فهرست مطالب

نشریه مدیریت و برنامه ریزی در نظام های آموزشی
پیاپی 18 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقالات
  • حسین پیریایی، مصطفی نیکنامی صفحات 9-28
    در این تحقیق با توجه به تاثیر مدیران آموزشی بر بهره وری آموزش و پرورش، به موضوع انتصاب مدیران، با عنوان «ارائه مدلی برای بهبود نظام انتصاب و ارتقای مدیران صفی و ستادی آموزش و پرورش» پرداخته شد. این تحقیق از نظر هدف، کاربردی؛ از نظر نوع داده ها، کمی؛ و از نظر نحوه اجرا، توصیفی از نوع پیمایشی می باشد.
    جامعه آماری این تحقیق شامل 103772 نفر مدیر صفی (مدیران مدارس)، 7380 نفر مدیر ستادی (مدیران، معاونان و کارشناس مسئولان ادارات) و 958196 نفر معلمان دوره های مختلف تحصیلی بودند که از مدیران صفی و ستادی، 400 نفر و از معلمان نیز، 400 نفر به صورت خوشه ایچندمرحله ای و تصادفی ساده با توجه به جدول مورگان به عنوان نمونه انتخاب گردیدند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه ای محقق ساخته استفاده شد که دارای 95 سوال«بسته پاسخ» بود. پایایی پرسشنامه این تحقیق 81/0 محاسبه شده است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های T وابسته، ویلکاکسون و U من-ویتنی و تحلیل عاملی اکتشافی استفاده گردید.
    نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که بین معیارهای موجود انتصاب و ارتقای مدیران آموزش و پرورش و معیارهای مطلوب از نظر معلمان و مدیران تفاوت بسیار زیادی وجود دارد و بین نظر معلمان و مدیران در خصوص معیارهای موجود انتصاب و ارتقای مدیران اختلاف وجود دارد ولی در خصوص معیارهای مطلوب دیدگاه نسبتا مشابهی دارند. در این تحقیق براساس یافته های تحقیق، مدل انتصاب و ارتقای مدیران آموزش و پرورش ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: انتصاب مدیران، شایسته سالاری، ارتقای مدیران آموزش و پرورش، معیارهای انتصاب مدیران، مدیران آموزشی
  • علی نجفی، محمدتقی تقوی فرد، حمیدرضا زرین، اکبر باشکوه صفحات 29-48
    هدف از این تحقیق، شناسایی عوامل موثر بر انگیزش انتقال آموزش و اولویت بندی آن با تکنیک سلسله-مراتب گروهی است. روش پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی می باشد. جامعه آماری این پژوهش، کارکنان رسمی شرکت ملی صنایع پتروشیمی به تعداد 360 نفر می باشند که از میان آنان طبق جدول مورگان 186 نفر به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، سه پرسشنامه ی مجزا شامل پرسشنامه عوامل موثر بر انتقال آموزش با 45 گویه، انگیزش انتقال آموزش هالتون با 4 گویه و پرسشنامه مقایسه ی زوجی با 15 عامل می باشد. نتایج حاصل از اجرای آزمون پیرسون نشان داد که بین خودکارآمدی، کانون کنترل، فرصت کاربرد، حمایت سرپرستان، حمایت همکار، جو انتقال، آمادگی یادگیرندگان، واکنش های عاطفی، گشودگی تجربه، محتوای مرتبط، توانایی شناختی، ارائه نمونه های کاری، پاسخ گویی و تعهد سازمانی با انگیزش انتقال آموزش رابطه معناداری وجود دارد. داده های حاصل از آزمون رگرسیون گام به گام نشان داد که از میان ابعاد پانزده گانه عوامل موثر بر انگیزش انتقال آموزش، متغیرهای حمایت سرپرست ( 213/)0 فرصت کاربرد، واکنش های عاطفی، ارائه نمونه های کاری، گشودگی تجربه، جو انتقال و پرسشگری 567/0 از انگیزش انتقال آموزش را پیش بینی می نماید. در نهایت، نتایج حاصل از به کارگیری تکنیک فرآیند تحلیل سلسله مراتبی گروهی نشان داد حمایت سرپرست، جو انتقال، ارائه نمونه های کاری، پاسخگویی، پرسشگری، تعهد سازمانی، فرصت کاربرد، آمادگی فرگیران، واکنش های عاطفی به آموزش، گشودگی تجربه، خودکارآمدی، توانایی شناختی، کانون کنترل، محتوای مرتبط و حمایت همکار به ترتیب اولویت اول تا پانزدهم، بر روی انگیزش انتقال آموزش تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: انگیزش انتقال آموزش، شرکت ملی صنایع پتروشیمی، AHP
  • احمد رستگار، سعید طالبی، زهرا نادی، محمدحسن صیف صفحات 49-69
    هدف پژوهش حاضر ارائه مدل علی رابطه ی رهبری اصیل و رفتار شهروندی سازمانی معلمان مقطع ابتدایی با توجه به نقش واسطه ای خوش بینی تحصیلی معلمان به روش تحلیل مسیر انجام شد. برای این منظور 210 نفر (153 زن و 57 مرد) از میان معلمان مقطع ابتدایی شهرستان آباده در سال تحصیلی 94-93 به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و به پرسشنامه ی خودگزارشی مشتمل بر مقیاس های رهبری اصیل (اولیو، گاردنر و ولومبوا، 2008)، خوش بینی تحصیلی (وین هوی، 2005) و رفتار شهروندی سازمانی (ارگان وکانوسکی، 1989) پاسخ دادند. روش پژوهش حاضر از نوع همبستگی می باشد. یافته های پژوهش نشان داد که مولفه های رهبری اصیل (خودآگاهی، پردازش متوازن، اخلاق مداری و شفافیت رابطه ای) از طریق واسطه گری مولفه های خوش بینی تحصیلی معلمان به صورت غیرمستقیم و مثبت رفتار شهروندی سازمانی معلمان را تحت تاثیر قرار می دهد. هم چنین یافته ها نشان داد که از میان مولفه های رهبری اصیل دو مولفه شفافیت و اخلاق مداری بیشترین اثر غیرمستقیم را بر رفتار شهروندی سازمانی دارا می باشد. هم چنین از میان مولفه های خوش بینی تحصیلی مولفه خودکارآمدی دارای بیشترین اثر مستقیم و مثبت بر رفتار شهروندی سازمانی می باشد. ضمنا 33/0 از واریانس رفتار شهروندی سازمانی معلمان توسط دو متغیر رهبری اصیل و خوش بینی تحصیلی تبیین گردید.
    کلیدواژگان: خوش بینی تحصیلی، رفتار شهروندی سازمانی، رهبری اصیل
  • محسن شفیعی نیکابادی، گلایول صفوی جهرمی صفحات 63-80
    با پیشرفت علم و فن آوری، به ویژه افزایش کاربرد فن آوری اطلاعات، ورود فن آوری های آموزشی به دانشگاه ها، برای پیشرفت یادگیری، جنبه ای اساسی از آموزش شده است به طوری که بخشی از فرآیند آموزش امروزه از طریق ابزارهای فن آوری اطلاعات انجام می شود. هدف این پژوهش، شناسایی وضعیت سواد اطلاعاتی دانشجویان دانشگاه های سراسری ایران، به نسبت میزان استفاده آن ها از ابزارهای فناوری اطلاعات است. این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ متغیر، کیفی می باشد و جامعه آماری آن دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه های سراسری ایران است که به طور تصادفی ساده انتخاب شده اند. ابزار انجام این پژوهش پرسش نامه ای مبتنی بر طیف لیکرت است و شامل دو قسمت می باشد. قسمت اول مربوط به سنجش ابعاد سواد اطلاعاتی و قسمت دوم مربوط به میزان استفاده دانشجویان از ابزارهای فن آوری اطلاعات است. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از تحلیل عاملی مرتبه اول و دوم و تحلیل مسیر و برای سنجش پایایی از آلفای کرونباخ استفاده شده است. جنبه نوآوری پژوهش هم در جامعه آماری و هم در سنجیدن اثر ابزارهای فن آوری اطلاعات بر سواد اطلاعاتی می باشد. مهم ترین یافته این پژوهش، کارآمد بودن استفاده از ابزارهای فن آوری اطلاعات در سواد اطلاعاتی دانشجویان تحصیلات تکمیلی است، به طوری که افزایش استفاده از ابزارهای معرفی شده در این پژوهش، باعث افزایش سواد اطلاعاتی دانشجویان می شود.
    کلیدواژگان: سواد اطلاعاتی، فن آوری اطلاعات، نیاز اطلاعاتی، مکان یابی اطلاعات، ارزشیابی اطلاعات
  • علی اکبر امین بیدختی، محمد فتحیان بروجنی، احمد نامنی صفحات 81-102
    هدف پژوهش حاضر به عنوان بخشی از رساله دکتری، توسعه مدلی برای پیش بینی آسیب پذیری تحصیلی دانشجویان مقطع کارشناسی رشته های مهندسی در کوتاه مدت (نیمسال تحصیلی) بوده که به روش داده کاوی و با استفاده از الگوریتم شبکه عصبی به اجرا درآمده است. جامعه آماری، دربرگیرنده ی کلیه «ترم- دانشجوها» از نیمسال اول سال تحصیلی91-1390 لغایت دوم 94-1393 در سه مورد از دانشگاه های فنی-مهندسی کشور (مجموعا 53422 رکورد) بوده که با بهره برداری مستقیم از سیستم های آموزش هر سه دانشگاه در مدل سازی وارد شده اند. نتایج حاکی از آن است که با بهره گیری از داده های موجود در سیستم های حوزه آموزش دانشگاه ها و به خدمت گرفتن شبکه عصبی می توان با صحت بیش از 95 درصد و اعتبار بالاتر از 60، نسبت به پیش بینی وضعیت نیمسال برای یکایک دانشجویان اقدام نمود. معدل نیمسال قبل، معدل کل، زوج یا فرد بودن نیمسال، نوع واحدهای اخذ شده و مبادرت به فعالیت های فوق برنامه در نیمسال، به عنوان موثرترین متغیرهای پیش بین، تشخیص داده شدند.
    کلیدواژگان: آسیب پذیری تحصیلی، پیش بینی، شبکه عصبی
  • سمانه رسولی، ایرج نیک پی، سعید فرح بخش صفحات 103-132
    پژوهش حاضر با هدف دست یابی به بهبود تعهد سازمانی از منظر رهبری توزیعی و با نگاه به عزتنفس سازمانی انجام شد. ابتدا نقش میانجی عزتنفس سازمانی در تاثیر رهبری توزیعی مدیران بر تعهد سازمانی معلمان بررسی شد؛ و در ادامه به آزمون نقش تعدیل گری جنسیت در این الگو پرداخته شد. روش پژوهش، توصیفی-همبستگی با رویکرد مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری معلمان مقطع ابتدایی شهر خرم آباد به تعداد 1258 نفر بود که حجم نمونه 278 نفر با استفاده از جدول مورگان و با توجه به حداکثر پارامترهای آزاد در مسیرهای فرض شده مدل های معادلات ساختاری پژوهش؛ به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی انتخاب گردید. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه های رهبری توزیعی، عزتنفس سازمانی و تعهد سازمانی بود که روایی سازه، و پایایی آن ها با آزمون آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی تایید شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS23 و AMOS23 تحلیل شدند. تحلیل نقش میانجی عزتنفس سازمانی نشان داد رهبری توزیعی مدیران علاوه بر تاثیر مستقیم خود بر تعهد سازمانی معلمان؛ به واسطه عزتنفس سازمانی معلمان، دارای نقش غیرمستقیم در تبیین تعهد سازمانی آنان است. تحلیل گروه های چندگانه نیز نشان داد که متغیر جنسیت تاثیر رهبری توزیعی مدیران بر عزتنفس سازمانی معلمان را تعدیل می کند.
    کلیدواژگان: رهبری توزیعی، عزت نفس سازمانی، تعهد سازمانی، میانجی گری، تعدیل گری
  • بتول فقیه آرام، محسن خادمی صفحات 133-146
    پژوهش حاضر با هدف رابطه حمایت سازمانی و جو سازمانی نوآورانه با اشتیاق شغلی کارکنان وزارت علوم، تحقیقات و فناوری اجرا شده است. روش انجام تحقیق توصیفی از نوع همبستگی می باشد.جامعه آماری پژوهش، شامل کلیه کارکنان وزارت علوم، تحقیقات و فناوری هستند که تعداد آن ها 850 نفر می باشد. از این جامعه، براساس فرمول تعیین حجم نمونه کوکران، تعداد 258 نفر به روش تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه انتخاب شده اند. به منظور گردآوری داده ها از سه پرسشنامه اشتیاق شغلی اسکافیلی و همکاران (2002) متشکل از سه خرده مقیاس جذب، نیرومندی و وقف خود، پرسشنامه جو سازمانی نوآورانه سیگل و کایمر (1987) و پرسشنامه حمایت سازمانی آیزنبرگر و همکاران (1986) استفاده شده است. داده های این پژوهش با استفاده از آزمون های ضریب همبستگی اسپیرمن و تحلیل مسیر (با استفاده از نرم افزار آماری (LISREL)تحلیل شده اند. نتایج به دست آمده نشان می دهد که حمایت سازمانی و جو سازمانی نوآورانه، رابطه معناداری با اشتیاق شغلی دارند و این دو متغیر، 51 درصد از واریانس نمرات در اشتیاق شغلی را پیش بینی می نمایند. مدل به دست آمده در خصوص پیش بینی اشتیاق شغلی با استفاده از حمایت سازمانی و جو سازمانی نوآورانه، از برازش مطلوبی برخوردار است.
    کلیدواژگان: حمایت سازمانی، جو سازمانی نوآورانه، اشتیاق شغلی
  • کامبیز پوشنه، فرنگیس مالمیر صفحات 147-157
    پژوهش پیمایشی حاضر با هدف، بررسی نگرش معلمان پایه ی ابتدایی به آموزش و پرورش فراگیر انجام شده است. بدین منظور با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، 177 معلم (149 زن و 28 مرد) دوره ی ابتدایی که در سال تحصیلی 1394-1393 مشغولبه تدریس بوده اند، از ناحیه ی 3 شهر تهران انتخاب شدند. به منظور جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه ی، سنجش نگرش به آموزش دانش آموزان با نیازهای ویژه در کلاس های درس عادی (ATMS) استفاده شد. داده های به دست آمده از طریق آزمون تیاستودنت تک نمونه ای و مستقل مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد که به طور کلی معلمان پایه ابتدایی نسبت به آموزش و پرورش فراگیر دارای نگرش منفی بوده اند و آن ها نه تنها نسبت به فلسفه ی آموزش فراگیر، شناخت کافی نداشته اند بلکه توانایی های خود در تدریس به دانش آموزان با نیازهای ویژه را نیز ضعیف برآورد کرده اند. نتایج به دست آمده هم چنین نشان داد که آنها رفتارهای دانش آموزان با نیازهای ویژه در کلاس درس را منفی ارزیابی کرده اند. در نهایت بین نگرش کلی معلمان نسبت به فلسفه فراگیرسازی با جنسیت و گذراندن دوره های آموزشی رابطه ای مشاهده نشد. نتایج به دست از این پژوهش به دلیل اهمیت تاثیر آن بر فرایند فراگیرسازی در نظام آموزشی کشور برای سیاست گزاران و برنامه ریزان حایز اهمیت فراوان است.
    کلیدواژگان: نگرش، معلمان ابتدایی، آموزش فراگیر
|
  • H. Piryaei, M. Niknami Pages 9-28
    This research, entitled ''proposition of a model to improve appointment and promotion of staff and line managers in Education Department'', examinesthe appointment of managers with regard to the effect of educational managers on productivity in Education Department.
    In terms of purpose, this study is applied; in terms of data it is quantitative and in terms of performance type, it is descriptive survey.The statistical population consists of 103772 line managers (school principals), 7380 staff managers (principals, deputies, Bureau officials), and 958196 teachers of different programs. 400 staff and line managers and 400 teacher were selected by random multi-stage clustering using Morgan table as sample. A researcher-made questionnaire was used for data-gathering.It includes 95 closed-response questions.The reliability of the questionnaire is calculated 0/81.For data analysis, dependent t-test,Vilkakson test and Mann-WhitneyUand exploratoryfactor analysis (EFA)were used.The findings of this study show that there is a significant difference between the existing criteria for manager's appointment in Education Department with the desirable criteria from the view point of teachers and managers and there is a difference between the viewpoints of teachers and managers in terms of existing appointment criteria but they have similar viewpoints regarding desirable appointment criteria. According to the findings of this study, a model was proposed for the appointment and promotion of managers in Education Department.
    Keywords: Appointmentof Managers, Meritocracy, the Promotion of ManagersinEducation Department, the Criteria for Manager's Appointment, Educational Managers
  • M. Taghavifard, A. Najafi, H. Zarrin, A. Bashokouh Pages 29-48
    The purpose of this study is investigating effective factors on motivation of training transfer and its prioritization using group AHP. This research has descriptive-surveying methodology. Statistical population of this study is official staff of the National Petrochemical Company in 360 number. Amongst, 186 people were selected by random sampling method. Data collecting instruments include 3 discrete questionnaires including effective factors on training transfer with 45 items, Holton motivations of training transfer with 4 items, and paired comparison questionnaire wit 15 factors. Obtained results from Pearson test showed that there is significant relationship among self-efficacy, locus of control opportunity to use, support of peer/supervisor, transfer climate, learners readiness, affective reactions, openness to experience, content relevance, cognitive ability, worked samples, accountability, questioning, organizational commitment, and motivation of training transfer. Obtained data from step by step regression showed that among 15 aspects of effective factors on motivation of training transfer, variables of support of supervisor predicts 0.213, opportunity to use, affective reactions, worked samples, openness to experience, transfer climate, and questioning predict 0.567 of motivations to training transfer. Finally, obtained results of using group AHP technique showed that support of supervisor, transfer climate, worked samples, accountability, questioning, organizational commitment, opportunity to use, learners readiness, affective reactions to training, openness to experience, self-efficacy, cognitive ability, locus of control, content relevance ,support of peer have priorities of first to the fifth on motivation of training transfer, respectively.
    Keywords: Motivations of training transfer, National Petrochemical Company, Analytical Hierarchy process
  • A. Rastegar, S. Talebi, Z. Nadi, M.H. Seif Pages 49-69
    The aim of this study is the Presentation of the Casual Model of the Authentic Leadership and Organizational Citizenship behavior with the mediate role of Academic Optimism by analyzing path in Abadeh Primary School Teachers. For this purpose, 210 people (153 women and 57 men) of the primary school teachers in the educational year 93-94, Abadeh were selected by simple random sampling and a self-report questionnaire which consist of authentic leadership scale (Avolio, Gardner and Walumbwa, 2007), Academic optimism (Wayne Hoy, 2005) and organizational citizenship behavior (Organ & Kanovsky, 1989) responded.This path of study is a kind of correlational. The results showed that Authentic Leadership elements, (Self-awareness, Bulunced processing, Internalized moral perspective and Relational transparency) via intermediary elements Academic optimism and the positive organizational citizenship behaviors of the teachers affect the teachers indirectly. The findings also showed that among the elements of the original in terms the Relational transparency and the ethical leadership on the organizational citizenship behavior has the greatest affect indirectly. Also among the components of Academic optimism efficacy components with the highest direct positive effect on organizational citizenship behavior. Meanwhile 33/0 of the variance in the organizational citizenship behavior was explained by two variables scientific leadership and Academic optimism.
    Keywords: Academic optimism- organizational citizenship behavior- authentic leadership
  • M. Shafie Nikabadi, G. Safavi Jahromi Pages 63-80
    As science and technology grow, especially in information and communication technology, it has become an inevitable part of education in universities and educational institutes. The goal of this research is to find the relationship between using these information technology tools in the informational literacy of students in Iran’s governmental universities. This research is applied in terms of goals, and it is qualitative regarding variables. The population of this study was chosen using the simple accidental approach. A Likert scale questionnaire was distributed among 384 students in different universities of Iran and the reliability of this questionnaire confirmed by Cronbach’s Alpha. This scale consisted of two parts including assessing the aspects of information literacy and the amount of using information technology tools among university students. The most important result of this research is that using information technology tools has a positive effect on the information literacy of graduate students, so that as a student uses these tools more, his/her information literacy increases.
    Keywords: informational literacy, information technology, informational needs, information navigation, information assessment
  • A. Aminbeidokhti, M. Fathian Boroojeni, A. Nameni Pages 81-102
    The aim of this study as part of a doctoral thesis was to develope a model for predicting educational vulnerability of undergraduate students in engineering disciplines in short term period (by semester). Method was data mining by using neural network algorithm. The statistical population, including all "Term- student" from the first semester in academic year 1390-91 till the second semester of 1393-94 in three Iranian engineering universities (with a total of 53,422 records). The needed data have been conveyed into model by direct exploitation from MISs in all three universities. The results indicate that by using the available data in educational systems of universities and engaging the neural networks algorithm it is possible to make a prediction by more than 95 percent accuracy and reliability over 60, for semester result about each student. “Before semester`s GPA”, “total GPA”, “being odd or even semester”, “type of semester`s units” and “engaging in extra activities”, were identified as the most effective predictive variables.
    Keywords: educational vulnerability, neural networks, predicting model
  • S. Rasouli, I. Nikpay, S. Farahbakhsh Pages 103-132
    The present study was made with the aim of improving organizational commitment from the perspective of distributed leadership and with a view to perceptions of organizational-based self-esteem. First the role of mediator organizational-based self-esteem in the impact of distributed leadership Principals on organizational commitment teachers Was investigated ; and continue to test the role of moderator gender in the model was paid. The current study is a descriptive-correlational research with Structural equation modeling approach. The population of the study consisted of all elementary schools teachers in Khorramabad city to number 1258, the sample volume 278 people using Morgan table; and with a view to a maximum of free parameters in assumed routes structural equations models study ; was chosen by relative class sampling method. Data were collected through questionnaires distributed leadership, organizational-based self-esteem and organizational commitment that construct validity and reliability using Cronbach's alpha and composite reliability was confirmed. The data were analyzed using the software spss 23 and amos 23. Analyzing the role of mediator organizational-based self-esteem showed distributed leadership Principals, in addition to their direct impact on organizational commitment teachers ; By organizational-based self-esteem of teachers, has an indirect role in explaining their organizational commitment. Multiple groups analysis also showed that the gender variable of teachers Modifies the effect of distributed leadership Principals on organizational-based self-esteem teachers.
    Keywords: distributed leadership, organizational-based self-esteem- organizational commitment- mediation, Moderation
  • B. Faghiharam, M. Khademi Pages 133-146
    The aim of this study was to investigate the relationship between organizational support and innovative organizational climate with job engagement employees of the Ministry of Science, Research and Technology. The method of research was descriptive - correlation. The population included all the employees of the Ministry of Science, Research and Technology (850 employees).With Cochran formula 258 employees by random sampling In this research, job engagement Skaphili et al (2002) , organizational support Sygel and Kimer (1987) and innovative organizational climate Aizenberg and et al (1986) Questionnaire "Shrink" is used. The data using Pearson correlation coefficient and path analysis (using statistical software LISREL) are analyzed. The results of the analysis showed: There is a significant correlation between organizational support and innovative organizational climate with job engagement. These two variables predicted 51% of variance in their job engagement. The resulting model for the prediction of job engagement with the organizational support and innovative organizational climate, the fit is good.
    Keywords: organizational support- innovative organizational climate- job engagement
  • K. Poshaneh, F. Malmir Pages 147-157
    The aim of this survey research was to study the elementary school teachers’ attitudes toward the inclusive education. Using stratified random sampling method, 177 teachers (149 females & 28 males) were selected from primary school teachers of educational region 3 in Tehran, Iran in academic year of 2014-2015. Attitude Toward Mainstreaming Scale (ATMS) questionnaire was used as a research tool. The data were analyzed by One-Sample T test, Independent-Sample T test. Results showed that the primary school teachers have a negative attitude toward philosophy of inclusive education. They didn’t have sufficient knowledge in terms of the philosophy of inclusive education. In addition, such teachers have estimated weak performance regarding their abilities to teach SENs students. The results also showed that the teachers evaluated SEN students’ behavior negatively. There was no significant relationship between teachers’ attitudes, gender and receiving special training related to SEN (Special Education Needs) students. These findings have a critical value for educational policy makers and planners because of their effect on inclusion process in the system of education.
    Keywords: Primary teacher, attitude, Educational Inclusion, SEN student