فهرست مطالب

مدیریت و برنامه ریزی در نظام های آموزشی - پیاپی 20 (بهار و تابستان 1397)

نشریه مدیریت و برنامه ریزی در نظام های آموزشی
پیاپی 20 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • طاهره نوروزی وند *، حسن رضا زین آبادی صفحات 9-30
    افشاگری، توجه نشان دادن به اشتباهات و تخلفات در یک سازمان، و افزایش نگرانی ها درباره ی رخدادهای آسیب رسان در محیط است. هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی پدیده ی افشاگری در مدرسه، به منظور ایجاد یک چارچوب مفهومی و توسعه ی مبانی نظری آن است. این پژوهش از نوع پژوهش های کیفی است که با استفاده از رویکرد مبتنی بر پدیدارشناسی توصیفی انجام گرفت. مشارکت کنندگان در این پژوهش شامل 18 معلم رسمی مقطع متوسطه شاغل در آموزش و پرورش شهر تهران بودند. مشارکت کنندگان بر حسب تجربه و نیز آشنایی کلی با موضوع انتخاب شدند. داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته و به روش هدایت کلیات، گردآوری شد و تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت. داده ها با روش تحلیل محتوای استقرایی با استفاده از سه سطح باز، محوری و گزینشی تحلیل شد. یافته ها نشان داد که افشاگری، پدیده ای مهجور در مدرسه است که مفهوم و جایگاه واقعی خود را به دست نیاورده است. تا آنجا که با مفاهیمی دیگر، با بارارزشی منفی، یکسان پنداشته می شود. در راستای اقدام به افشاگری در مدرسه، موانع ، پیامدها و تسهیل کننده هایی وجود دارد. هم چنین افراد برای افشاگری و یا عدم اقدام به آن دلایلی دارند، که البته مهم ترین و پررنگ ترین دلیل اکراه از آن، این است که افشاگری در جامعه ی ما، هم چون تابویی می ماند که از نظر افراد مخرب شناخته می شود.
    کلیدواژگان: افشاگری، پدیدارشناسی، سوت زنی، مدرسه
  • مریم سادات قریشی خوراسگانی *، محمد یمنی دوزی سرخابی، غلامرضا ذاکرصالحی، گلنار مهران صفحات 31-58
    این پژوهش با هدف، آسیب شناسی ساختاری پردیس های خودگردان در سه بعد (رسمیت، تمرکز و پیچیدگی) و پیامدهای بلندمدت آسیب ها انجام شده است. بدین منظور با روش نمونه گیری غیراحتمالی و هدفمند، با 21 نفر از صاحب نظران آموزش عالی و مدیران پردیس های خودگردان دانشگاه های دولتی شهر تهران مصاحبه انجام شد. این پژوهش از نوع توصیفی - اکتشافی است، برای تحلیل داده ها از روش تحلیل مضمون استفاده شده و مضامین آسیب های ساختاری استخراج شد. نتایج پژوهش نشان داد، از مجموع 181 مورد کدگذاری؛ 27% کدهای استخراج شده مربوط به مقوله رسمیت، 38% مربوط به مقوله تمرکز و 30% مربوط به مقوله پیچیدگی و 5% مربوط به پیامدهای بلندمدت آسیب ها هستند. این امر بیانگر آن است که بیشترین آسیب های ساختاری پردیس های خودگردان مربوط به بعد تمرکز و مضامینی ازجمله: عدم تفویض اختیار و وجود تصمیم گیری از بالا به پایین، عدم استقلال در جذب نیرو، عدم استقلال در زمینه پذیرش دانشجو و اجرای فرآیند آموزشی و عدم استقلال مالی است.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی ساختاری، تمرکز، پیچیدگی، رسمیت، پردیس خودگردان
  • رحمت الله اللهیاری *، محمود ابوالقاسمی، محمد قهرمانی صفحات 59-82
    پژوهش حاضر با هدف «طراحی الگوی شایستگی مدیران پارک های علم و فناوری ایران» به عنوان یک نهاد علمی-تحقیقاتی دانش بنیان طراحی و اجرا شد. این پژوهش از نظر هدف از نوع تحقیق های توسعه ای، از نظر نحوه گردآوری داده ها از نوع تحقیق های توصیفی-تحلیلی (غیرآزمایشی) و برحسب روش اجرا از نوع تحقیق های آمیخته محسوب می شود. جامعه آماری پژوهش شامل سه دسته مدیران پارک ها، کارشناسان خبره و باتجربه پارک ها و خبرگان و اساتید دانشگاهی که در زمینه شایستگی های مدیریتی فعالیت داشته اند، می باشد. برای نمونه گیری از جامعه آماری در بخش کیفی از روش نمونه گیری گلوله برفی و در بخش کمی از روش تصادفی هدفمند استفاده شد. جهت جمع آوری اطلاعات مورد نیاز در بخش کیفی به صورت بررسی کتابخانه ای (کتب و مقالات) و مصاحبه و در بخش کمی به صورت میدانی و با استفاده از پرسشنامه عمل شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از روش های آمار توصیفی و آمار استنباطی از جمله تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی، آزمون تی، آزمون خی دو استفاده شد. نتایج بدست آمده بدین شرح است: در مرحله اول با رویکرد کیفی و از نوع روش تحلیل محتوا با نظام مقوله ای (کدگذاری)، 198 کد مفهوم بدست آمد که بعد از هم دسته کردن کد مفهوم ها 84 شاخص شناسایی گردید که این 84 شاخص ذیل 9 مولفه اصلی و در قالب سه بعد شایستگی های عمومی، شایستگی های میان فردی و شایستگی های تخصصی صورت بندی گردید. در مرحله دوم، با رویکرد کمی پرسشنامه محقق ساخته تهیه گردید و روایی و پایایی آن مورد سنجش قرار گرفت. میزان پایایی (آلفای کرونباخ) بدست آمده برای بعد شایستگی های عمومی (899/0)، بعد شایستگی های اجتماعی (875/0) و بعد شایستگی های تخصصی (949/0) می باشد. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی شایستگی های مدیران پارک های علم و فناوری نشان می دهد شایستگی مدیران شامل 74 شاخص، 19 مولفه و 3 بعد می باشد. بعد شایستگی های عمومی دارای 4 مولفه؛ ادراکی، نگرشی، نوآوری و شخصیتی می باشد. بعد شایستگی های میان فردی دارای 7 مولفه؛ کارتیمی، رهبری، ارتباطات موثر، مشارکت و همفکری، تفکر جهانی، شبکه سازی و بینش استراتژیک می باشد. بعد شایستگی های تخصصی دارای 8 مولفه؛ مدیریت فناوری، مدیریت سرمایه گذاری، مدیریت مالی، مدیریت بازاریابی، مدیریت استراتژیک، مدیریت محیطی، نظارت و ارزیابی و مدیریت اجرایی می باشد.
    کلیدواژگان: شایستگی، الگوی شایستگی، پارک های علم و فناوری
  • محمود دی پیر *، احمد رابو صفحات 83-108
    سامانه های آموزشی شخصی سازی شده برای یادگیرندگان کارآیی بیشتری نسبت به سامانه های سنتی دارند. یادگیری الکترونیکی نیز از این قاعده مستثنا نیست و یکی از ملزومات آن وجود مکانیزمی شخصی شده برای کمک به یادگیری موثر یادگیرنده است. در سال های اخیر از روش های داده کاوی به طور گسترده در زمینه ی بهبود کیفیت آموزش استفاده شده است. با استفاده از روش های داده کاوی می توان شناخت بیشتری از یادگیرندگان در محیط یادگیری الکترونیکی بدست آورده و از آن در جهت دستیابی به یادگیری تطبیقی استفاده کرد. در این مقاله مدلی به منظور گروه بندی یادگیرندگان براساس سبک یادگیری آن ها ارائه شده است. به این ترتیب که ابتدا با استفاده از پرسشنامه فلدر-سولومون ابعاد مختلف سبک یادگیری یادگیرندگان در قالب مدل فلدر-سیلورمن سنجیده و سپس با استفاده از الگوریتم k میانگین به گروه بندی آن ها پرداخته شده است. در نهایت مدل ارائه شده به منظور برنامه ریزی بهتر آموزشی، در دوره ای واقعی مورد استفاده و ارزیابی قرار گرفته است. نتایج حاصل شده نشان از کارآیی مدل پیشنهادی دارند. در واقع، یادگیرندگان با استفاده از مدل پیشنهادی به موفقیت تحصیلی بالاتری دست یافتند و هم چنین دوره ی برگزار شده از جذابیت بیشتری برخوردار شد.
    کلیدواژگان: یادگیری الکترونیکی، داده کاوی آموزشی، سبک یادگیری، الگوریتم k میانگین
  • نقش میانجی گری ادراک عدالت توزیعی در تاثیر رضایت از نظام جبران خدمات بر امید به آینده، التزام شغلی و سازگاری شغلی معلمان
    سعید فرح بخش، سمانه رسولی صفحات 109-138
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر رضایت از جبران خدمات بر امید به آینده، التزام شغلی و سازگاری شغلی معلمان با مرکزیت ادراک عدالت توزیعی انجام شد. روش پژوهش، توصیفی-همبستگی با رویکرد مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری معلمان زن مدارس مقطع ابتدایی شهر خرم آباد به تعداد 850 نفر بود که حجم نمونه 233 نفر با استفاده از جدول کرجسی و مورگان؛ به روش نمونه گیری طبقه ای نسبی انتخاب گردید. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه های استاندارد رضایت از جبران خدمات راجر و ویوین (1998)، عدالت سازمانی نیهوف و مورمن (1993)، امیدواری اشنایدر و همکاران (1991)، التزام شغلی شاوفلی و همکاران (2006)، و سازگاری شغلی شهرابی فراهانی (1391) بود که روایی سازه، و پایایی آن ها با آزمون آلفای کرونباخ تایید شد. داده ها با استفاده از نرم افزار spss23و amos23 تحلیل شدند. نتایج نشان داد که متغیر برون زا (رضایت از جبران خدمات) علاوه بر تاثیر مستقیم و معنادار خود بر تمام متغیرهای درون زا (ادراک عدالت توزیعی، امید به آینده، التزام شغلی و سازگاری شغلی معلمان)؛ به واسطه ادراک عدالت توزیعی، دارای نقش غیرمستقیم در تبیین امید به آینده، التزام شغلی و سازگاری شغلی آنان است.
    کلیدواژگان: ادراک عدالت توزیعی، التزام شغلی، امید به آینده، رضایت از جبران خدمات، سازگاری شغلی
  • اشرف رحیمیان * صفحات 139-158
    در عصر جدید به دلیل جهانی شدن، گشودگی اقتصادی و فرهنگی و شرکت های چندملیتی، عرصه رقابت فشرده برای دانشگاه ها نیز به وجود آمده است، به گونه ای که برای حفظ یا ارتقای موقعیت خود، برندسازی به فرآیندی ضروری و مهم برای آن ها تبدیل شده است. توسط برندسازی، دانشگاه نام خود را از دیگر دانشگاه ها متمایز می کند و بقای خود را حفظ می نماید. هدف پژوهش حاضر بررسی چگونگی بهبود برند دانشگاه پیام نور مرکز کرج است. این پژوهش در چارچوب رویکرد کیفی و با استفاده از روش پژوهش تحلیل تم صورت گرفته و ابزار جمع آوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته است. جامعه پژوهش اعضای هیات علمی دانشگاه پیام نور کرج است که براساس قاعده اشباع، 18 نفر از طریق نمونه گیری هدفمند و به عنوان خبرگان مطلع انتخاب شدند. جهت تحلیل داده ها از فرآیند کدگذاری استفاده شد. محاسبه پایایی مصاحبه ها به روش پایایی بازآزمایی (74%) و روش توافق درون موضوعی انجام شد. یافته های تحقیق در قالب تم های اصلی حاکی از آن است که برای بهبود برند دانشگاه پیام نور مرکز کرج لازم است اقداماتی به شرح ذیل انجام شود: حمایت مدیریت و تدوین استراتژی، بهبود کیفیت خدمات آموزشی، بهبود وضعیت فیزیکی دانشگاه، بهبود امکانات و تسهیلات دانشگاه، تدوین و اجرای برنامه جامع روابط عمومی و ایجاد روابط مبتنی بر همکاری.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، برندسازی دانشگاه، دانشگاه پیام نور
  • سیدمهدی کیایی جمالی *، کورش فتحی واجارگاه، نعمت الله موسی پور، اباصلت خراسانی صفحات 159-184
    هدف از این پژوهش، شناسایی جهت گیری های برنامه درسی دردوره تمرکزگرایی در نظام آموزش عالی ایران می باشد. روش پژوهش مورد نظر تاریخی می باشد که محقق تلاش نموده با بهره گیری از مستندات وآیین نامه های در دسترس و مصاحبه با خبرگان کلیدی حوزه آموزش عالی و برنامه درسی نسبت به شناسایی جهت گیری های برنامه های درسی در پنج بعد فرایند، نظام، رشته تحصیلی، حرفه و دانش در دوره تمرکزگرایی بپردازد. حوزه پژوهش بررسی کلیه متون، پژوهش های انجام شده و اسناد مربوط به برنامه های درسی و نتایج حاصل از مصاحبه با مطلعین کلیدی حوزه آموزش عالی و برنامه درسی بود، ابزار مورد استفاده برای جمع آوری اطلاعات و استخراج بندها مرتبط با موضوع پژوهش، فیش های تحقیق بودند که همه توسط محقق ساخته شدند. سپس داده های گردآوری شده از طریق تحلیل محتوای کیفی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. یافته ها، این دوره از سال 1363 با شکل گیری شورای عالی برنامه ریزی در بدنه وزارت علوم شروع و تا سال 1379ادامه یافت. در این دوره برای تحقق بخشیدن به اهداف انقلاب اسلامی برنامه های دوره های تحصیلی به صورت متمرکز و به وسیله شورای عالی برنامه ریزی مورد بازبینی قرار گرفت و دانشگاه ها ملزم به اجرای مصوبات آن شورا شدند. بدین ترتیب نظام برنامه ریزی درسی متمرکز سایه خود را بر آموزش عالی کشور نیز افکند.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، تمرکزگرایی، برنامه درسی آموزش عالی، جهت گیری های برنامه های درسی
  • بررسی ویژگی های سیستم مدیریت در مدارس متوسطه ایران از دیدگاه مدیران و دبیران
    علی اصغر بزرگی بایی، ابراهیم صالحی عمران صفحات 185-201
    هدف از این پژوهش، بررسی ویژگی های سیستم مدیریت در مدارس متوسطه ایران از دیدگاه مدیران و دبیران بود. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی از نوع زمینه یابی بود. جامعه آماری آن را کلیه دبیران و مدیران رسمی مدارس متوسطه ایران به تعداد 538469 نفر تشکیل می دادند که براساس جدول کرجسی و مورگان (1970) تعداد 384 نفر با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای خوشه ایچندمرحله ای به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسش نامه محقق ساخته با 72 سوال و 14 مولفه «سبک رهبری مشارکتی، آینده نگری، مدیریت تغییر و تحول، مدیریت ارتباطات، ویژگی های شخصیتی و فردی، تمرکز و عدم تمرکز، انعطاف پذیری، تئوری ها و نظریات علمی، اعتماد سازمانی، فن آوری اطلاعات و ارتباطات، بهره وری، مهارت های روانشناختی، جایگاه و منزلت اجتماعی و سیستم باز» استفاده شده است. روایی صوری و محتوایی ابزار به تایید متخصصان رسید و پایایی آن با استفاده از آزمون ضریب آلفای کرونباخ 84/0=α بدست آمد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های t تک نمونه ای و معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج نشان داد که؛ وضعیت ویژگی های سیستم مدیریت (سبک رهبری مشارکتی، آینده نگری، مدیریت تغییر و تحول، مدیریت ارتباطات، ویژگی های شخصیتی و فردی، تمرکز و عدم تمرکز، انعطاف پذیری، تئوری ها و نظریات علمی، اعتماد سازمانی، فن آوری اطلاعات و ارتباطات، بهره وری، مهارت های روانشناختی، جایگاه و منزلت اجتماعی و سیستم باز) در مدارس متوسطه ایران بالاتر از متوسط است.
    کلیدواژگان: سیستم مدیریت، مدارس متوسطه، مدیران، دبیران
|
  • T. Noruzivand *, H. Zeinabadi Pages 9-30
    Whistle blowing is paying attention to mistakes and violations in an organization, and increasing concerns about the harmful events in the environment. The main goal of this study was to investigate the phenomenon of whistle blowing at school, in order to create a conceptual framework and development of its theoretical foundations. This study used a qualitative research, which was conducted using descriptive phenomenology. Participants in the study included 18 formal teachers working in education. Select participants took place on the basis of experience and familiarity with the subject. Data collected by semi-structured interviews, collection continued until theoretical saturation. Inductive content analysis using three levels of open, axial and selective. The results showed that Whistle blowing at school is obsolete phenomenon that it isnt achieved actual position. As far as, it is taken the same as the concepts has a negative value. In order to action Whistle blowing at school, there are barriers, facilitators and consequences. Also, there are the reasons for lack of action whistle blowing. The most important, there is that Whistle blowing in our society as is taboo, to be known destroyer.
    Keywords: phenomenology, school, Whistle blowing
  • M. Ghoreishi *, M. Yamani Douzi Sorkhabi, Gh. Zaker Salehi, G. Mehran Pages 31-58
    This paper aims to study and structural pathology of autonomous campuses at three dimensions (formality, Centralization and complexity) and the long-term consequences of damages. Thus, through non-probability and purposeful sampling method, one interviews 21 experts of higher education and managers of autonomous campuses of Tehran governmental universities. This study is of descriptive-exploratory type. Thematic analysis method is used for structural pathology of autonomous campus and themes have been extracted. Study results showed that among 181 coding cases, 27% of extracted coded related to formality, 38% to Centralization, 30% to complexity and .5% to consequences. This suggests that the greatest structural damages of autonomous campus is ascribed to Centralization dimension and themes such as lack of latitude and top to down decision making, lack of independence in recruitment, lack of independence regarding taking students and implementing educational process and failure of financial independence.
    Keywords: structural pathology-Centralization-complexity-autonomous campus-formality
  • R. Allahyari *, M. Abolghasemi, M. Ghahremani Pages 59-82
    The current study aims to examine and identify competency dimensions, components & factors for managers of science and technology parks of Iranian public University in order to present of a conceptual model. The targeted population consisted of two parts including experts in the field and managers and experts in science and technology parks. For this purpose, exploratory method was used and data were gathered through quantitative and qualitative approach. Dimensions, factors, and indices were specified by studying literature review and theoretical foundations.Results showed that: Managers Competencies was found to include three dimensions including General Competencies, Interpersonal competencies and Professional competencies. General Competencies dimension consisted of four factors: Attitudinal, Perceptual, Innovational & Personality Competencies. Interpersonal competencies dimension consisted of seven factors: Leadership, Team work, Effective communication, Participation and Consultation, Global thinking, Latticework & Strategic insight Competencies. Professional competencies dimension consisted of eight factors: Marketing management, Investment management, Technology management, Financial management, Strategic management, Environmental management, Monitoring and Evaluation & Executive Management Competencies.
    Keywords: Competency, Competency Model, Science, Technology parks of Iranian public University
  • M. Deypir *, A. Raboo Pages 83-108
    In the information era, customizing learning process is very important in most learning systems. E-learning as a learning system requires a customized mechanism for better learning process. Recently, educational data mining methods are widely used in the context of e-learning systems. In fact, using data mining techniques, researchers try to better recognize learners and create a customized learning program. In this paper, a new model to cluster learners based on their learning style has been proposed. In this model, for learners, using Felder-Solomon questionnaire different dimensions of Felder and Silverman learning style are measured. Subsequently, using k-means clustering algorithm, the learners are categorized in different groups. In order to evaluate the model, it has been used and evaluated in a real learning program. Evaluation results shows the effectiveness of the proposed model since the learners show better educational performance. Moreover, training process become more.
    Keywords: Elearning, clustering, learning style, kmeans algorithm
  • The role of Mediation perceived distributive justice in the Effect satisfaction of the compensation on Outlooking hope, Job engagement and Job Adjustment of teachers
    Farahbakhsh Saeid, Rasouli Samaneh Pages 109-138
    The present study was made with the aim of Investigating the Effect of satisfaction of the compensation on Outlooking hope, Job engagement and Job Adjustment of teachers, with the centrality of perceived distributive justice. The current study is a descriptive-correlational research with Structural equation modeling approach. The population of the study consisted of all elementary schools female teachers in Khorramabad city to number 850, the sample volume 233 people using Krejci and Morgan table; was chosen by relative class sampling method. Data were collected through questionnaires Roger and Vivien(1998) satisfaction of compensation, Niehoff and moorman (1993) organizational justice , Snyder et al. (1991) hope, Schaufeli et al. (2006) Job engagement, and shahrabi farahani (2012) Job Adjustment; that construct validity and reliability using Cronbach's alpha was confirmed. The data were analyzed using the software spss 23 and amos 23. research results showed that Exogenous variable (satisfaction of the compensation) in addition to direct and significant Effect on all endogenous variables (perceived distributive justice, Outlooking hope, Job engagement and Job Adjustment of teachers); By perceived distributive justice, has an indirect role in explaining their Outlooking hope, Job engagement and Job Adjustmen.
    Keywords: Job Adjustment, Job Engagement, Outlooking hope, perceived distributive justice, satisfaction of the compensation
  • A. Rahimiyan * Pages 139-158
    In the new era of globalization, economic and cultural openness and multinational companies, increased competition, hence the organizations intend to prominent their name, product or service to find new customers and retain existing customers, stakeholders even identify and attract talented employees, "corporate branding" is an effective strategy for this purpose, which create very positive image in the minds of potential customers, employees and society as a whole. Competition for universities, distributes to maintain or improve their position, branding has become essential process for high education. University branding helps durability distinguish from other universities and maintain its survival. This study seeks to examine how to improve the brand image is Karaj branch of Payame Noor University. The lack of similar research led to use qualitative methods of themes analysis, through semi-structured interviews, important themes of elites was investigated. The sample consisted of 18 professors of the university. Important themes are: management support and strategy, improving the quality of educational services, improving the physical state universities to improve campus facilities, build relationships based on cooperation and developing and implementing a comprehensive public relations program.
    Keywords: University Branding-High Education, -Payame Noor University
  • Sm. Kiaee Jamali *, K. Fathi Vajargah, N. Mosapoor, A. Khorasani Pages 159-184
    The purpose of this study is to identify the orientations and features of the curriculum in the period of centralization in Iran's higher education system .The research methodology is a historical research tradition and it is a qualitative method that has been tried by using resources, documentation and available literature and interviewing key experts in the field of higher education and curricula to identify the orientations of curriculum in The five dimensions of the process, system, field of study, occupation and knowledge during the period of focus, and examine the characteristics of curricula in this course.
    Findings, this period began in 1984 with the formation of the Supreme Council for Planning in the Ministry of Science, and continued until 2000. In this period, in order to realize the goals of the Islamic Revolution, the programs of undergraduate, postgraduate and doctoral studies were focused and reviewed by the Supreme Council for Planning at the Ministry of Science, Research and Technology, and universities were required to implement the decrees of that council From the point of view of part of the rule of this period, the university was more skilled than a system for the political socialization of individuals, so one of the main directions of the course was to direct curricula to the needs of society.
    Keywords: Higher Education, centralization, Higher Education Curriculum, curriculum Orientation
  • Study of Management System Features in Secondary Schools of Iran from the Viewpoint of Managers and Secretaries
    Bozorgibaei Aliasghar, Salehi Omran Ebrahim Pages 185-201
    The purpose of this study was to study the characteristics of the management system in high schools of Iran from the viewpoint of managers and teachers. The purpose of this research was applied and in terms of method, descriptive was the type of grounding. The statistical population of this study was the total number of 538469 teachers and administrators of secondary schools in Iran. According to Krejcie and Morgan (1970) table, 384 people were selected by multi-stage cluster random sampling method. The statistical sample was selected. To collect data, a researcher-made questionnaire was developed with 72 questions and 14 components of participatory leadership style, prospective, change management, communication management, personality and personality traits, focus and decentralization, flexibility, theory Theories and scientific theories, organizational trust, information and communication technology, productivity, psychological skills, social status and open system ". The face and content validity of the tool was confirmed by the experts and its reliability was obtained by using the Cronbach's alpha coefficient test (α = 0.34). To analyze the data, one-sample t tests and structural equations were used. The results showed that the status of the characteristics of the management system (collaborative leadership style, futures, change management, communication management, personality and individual characteristics, focus and decentralization, flexibility, theories and scientific theories, trust Organizational, information and communication technology, productivity, psychological skills, social status and open system) in secondary schools in Iran is higher than average.
    Keywords: Management system, Secondary schools, Managers, Secretaries