فهرست مطالب

پژوهش های اخلاقی - سال پنجم شماره 3 (پیاپی 19، بهار 1394)

مجله پژوهش های اخلاقی
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 19، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهره توازیانی صفحه 5
    بعد از عصر ترجمه و توجه مسلمانان به مفاخر فکری و فرهنگی یونانیان یکی از آثاری که مورد اقبال ایشان قرار گرفت کتب اخلاقی ارسطو بود، هر چند که دیدگاه های مابعدالطبیعی و منطق او هم مورد عنایت و توجه مسلمانان قرار گرفت اما توجه ایشان به آثار اخلاقی ارسطو، با وجود دیدگاه های متنوع دیگری که در این حوزه وجود داشت، محل تامل و امعان نظر است. در این میان می توان مشخصا از اندیشمندان بنامی نام برد که بخشی از تلاش فکری خود را مصروف بحث اخلاق و فلسفه اخلاق نموده و در میان نظامهای گوناگون فکری در این عرصه توجه شان را معطوف ارسطو و نظریه معروف «اعتدال طلایی» وی کرده اند؛ فارابی و ابن مسکویه از آن جمله اند. فارابی کتاب تحصیل السعاده را نوشته و ابن مسکویه کتاب الطهاره و تهذیب اخلاق را، و هر دو حکیم در طراحی نظام اخلاقی خویش توجهات ارسطویی را نشانگرند. اما در این میان، این فارابی است که حلقه اتصال حکمای بعد از خود با اندیشه ارسطویی محسوب می شود. در این مقاله سعی شده تا با مقایسه دیدگاه ابن مسکویه با فارابی، آنهم در بخشی از مسائل اخلاق، یعنی نظریه اعتدال، سعادت و فضیلت، تاثیر تحلیل فارابی بر آراء او نشان داده شود و ضمنا وجوه مشترک دو حکیم نیز که عموما برگرفته از اعتقادات دینی مشترک ایشان است، بازنمایی شود و بدینوسیله به این نتیجه رهنمون می شویم که ابن مسکویه هم متاثر از فارابی و هم متاثر از ارسطو است. تاثیر از ارسطو در اصل نظریه اعتدال و تاثیر از فارابی در تحلیل آن نظریه و آموزه های دینی مورد اعتقاد اوست.
    کلیدواژگان: فارابی، ابن مسکویه، سعادت، فضیلت، اعتدال طلایی
  • علی اکبر تیموری فریدنی، اسماعیل بیوکافی صفحه 23
    یکی از مسائل مورد اختلاف میان ارسطوشناسان نسبت نظام اخلاقی ارسطو با دو نظریه خودگرایی و دیگرگرایی اخلاقی است که موجب شکل گیری دو خوانش متضاد از نظریه اخلاقی وی گردیده است. براین اساس، برخی ارسطو را خودگرا و برخی دیگری وی را دیگرگرا دانسته اند.
    داوری نهایی درباره این دو خوانش منوط به تمایز میان دو نوع برداشت از نظریه های خودگرایی و دیگرگرایی است: برداشت ناظر به تحقق بیرونی این دو نظریه و برداشت کاملا انتزاعی (فلسفی) از آنها. بر مبنای برداشت نخست، امکان تحلیل نظام اخلاقی ارسطو در قالب خودگرایی یا دیگرگرایی از اساس منتفی است، زیرا خودگرایان و دیگرگرایان خیر اخلاقی را مترادف با سود یا لذت می دانند نه فضیلت. علاوه بر این، این دو نظریه رویکردی کاملا صوری به اخلاق هنجاری دارند و هیچ داوری پیشینی درباره مفاهیم اخلاقی را برنمی تابند؛ در حالی که ارسطو تصوری کاملا پیشینی از این مفاهیم دارد و فهرستی مفصل از آنها را به مخاطبان خود ارائه می دهد.
    اما بر مبنای برداشت دوم، با توجه به این که می توان عنصر فضیلت را همچون سود و لذت به عنوان مبنای ارزش داوری درباره افعال انسان ها در نظر گرفت، بستر اولیه برای تحلیل نظام اخلاقی ارسطو از منظر خودگرایی و دیگرگرایی فراهم می شود، هرچند در این صورت هم رویکرد منش محور ارسطو در اخلاق در مقابل رویکرد فعل-محور دو نظریه مذکور، امکان تحلیل نظام اخلاقی ارسطو از منظر خودگرایی و دیگرگرایی را در هاله ای از ابهام فرو می برد.
    کلیدواژگان: ارسطو، خودگرایی، دیگرگرایی، دوستی
  • سلیمان حبیبی، محسن جوادی صفحه 35
    یکی از شرط های مطرح شده درباره مسئولیت اخلاقی، شرط کنترل است. تلقی رایج، مفهوم کنترل را بر اساس دسترسی عامل به امکان های بدیل تفسیر کرده اما جبرگرایی علی با ارائه ادله ای از جمله دلیل پیامد، این تلقی را با چالش های جدی روبرو کرده است. جان مارتین فیشر تمایل دارد چالش جبرگرایی علی، به خصوص نتیجه ی برهان پیامد، را بپذیرد. لذا با توجه به آن، در مفهوم کنترل بازنگری می کند. فیشر نظریه ی خود در باب مسئولیت اخلاقی را بر مبنای مفهوم «کنترل هدایتگر» (در تمایز از کنترل نظارتی) توضیح می دهد. این نوع کنترل، دو مولفه ی اساسی و هر یک از آن ها سه ملاک برای تشخیص دارد. فیشر از این عناصر در چهار جهت استفاده ی نظری می کند: 1) بازشناسی مسئولیت اخلاقی در موقعیت های مختلف عملی؛ 2) توضیح و دفاع از انواع سه گانه ی مسئولیت اخلاقی؛ 3) پاسخگویی به نقدها و چالش ها؛ 4) بسط و توسعه ی نظریه اش.
    کلیدواژگان: مسئولیت اخلاقی، کنترل هدایتگر، جبرگرایی علی، جان مارتین فیشر
  • شمسعلی زارعیان صفحه 55
    حد وسط یا اعتدال طلایی ارسطو که به عنوان معیار فعل اخلاقی مطرح شده است و این نظریه ارسطو تاثیر زیادی بر حکمای اسلامی و برخی از علمای اخلاق گذاشته است؛ به گونه ای که اگر اخلاق اسلامی را اخلاق ارسطویی بنامیم حرفی به گزاف نگفته ایم. ارسطو در تبیین حد وسط برهان علمی اقامه نکرد و آن را ارتکازی و شهودی گرفت، ولی حکمای مسلمان و علمای اخلاق در صدد اقامه برهان بر حد وسط برآمدند و برای آن از آیات و روایات برهان اقامه کردند. در بررسی دلایل مشخص گردید که آیات و روایات به طور کلی حد وسط ارسطو را تایید نمی کنند؛ همان گونه که علمای متاخر اخلاق در آثار خود این مسئله را مطرح کرده اند وآنرا کاملا مطابق اسلام نیافته اند. ما در بررسی ادله متوجه این نکته می شویم که نظریه حدوسط ارسطوئی از نظر آیات و روایت قابل تایید نیست و چه بسا مخالف حدوسط هستند
    کلیدواژگان: حدوسط، اعتدال، اخلاق، ارسطو، حکمای مسلمان
  • مریم زمانی صفحه 73
    در دوره های مختلف ادب فارسی به دلایل اجتماعی، فرهنگی و سیاسی معطوف کردن نگاه جامعه به سمت اخلاق و رعایت قاعده های آن از موضوعات مورد توجه اندیشمندان خصوصا شاعران و نویسندگان بوده است ومجموعه فاخر ادبیات فارسی سرشار از سخنان حکیمانه و پندهای روشنگرانه ای است که بزرگان و دانشمندان این سرزمین برای هدایت و اصلاح امور مردمان از سر شفقت و خیرخواهی نوشته اند و همواره مورد استقبال عموم واقع شده و تاثیر شگرفی بر زندگی مردم نهاده اند؛ اما آن که این گروه کدام اخلاق را به مردم توصیه می کرده وگزینش موضوعات و نمونه های اخلاقی به چه طریق بوده، قابل تامل است. هدف این پژوهش جست وجوی تاثیر گذار ترین اندیشه و روش های اخلاقی در میان آراء و اندیشه های گوناگونی است که درمهمترین منظومه های اخلاقی فارسی به چشم می خورد و برای رسیدن به آن حدیقه الحقیقه سنایی، مخزن الاسرار نظامی، بوستان سعدی و مطلع الانوار امیرخسرو دهلوی که هریک در دوره های گوناگون از کتب مرجع آموزش آداب سلوک اجتماعی و فردی بوده از نظر محتوای اخلاقی بررسی می شود تا مشخص گردد از میان چهار عنصر سنت های اجتماعی و بومی، دین، عرفان، فلسفه و حکمت کدام یک براین منظومه ها تاثیربیشتری داشته است.
    کلیدواژگان: اخلاق، حدیقه الحقیقه، مخزن الاسرار، بوستان، مطلع الانوار
  • سحر کاوندی، محسن جاهد صفحه 95
    تواضع به عنوان یکی از فضایل تاثیر گذار در زندگی فردی و اجتماعی همواره مورد توجه اخلاقیون مسلمان و فیلسوفان اخلاق غربی بوده است. فهم نادرست از این فضیلت ممکن است تربیت اخلاقی را دچار مشکل کرده و فاعل اخلاقی را در دام حقارت نفس و یا خودبزرگ بینی گرفتار سازد. از این روی فیلسوفان اخلاق در باب تحلیل ماهیت، قلمرو، عمق و درجات آن مباحث بسیاری را طرح کرده اند. مولفان در این نوشتار پس از گزارش و تحلیل دیدگاه اخلاقیون مسلمان و با بهره گیری از چارچوب های مفهومی مطرح شده در این موضوع، توسط فیلسوفان اخلاق غربی، به بازخوانی مفهوم تواضع پرداخته اند. بر این اساس، تعاریف اخلاقیون مسلمان از تواضع باورمحور، معرفت محور، غیربالانگر و سلبی است. دو اشکال عمده ای که در برخی از تعاریف تواضع به چشم می خورد عبارتند از خلط مقام تعریف و مقام تحقق، و دیگری بی توجهی به عمق تواضع.
    کلیدواژگان: اخلاق، تواضع، تکبر، اخلاقیون مسلمان، فیلسوفان اخلاق غربی
  • سهیلا جلالی کندری، ساجده نبئی صفحه 115
    دایره المعارفها منبعی برای کسب اطلاعات درباره موضوعات مختلف هستند و مراجعه به آنها ضروری است. از سوی دیگر موضوع زن و حقوق او، از جمله موضوعات مهمی است که در قرن حاضر بسیاری به آن توجه کرده اند و در مواضع مختلف بدان پرداخته اند؛ از آن جمله مطلبی است که در مدخل «زنان و قرآن» “woman and the Quran” در دایره المعارف قرآن “Encyclopedia of Quran” نوشته شده است. اما به نظر میرسد خانم راث رودد نویسنده این مدخل محققانه و بیطرفانه به این موضوع نپرداخته است. نویسنده یاد شده با مطرح کردن حکم آیه 53 از سوره احزاب یعنی ارتباط با همسران پیامبر(ص) از پشت پرده و حجاب مدعی شده است که حکم اخلاقی رعایت حجاب در ابتدا مخصوص همسران پیامبر(ص) بود اما مسلمانان آن را به زنان دیگر تسری دادند. در حالی که منظور از «حجاب» در این آیه معنای لغوی آن، یعنی پرده و ستر است و نه معنای اصطلاحی آن که همان نوع پوششی است که ما امروزه آن را به عنوان حجاب میشناسیم. به این ترتیب خداوند به مسلمانان دستور میدهد تا با زنان پیامبر (ص) از پشت پرده و ستر ارتباط برقرار کنند. بنابراین به نظر میرسد نویسنده بین معنای لغوی و اصطلاحی خلط نموده است. از سوی دیگر با توجه به فضای نزول آیه این مهم به دست می آید که این حکم (ارتباط از پشت پرده) تنها مخصوص همسران پیامبر (ص) است و مخاطب این آیه تنها ایشان هستند نه زنان مسلمان دیگر. گرچه وجوب رعایت حجاب که یکی از مصادیق آموزه های اخلاقی دین اسلام است متوجه همه زنان می باشد و از آیات دیگر قرآن به دست می آید.
    کلیدواژگان: دایرهالمعارف قرآن، احزاب، 53، حجاب، همسران پیامبر (ص)
|
  • Zohreh Tavaziyani Page 5
    After the translation period and Muslim's focusing on the Greek cultural and intellectual scholars, Aristotle moral books became popular. While his metaphysical and logical views were also being spread all around Islamic lands, Muslim's attention to his moral works is significant, though there were other philosopher's ideas in this field. We can list well-known scholars who tried to study the moral issues and philosophy of ethics. Among all of their ethical systems, some including Al-Farabi and Ibn Meskavayh focused on Aristotle thoughts and his famous idea of "golden mean". Al- Farabi wrote the book of Tahsil Al- Saadat (Achieving Happiness) and Ibn Meskavayh wrote Al-Taharat (Purification) and Tahzib E Nafs (Refining Soul). Both scholars appreciated Aristotle's ideas in designing a moral system. In fact, Al-Farabi is known as a connecting chain between his later philosophers and Aristotle. Therefore, in this paper, we are trying to compare Ibn Meskavayh and Farabi's view points on different ethical issues including mean, happiness, and virtue. Also we are studying about the influence of Al-Farabi on Ibn Meskavayh thoughts and representing their similar ideas influenced by religion. Finally, we come to this conclusion that Ibn Meskavayh was influenced by both Aristotle and Al-Farabi. Aristotle affected him through his idea of "golden mean" and Al-Farabi influenced him through analyzing the idea and religious teachings.
    Keywords: Al, Farabi, Ibn Meskavayh, Happiness, Virtue, the Idea of Mean
  • Ali Akbar Teymori Fereidani, Esmaeel Biukafi Page 23
    One of the discrepant issues between the Aristotle experts is the relationship between the Aristotle's ethics and the moral theories of egoism or altruism forming the two opposing readings from his ethical theory. Accordingly, some prescribed Aristotle as egoist and some others prescribed him as altruist.The final judgment of the two readings depends on the distinction between the two types of impressions from the egoist or altruist theories: An impression relating to an outside fulfillment and a purely abstract impression (philosophical) from the two theories. Based on the first impression, the possibility of analyzing the Aristotle’s ethics in the form of egoist or altruist is basically cancelled because egoists or altruists know moral goodness as synonymous with profit or pleasure not wisdom. In addition, these two theories have a more formal approach to normative ethics and do not undergo any priori judgment about moral concepts; while Aristotle has completely foregone ideas about these concepts and provides a detailed list of them to his audience.However upon the second impression, since we can consider wisdom like profit and pleasure as the basis of a value judgement about the human actions, the primary basis for the analysis of Aristotle's ethics from the perspective of egoist or altruist is provided. However, in this case the Aristotle's character-oriented approach in ethics against the action-oriented approach of the mentioned two theories can take the possibility of analyzing the Aristotle’s ethics from the perspective of egoist or altruist down to uncertainty.
    Keywords: Aristotle, Egoism, Altruism, Friendship
  • Solaiman Habibi, Mohsen Javadi Page 35
    One of the conditions posed on the moral responsibility, it's a control. For the common consideration, it's interpreted the concept of a control based on the availability of an agent to the alternative possibilities, but causal determinism has faced this consideration up to the critical challenges. John Martin Fischer tend to agree with the challenge of causal determinism, particularly with the result of the consequence argument. Hence, he revises the concept of the control. Fischer clarifies his theory about the moral responsibility based on the concept of "guidance control", against regulative control. This type of the control has two main components that each of them has three criterion for determination. Fischer uses these elements in four aspects: 1) recognition of the moral responsibility in the practical different situations; 2) illumination and defense of the triad types of the moral responsibility; 3) responsiveness to the challenges and criticism; 4) development and explanation of his theory.
    Keywords: moral responsibility, guidance control, causal determinism, John Martin Fischer
  • Shamsali Zareian Page 55
    Centrality or Golden moderation of Aristotle which posed as a landmark for ethics, has a lot of effect on Islamic scholars and some of clergies of ethics to the extent that if we name Islamic Ethics to Aristotle Ethics. Aristotle didn’t suffice to explanation of scientific argument and took it for granted, but Muslim scholars and clergies of ethics wanted to say more about Centrality and brought reason from Quran and Narrations. After consideration it was understood that Centrality of Aristotle wasn’t approved by Quran and Narrations and neither did clergies of ethics. We will understand that Quran and Narrations not only approve it but also oppose it.
    Keywords: Centrality, moderation, ethics, Aristotle, Muslim scholars
  • Maryam Zamani Page 73
    Persian literature in different periods due to social, cultural and political, Interest and respect the rules of ethics, The subjects were thinkers and writers, especially poets and fine collection of Persian literature is full of words of wisdom and enlightened Admonitions that elders and scholars of this country to lead and reform the people of compassion and benevolence written and has been welcomed by the public and elaborated a big impact on people's lives. But the issue is one of ethics to advise people and how are examples of moral choice and this subjects?The purpose of this study was to search the most influential moral ideas and methods among diverse opinions and ideas in most ethical systems there Farsi. To achieve the moral content is checked Sanaei,s Hadighah AL Haghighah, Nezami,s Makhzan AL Asrar Saadei,s Boustan and Amir Khosro Dehlavi, s Matlaa AL Anvar informed each of a variety of references in social behavior and individual customs training, To determine the four elements of the social and indigenous traditions, religion, mysticism, philosophy and wisdom, which is this system's efficiency.
    Keywords: ethics, Sanaei, s Hadighah AL Haghighah, Nezami, s Makhzan AL Asrar Saadei, s Boustan, Amir Khosro Dehlavi, s Matlaa AL Anvar
  • Sahar Kavandimohsen Jahed Page 95
    Modesty is one the most effective virtue in individual and social life that have been paid attention to by Muslim and western ethicists. Misunderstanding of this virtue may make some problems and the moral agent will be afflicted with inferiority or megalomania. So, moral philosophers have put subjects about nature, realm, depth, and it's degrees. After reporting and analyzing viewpoint's Muslim ethicists and enjoying from western's moral philosopher's conceptual frames, authors have studied the concept of modesty. Muslim definition of modesty is belief-based, knowledge-based, non-overestimated and negative. Two problems in some definitions of modesty are (a) confusion between context of definition and context of existence, (b) ignorance of the depth of modesty.
    Keywords: morality, modesty, megalomania, Muslim ethicists, moral philosophers.m
  • Sohiela Jalali Konduri, Sajedeh Nabaee Page 115
    encyclopedia is primary and important source to get information about various topics. Women studies, as well, has been considered as an important issues which has an article in encyclopedia. In article of “women and the Qur’an” from the encyclopedia of Qur’an, Ruth Roded discussed subjects about Women’s rights in the Qur’an. Yet it seems she did not perform this topic academically and fair. Authors mentioned Introducing the verse 53 of Surah “Ahzab” means The relationship with prophet’s wives from behind a veil, Claims covering was For the wives of the Prophet Specially at first but Muslims Have expanded it to other women. While Purpose of “hijab” in this verse is literal meaning means veil and curtains, not The meaning of the term Type of Coverage that We know it today as “hijab”. So God instructs Muslims to Communicate the women of the Prophet from behind the curtain and setter and The sentence is For the wives of the Prophet Specially. Although the necessity of hijab See all Muslim women, But other verses come.
    Keywords: encyclopedia of Quran, Ahzab, 53, hijab. prophet's wives