فهرست مطالب

پژوهش های دانش زمین - پیاپی 37 (بهار 1398)

مجله پژوهش های دانش زمین
پیاپی 37 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/01/05
  • تعداد عناوین: 14
|
  • محمد مرادی صفحات 1-17
    در این پژوهش تغییرات ارتفاع تراز ناواگرا در ماه های ژانویه و ژولای در دوره آماری 2015-1976 در ایران بررسی شد. تراز ناواگرا، پایین ترین تراز فشاری است که در آن واگرائی افقی صفر می باشد. در ایران نه نقطه انتخاب و نیمرخ قائم میدان واگرائی افقی و امگا در این نقاط تحلیل شد. بررسی روزانه نیمرخ قائم واگرائی در حالت های موردی نشان داد که چون کم فشارها (پرفشارها) با همگرائی (واگرائی) در ترازهای زیرین و واگرائی (همگرائی) در ترازهای بالا همراه است، پس حداقل یک تراز ناواگرا در مناطقی که تحت تاثیر این سامانه ها قرار می گیرند، وجود دارد و ارتفاع تراز ناواگرا به ژرفای همگرائی (واگرائی) زیرین بستگی دارد. هر چه ژرفای همگرائی (واگرائی) زیرین بیشتر باشد، تراز ناواگرا در سطح فشاری بالاتری قرار می گیرد. بنابراین تراز ناواگرا در کم فشار های گرمائی، در تراز فشاری پایین تری هستند. بررسی میانگین ماهانه نیمرخ قائم واگرائی نشان داد که در شمالغرب، غرب، جنوبغرب، مرکز، جنوب، شرق و جنوبشرق ایران، تراز ناواگرا در ژولای پایین تر از ژانویه است. این تفاوت به دلیل وجود کم فشار گرمائی در این ماه و ایجاد حرکت صعودی و همگرائی کم عمق می باشد. در شمال و شمالشرق ایران تراز ناواگرا در ژانویه پایین تر از ژولای است. این مناطق در ماه ژولای کمتر تحت تاثیر کم فشار گرمائی قرار دارند. بررسی نتایج روند نشان داد که تغییرات میانگین ماهانه تراز ناواگرا در ژولای در غرب و شمالشرق ایران روند صعودی دارد که معرف کاهش ژرفای همگرائی زیرین ناشی از کم فشارهای عبوری است. در مرکز و جنوب ایران این کمیت دارای روند نزولی است که بیانگر افزایش ژرفای همگرائی زیرین ناشی از کم فشار گرمائی در این منطقه است.
    کلیدواژگان: تراز بدون واگرائی، نیمرخ قائم واگرائی، همگرائی افقی
  • علیرضا عرب عامری، خلیل رضایی، مجتبی یمانی، کورش شیرانی صفحات 18-38
    ولین و کلیدی ترین گام در زمینه کاهش خسارات و مدیریت فرسایش خندقی که باعث هدر رفت منابع آب و خاک می گردد، تهیه نقشه حساسیت فرسایش آبکندی می باشد. در پژوهش حاضر پتانسیل وقوع فرسایش آبکندی در حوضه طرود- نجارآباد با استفاده از عدم قطعیت روش نظریه شواهد و رگرسیون چند متغیره خطی و هم چنین ترکیب روش های فوق الذکر مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت. به این منظور در ابتدا نقشه موقعیت مکانی خندق ها با استفاده از منابع مختلف تهیه گردید و از 217 خندق شناسایی شده به طور تصادفی 70 درصد (152 خندق) برای مدل سازی و 30 درصد (65 خندق) برای اعتبارسنجی در نظر گرفته شد. در گام بعد 14 پارامتر موثر در رخداد خندق در منطقه مطالعاتی شامل پارامترهای توپوگرافیک، ژئومورفومتریک، محیطی و هیدرولوژیک برای مدل سازی انتخاب گردید. نتایج روش رگرسیون چند متغیره نشان داد که پارامترهای کاربری اراضی، شیب و فاصله از آبراهه بیشترین تاثیر را در رخداد خندق داشته اند. نقشه های حساسیت تهیه شده به 5 کلاس حساسیت خیلی کم تا خیلی زیاد گردید. روش های مساحت زیر منحنی و شاخص سطح سلول هسته به منظور اعتبار سنجی مورد استفاده قرار گرفت. نتایج صحت سنجی نشان داد که مدل ترکیبی دارای مقدار مساحت زیر منحنی (AUC) بیشتر (933/0) نسبت به مدل های نظریه شواهد دمپستر-شفر (914/0) و رگرسیون چند متغیره (890/0) می باشد و هم چنین مقدار SCAI در مدل ترکیبی از حساسیت خیلی کم به سمت حساسیت خیلی زیاد دارای روند نزولی می باشد که بیانگر تفکیک مناسب کلاس های حساسیت در این مدل می باشد. با توجه به دقت عالی روش ترکیبی ارائه شده در این پژوهش، نتایج این پژوهش می تواند مورد استفاده تصمیم گیران و مدیران محلی به منظور کاهش خسارات و روش شناسی ارائه شده در این پژوهش می تواند در مناطق مشابه جهت تعیین مناطق حساس به فرسایش آبکندی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: فرسایش آبکندی، عدم قطعیت، رگرسیون چند متغیره، نظریه شواهد دمپستر-شفر، حوضه طرود- نجارآباد
  • عذرا خسروی چنار، سید رضاحسین زاده، مرتضی فتاحی، محمد خانه باد صفحات 39-49
    نهشته های مخروط افکنه ها و پادگانه های آبرفتی، بخش مهمی از مجموعه رسوبات منتسب به دوره کواترنری هستند که معرف حوضه های بالادست خود می باشند. در این مطالعه با برداشت 14 نمونه از این نهشته ها در حوضه آبریز رودخانه کال شور در شمال شرق ایران، به بررسی ویژگی های ژئوشیمی و هم چنین ویژگی های رسوبی، بافت و اندازه ذرات آنها پرداخته شده است. طی مطالعات آزمایشگاهی، نمونه ها آنالیز دانه بندی و سپس درصد اکسیدهای اصلی و فرعی هر یک از آنها بررسی گردید. آنالیز اندازه ذرات این رسوبات نشان دهنده گردشدگی متوسط، جورشدگی ضعیف و دانه بندی عادی با بافت ماسه، گراول و گراول ماسه ای است. هم چنین داده های حاصل از آزمایشات ژئوشیمیایی اکسیدهای اصلی و فرعی و نمودارهای مربوط به آنها نشان داد جایگاه زمین ساختی این رسوبات بر پایه نمودارهای ژئوشیمیایی، محدوده قوسی اقیانوسی و محدوده قوسی قاره ای است. افزون بر این نتایج حاصل از نمودار تغییراتCO2 و بررسی اکسیدهای اصلی، بیانگر میزان هوازدگی کم و شرایط آب و هوایی خشک در زمان رسوب گذاری است.    
    کلیدواژگان: آنالیزهای رسوبی، برخاستگاه، شمال شرق ایران، ناحیه منشا، نهشته های کواترنری
  • بهادر زارعی، شهاب الدین شفیع صفحات 50-77
    یکی از اشکال حکومت در مغرب و مشرق زمین که قدمتی به عمر انسان سیاسی دارد، حکومت استبدادی است. به لحاظ ساختار، شیوه مدیریت سیاسی و ماهیت، استبداد حکومتی است که در راس آن یک فرد مقتدر و خودکامه ای با قدرت مطلق قرار دارد و هیچ قاعده و قانون، سنت و عرفی رفتار او را محدود و ممنوع نمی سازد. حکومت استبدادی را باید از دیکتاتوری متفاوت دانست، دیکتاتوری حکومت طبقات بالا یا هیات حاکمه ای محدود است که قدرت و رفتار سیاسی خود را موظف به یک سری قوانین معین و هنجارهای متداول در جامعه می کند. می توان گفت در منطقه خلیج فارس از ابتدا تاکنون ساخت حکومت ها تا حدود زیادی تحت تاثیر محیط و عوامل جغرافیایی که عموما بستر شکل گیری یک نظام حکومتی است، بوده است. مقاله حاضر با شیوه ی توصیفی – تحلیلی درصدد شناسایی عوامل تاثیرگذار بر شکل گیری دولت های استبدادی در کشورهای منطقه خلیج فارس است و نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که عواملی نظیر موقعیت جغرافیایی، وضعیت آب و کشاورزی، رانتیر یسم، پیمان های امنیتی، دستگاه دیانت، نظام ایلی و قبیلگی منجر به شکل گیری، صورت بندی، تکامل و تداوم حکومت های استبدادی در این منطقه شده است.  
    کلیدواژگان: استبداد، جغرافیا، رانتیر، قراردادهای امنیتی، دستگاه دیانت، نظام ایلی و قبیلگی
  • فردوس امیدپور، عبدالرضا رحمانی فضلی، فرهاد عزیزپور صفحات 78-93
    امروزه بهره وری یک عامل مهم در شرایط اقتصادی و اجتماعی کشورهاست که می تواند سبب تلاش بیشتر و ایجاد انگیزه در جهت نوآوری و سرمایه گذاری شود. وضعیت کشاورزی کشور نشان می دهد که این فعالیت در اکثریت مناطق، فاقد بهره وری لازم است که این مشکل علاوه بر این که ریشه در وابستگی کشور به درآمدهای نفتی، بی توجهی به پیوند بخش کشاورزی با صنعت در سیاست گذاری های کلی و مسائل کلان دیگری دارد هم چنین وابسته به شرایط و ویژگی های خاص محلی مناطق روستایی است که پژوهش حاضر نیز در این راستا، با رویکرد کیفی- هدفمند از طریق مصاحبه 71 کشاورز و 15 نفر از متخصصان و خبرگان محلی با منطق اشباع نظری در پی شناسایی سه دسته عوامل، مسائل و پیامدهای کاهش بهره وری کشاورزی در مناطق روستایی مورد مطالعه است. نتایج پژوهش نشان می دهد که عواملی از قبیل ساختار ارضی نامناسب، ضعف سرمایه انسانی و اجتماعی، عقب ماندگی در مکانیزاسیون، ضعف مدیریت مهار آب و کمبود زیرساخت های توزیع و انبارداری از مقوله های اصلی اثرگذار بر کاهش بهره وری فعالیت کشاورزی هستند که ریشه در مسائلی از جمله عدم وجود برنامه جامع توسعه کشاورزی، نبود توجه جدی به بحث آموزش و ترویج در کشاورزی، عدم توجه کافی به سرمایه گذاری در زیرساخت های کشاورزی، بی توجهی به الگوی توسعه مکانیزاسیون در کشاورزی، نبود برنامه اقتصادی در راستای توانمندی محیطی مناطق، فقدان سیستم های منظم و هوشمند کاشت و داشت و برداشت دارد. این شرایط بخش کشاورزی در نواحی روستایی را با پیامدهایی چون تغییر کاربری اراضی، خروج بهره برداران کشاورزی از فعالیت های تولیدی، مهاجرت جوانان روستایی، کاهش امنیت غذایی و تغییر در ساختار اشتغال به نفع اشتغال های کاذب روبرو ساخته است.    
    کلیدواژگان: بهره وری، توسعه کشاورزی، گرندد تئوری
  • ناصر شفیعی ثابت، جواد قربانی، رحیمه بهمنی صفحات 94-108
    برای سنجش ظرفیت های گردشگری تاریخی و برای بهبود عملکرد آن، واکاوی ظرفیت های موجود و بالقوه گردشگری تاریخی در توسعه پایدار سکونتگاه های روستایی ضروری است. زیرا متناسب با ظرفیت گردشگری تاریخی و با توجه به فراهم بودن زیرساخت ها و خدمات رفاهی و پشتیبان گردشگری، اثرات فضایی و پیامدهای محیطی اکولوژیک، اجتماعی اقتصادی و کالبدی آن به شکل مثبت یا منفی نمود پیدا می کند که در میزان توسعه یافتگی سکونتگاه های روستایی مقصد گردشگری نیز اثرگذار است. بر این مبنا، این تحقیق با هدف سنجش تاثیرات ظرفیت های گردشگری تاریخی در توسعه روستایی به روش توصیفی تحلیلی بر روی 319 خانوار نمونه تصادفی در 12 سکونتگاه روستایی در ناحیه سلطانیه انجام شد. برای سنجش شاخص های سطح توسعه یافتگی سکونتگاه های روستایی تعداد 79 گویه و در قالب ابعاد محیطی اکولوژیک، منابع گردشگری، اجتماعی- اقتصادی و کالبدی سنجیده شد. هم چنین، مولفه اثرگذار نیز در قالب 14 شاخص بررسی شد. نتایج دلالت بر وجود رابطه مثبت و معنادار بین شاخص های ظرفیت پذیرش گردشگر، ظرفیت ایجاد واحدهای پذیرایی، و ظرفیت ایجاد خدمات رفاهی با شاخص های ابعاد توسعه پایدار روستایی در ناحیه سلطانیه دارد. در مقابل، شاخص ظرفیت اجرای تور گروهی، ظرفیت ایجاد واحدهای اقامتی و خدمات پشتیبانی در تبیین توسعه پایدار روستایی در روستاهای ناحیه سلطانیه جایگاه خود را نیافته است. بنابراین، ارتقاء شاخص های ظرفیت های گردشگری تاریخی برای دستیابی به توسعه پایدار روستایی به مثابه یکی از راهبردهای اثرگذار ضرورت دارد که مورد توجه سیاستگذاران و متولیان امر گردشگری قرار گیرد تا زمینه و زیرساخت های لازم برای تحقق آن ها فراهم شود.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، ظرفیت های موجود و بالقوه، گردشگری تاریخی، سلطانیه
  • شراره قلی زاده خاصوانی، محمد نخعی*، صادق طریق ازلی صفحات 109-128

    بالا بودن سطح آب زیر زمینی یکی از مسائل مهمی است که می تواند موجب اختلال در ساخت تونل شود. پیش بینی نفوذ آب زیرزمینی به تونل برای جلوگیری از مشکلات حین حفاری و طراحی سیستم زهکشی موضوعی بسیار مهم است؛ بنابراین لازم است مقدار جریان آب و مدل زهکشی آن پیش بینی و در طراحی ها لحاظ گردد. به همین منظور برای ارائه طرح خشک اندازی در قسمت شرقی خط 7 مترو تهران، در مقطع کیلومتراژ 500+4 تا 600+4 از دو گالری زهکش به طول 14 متر استفاده می شود. مدلسازی و تخمین آب ورودی به تونل نیازمند اطلاعات تکمیل و دقیق خصوصیات هیدرودینامیکی خاک می باشد. هم چنین بررسی صحت مدلسازی و آنالیز عددی و مقایسه با شرایط واقعی جهت بهینه سازی طرح دارای اهمیت زیاد می باشد. یکی از بهترین روش های ارزیابی این پارامترها در مقیاس توده زمین انجام تحلیل برگشتی بر اساس نتایج آزمایشگاهی است. با استفاده از روش های المان محدود و تفاضل محدود در نرم افزارهای PLAXIS و FLAC، میزان نفوذ آب زیرزمینی به دو گالری در کل طول آن در حالت پایدار محاسبه شد و از داده های به دست آمده از آزمایش لوفران مقدار پارامترهای هیدرودینامیکی خاک به روش تحلیل برگشتی تخمین زده شد. نتایج بدست آمده حاکی از امتیاز روش حل تحلیل برگشتی نسبت به روش آزمایش لوفران برای اندازه گیری نفوذپذیری با احتساب داده های یکسان می باشد. میزان نفوذ آب زیرزمینی در آزمایش های میدانی 600 متر مکعب بر روز برآورد شده است و خطای دو روش تفاضل محدود و اجزای محدود به ترتیب برابر 12 درصد و 8/4 درصد است که به خوبی موافق مقادیر اندازه گیری شده می باشند و مقدار پارامتر نفوذپذیری بهینه حاصل از تحلیل برگشتی به ترتیب برابر 5-10 5/4 و 5-10 6/3 متر بر ثانیه و نیز قابلیت انتقال بهینه به ترتیب معادل 117 و 214 متر بر روز برای این منطقه تعیین شد    

    کلیدواژگان: تحلیل برگشتی، پارامترهای هیدرودینامیکی، خط هفت مترو تهران، گالری زهکش، نرم افزارهای PLAXIS و FLAC
  • مرتضی احمدی رحمت، عزیز رحیمی چاکدل، نوید دهباشی قنواتی، حسن محسنی صفحات 129-142
    بخش میانی ناحیه فارس کمربند چین خورده – رانده زاگرس دارای پیچیدگی های هندسی و ساختاری زیادی است. یکی از دلایل اصلی این پیچیدگی حضور و فعالیت گسل های امتداد لغز احتمالا پی سنگی در این منطقه می باشد. در این تحقیق با بهره گیری از روش مدلسازی عددی و بررسی سناریوهای مختلف حضور و فعالیت گسل های سبزپوشان، سروستان و نظام آباد و مدلسازی الگوی توزیع واتنش، به بررسی نقش و تاثیر این گسل ها در ایجاد پیچیدگی های هندسی و ساختاری منطقه پرداخته شده است. این مدلسازی با استفاده از روش اجزا محدود و بهره گیری از نرم افزار متمتیکا و با در نظر گرفتن جهت تعیین شده تنش در بخش میانی فارس و شبیه سازی اعمال آن بر منطقه ای با حضور گسل ها و در سناریوهای حضور و عدم حضور هریک از گسل ها انجام شده است. نتایج به دست آمده دلالت بر نقش پررنگ گسل نظام آباد در حضور گسل های سروستان و سبزپوشان به طور هم زمان در توزیع واتنش و ایجاد هندسه فعلی ساختارهای موجود در منطقه مورد مطالعه دارد.    
    کلیدواژگان: توزیع واتنش، زاگرس، گسلهای سبزپوشان، سروستان، نظامآباد، مدلسازی عددی
  • رضا قزلباش، عباس مقصودی، مهرداد دویران صفحات 143-162
    روش تحلیل سلسله مراتبی فازی (Fuzzy-AHP) برای مدل سازی پتانسیل کانی زایی طلا در منطقه تخت سلیمان به عنوان یک روش دانش محور براساس وزن دهی به لایه های اکتشافی شاهد طبق نظر کارشناس متخصص، مورد استفاده قرار گرفته است. در این پژوهش، ابتدا تمامی معیارها و زیر معیارهای حاصل از مجموعه داده های اکتشافی ژئوشیمیایی، دورسنجی، زمین شناسی و ساختاری با استفاده از روش AHP، وزن دهی شده و سپس براساس منطق فازی، در دامنه 0 تا 1 قرار گرفتند. سپس، تمامی لایه های فازی سازی شده مطابق اوزان اختصاص یافته، با یکدیگر تلفیق شدند و مدل نهایی پتانسیل کانی زایی طلا در محدوده مورد مطالعه براساس روش Fuzzy-AHP حاصل شد. هم چنین، در این پژوهش از یک روش فازی دیگری بر اساس عملگرهای فازی OR و GAMMA به نام روش Fuzzy-GAMMA با مقدار g=0.9 برای تولید نقشه نواحی امید بخش کانی زایی طلا در محدوده مطالعاتی استفاده شده است. در نهایت، مکان رخدادهای کانی زایی طلا برای مقایسه میزان صحت نتایج مورد استفاده قرار گرفتند که نتایج حاصل نشان دهنده دقت بالاتر روش Fuzzy-AHP نسبت به روش دیگر در مدل سازی نواحی امیدبخش می باشند.    
    کلیدواژگان: مدل سازی پتانسیل معدنی، Fuzzy-AHP، Fuzzy-GAMMA، تلفیق، کانی زایی طلا، تخت سلیمان
  • سید سعید قنادپور، اردشیر هزارخانی، شاهید نوریان، عباس گل محمدی صفحات 163-185
    با توجه به وجود شواهدی مبنی بر ارتباط بین عناصر نادر خاکی و خاصیت پرتوزایی در برخی از کانی سازی های ایران مرکزی، در تحقیق حاضر به کمک روش های پرتوسنجی و براساس خاصیت پرتوزایی، به نمونه برداری از معدن باغک در معدن سنگان (شمال شرق کشور، در استان خراسان رضوی و در نزدیکی مرز افغانستان) پرداخته شد. در واقع هدف از این مطالعه، علاوه بر بررسی وجود یا عدم وجود چنین ارتباطی در یک معدن اسکارنی و ارائه یک روش اکتشافی و الگوی نمونه برداری بهینه، مطالعه و بررسی توزیع این عناصر در معدن باغک است. نتایج حاصله از مطالعات میکروسکوپی و بررسی های آماری مبنی بر وجود چنین ارتباطی به صورت خیلی واضح در معدن باغک به عنوان یک معدن اسکارنی و متفاوت با کانی سازی های ایران مرکزی می باشد. نتایج حاصله از الگوی هنجار شده به کندریت ها نیز نشان دهنده غنی شدگی از LREE نسبت به روند نزولی و نزدیک به مسطحی از HREE می باشد که دلیل آن ورود یون های LREE به داخل شبکه آلانیت هاست که توسط مطالعات SEM نیز به تایید رسیده است. تهی شدگی در عنصر Eu نیز در تمام نمونه ها مشاهده می شود. در الگوی هنجار شده نسبت به گوشته اولیه در مورد برخی از عناصر فرعی و نادر خاکی نیز غنی شدگی از LREE (Ce، La، Pr و Nd)، LILE (Cs، Ba، Rb و K) و عناصر پرتوزا (U و Th) نسبت به تهی شدگی HFSE (Y، Zr، Ta، Nb و Ti) و HREE (Yb و Lu) مشاهده می گردد که اشاره به تشکیل ماگما در زون فرورانش دارد.    
    کلیدواژگان: پرتوزایی، ژئوشیمی، عناصر نادر خاکی، معادن سنگان، معدن باغک
  • رضا علی پور، امیر حسین صدر، معصومه ایزدی صفحات 186-205
    گسل صحنه با درازای حدودا 100 کیلومتر و سازوکار امتدادلغز راستگرد یکی از چشمه های لرزه ای مهم در باختر ایران است و از سه قطعه جنوب خاوری، مرکزی و شمال باختری تشکیل شده است. در این مطالعه ابتدا شکستگی ها و خطواره های پهنه گسلی صحنه با استفاده از تکنیک های سنجش از دور از تصاویر ماهواره لندست و مدل های سایه ارتفاعی استخراج شده است. سپس تحلیل های فرکتالی شکستگی ها و خطواره های ساختاری جهت تعیین مناطق با تراکم شکستگی بالا محاسبه گردیده است. شکستگی های و خطواره های منطقه روندی نزدیک به گسل اصلی داشته و در مناطق نزدیک به پهنه گسلی تراکم بالایی دارند. با توجه به مطالعات صحرایی در امتداد قطعه جنوب خاوری، امتداد و شیب گسل صحنه N60W/75NE و ریک بردار لغزش 15 درجه است که حرکت امتدادلغز راستگرد با مولفه نرمال گسل را نشان می دهد. در امتداد قطعه میانی حرکت راستگرد گسل باعث جابجایی حدود 16 کیلومتری آبراهه ها شده است. در قطعه شمال باختری گسل صحنه یک جابجایی راستگرد در روند آبراهه ها قابل مشاهده است و با بازگرداندن آبراهه های جابجا شده به حالت اولیه مقدار جابجایی حدود 850 متر محاسبه شده است.    
    کلیدواژگان: آبراهه، خطواره، راستالغز، فرکتال، گسل صحنه
  • عزیزه وحدتی هلان، کمال سیاه چشم، سید غفور علوی صفحات 206-220
    محدوده پلی متال شیربیت، در استان آذربایجان شرقی و در 30 کیلومتری شمال شرقی شهرستان اهر، در منطقه فلززایی اهر و حاشیه باتولیت شیورداغ واقع شده است. تزریق نفوذی های گرانودیوریتی به درون سنگ های تراکیتی، آندزیتی توام با میان لایه های آذرآواری ائوسن سبب ایجاد دگرسانی گرمابی گسترده سیلیسی، آرژیلیکی و پروپلیتیکی به همراه کانی زایی بفرم رگچه های کوارتز- سولفیدی (اکسیدی ± کربناتی ± سولفاتی) مس، مولیبدن و سرب شده است. تراکم غالب رگچه های کالکوپیریت و پیریت و مولیبدنیت به همراه مالاکیت و آزوریت و هیدروکسید های آهن در واحد تراکیتی- آندزیتی با دگرسانی سیلیسی- آرژیلیک متمرکز می باشد. نقطه عطف این پژوهش بررسی قابلیت روش فرکتالی عیار- محیط (log-log C-P) برای جداسازی آنومالی های ژئوشیمیایی عناصر کانساری از زمینه، تعیین حد آستانه ای دقیق، کاهش مساحت آنومالی ها و نیز تعیین تعداد مراحل غنی شدگی عناصر در محدوده مورد مطالعه در قیاس با روش های آمار چند متغیره می باشد. برای این منظور، تعداد 85 نمونه رسوب آبراهه ای برداشت شده از یک شبکه نمونه برداری سیستماتیک به روش ICP-MS مورد تجزیه واقع شده و با هدف شناسایی نواحی مستعد کانی سازی، با ترسیم نمودارهای لگاریتمی عیار - محیط مقادیر زمینه و آنومالی ها برای عناصر موردنظر در منطقه از یکدیگر جدا شدند؛ سپس نقشه های آنومالی عنصری تهیه و درنهایت نقشه های توزیع عناصر کانساری ترسیم و آنومالی های مربوطه به تفکیک مشخص شدند. نتایج استفاده از روش فرکتالی عیار- محیط نشانگر وجود آنومالی های احتمالی عناصر Cu، Mo و Ti در بخش شرقی-شمال شرقی و جنوب غربی محدوده شیربیت می باشد.    
    کلیدواژگان: فرکتال عیار محیط، تحلیل فاکتوری، خوشهای، اهر، شیربیت
  • سپیده غلام‏پور موگهی، محمدعلی صالحی، ناصر ارزانی، حسین وزیری مقدم صفحات 221-243
    به منظور درک فرآیند دولومیتی شدن در حاشیه شرقی حوضه رسوبی فورلند زاگرس، دولومیت های سازند شهبازان در رخنمونی واقع در شش کیلومتری شمال غرب سمیرم مورد مطالعات پتروگرافی و ژئوشیمی قرار گرفتند. این سازند در برش مورد مطالعه دارای ضخامت 74 متر می باشد که در مرز پایینی به طور هم شیب بر روی سازند آواری کشکان و در مرز بالایی توسط کربنات های سازند آسماری به صورت ناپیوسته پوشیده شده است. براساس شواهد صحرایی، پتروگرافی) شامل میکروسکوپ های پلاریزان و الکترونی( و ژئوشیمیایی عناصر اصلی، فرعی و عناصر نادر خاکی چهار نوع دولومیت، در سازند شهبازان تشخیص داده شده است. نتایج این تحقیق بیانگر تشکیل دولومیت های خیلی ریز تا ریز بلور در پهنه های جزر و مدی و سایر دولومیت ها در یک محیط دیاژنزی دفنی کم عمق تا متوسط توسط سیالات دریایی با شوری متوسط) میانگین سدیم 363 پی پی ام(، در اثر تراوش آب دریای تبخیر شده به داخل پلتفرم کربناته سازند شهبازان در منطقه مورد مطالعه است. توزیع تقریبا یکسان مقادیر عناصر فرعی در برابر منیزیم در ارتباط با هر سه نوع دولومیت و همچنین مشابه بودن الگوهای ترسیم عناصر نادر خاکی (ƩREE) بیان کننده تشکیل دولومیت های سازند شهبازان از یک نوع سیال دیاژنتیکی با منشا یکسان می باشد. اختلافات موجود در مقادیر عناصر نادر خاکی نشان دهنده میزان واکنش بین آب-سنگ، درجه حرارت و میزان دفن متفاوت می باشد.    
    کلیدواژگان: ژئوشیمی، سازند شهبازان، سمیرم، فورلند زاگرس، مدل دولومیتی شدن
  • جهانگیر اسماعیلی، احمد خاکزاد، مهرداد بهزادی، منصور وثوقی عابدی صفحات 244-255
    یکی از مناطق مستعد جهت پی جویی و اکتشاف اندیس های فلزی از جمله آهن، در شمال شرق اصفهان واقع شده است. برونزد وسیعی از توده گرانیتوئیدی در محدوده مورد مطالعه و اطراف آن (گرانیت های کرکس) وجود دارد که بیشتر واحدهای چینه شناسی قبل از الیگومیوسن منطقه را قطع کرده است. لیتولوژی منطقه شامل ماسه سنگ های ریز تا درشت دانه، دولومیت های توده ای، آهک های کرم رنگ فسیل دار و توده های نفوذی منطقه به ترتیب فراوانی شامل کوارتزمونزونیت، کوارتزمونزودیوریت، گرانودیوریت و گرانیت می باشد. گرانیت های منطقه در زون فرورانش و قبل از تصادم تشکیل و از نوع (VAG) هستند و از نظر ماگمایی جزء سری کالکو آلکالن (CAG) می باشند که دم های داسیتی فراوانی در آن نفوذ کرده است. سنگ های آتشفشانی منطقه شامل پورفیروداسیت، آندزیت و کوارتزلاتیت به سن میوسن تا پلیوسن است. منشاء آهن، ماگمای گرانیتی نیمه عمیق با موتور محرکه عظیم گرمایی که ضمن گسیل دادن سیالات حاوی عناصر به افق های بالا و حمله به سنگ های آهک و دولومیت ها اسکارن زایی با ترکیب کانی شناسی آندرادیت، گرسولر، هسونیت، اپیدوت، لیپیدوکرولیت، زوئیزیت و هدنبرژیت شده است. علاوه بر این، سیالات گرمابی سبب تشکیل کانی های دگرسانی کائولینیت، مونت موریلونیت کلریت و سرسیت گردیده و پدیده سوپر ژن در غنی شدگی کانسار آهن در سطح نقش اساسی داشته است که شاهد اصلی آن کلاهک آهنی (گوسان) است. معدن آهن کامو که بر روی آن واقع است از کانی های آهن مانند مگنتیت، هماتیت، لیمونیت، گوتیت و پاراژنزهای آن تشکیل شده است. مگنتیت و کانی های سولفیدی مانند پیریت و کالکو پیریت و با منشاء ماگمایی، نسل اول کانی زایی اسکارنی و دگرسانی های حاصل از سیالات ماگمایی نسل دوم و پدیده سوپرژن نسل سوم کانی سازی (هماتیت، لیمونیت، کوولیت، گوتیت) منطقه کامو را تشکیل داده اند. بنابراین ژنز اصلی کانسار آهن کامو به صورت اپی ژنتیک هیدروترمالی می باشد.  
    کلیدواژگان: گوسان، آلتراسیون، اسکارن، سوپرژن، کامو
|
  • Mohammad Moradi Pages 1-17
    In this study, the variation of daily and monthly non-divergent level in January and July in 1976-2015 long-term periods is investigated in Iran. The non-divergent level is assumed to be the lowest level between 700 and 300 hPa, in which the horizontal divergence is zero. To calculate the horizontal divergence at the standard pressure levels, the zonal and meridional wind components are extracted from the NCEP / NCAR archive. In Iran, nine points were selected in different regions, and the vertical profiles of divergence and Omega are analyzed. The daily survey of vertical profile of divergent in case study shows that, because low pressure (highs) is accompanied with convergence (divergence) in the lower levels and divergence (convergence) at high levels, at least one non-divergent level exists in the areas affected by these systems. The height of non-divergent level depends on the depth of the underlying convergence, so the deeper the underlying convergence or divergence, the height of the non-divergence level will be more elevated. Actually the non-divergent level of the heat lows )highs(
    are seen in lower levels. The mean monthly height of non-divergent level in the statistical period indicate that it is lower in July in the northwest, west, southwest, center, south, east and south east of Iran. This condition is created by the dominance of the heat low and its shallow convergence in July. In the north and northeastern of Iran, the non-divergent level is lower in January than in July. These areas are less affected by heat lows in July. The study of the trend of changes in the mean monthly height of non-divergent level in the long-term period showed that there is an upward trend in western and north-eastern of Iran and downward trend in southern and central of Iran in July. This condition is indicating an increase convergence depth of the heat low-pressure in southern and central (western and north-eastern) of Iran.  
    Keywords: Non-divergent level, Vertical profile of divergence, Horizontal convergence.
  • alireza arabameri, khalil rezaei, mojtaba yamani, kourosh shirani Pages 18-38
    The first and most important step in reducing damages and management of gully erosion, which leads to waste of water and soil resources, is the gully erosion susceptibility mapping. In present study, the potential of gully erosion in the Toroud-Najarabad basin were evaluated using the uncertainty of the theory of evidence method and linear multivariate regression as well as the combination of the above-mentioned methods. In view of this the gully erosion inventory map was prepared using various resources, and from 218 identified gullies, 70% (154 gullies) and 30% (64 gullies) were selected randomly for modeling and validation respectively. In the next step, 14 controling factors in the gully occurrence in the study area including topographic, geomorphometric, environmental and hydrologic parameters were determined for modeling. The results of multivariate regression model showed that land use parameters, slope and distance from the road had the greatest impact on gully occurrence. Susceptibility maps classified to five susceptibility classes of very low to very high. The area under curve (AUC) and Seed Cell Area Index (SCAI) were used to validate the susceptibility maps. The results of the validation showed that the combined model has a higher area under the curve (AUC) (0.933) toward the evidence-based (0.914) and multivariate regression (0.890) models, as well as, the SCAI value in the combined model showed that very low susceptibility to a very high susceptibility has a downward trend that indicating a proper separation of susceptibility classes in this model. Considering the excellent precision of the combined method proposed in this research, the results of this research can be used by decision makers and local managers to reduce losses and the methodology presented in this study can be used in similar areas to determine the areas that are susceptible to gully erosion.
    Keywords: Gully erosion, Uncertainty, Multivariate regression, Evidence theory, Toroud-Najarabad basin.
  • Azra Khosravi chenar, Seyyed Reza Hosseinzade, Morteza Fattahi, Mohammad Khanehbad Pages 39-49
    espotic rule is one of the governmental forms accoss the world. It goes back to the dawn of man’s political life. In terms of structure, technique of political administration and nature, despotism comprises of a government on top of which there is an authoritative and autocrat person with totalitarian power where no rule and law and tradition and norm may restrict and bar his/ her behavior. Despotic rule is assumed to be different from dictatorship. Dictatorship is the ruling by high class or limited governing group that requires their political power and behavior to observe a series of certain rules and prevalent norms in the community. This makes it different from despotism. For centuries, structure of governments in the Persian Gulf region has been mainly influenced by geographic environment and factors that generally acted as platform to form a rulling system. The present essay has been conducted by descriptive-analytic method in order to identify effective factors in he formation of despotic governments in the Persian Gulf Region.The results of study show that some factors including geographic situation, water and farming status, rentier governing bodies, security pacts, religious system, tribal and ethnic system are led to the formation, composition, development, and persistence of despotic governments in this region.
    Keywords: Despotism, Geography, Rentier, Security pacts, Religious system, Tribal, ethnic system.
  • bahador zarei, SHAHABODDIN SHAFI Pages 50-77
    Despotic rule is one of the governmental forms accoss the world. It goes back to the dawn of man’s political life. In terms of structure, technique of political administration and nature, despotism comprises of a government on top of which there is an authoritative and autocrat person with totalitarian power where no rule and law and tradition and norm may restrict and bar his/ her behavior. Despotic rule is assumed to be different from dictatorship. Dictatorship is the ruling by high class or limited governing group that requires their political power and behavior to observe a series of certain rules and prevalent norms in the community. This makes it different from despotism. For centuries, structure of governments in the Persian Gulf region has been mainly influenced by geographic environment and factors that generally acted as platform to form a rulling system. The present essay has been conducted by descriptive-analytic method in order to identify effective factors in he formation of despotic governments in the Persian Gulf Region.The results of study show that some factors including geographic situation, water and farming status, rentier governing bodies, security pacts, religious system, tribal and ethnic system are led to the formation, composition, development, and persistence of despotic governments in this region.
    Keywords: Despotism, Geography, Rentier, Security pacts, Religious system, Tribal, ethnic system
  • ferdous omidpour, abdolreza rahmanifazli, farhad azizpour Pages 78-93
    Production efficiency is a basic factor in the economic and social conditions of each country. It usually leads to further efforts by producers and motivation for innovation and investment. Iran's agricultural situation shows that this sector lacks efficiency in most regions. This problem is rooted in many issues such as dependence of the country on oil revenues, neglating the linkage of agriculture with the industry in macro policies, as well as specific conditions and characteristics of local rural areas.This research was conducted with a qualitative approach with theoretical saturation logic through the participation of 71 farmers and 15 local experts on the basis of an analytical-descriptive method through interviews that identified three categories of factors, issues and the consequences of reducing agricultural efficiency in selected rural areas. The results of the research show that factors such as inappropriate land structure, weakness of work force, lag in mechanization, weak management of water harness and lack of distribution and storage infrastructure are among the main categories of decrease in agricultural efficiency.This is rooted in issues such as: lack of a comprehensive agricultural development plan, lack of serious attention to the issue of education and promotion in agriculture, in efficient investment in agricultural infrastructure, slow growth of mechanization, lack of comprehensive economic programs for adapting systems of planting and harvesting to the environment of the regions, etc. These conditions have affected the agricultural sector in rural areas with consequences such as land use change, the with drawal of agricultural producers from productive activities, rural youth migration, reduced food security and the change in the structure of rualemployment.
    Keywords: Efficiency, Agricultural development, Data basic Theory, Delfan
  • Naser Shafiei Sabet, Javad Ghorbani, Rahimeh Bahmani Pages 94-108
    To assess the capabilities of historical tourism and improve its performance, it is necessary to analyze the existing and potential capabilities of historical tourism and its role in sustainable rural development. Historical tourism sites require development of infrastructures and welfare and supportive services. The spatial effects of tourism and its environmental, ecological, social, economic, and physical consequences can either be positiveor negative.This affects the development of rural tourist destinations. This study ries to assess the effects of historical tourism capabilities in development of rural settlements. In this descriptive and analytical study, 319 households were randomly selected from12 rural settlements of Soltaniyeh area. The variables used to measure the level of development of rural settlements included 79 items in environmental, ecological, tourism resources, socio-economic and physical dimensions. In addition, the effective component was determined by 14 indicators. The results showed a significant positive relationship between indicators such as capabilities to attract tourists, and the capabilities to create catering units and welfare facilities with indicators of sustainable rural development in Soltaniyeh area. In contrast, the capability of creating tour groups and the capability of creating residential units and supportive services are not found o have a positive place in explaining of sustainable rural development of Soltaniyeh area. Therefore, promoting indicators of historical tourism capabilities components is essential to be considered by policy makers and tourism administrators as an effective strategyfor achieving the sustainable rural development goals.
    Keywords: Sustainable development, Existing, potential capabilities, Historical tourism, Soltaniyeh area
  • sharare gholizade khasevani, Mohammad Nakhaei, Sadegh Tarigh Azali Pages 109-128

    High ground watertable is one of the main problems that can disrupt the tunnel construction. The prediction of groundwater infiltration into the tunnel is very important subject for preventing problems during drilling and designing drainage system. Therefore, it is necessary to consider the amount of water flow and drainage model in the design, thus, it is necessary to forecast quantity of water flow and the drainage model and consider them in design stage. For this purpose, to present a dewatering design in the eastern part of Tehran Metro tunnel Line 7, the cross-section of 4+ 500 + 4 +600 Kilometers , two drainage galleries with a length of 14 meters were used. Modeling and estimating the entering water into the tunnel requires detailed and accurate information about soil hydrodynamic properties. Also, the accuracy of modeling and numerical analysis and comparison with actual conditions for optimization of the design is very important. One of the best methods for evaluating these parameters in ground mass scale is back analysis according to experimental results. Ground water infiltration into two galleries was calculated for the whole length of the tunnel in steady state, using from finite element and finite difference methods in PLAXIS® and FLAC® softwares.Then, from the data obtained from the Lefranc test, the value of the soil hydrodynamic parameters were estimated by the method of back analysis. The obtained results indicate the value of the method of return analysis compared to the Levfran method for measuring permeability with the same data. The measured value of groundwater infiltration in field tests was 600 cubic of meters per day and the error of the finite element and finite difference methods is equal to 12 and 4/8 percent, respectively, which are in a good agreement with the field measurements. The optimum value of permeability parameter obtained from back analysis equal to 4.5  10 -5 and 3.6  10 -5 meters per second was set for this area as well as optimum transmissivity equal to 117 and 214 meters per day.

    Keywords: Back analysis, Hydrodynamical parameters, Tehran subway line 7, Drainage gallery, PLAXIS, FLAC softwares
  • Morteza Ahmadi Rahmat, AzizRahimi, Navid Dehbashi, Hasan Mohseni Pages 129-142
    The central part of Fars province of the Zagros fold – thrust belt has complex geological structure and geometry probably due to activity of major basement strike slip faults. In this research numerical modelling were used considering different scenarios of the possible roles of Sarvestan, Sabz-Pushan and Nezam-Abad faults for strain distribution modelling. Models were constructed using FEM method and Mathematica software applying local convergence direction of Iranian and Arabian plates in the Fars area and different scenarios of presence of each of three faults. Results revealed vital role of the Nezam-Abad fault in coeval activity of Sarvestan and Sabz-Pushan faults at the time in forming of the geometry of the study area.
    Keywords: Strain distribution, Zagros, Sabz-Pushan faults, Sarvestan, Nezam-Abad, numerical modeling
  • Reza Ghezelbash, Abbas Maghsoudi, Mehrdad Daviran Pages 143-162
    Fuzzy analytical hierarchy process (Fuzzy-AHP) technique as a knowledge-driven approach relies on the geologist’s input to weight the importance of each evidence layer is applied for prospectivity modeling of Au mineralization within the Takhte-soleyman district. Firstly, in current study, all of the criteria and sub-criteria which are gained from exploratory data (geochemistry, remote sensing, geology and tectonic) are weighted by using AHP and thereafter are transformed into [0-1] range based on the fuzzy logic. All fuzzified layers according to the calculated weights were synthesized and prospectivity modeling of Au mineralization based on the Fuzzy-AHP technique was generated. In this study, it was used another fuzzy method based on the fuzzy operators (OR and GAMMA) that called “Fuzzy-GAMMA” to generate the map of promising areas of Au mineralization in the study area. Finally, in order to evaluate the ability of the applied methods in delineating reliable promising areas, locations of Au occurrences in the study area were used. Consequently, the results demonstrate the more acceptable outcomes for Fuzzy-AHP model by comparison with Fuzzy-GAMMA model.
    Keywords: MPM, Fuzzy-AHP, Fuzzy-GAMMA, Synthesis, Au mineralization, Takhte-soleyman
  • Seyyed Saeed Ghannadpour, Ardeshir Hezarkhani, Shahid Noorian, Abbas Golmohammadi Pages 163-185
    According to strong evidence based on existence of relationship between rare earth elements and radioactivity, sampling from Baghak anomaly in Sangan mine (NE of Iran, in Khorasan Razavi province and near the border of Iran-Afghanistan) has been carried out based on radioactivity and radiation measurement methods. In fact,the goal of this study, in addition to the presence or absence of such relation in a skarn mine, is introducing and providing an exploration method and optimal sampling pattern to explore REE and investigation of REE distribution in Baghak mine. Results of the microscopic studies and statistical analyses show that there is an acceptable correlation between these elements in Sangan Fe-skarn mineralization in addition to presence of such relation in central Iran’s mineralization. Chondrite normalized REE pattern shows enrichment of LREE and a positive pattern close to flat HREE due to the entry of LREE ions into allanites network. Moreover, REE patterns show negative Eu anomaly in whole rock. Primitive mantle normalized multi-element patterns are enriched in LREE (La, Ce, Pr, Nd), large ion lithophile (LILE, Cs, Rb, Ba, K), radioactive elements (Th, U), and are strongly depleted in high field strength elements (HFSE, Y, Zr, Ta, Nb, Ti) and HREE (Yb, Lu) compared to the primitive mantle. These features are typical of the subduction related magma.
    Keywords: Radioactivity, Geochemistry, Rare earth elements, Sangan mines, Baghak mine
  • Reza Alipoor, Amir Hossein Sadr, Masoumeh Izadi Pages 186-205
    The Sahneh fault with about 100 km length and strike-slip mechanism is located in the central parts of the MRF and divided into three segments as south-east, central and north-west sections. Firstly, in this study fractures and structural lineaments of the Sahneh fault zone have extracted using remote sensing techniques, Landsat satellite images and digital elevation model. Then, with fractal analysis of the fractures and lineaments of the study area, fractal dimension has computed for determination of high-density fractured area and detailed field studies. Fractures and lineaments of the region have a main trend near the main fault and indicate a high density near the fault zone. A fault plane with N60W/75SE strike, dip and 15S slip vector rake have obtained from the field studies along the south-east segment that indicates right-lateral strike-slip movement of the fault with normal component. Along the central segment, right-lateral movement of the fault caused about 16 km drainages offset. In the north-west segment of the Sahneh fault, a right-lateral offset along the drainages is visible and about 850 m offset have evaluated with restoration of the drainages to the initial stage.
    Keywords: Drainage, Lineament, Right lateral, Fractal, Sahneh fault
  • Kamal Siahcheshm, Azizeh Vahdati Hela, Seyyed Gafur Alavi Pages 206-220
    The Shirbit polymetal prospect area is located in 30 km north-east of Ahar city within the Ahar- ore filed in around of Shivardagh batholith. Intrusion of granodiorite igneous bodies into the Eocene trachyte to andesite associated with pyroclastic interlayers caused widespread silicic, argillic and propylitic hydrothermal alteration associated with the Cu, Mo, Pb mineralization as quartz-sulfide (±oxide, carbonate, sulphate) vein and veinlets. Most of chalcopyrite, pyrite and molybdenite veins together with malachite, azurite and iron hydroxides were concentrated in the trachytic-andesitic units with silicic-argillic alteration. The turning point of this study includes investigating the possibility of log-log C-P method for separating geochemical anomalies of ore forming elements from the background, accurately determining the cut-off grade, decreasing the area of anomalies, and determining the number of stages of enrichment of elements in the study area compared to the multivariate statistical methods. For this purpose, 85 stream sediment samples taken from a systematic geochemical network were analyzed using ICP-MS method. In order to identify the susceptible mineralization areas by using of concentration-perimeter double logarithmic method, thee background values and anomalies were separated for each element in the region. Then, elemental anomaly maps were prepared and finally the distribution maps of the ore-forming elements were mapped and the relevant anomalies were distinguished. The results of using C-P fractal method indicates the presence of possible anomalies of Cu, Mo and Ti elements in the eastern, northeastern, and southwest parts of Shirbit area.
    Keywords: Concentration perimeter fractal, Factor analysis, Cluster, Ahar, Shirbit
  • Sepideh Gholampour moughi, Mohammad Ali Salehi, Naser, Arzani, Hoseyn Vaziri, Moghadda Pages 221-243
    In order to understand the dolomitization processes in the eastern margin of the foreland Zagros sedimentary basin, the dolomites of Shahbazan Formation in the outcrop, located 6 kilometers north-west of Semirom, were studied by petrography and geochemistry. The Shahbazan Formation with a thickness of 74 m conformably overlaid on the terrigenous rocks of the Kashkan Formation and was covered disconformably by carbonate rocks of the Asmari Formation. Based on field evidence, petrography (including polarizing microscopes and SEM) and geochemistry of major, minor and rare earth elements (REE), four types of dolomites have been identified in the Shahbazan Formation. The results of this research indicate that the formation of very fine to fine crystalline dolomite occurred in tidal flat and other dolomites have been formed in shallow to intermediate deep burial diagenetic environments by moderately saline marine fluids (mean Na 363 ppm), via seepage reflux of evaporate seawater into the Shahbazan Formation platform.The similar distribution of the trace element versus Mg and REE pattern in the three dolomite types indicate that the Shahbazan dolomites formed a single diagenetic fluid with similar origin. The difference between the dolomite crystals size indicate variable water-rock interaction, temperature and depth of burial.  
    Keywords: Geochemistry, Shahbazan Formation, Semirom, Foreland Zagros, Dolomitization model
  • Jahangir Esmiaili, Ahmad Khakzad, Mehrdad Behzadi, Mansuor Vosoghi Abedi Pages 244-255
    One of the potential areas for metal indices such as iron is located in the North East part of Isfahanand. There are extensive outcrops of granitoid mass in the studied area and its surroundings (karkas granite) which have been cut most stratigraphic units before Oligo-Miocene. Lithology of the area consists of fine to coarse sandstone, massive dolomite, and cream-colored limestone with fossils and massive intrusive in the region. According to its frequency, quartz monzonit, quartz monzodiorite, granodiorite and granite are the most abundant which are formed from subduction zone before collision and are the type (VAG). In terms of magmatic arc these are calc-alkaline series (CAG), which dactial tails has penetrated through these granites. Volcanic rocks include porfirodacite, andesite and quartz latite with the age of Pilocene to Miocene. Iron was originated from semi-deep magma with high heat, passing fiuids with elements to above horizons and attack limestone and dolomites creating skaran, with mineralogical composition of andradite, gersular, hesonite, epidote, lipidcrolite, zeoizite, and hedenberzite. In addition, hydrothermal fluids resulting in minerals alteration and formation of kaolinite, chlorite, montmorillonite and sericite. The supergene phenomenon has important role in enrichment of iron ore in surface, which main evidences is cap iron (gossan). Kamoo iron mine is located above it and mainly consist of iron ore minerals such as magnetite, hematite, limonite, goethite and other Parageneticmenirals.Magnetite and sulphide mineral such as pyrite and chalcopyrite and with magmatic origin are the first generation of skarn mineralization. Alteration by magmatic fluids is the second generation and supergene phenomenon are third generation of mineralization (forming hematite, limonite, covelite and goethite) in kamoo region. Thus, the main genesis of iron ore in kamoo is epigenetic hydro-thermal.
    Keywords: Gossan, Alteration, Skaran, Supergene, Kamoo