فهرست مطالب

پژوهشنامه تاریخ های محلی ایران - سال ششم شماره 11 (پاییز و زمستان 1396)

پژوهشنامه تاریخ های محلی ایران
سال ششم شماره 11 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/25
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سکینه کاشانی *، محمدرضا علم صفحات 9-22
    در بحبوحه نهضت ملی شدن نفت، مناطق نفت خیز جنوب از جمله خوزستان کانون توجه قرار گرفت. علاوه بر وجود صنعت نفت در این مناطق که بحث بر سر در اختیار گرفتن آن به اوج رسیده بود، اعتصابات کارگران شرکت نفت در اواخر 1329 ش و اوایل 1330 ش سبب شد تا موضع گیری هایی در این زمینه صورت گیرد. در اسفند 1329 ش مبلغی از حقوق کارگران شرکت نفت کسر گردید که سبب شد جرقه اعتصابات در این مناطق زده شود. کارگران در مقابل کسر حقوق خود، شرکت نفت را مسئول ایجاد آشوب در مناطق نفتی میدانستند. حزب توده با سیاست دوگانه سعی میکرد کارگران را متشکل کند و جبهه ملی و سران آن سعی در ایجاد آرامش در مناطق نفتی داشتند. شرایط بد اقتصادی و معیشتی از جمله زمینه های ایجاد تحرکات کارگری در مناطق نفت خیز جنوب به شمار می آمد و در این میان موقعیت حساس این مناطق به دلیل مبارزه برای ملی کردن نفت سبب شده بود تا تحولات این مناطق مورد توجه قرار بگیرد. اما این پژوهش ضمن بررسی این اعتصابات؛ در پی یافتن پاسخ این سوال است که: چه زمینه هایی سبب شکل گیری اعتصابات کارگران صنعت نفت در خوزستان بود و رویکرد جبهه ملی و حزب توده در مقابل این اعتصابات چه بوده است؟
    به نظر می رسد اقدام شرکت نفت در کسر حقوق کارگران و به دنبال آن سر باز کردن نارضایتی ها از شرکت نفت که سبب فعالیت حزب توده در میان کارگران نیز شده بود، سرانجام به متشکل شدن کارگران منجر شد..
    روش پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده و نگارنده کوشیده با استفاده از ابزارهای گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و اسناد، داده های موردنیاز را جمع آوری کند.
    کلیدواژگان: شرکت نفت ایران و انگلیس، اتحادیه کارگری، مصدق، حزب توده
  • محمدعلی علوی کیا * صفحات 23-34
    بررسی تاریخچه مدارس نوین کرمانشاه را میتوان مقدمه ای بر سیر تحولات فرهنگ نوین و موسسات جدید تمدنی و مدخلی بر تاریخ تحولات فرهنگی غرب کشور دانست. تاسیس مدارس نوین کرماتنشاه در عصر مظفرالدین شاه موضوع بررسی این مقاله است. این پژوهش با تکیه بر کتب و مدارک موجود در تاریخ فرهنگی منطقه غرب ایران با رویکردی توصیفی چگونگی تاسیس نخستین واحدهای آموزشی به سبک نوین در کرمانشاه را بررسی قرار میکند و میکوشد موانع ساختاری در تحکیم نهادهای نوین آموزشی را نشان دهد.
    کلیدواژگان: مدارس نوین، کرمانشاه، مدرسه محتشمیه، مدرسه اسلامیه، مدرسه علمیه اسلامیه
  • پرویز حسین طلایی * صفحات 35-50
    بررسی جغرافیای تاریخی شهرهایی که در دوره هایی از تاریخ، اهمیت سیاسی، نظامی، اقتصادی و مذهبی ویژه ای داشته اند، باعث می شود که تحلیل و تعلیل دقیق تری از رویدادهای آن دوران صورت گیرد. از جمله این شهرها بایستی به شهر مرزی دوین اشاره کرد که به لحاظ موقعیت جغرافیایی از جایگاه ویژه ای برخوردار است؛ گرچه قدمت این شهر به هزاره سوم پیش از میلاد می رسد، اما رشد و گسترش آن به اواسط قرن چهارم میلادی باز می گردد. به صورتی که در همین زمان جایگزین پایتخت قبلی ارمنستان یعنی آرتاشات شد و پس از انقراض سلسه اشکانیان ارمنستان، به عنوان مرزبان نشین انتخاب گردید. در واقع این پژوهش در پی آن است تا به موقعیت جغرافیایی این شهر پرداخته و به چرایی اهمیت آن در دایره رقابت های ایران و بیزانس بپردازد. برای نیل به این هدف تلاش شده است از شیوه پژوهش های تاریخی (توصیفی تحلیلی) و بر اساس شواهد موجود و نظریات پژوهشگران، استفاده شود. یافته های این پژوهش حاکی از این است که اهمیت سیاسی- نظامی، اقتصادی- تجاری و مذهبی این شهر، برخاسته از موقعیت ژئوپلیتکی آن بود؛ چنان که تصرف این شهر توسط ایران و بیزانس به منزله تسلط بر مناطق بین النهرین و مناطق ساحلی دریای سیاه به شمار می رفت و از این مناطق می توانستند به راحتی مرکز حکومت یکدیگر را مورد تهدید قرار دهند. از لحاظ اقتصادی و مذهبی نیز به عنوان یکی از مراکزی بود که تبادلات تجاری دو کشور در آنجا صورت می گرفت و در مواقع خاص شوراهای دینی در آنجا تشکیل می شد.
    کلیدواژگان: ارمنستان، دوین، آرشاکونی، ساسانیان، بیزانس
  • مهری ادریسی *، علی عبداللهی نیا، علیرضا علی صوفی، داریوش رحمانیان صفحات 51-64
    همزمان با رقابت عناصر عشیره ای افشاریه، زندیه و قاجاریه، نزاع دو جبهه فکری شیعی اهل طریقت نعمت اللهیه و اهل شریعت به سردمداری مجتهدان اصولی در شهر کرمان تشدید یافت و به قتل مشتاق علیشاه و یکی از ابدالش انجامید. این دودستگی بر رخدادهای بعدی شهر کرمان بسیار تاثیرگذار بود. قاجاریه در مرحله تثبیت که مقارن عصر فتحعلیشاه بود، ناگزیر خود را به نهادهای شهری که علما و روحانیون از قدرتمندترین آن ها محسوب می شدند، نزدیک کرد؛ اتخاذ این سیاست، صوفیه را در معرض فشار و تهدید قرار داد. در دوره سلطنت محمدشاه، اهل شریعت شهرکرمان با اجرای شریعت، تفوق اهل طریقت را به چالشگرفتند. توضیح وقایع و بیان آثار و پیامدهای این دودستگی، موضوع پژوهش حاضر است. بررسی منابع و اسناد و تحلیل داده های تاریخی، نشان از مجادله و مخاصمه این دو گروه متنفذ شهرکرمان در دوران سلطنت سه پادشاه اول سلسله قاجار دارد.
    کلیدواژگان: کرمان، قاجاریه، اهل طریقت، اهل شریعت
  • حمیدرضا ثنایی * صفحات 65-78
    ولایت نیشابور از دیرباز یکی از مناطق خوش آب وهوا و سرسبز شرق ایران بوده و منابع چشمگیر آب آن و خاک مستعدش برای کشت و برز، این ناحیه را به یکی از نواحی مهم کشاورزی در خراسان بدل ساخته بود. کشاورزی در ولایت نیشابور در سده های 36ق یکی از پررونق ترین ادوار خویش را تجربه کرد؛ اگرچه در این مدت در اثر عوامل مختلف گاه با فراز و فرود روبه رو بوده است.مقاله حاضر با توصیف کشتورزی در ولایت نیشابور و موضوعات مختلف پیرامون آن در این دوره و با استفاده از روش توصیفی تحلیلی میکوشد از تطور کشاورزی در این ولایت و عوامل موثر بر آن سخن گوید. نتیجه این بررسی نشان میدهد کشاورزی در این ولایت در سده 3ق دوران اوج خود را طی میکرد و با زوال تدریجی آن در سده های بعد در اثر عوامل گوناگون به نازل ترین سطح خود در سدهخ 6 ق رسید.
    کلیدواژگان: کشاورزی، نیشابور، سده های 3، 6ق، نظام آبیاری، دوره های طاهری، سامانی، غزنوی و سلجوقی
  • قاسم قریب، جواد عباسی * صفحات 79-96
    جغرافیا به عنوان بستر تاریخ همواره نقش مهمی در شکل دهی به تحولات تاریخی ایفا کرده است. بیان وضعیت جغرافیایی یک منطقه از حیث موقعیت و اقلیم سبب درک بهتر رویدادهای سیاسی می شود و حتی بسیاری از مجهولات و نکات مبهم تاریخی را قابل فهم خواهد کرد. این پژوهش، از نوع پژوهش های کیفی و به دنبال یافتن عوامل جغرافیایی موثر بر شکل گیری حدود سرحدات حکومت طاهریان است. اتکا منابع تاریخی بر ارائه گزارش رویدادهای سیاسی، ناخواسته سبب کم توجهی مورخان و راویان به مکان شکل گیری آن حوادث شده است. بر این اساس برای بازشناسی قلمرو طاهریان از منابع غیرتاریخ نگارانه، به ویژه کتاب های جغرافیایی استفاده شده است. تاکنون نقش عوامل جغرافیایی در تشکیل سرحدات حکومت طاهریان، موضوع پژوهش مستقلی قرار نگرفته و فقط در چند کتاب مرتبط با تاریخ سلسله طاهری به صورت گذرا و کلی به حدود جغرافیای سیاسی آنان اشاراتی شده است. در نوشته حاضر سرحدات طاهریان بر مبنای جهت های چهارگانه و با حفظ ترتیب تاریخی حاکمان طاهری دوباره ترسیم شده است. در پایان با مراجعه به نقشه های موجود در چند اطلس معتبر داخلی و خارجی، میزان انطباق گزارش های منابع مکتوب و نقشه های مزبور اعتبارسنجی نقشه ای جدید پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: طاهریان، قلمرو، سرحدات، ناهمواری ها، اطلس های تاریخی
  • علی اکبر جعفری *، مینا معینی، محمد ابراهیمی صفحات 97-120
    کوتاه زمانی پس از تشکیل مجلس شورای ملی، مشکلات متعددی در عرصه های اجتماعی و سیاسی و اقتصادی به وقوع پیوست. این مشکلات، ناامنی را در حوزه های مختلف به همراه داشت که از آن جمله می توان به ناآرامی ها و شورش های محلی در نقاط مختلف کشور اشاره کرد. به سبب خلاء قدرت و تحت تاثیر عوامل دیگر، ناامنی در مسیرهای ارتباطی شهرهای مختلف و اطراف آنها شکل گرفت که اصفهان نیز از این امر مستثنی نبود. دزدی ها و غارتگری اشرار در مسیرهای مواصلاتی و حومه شهر، این ناحیه را به یکی از مناطق ناامن مرکزی تبدیل کرد. رضاخان جوزدانی یکی از این اشرار بود که فعالیت ها و شورش وی از سال 1329 تا 1337ق / 1911-1919م ادامه داشت. اینکه چه عواملی باعث شرارت رضاخان جوزدانی شد؟ عملکرد او چگونه باعث ناامنی پیرامون اصفهان شد و اینکه چرا می توان او را یاغی و بر فعالیت های او عنوان شورش نهاد؟ سوال های اصلی این پژوهش است.
    این پژوهش ضمن پاسخگویی به سوالات فوق، به بررسی و تحلیل شورش و یاغیگری رضاخان جوزدانی در منطقه اصفهان می پردازد. به نظر می رسد «عواملی چون قحطی، شیوع بیماری های واگیردار، نبود حاکمی قدرتمند و دخالت های بیگانگان در ایران» باعث رشد دزدی، غارتگری و یاغیگری ها شد که رضاخان جوزدانی یکی از محصولات آن بود.
    کلیدواژگان: رضاخان جوزدانی، غارتگری، ناامنی، اصفهان، مشروطه
  • محمدرضا عسکرانی * صفحات 121-132
    طوایف قاجار تا زمان پایه گذاری پادشاهی (1209ق/1794م) برای چندین قرن در رویدادهای ایران تاثیرگذار بوده اند. هدف این نوشتار شناسایی دلایل استمرار سکونت ایل قاجار در استرآباد است که با روش «توصیفی – تحلیلی» انجام می گیرد.
    مسئله اصلی در این تحقیق: چرایی استقرار و استمرار سکونت ایل قاجار در استرآباد است و مدعای نویسنده این که برخلاف نظر برخی از نویسندگان، کوچ اجباری عامل اصلی سکونت ایل قاجار در این منطقه نبوده و برخلاف اقوام کوچانیده شده ای مانند گرجی ها، لزگی ها، کردها و لرها، شیوه برقراری مناسبات با اقوام مجاور، نقشی اساس در ماندگاری آنان در کرانه های رود گرگان داشته است.
    چنین فرض می شود که کوچانیدن قاجارها در زمان صفوی تنها عامل استمرار حضور این ایل نبوده و نتایج بررسی ها نشان می دهد که هوشمندی سران قاجار در تبدیل تهدید ترکمن ها به فرصت و نحوه ارتباط شان با همسایگان، عامل مهمی در استمرار حضور آنان در منطقه استرآباد بوده و ویژگی های زیست محیطی نیز امکان طراحی راهبرد سیاسی این ایل را در رسیدن به قدرت فراهم کرده است.
    کلیدواژگان: تاریخ محلی، استرآباد، قاجار، صفوی، ایلات، کوچ اجباری
  • فریده فرهمندزاده *، علی بیگدلی، محمدرضا نصیری صفحات 133-148
    بزرگترین بخش نوسازی های منسوب به عباس میرزا نایب السلطنه که در آغاز تمرکزی نظامی داشت و به مرور زمان جنبه های مالی، اداری و دیوانی، قضایی، بهداشتی و اجتماعی، و فرهنگی نیز یافت، به ولایت زیر فرمان ولیعهد یعنی آذربایجان محدود ماند. نوسازی های مالی و عمرانی که پس از اصلاحات نظامی بزرگترین بخش از نوسازی ها را در برمی گرفت، از ضرورت های تداوم «تنظیمات» عباس میرزا بود. رونق اقتصادی و بازرگانی منابع لازم جهت اجرای اصلاحات را فراهم می کرد و برنامه های عمرانی، اگرچه به زودی جنبه های رفاهی و اجتماعی یافت، رویکردی قشون محور داشت.
    رویکرد مقاله تاکید بر تبیین تحلیلی با اتکا بر شواهد توصیفی برگرفته از منابع اصلی و تحقیقی، و بر پایه روش کتابخانه ای است.
    این پژوهش به دنبال اثبات این فرضیه است که با توجه به روند و فرجام این نوسازی ها، چگونه عواملی چون عدم گذار از ظواهر عینی، و عدم تامین و تداوم منابع مالی جدید، استمرار نوسازی های مالی و عمرانی را در آذربایجان با مشکل مواجه ساختند. یافته های پژوهش نشانگر این است که افزون بر مخالفان داخلی و دشمنان خارجی، و نیز خسارت های اقتصادی برآمده از جنگ و عدم پشتیبانی مالی شاه، مهم ترین دلیل توقف برنامه های اصلاحی عدم اقناع ذهنی و بی توجهی به آفرینش زمینه های فرهنگی بوده است.
    کلیدواژگان: قاجار، عباس میرزا، نوسازی (اصلاحات)، آذربایجان
  • حسین رسولی *، رضا دهقانی، علیرضا کریمی صفحات 149-162
    جایگاه و ظرفیت بالای نهاد آموزش رسمی در پروژه ی ملت سازی باعث شد تا در دوران رضاشاه، دولت نگاه ویژه ای به توسعه ی معارف داشته باشد، از آنجا که یکی از رسالتهای اصلی این نهاد تقویت و گسترش زبان فارسی به عنوان یکی از ارکان اساسی ملی گرایی و تحکیم وحدت ملی بود، گسترش و تاسیس موسسات معارفی در مناطق عشایری و قوم نشین اهمیت دو چندانی داشت. هدف این پژوهش آگاهی از چرایی و چگونگی واکنش اهالی کردستان نسبت به گسترش مدارس دولتی است و در این راستا تلاش شده است تا به روش توصیفی، تحلیلی و بر اساس اسناد و مدارک آرشیوی به این سئوالات پاسخ داده شود: در دوران رضاشاه سیاست های آموزشی در کردستان با چه کیفیتی به اجرا در آمد؟ فرماندهان نظامی در تاسیس مدارس و توسعه معارف در کردستان چه نقشی داشتند؟ گروه های مردمی چگونه از مدارس جدید استقبال کردند و نگاه مردم به مدارس مذکور چگونه بوده است؟
    فرضیه اصلی پژوهش این است که باورهای مذهبی و بافت سنتی جامعه و استفاده از زور و اجبار به عدم استقبال مردم از مدارس جدید منجر شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد عوامل دیگری نیز چون استفاده از معلمان غیربومی و لزوم تدریس دروس به زبان فارسی، وضعیت پریشان معیشتی و اقتصادی اهالی، عدم همخوانی مطالب کتب درسی با نیازهای جامعه و... نیز در این زمینه نقش داشته اند.
    کلیدواژگان: کردستان، رضاشاه، ارتش، مدارس جدید، زبان فارسی
  • شیدا صابری * صفحات 163-184
    سال های 1329-1332ش/1950-1953م با محوریت نفت، دوره مهمی از تاریخ معاصر ایران است. در جریان نهضت ملی شدن صنعت نفت هر گروه و قشری از نقاط مختلف ایران، نسبت به آن واکنش نشان دادند. تحقیقاتی که به این دوران می پردازند، تحولات تهران را به عنوان پایتخت بررسی کرده و به تحلیل عملکرد نیروهای سیاسی فعال در این شهر پرداخته اند. در نتیجه، تحولات دیگر مناطق ایران مورد بی توجهی قرار گرفته به طوری که بررسی و تحلیل نیروهای سیاسی آن مغفول و یا ناقص مانده است. به دلیل گستردگی رویدادها و واکنش هایی که منتهی به ملی شدن صنعت نفت گردید، این مقاله سعی دارد به طور موردی به واکنش مناطقی بپردازد که در سه بخش نفت خیز، عشایری و مذهبی ایران قرار می گیرند و اقشار اجتماعی کارگران، عشایر و روحانیون را شامل می شوند. سوال مقاله این است که واکنش مردم این سه منطقه و برداشت آنها از سیاست ها و تصمیمات دکترمصدق در زمینه اختیارات فوق العاده چگونه بوده است؟ مقاله حاضر براساس روش توصیفی تحلیلی رویکرد اجتماعی در توصیف و تبیین اختیارات مصدق را مورد توجه قرار داده است.
    کلیدواژگان: نهضت ملی شدن نفت، دکترمصدق، مناطق مذهبی، مناطق عشایری، مناطق نفت خیز
  • محمد کشاورز *، محمد مهدی مرادی خلج، شهرام یوسفی فر صفحات 185-208
    ایل شاهسون یکی از بزرگترین ایل های ایران است که پس از شکل گیری در دوره صفویه، دشت مغان و دامنه های سبلان را برای قشلاق و ییلاق خود برگزیدند. در دوره قاجاریه، سرزمین اصلی شاهسون ها در دشت مغان یک بار به دلیل اشغال مراتع قشلاقی آنها در جنگ های ایران و روس و بار دیگر به دلیل فشارهای متعدد سیاسی دولت روسیه دچار تغییر گردید. این مقاله بر آن است تا بر اساس گردآوری داده های مرتبط با ایل شاهسون از منابع و اسناد آرشیوی و با استفاده از روش تحقیق تاریخی، تغییرات سرزمینی و کوچ های اجباری ایل شاهسون را بر اساس تاثیرات عوامل سیاسی مورد بررسی قرار دهد. نتایج حاصل از این پژوهش بیانگر آن است که از دست رفتن مراتع قشلاقی(در بخش شمالی دشت مغان)، رقابت حکام محلی در سلطه بر ایلات، از دست رفتن بازارهای فروش تولیدات دامی در شهرهای مستقر در دشت مغان، اخذ مالیات اضافی، ضعف دولت مرکزی و تشویق دولت روسیه به غارتگری طوایف قدرتمند مرزی برای تحت فشار قرار دادن دولت ایران، درگیری های مرزی طوایف قدرتمند شاهسون و سپس بسته شدن مرزها، از عمده ترین دلایل جابجایی های سرزمینی طوایف گوناگون ایل شاهسون در دوره مورد نظر و ظهور وضعیت های بعدی استقرار آن طوایف در قشلاق های اختصاص یافته از سوی دولت ایران بود.
    کلیدواژگان: ایل شاهسون، دشت مغان، مراتع قشلاقی، مرزهای ایران و روس، کوچ های اجباری، تغییرات سرزمینی
|
  • Sakineh Kashani *, Mohammadreza Alam Pages 9-22
    In the midst of the Oil Nationalization Movement, south oil areas (including Khuzestan) were of great attentions. In addition to the oil industry in these areas that the debates to control them were in the peak point, oil worker's strikes in 1951 caused some stances in this regard. In March of 1951 a part from the salaries of workers of Oil Company was deducted that helped sparking the strikes in these areas. The workers would consider the company responsible for their salaries deduction and chaos in oil areas. Tudeh party tried to organize the workers by its dual policies and National party and its leaders were attempting to calm the oil fields. Bad economic conditions and livelihood of workers were the main reasons for the worker's movements and the critical position of these areas due to the struggle for the nationalization of oil were to be considered greatly. However, this study, besides to investigate the strikes, seeks the answer to this question: Which were the causes of formation of oil worker's strikes in south oil areas and what did the above mentioned parties do in such situation?
    It seems that the oil companie's policy to reduce the worker's salary and appearance of dissatisfactions (which resulted in Tudeh's activities among the workers) caused the union of them.
    The method of this study is descriptive- analytic and the writer has tried to collect the required information by the documents and library resources.
    Keywords: Anglo-Iranian Oil Company, labor union, Mossadegh, the Tudeh Party
  • Mohammadali Alavikia * Pages 23-34
    The study of Kermanshah's first modern schools foundation can be an introduction to the process of the modern cultural evolutions and modern civil institutes and also it can be an entrance to the history of the west of country's cultural evolutions.
    The establishment of the modern schools in kermanshah in Mozafaredin Shah period (1899-1906) is the topic of this article This article analyzes the foundation of the first scholar units using documented evidence,and books with descriptive-analytical approach which exists in the cultural history of the western Iran and it also tries to clarify the structral obstacles existing in the modern scholar units In this period, despite its special importance in the history of the culture and modern schools of Kermanshah, due to the lack of historical and statistical evidence, destruction of documents and information, lack of statistical questioneers, and poor local historiography thoughts, historical documents were either destroyed in the storm of historical events or they are too little to present an exact judgment on its quality.
    Keywords: Modern schools, Kermanshah, Mohtashamie school, Eslamie school, Elmie Eslamie school
  • Parviz Hossein Talaee * Pages 35-50
    To determine the historical geography of cities over a period of historical political, military, economic and religious have a special, makes the analysis more accurate and cause and effect of events take place during that period. Among these cities should be in the border town of Devin pointed out that the geographical location of special place, although the city's age to the third millennium BC, but its growth and development in the mid-fourth century can be traced. At the same time as replacing the former capital of Armenia, the Armenian artashat and after the extinction of the Parthian dynasty, was selected as a border settlement. In fact, this research seeks to geographical location of the city and the reasons for its importance in Iran and Byzantium's circle competition. To achieve this purpose, the methods of historical research (descriptive) and based on the evidence and the views of researchers, used. The findings of this study suggest the importance of politico-military, economic, commercial and religious city, due to its geographical location. As the takeover of the city by Iran and Byzantium as Mesopotamia and dominate the coastal areas of the Black Sea region was considered. And from these areas could easily threaten each other's administrative center. In terms of religious as well as economic and trade exchanges between the two countries was one of the centers where it took place .And in certain cases where religious councils were formed.
    Keywords: Armenia, Devin, Arshakuni, Sassanian, Byzantine
  • Mehri Edrisi *, Ali Abdollahi Pages 51-64
    Along with competition of tribal Afsharieh, Zandiyeh and Qajar members, the fight between two intellectual Shiite sides of Sufi Nematollāhī and Sharia scholars leading by Principal Mujtaheds in Kerman City was escalated and led to killing of Mushtaq Ali Shah and one of his followers, Abdals.
    This division was highly effective on the subsequent events of the city such as the capture of the city by Aqa Mohammad Khan. Qajar, in the process of the consolidation coincident with Fath Ali Shah era, inevitably made itself close to the municipal bodies among which scholars and clergymen were considered the most powerful ones. This policy subjected Sofia to pressure and threat. During the reign of Mohammad Shah, the Sharia followers of Kerman challenged the Tariqa followers’ supremacy by the implementation of Sharia law.
    Explaining the events and expressing the consequences of this division is the subject of this study. Investigating the references and documents and analyzing historical data indicate the contention and conflict of these two influential groups of Kerman during the reign of the first three kings of the Qajar dynasty.
    Keywords: Kerman, Qajar, Ahl-I Tariqat, Ahl-i Shariat
  • Hamid Reza Saneyi * Pages 65-78
    Neyshabour proviece has long been one of the most beautiful and lush green areas of eastern Iran, and its remarkable source of water and its prime soil for cultivation has made it one of the most important agricultural areas in Khorasan. Agriculture in Neyshabur province experienced one of its most prosperous periods in the 3rd to 6th centuries, although during this periods it was faced with various factors due to vercoming and landing. The present article describes agriculture in Neyshabur province and its various topics around this period, using the descriptive – analy tiral method, which seeks to explain the agricultural development in the province and the factors affecting it. The result of this study shows that agriculture in this province pecked during the 3rd ceutury AD. And its grandual its lowest level in the 6th century AH.
    Keywords: Ariculture, Neyshabur, 3.6th centuries, ieeigation system, Taheri, Samani, Ghaznavi, Seljuk periods
  • Ghasem Gharib, Javad Abbasi * Pages 79-96
    Geography as a platform for history has always played an important role in shaping historical developments. Statement of the geographical situation of a region in terms of location and climate makes it easier to understand political events and even understand many obscure historical issues. This research is a type of qualitative research that seeks to find the geographic factors affecting the formation of the boundaries of the Taherian government. The reliance of historical sources on the reporting of political events has unintention caused historians and narrators to be underestimated ally where the events took place. Accordingly, non-historiographical sources, especially geographic books, have been used to identify Taherian territory, so far, the role of the geographic factors in the formation of the frontiers of the Taherian government has not been the subject of in dependent research, and only in some books related to the history of the Taheri dynasty have been tran siently and generally referred to the limits of their political geography.
    In the present paper, the borders of Taherian keeping the historical order of the rulers of Taheri. Finally, by referring to the map sin some valid domestic and foreign atlases, the degree of compliance of written sources reports and these maps has been proposed as a new map validation.
    Keywords: Taherian, territory, borders, unevenness, historical atlases
  • Aliakbar Jafari *, Mina Moeini, Mohammad Ebrahimi Pages 97-120
    Shortly after the formation of the National Assembly, many problems occurd in the social, political and economic sheres. These problems brought in security in different areas, including local unrest and riots in different parts of the country. Due to the vacuum of power and under the influence of other factors, incesrity was created in the communication paths of different cities and their surroundings, which was not exvluded by Isfahan. Robbery and predatory p;underings in the urban and suburban routes transformed the area into one of the centeral insecure areas. Reza Khan Jozdani was one of the central insecure areas. From 1329-1337 AH/ 1911-1919AD continud. What causes Reza Khan Jozdanis vl? H dd has fmanc cas nscuty arnd sfahan, and hy can h b blls and blls abut his activities? Are the main questions of this research.
    The present study, which answering the above questions, investinges and analyzez the rebellion of Reza khan Jozdani in Isfahan. It seems that factors such as famine, the prevalence of contagious di seases, The lack of powerful ruler and the interference of foreigners in Iran have led to the grows of robbery looting, and rumors that Reza Khan Jozdani was one its products.
    Keywords: Reza Khan Jozdani, plunder, insecurity, constitutionalism
  • Mohammadreza Askarani * Pages 121-132
    Qajar tribes until the foundation of the monarchy (1209 AH / 1502-1794 AH) have been influential for several conturies in Iranian events. The purpose of this paper is to identify the reasons for the continuation of Qajar residen ce in Estarabar, which is carriedout using a descriptine – analytical approach and a library method. The mainissue of the research is the reason for the establishment and continuation of Qajar residence in Estarabar. According to the author, contarary to the view of some contemporary scholar who consider forced displacement caused by Qajar settlement in this region, the way of establishing Qajar relations with neighboring tribes plays an essential role in their survival on the banks of the Gorgan River.
    It is assumed that the forced tranfar in safavid period was not the only factor in the continuation of Qajar’s presence, and the results of the surveys show that the intelligence of the Qajar lesders in turning the Turkmen threat to the opportunity and the way of their relationship with their neighbors was an important favtor in their continued presence in the Estarabad region. Unlike the tribes, migrated by force such as the Georgians the Lezgis, the Afghans, the kurds and the Lords, they became frienda with the Turkmen, and environmental features have also made it possible to plan the political strategy of this tribe to get into power.
    Keywords: Local History, Astarabad, Qajar, Safavid, the tribes Mndatory transfer
  • Faride Farahmandzadeh *, Ali Bigdeli, Mohammadreza Nasiri Pages 133-148
    The greatest proportion of renovations related to Abbas Mirza the Crown Prince was concentrated on military operation, presently expanded into new aspects including financial, administrative and bureaucratic, legal and judicial, sanitary, social and cultural issues, was restricted in the Crown Prince’s ruling territory, Azerbaijan. Financial and constructional renovation, which assumed as the most important sections in reform after military renovations, were considered as the necessity of continuity TANZIMAT.
    This essay has been implemented through the descriptive and analytical historical research methodology, based on the library researching method.
    The assumption tried to demonstrate how few elements including being limited in objective appearance and failing to provide new and continuous funds, cause serious difficulties in renovative operation. The research find out beside domestic opposition and foreign enemies, economical frustration comes from the war and lack of Shah’s financial support, failing to convince theoretically and ignoring to provide cultural context can be considered as the most important reason halting reforms.
    Keywords: Qajar, Abbas Mirza the Crown Princes, Renovation (reform), Azerbaijan
  • Hossein Rasooli *, Reza Dehghani, Alireza Karimi Pages 149-162
    The high position and capacity of the official education in nationalization project led the Reza Shah government to have a special look at developing education.Since one of the major purposes of this institute was improving and spreading Persian language as a salient factor in nationalism and strengthening of national unity, the spread and establishment of educational institutes had a cardinal importance in tribal and minority districts. The purpose of this study is understanding why and how of responding of by local people of Kurdistan to the development of public schools. In this regard, it has been tried to provide an answer to these questions by descriptive, analytical and by exploring archival documents: What was the quality of administering the Pahlavi government’s educational policies? What role did military commanders play in the establishment of schools and the development of education in Kurdistan? How did common groups welcome new schools and what was the opinion of people towards the aforementioned schools? The chief hypothesis of this study is that the religious beliefs and traditional pattern of society, and the use of force and coercion led to the lack of welcoming new schools by people. Findings of the research also shows that some other factors such as the appointment of non-native teachers, and the need for teaching lessons in Persian, the awful economic and livelihood condition of the residents, lack of consistency between the school textbooks and needs of society and etc. also have contributed to these events.
    Keywords: Kurdistan, Reza Shah, The army, New schools, Persian Language
  • Sheida Saberi * Pages 163-184
    In 1950-1953, oil was an important subject in political events in Iran contemporary history. Debate of 1933 contract, government’s locality in relation to it appointment of Mossadeq as prime minister and other events of his government added to importance of this historical period of Iran past. National movement’s motives and goals were emphasis on “national sovereignty” and “independence”. Reaction of oil nationalization of Iran in all of Iran’s cities presents political-social Parties and organization's activities as basic centers of them. In fact, religious cities, oilfield and tribal areas. These regions played in oil nationalization of Iran. This paper based on compiled documents, represents action and reaction of people of different cities as centers of activities of branches of Parties or spontaneous struggles. in this article, it’s been studied Partie's role and activities of them in cities of Iran, the Press, both local and formal newspapers, telegrams, announcements and declarations that issued by clergy and people duties. In this essay it will be concluded that in spite of regional, local and social differences in all of Iran.
    Keywords: Oil nationalization movement of Iran, Oilfield, Religious, Tribal areas, extra ordinary latitude
  • Mohammad Keshavarz *, Mohammadmahdi Moradi Khalaj, Shahram Yousefifar Pages 185-208
    Shahsevan tribe is one of the Iranian largest tribes That chose Moqan plain and Sabalan hillsides as their own country side and winter quarters(qeshlaq) in Safavid era. During the Qajar period, the Shahsevans mainland in Moqan plain, once by occupation of their grasslands in the wars between Iran and Russia and again due to the numerous political pressures by Russian government changed. This article, by gathering data to do with Shahsevan tribe from historical references and archives and by using historical method, is going to study territorial transposition and compulsory wandering and migration of some of its clans according to political effects. The results show that losing of their rangelands, competition between local governors for domination on tribes, losing of their animal production sale market, taking additional tax, weakness of central government and conspiracy of Russia in order to motivate powerful frontier tribes for plundering for the sake of putting Iranian government under pressure in order to accommodate tribes, border disputes between Shahsevan clans and then closing the borders were the most important reasons of transpositions of Shahsevan tribe and led to the emerging of subsequent circumstances that this tribe encountered by their establishment on grasslands that Iranian government assigned them.
    Keywords: Shahsevan tribe, Mogan plain, Grassland pastures, The boundaries of Iran, Russia, Forced migrations, Territorial changes