فهرست مطالب

مجله پژوهش های اخلاقی
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 18، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اکبر آقایانی چاوشی صفحه 5
    امانت داری از اصول مهم اخلاقی است که در قرآن کریم و احادیث معصومین (ع) نسبت به آن تاکید فراوان شده است. و هیچ عذری برای ترک آن پذیرفته نیست. امانت داری در اخلاق پزشکی اسلامی مصادیق فراوانی دارد، لیکن در تعامل کادر درمانی و بیمار، امانت داری نسبت به راز، ناموس و جان بیمار، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. آموزه های اسلامی علی رغم تاکید فراوان بر ارزش اخلاقی رازداری به ویژه در حرفه پزشکی، افشای راز بیمار را در مواقع خاص، لازم و ضروری می داند. زیرا حفظ سلامتی بیمار و افراد جامعه در مواقعی با «رازداری مطلق» سازگاری ندارد. پاک چشمی و عفت نیز از ضروری ترین ملاحظات اخلاقی در حرفه پزشکی است که بدون پایبندی به آن نمی توان از فضیلت و شرافت پزشکی سخن به میان آورد. و بالاخره، مراقبت از جان بیمار و سعی و کوشش در جهت بهبودی وی از وظایف اصلی پزشکان و کادر درمانی است که آنان را از هرگونه تعلل و سهل انگاری در مداوای بیمار بر حذر می دارد.
    کلیدواژگان: امانت داری، اخلاق پزشکی، راز بیمار، ناموس بیمار، جان بیمار
  • افضل بلوکی، محمدعلی مصلح نژاد صفحه 17
    موضوع مقاله، حل تزاحم قواعد و افعال اخلاقی از دیدگاه هر است، این موضوع در فلسفه اخلاق به عنوان یکی از معضل های اخلاق کاربردی مطرح می باشد و بیان آن، بدین گونه است، که گاهی مکلف مختار، در انجام وظایف خود، میان دو یا چند فعل اخلاقی متحیر می شود و نمی داند، وظیفه فعلی او، انجام کدام عمل اخلاقی است. هدف از انجام این تحقیق، که به روش تحلیلی توصیفی انجام گرفته، بررسی روش حل تزاحم های اخلاقی از دیدگاه هر و ارائه راه حل هایی برای رفع تزاحم های اخلاقی در بزنگاه ها، به منظور رهایی افراد از بن بست های عملی و پیشگیری از خسارت های روحی، روانی، مالی، حیثیتی و جانی است که در نتیجه انجام کارهای مرجوح در عرصه های زندگی بروز می کند. بنابراین دست یابی به روزنه هایی برای حل تزاحم های اخلاقی و رهایی از تحیر و سرگردانی در مواقع عمل، بیان گر ضرورت انجام این تحقیق است.
    راه حل هر، قاعده استثناء و انتخاب بر اساس اصل است. و ناکارآمدی این روش، فرو افتادن در نسبیت اخلاقی، تلقی نادرست از موضوعات اخلاقی و فراگیر نبودن قاعده استثناء از جمله نقدهای وارد بر این راه حل است.
    کلیدواژگان: تزاحم، استثناء، انتخاب بر اساس اصل، تشخیص فردی، تعمیم پذیری
  • یدالله دادجو، سمیه معصومی صفحه 37
    زیبایی، تاثیری خاص از برخی اشیا و یا افعال گوناگون است که تحت شرایطی خاص ما را به حالت معینی در می آورد. اگر به بررسی مواردی که منجر به برانگیختن احساس زیبایی در درونمان و تحسین ما شده اند بپردازیم در می یابیم که دریافت این حالت خاص نه منحصرا با ما ارتباط دارد و نه منحصرا با شی یا فعل مورد نظر. پیداست که شی مورد نظر باید پاره ای از صفات و ویژگی ها و هماهنگی لازم را جهت زیبا بودن دارا باشد و از طرفی ما نیز آمادگی دریافت زیبایی را داشته باشیم. زیبا لذتی است کیفی که به نحوی شهودی حاصل می آید و به ذهن متبادر میگردد. بی تردید زیبایی در خارج وجود دارد و ذهن انسان در درک و دریافت آن دخیل میباشد، اما همه ی انسانها در زیبا دانستن یا ندانستن چیزی متفق القول نیستند و لذا تفاوت آراء در زیبا نامیدن بسیار محسوس است. حال پرسشی که در راستای موضوع این مقاله مطرح میباشد رابطه ی زیبایی با اخلاق است. با توجه به نظریات گوناگون پیرامون تقسیم زیبایی به محسوس و معقول، عینی و ذهنی، نسبی و یا مطلق دانستن زیبایی، کدام نوع از زیبایی درباره ارزشهای اخلاقی صادق است؟ و اینکه آیا ارزشهای اخلاقی را پس از درک زیبایی شان اخلاقی میدانیم و حکم به درست و خوب بودن آنها می نماییم؟
    کلیدواژگان: اخلاق، زیبایی، زیبایی معقول، زیبایی محسوس، ذهنی
  • محمد رعایت جهرمی صفحه 59
    حکمت صناعی، حکمت اخلاقی و حکمت سلبی دارای چه ویژگی هایی می باشند؟ فرایند شکل گیری تعارضات با محوریت تئودیسه، به چه ترتیب است و محتوای آنها چیست؟ بر چه اساسی می توان از تئودیسه اصیل و تئودیسه جزمی سخن گفت؟ عقل نظری در این میان، چه جایگاهی دارد؟ ایوب، با چه ویژگی هایی، نماینده تئودیسه اصیل است؟ مفاهیم صداقت و خلوص و راستی و درستی با چه ویژگی هایی از مفاهیم دروغ و ناپاکی متمایز می شوند؟ وجدان خطاکار مد نظر چه کسانی است و ارتباط میان مفاهیمی چون آگاهی صوری و آگاهی مادی با صداقت و خلوص و راستی و درستی، چگونه قابل بررسی است؟ براساس کدام مبانی می توان، دین اخلاقی را از تئودیسه اصیل استنباط نمود و ایوب را نماینده آن انگاشت؟ آیا ایوب میتواند، تبلور تجربی اخلاق تجریدی کانت باشد؟ کانت با چه شاخصه هایی خواهد توانست از طریق تفسیر اخلاقی خود از مشی دینی ایوب، بین دین و اخلاق، پل زده و از ورطه فرمالیسم اخلاقی رهایی یابد؟ با توجه به ماهیت کلامی، فلسفی، اجتماعی موضوع، نوشتار حاضر برآن است تا با مبنا قرار دادن نوشته های واپسین کانت – که کمتر بدانها پرداخته شده - ظرفیت های کلامی و دینی اندیشه کانت با محوریت تئودیسه و عهد عتیق را در جهت امکان توجیه فرمالیسم اخلاقی او بررسی نماید.
    کلیدواژگان: حکمت سلبی، تئودیسه اصیل، خلوص و دروغ، دین اخلاقی
  • احمد قرایی سلطان آبادی، سعید نظری توکلی صفحه 75
    در زیست فردی و اجتماعی باید به اصول و قواعدی بها دادکه فرد و جامعه را با واقعیت ها و مطلوب ها مواجه کرده، هر گونه پندار نادرست و اندیشه ناسازگار را از اذهان دور کند. اصل انصاف(مطابق آموزه های اسلام) و قرابت معنایی آن با«قاعده زرین» آن گونه که درآیین ها ونظام های اخلاقی غرب تبیین شده است،می تواند مطلوب ما از زیست فردی و سازمانی را برآورده سازد. به حدی که مثلا اطلاع از کارکردهای آن دو در ساحات مختلف زندگی سبب تدوام روابط اجتماعی، فزونی همدلی، رشد همسوی منطق وآگاهی، بالا رفتن آمار بی طرفی و سازواری می شود. از این رو، چنان چه کنشگران مطابق این معنا از انصاف که باید انتظار معقول و مشروع از خود ودیگری در صورت قرارگرفتن در موقعیت های مشابه داشت، رفتارکنند به پیدایش زمینه بیداری وجدان، عزت نفس، تقویت حس مشارکت و اعتماد و احترام متقابل در فرد و نهادینه شدن الگوی رفتاری «من دوست دارم... پس مراقب باشم نسبت به دیگران» در جامعه و سازمان کمک رسانده است.
    کلیدواژگان: انصاف، زیست فردی، زیست سازمانی، سازمان اخلاق نهاد
  • محمود قیوم زاده، روح الله جهانگیری مقدم صفحه 87
    حقوق شهروندی از مباحث بسیار مهم در حقوق معاصر میباشد اما با توجه به واژه شهروند و اصطلاح حقوق شهروندی، به نظر میرسد بررسی در این باره می تواند راهگشای بسیاری از مسائل از جمله تبیین صحیح حقوق شهروندی شود. شهروندی از مهمترین مفاهیم اجتماعی است که به منظور کمک به شناخت بهتر جامعه، روابط درونی آن و هدایت کنشها و رفتارها خلق شده است. این مفهوم همانند هر مفهوم دیگر در بستر تاریخی- اجتماعی و در درون شبکه های مفهومی،محتوا و معنای خود را آشکار می سازد.از آنجا که در شرایط فعلی شهرها بیش از پیش اهمیت می یابند و با بالا رفتن جمعیت شهری و ظهور کلان شهرها و تجمع ثروت و قدرت های بزرگ،شهرها به واحد هایی با توانایی های بالای سیاسی بدل می شوند.در این میان تقویت شهروندی به طور عام و اخلاق شهروندی به طور خاص می تواند راهی فرهنگی و مناسب برای پیوند دادن حوزه های حقوقی-سیاسی و اجتماعی به یکدیگر باشد.کشور ما در برنامه ریزی های آمایشی شهری از سه دهه پیش تا اندازه ای توانسته اند با به وجود آوردن چند کلان شهر به جای یک کلان شهر،به توزیع جمعیت در سطح کشور کمک کنند.با این وصف،این امر نتوانسته است به خودی خود تاثیری در گسترش اخلاق و فرهنگ شهروندی داشته باشد.با وجود مشکلات و آسیب های اجتماعی- فرهنگی در شهرها،عدم آسایش شهروندان،ایجاد تاثیرات منفی بر سیاست های کلان کشور،شکل گیری و نهادینه شدن اخلاق شهروندی برای ما ضرورتی اساسی دارد.لذا با ارائه پیشنهادات به منظور آگاهی و شناخت جامعه و فعال نمودن مشارکت شهروندان در ترویج اخلاق شهروندی ونهادینه نمودن آن، در احقاق حق شهروندی گامی جدی برداشته و در جهت اجرای کامل حقوق شهروندی تلاشی موثر صورت گیرد.
    کلیدواژگان: اخلاق، شهرنشینی، حقوق شهروندی، شهروندی
  • محسن ملک افضلی، منیره یزدان شناس صفحه 101
    در این مقاله برخی مصادیق سودگرایی منهای معنویت در اقتصاد اسلامی و ماهیت آن ها مورد بررسی قرار گرفته است، و بیان شده که سودگرایی در اقتصاد اسلامی از اخلاق و معنویت جدا نیست. در این پژوهش با اشاره به مکتب ماتریالیسم غرب و نظام سرمایه داری محض، که نقطه مقابل اقتصاد اسلامی است؛ دیدگاه اسلام و قرآن را به عنوان نظر برتر تبیین کردیم. از منظر قرآن کریم انسان دارای دو بعد مادی و روحانی است. از طرفی اسباب رشد و پیشرفت این ابعاد منحصر به اسباب مادی و طبیعی نیست بلکه عوامل غیر مادی نیز در ایجاد پدیده ها تاثیر دارد که انسان نباید صرفا به بعد مادی زندگی دنیایی متوسل شده و از مولفه های غیر مادی برای پیشرفت زندگی غافل باشد؛ از قبیل تعاون، عدالت، ایمان، خیرخواهی، اخلاق مداری، استقامت و تلاش و غیره. قرآن کریم یک نظام اقتصادی مناسب را با اهداف کلی خود هدایت می کند و خطوط کلی آن را ترسیم می نماید؛ ثروت و تمایل به سود و درآمد بیشتر را تحقیر نمی کند. در اقتصاد اسلامی، آن دسته از معاملاتی که همراه با زیاده خواهی های نامشروع که از راه حرام و دور از اخلاق و معنویت باشد، منهی خداوند واقع شده است، قرآن صراحتا اعلام می دارد سود گرایی و تمایل به سود بیشتر با نادیده گرفتن اوامر الهی و تضعیف حقوق دیگران نباشد؛ در واقع این اصول اخلاقی اسلامی نقطه مقابل خاستگاه غربی است که بر اساس ارزش های ماتریالیستی که سود حداکثری را به هر قیمتی جایز می داند بنا نهاده شده است. در اسلام افزایش ثروت وسیله ایست برای تکامل و تعالی انسان؛ اما در نظام سرمایه داری و مکتب های مادی ثروت را هدف نهایی تلقی می کنند. که چنین تفکری در اقتصاد اسلامی جایگاهی ندارد.
    کلیدواژگان: سودگرایی، معنویت، اخلاق مداری، مادی گرایی، اقتصاد اسلامی
|
  • Akbar Aghayani Chavoshi Page 5
    Trusteeship is one of the important bases of ethics that the Holy Quran and infallibles‟ (Ma‟asoomin‟s) tradition have emphasized on it and no excuse is accepted for forgoing it. In Islamic medical ethics trusteeship has many applies but trusteeship with respect to secrets, patients‟ honor and life has a special importance in the interaction between medical staff and patients. Regardless of emphases on the importance of secrecy, especially in medical profession, Islamic instructions urge and require disclosure of patients‟ secrets at special cases because sometimes preserving patient‟s health and people of society is not compatible with “absolute secrecy”. Chastity and virtue of eyes are in the most required ethical considerations at medical profession which without adhering them, one cannot talk about medical gentility and virtue. Eventually, preservation of patients‟ life and diligence in order to recover patients‟ health are the main tasks of doctors and medical staff that beware them from any delay and nonchalance in the patients‟ curing.
    Keywords: Trusteeship, medical ethics, patient‟s secret, patient‟s honor, patient‟s life
  • Afzal Bluki, Mohammad Ali Moslehnejad Page 17
    Solving the Contradiction of Moral rules and actions from the Point of View of Richard Mervin Hare In moral philosophy, this issue is considered to be one of the problems of applied philosophy and is presented as follows: Sometimes the free willed agent faces a dilemma when choosing between two or more moral deeds, and does not know which action is truly moral. The goal of this research, which has been carried out in the form of a descriptive-analytical method, is a study of the method of solving moral contradiction from the point of view of Hare and presenting solutions for eradicating moral contradictions in a critical moment, in order to emancipate individuals from practical impasse and preventing mental, psychological, financial, reputational and physical losses which are caused as a result of immoral actions in life.Therefore, the significance of this research lies in its attempt to discover the ways of solving moral contradictions and relieving the individual from bafflement and confusion in the process of an action. Hare‟s solution is the rule of exception and selection based on the principle.However, the impracticality of this method, collapse in relativism, misinterpretation of moral issues, and the inapplicability of the rule of exception to all circumstances are the elements that have resulted in the criticism of Herr‟s method.
    Keywords: contradiction, selection based on the principle, personal judgment, generalizability
  • Yadollah Dadjoo, Somayeh Masoumi Page 37
    Beauty is a special influence from thing or different deeds that in a particular condition takes us to a certain condition. If we examine the cases that provoke the feeling of beauty and admiration in side us, we will find out gathering state related neither to us nor that certain thing or act. It is obvious that the same thing should have same essential adjective, feature and harmony of beauty and on the other hand we become ready for receiving the beauty. Beauty is a qualitative pleasure that produced in an intuitional way and make haste to get started in mind. Undoubtedly, the beauty which exists in outside and in mind is important in perception and receiving it, but not all of the humans are unanimous in aesthetics and different views in beautification are very perceptible. Now, a question that is related to the subject of this essay is the relationship between beauty and ethic. As for different considerations about distribution of beauty to sensible and reasonable, identical and mental, to know the beauty as proportional or unconditional, which kind of beauty is true about ethic values? And do we know ethic values and ethic after percepting their beauty and judge them as a true and right thing?
    Keywords: ethic, beauty, reasonable beauty, sensible beauty, mental
  • Mohammad Raayat Jahromi Page 59
    What is the definition of artistic wisdom, ethical wisdom and negative wisdom? How is the process of formation the antinomies on the basis of theodicy? What is the role of theoretical reason about authentic and doctrinal theodicy? What are the differences between sincerity and truthfulness with falsehood and impurity? What are the relations between formal and material consciousness with sincerity and truthfulness? This paper intend to pursue these questions in Kant„s thought specially “On the miscarriage of all philosophical trials in theodicy”.
    Keywords: Authentic theodicy, Negative wisdom, Job, Sincerity, Formal, material conciseness, formalism
  • Ahmad Gharaee Soltanabadi, Saeed Nazari Tavakoli Page 75
    In personal and social life, principles and laws should be valued that lead the person and society toward realities and desirable notions, removing any incorrect notion and maladjusted thought. The principle of fairness (based on Islamic teachings) and its proximity with the “Golden Rule” as elaborated in the Western ethical systems, can meet our need of desirable personal and organisational life, in as much as knowing the functions of both in different states of life can cause the consistency of social relationships, more empathy, correlated growth of logic and awareness, less bias and more coherence.Therefore, if agents of social life act upon fairness as a basis of action upon which people expect reasonably from their own selves and others in a given situation, it creates the ground in the society and the organisation for arousing of conscience, self-esteem, a sense of cooperation, trust, mutual respect and institutionalisation of the behavioural pattern “I like this … so let me be responsible to others”.
    Keywords: Fairness, Individual Life, Organisational Life, Ethics, oriented Organisation
  • Mahmood Ghayoumzadeh, Mahmood Ghayoomzadeh Page 87
    Civil rights are the most important issues in the contemporary rights. However, considering the word citizen and the term civil rights, their investigation seems to be useful to truly clarify the civil rights. Citizenship is one the most significant social concepts coined to help better understanding of society, its internal affairs and the conduct of actions and behaviors. Likewise the others, this concept reveals its meaning in the historical- social context and within the conceptual networks. As cities, at the present time, increasingly gain importance and with the rise in urban population and the emergence of megalopolises, in addition to the accumulation of wealth and great powers, cities become the units with high political capabilities. In the meantime, strengthening the citizenship in general and the ethics of citizenship in particular could be a suitable and cultural way to link the legal, political and social domains to each other. Since three decades ago in urban planning, our country, to some extent, has been able to create some metropolises rather than one to help the distribution of population in the country. However, this, on its own, could not improve the culture and the ethics of citizenship. With the socio-cultural problems in cities, the discomfort of citizens and the negative effects on the country‟s macro policies, the formation and institutionalization of ethics of citizenship seem essential for us. Therefore, with the suggestions to increase the awareness and understanding of society and the activation of citizen participation in promoting ethics of citizenship and its institutionalization, a serious step will be taken for the recognition and the full implementation of civil rights.
    Keywords: Ethics, civil rights, ethical basis, Islam
  • Mohsen Malekafzali, Monireh Yazdanshenas Page 101
    Here are some examples of economic utilitarianism and the nature ¬ minus spirituality has been studied. Utilitarianism and the desire for profit and is derided as a way to earn more revenue per se lawful and necessary to provide for the welfare of their obligation to exercise its Alnfqh more Islamic economics in the sales, those concerning prohibited transactions that God is with you extravagance illegitimate and forbidden to be away from ethics and spirituality; What is the property of the treasury or in private transactions, which is definitely a deal or was not aware of side (low sales, embezzlement) Or, if informed consent has no heart (bribery, usury). Quran mentioned consensual deal with important social noting that the financial relationship is based on the correct Healthy society and the economy goes into another's property unjustly seized and not; And where truth along indulgence non ¬ ¬ you are right, (the battle between the right to self-centered and profit-centered) into the truth of self-interest and avarice will prevail; And where profit-oriented and tend to be more profitable price violating the rights of the people and ignoring God's commands is This is mere materialism and spirituality is socially and morally.
    Keywords: Utilitarianism, morality, ethics, business, Islamic Economics, Islamic Regime