فهرست مطالب

پژوهش های بوم شناسی شهری - پیاپی 14 (پاییز و زمستان 1395)

مجله پژوهش های بوم شناسی شهری
پیاپی 14 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رستم صابری فر* صفحات 11-24
    تامین رضایت شهروندان و مشارکت آن ها در اداره شهر، یکی از اهداف اصلی نظام های مشارکت جو است. چون نارضایتی مردم، تعامل آنان با شهرداری را مشکل و حتی غیرممکن ساخته و ناپایداری محیطی را در پی دارد. به همین دلیل، این تحقیق با روش توصیفی و تحلیلی در نظر داشته است تا عوامل موثر بر رضایت مندی از خدمات ارائه شده توسط شهرداری منطقه 9 شهر مشهد را تعیین نماید. بر اساس روش های متداول تعیین نمونه، حجم نمونه مورد مطالعه 200 نفر در نظر گرفته شده است. داده های مورد نیاز این بررسی، از طریق پرسشنامه که روایی و کارآیی آن تعیین شده بود، گردآوری شده و برای تحلیل از ضریب همبستگی و رگرسیون چند متغیره بهره برداری به عمل آمده است. نتایج رگرسیون چند متغیره نشان داد که از بین تمام متغیرهایی که وارد معادله شده اند، مدت اقامت در منطقه، میزان ارتباط با شهرداری، سن هنگام ورود به منطقه، فاصله محل سکونت تا خیابان اصلی و دریافت تبلیغات مستقیم، معنادار بوده و بیش تر ین تاتیر را بر رضایتمندی از خدمات ارائه شده داشته اند و در نتیجه فعالیت های محیطی شهرداری برای سنجش پایداری زیست محیطی در شهر مشهد مناسب بوده است. بنابراین، مسئولان باید ضمن تامین رضایتمندی مردم، این گونه فعالیت ها را توسعه دهند.
    کلیدواژگان: رضایتمندی، خدمات ارائه شده، شهرداری، مشارکت، منطقه 9مشهد
  • کیا بزرگمهر، سید یاسز جکیم دوست*، علی محمد پورزیدی صفحات 25-38
    شهرستان تنکابن دارای 13 ایستگاه باران سنجی و یک ایستگاه کلیماتولوژی غیر فعال می باشد. نظر به بعد مسافتی این شهرستان با ایستگاه های سینوپتیک موجودمی توان با توجه به مساحت شهرستان تنکابن به مکان یابی یک ایستگاه جدید سینوپتیک در شهرستان تنکابن اقدام نمود تا ضمن حل مشکل فاصله بین ایستگاه های موجوددر مطالعات اقلیمی و برنامه ریزی های شهری و عمرانی نیز از داده های ایستگاه جدید استفاده کرد. تحقیق حاضر از نوع کاربردی و رویکرد حاکم بر آن تحلیلی و ترکیبی است. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزارهای گرافیک مبنا مانند ARC GIS10 و آمار مبنا شامل PASW و Choise Expert استفاده گردیده است. هم چنین جهت تلفیق و استخراج وزن های موثر در عملیات مکان یابی از مدل فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و روش هم پوشانی وزنی و منطق فازی استفاده شده است. نتایج تحقیق حاضر نشان می دهد با توجه به تلفیق فاکتورهای هفتگانه با مدل هم پوشانی وزنی و استفاده از مدل AHP81/6 کیلومترمربع از منطقه مورد مطالعه دارای پتانسیل بسیار مناسب جهت احداث ایستگاه سینوپتیک می باشداین منطقه در شمال شهرستان متمرکز شده است و در حدود 38/0 درصد مساحت شهرستاناین قابلیت را دارا می باشد. هم چنین نتایج تلفیق نقشه های فاکتور با مدل فازی،1/2 کیلومترمربع از مساحت شهرستان را دارای قابلیت بسیار مناسب جهت احداث ایستگاه سینوپتیک معرفی می نماید. با توجه به مقایسه دو نقشه نهایی مدل فازی به دلیل قابلیت انعطاف بالاتر نسبت به مدل هم پوشانی وزنی به عنوان مدل بهینه جهت اولویت بندی شهرستان به منظور احداث ایستگاه سینوپتیک معرفی می گردد.
    کلیدواژگان: منطق فازی، مدل AHP، مکان یابی ایستگاه سینوپتیک، شهرستان تنکابن
  • رحیم سرور، روح الله میرزا زاده، اکبر سلطان زاده، نوبخت سبحانی* صفحات 39-54
    مناطق فرسوده که روزگاری بخش مهمی از شهرها را تشکیل می دادند و هویت شهرها به حساب می آیند، اکنون به دلیل توان پایین و عدم وابستگی ساکنان، امکان حفظ حیات و بازسازی ساختمان ها وجود ندارد. این مقاله با هدف ارزیابی شاخص های کالبدی بافت های فرسوده شهری و مسائل آن صورت گرفته و روش تحقیق تحلیلی- توصیفی می باشد. جامعه آماری ساکنان محدوده مورد مطالعه می باشد و بنابر فرمول کوکران 317 عدد پرسشنامه در بین ساکنین تکمیل شده است. انتخاب نمونه با توجه به متجانس بودن افراد جامعه آمار با استفاده از روش نمونه گیری منظم یا سیستماتیک صورت گرفته است. برای تجزیه و تحلیل شاخص های کالبدی در محدوده از نرم افزار Arc GIS و برای آشکارسازی میزان تاثیر فرسودگی بافت بر ساکنین از نرم افزار SPSS استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که از مجموع 16 حوزه محدوده بافت فرسوده، 4 حوزه (25% حوزه ها)، هر سه فاکتور ریزدانگی قطعات، کیفیت پایین ابنیه و دسترسی های زیر 6 متر را دارند و 6 حوزه یعنی 5/37% از کل حوزه ها دارای 2 فاکتور می باشند. بنابراین میزان فرسودگی در این 10 حوزه ملموس تر بوده است. هم چنین مشخص شد که حدود 5/54% از ساکنین از مدت ها قبل ساکن محله خود بوده اند، به طوریکه حدود 6/47 % آن ها بیش از 10 سال سابقه سکونت در محله را داشته اند.
    کلیدواژگان: بافت فرسوده، مشکلات فیزیکی، شاخص های کالبدی، اشنویه
  • اسماعیل نصیری هندخاله *، سیدمحسن حسینی فر، علی احمدی صفحات 55-66
    شهرها بستر مهم ترین فعالیت های اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی محسوب می شوند. مطالعه روند رشد شهرنشینی نشان دهنده این موضوع است که رشد جمعیت شهری به سرعت در حال افزایش بوده و شهرها با نرخ بالای رشد جمعیت مواجه و تاکنون نیز قادر به کنترل مشکلات ناشی از این رشد نبوده اند. پدیده مهاجرت امروزه به عنوان یکی از مهم ترین و پیچیده ترین معضلات کشورهای جهان سوم مطرح است. بدیهی است کشور ما نیز از این مسائل به دور نبوده است. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیرات مهاجرت بر توسعه شهر بابل هست. روش تحقیق در پژوهش حاضر توصیفی- تحلیلی بوده و تعداد 322 به عنوان حجم نمونه با استفاده از روش نمونه گیری کوکران به دست آمده است. جهت تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده از نرم افزارهای SPSS و مدل SWOT استفاده شده است. نتایج به دست آمده از این پژوهش نشان می دهد که باید در نحوه اجرای طرح های احیاء شهری با بازنگری پایداری به عنوان عاملی مهم در پایداری پروژه های شهری در نظر گرفته شود. با توجه به نتایج تجزیه و تحلیل پرسشنامه ها با مدل سوآت از دیدگاه کارشناسان، برنامه ریزان، مسئولان و مدیران شهر بابل نشان می دهد که نقاط ضعف و تهدیدات مهاجرت بر توسعه شهر بسیار بیش تر از نقاط قوت و فرصت های آن می باشد. بنابراین مهاجرت به شهر باعث ناپایداری در شهر شده و راه رسیدن به توسعه پایدار را مشکل کرده است.
    کلیدواژگان: پایداری، توسعه شهری، توسعه پایدار، مهاجرت، مدلSWOT، بابل
  • زهره فنی، اکبر سلطان زاده*، مژگان فرج زاده، روح الله میززازاده صفحات 67-80
    امروزه فضاهای فراغتی یکی از حوزه های مهم مطالعات شهری است که کیفیت گذران آن اهمیت بیش تری یافته است. پژوهش حاضر به صورت تطبیقی بین شاخص های رضایت مندی از فضاهای فراغتی و بررسی عوامل تاثیر گذار بر میزان رضایت از فضاهای فراغتی در دو ناحیه شهر مراغه انجام شده است. برای جمع آوری اطلاعات از روش پیمایشی و تکمیل پرسشنامه استفاده شد. جامعه آماری مورد مطالعه شهروندان ساکن ناحیه یک و چهار شهر مراغه بوده و حجم جامعه نمونه در هر ناحیه بر اساس فرمول کوکران محاسبه شده است و پرسشنامه ها با روش نمونه گیری تصادفی ساده در فضاهای فراغتی توزیع شده است. در تحلیل داده های پژوهش از آمارهای توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم افزار SPSS، استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد بین میزان رضایت مندی از فضاهای فراغتی، در هر دو ناحیه تفاوت معنی داری وجود دارد. هم چنین با استفاده از تحلیل عاملی، مشخص شد که در ناحیه یک میزان امکانات فضاهای فراغتی و تنوع کمی و کیفی فضاهای فراغتی و میزان دسترسی به آنها با 9/38 درصد واریانس و در ناحیه چهار نیز تنوع کمی و کیفی فضاهای فراغتی و امکانات آنها و هم چنین کارکرد فرهنگی فضاهای فراغتی با 7/38 درصد واریانس بیش ترین و مهم ترین نقش را در شکل گیری میزان رضایتمندی ساکنان از فضاهای فراغتی خود ایفاء می کنند.
    کلیدواژگان: اوقات فراغت، فضای فراغتی، رضایت مندی شهروندان، شهر مراغه
  • سحر حسن پور* صفحات 81-98
    یکی از عوامل تاثیر گذار در توسعه هر کشوری، بهینه بودن ارائه خدمات بهداشت و درمان است. این خدمات زمانی مطلوب تر خواهند بود که به طور عادلانه در مناطق مختلف توزیع شوند و رضایت جامعه را فراهم کنند. هدف پژوهش حاضر، تحلیل نابرابری سلامت منطقه ای در استان قزوین است؛ بدین منظور با رویکردی کاربردی و ماهیتی توصیفی و تحلیلی انجام یافته است. جمع آوری داده با شیوه کتابخانه ای و اسنادی صورت گرفته است که مشتمل بر مطالعه ادبیات جهانی سلامت، پژوهش های انجام شده پیشین و استناد به سالنامه آماری استان قزوین در سال 1392 است. تجزیه و تحلیل داده ها با بهره گیری از مدل الکتره فازی، مدل جمع وزنی، ضریب همبستگی پیرسون، ضریب پراکندگی و آزمون تی صورت گرفته است که بدین منظور از نرم افزارهای Excel و SPSS برای اطمینان از صحت و دقت در محاسبه ها بهره گیری شد. محاسبات روش الکتره فازی نشان دهنده برتری غالب شهرستان قزوین با 5 امتیاز بر سایر شهرستان های استان است و در جایگاه های بعدی به ترتیب شهرستان های بوئین زهرا با 4 امتیاز، تاکستان با 3 امتیاز، آبیک با 2 امتیاز، البرز با 1 امتیاز و آوج با صفر امتیاز، رتبه های دوم تا ششم را کسب کردند. محاسبات آزمون تی، ضریب همبستگی پیرسون، ضریب پراکندگی نیز نشان دهنده نابرابری توزیعی چه در بین شهرستان ها و چه در درون آن ها (شهرها و روستاها) است؛ وجود نابرابری در استان قزوین، از توزیع ناعادلانه خدمات سلامت و فاصله از دو اصل در دسترس بودن و فراهم بودن بین شهرستان ها و درون آنها حکایت دارد.
    کلیدواژگان: نابرابری، رتبه بندی، سطح سلامت، الکتره فازی، استان قزوین
  • سعید امانپور، سعید ملکی، نبی الله حسینی* صفحات 99-112
    هدف اصلی این پژوهش تحلیلی بر توزیع خدمات شهری در کلان شهر اهواز از منظر عدالت فضایی می باشد. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و از نظر روش، ترکیبی از روش های توصیفی– تحلیلی است و در گردآوری داده ها از شیوه کتابخانه ای و اسنادی استفاده شده است. مناطق هفت گانه اهواز به عنوان واحدهای جغرافیایی در سنجش «عدالت فضایی» و 15 شاخص تعیین کننده خدمات عمومی برای نیل به این هدف انتخاب شده اند. سپس با استفاده از نظرات کارشناسان اقدام به میزان اهمیت ، شاخص ها در محیط فازی شد. برای تحلیل و رتبه بندی مناطق شهری از منظر برخورداری از خدمات عمومی از مدل هایی چون ویکور، الکتر و توسعه انسانی (HDI) و برای رسیدن به یک نتایج واحد از تحلیل داده ها در مدل های مختلف، از تکنیک تلفیقی کاندرست استفاده شده است. تجزیه و تحلیل داده های پژوهش نشان می دهد که مناطق4 ، 3 و2 به عنوان برخوردارترین مناطق، مناطق1 و 8 نیمه برخوردار و مناطق 6 و 7 پایین ترین برخورداری را از خدمات شهری دارند. سپس برای سنجش ارتباط بین جمعیت و برخورداری از خدمات شهری از آزمون همبستگی پیرسون استفاده شد. ضریب همبستگی (471/0) به دست آمده گویای این واقعیت است که ارتباط ضعیفی بین پراکنش جمعیت و توزیع خدمات وجود دارد.
    کلیدواژگان: عدالت فضایی، خدمات شهری، توسعه انسانی، اهواز
  • محسن کاملی*، حسن حسینی امینی، سید بهشید حسینی، سید باقر حسینی صفحات 113-124
    هدف پژوهش حاضر تبیین معیارها و ضوابط پدافند ی در تخلیه و اسکان اضطراری می باشد. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی- تحلیلی و تکنیک مورد استفاده در آن دلفی است و جهت نهایی سازی معیارها از نظرات فوکوس گروپ استفاده گردید. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه متخصصان حوزه پدافند و معماری است که از آن ها 10 نفر به عنوان نمونه انتخاب گردیدند. نتایج تحقیق حاکی از آن است که معیارهای پدافند غیرعامل در تخلیه و اسکان اضطراری در دو دسته کلی تخلیه و اسکان گنجانده می شوند. مرحله تخلیه شامل فرایند تخلیه، حمل و نقل و مسیرهای تخلیه جمعیت گشته و مرحله اسکان نیز مکان یابی فضاهای اسکان، مسیرها و راه های دسترسی به مناطق اسکان، مراکز اسکان موقت در داخل و خارج شهر را در بر می گیرد. اعضای پانل در راستای رسیدن به معیارهای پدافند ی به 69 معیار دست یافته که در نهایت به منظور تعدیل معیارها در فوکوس گروپ های تشکیل شده 21 معیار به عنوان معیارهای مهم پدافند غیرعامل در تخلیه و اسکان اضطراری شهرهای بزرگ استخراج و نهایی سازی شد.
    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، تخلیه اضطراری، اسکان اضطراری، روش دلفی، شهرهای بزرگ
|
  • Rostam Saberifar * Pages 11-24
    The provision of citizens’ satisfaction as well as their participation in urban management is one the main goals of participatory systems as people’s dissatisfaction makes the interaction of people with the municipality difficult, or even impossible. For this reason, the present study aimed to determine influential factors on people’s satisfaction of the services offered by Mashhad municipality_ district 9_ employing a descriptive-analytical methodology. The data required in this study were collected through a developed questionnaire which was checked for its validity and reliability and was later administered among 200 participants. Correlation coefficient and multiple regressions were then conducted to analyze the data collected. The results showed that, among the factors, settlement duration, the degree of connection with municipality, age when entered the district, distance from house to the main street, and receiving direct advertisement had a significantly meaningful relationship with people’s satisfaction of the services provided by the municipality. The findings also revealed that municipal environmental activities in Mashhad was appropriate for sustainable environmental assessment. Thus, this study suggests that the authorities should not only ensure citizens’ satisfaction but also develop municipal services
    Keywords: Satisfaction_Provided Services_Municipality_participation_District 9 Mashhad
  • Kia Bozorgmehr, Sayed Yasser Hakimdust Hakimdust *, Ali Mohammadpourzeidi Pages 25-38
    Tonekabon has 13 pluviometry stations as well as one climatological station which is inactive. Due to the distance of the city with existing synoptic stations and with regard to the area of the city, it is attempted to position a new synoptic station so as to both resolve the problem with the distance between the stations available and also to use the new station data for climate studies as well as urban planning and construction. This research was practical with an analysis-combination approach. In order to analyze the data , graphic-based software’s ARC GIS10 and statistical -besd PASW & Choise Expert, is used. Additionally, in order to integrate and extract effective weights in the positioning operation, the models of analytic hierarchy process (AHP), weighted overlap, and fuzzy logic were used. The results of the study showed that due to the combination of seven factors with weighted overlap model as well as using the AHP model, 81/6 square kilometers of the area under study had great potential to be suitable for the construction of synoptic stations, which was mainly concentrated in the north part of the city. Moreover, about%38 of the city area had such capability. The results obtained from the combination of factor maps with the fuzzy model introduced that half square kilometers of the city area had the right capabilities to construct synoptic stations. Regarding the comparison of the two final maps, the fuzzy model due to its higher flexibility than the weighted overlap model was introduced as the optimum model for prioritizing the city to build synoptic stations.
    Keywords: Fuzzy logic, AHP model, Positioning of synoptic stations, Tonekabon city
  • Rahim Sarvar, Rrouhollah Mirzazadeh, Soltanzadeh Akbar, Nobahkt Sobhani * Pages 39-54
    Urban old areas, which were once the important parts of the towns and are now considered the identity of these areas, are not reclaimable and renewable due to the poor condition and disassociation of its residents. This study aims to evaluate the physical parameters of the urban old areas and their problems in the city of Oshnavieh. The research design is analytical-descriptive method. The research population is the residents of the case study town and, according to Cochran Formula, 317 questionnaires were distributed among residents. The sampling was done based on the homogeneity of statistics population using systematic sampling. To analyze physical parameters of the area, Arc GIS software and to detect the effect of aging areas on residents, the SPSS software were used respectively. The results show that from the total 16 parts of old areas, four areas (%25 of the areas), contain all three factors of microlithic parts, poor quality of buildings, and accessibility to below 6 meters and six areas (%37.5 of the area), has two Factors. Therefore, the deterioration in these 10 areas has been more tangible. It was also found that about %54.5 of the residents has been already living in their neighborhood so that about %47.6 has been resident in their regions more than 10 years.
    Keywords: old texture, Physical problems, Physical indicators Oshnavieh
  • Esmaeil Nasiri Hendeh Khaleh *, Seyed Mohsen Hoseinifar, Ali Ahmadi Pages 55-66
    Cities are considered the context of the most important social, economic, political, and cultural activities. The study of urbanization process indicates that urban population is rapidly growing and cities face high rates of population growth, failing to control the caused problems so far. The phenomenon of migration is today considered as one of the most important and complicated problems in the Third World countries. Obviously, Iran has been affected by this issue as well. The purpose of this study was to investigate the impacts of migration on Babol development. This study was descriptive-analytical cross-sectional research. Through Cochran's sampling method, 322 questionnaires were administered. In order to analyze the data obtained, SPSS software and SWOT model were used. The study findings revealed that sustainability as an important factor in sustainable urban projects must be considered in the implementation of urban renovation plans. According to the results of the questionnaires gained by SWOT model, the views of experts, planners, officials and directors of Babol indicated that the weaknesses and threats of migration on the development of the city is much more than its strengths and opportunities, and so migration to the city causes instability and makes it difficult to achieve sustainable development.
    Keywords: stability, Urban development, Sustainable Development, Migration, SWOT Model, Babol
  • Zohre Fanni, Akbar Soltanzade *, Mojgan Farajzade, Rohollah Mirzazadeh Pages 67-80
    Leisure space today is one of the important areas of urban studies as the quality of how leisure time is spent has become more important. This comparative study was done to both measure satisfaction indicators of leisure time and to investigate the factors influencing leisure space satisfaction in two districts in Maragheh. In order to collect the data in this study, questionnaire surveys were conducted. The statistical population of the study were citizens living in District 1 and 4 in Maragheh and the population size in each area was determined based on Cochran formula. The questionnaires were then distributed in the leisure places by using simple-random sampling method. In order to analyze the research data, both descriptive and inferential statistics were applied by means of SPSS software. The results of the study showed that there was a significant difference in leisure space satisfaction between Districts 1 and 4. Additionally, it was determined by factor analysis that the leisure facilities, variety of leisure places, and access to them (with 38.9 percent variance) in District 1 and also the facilities and variety of leisure places as well as their cultural functions (with 38.7 percent variance) in District 4 have played the most important role in shaping the resident's satisfaction of their leisure space.
    Keywords: Leisure Time, Leisure Space, Citizen's Satisfaction, Maragheh
  • Sahar Hassanpour * Pages 81-98
    One of the factors influencing the development of a country is health services and treatment optimized. These services will be more favorable when they are more evenly distributed in different regions of the country and hence provide community satisfaction. The purpose of this study was the analysis of health inequality in Qazvin province. For this purpose, this study with a practical approach and a descriptive-analytic nature was carried out. The data collection was done through library study including the study of previous documents and the world health literature according to the Statistical Yearbook of Qazvin province in 2013. The data were then analyzed through fuzzy Electre and weighted sum models, Pearson correlation coefficient, Coefficient of Variation, and t-test. In order to do this, Excel and SPSS softwares were used to ensure accuracy in calculations. The calculations of fuzzy Electre method represented the superiority of Qazvin city with 5 scores over the other cities. Bouin Zahra with 4 scores, Takestan with 3 scores, Abyek with 2 scores, Alborz with 1 score, and Avaj with 0 score ranked second to sixth respectively. The Calculations of t-test, Pearson correlation coefficient, and Coefficient of Variation also represented inequality between the cities and within them (cities and villages). Inequality in Qazvin province indicated the unjust distribution of health services as well as the distance from the two principles of provision and availability - between and within the cities.
    Keywords: Inequalities, Ranking, Health Level, Fuzzy Electre Qazvin Province
  • Saeid Amanpour, Saeid Maleki, Nabi Allah Hosseini * Pages 99-112
    This study aims to Analysis of Public Services From the Spatial Justice Perspective in Ahvaz. In terms of applied research and methods, a combination of analytical methods and data collection of library and documentary style used. The seven areas of Ahvaz as a geographical unit for measuring "spatial justice" and 15 indicators to achieve this Antkhabshdhand crucial public services. The use of fuzzy expert opinions to the importance of the environment was. For analysis and ranking of urban areas in terms of having the Public Service of models such as VIKOR, electrical and human development (HDI) and to reach a conclusion different models of data analysis, compilation techniques used is Kandrst. Data analysis showed that the zones 4, 3 and 2 as most enjoyed areas, zones 1 and 8 of the regions 6 and 7, the lower half of the municipal services they receive. To measure the relationship between the population and to municipal services, Pearson correlation test was used. The correlation coefficient (0/471) obtained indicates the fact that the weak link between population distribution and distribution services.
    Keywords: Spatial Justic, Public Service, Human Development, Ahvaz
  • Mohsen Kameli *, Hasan Hossini Amini, Saied Bahshid Hossaini, Saied Bager Hossaini Pages 113-124
    The aim of the research is defining the criteria and patterns of passive defense in emergency discharge and settlement. Research is descriptive-analytical method and the technique is Delphi. The Focus Groups’ comments are used for the finalization of the criteria.The statistical society of research included all experts in the field of defense and architecture that 10 samples were selected. The results indicate that the criteria of passive defense in emergency discharge and settlement are included two general categories of the discharge and settlement.The discharge is included transport and discharge use and settlement is included locating settlement, routs and access roads to the settlement areas, temporary settlement centers in and out of town.Panelists in order to achieve the criteria of defense, gain 69 criteria so finally in order to increasing criteria in composed Focus Groups, 21 criteria are extracted and finalized as the important criteria of passive defense in emergency discharge and settlement.
    Keywords: Passive defense, Emergency evacuation, Emergency accommodation, Delphi, Large cities