فهرست مطالب

پژوهشنامه مدیریت ورزشی و رفتار حرکتی - پیاپی 24 (پاییز و زمستان 1395)

پژوهشنامه مدیریت ورزشی و رفتار حرکتی
پیاپی 24 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/24
  • تعداد عناوین: 20
|
  • مقاله پژوهشی
  • آتنا شمس، حمیدرضا طاهری، کریم نیکخواه صفحات 15-24
    مقدمه و هدف
    بیماری مولتیپل اسکلروزیس یک بیماری مزمن، پیشرونده سلول های عصبی مرکزی است. از مهم ترین عوارض این بیماری اختلال در تعادل و خستگی می باشد. این مطالعه با هدف بررسی اثر بخشی یک دوره برنامه تمرینی منتخب همراه با دستورالعمل های توجهی بر تعادل بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس انجام گرفت.
    روش
    تحقیق حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با یک گروه کنترل بود. از میان بیماران زن مراجعه کننده به انجمن ام اس شهر مشهد 24 نفر به عنوان نمونه با مقیاس ناتوانی جسمانی کمتر از 4 و دامنه سنی 27 تا 42 سال انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه تجربی (توجه درونی و بیرونی) وکنترل تقسیم شدند. تمرینات به مدت 8 هفته و 3 جلسه در هفته انجام گرفت. برای اندازه گیری تعادل از مقیاس تعادل برگ استفاده شد. آزمون آنوا با اندازه گیری های مکرر جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج مطالعه حاضر حاکی از آن بود که پس از اتمام برنامه تمرینی منتخب تعادل شرکت کنندگان در هر سه گروه بهبود پیدا کرد و گروه توجه بیرونی بهتر از دو گروه دیگر عمل کرد (05/0P<).
    بحث: نتایج این مطالعه تاثیر برنامه تمرینی را در بهبود تعادل در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس را تایید نمود و یافته ها نشان می دهند که بیرونی یا درونی بودن کانون توجه بر تعادل بیماران تاثیر گذار است. در شرایطی که کانون توجه به فیدبک های بیرونی از بدن (نسبت به کانون توجه به خود بدن ) باشد تعادل بهتر خواهد شد.
    کلیدواژگان: برنامه تمرینی، تعادل، مولتیپل اسکلروزیس
  • سعید یوسفی، اسماعیل شریفیان، کوروش قهرمان تبریزی، پرستو زرکی صفحات 25-38
    مقدمه و هدف
    با توجه به اینکه رفتارهای پرخاشگری در میادین ورزشی بیشتر شده است، هدف پژوهش حاضر، تعیین ارتباط بین معیارهای اخلاقی مربیان و تمایلات پرخاشگری ورزشی در ورزشکاران تیم های ملی پایه کشور بود.
    روش شناسی: روش تحقیق حاضر از نوع پیمایشی و از لحاظ هدف کاربردی می باشد. جامعه آماری این پژوهش بازیکنان دعوت شده در اردوی تیم ملی نوجوانان رشته های ورزشی فوتبال، بسکتبال، کشتی و تکواندو بود که برای نمونه گیری نیز به دلیل کم بودن جامعه آماری از روش سرشماری استفاده شد. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه ای قضاوت در مورد رفتارهای اخلاقی ورزشکاران نوجوان و پرسشنامه ی محقق ساخته ای معیارهای رفتارهای اخلاقی مربیان استفاده شد، که با استفاده از روش CVI، ضریب ICC، پایای درونی، ضریب آلفا کرونباخ و تحلیل عاملی اکتشافی روایی و پایایی پرسشنامه ها تایید گردید.
    نتایج
    یافته های تحقیق نشان داد که همبستگی مثبت و معناداری (05/0>P) بین انتظارات اخلاقی مربیان (احترام در میادین ورزشی، استفاده از مواد نیرو زا، خطای عمدی و تقلب) با احتمال به پرخاشگری در ورزشکاران برای هر یک از معضل های اخلاقی مطرح شده وجود دارد. همچنین معیارهای مربی برای تقلب و پرخاشگری پیش بین بهتری برای تمایلات پرخاشگرانه در ورزشکاران انفرادی نسبت به ورزشکاران تیمی بود.
    بحث و نتیجه گیری
    در نتیجه با توجه به نتایج این پژوهش و نظریه های یادگیری اجتماعی باندورا، نظریه یادگیری ارزش های اخلاقی گلبرگ و نظریه ناکامی باید مربیان سعی در آن داشته باشند که خود در اولویت اول ارزش های موجود در میادین ورزشی را رعایت کرده، چون که توسط ورزشکاران رفتارهای آنها تقلید می شود و نیز آنها از تقویت های مثبت در مورد رفتارهای مناسب در جهت تثبیت آنها در ورزشکاران استفاده کنند. با توجه به نظریه ناکامی نیز هدف مربیان توسعه شخصیت ورزشکاران و بعد برنده شدن باشد چون که درخواست های زیاد برای برد باعث فشار روی ورزشکاران و در پی آن انجام رفتارهای پرخاشگرانه توسط ورزشکاران در صورت ناکامی می باشد.
    کلیدواژگان: مربیان، نوجوانان، پرخاشگری ورزشی، رفتارهای اخلاقی
  • فاطمه فاضلی دینان، علی محمد صفانیا، سید عماد حسینی، سعید امیر نژاد صفحات 39-52
    مقدمه و هدف
    در طی چند سال گذشته در جوامع مختلف بحث های زیادی در مورد اهمیت مدیریت دانش صورت گرفته است، به همین دلیل، سازمان ها و شرکت های مختلف پیوستن به روند دانش را آغاز کرده اند. هدف از انجام این پژوهش، بررسی ارتباط عوامل موثر بر استقرار موفقیت آمیز مدیریت دانش در سازمان های ورزشی منتخب کشور است.
    روش شناسی: پژوهش حاضر پیمایشی از نوع همبستگی می باشد. به دلیل محدودیت در تعداد جامعه آماری تحقیق، نمونه آماری برابر با کل جامعه آماری مورد پژوهش و شامل مدیران تارده معاونین سازمان های ورزشی منتخب کشور می باشد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود که در نهایت، 87 نفر به پرسشنامه ارسالی پاسخ داده اند. پرسشنامه ها شامل پرسشنامه مدیریت دانش (رئیسی، 1391)، پرسشنامه ساختار برگرفته از پرسشنامه عوامل سازمانی سیدعامری و همکاران (1387) و پرسشنامه فرهنگ سازمانی برگرفته از پرسشنامه عوامل سازمانی عسگری (1384) می باشد(در مجموع 48 سوال). روایی و پایایی پرسشنامه مورد تائید قرار گرفت. داده های جمع آوری شده، با استفاده از نرم افزار 19SPSS و روش آماری توصیفی و استنباطی (پیرسون، رگرسیون) مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان دهنده ارتباط مثبت و معنی دار بین ابعاد فرهنگ تسهیم دانش و یادگیری مستمر و بعد ساختار جریان ارتباطات، با استقرار موفقیت آمیز مدیریت دانش از دیدگاه مدیران سازمان های ورزشی منتخب کشور بود، از سوی دیگر با توجه به ضریب همبستگی پیرسون و سطح معناداری، بین ساختار تمرکز و استقرار موفقیت آمیز مدیریت دانش در سازمان های ورزشی منتخب ارتباط معنی دار وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    نتایج حاکی از متوسط بودن وضعیت استقرار مدیریت دانش به دلیل تمرکز زیاد در ساختار سازمانی مراکز مورد پژوهش است. در نتیجه، اگر مدیران سازمان بدون توجه به فرهنگ غالب سازمان، بخصوص ابعاد یادگیری و تسهیم دانش و اطلاعات، دست به اجرای مدیریت دانش بزنند، دچار مشکلات جدی خواهند شد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، فرهنگ سازمانی، ساختار سازمانی، سازمان های ورزشی منتخب، استقرار دانش
  • فریده علیزداه، فرزان فرزان، سید محمدحسین رضوی رضوی، معصومه قربانی مرزونی صفحات 53-68
    هدف
    هدف از این پژوهش، مقایسه ادراک ریسک ورزشکاران آسیب دیده وغیر آسیب دیده در2محور توانائی های شخصی و اعتماد بود.
    روش شناسی: این پژوهش از نوع توصیفی- پیمایشی و شیوه جمع آوری اطلاعات به صورت میدانی بود. جامعه آماری تحقیق راکلیه ورزشکاران دختر و پسر شرکت کننده درکلاس های آموزشی، عضو تیم ها و فوق برنامه های ورزشی تشکیل داده بودند، حجم نمونه به صورت تمام شمار 901 نفر انتخاب شد. ابزار تحقیق شامل پرسشنامه محقق ساخته ای تحت عنوان ادراک ریسک بود که روایی آن توسط11نفر از متخصصین حوزه مدیریت ورزش و پایایی آن دریک مطالعه مقدماتی با استفاده از روش آلفای کرونباخ 84/0 برآوردگردید. با توجه به غیر طبیعی بودن توزیع داده ها درشاخص های مدنظر، برای اثبات فرضیات تحقیق از آزمون ناپارامتریک یومن ویتنی برای مقایسه ادراک ریسک ورزشکاران آسیب دیده وغیر آسیب دیده در2محور توانائی های شخصی واعتماد استفاده شد.
    یافته ها
    نشان داد بین ادراک ریسک ورزشکاران آسیب دیده وغیر آسیب دیده درشاخص های اعتمادبه(مربیان، امدادرسانان، کارکنان اماکن ورزشی و مدیران ریسک) درسطح معناداری 05/0 ≥ P به ترتیب (040/0 ،003/0 ،000/0 و 041/0) اختلاف معناداری مشاهده گردید. همچنین بین ادراک ریسک ورزشکاران آسیب دیده وغیر آسیب دیده در شاخص های(تاثیر تجربه و تاثیر مهارت در انجام فعالیت های خطرناک) درسطح معناداری 05/0 ≥ Pبه ترتیب (033/0 و 013/0) اختلاف معناداری مشاهده شد، اما بین ادراک ریسک ورزشکاران آسیب دیده وغیر آسیب دیده درشاخص های(تاثیر دانش و تاثیر موفقیت درتکرار فعالیت های خطرناک) درسطح معناداری 05/0 ≤ P اختلاف معناداری مشاهده نشد.
    بحث و نتیجه گیری
    بر پایه ی یافته های تحقیق، بالا بودن ادراک ریسک، درنتیجه عدم اعتماد به مربیان، کارکنان اماکن، امداد رسانان و مدیران ریسک و همچنین عدم اعتماد به توانائی های خود منجر به ترس دانشجویان ازحضور در فضاهای ورزشی و مشارکت کمتر در فعالیت های ورزشی می شود که این مهم اقدامات نظارتی مسئولین و مدیران را در اجرا و پیاده سازی فرایندهای مدیریت ریسک، پیگیری جهت فراهم نمودن محیط مناسب، تجهیزات استاندارد و ایمن درجهت مقابله با ریسک های احتمالی، افزایش بینش، آگاهی و ایجاد اطمینان در ورزشکاران از طریق کاهش حوادث وآسیب دیدگی ها و در نتیجه حضورمستمر درفعالیت های ورزشی بیشتر می کند.
    کلیدواژگان: ادراک ریسک، ورزشکاران، آسیب دیده، غیر آسیب دیده
  • سوسن آذرمی، فرزام فرزان، سعید امیرنژاد صفحات 69-84
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر، مطالعه رابطه ی هوش معنوی با رفتار شهروندی سازمانی درمعلمان تربیت بدنی بود.
    روش شناسی: جامعه آماری مورد نظر را تمامی 656 نفر معلمان تربیت بدنی استان اردبیل در سال تحصیلی92-91 تشکیل می داد. تعداد نمونه با توجه به جدول مورگان 250 نفر تعیین و با استفاده از روش نسبی طبقه ای از کلیه ی شهرستان ها انتخاب شدند. روش انجام تحقیق توصیفی و از نوع همبستگی بوده و گردآوری داده ها به شکل میدانی صورت گرفته است. برای گردآوری داده ها، از پرسشنامه های استاندارد خود گزارش دهی هوش معنوی کینگ و رفتار شهروندی سازمانی پادساکوف و همکاران استفاده شد. پایایی درونی پرسشنامه، با محاسبه آلفای کرونباخ در بخش هوش معنوی 856/.و رفتار شهروندی سازمانی 897/. بدست آمد. از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و اسپیرمن برای پیش بینی متغیرملاک از روی متغیرپیش بین واز رگرسیون ساده برای آزمون فرضیه های تحقیق در سطح معناداری p≤0/05استفاده گردید.
    یافته ها
    بین متغیر هوش معنوی با رفتار شهروندی سازمانی معلمان تربیت بدنی رابطه مثبت و معنی دار وجود داشت. هم چنین بین همه ابعاد هوش معنوی (تفکر انتقادی وجودی، آگاهی متعالی، معناسازی شخصی، گسترش وجودی) با رفتارشهروندی سازمانی وبین هوش معنوی با مولفه های نوع دوستی، آداب اجتماعی، وجدان کاری و نزاکت از رفتار شهروندی سازمانی، معلمان تربیت بدنی رابطه مثبت و معنی داری وجود داشت (p≤0/05). اما بین هوش معنوی با مولفه ی جوانمردی از رفتار شهروندی سازمانی معلمان تربیت بدنی رابطه ی معنی داری یافت نشد. هم چنین نتایج آزمون رگرسیون نشان داد، متغیر هوش معنوی توانایی پیش بینی رفتار شهروندی سازمانی معلمان تربیت بدنی را دارد(p≤0/05).
    بحث: هرچه معلمان تربیت بدنی مدارس مورد مطالعه از هوش معنوی بالاتری برخوردار باشند، امکان بروز رفتار شهروندی سازمانی در آن ها بیشتر است بنابراین بهتر است آموزش و پرورش تمهیداتی را ایجاد کند تا هوش معنوی معلمان تقویت شود.
    کلیدواژگان: هوش معنوی، رفتار شهروندی سازمانی، معلمان تربیت بدنی، استان اردبیل
  • رسول عابدان زاده، بهروز عبدلی صفحات 85-94
    مقدمه و هدف
    هدف از انجام این تحقیق تعیین روایی و پایایی مقیاس انگیزش موقعیتی دانش آموزان راهنمایی مدارس تهران بود.
    روش شناسی: از بین دانش آموزان مقطع راهنمایی مدارس تهران 200 نفر به صورت تصادفی خوشه ایانتخاب گردیده و پرسش نامه را تکمیل کردند.برای اکتشاف عوامل نهفته در مقیاس شانزده سوالی انگیزش موقعیتی، از تحلیل عاملی اکتشافی و برای آزمون روایی سازه آن از تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. به علاوه، برای برآورد پایایی و همسانی درونی سوالات خرده مقیاس ها از آزمون ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. تحلیل عاملی اکتشافی توسط نرم افزار SPSS نسخه 18 و تحلیل عاملی تاییدی توسط نرم افزار AMOS نسخه 18 انجام شدند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل عاملی اکتشافی 4 عامل انگیزش درونی، تنظیم شناسایی شده، تنظیم بیرونی و بی انگیزگی را شناسایی کرد که این چهار عامل68 % از واریانس کل را تبیین کردند، اما بار عاملی سوال 15 در هیچ کدام از عوامل بالاتر از معیار 4/0 نبود. به علاوه، شاخص های برازش مدل عاملی تاییدی مرتبه دوم نیز نشان داد که شاخص های مطلق، تطبیقی و مقتصد در دامنه قابل قبول قرار دارند. همچنین، براساس نتایج آزمون ضریب آلفای کرونباخ، پایایی تمام خرده مقیاس ها بالاتر از 70/0 بود.
    بحث: در مجموع، نسخه فارسی پرسش نامه انگیزش موقعیتی با 15 سوال مورد تایید قرار گرفت، و به نظر می رسد سوال 15 در جامعه ایرانی ملاک مناسبی برای سنجش تنظیم بیرونی نیست.
    کلیدواژگان: انگیزش موقعیتی، انگیزش درونی، تنظیم شناسایی شده، تنظیم بیرونی، بی انگیزگی
  • خدیجه لطفی، فریبا عسکریان، سعید لطفی یامچی صفحات 95-106
    مقدمه و هدف
    تولید و تجارت لوازم ورزشی امروزه جزء لاینفک اقتصاد کشورها به شمار می رود و از سوی دیگر این امر به عنوان یکی از سیاست های سازمان های مرتبط با ورزش درکشورها شناخته می شود. با توجه به گسترش فناوری اطلاعات و ارتباطات، توسعه تجارت داخلی از این امر مستثنی نبوده و بحث تجارت الکترونیک در صدر اولویت های سازمان ها و شرکت های متفاوت قرار گرفته است. یکی از مهم ترین مراحل در برنامه ریزی تجارت الکترونیکی شناسایی موانع پیاده سازی تجارت الکترونیک در سازمان ها و شرکت ها می باشد. در این راستا تحقیق حاضر به شناسایی محدودیت های فنی و غیرفنی پیاده سازی تجارت الکترونیکی در شرکت های تولیدکننده ی کالاهای ورزشی می پردازد.
    روش شناسی: این پژوهش از نوع توصیفی - پیمایشی است. با استفاده از پرسش نامه ی برگرفته شده از پرسش نامه مقدسی (1385) انجام شد. جامعه ی آماری این پژوهش را مدیران شرکت های تولیدکننده ی کالاهای ورزشی در استان آدربایجان شرقی که بر اساس فرمول مورگان 44 شرکت به عنوان نمونه ی آماری انتخاب شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و در بخش آمار استنباطی از آزمون کلموگروف اسمیرنف جهت مشخص کردن نرمال بودن جامعه و جهت بررسی پایایی پرسش نامه از آلفا کرونباخ استفاده شده است. جهت آزمون فرضیه ها، از روش رگرسیون لجستیک در سطح 05/0=α استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده از تحقیق نشان داد که موانع اقتصادی (05/0p= و488/8X2=) در پیاده سازی تجارت الکترونیکی کالاهای ورزشی تاثیر معنی دار دارد. ولی موانع فنی (472/0p= و513/0-X2=)، موانع فرهنگی- اجتماعی (489/0p= و480/0-X2=) و موانع قانونی- مقرراتی (089/0p= و614/0-X2=) در پیاده سازی تجارت الکترونیکی کالاهای ورزشی تاثیر معنی داری ندارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج بدست آمده لزوم رفع موانع اقتصادی جهت پیاده سازی تجارت الکترونیکی در شرکت های تولیدکننده ی کالاهای ورزشی استان ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: محدودیتهای فنی و غیرفنی، تجارت الکترونیکی، کالاهای ورزشی
  • نگار قلی پور، سید نصرلله سجادی، محمود گودزی، زینب آنت صفحات 107-120
    مقدمه و هدف
    پژوهش حاضر به منظور بررسی و مقایسه میزان استفاده دانشجویان تربیت بدنی از ابعاد گوناگون فناوری اطلاعات و ارتباطات در بین دانشگاه های منتخب شهر تهران در سال تحصیلی 91-92 صورت پذیرفت .
    روش شناسی : روش پژوهش توصیفی – پیمایشی مقطعی می باشد. جامعه آماری دانشجویان مشتمل بر1800 نفر بود که طبق جدول مورگان 327 نفر به صورت طبقه ای انتخاب شدند. در تحقیق حاضر برای بررسی میزان استفاده از فناوری از پرسشنامه ملکی(1389) ، شامل 30 سوال در مقیاس 5 درجه ای لیکرت با پایایی 79/0 استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز پس از تایید طبیعی بودن توزیع داده ها با استفاده از آزمون کولموگروف- اسمیرنوف، از آمارتوصیفی وآمار استنباطی شامل فراوانی و میانگین و همچنین آزمون t تک متغیره، آزمونt مستقل و واریانس یک طرفه در نرم افزار spss و با سطح معناداری 0.05 استفاده شد.
    یافته ها
    میزان استفاده دانشجویان از ICT در بیشتر ابعاد متوسط می باشد. بین استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات با جنسیت و مقطع تحصیلی و دانشکده ی محل تحصیل دانشجویان تفاوت مشاهده می شود.
    نتیجه گیری
    بنابراین باید با استفاده از راهکارهای مناسب میزان استفاده از فناوری اطلاعات را در دانشجویان تربیت بدنی ارتقا داد. برگزاری دوره آموزش به منظورارتقاء دانش و عملکرد دانشجویان دراستفاده ازفناوری اطلاعات و ارتباطات و طراحی بخشی ازبرنامه های آموزشی ودرسی مراکزآموزش عالی درقالب آموزش های مجازی از جمله پیشنهادات عملی برای بهبود امور در این راستا می باشد.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، دانشجویان، دانشکده تربیت بدنی
  • پریوش نوربخش، سروش بزماورد صفحات 121-134
    مقدمه و هدف
    سبک های رهبری که مربیان به کار می برند، جایگاه ویژه ای در شناسایی، هویت و رضایت مندی ورزشکاران ایفا می کند. هدف این تحقیق را بررسی ارتباط بین سبک های رهبری مربیان با هویت ورزشی و رضایت مندی ورزشکاران مرد در رشته های ورزشی تیمی و انفرادی منتخب تشکیل داد.
    روش شناسی: روش این تحقیق توصیفی و از نوع همبستگی است. نمونه آماری این تحقیق را 240 نفر از ورزشکاران مرد تیمی و انفرادی منتخب تشکیل داد. جهت گردآوری داده ها از 3 پرسشنامه مقیاس رهبری در ورزش چلادوری و صالح (1980)، هویت ورزشی چزلاک (2004)و رضایت مندی ورزشی محدث (1389) استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که بین سبک های مربیان با هویت ورزشی و رضایت مندی ورزشکاران ارتباط چندگانه وجود دارد. در رشته های تیمی رضایت مندی و در رشته های انفرادی هویت ورزشی و رضایت مندی به ترتیب سبک های رهبری را پیش بینی می کنند. در بین خرده مقیاس های سبک رهبری، رفتار آموزشی مربی (آموزش و تمرین) هم در ورزشکاران تیمی و هم در ورزشکاران انفرادی بالاترین همبستگی را نسبت به سایر خرده مقیاس ها با هویت ورزشی و رضایت مندی داشت.
    بحث و نتیجه گیری
    به طور کلی یافته ها از روابط بین سبک رهبری مربیان و هویت ورزشی ورزشکاران حمایت می کند که به نوبه خود با رضایتمندی ورزشکاران در رشته های انفرادی و تیمی ارتباط دارد. پیشنهاد می شود که مربیان سبک رهبری آموزش و تمرین را جهت بهبود رضایت ورزشکاران در شناسایی هویت ورزشی خودانتخاب کنند.
    کلیدواژگان: سبک رهبری، هویت ورزشی، رضایت مندی ورزشکار، مربی
  • مهدی غفوری، محمد خبیری، یاسر مدنی صفحات 135-150
    مقدمه و هدف
    مصاحبه مستقیم با ورزشکاران نخبه دانش وسیع و کاربردی را در مورد ویژگی های روان شناختی و روش های آماده سازی مرتبط با عملکرد مطلوب فراهم می آورد. هدف پژوهش حاضر شناسایی راهبردهای آماده سازی روانی دروازه بانان نخبه فوتبال ایران بود.
    روش تحقیق: برای این منظور از روش پژوهش کیفی با رویکرد پدیدارشناسی استفاده شد. در ادامه با هفت نفر از دروازه بانان نخبه فوتبال ایران که سابقه حضور در تیم های ملی یا حضور در لیگ برتر فوتبال را داشتند، مصاحبه کیفی با رویکرد عمقی، پایان باز و نیمه ساختار یافته به عمل آمد. در این پژوهش راهبردهای مورد نظر در بازه های زمانی حین و بعد از یک رقابت دسته بندی و گزارش شدند. برای تجزیه و تحلیل یافته ها از روش کدگذاری باز، محوری و روش تحلیل سلسله مراتبی استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج تحلیل داده ها نشان داد که مهم ترین راهبردهای آماده سازی روانی و رفتارهای دروازه بانان نخبه در حین یک رقابت شامل چهار مورد راهبردهای تمرکز، تمرکز مجدد، راهکارهای حفظ و ایجاد انگیزه و واکنش به اشتباهات بودند. همچنین راهبرد آماده سازی مورد استفاده توسط دروازه بانان نخبه برای بعد از یک رقابت شامل خودارزیابی و تجزیه و تحلیل عملکرد بود.
    بحث و نتیجه گیری
    به نظر می رسد با توجه به ماهیت ویژه و اختصاصی نیازها و راهبردهای آماده سازی روانی ورزش های گوناگون، شناسایی و فهم عمیق این نیازها می تواند نقطه شروعی برای مشاوره موثر و برنامه ریزی برای طراحی مداخلات و برنامه های روان شناختی متناسب با نیاز ورزشکاران باشد.
    کلیدواژگان: آماده سازی روانی، دروازه بان، نخبه، پژوهش کیفی، پدیدارشناسی
  • قباد محرابیان، پروانه شفیع نیا، صدیقه حیدری نژاد، عبدالرحمان مهدی پور صفحات 151-160
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر برنامه منتخب، بازی بومی و فعالیت های رایج مراکز پیش دبستانی بر رشد حرکتی و اجتماعی کودکان پیش دبستانی شهر اهواز بود.
    روش شناسی: 60 کودک 6 ساله پیش دبستانی از بین مراکز پیش دبستانی شهر بصورت تصادفی هدفمند انتخاب و بعد از اجرای پیش آزمون (آزمون رشدحرکتی اولریخ و آزمون رشداجتماعی واینلند)، در 3 گروه اجرای برنامه منتخب، بازی بومی و فعالیت رایج مراکز به شیوه همتاسازی قرار گرفتند. تحقیق نیمه تجربی همراه باطرح پیش آزمون - پس آزمون بود. دو گروه برنامه منتخب و بازی بومی محلی فعالیت های خود را به مدت 8 هفته، هر هفته 3 جلسه یک ساعته و گروه سوم در این مدت به فعالیت رایج مراکز مشغول بودند پس از اطمینان از توزیع طبیعی داده ها با استفاده از آزمون کلموگروف اسمیرنوف از آزمون t وابسته و آنالیز واریانس یک طرفه (ANOVA) با استفاده از آزمون تعقیبی توکی در سطح معنی داری p<0.05 برای تعیین محل تفاوت ها استفاده شد.
    یافته ها
    هر سه روش فعالیت بر رشدحرکتی تاثیر معنی داری داشتند ولی دو گروه برنامه منتخب و بازی در رشد حرکتی نسبت به گروه فعالیت های رایج از رشد حرکتی بالاتری برخوردار بودند. همچنین یافته ها نشان داد در رابطه با رشد اجتماعی هر سه روش فعالیت ها بر رشد اجتماعی کودکان تاثیر دارد ولی امتیازهای رشد اجتماعی دو گروه برنامه منتخب و فعالیت های رایج در پس آزمون نسبت به پیش آزمون تفاوت معنی داری نبود. بعلاوه بین سه گروه از نظر رشد اجتماعی تفاوت معنی داری وجود دارد بطوری که گروه بازی نسبت به دو گروه دیگر برتری معنی داری داشت.
    نتیجه گیری
    الگوی نتایج نشان داد که بازی بومی می تواند برای رشد حرکتی و اجتماعی کودکان پیش دبستانی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: برنامه منتخب، بازی های بومی، رشد حرکتی، رشد اجتماعی، کودکان پیش دبستانی
  • سمیه ضفری، علیرضا امیدی صفحات 161-172
    مقدمه و هدف
    برای بهبود رفتار شهروندی سازمانی جهت استفاده بهینه از منابع انسانی در سازمان ها لازم است که عوامل موثر بر آن، شناسایی شوند؛ این پژوهش در میان عوامل گوناگونی که به گسترش و بسط رفتار شهروندی سازمانی در سازمان ها یاری می رسانند به بررسی تاثیر سرمایه روانشناختی با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری پرداخته است.
    روش شناسی: جامعه آماری پژوهش کارکنان اداره کل ورزش و جوانان استان چهارمحال و بختیاری بودند(143N= ). جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه های استاندارد سرمایه روان شناختی لوتانز و همکاران[1](2007) و پرسشنامه رفتار شهروندی سازمانی دیپائولا و همکاران[2](2005) استفاده گردید که پس از اطمینان از روایی و پایایی پرسشنامه ها به کمک ضریب آلفای کرونباخ و تحلیل عاملی تاییدی، به صورت کل شمار در میان 143 نفر کارکنان اداره کل ورزش و جوانان توزیع گردید. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق آزمون همبستگی پیرسون به کمک نرم افزار SPSS و همچنین به روش مدل یابی معادلات ساختاری به کمک نرم افزارLISREL صورت پذیرفت.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان داد که سرمایه روان شناختی تاثیر مثبت و معناداری بر رفتار شهروندی سازمانی و ابعاد آن دارد و همچنین در مورد تاثیر سرمایه روان شناختی بر ابعاد رفتار شهروندی سازمانی نتایج نشان داد که بیشترین تاثیر بر بعد جوانمردی(با ضریب اثر 87/0) مشاهده شد.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به نتایج تحقیق توجه و تامل مدیران اداره کل ورزش و جوانان به تقویت رفتار شهروندی سازمانی و توجه به سرمایه روان شناختی به عنوان یکی از اهرم های تاثیر گذار بر رفتار شهروندی سازمانی است، بسیار حائز اهمیت به نظر می رسد.
    [1] - Luthnas & et al
    [2] - Dipaola & et al
    کلیدواژگان: سرمایه روان شناختی، رفتار شهروندی سازمانی، اداره کل ورزش و جوانان
  • مهربان پارسامهر، محمدرضا نیک نژاد، سید پویا رسولی نژاد، وحید اصغری صفحات 173-186
    مقدمه و هدف
    اصطلاح مقدس شمردن ورزش برای ارزیابی سطحی که ورزشکاران مشارکت خود در ورزش را مقدس می شمارند به کار می رود که در آن میزان اعتقاد ورزشکارانی که به خدا اعتقاد دارند و آنهایی که اعتقاد ندارند اندازه گیری می گردد. همانطور که برخی از مردم برای بعضی از چیزهای دنیایی اهمیت و ویژگی های الهی قائل می شوند، برخی از ورزشکاران نیز برای جسم و شرکتشان در ورزش و شیوه ای که در آن به ورزش می پردازند و رقابت می کنند، ویژگی و اهمیتی الهی و دینی قائل هستند و ممکن است این چیزها را امری مقدس بدانند. هر چند پژوهش های محدودی در مورد مقدس شمردن ورزش توسط ورزشکاران در جوامع دیگر انجام شده است اما بررسی ها نشان می دهند که پژوهشی در این زمینه در ایران صورت نگرفته است. لذا این پژوهش به منظور سنجش میزان مقدس شمردن ورزش در بین دانشجویان ورزشکار دانشگاه یزد انجام شده است.
    روش شناسی: روش پژوهش حاضر از نوع پیمایشی بوده که طی آن 113 نفر از دانشجویان ورزشکار دانشکار دانشگاه یزد با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای متناسب، انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. برای گردآوری داده ها از مقیاس ورزش مقدس کوئینتن (2008) استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمار استنباطی شامل ضریب همبستگی پیرسون، آزمون t برای گروه های مستقل و تحلیل رگرسیون استفاده گردید.
    یافته ها و
    نتیجه گیری
    یافته ها بیانگر این است که بین متغیرهای سرمایه گذاری در ورزش، بروز احساسات معنوی، مراقبت از فعالیت ورزشی و استفاده از منابع معنوی با مقدس شمردن ورزش رابطه معناداری وجود دارد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد دو متغیر احساسات معنوی در ورزش و استفاده از منابع معنوی 32 از تغییرات متغیر ملاک (مقدس شمردن ورزش) را تبیین می کنند. بر این اساس، مربیان و مشاوران ورزشی می توانند در راستای موفقیت و ارتقای عملکرد ورزشکاران محیطی را برای آنها فراهم آورند که در آن بهتر بتوانند به معنویات خود توجه نمایند.
    کلیدواژگان: ورزش مقدس، احساسات معنوی، منابع معنوی، سرمایه گذاری در ورزش، یزد
  • پروانه شمسی پور دهکردی، بهروز عبدلی، شقایق مدبری صفحات 187-200
    هدف و
    زمینه
    در پژوهش حاضر اصول فرضیه اختصاصی تمرین مورد استفاده قرار می گیرد تا تعیین شود آیا اکتساب مهارت با استفاده از شیوه های تمرین جسمانی و ابعاد تمرین ذهنی طی جلسات تمرینی زیاد و کم در یادگیری، به توسعه بازنمایی حرکتی حسی - اختصاصی منجر می شود.
    روش شناسی: هشتاد دانش آموز دختر راست دست و مبتدی از دبیرستان های منطقه یک شهر مشهد که دارای توانایی تصویرسازی بودند، انتخاب و با توجه به شرایط تمرین (بینایی طبیعی، چشم بند، تصویرسازی درونی و تصویرسازی بیرونی) و طول جلسات تمرین (2جلسه و 8جلسه) به طور تصادفی به هشت گروه 10 نفری تقسیم شدند. آزمودنی ها پس از شرکت در پیش آزمون، در هر جلسه بر اساس دستورالعمل تمرینی خود 30 پرتاب بسکتبال را با دریافت بازخورد آگاهی از نتیجه تمرین کردند. گروه های آزمایشی در آزمون های انتقال اول ( اجرا با چشم بند) و انتقال دوم (اجرا با بینایی طبیعی) شرکت کردند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه تصویرسازی حرکت هال و مارتین و آزمون استاندارد پرتاب آزاد بسکتبال استفاده شد. داده ها با روش آماری تحلیل واریانس دوطرفه و آزمون تعقیبی دانکن تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل واریانس دو طرفه در آزمون انتقال اول و دوم نشان داد اثر اصلی شرایط تمرین، طول جلسه ها و اثر تعاملی شرایط تمرین معنی دار می باشند (05/0(p<. نتایج آزمون تعقیبی دانکن در آزمون انتقال اول نشان داد گروه تمرین بدون بینایی در 8 جلسه بهترین و گروه تمرین تصویرسازی بیرونی در 8 جلسه ضعیف ترین عملکرد را داشتند. نتایج آزمون تعقیبی دانکن در آزمون تعقیبی دوم نشان داد گروه های تمرین با بینایی در 8 جلسه بهترین و گروه تمرین تصویرسازی درونی در 8 جلسه ضعیف ترین عملکرد را نشان دادند.
    نتیجه گیری
    به طورکلی، نتایج پژوهش حاضر نشان داد یادگیری با مد نظر قرار دادن شیوه های تمرینی متفاوت (تمرین در شرایط جسمانی و تصویرسازی) برای منابع اطلاعات آوران حسی موجود در طول تمرین، اختصاصی است و با افزایش زمان تمرین، فراگیر بیشتر به منابع آوران حسی اختصاصی، وابسته می شود. با توجه به یافته های بدست آمده فرضیه ویژگی تمرین در پرتاب آزاد بسکتبال تائید شد.
    کلیدواژگان: اطلاعات آوران حسی، تمرین ذهنی، تمرین جسمانی، فرضیه ویژگی تمرین
  • مرضیه امیرخانی، زهرا سلمان صفحات 201-214
    مقدمه و هدف
    رویکرد انعطاف پزیری مغز، کابردها و دلالت های زیادی برای افزایش فعالیت های عصبی و هوشی دارد. از این رو هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش یک دوره حرکات منتخب ریتمیک و بازی های رایانه ای بر هوش اجتماعی نوجوانان دختر می باشد.
    روش شناسی: جامعه آماری مورد نظر کلیه مدارس دخترانه در سال تحصیلی 93-92 در دامنه سنی 12 تا 18سال استان اصفهان می باشد.که از میان این مدارس 60 دانش آموز به صورت تصادفی انتخاب گردید. در مرحله ی پیش آزمون، سطح هوش اجتماعی نوجوانان با استفاده از پرسشنامه چادنا مورد ارزیابی قرار گرفت. سپس تمام شرکت کنندگان در غالب دو گروه آزمایشی الف، ب و گروه کنترل تقسیم شدند. گروه آزمایشی الف طی 16 هفته تحت تاثیر برنامه ی بازی های رایانه ای و گروه آزمایشی ب نیز تحت تاثیر یک دوره فعالیت های بدنی منتخب ریتمیک قرار گرفت، گروه کنترل در این مدت هیچ گونه فعالیت خاصی انجام نداد. پس ازپایان دوره ی تمرین، تست هوش اجتماعی مجددا اجرا شد. نتایج بدست آمده در دو مرحله با استفاده از آزمون کوواریانس و آزمون تی مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت.
    یافته ها
    نشان داد که در مرحله ی پیش آزمون بین میانگین امتیازات هوش اجتماعی نوجوانان (سه گروه) تفاوت معناداری وجود ندارد، اما در مرحله ی پس آزمون میانگین امتیازات هوش اجتماعی دو گروه آزمایش، بیشتر از گروه کنترل بود(0.05p<). همچنین نتایج نشان داد اختلاف معناداری بین دو گروه آزمایش حرکات منتخب ریتمیک و بازی های رایانه ای وجود دارد، بطوری که تاثیر یک دوره فعالیت های منتخب ریتمیک بر رشد هوش اجتماعی نوجوانان به طور معناداری بالاتر از تاثیر بازی های رایانه ای بود.
    بحث و نتیجه گیری
    مشاوران مدارس و دیگر نهادهای مرتبط با آگاهی از این تحقیق می توانند نتایج آن را در جهت کمک به خانواده های مراجعه کننده، که نگران هوش اجتماعی و روابط اجتماعی دختران خود هستند به کار گیرند.
    کلیدواژگان: بازی های رایانه ای، حرکات منتخب ریتمیک، هوش اجتماعی
  • سمیه رهبری، مینا مستحفظیان، مسعود نادریان جهرمی صفحات 215-228
    مقدمه و هدف
    امروزه اهمیت کیفیت زندگی در بین مطالعات از پرطرف دارترین پژوهش ها می باشد، همچنین مردم نیز خواستار بهبود کیفیت زندگی هستند. هدف از این تحقیق مقایسه کیفیت زندگی شهروندان بهره ور و غیربهره ور از اماکن ورزشی شهرداری در مناطق 14گانه شهر اصفهان می باشد.
    روش شناسی : روش انجام تحقیق، از لحاظ هدف کاربردی و از نوع تحقیقات علی- مقایسه ای می باشد. جامعه آماری این تحقیق تمامی شهروندان 55-15ساله شهر اصفهان که طبق نتایج آخرین سرشماری در سال 1385، 1085573 نفر می باشد. حجم نمونه براساس فرمول کوکران،832 نفر(416 شهروند بهره ور و416 شهروند غیربهره ور) تعیین شد. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه تعدیل شده کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانیBREEF )- WHOQOL) استفاده شده است. روایی صوری و محتوائی پرسشنامه توسط اساتید متخصص تربیت بدنی مورد تایید قرار گرفت، ضریب پایایی پرسشنامه برای کیفیت زندگی 80/0 محاسبه گردید. تجزیه و تحلیل ها از طریق آمار توصیفی و استنباطی انجام شد؛ در بخش آمار استنباطی آزمون های t با دو گروه مستقل ، آزمون تحلیل واریانس چند راهه و آزمون زوجی و تعقیبیLSD استفاده شد.
    یافته ها
    بررسی یافته های تحقیق نشان داد که بین نمرات کیفیت زندگی شهروندان بهره ور و غیربهره ور از اماکن ورزشی شهرداری تفاوت معنی دار وجود دارد(001/0 ، p< 314/3t=).
    بحث : علاوه بر نمرات کیفیت زندگی، وضعیت خرده مقیاس های سلامت جسمانی، سلامت روانی، سلامت محیط، روابط اجتماعی در شهروندان بهره ور از اماکن ورزشی شهرداری اصفهان نسبت به شهروندان غیربهره ور بهتر بود که نشان از نقش مثبت ورزش بر شاخص های اصلی کیفیت زندگی(سلامت جسمانی، روانی، محیط و روابط اجتماعی) در افراد شرکت کننده در ورزش می باشد. همچنین بین کیفیت زندگی شهروندان بر حسب ویژگی های دموگرافیک (جنس، سن و شغل) تفاوت معنی دار وجود داشت.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، شهروندان، اماکن ورزشی، شهرداری اصفهان
  • سعید تابش، علیرضا الهی، حسین اکبری یزدی صفحات 229-242
    مقدمه و هدف
    هدف از انجام این پژوهش تدوین مضامین استراتژیک مدیریت هواداران باشگاه سپاهان اصفهان برای یک دوره زمانی پنج ساله از سال 1394 لغایت 1398می باشد.
    روش شناسی: تحقیق حاضر از نوع ترکیبی (کمی و کیفی) می باشد. نمونه آماری شامل 100نفر از مدیران، کارشناسان، استراتژیستها و لیدرهای حوزه هواداری باشگاه سپاهان بودند که به صورت هدفمند انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات مورد نیاز در بخش کمی از پرسشنامه محقق ساخته که روایی آن را متخصصان تائید نموده و در بخش کیفی نیز از مصاحبه استفاده شد. آلفای به دست آمده برای پایایی پرسشنامه برابر87/0 محاسبه شد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات مورد نیاز در بخش کیفی از ماتریس ارزیابی موقعیت و اقدام استراتژیک و ماتریس برنامه ریزی استراتژیک کمی استفاده شد. در بخش کیفی از روش استقرای منطقی استفاده شد.
    یافته ها و
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش نشان داد که حوزه هواداری باشگاه سپاهان پنج هدف بلند مدت که هدف اولیه این باشگاه از منظر هواداری سپاهان نسبت به رقبای باشگاه های صنعتی، در صدر باشگاه ها از منظر تعداد هوادار قرار گیرد. پنج استراتژی کلان حوزه هوادرای باشکاه اتخاذ گردید که استراتژی اولویت دار آن تاکید بر ارائه خدمات متنوع و با کیفیت به علاقه مندان، هواداران در مناطق جغرافیایی استراتژیک بود. ضمن اینکه موقعیت استراتژی های بخش هواداری باشگاه بر اساس ماتریس ارزیابی موقعیت و اقدام استراتژیک در موقعیت تهاجمی قرار گرفت. در نهایت چنین می توان نتیجه گرفت که منظرها، اهداف و مضامین راهبردی ترسیم شده قابلیت اجرای راهبرد حوزه هواداری باشگاه سپاهان اصفهان را دارد.
    کلیدواژگان: باشگاه سپاهان، برنامه راهبردی، فوتبال، مدیریت، هواداران
  • حسن معصومی، حسن غرایاق زندی، مهدی پاژوند، سید حسین قریشیان صفحات 243-274
    ورزش کشتی یکی از ورزش های سنتی، محبوب و پرطرفدار در کشور ما محسوب می شود که ریشه در فرهنگ و سنن ایرانیان دارد. شورای اجرائی کمیته ی بین المللی المپیک، در فوریه ی 2013، پیشنهاد کرد که ورزش کشتی از سال 2020 از عرصه ی پیکارهای المپیک حذف و در 8 سپتامبر تصمیم به باقی ماندن آن گرفت، اما خطر حذف کشتی، در رقابت با ورزش های دیگر، همچنان باقی است. هدف پژوهش حاضر، شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر در خطر حذف کشتی از بازی های المپیک است. این تحقیق، توصیفی، از نوع پیمایشی و همبستگی بوده که به صورت میدانی اجرا شد. جامعه آماری شامل مدیران کمیته ملی المپیک، فدراسیون کشتی و مربیان فعال کشتی است. حجم جامعه آماری بر اساس سرشماری 79 نفر تعیین شد. ابزار اندازه گیری، پرسشنامه محقق ساخته است. روایی و پایایی پرسشنامه، با اجماع نظر خبرگان و آزمون آلفای کرونباخ (86% = α) تایید شد. این عوامل در گام اول با مطالعه ادبیات و پیشینه تحقیق و مذاکره با خبرگان استخراج شد. در گام بعد، عوامل با استفاده از آزمون فریدمن رتبه بندی شدند. با استفاده از روش تصمیم گیری دیماتل، الگوی روابط علی مولفه ها نیز طراحی شد. نتایج تحقیق نشان داد، عوامل ششگانه مدیریتی، فنی، تجاری، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی به ترتیب از عوامل مهم و موثر خطرزا در حذف کشتی از بازی های المپیک هستند. عوامل مدیریتی بیشترین و عوامل سیاسی کمترین رتبه و میزان اهمیت را در این زمینه دارا هستند. بر اساس مدل از نظر تاثیرگذاری، عوامل مدیریتی از بیشترین تاثیرگذاری و تعامل با متغیرهای دیگر و عوامل فرهنگی نیز از کمترین تاثیرگذاری برخوردار هستند. سازمان های متولی ورزش کشتی باید به این عوامل اثرگذار توجه و روش ها و ابزارهای مختلفی را بکار گیرند تا با کسب مزیت رقابتی نسبت به سایر ورزش ها، حضوری دایمی و مستمر در عرصه بازی های المپیک داشته باشند.
    کلیدواژگان: حذف، کشتی، بازی های المپیک، روش دیماتل
  • تاثیر موسیقی مهیج و آرام بخش بر اکتساب و یادگیری دقت پرتاب پنالتی هندبال
    اعظم بشارتی، زهره مشکاتی، مریم نزاکت الحسینی صفحه 275
    مقدمه و هدف
    هدف تحقیق، بررسی اثربخشی دو نوع موسیقی آرام بخش و مهیج بر اکتساب و یادگیری دقت پرتاب پنالتی هندبال بود.
    روش شناسی: 45 دانش آموز دختر با دامنه سنی 10-12 سال به صورت هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی به سه گروه 15 نفره موسیقی مهیج، موسیقی آرام بخش و بدون موسیقی تقسیم شدند. مرحله اکتساب شامل 6 هفته تمرین، در هر هفته سه جلسه 45 دقیقه ای پرتاب پنالتی هندبال بود، که با حضور موسیقی مهیج، آرام بخش و بدون موسیقی به طور مجزا برگزار شد. آزمون دقت پرتاب پنالتی هندبال در پیش آزمون، آزمون های اکتساب و آزمون یادداری در شرایط یکسان برای تمام گروه ها انجام شد. نتایج با استفاده از آزمون های آنالیز واریانس یک طرفه برای مراحل پیش آزمون و یادداری و آنالیز واریانس با اندازه های مکرر 3 (گروه) × 6 (جلسات تمرین) جهت بررسی نتایج مرحله اکتساب در سطح 05/0 = α تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    در مرحله پیش آزمون اختلاف معناداری بین سه گروه مشاهده نشد (083/0=p). اثر جلسات تمرین (002/0=p) و اثر تعاملی گروه و جلسات تمرین (001/0>p) معنادار بود. در مرحله یادداری اختلاف معناداری بین سه گروه مشاهده نشد (137/0=p).
    نتیجه گیری
    موسیقی صرف نظر از نوع آن (مهیج، آرامبخش) بر اکتساب دقت پرتاب پنالتی هندبال تاثیرگذار بود ولی بر یادداری تاثیری نداشت.
    کلیدواژگان: موسیقی آرام بخش، موسیقی مهیج، اکتساب، یادگیری، دقت پرتاب پنالتی هندبال