سفادکس، کروماتوگرافی تعویض یونی، فرکشن
  • سیدجعفر سجادی پارسا، محبوبه جوانمردی، حمیدرضا تهمک* صفحات 33-55
    در این تحقیق سلسه مراتب نیازهای کارکنان اداره کل بنادر و دریانوردی استان هرمزگان ترسیم و رتیه بندی شده است. پس از تایید روایی و پایایی، پرسشنامه در میان افراد نمونه که تعداد اعضای نمونه به وسیله ی فرمول کوکران به دست آمد، توزیع شد. از میان 100 پرسشنامه توزیعی، 93 پرسشنامه جمع آوری شد که همه ی آنها قابل قبول بودند. جهت تحلیل پرسشنامه ها از آزمون های T-test، ANOVA، شاخص KMO، آزمون بارتلت، آزمون کولموگروف-اسمیرنوف (KS)، آزمون توزیع دوجمله ای، ضریب همبستگی اسپیرمن و آزمون نیکویی برازش (به وسیله ی نرم افزارهای SPSS 19، Lisrel 8.8 و Excel) استفاده شده است. مدل مفهومی تحقیق به وسیله ی شاخص های برازش مدل که عبارتند از GFI، AGFI، RMSEA، CFI و NFI و همچنین آزمون توزیع دوجمله ای و ضریب همبستگی اسپیرمن که تایید شده است، مورد سنجش قرار گرفت. از میان ویژگی های شخصی (جنسیت، سن، وضعیت تاهل، سابقه ی خدمت و میزان تحصیلات)، سازمانی (وضعیت استخدامی و محل کار) و اقتصادی (میزان حقوق دریافتی)، تنها ویژگی سطح تحصیلات است که بر سطح رضایت کارکنان تاثیر متفاوت دارد. در پایان نیز هرم سلسله مراتب نیازهای مزلو برای کارکنان اداره کل بنادر و دریانوردی استان هرمزگان ترسیم شد که به ترتیب نیازهای خودشکوفایی (72/3)، فیزیولوژیکی (69/3)، اجتماعی (67/3)، احترام (64/3) و ایمنی (52/3) بالاترین میانگین امتیاز را کسب کردند.
    کلیدواژگان: اداره کل بنادر و دریانوردی استان هرمزگان، انگیزش کارکنان، رتبه بندی نیازها، رضایت شغلی، مدیریت منابع انسانی
  • محمد احمدی*، پریتا کوچنین، حسن صالحی، وحید یاوری، سید حسین حسینی فر صفحات 56-68
    شناسایی ریسک های همراه با توسعه آبزی پروری میگو و وفق دادن چارچوب این توسعه با ریسک ها از ضروریات مهم ترسیم آینده آبزی پروری میگو بر اساس مفاهیم جدید است. به این منظور جهت بررسی شرایط تولیدی و توسعه ای هچری های میگوی ایران پرسشنامه بر اساس استاندارهای و منابع معتبر بین المللی و مشاوره با چند تن از دست اندرکاران عملی تکثیر میگوی کشور آماده شد. داده های به دست آمده بر اساس آمار توصیفی و آزمون one sample t-test آنالیز شدند. نتایج این پژوهش نشان می دهد که تهیه غذای خارجی، کارشناس خارجی و تامین منابع مالی از چالش های اصلی تکثیر میگوی کشور است. هدف اصلی این تحقیق دریافت دیدگاه ها و تجربیات دست اندرکاران عملی تکثیر میگوی کشور و تعیین چالش های پیش روی آن است. فراهم شدن بستر همکاری بخش دانشگاهی با بخش صنعت و بخش دولتی مهم ترین راهکار شناسایی و چاره اندیشی مسائل و مشکلات آبزی پروری میگو در ایران است. بستری که در آن طرفین در طول زمان به هم اعتماد کنند و از نیازهای یکدیگر آگاه شوند و تجربه «طرف دیگر» را از دید تجربه خود بنگرند، آن را بپذیرند، و آن را در چارچوب تجربه ها و مفاهیم خود بازسازی و تعریف کنند.
    کلیدواژگان: تولید میگو، چالش ها، توسعه آبزی پروری، اقتصاد تولید
  • آزیتا حاجی زاده*، سید ناصر سعیدی، عامر کعبی، همایون یوسفی، مصطفی زارع دوست صفحات 69-80
    هدف مطالعه ی حاضر ارزیابی کارایی نسبی بنادر کانتینری عمده ی خاورمیانه و شناسایی بنادر کارا برای سال های 2011 تا 2013می باشد. روش تحقیق حاضر از نوع تحلیلی-کاربردی بوده و برای جمع آوری داده های تحقیق از سایت اینترنتی سازمان بنادر و دریانوردی، مجله بین المللی مدیریت کانتینر و سایت رسمی هر بندر استفاده گردیده است.در این تحقیق ابتدا با استفاده از مدل CCR خروجی محور، کارایی نسبی بنادر کانتینری عمده منطقه ی خاورمیانه ، در بازه زمانی 2013- 2011 ارزیابی گردید و سپس بر اساس نتایج حاصل، بنادر کارا با استفاده از روش اندرسون-پیترسون رتبه بندی شدند. بر اساس نتایج مدل CCR خروجی محور ، بندر خورفکان بالاترین ضریب کارایی را به خود اختصاص داده و بندر امام خمینی (ره)،در طول سه سال ضعیف ترین بندر از این حیث بوده است.میانگین کارایی تکنیکی سراسری بنادر مورد کاوی نیز در بازه ی زمانی مدنظر،54.3 درصد محاسیه شده است.در نهایت، مختصات ورودی و خروجی بنادر مرکب مجازی در سال 2013 به عنوان الگوهایی برای بنادر ناکارا جهت رسیدن به مرز کارایی معرفی و پیشنهاد گردیدند.
    کلیدواژگان: حمل ونقل دریایی، بنادر کانتینری، خاورمیانه، کارایی، تکنیک تحلیل پوششی داده ها
  • زهرا علویان، حسین ریاحی، رضوان موسوی ندوشن، بهروز رئیسی، سید محمدرضا فاطمی صفحات 81-96
    نمونه برداری از اسفند سال 1391 الی دی ماه 1392 در 7 منطقه نمونه برداری صورت پذیرفت. در این مطالعه مجموعا« 75 گونه گونه جلبک پرسلولی دریایی از هفت منطقه سنگی غرب استان شامل سایه خوش، کوهین، لنگه، بستانه، طاهونه، چیرویه و میچائیل شناسایی گردید، که از این تعداد، 6 خانواده و 9 جنس و 17 گونه متعلق به جلبک های سبز، 4 خانواده و 8 جنس و 18 گونه متعلق به جلبک های قهوه ای، 11 خانواده و 18 جنس و 40 گونه متعلق به جلبک های قرمز، بودند، که با مقایسه تعداد گونه مجموع هر سه گروه جلبکی و شاخص تعداد گونه نشان می دهد که از بین 7 منطقه بررسی شده مناطق نمونه برداری میچائیل و سپس بستانه با تعداد 47 گونه دارای بیشترین تعداد گونه و سایه خوش و سپس طاهونه دارای کمترین تعداد گونه می باشند. همچنین، در مقایسه درصد پوششی مجموع کل هر سه گروه جلبکی، مشخص گردید که در مجموع درصد پوششی در مناطق میچائیل و سپس لنگه 87/232 درصد بیشترین و در سایه خوش و طاهونه کمترین میزان را داشته است، و تقریبا از شرق به غرب استان تعداد گونه، درصد پوششی رو به افزایش می باشد. که وضعیت زیست محیطی و شرایط سالم تر در نواحی بکرتر و دور از کانون های آلودگی مشاهده شد.
    کلیدواژگان: وضعیت اکولوژیک، سواحل سنگی، جلبکهای سبز، جلبکهای قهوه ای، جلبکهای قرمز
|
  • Farzad Sotohian *, Mohsen Ranjbaran Pages 1-12
    The Ostracods of crustacean live in from the shoreline to a depth of about 2,800 meters. Ostracods are more often found such as lakes, streams, rivers, marshes, lagoons, seas and oceans. These organisms are found in all ecosystems such as freshwater, brackish and marine and it is reasonable are found fossils in all the areas mentioned above. Ostracodes are very important in ancient ecology, especially when foraminifera are either absent or very rare. However the Caspian Sea is a salty taste, bitter too, but quite sweeter from ocean water and 13 per thousand salt dissolved. This area is suitable environment for life ostracode. These creatures are both benthic and pelagic form, but form of pelagic are rare. Species such as leptocythere alifani, Stenocypria fischeri, cyprideis sp., cyprideis littoralis, loxocnoncha gibboida, loxocnoncha eichwaldii, loxocnoncha emendates, and caspiolla liventali are most species are known in the southeast Caspian Sea. in this study was based the species identification of ostracods and the interpretation of environment suitable environment.
    Keywords: Caspian Sea, Ostracods, Environment, crustacean
  • Mohammadreza Rahmani *, Mahnaz Ardalan Pages 13-25
    Because of the morphological plasticity of corals, especially in Acropora, in response to the environmental variations, the taxonomical studies of this genus, has always been difficult. That was the main reason behind the introduction of ecomorphes as species in many instances. One of the misidentified cases is that of Acropora clathrata which has been reported from the north and northeastern of the Persian Gulf, several times. But the presence of this species in the Persian Gulf has been questioned for many years by researchers. To answer this question once and for all, 74 colonies of both forms of Acropora downingi, or the two supposed species, A. downingi and A. clathrata, from three islands Larak, Farur and Khark located along the east–west axis of the Persian Gulf, were sampled and studied from both morphological and molecular points of view. Results of morphological studies demonstrated that the observed variations in the studied characteristics, were indeed intraspecific variations and all of the specimens belonged to the same species, i.e. A. downingi. The results were also confirmed by molecular studies, signifying the absence of A. clathrata in, at least, the north and northeastern parts of the Persian Gulf, if not in the Persian Gulf in general. Therefore, it was the other form of A. downingi which has been misidentified as A. clathrata.
    Keywords: Acropora downingi, Intraspecific diversity, Staghorn corals, Coral reefs, Microsatellite
  • M. Parviz, Yadollah Nikpour *, A. Taghavi Moghadam, K. Ghanemi Pages 26-32
    In this paper, the nematocyst venom of jellyfish crambionella orsini were fractionated by size-exclusion and anion-exchange chromatography. crambionella orsini is famous jellyfish in Persian gulf. The results of mentioned methods has been investigated. The crambionella orsini venoms has hemolytic activity, as the other species.
    After extraction of nematocyst venom, the crude venom has been partially purification by sephadex G-200 gel filtration and DEAE anion exchange chromatography. Protein elution was monitored by uv detection at 280 nm. For determine the hemolytic fraction, every fraction were injected to 3 mice via the tail vein. Finally, all data from both chromatography methods were compared. The gel filtrations first pick and the first and second pick of anion exchange chromatography showed hemolytic activity.
    Determination the appropriate method for purification of this venom can help to find a comprehensive method for another marine venom especially jellyfish venoms and eventually may be help to find specific antidote for jellyfish stings of these species.
    Keywords: jellyfish, nematocyst, gel filtration chromatography, anion exchange chromatography, crambionella orsini
  • Seyed Jafar Sajadi Parsa, Mahboobeh Javanmardi, Hamid Reza Tahmak* Pages 33-55
    In this research employee’s needs hierarchy of central administration of Hormozgan’s port and maritime organization has been traced and sorted. The validity and reliability of the questionnaires were examined and proved and then distributed among the sample of the research. Number of the research sample is determined by Cochran Sampling formula. 93 out of 100 distributed questionnaires have been returned which all of them were acceptable. In order to analysis questionnaires, some tests have been used like: T-test, ANOVA test, KMO, Bartlett test, Kolmogorov-Smirnov test, Binomial test, Spearman correlation coefficient and Goodness of fit test (by some software packages such as Excel, Lisrel 8/8, SPSS 19). The conceptual model was evaluated by indicators of goodness of fit model, including: GFI, AGFI, RMSEA, CFI and NFI also binomial test and spearman correlation coefficient (that has been verified) were evaluated. The result revealed that among personal specifications (gender, age, marital status, work experience and education), organizational specifications (employment status and work place) and economical specifications (amount of wages and salaries), only education has a different effect on personnel job satisfaction. At the end of the research, Maslow’s hierarchy of needs has been traced for employees of Central Administration of Hormozgans’ Port and Maritime, that were in order: Self-actualization (3/72), Physiological (3/69), Social (3/67), Esteem (3/64) and Safety (3/52).
    Keywords: Employee Motivation, Human Resources Management, job satisfaction, Port, Maritime of Hormozgan, Ranking of Needs
  • Mohammad Ahmadi *, Preeta Kochanian, Hassan Salehi, Vahid Yavari, Seyed Hosein Hoseinifar Pages 56-68
    Risk identification and consideration are vital for development and future planning of shrimp aquaculture. For survey of production and development characteristics of shrimp hatcheries in Iran, a questionnaire was prepared based on international standards and references, and several stockholders of shrimp hatcheries were consulted. Results indicated that feed, foreign technician, and financial resources is the major challenges of Iranian shrimp hatcheries. Major objective of this research was to obtain opinions and experiences of stockholders that active in shrimp hatcheries in Iran. Indentification of present challenges of Iranian shrimp hatcheries was another objective of the study. Creating a ground for cooperation between the Universities, industry and State administration is important to identify the issues existing in the shrimp culture industry and to put forward practical and feasible solutions. The ground that each section trust other and see “otherness experience” as own experience. It is needs reconstruction and redefinition of experiences and concepts in this framework.
    Keywords: Shrimp aquaculture, Challenges, Aquaculture development, Production Economics
  • Azita Hajizadeh *, Seyed Nasser Saeidi, Amer Kaabi, Homayoun Yousefi, Mostafa Zaredoost Pages 69-80
    The aim of this study, is evaluating of relative efficiency of major container port in Middle East for the period of 2011-2013. Required information was collected from scientific resources and inputs and outputs data were collected from statistical yearbook of the Iran’s ports and maritime organization and formal website of each foreign port. Firstly in this study Relative Efficiency of Ports were evaluated via one basic model of DEA-technique namely BCC-O. Then ports were ranked based on the achieved results. To rank ports with the 100% efficiency Anderson-peterson method was used. Based on the results of output- oriented CCR model that represents overall technical efficiency, port of Khorafkan, has the highest coefficient of efficiency and Bandar Imam Khomeini has been the weakest port in three years in this respect. The average efficiency of studied ports is 54.3% in the period of 2011-2013. Finally, virtual ports were proposed as template for inefficient ports to improve efficiency.
    Keywords: Maritime Transportation, container ports, middle east, Efficiency, Data Envelopment Analysis
  • Zahra Alavian, Hosain Riahi, Rezvan Musavi Nadushan, Behrooz Reeisi, Seyed Mohammad Reza Fatemi * Pages 81-96
    Sampling had done from march 2012 until January 2013 from 7 locations. In this study a total of 75 species of seaweeds (macroalgea) were identified, from which 17 green algal species from 9 genera and 6 families; 18 brown algal species from 7 genera and 4 families; and red algal 40species from 18 genera and 11 families. From total times spent for sampling, it was determined that at Lengeh harbor with 6 species, had the lowest diversity of green algae. The species diversity of brown algae at Michael location with 10 species each; had the highest, and Tahooneh location with 5 species; had the lowest species diversity. Species diversity of red algae at Michael location with 28 species; had the highest, and Sayeh Khosh location with 13 species; had the lowest diversity. Coverage data of macroalgae and Ecological Evaluation Index indicate a high level of eutrophication for the Sayeh khosh, and Bostaneh, They are classified as zones with a bad and poor ecological status. It has been proved that concentrations of biogenic elements and phytoplankton blooming are higher in these zones. The best values of the estimated metrics at Tahooneh and Michael could be explained with the good ecological conditions in that zone and the absence of pollution sources close to that transect. The values of abundance of macroalgae and Ecological Evaluation Index indicate a moderate ecological conditions for the Koohin, Lengeh and Chirooieh.
    Keywords: Ecological Statues, green algae, brown algae, red algae, Rocky shore