فهرست مطالب

پژوهش های اخلاقی - سال ششم شماره 2 (پیاپی 22، زمستان 1394)

مجله پژوهش های اخلاقی
سال ششم شماره 2 (پیاپی 22، زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علیرضا آرام صفحه 5
    مطابق تفسیری مشهور از نظریه اعتباریات علامه طباطبایی، اخلاق دست کم در مقام اثبات- امری برساخته یا به تعبیری دیگر، طرحی از قوای فعاله آدمی برای دست یابی به اهداف حیاتی تلقی می شود. اکنون پرسش این جاست که اگر با دستگاه اندیشه عرفانی به این موضوع بنگریم، اعتبارات اخلاقی چه نقشی را در منظومه فکری علامه بر عهده خواهند داشت؟ نگارنده این پرسش را به متن آثار ایشان عرضه کرده و با بهره گرفتن از اصطلاح شناسی رایج در اخلاق و عرفان، به پاسخ های زیر دست یافته است:الف) علامه در نگرش عرفانی- اخلاقی خود، در گام نخست واقع گرای طبیعت گرا و در ادامه گام نهایی واقع گرای فراطبیعت گراست.
    ب) در نگرش او احکام اخلاقی به مدد عقل ذی مراتب انسان قابل تصدیق هستند.
    ج) این اندیشه به فضیلت گرایی اخلاقی- عرفانی منتهی می شود.
    د) مطابق این نگاه، مرز عمل اخلاقی و غیراخلاقی، توهم استغنای فاعل از حضرت حق است.
    کلیدواژگان: ادراکات اعتباری، هدایت تکوینی، قوه خیال، آثار وضعی اعمال
  • محمدرضا عباس زاده، مهدی صالحی صفحه 27
    این پژوهش درصدد است با معرفی مفاهیمی چون رهبری اخلاقی، جو اخلاقی، رفتار اخلاقی، خلاقیت و نوآوری به بررسی رابطه میان این مفاهیم و نحوه تاثیرگذاری آنها بپردازد. مساله اصلی این پژوهش، تاثیر رهبری اخلاقی بر نوآوری و رفتار اخلاقی با استفاده از متغیرهای میانجی می باشد. پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها مشابه تحقیقات توصیفی- پیمایشی است. جامعه مورد نظر کارکنان بانک ملی مشهد بوده و داده های مورد استفاده از 186 نفر از کارکنان بانک ملی جمع آوری شده و جهت تحلیل یافته ها و تایید الگوی پژوهش از الگوسازی معادلات ساختاری بهره گرفته شده است. نتیجه پژوهش گویای آن است که رهبری اخلاقی به صورت مثبت و معنی داری بر نوآوری و رفتار اخلاقی تاثیرگذار بوده است. همچنین نتیجه تحقیق حاکی از این است که گر چه رهبری اخلاقی بر رفتار اخلاقی موثر است اما شدت این تاثیر گذاری از طریق جو اخلاقی بیشتر است. علاوه بر این، رهبری اخلاقی بر نوآوری موثر است اما شدت این تاثیر گذاری از طریق خلاقیت افزایش نیافته است بلکه از طریق جو اخلاقی افزایش یافته است.
    کلیدواژگان: رهبری اخلاقی، جو اخلاقی، رفتاراخلاقی، خلاقیت، نوآوری
  • حمزه حاجی صفحه 49
    قرآن کریم، به عنوان آخرین و جامع ترین کتاب آسمانی، از قابلیت ها و ظرفیت های فرهنگی بالایی در حوزه های مختلف از جمله پیشگیری از رذایل اخلاقی به منظور سالم سازی فرد و جامعه برخودار است. یکی از رذیلت های اخلاقی چالش زا که گسترش و فراگیری آن از عوامل مهم سقوط و تباهی هر جامعه ای به شمار می آید، انحرافات جنسی است که به جهت پیامدهای جسمی و روحی این انحرافات، قرآن با رویکردی پیشگیرانه و با ظرافت و موشکافی خاصی در صدد پیشگیری از وقوع آنها بر آمده است. هدف این پژوهش بررسی و تحلیل نحوه فرهنگ سازی قرآن در راستای پیشگیری از انحرافات جنسی می باشد. پژوهش در آیات مرتبط با مسائل جنسی این نتیجه را به دست می دهد که قرآن کریم به شیوه های مختلف و متنوعی از قبیل تشویق و ترغیب به رفتار و کردار پسندیده، معرفی الگوهای خوب، بیان قصص و داستان های عبرت آمیز، تکریم ارزش ها و انسان های پاکدامن، نکوهش ضد ارزش ها و ناهنجاری ها و بهره گیری از عرف و افکار عمومی به فرهنگ سازی جهت پیشگیری از بروز انواع انحرافات جنسی پرداخته است.
    کلیدواژگان: قرآن، فرهنگ سازی، انحرافات جنسی، نابهنجاری جنسی، عفت و پاکدامنی، پیشگیری
  • سید محمدرضا حسینی صفحه 67
    علم فقه و اخلاق از قدیمی ترین علوم اسلامی هستند که در رفتار انسان تاثیر مستقیم داشته و همچون گذشته، زنده و بالنده، به نقش آفرینی پرداخته و به توسعه و گسترش قلمرو خود ادامه می دهند، همانگونه که فقه، مجموعه ای از قوانین وآیین زندگی انسان است اخلاق نیز مجموعه ای از صفات روحی و باطنی بشمار می رود. از این رو شناخت فقه و مکاتب فقهی و در مقایسه با آن، دانستن اخلاق و مکاتب اخلاقی، به عنوان دو دانش رفتاری، ما را در مسیر عمق بخشی به فهم تعاملات و روابط آن دو یاری می رساند و با طرح مباحث گوناگون و مقایسه ای از جمله تعریف دقیق و منبع شناخت فقه و اخلاق، می توان به چگونگی نسبت میان آن دو دست یافت. بدین جهت این مقاله برآن است، تا با بررسی مفهوم و منابع معرفتی آن دو، چگونگی رابطه علمی و منطقی و یا تمایز میان آن دو را بیان کند.که باتوجه به وجود نوعی همپوشانی بین آن دو، قطعا در مقام تعارض و تباین یک دیگر نیستند.
    کلیدواژگان: رابطه، فقه، اخلاق، تعریف، منبع
  • صیاد منصور صفحه 87
    امانوئل لویناس از منظری پدیدارشناسانه معتقد است «دیگری» هسته فعلیت دهنده به تمامی روابط انسانی است. برطبق این دیدگاه، در هر دایره زمانی و مکانی که امکانی برای مواجهه یا رویارویی باشد «دیگری» بر هر «من» تقدم ارزشی و قوام بخشی دارد. بدین سان «دیگری» را نمی توان در تمامیت خودخواهی «من» محصور گردانید چرا که بدون پروای شرط قوام بخشی، امر قوام یافته شالوده وجودی و معرفتی خود را از دست می دهد. از این روست که می توان نظام اداری و سازمانی را در مقام شبکه ای گسترده از روابط میان انسانی مورد موشکافی دقیق پدیدارشناسانه قرار داد. با گسترش شبکه های درون/برون سازمانی موج عظیمی از روابط و نیازهای متقابل شکل گرفته است که قانون گذاری و نظام اخلاقی خاص خود را می طلبد؛ قوانین و نظامی که ضمن پیشبرد اهداف هر سازمان موجبات احترام به حقوق اربابان رجوع و موجودات انسانی شاغل در آنها را فراهم آورد.
    در این مقاله، با اتخاذ رویکرد اخلاقی امانوئل لویناس، سعی خواهد شد تا امکان مواجهه اخلاقی تر با زیردستان و اربابان رجوع به مثابه هدف و غایت، مورد بررسی قرار گیرد. نظریه ای برآمده از اخلاق لویناس استعداد هدف گذاری موثر بر مراجعان نظام اداری در مقام دیگری را دارد به نحوی که بتوان منفعت سازمانی طرفین را نیز توامان در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: امانوئل لویناس، دیگری، غایت شناسی، مسئولیت اخلاقی، نظام اداری یا دیوان سالاری
  • احمد عبدالحسینی، عزت الله نادری، مریم سیف نراقی صفحه 101
    هدف این پژوهش طراحی یک الگوی برنامه درسی تربیت دینی و اخلاقی برای دانش آموزان دوره اول متوسطه بر اساس رویکرد ترکیبی عقل و ایمان از منظر قرآن کریم است .روش پژوهش از نوع توصیفی است که در آن پس از تببین مولفه های اصلی رویکرد جامع قرآنی در خصوص نسبت عقل و ایمان،عناصر اصلی برنامه درسی تربیت دینی و اخلاقی با توجه به مدل برنامه ریزی تیلور مشخص گردیده است.نتایج پژوهش نشان داد که اهداف ،محتوا،روش های تدریس و شیوه های ارزشیابی برنامه درسی تربیت دینی و اخلاقی با توجه به رویکرد جامع قرآنی چگونه باید تعیین شوند و در پایان با توجه به نتایج پژوهش، پیشنهاداتی به مسئولین و متصدیان آموزش و پرورش جهت بهبود عملکرد آموزش های دینی و اخلاقی مدارس متوسطه اول داده شد.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، تربیت دینی و اخلاقی، رویکرد ترکیبی عقل و ایمان، دوره اول متوسطه
  • ناصر قاسمی، فلورا حیدری صفحه 117
    محیط زیست به مرور زمان دستخوش تغییرات زیادی گردیده است که امروزه علت عمده آن را ناشی از دخالت های انسان در روند تغییرات طبیعی آن می دانند. تخریب منابع طبیعی و کاهش ثروت های ملی در کشور در نتیجه افزایش جمعیت که موجب پدید آمدن اختلالاتی در زندگی اجتماعی و تحمیل آثار آن بر محیط-زیست شده است و هم چنین، پیامدهای ناشی از آن همچون محدودیت های منابع اولیه، منجر به ارایه راهکارهای مدیریتی گردیده است که از آن جمله می-توان به گسترش فرهنگ اخلاق زیست محیطی اشاره کرد. در همین راستا فنون و روش های علوم محیط زیست گسترش یافت که از این میان می توان به همراهی اخلاق زیست محیطی با مسوولیت مدنی واردکنندگان خسارت بر محیط زیست اشاره نمود که می تواند در جهت حفاظت از محیط زیست و جبران خسارات زیست محیطی مورد توجه و اجرا قرار گیرد. هم چنین، در زمینه محیط زیست به عنوان ابزاری جدید محسوب می شود که در جهت پیشگیری از خسارات زیست-محیطی اقدام می کند و از وقوع خسارات در آینده نیز جلوگیری خواهد کرد. به عبارت دیگر، پذیرش مسوولیت مدنی در اخلاق زیست محیطی، حفاظت از محیط-زیست را هدف قرار می دهد و چارچوبی جدید و نو برای حل بحران های زیست-محیطی ارایه می نماید. این مقاله ضمن توصیف اخلاق زیست محیطی با مسوولیت مدنی تلاش دارد که فرآیندی جدید برای حفاظت از محیط زیست ارایه دهد.
    کلیدواژگان: اخلاق، اخلاق زیست محیطی، حفاظت، خسارت، مسوولیت مدنی
  • زهرا مرحمتی، فریده یوسفی صفحه 135
    این پژوهش با هدف بررسی رابطه ابعاد صبر و بهزیستی روان شناختی در گروهی از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شیراز اجرا گردید. برای این منظور 202 دانشجو با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این مطالعه مقیاس صبر (خرمایی و همکاران، 1392) و پرسشنامه بهزیستی روان شناختی ریف (ریف، 1995) بودند. پایایی و روایی ابزار مورد استفاده در سطح رضایت بخش برای جامعه ایرانی بود. تحلیل داده ها با استفاده از روش رگرسیون چندگانه به شیوه همزمان انجام شد. نتایج بدست آمده نشان دادند که ابعاد صبر شامل شکیبایی، رضایت و استقامت، با نمره کل بهزیستی رابطه مثبت و معنی دار دارد و افرادی که صبر بیشتری دارند، احساس تسلط بر محیط دارند، رشد شخصی بیشتری دارند، رابطه مثبت تری با دیگران دارند، زندگی هدفمندتری داشته و خودپذیری بالاتری دارند. بنابراین صبر افراد با افزایش بهزیستی روان شناختی آنان همراه است. با توجه به نتایج این پژوهش، پیشنهاد می شود به وسیله آموزش صبر به جوانان، جهت داشتن زندگی بهتر و رضایت بخش تر اقدام گردد.
    کلیدواژگان: صبر، بهزیستی روان شناختی، دانشجویان
  • سید احمد هاشمی علی آبادی صفحه 159
    نظام اخلاقی-حقوقی اسلام و تفاوت های موجود در آن بین زن و مرد پیوسته یکی از پرچالش ترین موضوعات قرآنی بوده و هست. بر اساس آیه 34 سوره نساء مدیریت کلان زندگی به خاطر دو مساله برتری مرد(بما فضل الله ) و مسئولیت پرداخت نفقه از سوی او به زن(و بما انفقوا)، بر عهده مرد نهاده شده است. این مساله شبهات و سوالاتی را در مورد قوامیت مردان و قانتیت زنان درپی داشته است. از جمله شبهات مطرح شده آنست که این آیه کرامت زنان را سلب نموده و به نوعی زنان را تحقیر نموده است. ما در این پژوهش با تکیه بر آیات نورانی قرآن کریم و آراء و اندیشه واژه شناسان و مفسرین و با روشی کتابخانه ای و تحلیل محتوایی، مدلول آیه را بررسی نموده وگستره ی قوامیت مردان و علت تفضیل آن ها و رابطه ی آن را با کرامت زنان به بحث نشسته و شبهه ی واردشده را مردود دانسته ایم.
    کلیدواژگان: قوامیت، کرامت ذاتی، کرامت اکتسابی، مردان، زنان، فضل، نفقه، خانواده
|
  • Alireza Aram Page 5
    According to a famous interpretation, Allameh Tabatabaei considers ethics as a contingent conception which origins from “active human faculty” for designing plans, taking tools and reaching the vital life purposes. Now, we want to know that: if we turn back to mystic context and take its themes as a viewpoint, is “moral contingents” theory can be matched with the other parts of Tabatabaei’s thought? In short, by using the ethical- mystic terminology, we can confirm positive option and conclude that: A) Tabatabaei has the natural realist view- at his first step- and takes the non-natural realist view in continue. B) Ethical judgments can be recognized with human intellect, which is sized in rank of existence. C) He walks with virtue ethics and tends to it. D) There is a clear line which divides ethical action from nonethical one; human being is depended on God, and the moral agent must respect to this line.
    Keywords: contingent conception, divine guidance, imagination, determined action effects
  • Mohammad Reza Abbaszadeh, Mahdi Salehi Page 27
    This research with the introduction of concepts such as ethical leadership, ethical climate, ethical behavior, creativity and innovation, study the relationship between these concepts and how to influence them. The main issue of this study, the influence of the ethical leadership on innovation and ethical behavior is with the use of a mediator. The purpose of this research is application and the method of data collection is like Survey-descriptive research. Target population was employees of the National Bank of Mashhad and used data collected from 186 employees of the National Bank and to analyze the findings and confirm the pattern of research is used of structural equations modeling. The result of research indicate that the ethical leadership has a significant and positive influence on innovation and ethical behavior. The research results suggest that although ethical leadership is effective on ethical behavior but the severity of this impact through ethical climate is higher. In addition, The ethical leadership is effective on innovation but the severity of the impact has not increased through creativity but has increased through ethical climate.
    Keywords: ethical leadership, ethical climate, Ethical behavior, creativity, innovation
  • Hamzeh Haji Page 49
    The holy Quran, the last and comprehensive divine book, is endowed with cultural capabilities and capacities in different fields including the prevention of moral vices in order to bring discipline to individual and society. One of the challenging moral vices whose spread and prevalence function as important cause of every society's collapse and ruin is sexual deviation, in that the Quran attempted to prevent it from happening with a preventive approach, as well as utilizing special scrutiny and investigation, due to its physical and psychological impacts the deviations create. The aim of this research is to explore and analyze how the Quran builds culture in line with the prevention of sexual deviation. An exploration into verses relating to sexual problem led us to conclude that the Holy Quran built a culture in order to prevent various sexual deviations by means of different ways including encouraging and persuading people to engage in decent conduct and behavior, introducing good patterns, explaining fines and cautionary tales, respecting values and virtuous people, condemning anti-values and anomalies, as well as utilizing conventions and public thoughts.
    Keywords: the Quran, culture building, sexual deviation, sexual anomaly, chastity, prevention
  • Sayyed Mohammad Reza Hossini Page 67
    The notion of the superiority of the Arabic language over other languages is stated by statements suchas Arabic language is the highest language and the most developed one. These notions have bronght about controversies and challenges and have given rise to several views. Those who believe that there are non-arabic ideas raise questions against those who bilieve that is no non-Arabic word in the Quran. Each one of these groups present their own reasons and arguments. The present study attempts to bring a compromise between those verses in the Quran which emphacize. Its being Arabic and the existance of non-Arabic words in the Quran. It attempts to answer these questions: Are there non-Arabic words in the Quran? Does the existance of non-Arabic words reject the fact that the Quran is Arabic? Have these non-Arabic words entered the Arabic language and then they have entered the Quran? This study attempts to state that both of these notions.
    Keywords: History, Language, Persian, Arabic words, the Quran.
  • Sayad Mansoor Page 87
    From a phenomenological point of view, Levinas holds that the Other is the core to actualise all human relations. To him, there might be, so to say, a possibility of encounter in the realm of spatiotemporality; the Other is prior both axiologically and constitutively to every I. In this way, one cannot confine the Other to the I's totality of selfishness because without caring for the condition of constitution, the constituted lacks its existential, and epistemic origin. It lies certainly on the account that one can expose organisational and administrative systems (as a wide network of inter-personal relations) to serious phenomenological scrutiny. While re-cognising the continuous expansions of inter/inner organisational networks, a new multitude in reciprocal relations and demands has emerged which stands in need of its own regulations and ethical codes. These outputs pave the way for respecting client's and clerk's rights, while accomplishing the organisation's ends. Therefore, the author's main objective is necessarily to re-assess and re-consider the bureaucratic systems implemented in undeveloped, or developing countries; an objective which justifies our proceeding from doing phenomenology upon the extant inefficient system of administration in the globe. If admitted, the objective can extend itself toward becoming an efficient cultural innovation through its philosophical foundation-making. This article scrutinises the possibility of a more ethical encounter with the inferior and clients (as ends in themselves) by adopting Levinas's ethical approach. The raised theory has potentiality to effectively bestow centrality upon clients as the Others so additionally to observe the two partie's interests in organisationaladministrative relations.
    Keywords: Bureaucracy, Emmanuel Levinas, Ethical Responsibility, the Other, Teleology
  • Ahmad Abdolhoseini, Ezzatollah Naderi, Maryam Seif Naraghi Page 101
    The aim of this study is to design a religious and moral education curriculum for the junior high school students, based on a hybrid approach of reason and faith at the Holy Quran.The research method is descriptive, in which after explaining the main components of the Quran approach about the relationship between reason and faith, the main elements of the religious and moral education curriculum have been identified, according to the programming model of Taylor. The results showed that how the objectives, content, teaching and evaluating methods of religious and moral education curriculum should be determined according to the holistic approach of the Quran. Finally, according to the findings, recommendations were provided to the authorities and school principals to improve the performance of religious and moral education of secondary schools.
    Keywords: the Quran, the religious, moral education, the hybrid approach of reason, faith, the junior high school first period
  • Naser Ghasemi, Flora Heidari Page 117
    Abstract Environment will change day by day which as we know are due to human interferences. Destruction of natural resources and decreasing national wealth in country is due to population increase that has created numerous difficulties for social life and imposed adverse impacts on the environment and its associated problems of limitation of primary resources, what is needed are guidelines on management that include of spreading the culture of environmental ethics. Therefore, techniques and methods of environmental sciences were developed. One of these popular methods is to combine environmental ethics and civil liability in order to compensate environmental damages. Meanwhile, it is considered as a new instrument for the environment, which acts to prevent damages and will prevent damages in the future as well. On the other hand, acceptance of civil liability in environmental ethics can aim at protection and development of the environment and present a new framework for solving the environmental crises. This research, describes the environmental ethics with together civil liability, Proposes a new process for protecting of environment.
    Keywords: ethics, environmental ethics, protection, damage, civil liability.
  • Zahra Marhemati, Fafideh Yousefi Page 135
    The aim of present study was to investigate the relationships between dimensions of patience and psychological well–being. The sample of the study included 202 students of Shiraz Medical Sciences University selected by random multi-stage cluster sampling. The study instruments were Patience scale (Khormaee & et al., 2013) and psychological well-being questionnaire (Ryff, 1995). The validity and reliability of used tools were at a satisfactory level for use in an Iranian context. Data analysis was done using multiple regression analysis (enter method). The results showed that the patience, satisfaction and stamina, to be positive and significant relationship with the total score of wellbeing. And those who have more patience, self-acceptance, positive relations with others, autonomy, meaningful life, personal growth, environmental mastery and psychological wellbeing is a student living environment. Therefore it can be concluded that people’s patience increase with their psychological well-being. According to the results, it is recommended to patience by training young people for a better life and be more satisfying action.
    Keywords: Patience, Psychological well–being, university students.
  • Sayyed Ahmad Hashemi Aliabadi Page 159
    Ethical-legal system of Islam and the differences between men and women joined in the Quran, and is one of the most challenging issues. According to verse 34 of Surah Nisa macro management of life because of the issue of equality of men (us Fazlullah) and the responsibility to pay alimony from him to her (and us Anfqva), the man lay. It doubts and questions about the guardian of men and women has lead Qantyt. Including raised doubts that this verse is denied the dignity of women and a women's humiliation. In this study, based on verses of the Quran, opinions and philologists and commentators with a library of content analysis, to examine the extent signified verse guardian of men and because they detail and talk about it with the dignity of women sitting and we rejected the imported doubt.
    Keywords: guardian, dignity, the dignity of the human, men, women, grace, alimony, family