فهرست مطالب

مجله پژوهش های اخلاقی
سال ششم شماره 1 (پیاپی 21، پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اعظم اعتمادی فرد، مالک حسینی صفحه 5

    سقراط در تمام آثار افلاطون جز در رساله قوانین حضور دارد. برخی افلاطون شناسان اندیشه ی سقراط تاریخی در آثار دوره اول افلاطون را از اندیشه ی سقراط افلاطونی در آثار دوره دوم به بعد جدا می دانند، امادر نظر برخی دیگر ازجمله یاسپرس، سقراط شخص یگانه ای مجسم می شودکه خود شناسی مسئله بنیادین زندگی او بوده است.او «خود ما»را روح یاحقیقت انسان معرفی می کند که مرگ اصیل وزندگی اصیل درارتباط بااصالت آن معنا می یابد. سقراط پس ازمحکوم شدن به مرگ باآغوش باز آن راپذیرفت؛ این پذیرش ناشی بود از نوع نگاه او به مرگ وزندگی. دراین مقاله به روش توصیفی – تحلیلی سعی می شود براساس نوع نگاه سقراط به روح وحقیقت انسان، مرگ وزندگی راستین از اندیشه وعمل او استنباط وتبیین گردد. براساس این تبیین، مرگ وزندگی آدمی به علاوه فضیلت حکمت که فضیلت اصلی «خود آدمی»است مرگ آگاهی و زندگی آگاهی است؛ و سعادتمندی آدمی درگرو اینهاست.

    کلیدواژگان: سقراط افلاطون، زندگی راستین، مرگ راستین، روح، نفس، خود آدمی
  • سید حسین تقوی صفحه 25

    قرآن کریم کتاب اخلاق و هدایت بشر در همه عرصه هاست. از آنجا که مدیران در پیشرفت کشور نقش موثری دارند، حال سوال این است که ویژگی های مهم اخلاق مدیریت چیست؟ مدیر چگونه می تواند موفق باشد؟ مدیر در سایه منابع انسانی کارآمد، ماهر، متعهد، با انگیزه و با استعداد می تواند به اهداف خویش نائل شود؛ زیرا منابع انسانی دارای اهمیت راهبردی و حساس هستند، مهارت، رفتار و تعاملات کارکنان، توان بالقوه ای را جهت تهیه و تدوین راهبردی و ابزاری برای اجرای اهداف ایجاد می کند.
    از سوی دیگر تعامل مدیر با آنان چگونه باید باشد؟
    دیدگاه قرآن در بکارگیری نیروها چیست؟
    مدیر در شرایط پیچیده و بحرانی چگونه باید با نیروها تعامل داشته باشد تا استفاده و کارآیی لازم را داشته باشند؟ دیدگاه قرآن کریم چیست؟ در پژوهش پیش رو با مراجعه به قرآن کریم و با شیوه کتابخانه ای و توصیفی – تحلیلی به ابهامات موجود در این زمینه پاسخ داده شده است.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، اخلاق، مدیریت، منابع انسانی، بحران
  • زهره جعفری، راضیه حسینی، نفیسه سادات شیخ الاسلامی صفحه 45

    در طول تاریخ و دربین جوامع انسانی مساله تعلیم و تعلم همواره مورد توجه بوده و ملازمت و پیوستگی معلم ومتعلم در امر تعلیم موجب پدید آمدن حقوقی فی مابین شده است. امروزه در جوامع دانشگاهی رعایت حقوق متقابل استاد و دانشجو و کرامت بین آنان از منظر اخلاق اسلامی قدری فاصله گرفته. از آنجا که ارتباط معنوی استاد و دانشجو در تعلیم وتعلم اهمیت فراوانی دارد، در دین مبین اسلام منابع غنی برای معرفی این رابطه معنوی که از آن به حق معلم وحق متعلم یاد شده، موجود است. لذا هدف ازاین پژوهش توجه مجدد به این حقوق از منظر دین بخصوص از منبع ناب رساله حقوق امام سجاد(ع) بوده است.روش مقاله زیر مرور منابع مورد بررسی در این خصوص و تحلیل آنها بوده است.امام سجاد (ع) اشاره ظریف اندیشانه ائی به لزوم کرامت استاد و متعلم به شکل متقابل داشته اند.به امید آنکه با یادآوری این حقوق و معرفی آن به همکاران و دانشجویان گرامی بار دیگر شاهد توجه بیشتر به این حقوق و معنوی تر شدن فضای معنوی تعلیم و تعلم باشیم

    کلیدواژگان: اخلاق اسلامی، حقوق، استاد، دانشجو، امام سجاد(ع)
  • صادق میراحمدی، مهدی دهباشی صفحه 63

    زاگزبسکی از پیشگامان نظریه معرفت شناسی فضیلت است. از نظر وی دلایل ارسطو برای تفکیک فضیلت اخلاقی از فضیلت عقلانی صحیح نیست و همان تفاوتی که بین دو فضیلت اخلاقی وجود دارد بین یک فضیلت اخلاقی و یک فضیلت عقلانی نیز وجود دارد. بر اساس این نگرش به فضایل، فضایل عقلانی زیرمجموعه فضایل اخلاقی هستند. زاگزبسکی بر این باور است که تنها دلیل نظری مناسب برای تفکیک فضایل از یکدیگر عبارت است از اینکه هر کدام انگیزه بنیادینی دارند که از دیگری متمایز است. در این مقاله با استفاده از روش توصیفی و تحلیل محتوا به نقد و بررسی دلایل تفکیک فضایل بر اساس معرفت شناسی فضیلت زاگزبسکی پراخته ایم.

    کلیدواژگان: زاگزبسکی، معرفت شناسی فضیلت، فضیلت اخلاقی، فضیلت عقلانی، انگیزه
  • عبدالرحیم سلیمانی اردستانی صفحه 77

    متون مقدس ادیان ابراهیمی از انسان ها می خواهند که اخلاقی زندگی کنند و به آنان دستورهایی اخلاقی که عموما با وعده پاداش و تهدید به مجازات همراه است، می دهند. گفته می شود اولا رسیدن به پاداش یا فرار از مجازات انگیزه سطح بالایی برای اخلاقی زیستن نیست و ثانیا اینکه خدایی حاکم به انسان دستور دهد که چه کاری را انجام دهد و چه کاری را ترک کند، این با آزادی و «خودفرمانروایی» انسان ناسازگار است.
    سخن ما در این نوشتار آن است که اولا خواست آرمانی این متون آن است که انسان به خدا عشق ورزد و از او اطاعت کند. وعده و وعید، یک مسئله فرعی و اضطراری است. و ثانیا این عشق ورزیدن باید از روی شناخت باشد. به خدایی باید عشق ورزید که انسان او را دارای فضایل و کمالات می یابد. پس در واقع، این خود انسان است که حاکم است و خدایی را که دارای فضایل است می یابد و عاشق و تسلیم او می شود. این نوع «خدافرمانروایی» با «خودفرمانروایی» سازگار است. البته اطاعت بی چون و چرا از عالمان دین یا پذیرش حسن و قبح الهی شرعی، چنان که اشاعره گفته اند، یا پذیرش ایمان گرایی، آن گونه که کرکگور گفته است، با خود فرمانروایی ناسازگار است.

    کلیدواژگان: ادیان ابراهیمی، امر الهی، عشق، ایمان، خودفرمانروایی، خدافرمانروایی
  • علی عابدی رنانی صفحه 99

    السدیر مکینتایر از جمله فیلسوفان منتقد لیبرالیسم و نهضت روشنگری است. وی از موضعی ارسطویی به نقد اندیشه اخلاقی کانت و لیبرالیسم پرداخته است. کانت بر عقل عملی محض در تعیین وظایف اخلاقی تاکید دارد. به نظر مکینتایر، عقل عملی محض نمی تواند در این راستا کارگشا باشد و در برابر، از موضعی ارسطویی، از نقش شخصیت و عقل عملی ساخته شده در سنت و اجتماع در تشخیص وظایف اخلاقی دفاع می کند. در این مقاله نقد مکینتایر بر روش اخلاقی کانت توضیح و مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت. به اعتقاد نگارنده، رویکرد اخلاقی ارسطویی و کانتی هرکدام مزایا و محدودیتهای خاص خود را دارند. رویکرد کانتی امکان ارزیابی تعهدات اخلاقی موجود را فراهم می سازد و رویکرد ارسطویی فرایند تکوین شخصیت اخلاقی و لزوم مصلحت سنجی به موقع در عمل اخلاقی را توضیح می دهد. نگارنده سعی دارد به الگویی برسد که در ضمن توجیه اصول اخلاقی عام مجالی برای تمایزهای فرهنگی و اخلاقی باقی گذارد. در این الگو، تمایزهای فرهنگی در مقام کاربست و حدود و ثغور اصول عام ایفای نقش می کنند. با این روش می توان موضعی بین عام گرایی کانتی و خاص گرایی ارسطویی اتخاذ کرد، طوریکه نه به مطلق گرایی اخلاقی و نه به نسبی گرایی منتهی شود. بدین منظور، نگارنده از رویکردی کارکردگرا استفاده می کند.

    کلیدواژگان: سینوت - آرمسترانگ، مقایسه گرائی اخلاقی، شکاکیت پیرهونی، شکاکیت میانه رو، شکاکیت آکادمیک
  • عظیم حمزئیان، سمیه زنگیان، وحید شرفی، مرتضی اکبرزاده صفویی صفحه 117

    این مقاله تئوری بازاریابی را از منظر دیدگاه های فلسفه اخلاق مورد بحث قرار می دهد. بحث بر جنبه های ارزش شناسی متمرکز شده است. در این پژوهش زمینه های ارزش شناسی مربوط به اخلاق بازاریابی در بازار و تحقیقات بازار بررسی می شود. اخلاق ارتباط نزدیکی باارزش دارد. اخلاق بازاریابی و اخلاق در تحقیقات بازاریابی مهم ترین موضوع در بازاریابی هستند که شامل اعتماد می شود. محققان به طور مکرر با پژوهش های کمی در حوزه تحقیقات بازاریابی که مرتبط با مسائل اخلاقی هستند، مواجه می شوند؛ بنابراین درک درست از مسائل اخلاقی در تحقیقات بازاریابی برای ایجاد تحقیقات کیفی بسیار مهم است. در این پژوهش اندیشه های نوین بازاریابی نظیر بازاریابی عصبی، پارتیزانی و سبز مطرح می گردد و این اندیشه های نوین از دیدگاه اخلاق هنجاری مورد بررسی قرار می گیرد. نتایج مطالعات صورت گرفته حاکی از آن است که بازاریابی سبز، پارتیزانی و عصبی اندیشه های نوینی هستند که با مسائل اخلاقی آمیخته شده اند با این تفاوت که بازاریابی سبز بااخلاق رابطه مثبت و مستقیم دارد. درحالی که بازاریابی پارتیزانی و عصبی با مسائل اخلاقی رابطه معکوس دارند. بدین صورت که اگر اصول اخلاقی نادیده گرفته شوند منجر به بی اعتمادی مشتری می گردد.

    کلیدواژگان: فلسفه علم، نظریه های بازاریابی، اخلاق، ارزش شناسی
|
  • Page 5

    Socrates is present in all Plato’s dialogues except The Laws. Some scholars distinguish between the Socrates of Plato’s early dialogues and the Socrates of the later ones. Others, including Jaspers, see one Socrates in all dialogues whose permanent concern is ‘self-knowledge’ as the fundamental issue. He considers “our own self” as the human truth or spirit/soul; and the genuine life and death are defined in a relation to it. The present article, giving attention to Socrates’ view on human soul, tries to explain the genuine life and death as thought and lived by Socrates.

    Keywords: Plato’s Socrates, genuine life, genuine death, spirit, soul, human self
  • Page 25

    Quran is the book for morality and guidance of human for all the eras. Since the managers has important role in developing the countries, there is a question: what are the essential features of management? How a manager is successful? A manager can reach his aims with efficient, skillful, committed, motivated and talented human force due to important and sensitive importance of human force. The skill, behavior, and association of workers can make a potentiality in progressing and implementing the goals. On the other hand, what should the behavior of manager be with workers? What is the view point of Quran in using the forces? How should a manager act with workers in complicated and critical situation in order to have better efficiency? What is the Quran’s notion about it?

    Keywords: Morality, management, human force, crisis
  • Page 45

    Unfortunately, today in the academic community of professors and students of the reciprocal rights and dignity as the distance between them in terms of Islamic morality and trimmed as spiritual role education training is very important and rich sources for the introduction of existing rights in Islam. Therefore, The purpose of this research has renewed interest in law from the perspective of religion, particularly of Resale Rights pure source of Imam Sajjad (AS) was to examine the following article reviews the literature on the subject and their analysis. Imam Sajjad subtle hint sighted the need to respect teachers and students to interact interstate And.bh hope that by reminding the law and introduce it to colleagues and students honored once again witnessed more attention to the rights of our spiritual and more spiritual atmosphere of teaching, learning.

    Keywords: Law, professor, student, Imam Sajjad (AS)
  • Page 63

    Zagzebski is a peeoner of virtue epistemology. She reject the claim of Aristotel about distinction between intellectual virtue and moral virtue. Zagzebski argue that an intellectual virtue dose not differ from certain moral virtues any more then one moral virtue differs from another. She argue that intellectual virtue are a kind of moral virtues and subset of It. only reason fore distinguish virtue from each other is motivation component. Each of virtue have fundamental motivation that is different from others. This article explor and critic Zagzebski's view distinction between virtues with descriptive and analysis of content method.

    Keywords: Zagzebski, epistemology of virtue, ethics virtue, intellectuall virtue, motivation
  • Page 77

    The sacred texts of the Abrahamic religions want people to live according to moral principles and suggest them some ethical instructions which are generally with promising reward or divine retribution. It is said to obtain rewards or escape punishment does not create a high level of motivation for living based on morality, and secondly, if a sovereign God to man commands him what to do, and what to leave, this is being incompatible with the freedom and «self-governing"" of man. This article is to state that first goal of these religious texts is that man shall love God and obey him. The divine retribution or promising rewards is a subsidiary and indispensable issue, and secondly, this love must be based on knowing God. The man should love a God for whom one recognizes virtues and perfections. So actually, this is the man who governs himself, and finds a perfect God with virtues, loves Him and submits his will to divine authority. Such ""God-governing"" is consistent with ""self-ruling"". However, unquestionable obedience of religious scholars or the acceptance of legal good and badness as Asharites have represented, or acceptance of fideism as Kierkegaard has mentioned in his works are incompatible with ""self-governing"".

    Keywords: Abrahamic religions, Divine Commandment, love, faith, self-ruling, God-governing
  • Page 99

    Alasdair MacIntyre is among critics of Liberalism and the Enlightenment movement. He has criticized the moral thought of Kant and Liberalism from an Aristotelian perspective. Kant has emphasized pure practical reasoning for determining moral duties; whereas, in MacIntyre’s view, this kind of reasoning cannot adequately guide the moral agent. MacIntyre, instead, puts emphasis on a character constituted in tradition based on relationships directed towards the human good. This Aristotelian perspective, MacIntyre holds, yields practical knowledge regarding the application of moral rules. In my view, both methods have benefits and limitations, and it is possible to hold a middle position which restricts the moral effect of the community to secondary and exceptional moral rules.

    Keywords: Aristotle, Kant, MacIntyre, Practical Reason, Ethics
  • Page 117

    This article will discuss marketing theory from the perspective of moral philosophy degree views. Discussion focused on axiological aspects. In this Research Survey of Areas of Axiological Marketing ethics and marketing research, Ethics is closely related to value. Marketing ethics and ethics in marketing research in marketing that includes trust is an important issue. A researcher frequently fails to quantitative research in the field of marketing research related to ethical issues; thus, an understanding of ethical issues in marketing research for qualitative research is very important. In this study, new marketing ideas such as Neuro marketing, guerrilla and green marketing is considered and the new ideas from the perspective of normative ethics been investigated. Results of studies have suggested that green marketing, guerrilla and nervous are new ideas that moral issues was mixed with moral difference is that green marketing and direct positive relationship. While guerrilla marketing and nervous inversely related to moral issues. That is, if morality IS ignored, leading to customer distrust.

    Keywords: Philosophy of Science, marketing theories, ethics, axiology