فهرست مطالب

پژوهشنامه تاریخ های محلی ایران - سال پنجم شماره 9 (پاییز و زمستان 1395)

پژوهشنامه تاریخ های محلی ایران
سال پنجم شماره 9 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • شهین رعنایی*، علی بیگدلی صفحات 5-22
    مرحله اول برنامه اصلاحات ارضی فقط عمده مالکان را شامل می شد، این پروژه در سراسر کشور دارای اهداف واحدی بود، اما در مناطق مختلف با واکنش های متفاوتی روبه رو شد. مالکان، با توجه به امکانات و شرایط موجود، به اقدامات گوناگونی برای ممانعت از اجرای برنامه و مخالفت با سیاست های دولت دست زدند. مسئله ای که در مقاله حاضر مورد پژوهش قرار می گیرد، نحوه برخورد عمده مالکان کردستان با مفاد قانون اصلاحات ارضی و بررسی چگونگی و چرایی وجود تعارضات در نوع واکنش آنها در نواحی مختلف منطقه است. با عنایت به دو پرسش چیستی و چرایی در این تحقیق از دو روش توصیفی و تبیین علی استفاده شده است. بر اساس یافته های پژوهش، مقابله با اجرای برنامه و مبارزه با حکومت، در بخش های شمالی و غربی استان همانند سقز، بانه، مریوان و دیواندره به دلیل تسلط ساختار قبیله ای و وجود همبستگی ایلیاتی، فعالیت های احزاب چپ و نفوذ اندیشه های استقلال طلبانه، شدیدتر از مناطق دیگر بود.
    کلیدواژگان: اصلاحات ارضی، کردستان، عمده مالکان، حزب دموکرات کردستان ایران، تفکرات ناسیونالیسم کردی
  • محمدرضا علم، فاطمه زینلی* صفحات 23-31
    اجرای قانون اصلاحات ارضی در سال 1341، علی رغم نقائص فراوان، در نخستین گام، لغو نظام زمین داری سنتی و روابط ارباب رعیتی را به دنبال داشت. تقسیم اجباری زمین و، به تبع آن، از دست رفتن منابع قدرت سیاسی، اجتماعی و اقتصادی مالک و رئیس ایل باعث شد تا در برخی از مناطق جنوب، از جمله منطقه بویراحمد، که همچنان مناسبات کهن ایلی حکمفرما بود، مالکان سنتی اقدام به شورش کنند. مقاله حاضر بر آن است، که با روش اسنادی کتابخانه ای و با رویکرد توصیفی تحلیلی، شورش دو تن از مالکان سنتی، در منطقه بویراحمد، به نام های عبدالله ضرغامپور و ناصر طاهری، را بررسی و ماهیت شورش آنها را اثبات کند. یافته های تحقیق حاکی از آن است که دلیل این شورش ها از ابتدا مقاومت خوانین در برابر اصلاحات ارضی بوده که در مراحل آخر، اشخاصی با رویکرد مذهبی نیز در این جریان شرکت کردند.
    کلیدواژگان: اصلاحات ارضی، بویراحمد، عبدالله ضرغامپور، ناصر طاهری
  • شهرام یوسفی فر، هوشنگ خسروبیگی، جمشید نوروزی، شهرام فرحناکی* صفحات 42-75
    نوشتار حاضر به بررسی جنبه هایی از کشاورزی خراسان و ماوراءالنهر در دوره تیموریان از ظهور تیمور تا انتهای حکمرانی سلطان حسین بایقرا می پردازد. مقاله، با رویکردی توصیفی تحلیلی و با اتکاء به داده های موجود در منابع، این مسئله را مورد توجه قرار می دهد که تحولات کشاورزی خراسان و ماوراءالنهر تا چه میزان از تحولات سیاسی دوره تیموریان تاثیر پذیرفته است. در این نوشتار نشان داده شد که جنبه های مختلفی از کشاورزی خراسان و ماوراءالنهر متاثر از تحولات سیاسی دوره تیموریان بوده است. ترغیب به آبادسازی اراضی در کنار اجرای طرح های احیای اراضی در چندین ولایت، احداث و یا بازسازی شبکه های آبیاری و نیز اجرای مدیریت کارآمد در نظام زمین داری منطقه، در زمره این تاثیرات است. کاربست فنون عملی در زراعت و باغداری موجب رونق در تولید محصولات زراعی و باغی گردید. علی رغم رونق مذکور، به سبب برخی تحولات سیاسی- اجتماعی و نیز اخذ مالیات های نامتعارف در برهه هایی از این دوره، وضعیت زندگی زارعان ناخوشایند گزارش شده است.
    کلیدواژگان: تیموریان، خراسان و ماوراءالنهر، کشاورزی و باغداری
  • جواد سخا*، غلامحسین زرگری نژاد، عطالله حسنی، سهراب یزدانی صفحات 76-92
    با شروع حرکت مشروطه خواهی مردم تبریز، تعدادی از واعظان آن شهر به آن حرکت تاریخی پیوستند و در ردیف رهبران مشروطیت قرار گرفتند و در بسیاری از مسائل مرتبط با مشروطیت تبریز، حضور موثر یافتند که از مهم ترین آنها ایجاد نیروی نظامی مجاهد بود. با شروع استبداد صغیر ویورش گسترده مخالفان مشروطیت به تبریز و ایستادگی مجاهدان در برابر آنان، وعاظ به یاری مجاهدان شتافتند و در باز پس گیری مشروطیت نقشی بسیار موثر ایفا نمودند.
    در این پژوهش کوشش شده است با تکیه بر منابع و تحقیقات معتبر تاریخی و با پیروی از روش پژوهش توصیفی-تحلیلی، پس از نگاهی گذرا به شروع حرکت مشروطه خواهی مردم تبریز، پیوستن وعاظ به آن، نقش آنان در ایجاد نیروی نظامی و برخی تحولات دیگر، پاسخی برای این سوالات به دست آید که: دلایل و عوامل پیوستگی واعظان به جنبش مقاومت چه بود؟ آنان در سخنان خود بر چه موضوعات و محورهایی تاکید داشتند؟ دستاورد پژوهش حاضر حاکی از آن است که وعاظ، جنبش مقاومت را کوششی ستودنی برای برپایی دوباره مشروطیت می دانستند و باور داشتند که برای تحقق این امر، حضور یک نیروی مذهبی-فکری در کنار نیروی نظامی، امری لازم است. آنان در سخنان خود بر پایبندی به آرمان های مشروطیت، هم خوانی مشروطیت و رفتار مجاهدان با مبانی شرع، تضاد استبداد با مبانی دینی، ضرورت توسعه و پیشرفت کشور در سایه اهداف مشروطیت و از همه مهم تر تشویق و کمک به انجام مقاومت همه جانبه در برابر طرفداران محمدعلی شاه تاکید داشتند.
    کلیدواژگان: وعاظ، مشروطیت، مجاهدان، تبریز، جنبش مقاومت
  • باقرعلی عادلفر*، زهرا علی محمدی صفحات 93-106
    قزوین، به عنوان یکی از مهم ترین شهرهای ایران عصر صفوی، در دوره پایتختی به اوج توسعه، رونق و آبادانی خود دست یافت. اما پس از حدود چهار دهه، پایتخت از قزوین به اصفهان منتقل شد و بدون تردید این انتقال پیامدهای مهمی برای شهر قزوین به همراه داشت. در واقع انتظار می رفت، رونق و آبادانی این شهر به زودی از میان برود. چرا که بدیهی بود مرکزیت سیاسی یک شهر می توانست به میزان قابل ملاحظه ای در توسعه و رونق آن شهر موثر واقع شود و در نتیجه از مرکزیت افتادن آن نیز به همان میزان در زوال آبادانی آن شهر اثرگذار باشد. اما یافته های این پژوهش که عمدتا بر اساس گزارش سیاحان و سفرنامه نویسان اروپایی تدوین یافته، نشان می دهد، گرچه با انتقال پایتختی از قزوین به اصفهان، از اهمیت سیاسی این شهر به میزان قابل توجهی کاسته شد، اما بنابر علل و عوامل دیگری، این انتقال تاثیر منفی چندانی بر اهمیت اقتصادی و رونق تجاری و بازرگانی قزوین ننهاد و این شهر پس از انتقال پایتخت هم، همچنان به رونق تجاری و بازرگانی خود ادامه داد.
    کلیدواژگان: قزوین، صفویه، انتقال پایتخت، اوضاع اقتصادی، بازرگانی
  • جواد موسوی دالینی، لیدا مودت* صفحات 107-124
    ضعف و سستی خلافت عباسی و بروز اختلافات درونی حکومت آل بویه به تاسیس حکومت های محلی در منطقه غرب ایران منجر گردید. حکومت بنی عناز از جمله حکومت های محلی کرد بود، که در فاصله زمانی 381تا511ق بر مناطق قابل توجهی از غرب ایران حکومت کرد. مسئله پژوهش زمینه های شکل گیری و گسترش حکومت بنی عناز و مناسبات آن با حکومت همجوار و سرانجام عوامل زوال حکومت یاد شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که، ابوالفتح بن عناز و ابوالشوک دو امیر نخست بنی عناز با تاسیس و تثبیت این حکومت نقش مهمی در تحولات سیاسی منطقه داشتند؛ اما شکاف قدرت میان اعضای بنی عناز، این خاندان را در برابر تهاجمات ترکمانان غز آسیب پذیر نمود. بدین ترتیب سلجوقیان با بهره گیری از سیاست تهاجمی و منازعات داخلی حکومت بنی عناز، حکومت مذکور را مطیع و فرمانبر خود گردانید. از این رو حکومت بنی عناز پس از بیش از نیم قرن مستحیل شدن در قدرت سلجوقیان در سال 511ق منقرض گردید. این مقاله در پی آن است، که با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و از نوع کتابخانه ای و با تاکید بر منابع اصلی، به تحلیل عملکرد حکومت بنی عناز و مناسباتش با سلجوقیان بپردازد.
    کلیدواژگان: بنی عناز، بنی حسنویه، ابوالفتح بن عناز، ابوالشوک، مهلهل
  • ظریفه کاظمی، ثریا کرنوکر* صفحات 145-158
    رضاشاه در شرایطی روی کار آمد که حکومت ایران دچار ضعف و بازیچه قدرت ها ی شمال و جنوب کشور، یعنی روسیه و انگلیس، بود. از طرفی ایلات در منطقه خود دارای قدرت و نفوذ بودند. رضاخان از همان زمان وزارت جنگ، با توجه به این مسائل، برای تشکیل حکومت مقتدر مرکزی تلاش می کرد و برای رسیدن به این هدف، باید قدرت ایلات را کاهش می داد. این مسئله با اجرای فرمان خلع سلاح، سرکوب، ارعاب، تبعید و تخته قاپوی ایلات شورشی همراه بود؛ اما از آنجا که اطاعت از چنین فرامینی برای عشایر سخت می نمود، به مبارزات و شورش ها یی علیه حکومت وقت پرداختند. از جمله این ایلات، ایل بیرانوند از ایلات لرستان بود که در آشوب ها ی علیه حکومت، در عصر قاجار و پهلوی، نقش مهمی داشت. رضاشاه برای دستیابی به اهدافش، زمان زیادی را به سرکوب ایل مذکور اختصاص داد و سرانجام آنها چاره ای جز تسلیم شدن در برابر خواسته ها ی حکومت نیافتند.
    این پژوهش، با رویکردی توصیفی تحلیلی، قصد بررسی چگونگی سیاست های ضد ایلی رضاشاه و مبارزات ایلات لرستان، به ویژه ایل بیرانوند، با ماموران حکومت وقت را دارد.
    کلیدواژگان: لرستان، رضاشاه، ایلات، ایل بیرانوند، امنیت
  • رضا مهرآفرین، سید رسول موسوی حاجی، محمد صادق روستایی * صفحات 159-173
    با هدف بازسازی ساختار کالبدی شهر فسا در سده های نخستین اسلامی، تمامی منابع مکتوب اعم از منابع جغرافیایی و تاریخی که مربوط به آن دوره و یا اندک زمانی پس از آن بودند و از فسا و ویژگی های شهری آن سخن گفته بودند، به دقت مورد مطالعه قرار گرفت. اهمیت منابع مکتوب در آن است که به دلیل هم زمانی و قرابت زمانی مولفشان با حیات شهر، اطلاعات ارزشمندی از آنها قابل استخراج است. علاوه بر آن، برای تفسیر علمی و دقیق تر، نتایج حاصل از پژوهش های باستان شناسی در محوطه تل ضحاک، محل شهر قدیم فسا، مورد ارزیابی کامل قرار گرفت. بنابراین پژوهش حاضر بر اساس هدف از نوع تحقیقات بنیادی و بر اساس ماهیت و روش از نوع تحقیقات تاریخی است. مطالعات انجام شده نشان می دهد، شهر فسا در سده های نخستین اسلامی، به خصوص در قرن چهارم هجری، شهری بسیار بزرگ و با اهمیت در ایالت فارس بوده که تمام ویژگی های کالبدی و ساختاری شهرهای نخستین دوره اسلامی را دارا بوده است. پژوهش های باستان شناسی هرچند محدودی نیز که در این محل انجام شده، مهر تاییدی است بر توصیفات جغرافیانگاران و مورخانی که اهمیت و بزرگی این شهر را در قرون اولیه اسلامی ستوده بودند.
    کلیدواژگان: فساء شهر، منابع مکتوب، پژوهش های باستان شناسی، دوران اسلامی
  • علی نجف زاده، مجتبی خلیفه* صفحات 174-192
    متفقین در شهریور1320 به ایران حمله کردند و یکی از اقدامات مهم روس ها و انگلیسی ها مصادره کامیون های فعال در سیستم حمل و نقل ایران بود تا از آنها برای اهداف نظامی خود بهره ببرند. انگلیسی ها ابتدا شرکت اپاتز را برای حمل و نقل از مسیر هندوستان تا خراسان به وجود آوردند؛ ولی با مشاهده ناکامی آن، متفقین توافق کردند که با همکاری آمریکا، اتحادیه بازرگانی بریتانیا که به فارسی یو.کی.سی.سی نامیده می شد، جایگزین اپاتز شود. این شرکت حمل و نقل نقش محوری در انتقال تسلیحات نظامی و مایحتاج به شوروی داشت ولی در عین حال اثرات مختلف اقتصادی و اجتماعی نیز از خود به جا گذاشت.
    از آنجا که شاخه ای از مسیر ارتباطی مورد استفاده متفقین از خراسان عبور می کرد، تاثیرات آن بر زندگی مردم خراسان، از جنبه های گوناگون، مشهود بود. مصادره کامیون های باری، جاده سازی، انجام فعالیت های اقتصادی، حمل و نقل بار، قاچاق کالا، استخدام رانندگان و کامیون داران و اقدامات اجتماعی، نظیر جابه جایی اسرای جنگ، از مهم ترین فعالیت های فرعی یو.کی.سی.سی بود که اثرات اقتصادی و اجتماعی به دنبال داشت و این مقاله در پی بررسی بیشتر این اثرات و نحوه اثرگذاری یو.کی.سی.سی بر خراسان، در طی سال های جنگ جهانی دوم است. مهم ترین سوالات این پژوهش علت فعالیت یو.کی.سی.سی در خراسان، زمینه های فعالیت شرکت و ابعاد اثرات آن است. این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی و براساس اسناد تاریخی و تحقیق میدانی و انجام مصاحبه درباره شرکت حمل و نقل یو.کی.سی.سی در خراسان انجام گرفته است و نشان می دهد شرکت حمل و نقل یو.کی.سی.سی، علاوه بر زمینه اصلی فعالیت خود، در بسیاری زمینه های اقتصادی و اجتماعی، از جمله زندگی رانندگان، خطرات ناشی از رانندگی، مشکلات حمل و نقل و فعالیت اقتصادی تاثیرگذار بوده است.
    کلیدواژگان: یو کی سی سی، جنگ جهانی دوم، خراسان، تاثیرات اقتصادی
  • اعظم اسماعیل زاده *، علیرضا علی صوفی صفحات 195-207
    مشخص نبودن منابع دهقانان در سطح ملی و مشکلات سازماندهی آنان در روستاهای جدا و پراکنده ایران مانع از آن شد که دهقانان به عنوان یک طبقه در جریان انقلاب مشروطیت شرکت داشته باشند اما در عصر مشروطه، جنبش های دهقانی چندی در برخی از مناطق کشور رخ داد. سرزمین گیلان یکی از مناطقی بود که دهقانان آن، به طور جدی، تقریبا در سراسر منطقه، درگیر جنبش دهقانی بر علیه اربابان بودند. دهقانان در طی جنبش اقدامات متفاوتی جهت مبارزه با اربابان انجام دادند و از حمایت گروه ها و احزاب سیاسی همچون اجتماعیون عامیون، انجمن عباسی و سوسیال دموکرات های گیلان بهره مند شدند. هدف مقاله بررسی مسئله تحقیق، یعنی چگونگی اقدامات دهقانان در طی جنبش بر علیه اربابان، با توجه به حمایت های احزاب سیاسی، براساس منابع تاریخی و برخی از روزنامه های عصر مشروطه به روش توصیفی تحلیلی است. دستاوردهای تحقیق نشان داد دهقانان طی مراحل مختلف جنبش، به اقداماتی نظیر نپرداختن بهره مالکانه، زدوخورد و درگیری با مالکان و اخراج آنان ازروستاها، و تشکیل انجمن های روستایی دست زدند. پس از دوسال درگیری دهقانان با مالکان، علی رغم پیروزی های موقت دهقانان، به دلیل عدم حمایت مجلس و انجمن ولایتی گیلان از دهقانان، جنبش دهقانی با شکست به پایان رسید و بار دیگر نظام ارباب رعیتی بر گیلان حکمفرما شد.
    کلیدواژگان: گیلان، جنبش، دهقان، ارباب، احزاب
  • عثمان یوسفی، سیامند خلیلی* صفحات 213-238
    شکل گیری امارت موکری، قبل از تاسیس دولت صفویه، در شمال غرب ایران، نقطه عطفی در تاریخ منطقه موکریان محسوب می شود. حاکمان محلی این امارت، هر کدام در زمان خود، بیشترین تلاش و کوشش را برای توسعه و آبادانی آن متحمل گردیده اند. در این میان، بوداق سلطان، معروف به بزرگ، حوادث و وقایع اواسط حکومت شاه عباس اول تا اوایل پادشاهی شاه سلطان حسین صفوی را درک نموده که دوران حکومت شاه سلیمان صفوی دارای جایگاه ویژه ای برای امارت موکری است. در این پژوهش، تحولات ولایت موکری در عصر بوداق سلطان، در چهارچوب یک پژوهش توصیفی تحلیلی و بر اساس منابع کتابخانه ای و اسنادی بررسی می گردد. و بر اساس آن نشان داده می شود که بوداق سلطان از یک سو، با درایت و دوراندیشی خویش و از سوی دیگر، به علت وجود امنیت و آرامشی که در دوران شاه سلیمان صفوی در ایران وجود داشت، توانست اقدامات مهمی را در زمینه های مختلفی انجام دهد. بوداق سلطان در جریان ارتباط با پادشاهان صفوی هم عصر خویش، به ویژه شاه سلیمان، سیاست نزدیکی با قدرت برتر را انتخاب کرد، به طوری که توانست نام خود را در تاریخ موکریان، هم از لحاظ دگرگونی اساسی در شیوه معماری و بناسازی و هم در نهادینه کردن فرهنگ وقف این منطقه ثبت کند.
    کلیدواژگان: وداق سلطان، صفویه، امارت موکری، معماری، پل سرخ
|
  • Ali Bigdeli, Shahin Ranaie * Pages 5-22
    The first stage of land reform program only included major landowners. However, it had common aims at the country, but it is encountered different reactions in various areas. Landowners upon their facilities and conditions did different proceeds to prevent implementation of land reform and oppose state policies. In this research, the problem is how did large landowners face the articles of land reform law and why were there contradictions between their reactions in various parts of this region? To answer these questions, the present study, has utilized descriptive and explanatory methods. Based on the research conclusions, because of the tribal structure domination and nomadic correlation, the activities of Left Parties and influence of the nationalism ideas of the northern and western areas of the provinces such as Saqqez, Bāneh, Marivān and Divāndareh, there must have been stronger opposition to land reform and government than other parts.
    Keywords: Land Reform, Kurdistan, major landowners, Kurdistan Democratic Party of Iran (KDPI), The Kurdish Nationalism Ideas
  • Mohammad Reza Alam, Fateme Zeynali * Pages 23-31
    Performance of territorial reformations rule in 1341, despite abundant defects, at the first step, caused the traditional territorial system and lordserf relation to be resolved. In this process, compulsory land division and as a result of it, the lost of the political, social and economic powers of the land owner and leader of the tribe led to the riot of some traditional owners in some southern regions, including Boyer Ahmad province where the ancient tribal relations were still prevailed. The present paper, through utilizing library-documentary method and adopting descriptive-analytic approach, intends to examine the revolt of two persons of these traditional owners who were called Abdollah Zarghampour and Naser Taheri and to prove the nature of this riot. The findings of the research suggest that, from the very beginning, the nature of the riot was khans’ opposition against territorial reformations, and however, at final stages of the revolt, particular groups of people with religious beliefs participated in this uproar, but this event didn’t change its nature.
    Keywords: Territorial reformations, Boyer Amad, Abdollah Zarghampour, Naser Taheri
  • Shahram Yousefifar, Houshang Khosrobeigi Jamshid Norouzi, Shahram Farahnaki* Pages 42-75
    The present paper examines some aspects of Khorasan and Transoxiana agricultural situation. This study includes the time period between the rise of the Timurid reign and the end of sultan Husayn Bayqara’s rule. The issue which is explored in the current study is the degree of the influence the political changes of the Timurid era had on the agricultural developments of Khorasan province and Transoxiana. This study, through application of descriptive-analytic approach and based on the data extracted from the existing sources, explores the issue under investigation. The present research demonstrates that various aspects of the agricultural situation of Khorasan and Transoxiana have been influenced by the political developments of the Timurid empire. To encourage the improvement of the areas along with the performance of lands re-cultivation projects in various regions, establishment or rebuilding of the irrigation networks and the performance of the efficient management in landownership rules and regulations of the region are among the said effects. To apply practical techniques in cultivation and gardening caused the promotion in producing farming and gardening products. Despite this promotion, due to some political and social developments and taking unreal taxes in that period of time, the farmers’ living status has been reported in a poverty level..
    Keywords: The Timurids, Khorasan, Transoxiana, agriculture, gardening
  • Javad Sakha*, Gholam-Hossein Zargarinezhad, Ataollah Hasani, Sohrab Yazdani Pages 76-92
    With the beginning of the Constitutional Movement of people in Tabriz, some of its preachers joined the Movement based on some former connections that they had with the reformist elements of the city. The preachers used their abilities and some unique guild privileges so that they were considered among the leaders of Constitutionalism in a short time. Thus, they actively participated in some constitutionalism related issues, the most important of which was forming “Mojahed” military forces. Due to some reasons, these two groups soon found common objectives and interests and became close comrades. Beginning with “lesser Despotism” and the attacks of anti-constitutionalists and the resistance of Mojaheds against them, Preachers, after a short hesitation, hurried to help “Mojaheds” and tried to turn the Resistance Movement from a pure military issue into a multifaceted attempt based on various national elements. Due to their familiarity with religious teachings and their use of preaching abilities, the preachers benefited from their social position among people to motivate people to accompany “Mojaheds” and responded to the religious attacks of the opponents of Constitutionalism. They also actively participated in some staff issues which were necessary for organizing the Resistance Movement. After reviewing the beginning of Constitutionalism Movement in Tabriz, the joining of preachers to the Movement, their role in forming military forces and some other changes, and based on reliable historical sources and research, this study tries to use a descriptive-analytical method to answer the following questions: what causes and reasons made preachers join the Resistance Movement? What subjects and issues did they emphasize in their preaches? The findings of this research reveal that Preachers considered the Resistance Movement as an admirable attempt for reviving constitutionalism. They believed that for this purpose the presence of religious-intellectual forces was necessary along with military forces. In their preaches they focused on faithfulness to the ideals of Constitutionalism, conformity of Constitutionalism and Mojaheds behavior with the religious principles, the opposition of despotism with religious principles and the necessity of development and progress of the country based on the objectives of Constitutionalism. As the most important thing, they focused on encouraging and helping multifaceted resistance against the supporters of Muhammad Ali Shah. This research is a study in the field of local historical studies of Tabriz in one of important periods of contemporary history of Iran.
    Keywords: Preachers, Constitutionalism, Tabriz, Mojaheds, Resistance Movement
  • Bagher Ali Adelfar*, Zahra Ali Mohammadi Pages 93-106
    Qazvin as one of the most important Iranian cities at the Safavid reign, when it was the capital, reached the peak of its development. But after about four decades when the capital moved from Qazvin to Isfahan, without any doubt, this transferring had significant consequences for Qazvin city. In fact, it was expected that the development of the city would be rapidly lost. Since it is obvious that the political centralism of a city could be effective, to a considerable extent, in its development and as a result, its lack of centralism has the opposite effect. From current study, which was conducted through using itineraries and reports of the travelers and ambassadors and reviewing financial documents and the works of historians was concluded that though changing the political capital from Qazvin area to Isfahan area, led to considerable decrease of the political significance of the city, due to other factors, moving of the capital had not much negative effects on the economic and commercial life of the area, and this condition stayed continuous until the Qajar dynasty which led to new situations in the economy of northern areas of Iran.
    Keywords: Qazvin, the Safavids, moving the capital, economic status, business
  • Javad Mousavi Dalini, Lida Maveddat* Pages 107-124
    The weakness of the Abbasid Caliphate and the existence of the internal disputes of Al-e Buyeh dynasty led to the establishment of local rulers in the western Iran. The Bani ‘Anāz family were local Kurds who had ruled over a vast areas of the western Iran the years between 1381 and 511 (AH). The problem of the current study is the way of Bani ‘Anāz rule formation, its expansion, and its relations with the great Seljuk reign. The findings of the current study suggest that Abolfath and Abolshuk, the first two Bani ‘Anāz Amirs, by establishing and stabilizing the said rule played a significant role in political changes. But the existence of the power gap between the members of the Bani ‘Anāz rule caused this family became highly vulnerable against the attacks of Uzbek Turkmen. Thus, the Seljuks by adopting aggressive policy and by benefiting from internal disputes of the Bani ‘Anāz reign, rendered the said dynasty submissive. For these reasons, the Bani ‘Anāz rule, through joining into the Seljuk’s power, was collapsed in 511. The current paper, through application of the analytic-descriptive method and library documentations as well as by emphasizing on the primary resources, attempts to analyze the Bani ‘Anāz ruling acts and its relation with the Seljuks.
    Keywords: Bani Anāz, Bani Hosnaviyya, Aboal Farh ebn-e Anāz, Abo-l Shok, Nohalhel
  • Iraj Rezaie * Pages 125-144
    Many evidences and remaining precious Monuments show the importance of Kermanshah city during the pre-Islamic, especially in Sassanid period. However, there are many ambiguities about many topics related to this city, including history of settlement, the exact date of construction, the original name of the city in the Sassanian era or before it, and the appellation of this name. Archaeological excavations could not solve this problem because of the inadequacy of excavations in comparison with Considerable extent of Sassanid's remains of this city. So, up to now, any effort to find inscriptions and similar evidences that could solve this problem has been inconclusive. Over the last century some theories, mixed with guesses about the name of Kermanshah during the pre-Islamic period, have been offered based on writings of ancient historians. Some scholars have done efforts, based on numerous texts remaining from the Islamic period, to find the roots of the city's name. Despite all the efforts done by various researchers, accompanied by exact studies of Persian, Arabic and classical western sources, some shortcomings are evident in their works the most important of which is paying little, or no attention at all to oral traditions of indigenous people; neglecting some important historical sources in their research; and vividly neglecting some historical and geographical characteristics related to this region. In this research, in addition to the analysis of previous ideas and focus on previously neglected sources and evidences, we attempt to offer some new suggestions or remarks about the above-mentioned issues and questions.
    Keywords: Kermanshah, appellation, Kerminshan, Kermashan, Qermasan, Sassanian
  • Zarife Kazemi, Soraya Kornokar * Pages 145-158
    Reza Shah came to throne in Iran when the government of Iran was faced with the political and military weakness and also was the plaything of the powers of the north and south of the country, namely Russia and Britain. The tribes in the region had its own power and influence. Reza Khan, since the establishment of the Ministry of War, was aware of these issues and attempted for the formation of a strong central rule. To create such a condition, he inevitably decreased state power. This issue was coincidence with the implementation of the disarmament, suppression, intimidation, exile and Takhteh Qapu of the rebel states. But since the obedience to such decrees was difficult for the tribes, they began to revolt against the time government. Among these tribes, was the Beyranvand tribe of Lorestan who had a key role in the riots against the government of the Qajar and Pahlavi. to achieve his goals, Reza Shah devoted a lot of time to suppress the tribe. Finally, they have no choice but to capitulate to the demands of the government. This cross-sectional study, through a descriptive-analytic approach, intends to examines how the anti-tribal policies of Reza Shah and tribal struggles of Lorestan, particularly the Beyranvand tribe, deal with the government officers.
    Keywords: Lorestan, Reza Shah, tribes, the Beyranvand tribe, security
  • Reza Mehrafarin, Seyyed Rasoil Mousavi Haji, Mohammad Sadegh Roustaei* Pages 159-173
    The city of Fasa, during the early Islamic centuries, particularly in the 4th century AH, was a very large and significant city in Fars province which contained all the structural characteristics of the Islamic primary cities. The archeological studies, however very limited, have been carried out in this place is a validation to the descriptions of the geographers and chronologists who have praised the significance and greatness of the city in the early Islamic centuries. In the current study, all written sources, including geographical and historical resources which were related to that period or a little time after it and were spoken about Fasa and its metropolitan characteristics have been studied carefully with respect to the skeleton rebuilding structure of Fasa in Islamic primary centuries. The importance of written sources is in that, because of its authors simultaneously and time proximity, valuable information is extractable from them. In addition, the consequence results of archaeological research that have been already carried out in Tall-e Zahhak, the ancient Fasa city, have been evaluated completely for more scientific and precise interpretation too. Thus, the current study, based on its goal is a fundamental research and according to the nature and methodology is a historical study.
    Keywords: Fasa, city, source, archeological research, Islamic periods
  • Ali Najafzadeh, Mojraba Khalige* Pages 174-192
    The allies attacked Iran in Shahrivar 1320 and one of the Key measures of Russia and the UK was taking over the heavy trucks which were being used in Iran transportation system in order to get benefit from them in line with their military purposes. Britain first established the Apatz Company for the transportation from India to Khorasan. But when they failed to achieve their goal, the allies, with the collaboration of the U.S.A., came to the agreement the Apaz Company to be replaced by the U.K. Export and Import Union which was called in Persian U.K.C.C. This transportation company had a key role in transferring military weapons and necessities to Russia, but at the same time, this task remained its various economic and social effects. Since a branch of the transportation route used by the allies was passing through Khorasan province, its effects on the people’s life of Khorasan, from various aspects, was obvious. Taking over the heavy duty trucks, road construction, performing economic activities, transportation by loading, smuggling the goods, employing drivers, heavy truck ownership as well as social activities such as transferring the war hostages, were among the U.K. most significant branch activities which had social and economic effects . The present paper attempts to provide a vast review of these effects and the influence of the U.K.C.C. transportation company on Khorasan province during World War II. The most important issues that the current study deals with are the reasons of the activities of the U.K.C.C. Company in Khorasan province, the areas of its activities and various dimensions of its effects. The present study has been carried out through utilizing analytic-descriptive method and based on the historical documents, field study, and interviewing about the U.K.C.C. Transportation Company in Khorasan. The current research demonstrates that the U.K.C.C. Transportation Company, in addition to the main area of its activities, has been effective in numerous economic and social fields, including drivers living, the dangers of driving, difficulties of transportation and economic activity.
    Keywords: U.K.C.C., World War II, Khorasan, economic effects
  • Azam Esmailzadeh*, Alireza Alisoufi Pages 195-207
    Lack of identified farmers’ resources at the national level and the difficulties of organizing them in sporadic villages of Iran caused the farmers not to participate as a social class in the course of the Constitutional Revolution, but during the Constitutionalism, a number of the farmers’ movements took place in some regions of the country. Gilan province was one of the regions whose farmers were involved seriously, almost throughout the region, in the struggle against landowners. The farmers performed various actions to challenge against the landowners during the movement and got benefit from different political groups and parties such as Ejtemā‘iyun (the ordinary people), Amiyun (volgur people), Abbasi society and the Social Democrats of Gilan province. The main purpose of the present paper is to investigate, through application of the descriptive–analytic method, the research problem here which is the farmers’ struggle against the landowners during the movement, with regard to the political parties’ supports and based on the historical resources and some published newspapers of the constitutional era. The findings of the research suggest that the farmers during different stages of the movement did various actions such as not paying the landowners’ interest, disagreement with the property owners and sending them out of the villages, and the establishment of rural local societies. After two years of the farmers’ challenging with landowners, despite farmers’ temporary victories, due to lack of the support of the Majlis and state societies of Gilan province from the farmers, finally the farmers’ movement got defeated and the “Arbab rayati” system was established once again in Gilan province.
    Keywords: Gilan, movement, farmers, Arbab (landowners), parties
  • Osman Yusefi, Siamand Khalili* Pages 213-238
    Mokri emirate formation before the establishment of the Safavid state, in the northwest of Iran, is considered a turning point in the history of Mokrian area. Local rulers of the emirates, each in their own time, have made their most efforts for the development of this area. In the meantime, Bodaq Sultan known as the ‘Great King’ who has realized the events occurred from the middle of Shah Abbas I, the Safavid king, to the early of Shah Sultan Hussein reign, believes that Shah Suleiman Safavi’s time has an admirable status for the Mokri emirate. The present study investigates the changes took place in the Mokri emirate during Bodaq Sultan’s reign within the framework of a descriptive-analytic research and on the basis of library resources and documentation. The present paper attempts to answer the two following questions: What was Bodaq Sultan’s role in the historical developments of Mokri area? and what was the Bodaq Sultan’s interactions with the Safavid contemporary kings? The findings of the study suggest that Bodaq Sultan, on the one hand, with his wisdom and foresight, and on the other hand, because of the security and peace that existed in Iran during the Safavid Shah Suleiman reign, could take key measures in various areas. In this line, his measures have been of significance in three areas: To make development in architecture and city subdivisions of mixed used; pay attention to people’s economic welfare based on the expansion of agricultural products, to establish library, Dar al-‘Elm, and paying special attention to the religious discussions. Bodaq Sultan, in the course of making relation with his contemporary Safavid king, particularly Shah Suleiman, selected the policy of making himself close to the superior power in a way that could register his name in the Mokrian history from the perspectives of fundamental changes in architectural and building construction techniques and stabilization of the culture of endowment in this area .
    Keywords: Bodaq Sultan, the Safavids, Mokri emirate, architecture, Red Bridge