فهرست مطالب

پژوهش های اخلاقی - سال پنجم شماره 4 (پیاپی 20، تابستان 1394)

مجله پژوهش های اخلاقی
سال پنجم شماره 4 (پیاپی 20، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ابوالفضل احمدی کاشانی، محمد ناصر سقای بی ریا صفحه 5
    «بصیرت سربازان»، به علت ماهیت جهادی سربازی، و طراحی پیچیده دشمنان در جنگ نرم، نقش بسیار مهمی در رسیدن به اهداف عالی سربازی دارد. از این رو فرماندهان به این نتیجه رسیده اند که باید در روابط خود با سربازان بر بصیرت آنان بیافزایند که این فرآیند را می توان اصل بصیرت افزایی در روابط فرمانده و سرباز نامید.
    اما مشکل اساسی برای فرماند هان مسلمان درباره این اصل، عدم آشنایی با روش های مناسب با محیط سربازی و موید به قرآن و سنت است. به علت وجود این مشکل، این پژوهش با روش تحلیلی و توصیفی در صدد تبیین اجمالی اصل بصیرت افزایی و ارائه روش های آن بر اساس قرآن و سنت معصومین (ع) است. حاصل این پژوهش نیز معرفی و بررسی یازده روش در عملیاتی کردن اصل بصیرت افزایی است.
    کلیدواژگان: بصیرت افزایی، فرمانده، سرباز، قرآن، سنت
  • نفیسه ساطع صفحه 23
    وفاداری، یکی از اصلی ترین فضایل مطرح در جوامع بشری و مورد بررسی در مکاتب اخلاقی است. این مقاله به بررسی و مقایسه تبیین های ارائه شده از وفای به عهد از دیدگاه اخلاق اسلامی و مکاتب فکری بشری با تاکید بر غایت گرایی می پردازد. تحقیق پیش رو در صدد طرح و اثبات دو فرضیه اساسی است:1- پیش فرض تمامی مکاتب، فضیلت دانستن وفاداری و ملتزم بودن به آن است، 2- تبیین اسلام از وفاداری، منحصر به فرد و جامع بوده و ضمانت اجرایی جهت التزام عملی به این اصل را تدارک دیده است.
    به منظور بیان و اثبات دو فرضیه فوق، به معرفی اجمالی مکاتب اخلاقی و معیار خوب و بد اخلاقی، بررسی وفاداری از دیدگاه مکاتب مختلف پرداخته و با نشان دادن نقدها و نقیصه های مکاتب مطرح شده، منحصر بفرد بودن جایگاه وفاداری در نظام اخلاقی اسلام ودر سازگاری منطقی با انسان شناسی اسلامی اثبات شده است.
    کلیدواژگان: وفاداری، معیار فضیلت، ضمانت اجرایی، سازگاری منطقی
  • مرضیه صادقی صفحه 41
    مقاله ی حاضر در صدد بررسی زبان اخلاقی جدید از منظر ارزش ها و فضایلی که مورد نظر آنهاست و مقایسه ی آن با زبان اخلاقی سنتی میباشد. هر یک از این دو، واژه نامه ای مختص به خود دارند که کاملا با دیگری متفاوت ویا حتی ناسازگار می باشد.
    در زبان اخلاقی جدید، به فضایل خارجی از جمله عدالت، آزادی، تسامح، عقلانیت و خود مختاری فردی توجه شده است که طبیعتا این انتخاب، لوازم و آثاری از جمله عدم التفات به فضایل نفسانی و کمالات نفس، داشتن یک زبان خنثی و مشتمل بر بی طرفی و عدم توجه به ضعف عقل آدمی و لحاظ آن به عنوان معیار نهایی در انتخاب صور مختلف زندگی، در مقابل اخلاق ارسطویی ابتدا به بحث از نفس و کمالات آن و فضایل نفسانی پرداخته و سپس آن ها را پلی برای کسب خیرات خارجی قرار میدهد علاوه بر اینکه ملاک راعقل عملی می داند که در سایه ی تلبس به حکمت، صاحب آن قادر به تشخیص صحت و سقم افعال میباشد.
    کلیدواژگان: تسامح، فضیلت، عدالت، خیر، خود مختاری، زبان اخلاقی جدید و واژه نامه ی اخلاقی آن
  • محمد تقی فعالی صفحه 53
    خودباوری با شبکه ای از مفاهیم دینی نظیر کرامت نفس، عزت نفس، حرمت نفس، عدم سرزنش خویش، اراده مندی، توانایی حل مسئله و تکیه نمودن بر خالق جهان و امکانات آن، در ارتباط است. خودباوری نشانه هایی دارد که می-توان به ترس، کم رویی، گوشه گیری، ناامیدی، بدبینی، دروغگویی و پرخاشگری اشاره کرد. درصورتی که آدمی تحقیر گردد، مقایسه شود، آرزوهای دست نایافتنی داشته باشد و به خودپنداره نادرست مبتلا گردد، اعتماد به نفس خویش را از دست داده و در مسیر تضعیف قرار می گیرد.
    مقاله حاضر به این سوال اساسی پاسخ می دهد که انسان مومن چگونه می-تواند اعتماد به نفس ضعیف خویش را تقویت کرده، به نقطه تعادل برساند. قرآن و نیز احادیث شیوه ها و راهکارهایی را ارائه می دهند. می توان نشان داد که دین دارای بعد عملی است و می توان برای معضلات روحی روانی بشر نظیر خودکم-بینی و خودناباوری مدل الهی ارائه کند.
    کلیدواژگان: کرامت نفس، خودباوری، اعتماد به نفس، عزت نفس
  • علی اصغر محمد زاده صفحه 83
    در این مقاله تلاش شده تا محدوده قاعده اعتدال در نظام فکری ارسطو بیان گردد. یکی از مسائلی که ذهن اندیشمندان را درگیر کرده، این است که آیا تمام افعال و احساسات انسانی مشمول این قاعده می شوند یا خیر؟ تعدادی از فیلسوفان این مسئله را به صورت اشکالی بر ارسطو مطرح کرده اند؛ ایشان عقیده دارند که برخی افعال به صورت مطلق رذیلت یا فضیلت محسوب می شوند و این گونه نیست که چنانچه ارسطو ادعا می کند نقطه اعتدال اخلاقی برای آن ها در نظر گرفته شود.
    نویسنده ضمن جستجوی عبارات ارسطو در پاسخ به این سوال، با عبارتی برخورد کرده که ارسطو موردهای نقضی برای قانون اعتدال ذکر می کند و عده ای از امور را رذیلت مطلقه می پندارد. در ادامه تلاش شده تا اسلوب های کلی در نظام فکری ارسطو یافت شود که بر طبق آن ها بتوان مسئله را سازماندهی شده پاسخ داد.
    در نهایت راه حلی پیشنهاد می شود که ارسطو در میان کلمات خود به آن اشاره ای داشته است. طبق این راه حل مسئله در تمام مصادیق مشکوک به خروج از قاعده اعتدال – حتی مواردی که خود ارسطو آن ها را رذیلت مطلقه می خواند - حل می گردد و همه آن ها تحت قانون حد وسط باقی می مانند جز چند مورد که ظاهرا تنها در سایه ادیان الهی معنا و مفهوم پیدا می کنند.
    کلیدواژگان: ارسطو، قاعده اعتدال، مثال نقض، فضیلت و رذیلت مطلقه، حد وسط، استثناهای قاعده اعتدال
  • بهروز محمدی منفرد صفحه 103
    این نوشتار درصدد تحلیل و نقد موضع انتقادی سینوت – آرمسترانگ نسبت به امکان سنجی توجیه باور اخلاقی است. سینوت– آرمسترانگ با قائل شدن به گونه ای شکاکیت، معتقد است که نسبت به توجیه باورهای اخلاقی باید توقف نمود. وی شکاکیت اخلاقی پیرهونی میانه رو را نوعی مصالحه بین شکاکیت آکادمیک، شکاکیت پیرهونی و شکاکیت میانه رو می-داند و برای تفصیل این مصالحه، ابتدا مقایسه گرائی را در حوزه معرفت-شناسی و توجیه باور اخلاقی تبیین نموده و شکاکیت اخلاقی پیرهونی را براساس آن تفسیر می نماید. سپس با بررسی شکاکیت اخلاقی آکادمیک و میانه رو، بین آن سه نوع شکاکیت، ترکیب و مصالحه ای ایجاد می کند.
    کلیدواژگان: سینوت - آرمسترانگ، مقایسه گرائی اخلاقی، شکاکیت پیرهونی، شکاکیت میانه رو، شکاکیت آکادمیک
  • حسنعلی نوروزی صفحه 123
    زندگی اجتماعی امروزبشردرعین برخوداری نسبی ازفضایل اخلاقی و انسانی، در مواردی با نا بسامانی ها و ناملایمات اجتماعی اخلاقی مختلفی همراه است؛ لازم است با وضع قوانین مناسب و فرهنگ سازی درست و ارائه راهکارهای عملیاتی کارآمد،زندگی مردم را سروسامانی داد. ودرحوزه روابط اجتماعی یکی ازمواردی که باید مورد توجه جدی قرار گیرد، جایگاه همسایگان می باشد. قرآن وروایات که تامین کننده سعادت دنیا و آخرت انسانها می باشند، دستورات وبرنامه های متنوع اجتماعی واخلاقی بسیاری را برای همسایگان در نظر گرفته که با تبعیت وبکارگیری آنها، مردم می توانند درکنارهم براحتی وآسایش زندگی نمایند.ازآنجایی که به انجام رسیدن این مهم جزباهمکاری وهمدلی، میسرنیست، لازم است همگان به تعامل سازنده با دیگران به ویژه همسایگان اهتمام ورزند. این تحقیق با موضوع سبک زندگی دینی درتعامل باهمسایگان، ضمن بیان وظایف وحقوق همسایگان، شیوه های مقابله درست با همسایگان بد اخلاق رامورد بررسی قرار داده است.
    کلیدواژگان: قرآن، روایات، سبک زندگی، همسایگان، حقوق، ارتباط اجتماعی
|
  • Abulfazle Ahmadi Kashani, Mohammad Naser Saghye Biriy Page 5
    Because of the Jihadi nature of military service and the complicated plans of the enemies in soft war, "soldiers’ insight" has a very important role in achieving the superb goals of military service. The commanders have thus come to the conclusion that they should enhance the insight of soldiers while making relationship with them. This process can be called “insight enhancement” of relations between commanders and soldiers. But the main problem for Muslim commanders with regard to this principle is lack of familiarity with the procedures proper for the military environment and resorting to the Quran and Sunnah. Because of this problem, this study, using an analytical-descriptive method, seeks to explain synoptically the principle of insight enhancement and to present its related methods based on the Quran and Imams (AS). The result of this research is introducing and investigatig eleven methods in operationalizing the principle of insight enhancement.
    Keywords: methods, insight enhancement, commander, soldier, Quran, Sunnah
  • Nafiseh Sate Page 23
    Loyalty or faithfulness is one of the fundamental virtues among human societies and it is the focus of studies, which conducted by ethical disciplines. This study aims to examine faithfulness from Islamic perspective and to compare this perspective with other philosophical traditions. In Islamic tradition, faithfulness underlines teleologism. The study will examine and prove two hypotheses. First, loyalty and being faithful is known as virtue by all philosophical traditions. Second, the Islamic perspective on loyalty is unique because Islamic principles provide a sanction and guarantee people to practice loyalty. In order to examine these two hypotheses, the article presents a brief discussion on ethical disciplines and the criteria for ethically good and bad. Then, the article critiques the issue of loyalty form different philosophical perspectives. Finally, the article will conclude how Islamic perspective on loyalty is unique and it is in logically coherence and adopts with anthropology from Islamic viewpoint.
    Keywords: Faithfulness, Critique of virtue, Sanction, Logically coherence
  • Marziyeh Sadeghi Page 41
    This article is going to survey modern moral language and compare with the traditional one. These to have their own glossary and wordbook that are different and even alien with each other. In modern moral language are marked on the external virtues like justice liberty toleration rationality and personal autonomy. Naturally in this kind of moral language and human wisdom weakness there is not attention to sensual Virtues and integrities and to have a impartiality language and to select it as a final standard for the Various forms of life in the opposite of that aristotle morality studys the soul and its integrities bridge to achive the external goods. In addition he believes in practical wisdom that its owner can recognize verity and falsity.
    Keywords: virtue, justice, autonomy good, toleration
  • Mohammad Taghi Faali Page 53
    Self-belief is a concept incorporated into a network of relisous notions including self-esteem, self-respect, no self-reproach, will power, problem-solving abitlity and relying on the Creator and His blessings. There are scores of signs indicative of the concept missing in a person; e.g. fear, shyness, isolation, disappointment, pessimism, telling lies and aggression. When one is humiliated, compared to others, seeks unattainable desires and holds a wrong impression of herself, he would lose self-confidence and be downplayed. The present article would answer the essential question as to how can a faithful man boost his vulnerable self-confidence to a balanced point. The Holy Quran along with hadith present a number of solutions through which the practical facet of religion is revealed and a divine sample to spiritual- mental obstables would come about.
    Keywords: Self, Esteem, Self, Belief, Self, Confidence, Self, Respect
  • Aliasghar Mohammadzadeh Page 83
    In this article it’s tried to present sobriety theorem limited in thoughtful system of Aristotle. One of the problems that are challenge for our scholars that are all of human’s acts and emotions involved in this theorem or not? Some of philosophers have discussed this problem as disadvantage against Aristotle they believed that some of acts utterly are as absolute unappealing or accomplishment, it’s not such as Aristotle’s claim that characterized morality b sobriety point for them, when author was researching Aristotle’s written in answer to this question, addressed to the words that Aristotle has noted as disadvantage for sobriety (balance) theorem and supposed some of the acts as absolute unappealing. In follow, it’s tried to find total method in Aristotle’s thoughtful system that with their bases can answer problem by organized. Finally it is introduced a solution that Aristotle has referred in his words, according to thus solution, problem in all of shady examples to exodus from sobriety theorem, even in instances that by himself (Aristotle) has known as absolute unappealing be solve and exception in some cases that apparently mean only under diving religions, all of them be remained under medial principle.
    Keywords: Aristotle, sobriety theorem, reversal example, absolute accomplishment, unappealing, medial, sobriety theorem exceptions
  • Behrooz Mohammadi Monfared Page 103
    This article is aimed at explaining and criticizing Sinnott- Armstrong's stance about the justification of moral beliefs. Sinnott-Armstrong has formulated his stance making a compromise between three types of skepticism. That is if moral nihilism exists as an alternative in a contrast class and since assuming the negation of moral nihilism is begging the question and is impossible, skeptic arguments will work and it becomes impossible to answer. However, if moral nihilism is not an alternative in a contrast class, we can be modestly justified. But in an unqualified contrast class if it is not stipulated, since it is impossible to identify which contrast class –extreme or modest- is an appropriate one, we should keep silent about justified moral belief which leads to Pyrrhonism.
    Keywords: academic skepticism, Pyrrhonism, modest skepticism, extreme skepticism, contrastivism
  • Hasan Ali Nuroozi Page 123
    While relatively benefiting from ethical and humanitarian virtues, humans’ social life today is accompanied in some cases by disorders and calamities; therefore, it is necessary to organize people’s lives by making proper laws, developing culture appropriately and presenting efficient practical approaches. One of the things that must be seriously focused on in social relations sphere is the status of neighbors. The Qur’an and the traditions, as the suppliers of humans’ happiness in the world and in the hereafter, have various social and ethical instructions and programs about neighbors by which people can have a peaceful life together. Since this is not accomplished but through cooperation and unanimity, all people must shoulder a constructive interaction with each other, neighbors in particular. Focusing on religious lifestyle in interaction with neighbors, this research is aimed at examining the correct approaches to deal with bad-mannered neighbors.
    Keywords: Quran, Traditions, Lifestyle, Neighbors, Rights, Social relations