فهرست مطالب

پژوهشنامه حقوق کیفری
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 9، بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/26
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمدعلی جاهد، زهرا خدادادی، غلامرضا غیور صفحات 7-30
    ضرورت رسیدگی غیابی به برخی از جرایم و همچنین اهمیت حفظ حقوق محکوم علیه غایب، قانونگذار را بر آن داشته که در جهت جمع بین این دو مصلحت، حق واخواهی را برای شخص محکوم علیه غایب شناسایی کند. فلسفه پذیرش واخواهی در آرای غیابی از طرف قانونگذار، به یکی از معیارهای دادرسی عادلانه یعنی «ضرورت حق دفاع و حضور متهم در دادرسی» بازگشت دارد. در پرتو این حق لازم است که اوقات دادرسی به اطلاع متهم رسیده و متهم یا وکیل وی بتوانند با حضور در جلسه دادرسی دفاع لازم را مطرح نمایند. در صدور آرای غیابی، فرض قانون در مورد واخواهی این است که وقتی متهم در محکمه حضور نداشته، رسیدگی صحیحا انجام نشده و دفاع متهم استماع نگردیده و حقیقت بر دادگاه مکشوف نشده است و باید امکان دیگری به محکوم داده شود تا از خود دفاع کند. درخواست متهم در این قالب که واخواهی نامیده می شود، بر مبنای اصول دادرسی عادلانه به ویژه حق بر حضور در دادرسی های کیفری و اصل حق دفاع طرح می شود و واجد آثار و احکام متعدد و مهمی چون تعلیق و توقف حکم صادره، تسریع در دادرسی، عدم سقوط حق تجدیدنظرخواهی، ممانعت از تشدید مجازات، معافیت از پرداخت هزینه اعتراض و... است که در این مقاله پس از اشاره مختصر به مبانی و مفهوم رسیدگی غیابی و موارد جواز آن، به اجمال مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
  • عباسعلی حسین خانزاده، محبوبه طاهر صفحات 31-53
    بزهکاری و رفتار مجرمانه فرایند پیچیده و چندبعدی است که تحت تاثیر متقابل عوامل محیطی و زمینه های سرشتی فردی قرار دارد. این رفتارها به عنوان اعمال و نگرش هایی تعریف می شوند که هنجارهای اجتماعی و حقوق فردی یا خصوصی دیگران را نقض میکنند. با توجه به عواقب رفتارهای بزهکارانه از جمله مخاطرات فردی و اجتماعی و هزینه های اقتصادی آن، درک دلایل مشارکت برخی نوجوانان در رفتارهای ضد اجتماعی و عدم مشارکت برخی دیگر از نوجوانان، از اولویت های پیشگیری از آسیب های اجتماعی در جامعه به حساب میآید. علی رغم چندبعدی بودن رفتارهای بزهکارانه، الگوی رفتاری ضداجتماعی و بزهکارانه تا اندازه ای می تواند از طریق برخی از ویژگی های شخصیتی تبیین گردد. یکی از جهت گیری های مهم در مطالعه رفتار مجرمانه، بررسی پیوند بین تمایلات یا گرایشات شخصیتی با ارتکاب جرم و رفتارهای بزهکارانه است. بر این اساس رفتار مجرمانه متاثر از برخی صفات شخصیتی است. نتایج پژوهش های مختلف حاکی از آن هستند که صفات شخصیتی روان گسستگیگرایی، برون گرایی، و روان آزردگی گرایی به طور مثبت پیش بینی کننده بزهکاری هستند. برخی دیگر از پژوهش ها نیز بحث کرده اند که صفات اصلی شخصیت مانند تکانشگری، نیاز به برانگیخته شدن یا هیجان طلبی بهتر از ویژگی های روان گسستگی گرایی، برون گرایی، و روان آزردگی گرایی، پیش بینی کننده بزهکاری هستند. به طور خاص هیجان پذیری منفی بالا یعنی گرایش به تجربه کردن حالت های عاطفی اجتنابی و فقدان بازداری، رفتارهای ضد اجتماعی و بزهکارانه را پیش بینی می کنند. بدین ترتیب با توجه به این که شناخت بهتر صفات شخصیتی افراد بزهکار می تواند در درک، ارزیابی، و طراحی برنامه های مداخله ای به ما کمک کند؛ مقاله حاضر با هدف بررسی و شناسایی عمیق تر رگه های شخصیتی و سایر زمینه های روان شناختی مانند توانمندی های شناختی افراد بزهکار تلاش می کند پیشنهادها و راهکارهای لازم در ارتباط با اقدامات پیشگیرانه از چنین آسیب های اجتماعی را ارائه نماید.
  • هادی رستمی صفحات 55-81
    جرم انگاری و کیفرگذاری در نظام های کیفری مبتنی بر نظریه لیبرال، در چارچوب معیارها و محدودیت های خاص و با تکیه بر مبانی نظری معین و رجوع به ملاحظات هنجاری و ارزشی مشخصی انجام می گیرد. کیفر در چنین سامانه ای در پرتو ارزش هایی چون آزادی، مدارا و خودمختاری،که در واقع مولفه های سازنده هر نظریه لیبرالی هستند، مشروعیت یافته و توجیه می شود.گرانیگاه تفکر لیبرال، تعیین و ترسیم کیفر بر اساس اصول محدودکننده آزادی و دفاع از نوعی جرم انگاری و کیفرگذاری حداقلی است.این محدودسازی و کمینه خواهی، در بیشتر موارد به دستاویز اصل ضرر به غیر، به عنوان مشهورترین و مهم ترین اصل محدودکننده آزادی، صورت می گیرد. مقاله حاضر بر آن است تا به دستاویز مبانی نظری لیبرالیسم و مولفه های سازنده آن، قلمرو و حدود جرم انگاری وکیفرگذاری رادر نظریه لیبرال تبیین نماید.
  • عباس سلمان پور، سعید حیدری صفحات 83-107
    خانواده نخستین کانون اجتماعی است که در زندگی جمعی انسان شکل گرفته و مهم ترین نقش را در توسعه و رشد مراحل حیات بشر از ابتدا تا کنون و تا فرجام زندگی، نسبت به سایر نهادهای اجتماعی داراست، با این وجود، متاسفانه امروزه به دلیل عوامل مختلفی، نهاد مقدس خانواده دچار تزلزل و بحران شده است و کمتر به زنان و کودکان که از مهمترین ارکان این نهاد به شمار می آیند بها داده می شود. حمایت های قانون گذار در زمینه شناخت مسایل مربوط به خانواده و حل معضلات مبتلا به آن می تواند گام بزرگی در جهت جلوگیری از آسیب پذیری و تزلزل خانواده باشد، لذا دولت ها اقدامات مختلفی را برای حمایت از کیان خانواده اتخاذ می کنند. یکی از این اقدامات، جرم انگاری رفتارها و اعمالی است که موجودیت خانواده و اعضای آن را تهدید می نماید. این جرم انگاری، حمایت کیفری از کلیت نهاد خانواده و نیز اعضای خانواده را رقم می زند. این حمایت کیفری، به ویژه نسبت به افرادی از خانواده که از بیشترین میزان آسیب پذیری رنج می برند یعنی زنان و کودکان، اعمال شده و واجد اهمیت است. دراسناد بین المللی نیز حمایت های جدی در این زمینه صورت گرفته است. این نوشتار ضمن بررسی انواع جرایم که به هر نحو، خانواده را تهدید می نماید به راهکارهای مقابله با این تهدیدات در حقوق ایران پرداخته و در این رابطه، نگاهی نیز به اسناد بین المللی نموده است.
  • علی محمدیان، احمد باقری، محمدرضا علمی صفحات 109-128
    طبق اصلی پذیرفته شده در همه نظام های حقوقی مدرن، قوانین مصوب متاخر نمی توانند در اعمال گذشته تاثیر داشته باشند؛ یعنی نمی توان افرادی را که پیش از تصویب قانون، رفتاری انجام داده اند، به استناد قانونی که پس از آن وضع شده مجرم دانست. حقوقدانان کیفری از این اصل با عنوان «اصل عدم عطف قوانین کیفری به ما سبق» یاد می کنند. این اصل در حقوق اسلام نیز در ضمن آیات و روایات متعدد، و در قالب قواعدی چون قاعده جب، قاعده قبح عقاب بلابیان، و اصل اباحه قابل شناسایی و بررسی است. از دیگرسوی برخی از حقوقدانان معاصر با استناد به آیاتی از قرآن کریم استثنائاتی را برای قاعده مزبور برشمرده اند و قائل به تخصیص این اصل در حقوق اسلام گردیده اند. این موارد غالبا مورد توجه فقهای امامیه قرار نگرفته و در کتب فقهی بیشتر احکام فقهی مربوط به آنها و احیانا شان نزول آیات مذکور بیان گردیده است؛ و در رابطه با عطف شدن یا عدم عطف آنها به سابق، چیزی بیان نشده است. در این نوشتار سعی گردیده است با شناسایی مبانی این اصل در حقوق اسلام، و تبیین و تحلیل آنها، موارد ادعایی تخصیص این اصل در حقوق اسلام نیز مورد نقد و بررسی قرار بگیرد.
  • فیروز محمودی جانکی، وحیدرضا معصومی صفحات 129-157
    روان شناسی تکاملی، رویکردی است شناختی به رفتارهای اجتماعی که ذهن را ثمره سازگاری انسان با ضرورت های بوم شناختی و اجتماعی خویش می بیند و تلاش می کند تا کارکرد تکاملی رفتارهای انسان، از جمله رفتارهای خشونت آمیز او را درک کند. این رویکرد از لحاظ روش شناختی دارای شیوه ای تلفیقی است. شیوه ای که رفتارهای انسان را نتیجه تعامل متقابل عوامل سرشتی و محیطی در مسیری چندین هزار ساله می داند و توضیح می دهد که علت و نحوه شکل گیری رفتار با بررسی دستگاه شناختی انسان، که نشانه های بسیاری از گذشته این موجود پیچیده به همراه دارد، قابل شناسایی است. روان شناسی تکاملی به جای اینکه رفتارهای خشن، نظیر قتل عمد را به عنوان ناهنجاری شناسایی کند به دنبال پاسخی برای چرایی شکل گیری مقدمات روان شناختی چنین رفتارهایی در محیط آبا و اجدادی انسان است و پاسخ های قابل تاملی برای توضیح الگوهای ثابت در نمودارهای مرتبط با قتل عمد دارد. الگوهایی که نشان می دهند قتل عمد غالبا توسط مردان جوانی رخ می دهد که از دسترسی به فرصت های اجتماعی و اقتصادی مشروع محرومند. این رویکرد با توجه به تمرکزی که بر روی جنس و سن به عنوان عوامل تعیین کننده در رشد انسان دارد، می تواند فرضیه های جرم شناختی مناسبی برای توجیه رفتارهای خشن انسان مطرح کند. مقاله حاضر به شیوه ی توصیفی و تحلیلی با استفاده از تحقیقات موجود، چگونگی تبیین قتل عمد توسط روان شناسی تکاملی را بیان می کند.
  • اعظم مهدوی پور، نجمه شهرانی کرانی صفحات 159-188
    امروزه با پیدایش اشکال نوین بزهکاری، به ویژه انواع جرایم تروریستی و سازمان یافته، دولتها در راستای تامین امنیت و مبارزه با جرم تا بدانجا پیش می روند که اصول و موازین حقوق بشری، در نگاه آنان، به تشریفاتی دست و پا گیر تبدیل شده که مانع از اجرای سریع عدالت کیفری و تامین امنیت می شوند. دراین میان، با افزایش قابل ملاحظه بزهکاری، جرم شناسی نیز با دل نگرانی تامین نظم و امنیت، بازگشت به دوره جرم محوری حقوق کیفری را، راه حل معمای جرم دانست و رویکردی امنیت محور اتخاذکرد. در رهیافت جرم شناسی امنیت گرا، سعی می شود با استفاده از راهبردی افتراقی، بزهکاران مزمن با سازوکارهای کیفری و افراد خطرناک با سازوکارهای جرم شناختی پیشگیری وضعی از جامعه طرد شوند. در پرتو ایجاد این فضا، گفتمان دشمن انگاری متهمان و مجرمان آثار فراوانی بر سیاست کیفری کشورهای مختلف گذاشته است. به نحوی که در این رویکرد، بسیاری از مقررات حقوق کیفری با تاثیرپذیری از اندیشه های جرم شناسی های نوین، مبتنی بر حاکمیت امنیت شد. به عبارت دیگر، با الگوی کنترل جرم در این فرایند برخی از حقوق بشری متهمان به بهانه تامین امنیت نادیده گرفته می شوند. در این نوشتار با تبیین جرم شناسی امنیت مدار راهبردها و تاثیرات این رویکرد بر حقوق کیفری مورد تحلیل و بررسی قرار می گیرد.
  • علیرضا میرکمالی، محمدعلی خادم الفقرا صفحات 189-213
    کاهش رقم سیاه و نزدیک شدن به آمار واقعی جرایم برای دیدی واقع بینانه تر، خواسته هر سیستم قضایی است که از این طریق به هدف نهایی خود یعنی تبیین یک سیاست جنایی منسجم دست پیدا کند. پژوهش حاضر در مقام پاسخگویی به این سوال است که آیا امکان ترغیب افراد جامعه به گزارش جرایم ارتکاب یافته وجود دارد یا خیر؟ چگونگی استفاده از ابزارهایی که از مفهوم سیاست جنایی در راستای ترغیب تمام افراد جامعه به امر گزارش بزه برای کاستن از رقم سیاه به دست می آید، هدف اصلی پژوهش حاضر است. آمارهای به دست آمده که از اعتبار بالایی برخوردار است می تواند برای برنامه ریزی سیاست جنایی منسجم مورد توجه قرار گیرد. در گفتار اول، پس از مقدمه، در مورد ترغیب اصحاب دعوی و گفتار دوم در مورد ترغیب افراد غیرمداخله کننده به گزارش جرایم بحث شده است.
  • حسین میرمحمدصادقی، بهزاد جهانی صفحات 215-235
    نهاد دفاع مشروع از دیرباز وارد قوانین کیفری کشورهای مختلف جهان شده است. اما در فرض دفاع در برابر پلیس، با توجه به این که وظایف و اختیارات آنها در بسیاری از موارد در تعارض با حقوق و آزادی های اشخاص قرار می گیرد اتفاق نظر وجود ندارد و نظریه های گوناگونی ارایه شده است. برخی از حقوقدانان نظریه اطاعت مطلق، بعضی دیگر مقاومت مطلق و عده ای نیز دیدگاه بینابین را اتخاذ نموده اند. مطابق قانون مجازات اسلامی چنانچه مامورین مذکور از حدود وظایف خود خارج شده و تعرضی غیر قانونی برحقوق اشخاص وارد آورند؛ شایسته حمایت قانونی نبوده و با وجود شرایطی دیگر، طرف مقابل حق دفاع خواهد داشت. لذا ضابطه و معیار تفکیک دو عنوان دفاع مشروع و تمرد از یکدیگر، خروج یا عدم خروج مامور از حدود وظایف خود می باشد. اما قانونگذار ایران با محدود نمودن موضوعات قابل دفاع در برابر نیروهای انتظامی، به این نحو که مقاومت در برابر تعرضات غیرقانونی آنها در «آزادی تن» و «ضرب» را نپذیرفته، دیدگاه مختلط را برگزیده است. به نظر می رسد این موضع منطقی نبوده و نیازمند بازنگری است. در حقوق فرانسه نیز چنین محدودیتی وجود ندارد و راهکارهای دیگری برای محدود کردن دفاع پیش بینی شده است. این پژوهش سعی برآن دارد تا از منظر قوانین دو کشور ایران و فرانسه، رویه قضایی و دیدگاه اندیشمندان، امکان یا عدم امکان، شرایط و محدودیت های دفاع در برابر پلیس را بررسی نماید تا هم یاریگر مسئولین و دست اندرکاران این حوزه باشد و هم با تحلیل انتقادی این مواضع، راهنمای قانونگذار در جهت رفع نواقص و خلاهای احتمالی در آینده شود.
|
  • Pages 7-30
    Necessity to trial in absentia in some offences and so to preserve the rights of absent convicted ones, the legislature has tried to recognize the protestation right of the absent convicted persons toward the sum of the two interests. The philosophy of the protestation acceptance in absentia judgments by the legislator is related to one of the fair trial, i.e., the necessity of defense right, the presence right of the accused in the trial. In this case, it is necessary that the proceeding times to be communicated to the accused one, so that the accused or his/her attorney can present the necessary defense through presence in the proceeding. In the absentia trial, the legal assumption on the protestation is that when a defendant isn’t present in the court, the proceeding is not accurate, and defendant defenses has not been heard and the truth hasn’t been revealed for the court and another opportunity should be given to the convicted one to defend himself. Defendant request in this form is called the protestation. This is on the principles of fair trial, particularly the right to attend criminal proceedings, and the defending right principle, and it has several important relics and orders such as suspended sentences and to arrest the issued warrant, to expedite the proceedings, to extinguish the appellant right, to prevent aggravation of punishment, exemption from payment of protestation expense and etc. In this paper, after a glance at the principles and concepts of the absentia proceeding, its legal requirements will be briefly discussed
  • Pages 31-53
    Delinquency and criminal behavior are multidimensional and complex process involving the interaction between environmental factors and individual tendencies. These behaviors are defined as acts and attitudes that violate social norms and individual or privacy rights of others. Social and economic costs of delinquency in society are caused that understanding its causes participation of some adolescences in antisocial behaviors and non-participation of some adolescences, is considered as priorities of prevention of social pathologies. Despite being a multidimensional delinquent behavior, pattern of antisocial and delinquent behavior can partly be explained by some personality characteristics. Thus one of the important directions in the study of criminal behavior is investigation of the link between the personality traits with inclinations of crime and delinquent behaviors. However, criminal behavior is influenced by some personality traits. Various researches show that the psychotic personality traits, extroversion and neuroticism can predict delinquency positively. Some of the researches have also discussed that main personality traits such as impulsivity, are better predictors than psychotic features, extraversion, and neuroticism for delinquency. In particular, high negative emotionally, the tendency to experience avoidance affective states and lack of inhibition, predict antisocial and delinquent behaviors. Considering the better understanding of personality traits of delinquent people can help in perception, assessment, and design interventional planning, the aim of present study is deeper study and identification of personality traits and psychological backgrounds such as cognitive abilities in delinquent people, and providing necessary recommendations and guidelines in connection with the prevention of social pathologies
  • Pages 55-81
    In the penal systems based on liberal theory, criminalization and penalization are directed within special criteria and restrictions, with emphasis on given theoretical bases, by reference to specific normative and evaluative considerations. In such a system, punishment is legitimated and justified in the light of values of the same as freedom, tolerance and autonomy which are, in fact, components of every liberal theory. In the liberal thinking, center of gravity is determining and drawing punishment, based on freedom-restricting principles and defending some kind of minimal penalization and criminalization. In the most cases, this restriction and minimize-seeking is done by reference to Harm principle as the most famous and important freedom-restricting principle. This article is seeking to explain the scope and limits of criminalization and penalization in liberal theory by reference to theoretical bases of liberalism and its components.
  • Pages 83-107
    Family is the first social group which is formed to live with other people from the very beginning one plays play the most important role among other social groups to develop the process of human being (mankind) to grow. But unfortunately nowadays family has been involved in crisis and less attention paid to as the women and children the most important groups. The legislator's protections in the fields of family affairs in order to remove their problem can help family not to be vulnerable. So the governments take different actions to protect the families. One of them is that they must be so sensitive about the behavior. This criminalization in relation to punishment as criminal to the behavior described which really threats the members of family and they should be prosecuted officially and this prosecution passed in order to protect the most vulnerable groups in family that are women and children. International unions have taken some serious actions to protect them properly. This essay only analyzes the kinds of crimes which threats the family the ways to prevent these threats in Iran’s law and have a glance at international documents, too
  • Pages 109-128
    According to a principle commonly adopted in all modern legal systems‪,‬ recent laws do not apply to previous cases. In other words‪,‬ it is not possible to re‪-‬prosecute individuals as new laws come to pass‪.‬ This principle is known as the non‪-‬retroactivity principle in the criminal justice system‪. The very principle can also be inferred from various Quranic verses and Hadith including the Jab regulations (crimes committed by the pre-Islamic subject), Ibaha principle (legal indifference) and the disapproval of Bila-bayan punishment (without making regulations clarified). Moreover‪,‬ some contemporary Islamic scholars have proposed exceptions to this principle based on some other verses in the Quran‪.‬ These new propositions are often dismissed or ignored by the Imamiah school and not included in their juratory sources beyond perhaps the revelation circumstances‪.‬ In this article we have attempted to identify‪,‬ discuss and critique the foundations of this principle in the Islamic law and work out the applicable cases‪.
  • Pages 129-157
    Evolutionary psychology is a cognitive approach to social behaviors which considers the mind as the result of adaptation of human beings with ecological and social necessities of itself and is trying to understand the evolutionary function of human behaviors including his aggressive behaviors. This cognitive approach has a combinational method. A method that considers the human being behaviors as the result of interactions between inherent and environmental factors during thousands of years and describes that the reasons and procedure of creation of behavior can be identified by studying cognitive structure in human being which has several symptoms of the past of this creature with itself. Evolutionary psychology instead of identifying aggressive behaviors such as homicide as abnormality is searching for an answer to the reason of creation of psychological preliminaries of such behaviors in human being ancestral environment and it has significant responses for describing the fixed patterns of diagrams related to homicide. Patterns that indicate homicide is usually committed by young males that are deprived from legal social and economic opportunities. This approach, considering its focus on sex and age as determinative factors in human being growth can provide appropriate criminological hypotheses for justifying the aggressive behaviors of human being. The present paper expresses and describes the procedure of homicide in a descriptive and analytic way and with regard to existing researches by evolutionary psychology.
  • Pages 159-188
    Today, with the emergence of new forms of criminality, especially terrorism and organized crimes, the governments in an effort for providing security and fighting crime, go forward so far as the human rights standards became the extra formalities in their view, as impeding fast implementation of criminal justice and providing security. Meanwhile, with the increasing of criminality, the criminology recognized providing order and security – returning to the crime-oriented period of criminal law- as the solution for crime and adopts security-based approach. In the security criminology approach, it is tried to banish the chronic criminals through criminal mechanisms and dangerous persons through situational prevention criminology by the use of a differentiated strategy. In the light of such space, the dialogue of imagined defendants and criminals as enemy has affected penal policy of different countries. So that, in this approach, many of criminal regulations was based on security by taking impression of the new criminology thoughts. In other words, some of the human rights of defendant are ignored under the pretext of providing security. In this paper; through explanation of security criminology, we analyze the strategies and effects of this approach on criminal law
  • Pages 189-213
    Reduction in dark numbers and approaching actual crime statistics for a more realistic view are demands of every judicial system in order to achieve its ultimate goal of developing a coherent criminal policy through them. This study mainly aims atdescribiug how the dark number can be decreased using the tools obtained from the criminal policy concept applied to encourage the people in the report of crimes. The obtained statistics have great credibility and can be considered for planning the coherent criminal policy. The encouragement of the parties and that of the non-interferes to report crimes are discussed successively in the first and second chapters after the introduction. This study seeks to answer the question raised as to whether it is possible to encourage the people in the society to report crimes or not.
  • Pages 215-235
    The legitimate defense has been entered the criminal laws of different countries of the world since long ago. However, in a supposed defense against police that in several cases duties and authorities are in conflict with rights and freedom of the individuals; no consensus exists in this regard and various theories have been put forward. Some scientists have accepted absolute obedience theory, others absolute resistance and many accepted intermediate theory. According to the Islamic Penal Code, if they are officers outside scope of their duties, not worthy of legal protection and with the other circumstances, other party will have right to defend. So criterion separate self-defense and rebellion from each other and it is exit or non-exit of officers from their duties. But Iranian legislator accepted the intermediate theory by limiting the defendable issues against police, in this way that doesn’t accept the resistance against ‘body freedom’ and ‘assault’. It appears this is not a logical position and requires a review. Such a limitation does not exist in French law, and other mechanisms anticipated limiting the defense. This study tried to view the rules of Iran and France, Judicial procedure and doctrine, to assess the conditions and of limitations of defense against police to help the authorities in this field and with critically analyzing these positions, contributing to the legislature to eliminate possible defects.