فهرست مطالب

مدیریت و برنامه ریزی در نظام های آموزشی - پیاپی 19 (پاییز و زمستان 1396)

نشریه مدیریت و برنامه ریزی در نظام های آموزشی
پیاپی 19 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فریبا خالقی سروش *، محمود ابوالقاسمی، غلامرضا گرایی نژاد، مریم دولو صفحات 9-32
    هدف پژوهش حاضر شناسایی عوامل موثر بر الگوی تخصیص منابع آموزش عالی در ایران است. برای این منظور شاخص های کلیدی تخصیص منابع آموزش عالی در سه گروه مولفه های سیاسی، عملکردی و رویکردی طبقه بندی شدند. پرسش نامه ی طراحی شده بر مبنای شاخص های موثر بر الگوی تخصیص منابع، میان مدیران و کارشناسان ارشد دانشگاه ها و سازمان برنامه و بودجه ی کشور، توزیع و داده های مورد نیاز برای بررسی و تحلیل شاخص های تخصیص منابع در وضعیت موجود و بهینه گردآوری شد. روش پژوهش به لحاظ نحوه ی گردآوری اطلاعات از نوع آمیخته (کمی و کیفی) می باشد. براساس یافته های پژوهش، ایجاد تغییر و ارتقای الگوی تخصیص منابع آموزش عالی، مستلزم توجه بیشتر و عمیق تر به مولفه عملکردی و در نظر گرفتن اهمیت مولفه رویکردی است. نتایج آزمون فرضیه ها در وضعیت موجود نشان می دهد، الگوی تخصیص منابع به دانشگاه ها تحت تاثیر مولفه ها ی عملکردی و سیاسی قرار دارد در صورتی که در وضعیت بهینه الگوی تخصیص منابع آموزش عالی تحت تاثیر مولفه های عملکردی و رویکردی قرار می گیرد و مولفه سیاسی بر الگوی تخصیص منابع آموزش عالی تاثیری ندارد.
    براساس یافته های پژوهش، مهم ترین شاخص های موثر بر الگوی تخصیص منابع آموزش عالی به شرح ذیل شناسایی شدند: «تحقق اهداف آموزشی برنامه ی راهبردی دانشگاه»، «تحقق اهداف پژوهشی برنامه راهبردی دانشگاه»، «اثربخشی فعالیت های آموزشی»، «هزینه یابی بر مبنای فعالیت در دانشگاه»، «منزلت و اعتبار دانشگاه»، «فرآیند مدیریت اثربخش و شفاف در دانشگاه ها»، «قابلیت پیش بینی روش و پارامترهای مورد استفاده تخصیص منابع» و هم چنین «شفافیت، عدالت و کارآمدی تخصیص منابع».
    کلیدواژگان: آموزش عالی، ایران، تخصیص منابع مالی، دانشگاه
  • سید محمد میرکمالی، ابراهیم مزاری * صفحات 33-60
    هدف از پژوهش حاضر، تبیین نقش خودتوسعه ای بر آمادگی برای تغییر کارکنان دانشگاه خوارزمی و با میانجی گری بهسازی سازمانی بود. روش پژوهش توصیفی-همبستگی و روش تحلیل از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بوده است. جامعه پژوهش شامل کلیه کارکنان ستاد و دانشکده های واقع در شهر تهران به تعداد 477 نفر بوده که با استفاده از فرمول نمونه گیری کوکران و روش نمونه گیری طبقه ای با اختصاص متناسب، 172 نفر از آنان انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه خودتوسعه ای محقق ساخته مبتنی بر نظرات ابیلی و مزاری (1393) با پایایی (91/0)، بهسازی سازمانی لاک و کرافورد (2000) با پایایی (90/0) و آمادگی برای تغییر فرزانه (1393) با پایایی (89/0) استفاده شده است. به منظور تحلیل داده ها از رگرسیون گام به گام و مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج نشان داد، از میان مولفه های خودتوسعه ای، خودرهبری و خودمدیریتی 20 درصد از تغییرات بهسازی سازمانی و 29 درصد از تغییرات آمادگی برای تغییر را پیش بینی می کنند. مدل معادلات ساختاری نیز با شاخص های برازش مدل تایید شد و نشان داد خودتوسعه ای به طور مستقیم بر بهسازی سازمانی (26/0=γ) و با میانجی گری بهسازی سازمانی بر آمادگی برای تغییر (52/0=β) تاثیر می گذارد. هم چنین بهسازی سازمانی به طور مستقیم بر آمادگی برای تغییر (63/0=β) تاثیر می گذارد.
    کلیدواژگان: خودتوسعه ای، بهسازی سازمانی، آمادگی برای تغییر، مراکز آموزش عالی
  • عباس محمدی *، محمود حقانی صفحات 61-86
    هدف این پژوهش بررسی نقش سیستم اطلاعات مدیریت (MIS) با استفاده از مولفه های مهارت های هفت گانه رایانه (ICDL) در افزایش اثر بخشی آموزش و یادگیری کارکنان دانشگاه های پیام نور استان ایلام می باشد. در پژوهش حاضر با توجه به نوع فرضیات و اهداف تحقیق از روش توصیفی-پیمایشی استفاده شده است. جامعه آماری این تحقیق کارکنان دانشگاه های پیام نور استان ایلام شامل 176 نفر بودند که براساس جدول مورگان و جرسی (1985)، تعداد123 نفر به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. مدل نظری تحقیق، الگوی ساختارگرای کارکردهای فناوری اطلاعات و ارتباطات آموزشی (ICTE) در فرآیند یادگیری و آموزش می باشد. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته شامل 34 سوال با طیف لیکرت می باشد. پایایی پرسشنامه با استفاده از آلفای کرونباخ ،83/0 برآورد شد. برای تجزیه و تحلیل آماری در سطح آمار استنباطی از آزمون های T تک متغیره، T مستقل و تحلیل واریانس با استفاده از نرم افزار SPSS 16 انجام شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد؛ که استفاده از سیستم اطلاعات مدیرت و ICDL موجب اثربخشی آموزش و یادگیری در دانشگاه می شوند، بین میزان آشنایی کارکنان دانشگاه های پیام نور با سیستم اطلاعات مدیریت با توجه به جنسیت آن ها تفاوت معنی داری مشاهده نشده است. هم چنین بین زمینه آشنایی با میزان توجه به سیستم اطلاعات مدیریت و بین سابقه و محل خدمت با میزان آشنایی با سیستم اطلاعات مدیریت رابطه وجود دارد.
    کلیدواژگان: اثربخشی آموزش و یادگیری، سیستم اطلاعات مدیریت (MIS)، فناوری اطلاعات و ارتباطات آموزشی (ICTE)، مهارت های هفت گانه رایانه (ICDL)
  • شهناز جوانمرد، سعید صفایی موحد صفحات 87-106
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی کیفی نیازهای آموزشی اساتید جدیدالاستخدام دانشگاه خوارزمی تهران و اولویت بندی آن ها در سال تحصیلی 93-92 انجام گرفت. روش پژوهش ترکیبی از نوع کیفی و کمی می باشد. در مرحله اول (شناسایی نیازها) روش پژوهش کیفی بود و جامعه آماری آن را متخصصان حوزه های برنامه درسی و مدیریت و برنامه ریزی آموزشی تشکیل می دادند که به کمک روش نمونه گیری هدفمند (غیرتصادفی) تعداد نه نفر از آنان به عنوان نمونه انتخاب شدند. دیدگاه های افراد از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته به دست آمد و برای تجزیه و تحلیل اطلاعات نیز از روش کدگذاری اسمیت استفاده گردید. در مرحله دوم (اولویت بندی نیازها) 1500 نفر از دانشجویان تحصیلات تکمیلی در 10 دانشکده دانشگاه خوارزمی جامعه آماری را تشکیل داده بودند که با استفاده از جدول تخمین نمونه کرجسی و مورگان 306 نفر برآورد و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. در این بخش از روش های آمار توصیفی (فراوانی، میانگین، و انحراف معیار) و آمار استنباطی (t تک نمونه ای و آنوا) استفاده شد. نتایج تحلیل مصاحبه ها در مرحله اول پژوهش نشان داد که مهم ترین نیازهای آموزشی اساتید در حیطه های ششگانه مدیریت کلاس داری، روش شناسی پژوهش، راهبردهای یاددهی-یادگیری، مهارت های ارتباطی و مهارت های روان شناختی تجلی می یابد. در مرحله دوم نیز نیازهای فرعی 29 گانه براساس نظرات دانشجویان دانشکده های مختلف اولویت بندی گردید. نتایج این مرحله نشان داد که بین نظرات پاسخگویان به جز در حیطه مدیریت کلاس داری تفاوت معنی داری در سطح (P<0/05) مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: اعضای هیات علمی، نیازسنجی آموزشی، اولویت بندی نیازها، دانشگاه خوارزمی تهران
  • سکینه جعفری *، سیاوش طالع پسند صفحات 107-122
    هدف
    هدف از این پژوهش، تعیین رابطه توانمندسازی معلمان با کیفیت عملکرد آنان در دبیرستان های شهر یاسوج بود.
    روش
    مطالعه حاضر از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش، معلمان دبیرستان های شهر یاسوج در سال تحصیلی 93-92 شامل 410 نفر بودند. نمونه آماری 201 نفر از معلمان (111 مرد، 90 زن) بودند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. همه آن ها مقیاس های کیفیت عملکرد و توانمندسازی را تکمیل کردند. داده ها با مدل همبستگی کاننی تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که سه تابع کاننی معنادار بین توانمندسازی معلمان و کیفیت عملکرد آنان وجود داشت. نخست بین احساس شایستگی، موثر بودن و استقلال با مدیریت کلاس رابطه وجود داشت. دوم بین احساس استقلال و معنادار بودن با کیفیت بازخورد رابطه مشاهده شد. در نهایت بین احساس اعتماد، موثر بودن و معنادار بودن با ارتباطات رابطه معناداری به دست آمد.
    بحث: احساس شایستگی، اعتماد، موثر بودن، استقلال و معنادار بودن معلمان با کیفیت مدیریت کلاس، کیفیت بازخورد و ارتباطات همراه است.
    کلیدواژگان: توانمندسازی، کیفیت عملکرد، معلمان
  • رضا ابراهیم زاده پزشکی *، سید حیدر میرفخرالدینی صفحات 123-158
    نظام آموزش عالی به عنوان یکی از مهم ترین ارکان هر جامعه به منظور توسعه و پیشرفت شناخته می شود. دانشجویان به عنوان مهم ترین ورودی این نظام، نقش ویژه ای را در دگرگون ساختن سرنوشت کشور ایفا می کنند. امروزه با افزایش تعداد دانشگاه ها و وضعیت خاص کشور در مواجهه با بحران های داخلی و خارجی، توجه به رضایت دانشجویان و جذب و نگهداشت آن ها بیش از پیش مورد توجه محققان و مدیران سطوح عالی قرار گرفته است. با وجود تلاش های انجام شده، تا کنون به طور جدی به این موضوع نگریسته نشده است، به طوری که کشور ایران سالانه هزینه ی هنگفتی را به علت خروج دانشجویان نخبه ی خود متحمل می شود. بنابراین، نیاز به نقشه ای جامع، که بتواند مدیران و استراتژیست های سازمان را در این راستا راهنمایی کند احساس می شود. هدف از این تحقیق ارائه مدلی جامع از نحوه ی ارتباط میان شاخص ها تشکیل دهنده ی رضایت دانشجو و در نهایت ایجاد وفاداری است. به این منظور در این پژوهش با ترکیب روش های کیفی و کمی ضمن ارائه ی روشی نو در ساخت مدل، مدل شاخص رضایت دانشجویان ایرانی تدوین شد. در این راستا 384 پرسشنامه در میان دانشجویان پنج دانشگاه مادر منطقه هفت وزارت علوم توزیع شد. براساس نتایج تحقیق «کیفیت درک شده» و سپس «تصویر سازمان» و «مدیریت ارتباط با مشتری» بیشترین تاثیرمسقیم را بر رضایت دانشجو دارا می باشند. هم چنین «تصویر سازمان»،«رضایت دانشجویان»و «اعتماد»به عنوان تاثیرگذارترین عوامل در ایجاد وفاداری در دانشجویان شناخته شدند.
    کلیدواژگان: رضایت، شاخص رضایت دانشجویان، وفاداری، نظام آموزش عالی
  • جواد رجبی مقدسی *، علی اکبر خسروی بابادی صفحات 159-180
    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی و مقایسه عملکرد درونی دانشگاه تربیت مدرس و دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی در12 حیطه اثربخشی، راهنمایی تحصیلی، جو دانشگاه، زندگی در مجتمع دانشگاهی، خدمات حمایتی دانشگاه، میزان اهمیت به دانشجو، اثربخشی آموزشی، کمک های مالی و حمایتی، اثربخشی پذیرش دانشجو، سلامت و امنیت دانشکده ها، خدمات برتر، دانشجو محوری و پاسخگویی به جمعیت های گوناگون انجام شده است. در این پژوهش از روش توصیفی پیمایشی استفاده شده است و در مجموع تعداد 328 نفر از دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری دانشگاه تربیت مدرس و دانشگاه آزاد واحد تهران مرکزی مورد پرسش قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته بود که بر مبنای پرسشنامه بین المللی رضایت سنجی نوئل لویتس تهیه گردید. داده های بدست آمده با استفاده از آزمون های t وابسته، t گروه های مستقل، t تک نمونه ای و آزمون فریدمن، تحلیل شد. نتایج نشان داد که، تمامی مولفه ها از اهمیت زیادی برخوردار بوده اند. بیشترین میزان رضایت نسبی مربوط به سه مولفه، خدمات برتر، اثربخشی پذیرش دانشجو و اثربخشی آموزشی بوده و در سایر مولفه ها کمترین میزان رضایت مشاهده شده است. همچنین مقایسه دو دانشگاه نشان داد که در بعد پاسخگویی به جمعیتهای گوناگون، رضایت دانشجویان دانشگاه تربیت مدرس در حد متوسط به بالا بوده است. در سایر مولفه ها علی رغم بالاتر بودن میانگین بدست آمده از نظر دانشجویان در دانشگاه تربیت مدرس نسبت به میانگین بدست آمده در دانشگاه آزاد واحد تهران مرکزی، تفاوت معناداری بین دو دانشگاه مشاهده نشد. و میزان رضایت از عملکرد آموزشی دانشگاه ها در حد پایین ارزیابی شده است.
    کلیدواژگان: ارزیابی، مقایسه عملکرد درونی، میزان رضایت دانشجویان، دانشگاه تربیت مدرس، دانشگاه آزاد تهران مرکزی
  • یوسف میرزاییان کلواری *، مسعود شریفی صفحات 181-197
    پژوهش حاضر جزو پژوهش های توصیفی–پیمایشی است که با هدف بررسی خلاقیت دانش آموزان استعداد درخشان مقطع دبیرستان در محیط کلاس درس انجام پذیرفت. جامعه آماری این پژوهش 1152 نفر دانش آموزان استعداد درخشان دبیرستان های بروجرد و خرم آباد بود که براساس جدول نمونه گیری مورگان تعداد 288 نفر دانش آموز (144 پسر و 144 دختر) با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استاندارد خلاقیت (روایی 89.47)، پرسشنامه استاندارد محیط کلاس (روایی 90.30)، پرسشنامه استاندارد جو مدرسه (روایی 91%) و پرسشنامه محقق ساخته (روایی 87.90) استفاده گردید. براساس نتایج پژوهش کلیه فرضیات تایید شد بر این اساس میزان خلاقیت دانش آموزان بالاتر از حد متوسط جامعه مورد بررسی و نگرش آن ها نسبت به محیط کلاس و درس مطلوب بود و میزان خلاقیت دانش آموزان دختر بیشتر از دانش آموزان پسر و نگرش دانش آموزان پسر نسبت به محیط کلاس و مدرسه مطلوب تر از دانش آموزان دختر بود.

    واژگان کلیدی
    کلیدواژگان: خلاقیت، استعداد درخشان، محیط کلاس، مدرسه، دانش آموز
|
  • F. Khaleghi Soroush *, M. Abolghasemi, Gh. Garaeinejad, M. Davalou Pages 9-32
    The purpose of the present study is to identify the components of the method of the higher education resource allocation in Iran. For this purpose, key indicators of resource allocation were extracted and categorized into three groups of political, functional and approach-based ones. The designed questionnaire was compiled based on effective indicators on resource allocation method, among managers and experts in universities, as well as the affairs of higher education of program and budget organization of the country, distribution and needed data to study and the analysis of resource allocation indices to universities in the present and also optimal situation. The effectiveness amount of the indices was evaluated using an analytical method. Based on research findings, making change and achieving an optimal resource allocation model requires more and deeper attention to the functional component and consideration of the importance of the approach-based component. Some of the most important indicators that affect the optimal allocation of resources to universities are as follows: "realization of educational objectives of the strategic plan of the university", "realization of research objectives of the strategic plan of the university", "effectiveness of educational activities", "cost-based activities in the university", "University dignity and credibility," "effective and transparent management process at universities," "possibility of predicting methods and parameters used for resource allocation," as well as "transparency, justice and resource allocation efficiency". The results of the research show that the political component does not affect the optimal method of resources allocation to universities.
    Keywords: Resources allocation, Higher education, Iran, university
  • S. M. Mirkamali, E. Mazari * Pages 33-60
    This study aims to explain the role of “self-development” on “readiness for change” among Kharazmi University staff with mediating role of “organizational development”. The research method is descriptive-correlational. The analytical method was structural equation modeling (SEM). Research population was all headquarter and faculty staff in Tehran consisting of 477 people. By using Cochran's sampling formula, the sample size was determined; 172 employees by stratified random sampling with proportional allocation were selected. To collect data the self-development questionnaire based on Abili and Mazari (1393) with reliability of (0/91), organizational development questionnaire by Lok and Crawford (2000) with reliability of (0/90) and Farzaneh’s readiness to change questionnaire (1393) with reliability of (0/89), were used. For data analysis Stepwise regression and structural equation modeling was used. The results showed that among the components of “self-development”, “self-leadership” and “self-management”, predict 20% changes of “organizational development” and 29% changes of “readiness for change”. Structural equation modeling showed that the index of self-development model has been verified and directly impact on organizational development (γ=0/26) and with the mediation of organizational development impact on readiness for change (β=0/52). The organizational development directly impact on readiness for change (β=0/63).
    Keywords: self-development, organizational development, readiness to change, higher education centers
  • A. Mohammadi *, M. Haghani Pages 61-86
    The purpose of this research is the investigation of management information system (MIS) with the use of seven skills ICDL (International Computer Driving License) on increasing the effectiveness of training and learning of staff Payame-noor universities staff of Ilam province. The descriptive survey method was used in this research due to the kind of hypothesis and research objective. The population was 176 people of staff of Payame-noor universities in Ilam province. The sample was 123 people who were selected by Morgan table. The theoretical model of the research is information and communication technology education (ICTE) model in training and learning process.
    The samples were selected by stratified random method. Data was gathered with researcher made questionnaire which consisted of 34 questions of Likert with the reliability of 0/83 using alpha Cronbach. Data was analyzed based on one-sample t-test, independent-sample t-test, and variance analysis using SPSS 16.0 software. The results from the perspective of Payame-noor universities staff showed that there isnt any valuable attention to management information system. Moreover, using management information system and ICDL made effective results on training and learning and also it showed that the degree of knowledge of respondents is not at an acceptable level. Besides, there arent significant differences between the degree of respondents’ familiarity with management information system (MIS) in relation to their gender, and also there is relationship between familiarity extent background with attention to the management information system (MIS) and work history and work place with familiarity degree with management information system (MIS).
    Keywords: Effectiveness of training_learning- management information system (MIS) - seven skills of computer (ICDL)- information_communication technology education (ICTE)
  • Sh. Javanmard *, S. Safae Movahed Pages 87-106
    This study aims at assessing the training needs of Kharazmi University new faculty members and prioritizing the identified needs. The methodology of the study is a kind of mixed-method approach. In the first phase (needs identification), a qualitative strategy was used and 9 key informants were selected purposefully from among higher education experts. The needed data were gathered by semi-structured interview and analyzed by Smith coding method. In the second phase (needs prioritization), 306 postgraduate students were selected randomly from 10 colleges of Kharazmi University (the statistical population comprised 1500 students) based on Krejcie and Morgan Table. For analyzing quantitative data, descriptive (frequency, mean and standard deviation) and inferential procedures (one-sample t test and ANOVA) were used. Results from the first phase indicated that the training needs of new professors can be categorized into 6 domains: classroom management, research methodology, teaching-learning strategies, communication skills, and psychological skills. In addition, 29 secondary needs were given priority by postgraduate students. Results from the second phase indicated that there is no significant difference between respondents except for classroom management domain.
    Keywords: words: faculties, educational needs assessment, needs prioritizing, Kharazmi University
  • S. Jafari *, S. Talepasand Pages 107-122
    Abstract:
    Purpose
    The purpose of this study was to determine the relationship between teacher's empowerment and their performance quality at high schools of Yasoj.
    Method
    the kind of present study was correlational. Participants were 201 teachers (111 men and 90 women) who were selected by using stratified sampling method. All of them completed scales of performance quality and empowerment. Data were analyzed with Canonical correlation model.
    Results
    The results showed that there were three significant canonical functions between teacher's empowerment and their performance quality. First, there was a significant relationship between the sense of competence, impact and choice with classroom management. Second, there was a significant relationship between the sense of choice and meaningfulness with quality of feedback. Finally, there was a significant relationship between the sense of trust, impact and meaningfulness with relationships.
    Discussion
    the sense of competence, trust in others, impact, choice and meaningfulness of teachers accompany with quality of classroom management, quality of feedback, and relationships.
    Keywords: Empowerment, performance quality, teachers
  • R. Ebrahimzadeh Pezeshki *, H. Mirfakhredini Pages 123-158
    Higher education system has been known as one of the most significant bases of development and progress of every society. As the most important inputs of this system, students play special role in transforming the destiny of the country. Regarding the increasing number of universities and the specific situation of the country in facing the national and international crises, nowadays researchers and managers in higher levels have paid more attention to attracting, satisfying and retaining the students. Despite some efforts undertaken, it has not been looked at seriously, so that Iran loses enormously, for leaving elite students (Brain Drain).Thus, the need to have a comprehensive plan, which would lead the organization's managers and strategists, is felt. The purpose of this study is to provide a comprehensive model for the relationship amongst the students’ satisfaction indexes, and ultimately create loyalty. For this purpose, in this study by the combination of quantitative and qualitative methods, an Iranian students’ satisfaction Index model was constructed including a new way of building models. To do this, 384 questionnaires were distributed amongst five mother National Universities of region seven of Ministry of Science. Based on the results of the study, “perceived quality”, “image organization”, and "student relationship management" have the greatest impacts on the students’ satisfaction respectfully. Also, the "image organization", "students’ satisfaction" and "trust" were identified as the most influential factors in creating loyalty amongst the students.
    Keywords: satisfaction, Student's satisfaction Index, loyalty, Higher Education System
  • J. Rajabi Moghadasi *, A. Khosravi Babadi Pages 159-180
    The present study aims to evaluate and compare the internal performance of Tarbiat Modares University and Islamic Azad University (Central Tehran Branch) concerning the 12 areas of efficacy including educational guidance, university atmosphere, life in a university complex, academic support services, importance given to students, educational effectiveness, financial help, admission efficacy, safety and security of faculties, superior services, student-centrism, and accountability to various populations. A Descriptive survey method was used in this study. A total of 328 MA/MSc and also PhD students of Tarbiat Modares University and Islamic Azad University were asked to answer to a questionnaire. Data collection instrument was a researcher-made questionnaire prepared based on the international satisfaction Pattern of Noel Levitz. The data were analyzed using t-tests, paired samples t-test, one-sample t-tests and Friedman’s test. The results revealed that all the 12 areas were of great importance. The highest relative satisfaction belonged to three areas of superior services, admission efficacy and educational effectiveness. Other elements were of the least satisfaction level. Moreover, comparison of the two universities showed that, in terms of accountability to various populations, Tarbiat Modares University students felt moderate to high satisfaction level. Concerning the other parameters, in spite of the higher mean scores of satisfaction in the view of Tarbiat Modares University students relative to those in the view of Islamic Azad University students, there appeared no significant difference. In both universities, satisfaction of educational performance was at low level.
    Keywords: Evaluation, Comparison of internal performance, Student's satisfaction, Tarbiat Modares University, Islamic Azad University
  • Y. Mirzaeian Kalvari *, M. Sharifi Pages 181-197
    This study is a survey descriptive research that aims to assess the creativity of talented high school students in a classroom environment. The statistical population contains 1152 talented high school students of Borujerd and Khorramabad. According to cluster-based Morgan sampling, 288 students (144 boys and 144 girls) were selected as the samples of the study. The tools for gathering data were a standard questionnaire of creativity (with 89.47% reliability), a standard questionnaire of classroom (with 90.30% reliability), and a school climate questionnaire (with 91% reliability). Based on the results, all hypotheses were confirmed. The results showed that the above-average population studied creativity of the students and their attitudes toward class and learning environment is desirable and the creativity of female students was more than male students. Male student's attitudes toward school and classroom environment were better than female students.
    Keywords: creativity, talented, classroom, school, student