فهرست مطالب

اقتصاد و توسعه منطقه ای - پیاپی 8 (پاییز و زمستان 1393)

مجله اقتصاد و توسعه منطقه ای
پیاپی 8 (پاییز و زمستان 1393)

  • بهای روی جلد: 15,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/11/07
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدعلی فیض پور، ابوالفضل شاه محمدی مهرجردی* صفحه 1
    تقریبا در تمامی مطالعات انجام شده در حوزه مزیت نسبی مناطق، شاخص های عمومی مزیت نسبی مانند اشتغال، ارزش افزوده و سودآوری، مد نظر قرارگرفته است؛ درحالی که مطالعه مزیت نسبی مناطق، بدون در نظر گرفتن معیارهای توسعه پایدار، که عدم آلایندگی از عمده ترین آن محسوب می شود، مطالعه ای ناقص است. بر این اساس، مطالعه حاضر می کوشد با در نظر گرفتن توامان معیارهای عمومی مزیت نسبی مناطق و نیز، معیار عدم آلایندگی به عنوان مبنایی اساسی برای توسعه پایدار، جایگاه و رتبه مناطق کشور را از حیث مزیت نسبی صنایع تولیدی مورد بررسی قرار دهد. برای این منظور، ابتدا صنایع تولیدی مناطق مختلف بر اساس شاخص های عمومی مزیت نسبی رتبه بندی شده و در مرحله بعد، جایگاه آن ها با توجه به تلفیقی از شاخص های عمومی مزیت نسبی و شاخص های آلودگی هوا ناشی از احتراق سوخت های فسیلی در بخش صنعت با استفاده از روش تاپسیس مورد توجه قرارگرفته است. نتایج این مطالعه نشان می دهد مزیت نسبی مناطق در صنایع تولیدی با و بدون در نظر گرفتن شاخص های توسعه پایدار از یکدیگر کاملا متمایز است و ازاین رو و نیز از حیث سیاست گذاری، مزیت های نسبی مناطق بدون در نظر گرفتن معیارهای پایداری راهنمای مناسبی برای سرمایه گذاری های صنعتی نخواهد بود.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، توسعه پایدار، صنایع تولیدی ایران، مزیت نسبی
  • صادق بختیاری، رزیتا مویدفر، علی سرخوش سرا* صفحه 23
    امروزه اهدافی نظیر تحول اقتصادی، تامین رفاه اجتماعی، توسعه ساختاری و زمینه سازی برای دستیابی به رشد و توسعه اقتصادی با بهره گیری از مخارج دولتی، به یکی از اهداف اصلی کشورها تبدیل شده که موجب بازبینی نقش دولت در سراسر جهان شده است. در این راستا این پژوهش با استفاده از رهیافت داده های تابلویی، به بررسی و مقایسه تاثیر اجزای مخارج دولتی بر مولفه های توسعه و رفاه در کشور های منتخب توسعه یافته و درحال توسعه در طی دوره زمانی 2010-1996 می پردازد. نتایج به دست آمده از این مطالعه نشان می دهد که اگرچه اثر مخارج امور عمومی، اجتماعی و اقتصادی بر توسعه و رفاه کشورهای توسعه یافته مثبت است، اما تنها تاثیر مخارج امور اجتماعی ازنظر آماری معنا-دار است. همچنین نتایج مربوط به کشورهای درحال توسعه نشان دهنده تاثیر مثبت و معنا دار مخارج امور عمومی و اقتصادی بر توسعه و رفاه این کشورهاست، اما ضریب مخارج امور اجتماعی علیرغم مثبت بودن آن ازنظر آماری معنا دار نشده است. همچنین نتایج این تحقیق حاکی از اثر منفی و معنادار مخارج امور دفاعی در هر دو گروه از کشورهای موردمطالعه است.
    کلیدواژگان: مخارج دولتی، رفاه، شاخص توسعه انسانی، کشورهای توسعه یافته و درحال توسعه
  • محمد علیزاده*، ابوالقاسم گل خندان صفحه 50
    بر اساس نظریه برنان و بوکانان (1980) تحت عنوان فرضیه لویاتان، تمرکززدایی مالی می تواند اندازه دولت را کاهش دهد. در این راستا، مقاله حاضر سعی دارد با ارائه یک الگوی مفهومی درزمینه عوامل موثر بر اندازه دولت و آزمون تجربی آن از طریق روش اقتصادسنجی گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) با استفاده از داده های 15 کشور درحال توسعه رابطه بین تمرکززدایی مالی و اندازه دولت را بررسی کند. نتایج این تحقیق در قالب مدل های پانل پویا نشان دهنده اثر مثبت تمرکززدایی مالی درآمد و مخارج و اثر بی معنای عدم توازن عمودی بر روی اندازه دولت و درنتیجه، عدم تایید فرضیه لویاتان برای کشورهای مورد مطالعه است. نتایج دیگر این تحقیق، نشان دهنده تاثیرپذیری مثبت و معنادار اندازه دولت از تولید ناخالص داخلی سرانه (تایید قانون واگنر)، درجه باز بودن اقتصاد (تایید فرضیه رودریک) و خالص دموکراسی و تاثیرپذیری منفی آن از درجه شهرنشینی است.
    کلیدواژگان: تمرکززدایی مالی، اندازه دولت، کشورهای درحال توسعه، فرضیه لویاتان، روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM)
  • مصطفی کاظمی، امیرحسین باقریه مشهدی* صفحه 81
    کارایی، مفهومی است که سابقه طولانی در علوم مختلف دارد و اندازه گیری و تحلیل آن به منظور نیل به بهترین عملکرد در واحدهای اقتصادی، حائز اهمیت فراوان است. ازاین رو هدف از تحقیق حاضر بررسی کارایی شرکت هواپیمایی ماهان در مقایسه با شرکت های هواپیمایی عضو انجمن بین المللی حمل ونقل هوایی (یاتا) در منطقه خاورمیانه و آفریقاست. شاخص های موردتوجه در این تحقیق تن-کیلومتر موجود، تن-کیلومتر حمل شده، مسافر-کیلومتر حمل شده، صندلی-کیلومتر عرضه شده، تعداد کارکنان، تعداد هواپیما، هزینه عملیاتی و درآمد عملیاتی است. این اطلاعات از طریق سالنامه ها و گزارش های آماری موجود در وب سایت رسمی شرکت های هواپیمایی و مجامع حمل ونقل هوایی برای 15 شرکت هواپیمایی در دسترس قرارگرفته که از طریق الگوی استاندارد و الگوی دومرحله ای مدل ناپارامتریک تحلیل پوششی داده ها مورد بررسی قرارگرفته اند. نتایج تحقیق نشان می دهد تنها دو شرکت هواپیمایی امارات و اتیوپی در سطح بهینه مقیاس فعالیت نموده و هواپیمایی ماهان، جایگاه سوم را در میان شرکت های مورد مطالعه کسب کرده است که برای دستیابی به حداکثر ظرفیت نیاز به افزایش نسبی مسافر-کیلومتر حمل شده، درآمد عملیاتی و تن-کیلومتر حمل شده دارد. علاوه بر این، نتایج نشان می دهد این صنعت به میزان 27 درصد کمتر از ظرفیت عمل می نماید که در این میان، شرکت های هواپیمایی منطقه خاورمیانه به میزان 7 درصد کارایی بهتری نسبت به رقبای آفریقایی نشان می دهند.
    کلیدواژگان: کارایی، تحلیل پوششی داده ها، هواپیمایی ماهان، شرکت های هواپیمایی، حمل ونقل هوایی
  • سید محمد جواد رزمی، شراره کاوسی* صفحه 99
    در ادبیات اقتصادی، در خصوص رابطه بین توسعه اقتصادی و نابرابری جنسیتی دو فرضیه وجود دارد: اول اینکه، با توسعه اقتصادی نابرابری جنسیتی کاهش می یابد؛ دوم، توسعه اقتصادی می تواند به افزایش نابرابری جنسیتی منجر شود. مقاله حاضر با توجه به منحنی کوزنتس جنسیتی، به بررسی اثر توسعه اقتصادی بر نابرابری جنسیتی در استان های کشور می پردازد. در برآورد این منحنی از روش حداقل مربعات معمولی OLS استفاده گردید. بر اساس نتایج، یک ارتباط U وارونه بین نابرابری جنسیتی و درآمد سرانه وجود دارد. همچنین ارتباط معکوسی بین نابرابری جنسیتی با صادرات و ارتباط مستقیمی با سهم بخش صنعت در اقتصاد مشاهده شد. این پژوهش تاثیر یکنواخت توسعه بر نابرابری جنسیتی، یعنی دیدگاه های فمینیستی و نئوکلاسیک را به چالش کشیده و بجای پذیرش یک سیاست عام، لزوم اجرای برنامه های مبارزه با کاهش نابرابری جنسیتی بخصوص متناسب با سطوح توسعه اقتصادی، مناطق مختلف را پیشنهاد می کند.
    کلیدواژگان: توسعه اقتصادی، نابرابری جنسیتی، منحنی کوزنتس، ایران
  • روح الله بابکی*، مصطفی سلیمی فر صفحه 121
    تولید، فرایندی است که بر اساس آن، یک فعالیت تولیدی به برخی شرایط (قبل از شروع تولید و بعد از شروع تولید) نیاز دارد. یکی از مهم ترین شرایط لازم برای شروع تولید، محیط کسب وکار مناسب است و یکی از مهم ترین عواملی که باید پس از شروع تولید - در حین فرایند تولید و در زمان عرضه محصول و صادرات آن- مهیا گردد، آزادی اقتصادی است. ازاین رو، این مقاله به دنبال بررسی نقش محیط کسب وکار و آزادی اقتصادی بر رشد اقتصادی در 30 کشور منتخب در طی سال های 2004 تا 2013 است. نتایج برآوردها با استفاده از روش داده های تابلویی نشان می دهد که محیط کسب وکار و آزادی اقتصادی، تاثیر مثبت و معناداری بر رشد اقتصادی دارند. همچنین، نتایج حاصل از آزمون برابری دو ضریب نشان می دهد که اثرگذاری آزادی اقتصادی نسبت به محیط کسب وکار بر رشد اقتصادی بیشتر است.
    کلیدواژگان: محیط کسب وکار، آزادی اقتصادی، رشد اقتصادی، داده های تابلویی
  • امیررضا سوری* صفحه 152
    مطالعه حاضر به دنبال تحلیل عوامل موثر بر تجارت درون صنعتی ایران با کشورهای طرف تجاری در بلوک های منطقه ای EU، ECO، GCC، D8، OIC و ASEAN به صورت متقابل و به تفکیک بخش های کشاورزی، صنعت و خدمات با استفاده از داده های تلفیقی دوره 1980-2009 مبتنی بر رویکرد مدل های تابلویی پویا و به کارگیری روش گشتاورهای تعمیم یافته است. برای توضیح تجارت درون صنعتی بین ایران و کشورهای طرف تجاری، متغیرهای اندازه اقتصادی، درآمد سرانه، سرمایه-گذاری مستقیم خارجی، مسافت و عدم توازن تجاری مورداستفاده قرارگرفته است. نتایج برآورد مدل نشان می دهد که اندازه اقتصادی، درآمد سرانه و مسافت مهم ترین متغیرهای توضیح دهنده تجارت درون صنعتی ایران و کشورهای طرف تجاری هستند. براساس یافته های پژوهش اندازه اقتصادی رابطه مثبت و درآمد سرانه رابطه منفی با تجارت درون صنعتی دارد. همچنین یافته های پژوهش نشان داد که مسافت و عدم توازن تجاری تاثیر معکوسی بر جریان تجارت درون صنعتی ایران و کشورهای طرف تجاری دارند.
    کلیدواژگان: تجارت درون صنعتی، بلوک های منطقه ای، داده های تابلویی پویا، مقیاس اقتصادی و روش گشتاورهای تعمیم یافته
  • بهزاد سلمانی، حسین پناهی، عذرا جمشیدی* صفحه 180
    هدف اصلی مطالعه حاضر بررسی اثرات شوک های حاصل از متغیرهای تولید ناخالص داخلی، درجه باز بودن تجاری و میزان حوادث تروریستی بر جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی در کشورهای منتخب منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا (منا) در قالب مدل Panel VAR است. دوره زمانی مطالعه از سال 1970 تا 2012 را شامل بوده و برآورد مدل تحقیق (Panel VAR) با استفاده از روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) انجام گرفته است. نتایج حاصل از برآورد مدل و بررسی روابط متقابل متغیرهای تحقیق در قالب توابع عکس العمل آنی و تجزیه واریانس، بیانگر این است که طی دوره موردمطالعه، شوک های تروریسم دارای اثر منفی بر جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی است. در مقابل، شوک-های ناشی از تولید ناخالص داخلی و درجه باز بودن تجاری، دارای تاثیر مثبت بر جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی بوده اند.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری مستقیم خارجی، تروریسم، ریسک سیاسی، منطقه منا
  • جابر بهرامی*، مصیب پهلوانی صفحه 205
    یکی از موضوعات مورد بحث در عصر حاضر، پدیده جهانی شدن است. جهانی شدن، درهم آمیزی و ادغام متزاید اقتصادهای ملی در اقتصاد جهانی است که آثار آن را می توان در افزایش بازرگانی بین المللی، جهانی شدن تولید و جریان سرمایه گذاری مستقیم خارجی ملاحظه کرد. بررسی آثار و پیامدهای گسترده این فرایند بر ابعاد مختلف حیات انسانی از جمله آثار سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی آن، توجه خاص اندیشمندان، سیاستمداران، اقتصاددانان و متولیان فرهنگی جهان را به خود جلب کرده است. این بررسی ها، قبل از همه نیازمند کمی کردن این پدیده و ساخت و به کارگیری شاخص های مناسب برای اندازه گیری آن است. هدف تحقیق حاضر، بررسی تاثیر جهانی شدن با استفاده از شاخص جدید و جامع جهانی شدن اقتصاد، KOF بر جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی در کشورهای منتخب عضو منا و دوره زمانی 20 ساله 2009-1990 است. مدل تحقیق با استفاده از فنون اقتصادسنجی پانلی مانند ریشه واحد پانلی، هم انباشتگی پانلی و برآوردگر گشتاور تعمیم یافته (GMM) برآورد شد. نتایج تحقیق حاکی از آن است بین جهانی شدن و سرمایه گذاری مستقیم خارجی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین شاخص اندازه بازار، شاخص سرمایه انسانی تاثیر مثبت و معنادار و شاخص جمعیت تاثیر منفی و معناداری بر جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی داشته است.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، داده های پانلی، GMM، کشورهای عضو منا
  • مهدی بهراد امین*، غلامرضا زمانیان صفحه 227
    نرخ ارز همواره به عنوان یک متغیر کلیدی و مهم اقتصادی در سیاست گذاری ها قلمداد می شود. علاوه بر این، بعد از به کارگیری نظام نرخ ارز شناور در دهه هفتاد میلادی، نوسانات و نا اطمینانی نرخ ارز و اثرات آن بر تجارت بین الملل نیز موردتوجه محققین واقع شد. اگرچه بیشتر مدل های تجارت استدلال می کنند که نوسانات نرخ ارز، نا اطمینانی و ریسک را افزایش می دهد و درنتیجه موجب کاهش جریان های تجاری ازجمله واردات می شود؛ بااین حال، برخی از مطالعات دیگر خلاف آن را نشان می دهند. مطالعه حاضر اثر نا اطمینانی نرخ ارز واقعی بر تقاضای واردات پنج کشور منتخب از کشورهای عضو منا، طی دوره زمانی 2012- 1980 را با استفاده از داده های سالانه موردبررسی قرار داده است. مدل EGARCH برای تولید لگاریتم سری های واریانس GARCH (تخمین نا اطمینانی نرخ ارز) و روش داده های تابلویی با اثرات تصادفی برای برآورد مدل استفاده شده است. نتایج، حاکی از اثر منفی متغیر نا اطمینانی نرخ ارز واقعی بر واردات واقعی در بلند مدت است. در بلند مدت، افزایش در نا اطمینانی نرخ ارز واقعی می تواند تراز تجاری کشور را از طریق کاهش تقاضای واردات بهبود بخشد، اما درعین حال ممکن است تولیدات صنعتی در اثر کاهش واردات کالاهای سرمایه ای و واسطه ای آسیب ببیند؛ بنابراین ازدیدگاه سیاستی، تثبیت نرخ ارز موثر واقعی از طریق نرخ های ارز اسمی عمده، ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: نا اطمینانی نرخ ارز، ای گارچ (EGARCH)، واردات، داده های تابلویی
|
  • Mohammad Ali Feizpour, Abolfazl Shahmohammadi Mehrjardi* Page 1
    Almost, the traditional comparative advantage indices especially employment, value added and profitability are considered in all studies in the context of regional comparative advantage. While the study of comparative advantage, regardless of the sustainable development indices is a flawed study. Therefore, in this study, in the first stage, Iranian provinces are ranked according to employment, value added and profitability and then, air pollution indices are added into the analysis. The development level of each province is calculated by using the Technique for the Order Preference by Similarity to Ideal Solution (TOPSIS) and 2005 data which are presented by Statistical Center of Iran. The results show that the comparative advantage of areas with and without consideration of sustainable development indices is quite distinct from each other. Hence as a policy recommendation, determination of regional comparative advantages regardless of sustainability indices would be not a good Guide for regional industrial planning.
    Keywords: Air Pollution, Comparative Advantage, Iranian Manufacturing Industries, Sustainable Development
  • Sadegh Bakhtiari, Rozita Moayed Far, Ali Sarkhosh Sara* Page 23
    Nowadays, aims such as development, social welfare, structural and infrastructure developments and achieving economic growth by benefiting from government expenditure have become one of the main concerns of the countries. It asks for reviewing the role of government in economy all over the world. This study, investigated the effects of the components of government expenditures on Components development and welfare in Selected Developed and Developing Countries during the period of 1996-2010, by using panel data approach.The results show that although public, social and economic expenditures have a positive impact on development and welfare in developed countries, but just the social expenditure has a statistically significant effect. Regarding the developing countries, the results show the positive impact and significant effect of public and economic expenditures on development and welfare of these countries. But despite of being positive, the Coefficient of social expenditure is not significant statistically. Also the findings reveal that defense expenditures in both groups of countries have a significant and negative impact.
    Keywords: Government Expenditure, Welfare, Human Development Index, Developed, Developing countries
  • Mohammad Alizadeh*. Abolghasem Golkhandan Page 50
    In this context, this article tries to presents a conceptual model of the factors affecting the government size and empirical test through econometric generalized methods of moments (GMM) by using data from 15 developing countries, review relationship between fiscal decentralization and the government size. The results of dynamic panel data indicate a positive effect of income and expenses fiscal decentralization and meaningless effect of vertical imbalance on the government size and therefore cannot approve the Leviathan hypothesis for the countries studied. Other results of this study indicate a positive and significant influence on the government size of GDP per capita (confirmed the Wagner’s low), the degree of openness of the economy (confirmed the Rodrik hypothesis) and democracy net and it negative influence of degree of urbanization.
    Keywords: Fiscal Decentralization, Government Size, Developing Countries, Leviathan Hypothesis, Generalized Method of Moments (GMM)
  • Mostafa Kazemi, Amir Hossein Mashhadi Bagherieh* Page 81
    Efficiency concept has a long history in the sciences and its measurement and analysis is a vital importance for firms to achieve the best performance. Hence, the aim of this paper is efficiency evaluation of Mahan air compared to IATA member airlines in Middle East and Africa. For this purpose, the indicators include available ton kilometer, revenue ton kilometer, revenue passenger kilometer, available seat kilometer, number of employee and fleet, operating expense and operating revenue. These data collected by statistical annual reports available in airlines and air transport authorities websites for 15 airlines that analyzed by using standard and two stages DEA approaches. The results show only two Emirates airline and Ethiopian airlines are efficient and Mahan air has acquired third place among surveyed companies that relative increase in revenue passenger kilometer, revenue ton kilometer and operating revenue are required for efficiency of Mahan air. In addition, surveyed companies are less than capacity about 27% in which Middle East airlines are7% more efficient than African airlines.
    Keywords: Efficiency, DEA, Mahan Air, Airlines, Air Transport
  • Mohammad Javad Razmi, Sharareh Kavosi* Page 99
    In economic literature, there are two hypotheses regarding the link between economic development and gender inequality. the first gender inequality decreases with economic development. Second, economic development increases gender inequality. This research is conducted to investigate the effects of economic development on gender inequality according to Kuznets gender curve in Iran provinces. This curve is estimated using OLS. The results showed an inverted U relationship between gender inequality and per capita income in the provinces. Also there is inverse relationship between gender inequality and exports, and gender inequality with foreign direct investment. While the relationship between gender inequality and the share of industry in the economy, is indirect. Our findings challenged feminist and neoclassic perspectives about uniform effect of development on gender inequality and instead of accepting a general policy, suggests the need for gender inequality reduction programs tailored to economic development of different regions.
    Keywords: Economic Development, Gender Inequality, Kuznets Curve, Iran
  • Roohollah Babaki*, Mostafa Salimifar Page 121
    Production is a process by which a productive activity will require some conditions (before and after the start of the production). One of the most important pre-required factors for start up a production unit is suitable Business Environment. One of the most important factors that must be provided after the start of production -During the production process and the time to market and export- is economic freedom. Hence, this paper explores the impact of Business Environment and economic freedom on economic growth in 30 selected countries during 2004-2013. Panel data estimation results indicate that Business Environment and economic freedom have positive and significant relationship with economic growth.Our findings show that the impact of economic freedom on economic growth is greater than the Business Environment.
    Keywords: Business Environment, Economic Freedom, Economic Growth, Panel Data
  • Amir Reza Soori* Page 152
    In this paper, we analyze the determinants of Intra-Industry trade (IIT) in the Agriculture, Industry and service sectors between Iran and her trading partners, i.e. European Union, ECO, GCC, D8, OIC and ASEAN countries using dynamic panel data and GMM during 1980-2009.This study uses country-specific characteristics such as economic size, per capita income, foreign direct investment, geographical distance, and trade imbalance as explanatory variables. The results indicate that economic size, per capita income, and geographical distance explain most of IIT between Iran and her trading partners. According to econometric findings, the economic size has high and positive correlation with IIT, however per capita income affects negatively IIT. Thus, differences in aggregate demand and supply should be considered in selecting trade partners. The similarity in income structure leads to same demand structure and expansion of trade volume. In addition, geographical distance and trade imbalance has negative effect on IIT flow in Iran.
    Keywords: Intra, industry Trade, Regional blocs, Dynamic, panel data, Economic scale, GMM
  • Behzad Salmani, Hossein Panahi, Azra Jamshidi* Page 180
    The main focus of this study is to examine empirically the impulse response functions of inward Foreign Direct Investment to the shocks of Terrorism on 13 selected MENA countries from 1970 to 2012 by using Panel VAR method. Findings show that Terrorism shocks have negative impact on Foreign Direct Investment in selected countries. Adversely the results emphasizes that the impact of GDP per capita and openness shocks on Foreign Direct Investment is positive.
    Keywords: Foreign Direct Investment, Terrorism, Political Risk, Middle East, North Africa
  • Jaber Bahrami*, Mosayeb Pahlavani Page 205
    Of the issues facing present age countries is the phenomenon of globalization. Globalization, mixture and integration of national economies into the global economy is whose effects can be considered in increasing international trade, globalization of production and the flow of foreign direct investment. Investigated broad effects and consequences this process on various aspects of human life including political, economic, social and cultural has attracted Particular attention of thinkers, politicians, economists in worldwide. This investigation, first of all need to quantify this phenomenon, construction and use of appropriate indicators to measure it. The aim of this study is the investigation of the globalization effect by using a new integral index of economic globalization, KOF on attracting foreign direct investment in selected countries, member of the MENA and 20 year’s period is 1990-2009. Research model was estimated by using panel econometric techniques such as panel unit root, panel co-integration and GMM. The results of research implies a significant and positive relationship between globalization and foreign direct investment. Also the size of the market index, the human capital index have positive and significant impact and population parameters on attracting foreign direct investment has a significant and negative impact.
    Keywords: Globalization, Foreign Direct Investment, Panel Data, GMM, MENA Countries
  • Mehdi Behrad, Amin*, Dr. Gholamreza Zamanian Page 227
    The exchange rate as a key variable in economic policies have been considered. Moreover, the volatility and uncertainty of exchange rates and their effects on international trade in terms of policy is extremely important. Although most trade models argue that exchange rate volatility increases the uncertainty and risk and therefore reduce trade flows, including imports, however, some studies suggests the opposite. This study investigates the impact of real exchange rate uncertainty on import demand of member countries of the MENA. The period of study is during 1980 – 2012. The EGARCH model is used to generate the log of GARCH variance series and the panel data with random effects method was used to estimation of the model. The variable of real exchange rate uncertainty imposes a negative impact on real import in the long run. In the long run, a rise in real exchange rate uncertainty can improve the country’s trade balance by substantially lowering import demand, but can harm industrial production at the same time. Therefore, stabilization of real effective exchange rate via major nominal exchange rates may deem necessary.
    Keywords: exchange rate uncertainty, EGARCH, imports, Panel data